Förändring kräver samarbete

Många är beredda att kritisera det som idag kallas jämställdhetsarbete

Många är beredda att kritisera det som idag kallas jämställdhetsarbete

I en SVD-artikel publicerad idag: ”Upprop skapar fega åsiktskollektiv” kritiserar en litteraturkritiker (Magnus Eriksson) det faktum att det i några aktuella fall varit flera personer med skiftande bakgrund som gemensamt skrivit under ett par artiklar. Han tar dels upp en artikel av Humanisterna i DN debatt och dels en  artikel om jämställdhet som publicerades i Sydsvenskan den 14 juli som jag själv skrivit under (och skrivit i samarbete med andra).  Den som läser artikeln ser att den är så pass allmänt skriven att givetvis flera personer (med olika bakgrund och yrken) kan stå bakom orden. Naturligtvis hade vi alla elva undertecknare kunnat skriva var sin artikel på temat, men sannolikheten är då liten att Sydsvenskan i rask följd upplåtit debattutrymme för elva artiklar på samma tema. Vi vill inte bre ut oss på andra dagsaktuella ämnens bekostnad – det är många frågor som behöver debatteras, inte bara genusmaskineriet.

Utöver det har vi den psykologiska effekt som infinner sig hos läsaren av sådana gemensamma artiklar – nämligen insikten om att hon/han är långtifrån ensam med sina åsikter och att inte hela världen, utan troligtvis bara halva, eller närmare bestämt bara proffstyckareliten och deras indoktrinerade karriärlystna marionetter, är galna. Jag är alldeles övertygad om att vi, om vi gjorde en riktad insats med massmejl till människor med skiftande bakgrund och profil inom både akademi, näringsliv och offentlig sektor hade fått med oss tiotusentals människor (minst) på artikeln, men av utrymmesskäl hade detta givetvis inte varit lämpligt.

Forskare brukar samarbeta

Forskare brukar samarbeta

För övrigt är det ju så att bland ”intellektuella” vad gäller exempelvis akademiker och aktiva forskare så är det ofta snarare regel än undantag att flera personer står bakom vetenskapliga artiklar – det är bara för Eriksson att ta en titt på vilket universitets hemsida som helst, närmare bestämt efter att ha klickat sig förbi hemsidans diverse politiskt korrekta jämställdhetsplaner, och välja godtycklig forskares CV med artiklar för att försäkra sig om detta faktum.

Att människor inom olika yrkeskategorier ställer sig bakom en artikel är tvärtom mycket övertygande – det innebär att kritiken mot genusmaskineriet inte är begränsad till en liten sekt av likatänkande med en och samma bakgrund (vilket till exempel gäller de sk genusexperterna som alla tillhör samma skola). Det Eriksson avsett som kritik (”Flera av de elva undertecknarna har i andra sammanhang visat vitt skilda kulturideologiska agendor men förenas nu i kampen mot dagispedagogik och kritiska genusanalyser.”) stärker snarare artikelns trovärdighet och relevans.

Kritiserar Eriksson regelmässigt även SVD Brännpunkts artiklar som är undertecknade av flera personer? Eller är han för feg för det? För feghet (och ”flockmentalitet”) är ju just vad han anklagar oss andra för, genom att gemensamt ställa oss bakom en artikel. Detta speglar enligt honom istället ”en ovilja att under sitt eget namn föra kritiska resonemang eller, för den delen, att gå till våldsam attack mot missförhållanden, inbillade eller faktiska sådana.”

Vad är Erikssons problem?

Vad är Erikssons problem?

Är det där skon klämmer? Kritiken mot det som idag kallas jämställdhetsarbete? Mig veterligen står alla namn utskrivna och vi är på intet sätt anonyma. Eriksson skriver: ”Nu hukar de sig fegt i en åsiktskollektivets egna lilla skyttegrav. Vem kan kritiken riktas mot?” Eriksson är välkommen att rikta kritiken mot valfri undertecknare, men i själva verket är det enda som hittills inkommit tackmejl från sympatiserande medborgare!

Det senare är för övrigt också en positiv bieffekt, och ibland till och med syftet, med dylika artiklar. Det är genom att förenas i en gemensam strävan man bygger upp en motkultur, eller i detta fall ett alternativt och enligt vår mening ett mer korrekt sätt att närma sig jämställdhetsproblematiken. Naturligtvis stör det Eriksson att detta bygge sker bakom hans rygg, men alla kan inte vara med. I synnerhet inte sådana som ser ett samarbete i viktiga frågor som problematiskt. Egentligen var hans artikel inte värd att kommentera, men jag kunde inte låta bli. Och apropå genusvansinnet hittade jag ett talande citat på nätet: ”Vår kultur är den första av alla kulturer som systematiskt ägnat sig åt att aktivisera den mänskliga dumheten, vårda den, klä den och förse den med uttrycksmöjligheter.”

Uppdatering: Även läkaren Pelle Billing har kommenterat Erikssons artikel – här, liksom Axess chefredaktör (som är docent i litteraturvetenskap)här!

48 Responses to Förändring kräver samarbete

 1. Anders skriver:

  Hehe.. så märkligt att Eriksson reagerar på just ER artikel, när artiklar med en binge undertecknare är legio i Sverige.

  Er artikel irriterar de genusfrälsta, liksom humanisternas artikel irriterar islams varma förespråkare.

  Därför ”råkar” denne Eriksson finna just dessa två artiklar anstötliga och inte de oräkneliga artiklar (i skiftande frågor) som undertecknats av politiskt korrekta skribenter.

  Några axplock:

  ”Erik Fichtelius, projektledare vid SVT24, är en av 42 namnkunniga undertecknare av det starkt kritiska uppropet på gårdagens DN Debatt”

  ”Delat barnbidrag ett litet steg mot ökad jämställdhet” skriver Berit Andnor Socialminister (s), Sture Nordh Ordförande TCO, Erland Olausson Förste vice ordförande LO, Mona Jönsson Riksdagsledamot (mp), Janna Olzon Generalsekreterare, Sveriges makalösa föräldrar

  ”..merparten av de nästan 300 forskare som undertecknat en debattartikel härförleden [fick] endast sina namn med i nätversionen av artikeln. Namnen hade annars tagit en stor del av debattplatsens utrymme och forskarna valde själva vilka tio namn som skulle stå som undertecknare i papperstidningen”.

  Nästan 300 (!) undertecknare men Eriksson reagerade inte på det…

  Eriksson skriver:

  ”Frågan är också vem som skrivit de upprop som många undertecknat.”

  Majoriteten av dagens debattartiklar skrivs av professionella skrivbyråer – något som Eriksson tydligen aldrig har ställt sig ”frågande” inför och nu låtsas vara ovetande om.

 2. Pelle Billing skriver:

  Bra replik Tanja! Jag gillar speciellt detta stycket:

  Det Eriksson avsett som kritik (“Flera av de elva undertecknarna har i andra sammanhang visat vitt skilda kulturideologiska agendor men förenas nu i kampen mot dagispedagogik och kritiska genusanalyser.”) stärker snarare artikelns trovärdighet och relevans.

 3. QED skriver:

  Förvånade att ME skulle kritisera just er artikel. Kanske gillar han tanken att svensk statsfeminism har samma poststrukturalistiska idégrund som mycket av litteraturvetenskapen.

 4. Kristian Grönqvist skriver:

  Förlästhet är inte alltid lika med Förnuft

 5. Info skriver:

  MAGNUS ERIKSSON

  Så snart jag läste namnet ”Magnus Eriksson”, ringde en klocka inuti huvudet. Den mannens preferenser har vi sett ängsligt leta sig fram i den ideologiska huvudfåran många gånger tidigare.

  ”ETT MYCKET AVSLAGET SKALDEMJÖD
  av Magnus Eriksson, litteraturkritiker i Svenska Dagbladet

  Har det nationella i kulturen något värde? Idén om det nationella arvet som en väsentlig faktor i vår bedömning av ett konstnärligt verk är, hävdar Magnus Eriksson, en dubiös tanke.” (Smedjan 1997-04-03.)

  Mycket originellt. Och följsamt. Jfr Mona Sahlins tal inför Turkiska ungdomsförbundets Euroturk, mars 2002: ”Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

  Men hör ni, här ska ni få se prov på ett FOTRIKTIGT massupprop, som ingen ännu har kritiserat:

  FLATUPPROPET PÅ INTERNET

  ”Pressdrevet mot Tiina Rosenberg drivs inte av en personkonflikt. Det drama som medierna skapat handlar om massiv lesbofobi och det angår oss alla. Vi vägrar att bli behandlade som ett avvikande och pikant inslag. Vi är här för att stanna och vi accepterar inte att bli inskuffade i garderoben. Vi tänker inte hålla käften för den goda sakens och glada stämningens skull.”

  Gertrud Larsson, dramatikerflata
  Karin Erika Johansson, dansflata
  AnnaCarin Andersson, filmregiflata
  Marie Carlsson, projektledarflata
  Asynja Gray, blatteflata
  Tilde Ålund, vårdflata
  Emma Hammarström, snickarflata
  Anna Linder, kulturflata
  Leif Persson, bögflata
  Monika Björk, labbflata
  Kristin Sörman, snartmammaflata
  Lotta Nilsson, biblioteksflata
  Jonna Asplund, polyflata
  Joakim Rindå, bögflata
  Matti Rydenfeldt, dragkingflata
  Siri Hjorton Wagner, caféflata
  Isabelle Espinoza, filmflata

  Osv. Ytterligare några hundra namn följer.

 6. […] Uppdatering: Här är Tanja Bergkvists replik. […]

 7. Tommy Jonsson skriver:

  Tack Tanja och Pelle för en fint skriven debattartikel och svar på ME:s konstiga kritik. Han hade inte mycket på fötterna tycker jag.

 8. Karl skriver:

  Är detta studien ni hänvisar till?
  ”Processes in language acquisition: the roles of gender, attention, and maternal encouragement of attention over time”

  Ett tips till nästa gång: Översätt inte mobile med mobiltelefon.
  Var syftet med artikeln att få antifeminister att framstå som korkade? Då lyfter jag på hatten och säger Grattis!

 9. QED skriver:

  Ja, det var nog en tokig översättning.

  Dock vi lever ju i moderna tider:

  här är en skallra i form av en mobiltelefon från ”Lilla Ugglan”

  http://www.shoppinggatan.se/barn/bebis_leksaker

  iPhone-applikation som gör mobilen till en skallra (eller nå’t)

  http://www.macworld.co.uk/education/news/index.cfm?RSS&NewsID=26652

  🙂

 10. tanjabergkvist skriver:

  Anders, tack för exempel. Eriksson är ute och cyklar, bara de debattinlägg han själv stödjer får visst stå med flera undertecknare.

  Tack Pelle,
  din replik var också bra 🙂 i synnerhet meningen: ”Det som anklagas för att vara “grova generaliseringar” är alltså inget annat än den ideologi som framträder när man läser innantill i olika regeringsdokument kring jämställdhetsfrågor. Att Magnus Eriksson själv är okunnig om vad som står i dessa dokument – och vad modern biomedicinsk forskning visar – må vara förlåtet, men då kanske han också bör avstå från att uttala sig om ämnet.” Precis! Troligtvis har han aldrig satt sig ner för att läsa en SOU!

 11. wodinaz skriver:

  Det var ett kolossalt psykologiserande och därtill en oanständig ton Magnus Eriksson lägger sig till med. Men vad kan man förvänta sig av en liberal? Inte mycket, men väl personangrepp, oanständigheter, tillmälen etc.

  Jag hittade inte mycket till argument från hans sida dock, men det är väl fascism kanske, att argumentera korrekt. Häva ur sig floskler, dunka på med PR-maskineriet, använda psykologiska metoder, social ostracering, tillmälen och sedan hålla en omröstning för att nå ”sanningen” anses förmodligen vara mer ”rumsrent” och demokratiskt.

  Du lever i en annan värld Bergkvist, där ett stringent argument står oavsett hur mycket PR och omröstningar som än hålles.

 12. tanjabergkvist skriver:

  QED, Kristian och Tommy – det är ju uppenbart att han stör sig på sakinnehållet i artiklarna snarare än antalet skribenter.

  Info, det ringer alltid en klocka i ditt huvud! 🙂 Du verkar ju ha alla tidningsartiklar sedan ett decennium tillbaka i huvudet. ”FLATUPROP” ha ha 🙂 – kallade de det så själva? ”Vi vägrar att bli behandlade som ett avvikande och pikant inslag.” – det är ju precis det de vill! Fast ”pikant”? Nja, kanske snarare ”enerverande” inslag med tanke på hur de beter sig i media. Fast jag måste medge att det var ganska roliga ”titlar” de tilldelat sig själva! 🙂 Vad är en ”bögflata”? Har du länken till uppropet? Hade varit roligt att se!

 13. tanjabergkvist skriver:

  Karl, ja det var ju dumt att det felet smög sig på. Vi får vara noggrannare nästa gång….

 14. tanjabergkvist skriver:

  Wodinaz, ja han var nog mest irriterad på sakinnehållet. Vad är förresten ”social ostracering”?

 15. Anders skriver:

  ”Ostracering” är nog svengelska.

  Ostracize: bannlysa el. utesluta

 16. Info skriver:

  TANJA

  Jadå, här är länken:

  http://hem.bredband.net/stoppaflatfobin/uppropstext.htm

  En bögflata tolkar jag som en i livmodern av östrogen onaturligt starkt påverkad samling celler med XY-kromosomer – som för att få vara med i gänget också måste kalla sig ”flata”.

 17. wodinaz skriver:

  Ostracism: bannlysning av politisk oönskad person. Vedertagen importerad grekisk term, ej svengelska. Överfört med etiketten ”social” betyder inte fullt så strängt som i det antika Grekland, men väl trakasserier/påtryckningar på arbetsplatsen, se till att få misshagliga personer avskedade, förhindra dem att få arbete, förhindra dem att yttra sig i tidningar och andra medier etc. Vanligt är även uthängningar av olika slag, vilket får följden att den uthängde får ett helvete socialt; ofta familjesplittring, halva vänskapskretsen säger upp bekantskapen. Följden blir att ofta vederbörande istället får skumma kamrater och sjunker allt längre ned i den sociala hierarkin.

 18. wodinaz skriver:

  Utför transpositionen ”att ofta” –> ”ofta att” i sista raden 🙂

 19. aktivarum skriver:

  Halloj, Äntligen har man fått lite skrivande gjort.

  Nu har jag kommenterat Magnus Erikssons attack på kollektiva upprop på bloggen (länk hos svd). Detta var för mig ett bra tillfälle att lära sig hur man skulle göra för att länka till nyhetsartiklar från bloggen – hade ingen aning om att detta går via twingly. Har även skrivit några inlägg om de grundläggande begreppen som förekommer i dessa debatter. Strukturer, Normer, osv där jag med så enkla medel som möjligt förklarar hur jag ser på dem… Har dock inte listat ut hur jag får mitt namn att länka till bloggen som ”Wodinaz” ovan ännu. Den som vet får gärna om denne vill tipsa mig i. Mvh Erik

 20. Dalahest skriver:

  Det är ju bare å skrive in adressen i fältet för ”Webbplats”. 😀

 21. aktivarum skriver:

  Dalahest:

  Hahaha jag trodde först du menade fältet för Webbplats här på bloggen (kanske du gjorde :D) och när man är inloggad hos wordpress syns inget sådant fält. Sedan lyckades jag hitta det fältet i bloggens inställningar. Och nu borde det funka.

 22. tanjabergkvist skriver:

  Anders, tack för förklaringen.

  Info, har Tiina varit utnämnd till ”Rikshäxa” – det visste jag inte. 🙂 Fast lite rörande var ändå meningen ”Vi tänker fortsätta förvänta oss att våra heterosexuella systrar ska stå upp för oss även när det blåser snålt, så som vi gjort för dem” i uppropet tycker jag. Det kan ju stämma att många ”flator” faktiskt varit med och drivit kvinnokampen i frågor som gynnat heterosexuella kvinnor (tex rösträtt osv), vad vet jag. Några har skrivit under som ”heteroflata”, hur ska det tolkas? Jag tycker det var ett rätt roligt uppror, mest med tanke på hur de betitlat sig. Ha ha ”it-säljarflata”, ”handflata”?? 🙂 Varför denna fixering vid sexuell läggning?

 23. Dalahest skriver:

  ”(kanske du gjorde 😀 )”

  Javisst var det så, hade faktiskt ingen aning om att det inte syns när man är inloggad. *skäms* 😀

 24. tanjabergkvist skriver:

  Wodinaz, ok då har jag förstått innebörden av ordet! 🙂

  Aktivarum:
  1) Du looovade att inte byta signatur!!
  2) Twingly snabbar på spindeln på nätet typ men länkningen hade skett i vilket fall, fast det tar längre tid, i värsta fall flera timmar. Just SVD har twingly, men du bör också pinga bloggen på nyligen http://nyligen.se/pinga.php och på Bloggportalen http://www.bloggportalen.se/ (skaffa konto). Finns säkert fler ställen men jag kör de tre, när jag orkar och kommer ihåg det.
  3) Ja, din blogg kommer att synas som länk när du loggat ut från din blogg. Jätteskumt och irriterande eftersom man oftast är inloggad på sin blogg när man surfar runt på andras bloggar.

  En fråga:
  Pelle Billing mailade mig och frågade hur/om man kan prenumerera på mina inlägg. Kan man det, och i så fall hur, någon som vet? Någon som prenumererar på mina blogginlägg? Nähä inte det, nänä skit i mig bara! 😥 Fast statistiken brukar gå upp inom bara någon timme bara efter ett nytt inlägg så på något sätt måste ju folk få meddelande om nytt inlägg – eller hänger ni hela dagarna framför min blogg och väntar på nytt inlägg, vilket ibland har tagit upp till 6 dagar (när jag haft mycket att göra)? Jag har sett bloggar där det står nederst att man kan prenumera på inlägg på bloggen, men jag har ju ingen sådan text. Måste man göra någon inställning i bloggen? Wodinaz – vet du, du är den enda kommentatorn här som har blogg (utom aktivarum som ju är ny)?

 25. tanjabergkvist skriver:

  Dalahest och aktivarum, vad säger ni!? Precis som aktivarum säger, när man är inloggad på sin egen blogg och ska kommentera en annan WORDPRESS-blogg (om man nu har wordpress) så dyker inga sådana fält upp, utan man kan bara lägga in sin kommentar i en ruta och då dyker bara namnet (ingen URL) upp. Men om jag är inloggad på bloggen och kommenterar annan typ av blog, tex BLOGSPOT, så är det inga problem om jag är inloggad på min wordpressblogg, då kan man välja identitet och väljer ”namn/URL” så får man upp fälten. Aktivarum, vad menar du med ”Sedan lyckades jag hitta det fältet i bloggens inställningar. Och nu borde det funka.” Du har ju också wordpress. Var, vilka inställningar?!? Ska läsa dina inlägg nu! 🙂

 26. tanjabergkvist skriver:

  Forts en fråga till: I ”Diskussion” under ”Inställningar” finner jag:
  ”Subscribe To Comments. Tillåt inte besökare att prenumerera på kommentarer gjorda på denna blog.” och en ruta som INTE är ikryssad. Detta borde innebära att man kan predumerera på KOMMENTARER på min blogg? Någon som gör det? Fast jag hittar inget om någon prenumerera på INLÄGG-funktion.

 27. tanjabergkvist skriver:

  Aha ok jag ser nu att det under inlägget står ”Detta inlägg postades den tisdag, 21 juli 2009 kl 1:47 e m under Genus, Samhälle. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Du kan lämna ett svar eller trackback från din egen webbplats. ” och klickar man på RSS-flödeslänken kan man välja att prenumerera, men frågan om prenumeration på inlägg kvarstår…

 28. QED skriver:

  Det finns en knapp ”uppmärksamma mig på vidare kommentarer via e-post” i kommentatörsfältet på denna blogg.

 29. tanjabergkvist skriver:

  QED, jaha ok, tack! Jag vet inte ens hur min egen blogg ser ut visst! 😉

 30. Dalahest skriver:

  lol, spontanitet i kombination med genialitet ÄR ett vinnande koncept

 31. aktivarum skriver:

  tanja:

  1) Som det verkar så måste jag byta namn på bloggen för att kunna skriva som Erik när jag är inloggad. Men jag tror det skall gå att skapa fler användare där varje användare har egen nick jag vet bara inte riktigt hur man gör det ännu.
  2) Tack för tipsen, skall pinga de där.
  3) Nej det där länkningsproblemet har jag löst. Jag såg efter en stund att Dalahest inte var på wordpress och trodde då han menade de fält som finns när man är utloggad. Men några sådana finns inte när man är inloggad som du märkt och jag vet inte om han visste det. Men jag letade runt som tusan på bloggen och upptäckte att du har ett fält för webbplats inne i fliken för PROFIL. Skriv bloggens url i det fältet för att få ditt namn att bli länk till bloggen. Verkar funka kanon. Mvh Erik

 32. Erik skriver:

  Och så var den saken löst också 😀

 33. Robert skriver:

  Bra artikel Tanja och de andra, Magnus Eriksson hade dock passat som skribent lika bra i nazityskland som i forna sovjetunionen, han följer bara strömmen och letar efter alla angreppsvinklar han kan hitta där han slipper ta den ideologiska debatten, klassisk PK-retorik. Han är väl ändå rätt gammal? Varför kommer denna kritik nu? Ideologiska artiklar undertecknade av flera akademiker/politiker osv har ju förekommit i de flesta dagstidningar hur länge somhelst. Dock alltid lika kul när desperationen hos den självutnämnda kultureliten tar sig såna här roliga uttryck 🙂

 34. tanjabergkvist skriver:

  Erik/Aktivarum,
  1) Ja du har kanske rätt iaf när du kommenterar wordpressbloggar, men på blogspotbloggar väljer du bara ”namn/url” och fyller i ”Erik” samt din blogg-URL så kommer man till den när man klickar på ditt namn. Men du får givetvis gärna heta Aktivarum – byt inte blogg namn för min skull! 😉
  3) Tack – jag ska testa det! 🙂

 35. Tanja Bergkvist skriver:

  Erik, duktigt! Jag gjorde också så! Så nu behöver jag inte logga ut och dessutom står det ”Tanja Bergkvist” istället för ”tanjabergkvist” som innan. Nu kvarstår bara för dig om/hur man kan prenumerera på en wordpressbloggs inlägg!? 🙂

 36. Tanja Bergkvist skriver:

  Jaha, och nu blir det en länk när jag är inloggad även på min egen blogg! Som att det nu skulle vara lönt. 🙂

 37. Tanja Bergkvist skriver:

  Robert, ja det är ju hur vanligt som helst med många författare, jag vet inte heller vad hans problem är men han skrev ju att det bara är ok med många pers i speciella fall som när ”yttrandefriheten hotas i diktaturer.” Men är inte påtvingat genusvälde också en typ av hot mot mot både yttrandefrihet, hälsa och förstånd? Du vet, sådana här ”toleranta” och ”goda” människor som vet allas bästa kan bara låta sin godhet blomstra när de själva får sätta upp ramarna och gränserna för handlingsutrymmet hos andra människor.

 38. Erik skriver:

  Tanja:

  1) Nej fattas bara annat :D, att komma på ett någorlunda unikt men ändå rätt neutralt namn var inte det lättaste och jag blev rätt nöjd med namnet till slut. Vidare så gissar att det redan finns några ”Eriks bloggar” så där skulle jag nog försvinna i mängden. Det är illa nog att vissa sökmotorer vägrar att söka på rätt ord. De vill ha det till aktiva rum och det vill inte jag 😛

  2) Så bra! Du hittade också till namnbyte nu? Jag glömde nämna det förra gången men å andra sidan så tipsade jag om profil och det var ju där man hittade alla roliga inställningar (som jag trodde man hittade på ”inställningar” därav orsaken det tog ett par dagar innan jag fick det rätt). Just det där att det stod ”tanjabergkvist” har jag irriterat mig på också. Ett par gånger så skrev jag tanja med liten bokstav i svaret av misstag för att jag hade nicket framför mig. Detta är ju mycket snyggare.

  3) Men oj, nu var jag visst utloggad. Då får vi skriva in URL manuellt istället.

 39. Tanja Bergkvist skriver:

  Erik,
  1) du skulle inte försvinna i mängden om du döpte din blogg till tex ”Kommentator-på-Tanjas-blogg-Eriks blogg” eller något annat passande som visade din sanna identitet och tydligt illusterade var dina sympatier ligger i bloggosfären 😉 Aktiva rum – ja men det är ju perfekt – din blogg är ju ett aktivt virtuellt rum. Kan du inte döpa den till ”Eriks aktiva rum-bloggen” då? Eller ”Ertivarum”?
  2) Du tipsade inte om det men smart som jag är insåg jag att jag inte vill heta ”tanjabergkvist” med små bokstäver och utan mellanrum så jag chansade var jag skulle ändra med min unika intuition och datorkopetens, bland de tre rutor där man kunde fylla i sitt namn på något sätt. Har du irriterat dig på mitt namn sammanskrivet? Jaha. Och såg du att jag förra veckan tog bort genitivapostrofen i Tanja Bergkvist’s blogg efter att en språkvetare mailat om detta?

  3) Om du vill reglera kommentatorer så gå in på ”Inställningar” och ”diskussion” – så kan du tex bestämma om folk ska ha en godkänd kommentar först eller om alla ska få kommentera utan kontroll eller om du vill blocka ngt ord, tex ”tanjabergkvist” eller annat irriterande! 😉

 40. Dalahest skriver:

  ”Jaha, och nu blir det en länk när jag är inloggad även på min egen blogg! Som att det nu skulle vara lönt. :-)”

  Fördelen (för dig, och oss) är att vi andra vet att du verkligen är du.

 41. Erik skriver:

  Tanja:

  1) Hahaha! jo det är sant men långa namn som innehåller flera ord har av någon obskyr anledning vanligen haft svårt att ”slå”. Vad orsaken till detta är tvistar de lärde om. Någonting med att de flesta tappar orken innan de ens blivit klara med att skriva in namnet tror jag var det sista budet på ämnet. Aktiva rum funkar bra, min egen tanke med det var en kombination av orden aktiv och forum men just för att det är så allmänna ord finns det flera kombinationer som man kan använda. Det är lite som Obamas ”change” det betyder vad du vill det skall betyda.

  2) Hehe det var väl tack vare din ”unika inutition och datorkompetens” du inte behövde chansa på de där tre rutorna utan kände en stark inre känsla som gjorde dig helt säker och chansningar överflödiga annars? VIdare så jo jag anade nästanduintevillehetatanjabergkvistutanmellanrun det är lite jobbigt i längden, och då skall vi inte förglömma problemet med uttalet också. Man kan ju tro det skall vara tan-jaber-gkvist från sydostasien om inte annat. Och visst såg jag du tog bort den där genomvit…geminit…. genitisk….uhhh? genusaposprofen. Och att det var en språkvetare som påpekat det kunde man ju bara anat. Det är ju nästan bara de som vet att genetiska apostrofer i svenska språket skapar en komisk innebörd.

  Om jag minns rätt blir det ungefär sådan här betydelse när man sätter dit engelska formen: Tanjas´s blogg. Språkmissar kan ge upphov till mycket kul. Påminner lite om diskussionen som uppkom på en engelsk fantasysida när någon översatte en japansk film till Amazoness någonting. I engelskan så är ju ”-ess” i slutet på vissa ord just den form av ”könande” som genusvetarna hatar. Men Amazon är ju redan ett ”könat” ord så när man skriver amazoness så skulle den svenska betydesen ordagrant bli något i stil med kvinnokrigare-kvinna.

  Så om du verkligen vill trakassera en engelskkunnig genusvetare lägg ordet Amazoness på minnet. Då könar du ordet inte bara en utan två gånger på raken. Troligen skulle de flesta bryta ihop för mindre.

 42. Dogdylan skriver:

  SENASTE NYTT: FEMINISTERNA ANEKTERAR PORREN. =)

  Dagens Nyheter skriver idag om att några socialistiska feminister har bestämt att det skall börjas produceras feministisk porr. De började redan 2001.

  Vänstertomtarna på DN-kultur blir såklart riktigt kåta över detta faktum så de tar sig tid att skriva en hyllning till dokumentärfilmaren Mia Engberg som står bakom filmen Dirty Diaries.

  Att det har producerats porr för kvinnor och av kvinnor har pågått länge, betydligt längre än Mia Engbergs karriär som porrproducent. Tillexempel har porrproducenten och porraktrisen Ingrid Swede (Camilla Svensson) producerat porr under lång tid. En Porr som har varit utskälld av feministerna för att vara sexistisk.

  Men vad är det då för skillnad mellan den ”vanliga” porren och den porr Mia Engberg producerar. Dagens Nyheter skriver:

  ”Exakt vad som definierar feministisk porr tycker Mia Engberg att det är svårt att sätta fingret på. En av de största och viktigaste skillnaderna från traditionell porrproduktion tror hon är de ekonomiska förutsättningarna, vilket har lett till att alla inblandade i ”Dirty diaries” delar lika på den vinst projektet genererar (”så att inte en gubbe tjänar en massa pengar på någon annans, oftast kvinnans, kropp”). Också filmiskt och innehållsmässigt har de gjort sitt yttersta för att inte skapa någonting kommersiellt eller exploaterande”

  Vi tar oss för pannan.

  Naturligtvis är filmen finansierad av skattepengar, vad annars! Byråkraterna på Svenska filminstitutet har gett 350 000 kronor till Mia Engbergs feministiska porrfilmsprojekt.

  Ni som är sugna på att titta på en film som inte är en ”runkrulle”, som är konstnärlig men samtidigt upphetsande bör springa till Bio Rio i Stockholm i helgen. Annars kan ni köpa den fjärde september.

  Länk till artikeln: http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/feministisk-porr-vill-skaka-om-1.917837

  Länk till filmen: http://www.dirtydiaries.se/

  Länk om Ingrid Swede: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Swede

 43. Info skriver:

  FEMINISTISK PORR = LESBISK PORR = MYCKET FINARE

  Ja, som sagt, när Joanna Rytel och kompani för alltid stoppade Vecko-Revyns sedan 1949 årligen återkommande Fröken-Sverige-tävling genom att under pågående sändning storma scenen med banderollen GUBBSLEM, jublade landets feminister.

  Vilket inte hindrade samma feminister att därpå varje år själva kora både FRÖKEN LESBIAN SWEDEN och MR. GAY SWEDEN. Mycket avklädda.

  Några rader om Mia Engberg:

  ”Filminstitutet betalar porrfilm – Mia Engberg har tidigare spelat in bland annat filmen ”Selma & Sofie”, en lesbisk erotisk film som utspelar sig på ett badhus.” (Metro.)

  ”Vill du medverka i lesbisk film? – Nyheter – RFSL
  Mia Engberg heter en tjej som vill göra en erotisk film av och med tjejer. Handlingen bygger på en lesbisk kärlekshistoria, och utspelar sig i en förort.”

  ”Mia Engbergs samlade dokumentärer från 1996-2006 är en samling svenska guldkorn,… En kvinna vill bli man, och bor tillsammans med en lesbisk tjej —.” (Discshop.se.)

  ”Erotiska filmer med feministiska förtecken – Mia Engbergs kortfilm från 2001 handlar om två unga kvinnor som möts i en simhall. Rollerna spelas av ett filmdebuterande lesbiskt par som …” (Sv. Dagbladet.)

 44. Dogdylan skriver:

  Info: Jag har förstått att det bara är män på män som feministerna accpeterar men de bryter ju ständigt ny mark och i och med intersektionalitetsperspektivet så kan man säga att om den ena mannen är vit och den andra är svart i en gayrulle så exploaterar den vita mannen den svarta mannen osv. You go to love the feminists.

  Joanna Rytel. Vilken underbar kvinna, hon skrev en grymt rolig artikel om vita män i Aftonbladet för flera år sedan. Underbart roligt! 🙂

  Sen har hon spelat in ”djurporr” eller, ja snarare så dansar hon litet oskyldigt framför olika djurarter i träningskläder. Jag har litet svårt att se erotiken i det – men som sagt. Det skall tydligen vara någon form av kritisk konst – mot de vita männen som hon menar är djur, eller värre. Jag vet inte riktigt om hon fick några reaktioner och få har sett det på hennes youtube. Hehehe, men värt att se när hon springer runt på zoo. 🙂

  Länkar:

  Joannas ”Jag hatar vita män artikel”: http://www.aftonbladet.se/debatt/article204689.ab

  Artikel om Joanna: http://sydsvenskan.se/samtidigt/article108175/quotIbland-kanner-jag-att-mannen-bor-fa-lidaquot.html

  Joannas ”djur” dans: http://www.youtube.com/watch?v=E5FdKWAaAnA

 45. Tanja Bergkvist skriver:

  Erik, ja och genusvetarna skulle också bryta ihop om de visste att adjektiven i flera slaviska språk beror på om det handlar om en man eller kvinna. Dvs om man säger ”Jag är hungrig” säger man det på ett sätt om man är man (på bulgariska, fast här med våra bokstäver: ”Az sam gladen”) och ett annat sätt (annan böjning av adjektivet) om man är kvinna (”Az sam gladna”). På så sätt måste man bara genom sitt sätt att tala identifiera sig med något av könen!!! Något för genusvetarna att få hjärtattack av. 😉

 46. Tanja Bergkvist skriver:

  Dogdylan, ha ha – måste hon blotta sig i T-banan? 🙂 Är det inte typ straffbart?

 47. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, Joanna Rytel – det ringer en klocka i huvudet. 😉 Är det den här personen: http://www.aftonbladet.se/debatt/article204689.ab ? Ja, det var ju dubbelmoral det där med tävlingarna. När hände förresten det där, med att de stormade scenen osv? Förlåt, år 2000 var det visst – står ju i artikeln ovan. 🙂

 48. Tanja Bergkvist skriver:

  Dogdylan, du tänkte visst också på den AB-artikeln. Intressant länk du hade om henne (intervjun). ”På en konstmässa i vintras bjöd Joanna Rytel på tårtor i form av foster med grädde, marsipan, och päron. Hon firade sina fosters tvåårsdag.” – den människan är inte frisk… (eller så är allt bara fejk). Här var en till artikel visst: http://www.dn.se/kultur-noje/med-smak-for-det-svarta-1.641065

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: