Är genusfrågan viktigare än svensk utrikespolitik?

Det verkar ju så, eftersom min blogg ligger på tredje plats medan Carl Bildts blogg ”Alla dessa dagar” ligger på femte plats i Blogs of The Day 🙂  Nedanstående skärmdump bevisar att svenska folket är långt mer intresserade av att lösa genusfrågan på hemmaplan än av att spela ett politiskt spel på hög nivå med stormakterna.  Vi kan nämligen aldrig bli ett land att räkna med i världspolitiken förrän all idioti förpassats till den soptipp där den hör hemma!

Blogs-of-the-day-090514

Annons

29 Responses to Är genusfrågan viktigare än svensk utrikespolitik?

 1. wodinaz skriver:

  Trots att jag lider av nästan spengleriansk ödespessimism när det gäller vårt land och vår kontinents framtid, så kan jag inte hålla mig från att småle lite 🙂 Kombinerat med t.ex. häromdagens utmärkta SvD brännpunkt: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2883801.svd så verkar det som om det finns ett intresse för icke-PK idag. Såpass mycket att etablissemangsmedia tvingas släppa igenom en sådan artikel.

  Låt oss hoppas och arbeta för att detta resulterar i aktion och inte i ventilation!

 2. Jonas skriver:

  Politikerna i Sverige har ökat sitt avstånd till medborgarna, både vad gäller inkomster och vad gäller åsikter. Tack för din utmärkta blogg Tanja

 3. Info skriver:

  GENDERARKEOLOGI

  I väntan på att tiden snart ska vara mogen för dagens frukost (just idag en vit brödskiva, täckt av potatissallad purjo, i sin tur toppad av tre sorters småskivade, ungerska kryddkorvar), kände jag mig inspirerad att kika närmare på den av Tanja nyligen berörda, queera runstensvärlden.

  Hur ter sig verksamheten inom ämnet arkeologi vid andra, stora, svenska universitet (än i Uppsala)? Jag valde ett på måfå. Jodå, man var inte sämre där. Bland professorerna och lärarna återfanns t.ex.

  ARWILL-NORDBLADH, ELISABETH: Genusstudier, arkeologihistoria
  HJÖRUNGDAHL, TOVE: Genus, materialitet, gravkonstruktion

  Och bland institutionens åtaganden återfanns angelägna forskningsprojekt som t.ex. FRIGÖRANDETS POLITIK. En forskarbiografisk studie av arkeologen och feministen Hanna Rydh.

  ”Därvid betonas den biograferades aktiva och emancipatoriskt handlingsinriktade verksamhet i mötespunkter mellan arkeologi i vid bemärkelse och nationell och internationell feminism. Utifrån en modernitetsdiskurs diskuteras inomvetenskapliga genusförhandlingar som t.ex. professionalisering och utomvetenskapligt samhällsengagemang —.”

  Det, ni! Den postdoktoranden och hennes handledare är inte dumma. De vet på pricken, hur man tillförsäkrar sig forskningsanslag…

  Tack, för resten, för ditt erbjudande, Tanja, Ska fundera på saken

 4. Petter Lindström skriver:

  Vi har så många skäl att riva detta korthus av genus. Tanja, tack för den bästa (och kanske viktigaste!) bloggen sedan ”Blogge Bloggelito”.

 5. Josef Boberg skriver:

  ”…Vi kan nämligen aldrig bli ett land att räkna med i världspolitiken förrän all idioti förpassats till den soptipp där den hör hemma!”

  Javisst – Tanja – och den dagen ser jag an med stor förväntan – för då är nog den i dags dato så dominerat allenarådande dumheten ett minne blott, allra troligast… 💡 😉

 6. Anders skriver:

  Men Tanja – vad som än händer i Sverige kommer vi aldrig att vara ”ett land att räkna med i världspolitiken”! Vi har alltid varit och kommer alltid att vara ett litet folkfattigt land i Europas utkant, som ingen utom oss själva bryr sig nämnvärt om.

 7. Tommy Jonsson skriver:

  Grattis till 3:e platsen Tanja och det fina omnämnandet i SVDs ledare.

 8. Realist skriver:

  Grattis Tanja – du borde alliera dig med andra tredje positionskritiker som Per Ström och David Eberhard, och starta en gruppblogg eller mediasida. Vi behöver nya fläktar i ett annars stendött debattklimat i Sverige.

 9. JohannaV skriver:

  Bloggaren rabiatfeminism http://rabiatfeminism.blogspot.com/2009/05/autismen-inom-hogern.html

  är dock mindre road över Tanjas blogg. Jag noterar dock att hon själv bidrar till de osynliga maktstrukturernas bibehållande genom att kalla lokaliteten för kulinariska aktiviteter för just ”farmors kök”. Ack så svårt det måste vara att leva som man lär för inte kan det väl vara Rabiatfeminists mening att osynliggöra ”farfar”?

 10. Anna-Karin skriver:

  ”Johanna V” har nu tillbringat timmar denna eftermiddag med att surfa runt på min blogg och bl a förfasas över det faktum att min farmor var den som härskade i köket hemma hos familjen Johansson. I min blogg har jag genom åren skrivit åtskilliga inlägg om min farfar guldgrävaren och järnverksarbetaren. Han var en fantastiskt fin man från en fattig bakgrund som upplevde mycket i sitt liv. Dock var hans enda besök i köket när han åt det hans fru ställde fram till honom. Inte en helt ovanlig arbetsfördelning i den generationen. Även för min farfar rörde det sig om ”mors kök”. (Han kallade sin fru för ”mor”.)

  Att ”Johanna V” oroar sig så mycket över mitt förhållande till mina farfar, död sedan 1978, är såklart intressant men knappast särskilt relevant.

  Du kan lägga ner nu, ”Johanna V” och sluta bekräfta min tes om att ordet ”rabiatfeminism” i sig får folk att glömma alla argument och i stället ägna sig åt oväsentligheter. För vad har Otto Emanuel Johansson med Svenska Dagbladets ledare att göra? (Tanja Bergqvist har jag öht inte nämnt.)

 11. Anna-Karin skriver:

  Förlåt, Bergkvist. 🙂

 12. Andreas Dahlin skriver:

  Hehe kul att se Tanja!
  Jag är förstås blott en liten drönare i jämförelse med dig och jag skriver inte bara om feminism. Men jag har lekt lite med HTML och Javascript i eftermiddag eftersom min son bara sov och sov. Fixade bland annat en direktlänk till feminismdelen på min hemsida:
  http://hem.bredband.net/adahlin/feminism.html

 13. tanjabergkvist skriver:

  Wodinaz,vad innebär ”spengleriansk ödespessimism ”?

  Jonas,
  ja den politiska makteliten lever sitt eget liv, avståndet ökar mellan folkvalda och medborgare, frågan är om det egentligen gäller åsikterna också – det är lätt att ge direktiv åt andra men slippa undan själv…

  Info, ha ha – det var ju bra att du uppgav exakt vad du åt till frukost – det var betydligt mer intressant (iaf för mig) än det där med runstenarna! 🙂

  Petter, kul att du uppskattar min blogg!

  Josef, det var ju riktigt bra wikicitat under din länk ”dumheten”!

  Tommy jag såg det där! Jättekul att bli omnämnd i ledarartikel och det var en mkt bra artikel hon skrivit! :-)Ska blogga om det imorgon, är helt slutkörd nu och måste sova….

  Anders,
  ja men det kan vi väl få vara – lite lagom isolerade och slippa alla andras konfliker, eller hur? Bara genusvetarna emigrerar snart så!

  Realist,
  jag har redan kontakt med Pär Ström, det var han som tipsade mig om en artikel i DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=844804 som fick mig att skriva mitt första mediautspel: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2224643.svd som det blev mycket reaktioner på: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2227807.svd

  JohannaV och Anna-Karin, har jag råkat importera en liten pågående konflikt till min blogg? 🙂 Ja, att kalla sin blogg för ”rabiatfeminism” bådar inte gott Anna-Karin….

  Andreas – kul du byggt ut hemsidan!

 14. Olle skriver:

  Tanja är nog den mest intelligenta kvinna jag mött (på nätet). Underbart med en kvinna som varken yrar om ”Sex & the City” eller tar mitt påstådda genus i sin mun.

 15. tanjabergkvist skriver:

  Tack Olle, ha ha :-), kollade din blogg: ”Maskrosorna är ett av evolutionens mästerverk, de sprider sina frön i miljontal, de växer nästan varsomhelst och om man kör över dem med gräsklipparen så växer de nya blommorna platt längs marken nästa gång, så att man inte kommer åt dem.” Skönt man inte har en trädgård då utan är begraven i forskningsartiklar och genusdokument inne i en lägenhet. 🙂

 16. Natan skriver:

  Jo evolutionen är en fantastisk skapelse. Hade genustanterna bestämt i evolutionens gryning så hade vi förmodligen inte bloggat här, utan varit bortsorterade i den skoningslösa kamp som våra förfäder gick igenom. Kanske något för tanterna att tänka på att det är tack vare hannarnas beskydd och stridsvilja som vi finns där vi finns. Därmed inte sagt att honornas insats var oviktig. Tvärtom, de höll ställningen hemmavid och fördelade de byten som hannarna drog hem.

 17. tanjabergkvist skriver:

  Natan, hade genushysterin funnits i tidernas begynnelse hade vår fortplantningsprocess bestått i delning likt amöbor och vi hade inte haft någon (mänsklig) evolution! Därmed inga datorer, inget Internet och definitivt inga bloggar! 😉 Dagens genusvetenskap med sina postmodernistiska teorier är, om något, en (tvivelaktig) social konstruktion, och eftersom sociala konstruktioner ju enligt genusvetarna är av ondo, borde de i konsekvensens namn arbeta för att avskaffa sitt eget teoribygge.

 18. Natan skriver:

  Håller med! För min del får de gärna riva hela det ruttna vänsterbygget :)Ett bygge som till stora delar byggts på illusioner och utopier.

 19. Anders B Westin skriver:

  Natan
  Svärta inte ned altruistiska vänstersympatier med genusvetenskapens marxistiska postmodernism och biofobi.

  Altruism är också en evolutionärt processad egenskap som fanns långt innan du och alla vi andra var födda.

  Man kan omfatta hela den evolutionära kunskapsverkligheten och ändå sympatisera med humanistiska vänsteruppfattningar.

  Som pragmatisk naturvetare så inser man att alla välfungerande välfärdssamhällen bygger på en anpassad mix av frihet, empati, kreativitet, förnuft och reglemente.

  Land skall av lag byggas.

  På min blogg försöker jag återkommande skriva om det som jag brukar benämna: Funktionell selektion / Funktionell humanism.

  Den är en obeveklig mix av höger och vänster och närfält / fjärrfält / nutid / framtid.

  Utan altruistisk botten går det fort åt ”helvete”.
  Om landet endast befolkades av biologiska högermänniskor hade vi aldrig uppnått den kultur som vi nu bevistar.

  Evolutionär grundkunskap: Selektion kräver variation.

  Variation är bland annat : höger – vänster.

  MVH

 20. Natan skriver:

  Med mitt svar menade jag inte att att vi ska ha nåt roffarsamhälle utan humanism där högerkrafter kan få verka hursomhelst. Sympatiserar i stort med det du framför. Men altruistiska vänstern blir väl ofta egoistisk ”kommunism” !? Det är en grav missuppfattning att ”vänster” per definition är god. Vänstermänniskor tror sig alltid vara ”goda”. Den kollektivism som vänstern förordar är sällan ”god”.

 21. Anders B Westin skriver:

  Natan
  Oavsett system lever vi under de biologiska naturlagarna. Det du kan se hos vänstern kan man också se hos högern. (egot och ”sig själv närmast”)

  Människan har en obeveklig tendens att prioritera närfältet och sin egen status. (naturlig o sexuell selektion)

  Personligen ser jag ett välfungerande samhällssystem som en supersmart reglercentral som jobbar längs höger-vänsterskalan med hög och snabb perception och återkoppling.

  De politiska ideologiernas död. Leve humanismen.

 22. Natan skriver:

  Westin: Har inte så mycket att anföra mot det. De mänskliga rättigheterna symboliserar väl humanism? Dock tycks många ha svårt att respektera dessa, inte minst socialister och kommunister.

 23. Tyckare skriver:

  ”De politiska ideologiernas död” – att kommunismen rasat samman tycks ha inneburit att högerideologier dammas av – även så därtill kopplade ”genus”resonemang av i det närmaste socialdarwinistiskt snitt.

 24. Erik skriver:

  På vilket sätt var kommunismen i praktiken inte socialdarwinistisk? Sist jag kollade så var kommunismen helt ok med att man sköt av sina medtävlare för att hamna högst upp. Leon Trotsky blev ju cappad i Mexiko bland annat och han var bara en av alla dårar som föll offer för vad de själva byggde upp.

 25. Fredrik Lindholm skriver:

  Ääähh! Carl Bildt var väl bara hipp på internet någon gång kring 1994-95, va? Sedan så kom LO-datorerna och körde över honom.

  För övrigt så skall en utrikesminister inte blogga över huvud taget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: