Matematikens samhällsbärande funktion

Axess nr 6 2009

Axess nr 6 2009

Denna vecka kommer Axess Magasin ut – nr 6 2009 – missa inte det! Min krönika Missvisande genusgrepp” om skolan och genusvetarna är på sid 60. Läsvärda artiklar ligger som vanligt uppe på Axess hemsida. Observera också bilderna längst ner på Axess-omslaget till vänster – det var ju en rolig överraskning! 🙂  Apropå samhällsdebatt så ser jag att fyra matematiker varit framme idag i SVD Brännpunkt (”Politiken hotar matematiken”)!. Rubriken syftar alltså inte, som man skulle kunna förledas att tro, på att en massa matematiker måste lämna sina jobb för att bekämpa diverse vansinniga aspekter av den svenska politiken (även om det hade behövts kan man tycka), utan om att man i Sverige inte riktigt insett hur fundamental matematiken är: ”Idag är en satsning på matematiken accepterad som ett fundamentalt villkor för ett lands utveckling… I Sverige har denna insikt om matematikens fundamentala roll och potential inte slagit igenom. Svensk forskningspolitik präglas av styrda ”strategiska” satsningar på lättbegripliga breda ämnesområden.”

Varför är allt upp- och nervänt?

Allt är upp- och nervänt i Sverige

Fundamentalt i Sverige, även i forskningssammanhang givetvis, är istället så klart KÖNSMAKTSORDNINGEN och GENUSPERSPEKTIVET vilkas abstrakta verklighetsfrånvända teoribildningar måste tillämpas på befolkningen för att driva utvecklingen framåt – även inom skolan, som mina senaste blogginlägg visar. Och jag har inte kommit till matteavdelningen än, det blir nästa inlägg och det sista om DEJA – vad har genusvetarna att säga om svenska ungdomars matematikkunskaper och hur spelar genusordningen in i den orättvisa det innebär att olika elever resonerar sig fram till samma resultat olika sätt? Här är en likriktning i tankesätt önskvärd, men mer om det i nästa inlägg.

Jag känner ju tre av de fyra artikelförfattarna. 🙂 Nils Dencker (nuv ordf i Svenska Matematikersamfundet) var min exjobbs-handledare i Lund och jag har haft både Ari Laptev (President of the European Mathematical Society) och Anders Björner (Föreståndare för Institut Mittag-Leffler) på diverse doktorandekurser på KTH –  alltid lika roligt att se bekanta, i synnerhet kollegor, i riksmedia! Matematiker behöver definitivt ha mer att säga till om, i rättvisans namn minst lika mycket som genusvetarna – och det blir inte lite i så fall! Med tanke på artikelns natur ska det för övrigt bli intressant att se om en viss litteraturkritiker tänker gå ut i SVD imorgon och kritisera dessa personer som gemensamt skrivit under en artikel för att ”huka sig fegt i en åsiktskollektivets egna lilla skyttegrav” som han gjorde senaste gången han såg en kollektivt underskriven artikel.

Institut Mittag-Leffler

Institut Mittag-Leffler

Från dagens SVD Brännpunktsartikel: ”Den matematiska forskningen betjänas av en viktig internationell infrastruktur som består av ett antal forskningsinstitut världen runt. Dit reser matematiker för att genomföra olika forskningsprogram. Den betydelse som dessa institut har för matematiken kan jämföras med den roll internationella forskningsanläggningar spelar för de experimentella vetenskaperna. Sverige har den stora förmånen att ha ett framstående sådant institut – Institut Mittag-Leffler, beläget i Djursholm. Det är världens äldsta matematikforskningsinstitut (grundat 1916) och det enda i Skandinavien. Detta internationellt mycket välkända och välrenommerade institut har, och har haft, stor betydelse för matematikforskningen i Sverige. Här arbetar internationellt ledande forskare under långa perioder tillsammans med svenska och nordiska matematiker. Särskilda stipendier möjliggör för unga forskare att arbeta vid institutet. Institutet lever idag under knapphetens stjärna och riskerar att om något år få upphöra med sina vetenskapliga program på grund av medelsbrist. Och detta paradoxalt nog vid en tidpunkt när enligt den officiella retoriken forskningens infrastrukturer skall prioriteras. Av en total budget på för närvarande cirka 700 miljoner kronor per år för satsningar på infrastrukturer har Vetenskapsrådet tilldelat matematiken (det vill säga Institut Mittag-Leffler) 1,1 miljoner, ett belopp som varit i stort sett oförändrat de senaste tolv åren…   Hotet om nedläggning av institutets forskningsprogram på grund av medelsbrist måste avvärjas.”

Genustrumpeten

Genustrumpeten - värd 700.000 kr

Som en jämförelse kan jag påminna om att det inte var länge sedan Vetenskapsrådet (VR) tilldelade nästan 700.000 kronor till 3-årsprojektet Genustrumpeten. VR måste dock fördela de pengar som anslås från staten, och som i förlängningen kommer från skattebetalarna.  Och jämför gärna med VR:s excellenssatsning på starka svenska genusforskningsmiljöer (se nyhetsbrevet Genusperspektiv HÄR eller mitt gamla blogginlägg i ärendet).

Sossarnas plan med utbildningsminister Leif Pagrotsky i spetsen var inför det stundande valet 2006 som bekant att fördubbla den årliga summan till Vetenskapsrådet för just genusforskningen, dvs en fördubbling av de redan 10 miljoner årliga öronmärkta genuskronorna (se här). Kommentar från genusprofessor om forskningspropositionen från 2005 (sid 3 i samma nyhetsbrev): ”Regeringen ser att genusforskningen har utvecklats väl, vilken betydelse genusforskningen har och dess innovativa funktion för andra vetenskapsområden.” Jag låter det vara osagt huruvida dåvarande regering fattat något överhuvudtaget (och frågan är om inte jag läst fler SOU-rapporter skrivna av genusvetare än de politiker som beställt dem) men nuvarande regering kan förhoppningsvis se även andra ämnesområdens innovativa funktion. Fast med en finansminister som tror på ”könsmaktsordningen” och som dessutom inte korrekt kan addera tre tal vet jag faktiskt inte….

Vem ljuger?

En liten logikutmaning till de politiker som läsar detta inlägg då: ”Gudrun Schyman säger att Anders Borg ljuger, Anders Borg säger att Mona Sahlin ljuger, och Mona Sahlin säger att både Schyman och Borg ljuger. Vem ljuger och vem talar sanning?” Lägg svaret bland kommentarerna på bloggen eller maila mig. Just denna lilla knep- och knåpuppgift är för övrigt ständigt aktuell i en politikers vardag.

Lite allmänbildning: Institut Mittag-Leffler är ett internationellt forskningsinstitut för matematik, beläget i Djursholm utanför Stockholm. År 1916 offentliggjorde Gösta Mittag-Leffler (som har Mittag-Leffler-funktionen uppkallad efter sig), tillsammans med makan Signe, planerna på att deras bostad med tillhörande matematiskt bibliotek efter deras död skulle förvandlas till ett matematiskt institut. Verksamheten kom till slut igång 1969, efter att Lennart Carleson tagit initiativ till att fullfölja Mittag-Lefflers intentioner. Lennart Carleson är en av Sveriges främsta matematiker. Han tilldelades den 23 mars 2006 som förste svensk det internationella Abelpriset (motsvarande Nobelpriset för matematiker) . Carleson bevistade personligen ett föredrag jag höll samma år den 19 april på KTH om min forskning – vilket var väldigt hedrande. Dessutom ställde han två frågor efteråt! 🙂

Och nu lite mattelobbande: Läs matematik med mera över Internet via MATH.SE och anmäl er redan idag till de internetbaserade kurserna i matematik som jag ansvarar för på matematiska institutionen, eller till andra mattekurser, se här. På grundnivån är det Förberedande kurs (7.5 hp), Matematik för Samhällsvetare (15 hp) och Matematik för Naturvetare (15 hp) som är nätbaserade. Den som är intresserad av någon av dessa tre kan maila mig direkt, eller göra anmälan via studera.nu. Vi har alla ett kollektivt och solidariskt ansvar för att dra upp IQ:n i det här landet – långsiktigt även i politiskt syfte!

Annonser

20 Responses to Matematikens samhällsbärande funktion

 1. Alexander skriver:

  ”Idag är en satsning på matematiken accepterad som ett fundamentalt villkor för ett lands utveckling”

  Om artikelförfattarna avser att en satsning på grundforskning i matematik är ett fundamentalt villkor för ett lands utveckling så tror jag de har fel. Jag tvivlar på att det skulle vara en allmänt accepterad tes. Överhuvudtaget är det svårt att visa ett allmänt kausalt samband mellan grundforskning och samhällsutveckling. Att hävda något sådant kommer bara att slå tillbaka med krav på mätbara resultat så att samhället ser att man får valuta för pengarna.

  Sverige ska lägga pengar på grundforskning. Utan krav på mätbarhet i samhällelig utveckling. Att lägga ner Mittag-Leffler institutet vore en skandal. Men argumenten bör föras kring kvalite och dess vetenskapliga ställning i forskningsamhället.

 2. QED skriver:

  Li Bennich-Björkman är en av mina favoritkolumnister. Här är ett citat från en kolumn från förra året.

  ”Intellektualism på undantag

  Något är fundamentalt fel med det intellektuella klimatet i Sverige. Föraktet för det intellektuella har spridit sig inte enbart utanför universiteten utan också innanför väggarna, bland forskningsadministratörer, till och med bland universitetslärare och forskare själva.
  Men det är fullständigt orimligt att universiteten oavbrutet i en offentlig diskussion där primitivismen blir alltmer framträdande ska behöva försvaras i termer av att de möjligen kan vara till glädje för ekonomisk tillväxt, samhällsnytta eller anställningsbarhet. Lika själsdödande är att akademisk utbildning alltmer betraktas som framför allt yrkesförberedande.”

  http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=25-AV_ID=748071,00.html?from=Topicpage

  Med det klimatet är det kanske inte så konstigt att matematik
  behandlas styvmoderligt.

 3. Ya Krivetko skriver:

  Samhället har ett kort minne och tror t.ex. att mobiltelefoner är en självklarhet som kommer alltid att finnas. Det är mycket enkelt att glömma vad som ligger bakom den utrveckling som vi har nu. Dessutom finns det också tröghetslagen. Det krävs minst en generations tid för att förlora samlade kunskaper. Vi måste nu vänta 10-20 år för att se vart Sverige med nuvarande ”intellektualism på undentag” kommer. Därefter kommer det att krävas mycket längre tid att sammla kunskapen tillbaka. Tråkigt. 🙂

 4. Ya Krivetko skriver:

  Jag menade 😦

 5. My Krosoft skriver:

  Vad f-n är det här?

  ”learning by burning”

  ”Vi söker dig som:
  – Är arg och/eller glad.”

  1

  2

  Nu skulle jag vilja se en sammanställning på hur mycket skattepengar som egentligen går åt till den här sortens ”kreativa” vansinnigheter.

 6. Tanja Bergkvist skriver:

  Alexander, ”Om artikelförfattarna avser att en satsning på grundforskning i matematik är ett fundamentalt villkor för ett lands utveckling så tror jag de har fel. Jag tvivlar på att det skulle vara en allmänt accepterad tes.” Ja, det är ju just det de säger att det inte är – tesen är nämligen inte accepterad i Sverige bland annat. Jag orkar inte kommentera denna kommentar eftersom det skulle bli en kilometer långt om jag började redogöra grundligt för kopplingen mellan grundforskning i matematik och tillämpningsområden. Bara några korta exempel: Magnetisk resonanstomografi – vi har några på institutionen som utvecklar avancerade matematiska modeller för detta i samarbete med KI, kryptologi: FRA har minst 20 disputerade matematiker (känner själv några av dem) som utvecklar kryptometoder, datalogi i allmänhet, algoritmer osv ska vi inte ens tala om – viss programvara kräver avancerad matematik. Min lillebror som disputerat på KTH jobbar tex med sådan mjukvaruutveckling. Och mjukvara behövs till mer eller mindre allt nuförtiden. För att inte tala om den teoretiska fysiken, strängteori osv – fast ok det kanske inte är samhällsnyttigt på det sätt du menar, men under utvecklandet av en matematisk teori kommer ofta många positiva och oväntade bieffekter som ibland visar sig väldigt betydelsefulla – något man inte på förhand kan veta (förrän man gett sin in i grundforskningen) – både inom forskningsområdet och ”utanför” (dvs tillämpbart på ett ”samhällsnyttigt” sätt). Vi har tex matrismekaniken som långt senare visade sig viktig för utvecklingen kvantmekaniken. Och tillämpningar av kvantmekaniken är samhällsnyttig 🙂 – den enda 100% säkra krypteringen tex (pågår i Schweiz). Många liknande exempel finns. Sedan har vi kvantdatorer, populationsmodeller, epidemiologi, statistik osv osv (och resultaten inom dessa – även om du ser teoremen idag i en kursbok på KTH eller SU så kommer den sig av, just det: grundforskning!) I vilket fall: om du inte är matematiker själv så, precis som artikelförfattarna påpekar, inser du inte hur mycket som bygger på ren matematik.

  ”Sverige ska lägga pengar på grundforskning. Utan krav på mätbarhet i samhällelig utveckling. Att lägga ner Mittag-Leffler institutet vore en skandal. Men argumenten bör föras kring kvalite och dess vetenskapliga ställning i forskningsamhället.” Ja, instämmer, och det gjorde ju artikelförfattarna. Grundforskning kan för övrigt ibland (snarare ofta) visa sig resultera i samhällsnytta inom flera olika områden flera år eller till och med decennier senare – det kan alltså inte politikerna planera för under en 4-årsperiod – det måste finnas fri grundforskning, inte bara kommersiellt eller ”samhällsnytta”-motiverade beställningsjobb. Man kan också syssla med vetenskap för dess egen skull – det ligger ett värde även i det – alla matematiker som älskar sitt yrke befinner sig i ett konstant flow-tillstånd 🙂 och att man sedan kan applicera teorierna på ett avgörande sätt inom tex medicin, fysik osv är ibland bara en positiv bieffekt och var kanske inte alls den ursprungliga intentionen. Det kan komma ett geni långt efteråt och göra (”se”) kopplingen! Om svenska politiker på allvar satsar på skolan kanske vi får se fler sådana genier som kan göra mer samhällsnytta för pengarna – om det nu är det politikerna vill ha. Om de nu är smarta nog att se denna koppling….

 7. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, citerar meningen innan också (i ditt citat):”Forskningspolitiken som faktiskt en gång i tiden var framsynt och insiktsfull präglas enligt min mening av grundläggande brist på förståelse och respekt för just det intellektuella behovet, det som driver människor att vilja veta mer, öka kunskapen, erövra nytt.”

  Ang det du själv citerade från UNT-artikeln, jag har aldrig märkt av något ”förakt för det intellektuella” inom någon matematisk institution, men matematiken är delvis väsensskild från de andra vetenskaperna – som du ju vet, vi är lite säregna och lever i vår egen värld! 🙂

 8. Tanja Bergkvist skriver:

  Ya Krivetko, Det är mycket enkelt att glömma vad som ligger bakom den utrveckling som vi har nu. ” – precis, det var ungefär det jag ville säga till Alexander ovan :-).

  ”Dessutom finns det också tröghetslagen. Det krävs minst en generations tid för att förlora samlade kunskaper. Vi måste nu vänta 10-20 år…” – är det den samhälleliga motsvarigheten till tröghetslagen – intressant! Ja men då sätter vi igång och skriver böcker till den kommande generationen då! Jag skriver just nu på kurslitteratur i matte ju! 🙂

  Allvarligt, jag förstår vad du menar. Kombinera detta med att man i Sverige umgås allt mindre mellan generationerna, eller åtminstone att man inte inser att den äldre generationen har en hel del att säga oss då den levt längre. En av Bulgariens presidentkandidater var 78 år vid senaste valet – ingen tyckte det var det minsta konstigt med det – tänk dig motsvarande situation i Sverige… Otänkbart.

 9. Tanja Bergkvist skriver:

  Ya Krivetko, apropå det du säger – jag minns år 1999 då jag för första gången stötte på det här med mail! Det var sjukt fascinerande, jag blev helt hänförd! Man kunde alltså skriva ett brev, trycka av det, och så kom det fram till godtycklig mottagare som var uppkopplad till det som numera kallas Internet. Det ÄR ganska otroligt egentligen! Fast efter bara 10 år känns det som en självklarhet – hur kommunicerade man innan, typ? Ha ha, så fort kan det alltså gå ja! 🙂

 10. Tanja Bergkvist skriver:

  My Krosoft, ”Vad f-n är det här?” Svar: det är det vanliga – ett tydligt uttryck för det feminstockuperade Sverige år 2009!

  ”Nu skulle jag vilja se en sammanställning på hur mycket skattepengar som egentligen går åt till den här sortens ”kreativa” vansinnigheter.”

  Du har rätt – jag borde ta och göra det. Fixar det efter att tentorna gått kring nyår! Sedan rekryterar jag aktivister som kan sprida flygblad med info ute bland folket! Och så sprider vi det i bloggosfären givetvis! 🙂 Bra idé – många vill nog veta vad allt detta kostat och kostar!

 11. Artikel 19 skriver:

  Om att prenumerera på Tanja Bergkvists blogginlägg med hjälp av RSS. I Firefox adressfält finns en orange ikon. Klicka på aktuell ikon och välj Subscribe to ‘RSS 2.0’. Väl sedan att lägga till er prenumeration i valfri rss-läsare. I Internet Explorer 8 syns en RSS-ikon i verktygsfältet och inte adressfältet.

  YouTube, RSS Feed Tutorial (Firefox):

  YouTube, how to subscribe to an RSS feed in IE:

  YouTube, Google Reader:
  http://www.youtube.com/user/GoogleReaderHelp

  Google Reader:
  https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?hl=en&nui=1&service=reader&continue=http%3A%2F%2Fwww.google.com%2Freader

  Firefox-tillägg, Sage-Too:
  https://addons.mozilla.org/sv-SE/firefox/addon/7263

 12. Tanja Bergkvist skriver:

  Artikel19 – tack för infon! Flera har ju undrat hur man gör – inklusive jag själv. För mig funkade det att klicka på https://tanjabergkvist.wordpress.com/feed/ som visst svarar mot den orangea fyrkanten upp i adressfältet (iaf för Firefox, som jag har) så detta är alltså ikonen. Har lagt in det som en flik nu.

 13. Lövet skriver:

  Angåend” ”politikerknåpet”: Alla politiker ljuger alltid, således enbart Tanja som beskrev sanningen i detta fall.

 14. Åke skriver:

  Undrar hur många ingenjörer som använder Mittag-Lefflers teorem om meromorfa funktioner ?

 15. QED skriver:

  My Krosoft, Ingesunds folkhögskola som ger kursen får
  både statsbidrag och regionbidrag. Enligt årsredovisning 2007 från Region
  Värmland var det generellt 2400 kr per deltagare och vecka. Med 40 veckor per år blir det 96 000 kr per student och läsår. Det låter som en hög studentkostnad i jämförelse med vanliga universitetsutbildningar.

  Den ettåriga kursen ”Creative Feminism” som du länkar till är enligt webben

  ”En projektledarutbildning där du lär dig att leda projekt ur ett feministiskt perspektiv. Kursen innehåller både teori och praktik. Fokus kommer att vara att arbeta med projekt. Påverka, förändra, inspirera och utveckla är nyckelord. Vi vill att du förändrar. Vi vill förändra. ”

  Å andra sidan kan man på folkhögskolans websida läsa att skolans
  arbetssätt kännetecknas av ”objektiva studier med respekt för
  oliktänkande” och av ”deltagarstyrda studie- och kursplaner”.

 16. QED skriver:

  Mer om kursen Creative Feminism hittade jag här

  http://creativefeminism.blogg.se/

  ”Fjärde vågens feminism?

  Världen behöver räddas och vi behöver ta reda på hur. Creative Feminism vill utmana dig till att ta steget och faktiskt göra det där du egentligen vill och kan.

  Jämställdhet är inte målet och vi behöver sätta nya mål och hitta vägen dit. Det är otroligt viktigt att ha en teoretisk grund/analysera aktivismen i teorin, men vi behöver göra saker samtidigt. Det som märks och syns är det vi gör och där många människor är engagerade.”

  ”Vi har sveriges och kanske världens enda ledarskap och projekt utbildning ur ett feministiskt perspektiv.”

  ”Creative Feminism går nu in på sitt andra år. Bättre, större och vackrare söker vi dig.

  Är du feminist? Vill du göra samhället till en bättre plats utan normer och strukturer som diskriminerar hälften av befolkningen? Är du trött på att det aldrig händer något? Vill du göra det genom att vara nytänkande och kreativ? Vill du göra det genom att faktiskt göra saker?”

 17. magistern skriver:

  Lövet: Alla politiker ljuger alltid…

  Hoppas inte det! Jag tror nog att det går att hitta minst en politiker som minst en gång har talat sanning (såtillvida en politiker inte alltid ljuger per definition). Medan man letar politiker som har samma bild av sanningen som sig själv kan man röna framgång i logiska ”knep och knåp” genom att se vilka (de logiska) konsekvenserna blir om man i tur och ordning antar ett uttalande som sant eller falskt.

  Tanja: Tack för en välskriven och mycket underhållande blogg!

 18. Tanja Bergkvist skriver:

  Magistern, tack! Klockren blogg du har själv! 🙂

  Lövet, tack för din insiktsfulla lösning på knep- och knåpproblemet! 😉 Så här vara det alltså: ”Gudrun Schyman säger att Anders Borg ljuger, Anders Borg säger att Mona Sahlin ljuger, och Mona Sahlin säger att både Schyman och Borg ljuger. Vem ljuger och vem talar sanning?”

  Lösning:
  Antingen talar Schyman sanning eller så ljuger hon, några andra alternativ finns ju inte. Antag därför först att Schyman talar sanning, i så fall ljuger Borg. Men då ljuger han när han säger att Sahlin ljuger och således måste Sahlin tala sanning. Men Sahlin säger ju att både Schyman och Borg ljuger, vilket strider mot det ursprungliga antagandet om att Schyman talar sanning – detta resonemang leder alltså till en motsägelse.

  Anta därför istället att Schyman ljuger (mkt rimligare antagande ;-)). Då ljuger hon när hon säger att Borg ljuger, således talar Borg sanning och alltså ljuger Sahlin när hon säger att både Schyman och Borg ljuger (vilket ju är OK eftersom Borg inte ljuger medan Schyman gör det enligt det ursrungliga antagandet). Slutsatsen blir alltså att Schyman och Sahlin ljuger medan Borg talar sanning! Däremot måste Borg träna upp sin additionsförmåga – men det framgår inte av tankenöten. 😉

 19. Alvin Stoltz skriver:

  Nej, kan detta vara rätt? Är det inte teknikerna (dvs. jag) som har den samhällsbärande funktionen. Vi behöver naturligtvis matematiken som redskap, det skall erkännas. Fast jag avundas det fina huset. (Mittag-Leffler)

 20. Tanja Bergkvist skriver:

  Alvin, vi är alla en del av den samhällsbärande funktionen :-). Nåja, inte alla, inte postmodernisterna som vill rasera hela vårt kulturella och intellektuella arv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: