Lite EU-info

Jag upptäckte just några intressanta artiklar på Henrik Alexanderssons blogg: ”Demokrati? Bara när det passar (s)!”, uppföljaren ”Juholt slingrar sig” , ”Sagt om EU” , ”EEC, EG, EU: Snart är superstaten här!” Då är det alltså inte så att det bara är jag  som är ute och cyklar! Och så det senaste inlägget: ”Borgerlighetens moraliska död”. Ja, vad säger man om en partiledare och statsminister (Reinfeldt) som i en debatt tydligen sagt följande: ”Väljarna är rationella. De inser att EU-valet inte är lika avgörande för deras vardag och för framtiden” (källa).

Apropå EU så läste jag just igenom en färsk rapport från Libertas Sverige från den 11 maj: ”Det skamlösa Bryssel – Ersättningar, förmåner och fiffel i Europaparlamentet” Av denna rapport framgår ett par intressanta saker (alla källor finns angivna i rapporten).  Sedan 7:e juni får svenska Europaparlamentariker en löneökning på 58% från 54.500 kronor i månaden till det EU-harmoniserade 38,5% av vad en domare vid EG-domstolen tjänar, nämligen en lön som landar på 86.000 kronor i månaden. Vi ska alltså inte bara ge upp vår möjlighet att påverka vår framtid i många frågor utan även betala dem som ser till att begränsa och övervaka våra liv.

Det måste kosta att gå emot folkviljan

Lön för mödan?

Nu i juni införs även en EU-skattesats för alla som arbetar inom EU:s institutioner och som befriar dem från deras respektive nationella skattesats, denna EU-inkomstskatt kommer att ligga på 13-17%. Och har man väl suttit i EU-parlamentet ska man naturligtvis också få lön för mödan i efterhand. Den vanliga pensionen kombinerad med tilläggspensionen (Europeiska riksrevisionsrätten har under snart tio års tid kritiserat parlamentets sätt att hantera pensionsfonden!) ger en total pension på 348.000 kronor om året efter en enda mandatperiod i parlamentet. Det frivilliga pensionssparandet innebär att man lägger 12.900 kronor i månaden och vips så skjuter EU-kassan (läs skattebetalarna) till det dubbla beloppet 25.800 kronor i månaden. Det är tufft att gå emot folkviljan och man måste ju få ersättning för detta otacksamma arbete. Sedan har vi en (minsta!) ”övergångsersättning” på 480.000 kronor för den parlamentariker som lämnat sin tjänst efter en femårig mandatperiod.

En 1.500-kronorsrätt i Bryssel?

En helt vanlig 1.500-kronorsrätt i Bryssel?

Utöver månadslönen erhåller parlamentarikerna från och med den 1 januari 2009 en schablonersättning på 3.100 kronor per dag för enbart mat och boende i samband med aktiviteter kopplade till det parlamentariska arbetet. Bor man på ett hotell som kostar 1.500 kronor per dygn kan man alltså äta för 1.500 kronor per dygn (resebidragen är en separat kostnad och ingår inte här) – eller stoppa pengarna i egen ficka. Vidare har EU-parlamentariker rätt till 2.227.000 kronor per år för att täcka kostnader för assistenter. Den engelska motsvarigheten till Skattebetalarnas förening, TaxPayers’ Alliance, ”beräknar att även om en parlamentariker anställer några assistenter kan denne personligen tjäna uppåt fem och en halv miljoner kronor bara på assistent-ersättningen under en mandatperiod”.

Kan akupunkturnålar blockera nervbanor på ett för tankeförmågan skadligt sätt?

Kan akupunktur- nålar blockera nervbanor på ett för tankeförmågan skadligt sätt?

Sedan har vi kontorsersättning på 45.000 kronor i månaden, detta avser dock inte ersättning för kontoret i Bryssel utan för att man ska kunna hyra ett kontor i sin valkrets – tydligen har en del personer då ”hyrt” ett ”kontor” (i form av ett rum) av sig själva i sin egen bostad och sedan stoppat pengarna i egen ficka (EU-parlamentet begär inte ut några kvitton för denna ersättning), TaxPayers’ Alliance har räknat ut att ”en parlamentariker på detta sätt kan lägga beslag på mer än 2,6 miljoner kronor på kontorsersättningen under en mandatperiod”.  Sedan har vi en ersättning för 60 pass med massage, terapi, akupunktur och gyttjebad (Rules governing the payment of expenses and allowances to members, Annex IV). Journalisten David Craig på The Sunday Times har beskrivit hur förmånerna uttnyttjas tex här och här. Hmm, kanske dags att reagera lite?

16 Responses to Lite EU-info

 1. Alvin Stoltz skriver:

  Ja, nutidens frälse.
  Är inte detta en sydeuropeisk politikertradition. Politikerjobb, synonymt med löner och inget arbete.

  Jag hörde om den Italienska tjänstemannen som kom till arbetet, stämplade in, gick över gatan till nästa jobb.
  Tog samma väg tillbaks på vägen hem.

  Bara en sådan sak som att flytta parlamentet var 14 dag till Strasbourg sätter redan där nivån av trovärdighet.
  Synd, annars är EU-tanken helt OK.

 2. Jonas skriver:

  Har hört mycket om ADELN som gynnar sig själv inte bara i riksdagen i STHLM. Mycket bra att du tar upp detta.
  Det är helt enkelt ett slag i ansiktet på en vanlig löntagare och mot all motivation för högre utbildning.
  Det finns ingen som helst bakgrund eller logik till att ersättningarna skall vara av den storleksordningen. Makten korrumperar i vanlig ordning!
  Tack för artikeln Tanja.

 3. Alvin Stoltz skriver:

  Ja, att läsa denna blogg utsätter en för många risker. Magsår, huvudvärk, ökat blodtryck, risk för hjärtslag.

  Idag då jag läste om genuspedagogik, råkade, just det, råkade jag halka iväg och följande namn dök upp:Paulina de los Reyes sedan till Masoud Kamali.

  http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1287

  Ja det är inget nytt, men bara som ett exempel på hur huvudverken åter fick anledning att blomma ut. Alvedon och Panodil plus ett glas Samarin.

 4. Alex Birch skriver:

  I stora imperier brukar toppledarskiktet hämta hem storkovan på folket. Jag tror inte det skulle kunna bli annorlunda just nu, tyvärr. Vi behöver mer decentraliserad makt, men det är inte i den riktningen EU går i, så vi för göra det bästa av saken och istället se till att rösta fram en vettig regering här hemma i Sverige.

 5. bo bengtsson skriver:

  Lika lön för lika arbete säger S
  Således borde svenska riksdagsmän erhålla samma lön och löneförmåner som de som knegar i EU. Eller?

 6. Info skriver:

  Till Alvin m.fl.: Här kan den som är intresserad läsa mer om och av Kamali:

  http://www.bgf.nu/berikarna/10.html

  Till exempel hans stora ”Radiotal” i december 2005.

 7. tanjabergkvist skriver:

  Alvin, det var inte meningen att ge dig huvudvärk, högt blodtryck osv :-). Du skriver ”Synd, annars är EU-tanken helt OK.”, ja, fast EU är inte längre något frivilligt mellanstatligt samarbete, i alla fall saknas snart allt folkligt stöd, hur kan man betala tusentals kronor åt byråkrater för att fastställa hur böjd en gurka ska vara? 🙂 Förresten, läs ”Makteliten mot folket” av Nils Lundgren, mycket välskriven text.

  Apropå din smedjan-länk ovan, detta är ju kärnan:

  ”Kamalis strukturella diskriminering är ett tankekomplex som är oåtkomligt för argumentation, något som liknar marxism, psykoanalys eller feminism. Den som inte omedelbart inser att diskriminering förekommer är en del av den diskriminerande strukturen. Och det spelar ingen roll om du är infödd svensk eller andra generationens svensk, ser du inte de dolda strukturerna är du en del av problemet. Den som till äventyrs invänder att detta är nonsens, har ju med sin själva invändning bevisat att strukturerna är oerhört starka. Så fungerar även marxismen och dess falska klassmedvetande. Den arbetare som inte kämpar för proletariatets diktatur har fått sina egna intressen manipulerade av den härskande klassen.”

  Kamali skrev som bekant på uppdrag av Sahlin sitt slutbetänkande ”Integrationens svarta bok” till MISD-utredningen för några år sedan. Några av förslagen ansågs av dåvarande demokratiminister Orback påverka den svenska författningen. Överhuvudtaget blev rapporten starkt kritiserad av många, något som Kamali tog som bevis för att hans teori stämmer (tydlig illustration av citatet ovan från din länk). F.ö. sade Kamali i en intervju att forskarvärldens underkännande av slutbetänkandet har orsakat honom större lidande än den totryr han utsattes för i Iran, där han blivit arresterad för att han beväpnad med en revolutionär grupp planerat en statskupp i Iran för att införa marxism, något som skulle finansieras med ett bankrån vars planer han varit delaktig i. Här har vi en föredömlig professor, eller?

  Info, hm jag läste det ”stora radiotalet”: ”Här hemma tog forra integrationsministern Mona Sahlin första steget att erkänna förekomsten av en strukturell diskriminering”. Faktum är att Kamali tillsattes som ledare för MISD-utredningen (makt, integration, strukturell diskriminering) efter att statsvetardocent Westholm som först ledde utredningen i praktiken avsattes efter att han inte kommit fram till tillräckligt mycket strukturell diskriminiering. 70 statsvetare skickade brev och mail till Sahlin för att påtala den orimliga politiska styrningen av forskningen, men utan resultat. Det verkar ju onekligen som om flertalet forskare är starkt kritiska till Kamalis förklaringsmodeller.

 8. tanjabergkvist skriver:

  Jonas, detta tragiska faktum att makten redan korrumperat är ingen anledning till sviktande motivation angående högre studier. Jag vet inte hur många av de svenska politikerna och EU-parlamentarikerna som har någon akademiska examen men detta bör givetvis undersökas.

  Som lite kuriosa apropå utbildningsfrågan kan jag nämna att ledaren för det nationalistiska partiet Ataka i Bulgarien, Volen Siderov, omtalas i bulgarisk i media inte som ”högerextremist” eller ”ultranationalist” (så benämns han dock i svensk media) utan i de bulgariska nyhetssändningarna får han det i detta folks ögon hemska omnämnandet ”Siderov, som inte har en enda akademisk examen”. Detta är alltså hans stora last, en politiker som sitter invald i parlamentet och som saknar akademisk utbildning, något som vore otänkbart att fokusera på i Sverige, i synnerhet om man också företräder obekväma åsikter. Det säger en del om vilka olika förväntningar man har på en politiker i olika länder.

 9. tanjabergkvist skriver:

  Bo, lika lön hade svenska riksdagsmän och svenska EU-parlamentariker tills nyligen, det var nu den 7 juni löneförhöjningen trädde i kraft. Dock, i länder som Italien har en parlamentariker ca 124.000 kronor i månadslön, så de italienska EU-parlamentarikerna har rätt att avstå från den harmoniserade 38,5% av en EG-domares lön och behöver inte gå över till det nya systemet, eftersom denna lön är lägre än den de får i dagsläget. Således är 80.600 kronor minimilön idag för en EU-parlamenatriker. Här lite läsning: ”Regeringen står bakom rekordhöjning av EU-löner”. http://www.rod.se/politikomraden/eu/Politiskt-beslut-inte-vanta-med-rekordhojning-av-EU-parlamentarikernas-loner/ Jag ser här att Libertas-rapporten angett en månadslön på 80.600 vilket innebär en löneökning på 48%, medan Riksdag & Departement (som Libertas uppger som källa) skriver 86.000 kronor, vilket innebär en löneökning på 58%. Får ta och ändra detta i bloggen genast då och lägga in R&D-artikeln som källa.

 10. Alvin Stoltz skriver:

  Tanja
  Jag menar ett EU tanken var god innan EU blev till. Som EFTA kanske??

 11. tanjabergkvist skriver:

  Alvin, jag förstår vad du menar. 🙂

 12. bo bengtsson skriver:

  Betr EUparlamentarikers löneförmåner skriver Herr Riksdagman Gunnar Andrén(Folkpartist) följande till mig:
  ”…Bubblet om kontorsersättningarna tycker jag verkar präglat av
  avundsjuka. Jag tycker det är bra om parlamentarikerna inte lägger
  alla pengar i Bryssel utan har ett kontor även i Målilla eller varifrån
  de nu kommer, Valdemarsvik, Malungsby etcetera. Alla kan väl för
  fan inte bo i husvagn i Bryssel och Strasbourg, här måste man tänka
  innan man skriver av sig som den här Tanja gjort. Undrar om hon
  har ett kontor att gå till. I så fall är det väl någon som betalar
  för det. Kan det vara skattebetalarna?”

  Just läst att GA(FP) anser det som Gestapometoder att vidarebefordra email. FRA går bra det gillar han men att du ska få veta vad han skriver betr din blogg, det gillar han inte, googla på honom, och floder av undanflykter dyker upp. Staten ska få veta , inte du.

  HAR DU ETT KONTOR , DU DEN HÄR TANJA????
  Vem betalar , frågan tränger sig på, vem. Gunnar Andrén vill veta
  Bo Bengtsson/Johanneshov, avsutten folkpartist

 13. Alvin Stoltz skriver:

  Ja, ett kontor! Ett konungarike för ett kontor!!!

 14. tanjabergkvist skriver:

  Bo, ja, jag har ett kontor som jag delar med några kollegor på Matematiska Institutionen. Där jobbar jag med att utbilda den kommande generationen i logiskt tänkande. Inte med att övervaka och reglera medborgarnas liv utan snarare det motsatta alltså – ge medborgarna en förmåga till fritt och kritiskt tänkande, något som ofta blir den naturliga följden av träning i logiskt tänkande. En liberal som röstar för FRA-lagen har i mina, och många andras, ögon sålt sin själ genom att gå emot de grundläggande idéer liberalismen bygger på. Detta inser var och en som äger förmågan att tänka logiskt. Utgör matematik och annan vetenskap som nyttjar logiskt tänkande ett hot mot politiskt hyckleri? Intressant. 😉

 15. […] Men detta är inte förtjänta pengar. […]

 16. […] (Tidigare inlägg om EU: 1 , 2) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: