Hjälp till att hitta dolda maktstrukturer!

En tusenlapp är mer värd.....

Pengar och könsmakt

Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson  konstaterar att Gustav Vasa (som återfinns på tusenlappen) är mer värd än Selma Lagerlöf (som återfinns på tjugan) och ”detta speglar hur män fortfarande värderas högre än kvinnor” (!)

Nu har Pär Ström tagit initiativ till en brainstorming där vi alla hjälps åt att finna fler oupptäckta former av dolt kvinnoförtryck genom att alla som har ett bidrag att lämna gör det genom att kommentera här!

Jag har för egen del motvilligt noterat en del orättvisor inom mitt eget ämne och blivit medveten om att det döljer sig en könsmaktsordning inom matematisk notation! Ett exempel som för många är bekant redan från skolmatematiken är att y alltid betecknas som en funktion av x, och man skriver ofta y(x) för att detta ska bli än tydligare.  Man inser givetvis direkt att detta är ytterligare ett sätt att på ett subtilt sätt befästa den i samhället rådande könsmaktsordningen.

Det gäller att vara uppmärksam på förrädiska budskap!

Det gäller att vara uppmärksam på förrädiska budskap!

Enligt definitionen på funktion kan ju varje x bara ge ett y (kravet på entydighet) medan ett och samma y-värde kan antas för flera olika x-värden! Jag tolkar detta (det är uppenbart att bokstäverna betecknar kromosomer för att skynda på associationskedjan) att det är ok för en man att ha flera olika kvinnor medan en kvinna bara förväntas ha en man!

Men jag vet hur man kan kringgå detta förtryck genom en liten inskränkning! Fast inte så liten egentligen eftersom flertalet fysikaliska förlopp, i synnerhet de periodiska då, inte längre kommer inte att kunna hanteras med matemematiska modeller längre, men vad gör det – här handlar det faktiskt om en insats för jämställdheten och då är ingen uppoffring för stor!

Om man därför bestämmer att det för varje y ska svara precis ett x istället så innebär detta att funktionen är inverterbar och då råder total jämställdhet! Alltså måste alla icke-inverterbara funktioner genast avskaffas i den heliga statsfeminismens namn! Detta får vi matematiker leva med. Jag ska genast ta upp detta med mina kollegor!

Annons

22 Responses to Hjälp till att hitta dolda maktstrukturer!

 1. Boddhisattva skriver:

  Jag tyckte Dan Brown var långsökt med sina resonemang om Jesus i Da vinci koden, men det var iaf fiction! Kan vi inte ge pengar till UFORAEL också för att springa omkring och leta efter utomjordiskt inflytande i makten korridorer 🙂

 2. Info skriver:

  FÖRSLAG TILL MILJÖPARTIET

  Jag hörde för en tid sedan ett radioprogram, som handlade om handhavande av tävlingshästar. Journalisten stod inför en av Sveriges mest framgångsrika hingstar, numera pensionerad, och framställde till dennes skötare frågan om vad samme stjärnhäst numera hade för uppgift i livet.

  Enligt skötaren var han fortfarande värdefull. Då och då ”tappades” han nämligen på sperma, vilken för ögonblicket betingade ett pris om 12.000 kronor ”per sats”. I hela världen fanns ännu mer framgångsrika tävlingshingstar, vilkas sperma kostade 200.000 kronor eller ibland betydligt mer ”per sats”.

  Här påstods alltså ohöljt och utan förbehåll, att faderns (hingstens) arvsanlag skulle kunna ha någon som helst betydelse för egenskaperna hos hans avkomma. I sanning ett prov på fascistisk, sexistisk biologism!

  Berättigat krav att framföra vid nästa framträdande av Miljöpartiets jämställdhetsdelegation: Placera omedelbart alla föl av hankön i genuscertifierade dressyrförskolor. Efter någon tid av genuspedagogisk, social konstruktion kommer så småhingstarnas tävlingsinstinkt gradvis att brytas och bytas i inkännande samarbetsvilja samt i slutändan i vägran att beträda trav- och galoppbanor över huvud taget.

  Hingstar blir därmed obehövliga. Stona kan befrukta varandra. Och tävla enbart mot varandra. Och med det är problemet med dyrbar hingstsperma för alltid ur världen.

 3. Uffe skriver:

  Gällande de dolda könsmaktsstrukturerna inom den svenska valutan blir väl dessa snart helt irrellanta, då allt fler transaktioner gör med kort. Här brukar dessutom de flesta banker, mot en viss ersättning såklart, erbjuda personliga betalkort med valfri bild (själv har jag en bild på min fina Gibson-gitarr).

  Tanja: Ditt förslag på inverterbarhet i statsfeminismens namn ser jag som en fara på oss singulariteter! 😉

 4. Uffe skriver:

  Tanja: Förresten kan du nog stöta på problem i den politiska korrekthetens namn med argumentet kring inverterbarhet, då man i ”rymdpappas” namn inom vissa kulturer/religoner visst vill tilldela flera y för alla x, kanske då främst mormoner t.ex..

 5. Anders B Westin skriver:

  Ordet Könsmaktsordning leder bara fel från det som egentligen är det viktiga.

  Mängder av kvinnor som väljer traditionella kvinnliga yrken inom omvårdnad och liknade är systematiskt underbetalda relativt deras insats för samhället.

  Många sliter häcken av sig på obekväma arbetstider och tjänar ändå under 20 000 kr i månaden.

  Dvs byt argumentation från ordlekar till näven i bordet.

  Inga grammatiska krusiduller kan ersätta traditionell maktkamp.

  Dvs sluta snacka och tjata och sätt hårt mot hårt.

  Några fler kvinnor i börsstyrelserna har i grunden ingen betydelse för flertalet av alla kvinnor som sliter och ger.

 6. wodinaz skriver:

  Om de inte var fullkomligt obildade hjon så skulle de känna till att det är mer hedrande att förekomma på lägre valörer, fr.o.m. enheten. Det är därför t.ex. George Washington förekommer på $1-sedeln och i monarkier, monarken på enkronan. (USA har förövrigt, föga känt (!), en $100,000-sedel med kriminalpsykopaten Wilson.)

  Deras bild får ju uppenbarligen större spridning på så sätt.

  Det är en större ära att förekomma på 20-lappen än på 1000-lappen.

  Hade det emellertid varit omvänt, d.v.s. Vasa på 20-lappen och Selma på 1000-lappen då hade det väl varit frågan om att ”osynliggöra” Selma.

  De politiskt korrekta kräken har en utmärkt metod att analysera, de bestämmer först vilket resultat de vill ha sedan rationaliserar de och öser på med propaganda.

  Tänk om du hade det så lätt i din matematikforskning Tanja!

 7. Rainer Sooaru skriver:

  Stolligheterna från miljöpartiser, genusvetare och radikalfeminister tar sig allt mer bisarra uttryck. Dessa männisskor kan med lite god vilja se konspirationer överallt: Män värda mer på grund av att Gustav Vasa finns på 1000-kronors sedeln, medan Selma får nöja sig med att pryda 20-kronors sedeln. hmmmmm.
  Det är illa nog att Miljöpartiet under Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har förskjutits långt åt vänster på den politiska skalan under de senaste 10 åren. Men det står visst i Miljöpartiets stadgor att språkrör måste träda ner senast efter 11 år på posten och Eriksson och Wetterstrand börjar ju bli lite gamla på gården. Det finns gott om världsfrånvända romantiska stollar i MP. Frågan man ställer sig är: finns det risk för att en sådan som Esabelle Dingizian kan bli ett framtida språkrör? eller varför inte den flitigaste av alla taxiåkerskor Yvonne Ruwaida. Och dessa människor vill Sahlin bild en allians med. Hu jeda mig.

 8. Ulrik O skriver:

  Men i flervariabelanalysen är x och y på jämlik fot.

 9. Walle skriver:

  Problemet är ju att det inte ens går att parodisera på genusvetenskapen. Hur mycket vi än skulle försöka förlöjliga den så kan vi aldrig överträffa verkligheten.

 10. wodinaz skriver:

  Förresten, apropos ojämställdhet: Har någon någonsin sett en kvinnlig pizzabagare?

 11. Z skriver:

  ….å andra sidan….kan man utläsa y = kx som
  ”y är beroende av x”
  och med en sjysst kromosomkodning betyder detta då att
  ”mannen är beroende av kvinnan” 😉

  Undrar om man på Newtons tid, eller när nu variablernas namn bestämdes, hade någon aning om det här med kromosomer (man använde väl helt enkelt de sista tre bokstäverna i alfabetet, x, y, z). Jag tror din liknelse är fel, variablerna kan inte tolkas som könsbundna.

  Däremot kommer här en riktigt elak version:

  Tänk om man skulle begära att lika många kvinnliga som manliga matematikers teser och lemmor ska citeras i läroböckerna.
  DET hade inte gått! Eftersom de flesta hittills fungerande matematiska satserna skrivits av män (men det tror jag att t o m Tiina Rosenberg förstår)

 12. Uffe skriver:

  När det gäller likhetstecknet, så går beroendet åt båda hållen. Annars är det endast en enkel implikation.

  y = kx kan ju enkelt skrivas om som x = y/k för alla icke-noll k.

  För övrigt tror jag inte det är läge att överskatta vad Tiina Rosenberg förstår eller inte förstår. Tror dessutom inte det handlar om förståelse, utan som Tanja skrivit så många gånger – Det letas förtryckarstrukturer precis överallt! Och den som letar, hittar – fast det är inte vetenskap, utan snarare något som hör hemma i aftonbladets söndagsbilaga eller metro.

 13. tanjabergkvist skriver:

  Z, nej, Tiina förstår inte det. Jag tror det är ungefär det man håller på med på Fysikum i Lund, eller åtminstone att läroböckerna ska vara skrivna av kvinnor i lika hög utsträckning som män. Men fram till mitten av 1900-talet var situationen sådan att färre kvinnor än män hade möjlighet att vara verksamma akademiker, så därför är det inte konstigt att fler män än kvinnor står för diverse teorier inom fysik.

  Uffe, inte ”alla icke-noll k”, utan ”alla nollskilda k” 😉

 14. Uffe skriver:

  Tanja: Tsss.. Men din blogg tolkar inte $\neq$ så värst bra.. 😉

 15. tanjabergkvist skriver:

  Jaha, ja men jag kan läsa Tex-koden. Men jag tror iaf man kan Tex-a i wordpress, jag borde testa att skriva ner en formel i något inlägg.

 16. Uffe skriver:

  Tror det är ont om bloggar som har det stödet. Coolt vore det förvisso 🙂 Vi borde tjata lite på wordpress eller någon av de andra bloggsidorna. Det finns ju TeX-stöd i många Wiki-host’s menar ja.. 🙂

 17. tanjabergkvist skriver:

  Jo, jag har sett det. Men jag har inte haft någon användning för Latex här än 🙂

 18. Verre skriver:

  Någon efterfrågade en kvinnlig pizzabagare. Vet du inte att det var en kvinna från Sverige som vann EM i pizzabakning för några få år sedan? En invandrad kvinna som vann hos en kräsen italiensk jury!

  Man behöver en nyanserad debatt utan överdrifter och konspirationsteorier.

  Jag kan ge ett vettigt exempel däremot. I den ypperliga boken ”På tal om tal” nämns inte en enda kvinnlig matematiker, trots att vi kan börja med Hypatia, nämna Sophie Germain och Ada Lovelace på vägen och avsluta med min personliga favvo Emmy Noether. (Inte Sofia Kovalevskaya, tack, hon höll på med analys och mekanik.) Utan Emmy skulle Stockholms universitet inte ha varit vad den har varit. Emmy Noether ÄR den kommutativa algebrans förälder.

  Tillbaka till boken. I personregistret i slutet av boken nämns alla från Adam och Eva, till och med Cheshirekatten från ”Alice i Underlandet”, men inte själva Alice och, som sagt, total avsaknad av kvinnliga matematiker. Jag har kommit upp med några namn här och då har jag bara läst en liten kurs i talteori. Hur kan man som författare missa Germain, när hon beundrades av självaste ”matematikernas furste” Gauss???

 19. […] ni vet så bär papperspengarna själva upp könsmaktsordningen som jag skrivit om tidigare när miljöpartiet upptäckte de patriarkala strukturerna på våra sedlar.  För även om miljöpartister som Schlaug tycker […]

 20. […] vi genus!” och det är inte konstigt – även pengar är ju könade, vilket som bekant miljöpartiet uppmärksammat. Att ”köna” klimatfrågan måste vara det mest banbrytande påfundet för år 2009 som […]

 21. […] miljoner för att få in genuspedagoger i alla förskolor [minns förresten deras tidigare genusanalys av sedlar]. Jämställdhet och lika möjligheter är något som alla ställer upp på, men vi är alltför […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: