Jag har inhandlat genustrumpeten!

Jag tänkte bara låta meddela att jag idag införskaffat genustrumpeten! Se själva:

Jag har redan börjat studera de genusspecifika klangerna och utformat en algoritm för att kunna bedöma vilka låtar som är förtryckande så att någon kan motionera om att de förbjuds, detta krävde flera timmars hård koncentration idag – nästan tio timmars hängivet arbete:

Därefter åkte jag med genustrumpeten i backen tills den knäcktes, så dessvärre har jag inte kvar källan till mina nya forskningsartiklar, men vad spelar det för roll i Genusland? 🙂 Ursäkta detta fullständigt meningslösa inlägg – även en akademiker måste få roa sig ibland. Återkommer snart med seriöst inlägg i vanlig ordning! Glöm inte läsa civ.ing. Pär Ströms och läkaren Pelle Billings bloggar!

Annons

93 Responses to Jag har inhandlat genustrumpeten!

 1. Patriotisk nysvensk skriver:

  Jag vet inte hur sexistisk eller förtryckande jag är nu, men..

  fän va vacker du är Tanja!

  (och inte bara i jämförelse med genustrumpeten)

 2. Patriotisk nysvensk skriver:

  men kanske blev det lite extra tydligt just pga genustrumpeten brediv 😀

 3. Patriotisk nysvensk skriver:

  HAhahahaha!! 😀 jag håller på avlida här! vilken komisk effekt det blev att åka kälkbacke utan pulka samtidigt som man spelar trumpet 😀 😀 😀

 4. barfota skriver:

  haha… äntligen ett inlägg som en lantis som jag kan skratta åt. Du gör ett kanonjobb Tanja, tummen upp!

 5. QED skriver:

  Den finns alltså! Alla regnbågens färger som toner. Så vackert. Jag gissar då att atonal musik a la Schoenberg måste vara den mest politiskt korrekta.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Theodor_W._Adorno#Adorno_and_Music_Theory

  🙂

 6. Olle skriver:

  Det luktar ärtsoppa och punsch lång väg. Hoppas ni hade kul!

 7. Patriotisk nysvensk skriver:

  Tanja – Per Ström bekräftar ju i sin blogg att Moderaterna tänker bli genusparti.. 😮

  Finns det nåt parti kvar nu som inte är smittat?

  förutom SD alltså.. KD?

 8. Orwell skriver:

  @Patriotisk nysvensk

  Här får du ett länktips:

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=200416

  Vill du slå dina påsar ihop med KD? Är det inte den ”religiösa dimensionen” som förenar dem med feministerna? Det är samma sexualmoral, samma kontrollbehov, samma önskan och strävan att alla människor ska förstå ”sanningen”. Vill vi ha dem i riksdagen?

 9. vågen skriver:

  Orwell – jag är kristen.

 10. Patriotisk nysvensk skriver:

  KD är väl okej, dom är ju inga feminister i alla fall. Och lär inte bli

 11. Orwell skriver:

  För mig – som har växt upp i en mer eller mindre traditionell kristen miljö, dock utan ”påtvingande” av religion, är det uppenbart att positiva sidor kan identifieras hos kristendomen. Det är inte dessa sidor jag vänder mig emot.

  @vågen

  Hur definierar man ”kristen”? För min del är religion och politik skiljt åt, och bör så vara. Det finns bra kristna och dåliga kristna – även detta en definitionsafråga som bedöms olika beroende på vem du frågar. Det spelar mindre roll. Det religiösa inflytandet över politiken är måhända oundvikligt, men för min del är det förkastligt.

 12. Patriotisk nysvensk skriver:

  orwell@ fast jag tror tyvärr att religionens återtåg är ounviklig. Det ända sättet att få bukt med homoadoptioner, otrohets-uppmuntran i medier och medial bashing av kärnfamiljen.

 13. Orwell skriver:

  @Patriotisk nysvensk

  Du har nog rätt. Då är det viktigt att ”rätt religiösa värderingar” får råda. Frågan är om KD kan se till att så blir. Det tror i alla fall inte jag.

 14. Jerker Montelius skriver:

  @Tanja
  Ser hur kul ut som helst. Jag är glad att humor ala Monty Python fortfarande lever vid våra akademiska institutioner. 🙂

  @ Patriotisk nysvensk

  Du är välkommen i PiratPartiet.
  Där har vi ännu inget av genustramset.
  De tjejer/kvinnor som finns där har precis som Tanja utmärkt sig först och främst genom sin kompetens.

  Jerker

 15. Patriotisk nysvensk skriver:

  Orwell , jag känner flera kd-are. INGEN av dem är hysteriskt pryda eller lägger sig i hur andra lever. Det viktiga för dem är att kyrkan får ha kvar sina värderingar – så får folk göra hur konstiga saker de vill hemma i sovrummet!

  men kärnfamiljen är akut hotad, tack vare att en inte får NÅGOT försvar från nån annan än just religiösa!

 16. Patriotisk nysvensk skriver:

  jerker. Jag ska fundera på saken. Jag har tigare röstat grönt (pga miljösympatier), men de har ju förvandlats till det värsta genuspartiet, så sist röstade jag på Moderaterna!

  Nu blir det antingen SD, KD eller P

 17. robban skriver:

  ideologiskt är det inte så stor skillnad mellan KD och SD men tyvärr är KD lite av en gummirygg när det gäller övrig politik.
  förövrigt så kan jag inte ta hela denna genusdebatten på allvar, kanske för jag är lite skruvad och läste fel en gång och läste om ”tvåan” och tänkte ”va fan nu då” 🙂 men det är väl ungefär i samma paritet ändå hehe skit som skit liksom 🙂

 18. kalle skriver:

  Tanja. Tack för din blogg. Nu är moderaterna i behov av röster, feminina sådan. Ett nytt dåraktigt förslag från nya moderaterna

 19. Dr. Jonsson skriver:

  Grattis till den nya fina trumpeten!

  Ett utmärkt val … 😉

 20. Sven-Ove Johansson skriver:

  Vad hände när du åkte i backen? Påverkade genuseffekterna tyngdkraften? Gick det fortare utför, tycktes lägsta möjliga nivå uppsökas kvickare och mer resolut? Om det finns demonstrabla genuseffekter så bör ju dessa visas för södertörnarna med flera.

 21. uffenordholm skriver:

  Men hallå… det där kan _omöjligt_ vara en genustrumpet! Jag ser en ventil på den som är blå! Det säger ju sig självt, åtminstone om man skall tro genusteoretikerna, att allt blått är pojkaktigt och därmed förtryckande. Om alla knappar hade varit rosa i olika nyanser hade de varit flickaktiga, och därmed inte förtryckande utan snarare inkluderande, känslosamma och alltigenom mer värda.

  De som påstår att jag har fel ombedes lämna in en avhandling på hundratalet tätskrivna sidor (innehålls- och källförteckning räknas ej) som bevisar att jag har fel.

 22. Alvin Stoltz skriver:

  Nu ska vi ta och tagga ner lite, djupa andetag, softa och sjunk ner i soffan. Finns ingen anledning till oöverlagda handlingar utan allt kommer att gå bra. Sätt fingertopparna mot varandra som ett tak och räkna till 50…..eller 72…..eller 37… ja, typ, om man säger.

  Ser du! Vad bra det gick! Nu är allt som det ska igen!

  (Universalinlägg som passar i nästan alla sammanhang)

 23. Matte Matik skriver:

  Tanja, du är bara helt störtskön!

 24. Matte Matik skriver:

  @Jerker: PP gillar jag skarpt – men som jag fattat det har de lovat att rösta med majoriteten i frågor som inte har med PP:s sakfrågor att göra. Iaf är det vad kommunordförande här har sagt till mig personligen, men det var ett tag sedan.

  Apropå KD postade någon detta på Pelle Billings blogg: http://www.kristdemokraterna.se/~/media/Files/VarPolitik/Handlingsgprogram/manifestjamstalldhet.pdf.ashx

  Jag blev definitivt inte stormförtjust över KD:s grejor.

 25. Sven-Ove Johansson skriver:

  Jag emotser med nöjeslystnad en första tillämpning av genusteorier inom matematik & fysik. Hur långt har ni kommit med genusarbetet på din egen institution? Planerar ni ett matematikens big band för genustrumpeter? Av manlighetsskäl är låga toner förbjudna. Inget ompa-bompa från någon tuba kan förekomma. Orkestern kommer att låta som ett småfågelbo. Har du för avsikt att väga in med en piccolaflöjt eller vad?

 26. Tanja Bergkvist skriver:

  Patriotisk nysvensk, jag tycker inte komplimanger är förtryckande :-). Dessutom är som sagt genustrumpeten inte så fin längre, då hela munstycket knäcktes av vid en av åkningarna!

  Barfota, tack! Det var kul att äntligen ha några bilder på sig själv, alla andra bilder jag har är minst 2 år gamla och det är bara några stycken. Har aldrig haft tid att arkivera mitt liv, men det måste man ju göra om man tänkte dö som martyr! 😉 Dessutom är ju genustrumpeten en så pass viktig genussymbol (projektet hette ju ”Trumpeten som genussymbol”) att den måste visas upp!

 27. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, det var ju intressant, kollade motsvarande svenska wiki-länk till Adorno:

  ”I Los Angelses författade han sitt viktigaste verk, Dialektik der Aufklärung (Upplysningens dialektik, 1947) i samarbete med Max Horkheimer och Gretel Karplus. Den beskriver människans förnekelse av sin natur. Naturen (vilken är människans ursprung)orsakar lidande och måste därför bekämpas. Människans vapen mot naturen är teknologi. Människan våldför sig på naturen med hjälp utav teknologi. Då människan är en del av naturen och samtidigt bekämpar densamma så blir resultatet att människan bekämpar sig själv, sitt sanna jag. Kampen mot naturen medelst teknologi, som skulle befria människan från lidande, har i det moderna industrialiserade samhället blivit orsak till lidande. Den alienation som Marx beskrev är ett exempel på detta lidande. Den teknologi som skulle befria människan från naturens tvång har istället tvingat in henne i ett samhällstvång genom att hon måste underordna sig produktionsapparaten (lönearbeta)och underkasta sig systemet för lag och ordning. Adorno menade att den civiliserade människans syn på sig själv är en förfalskning och med en förfalskad syn på sig själv kan man inte leva ett riktigt liv! Människan måste minnas sig själv som natur! Att vara ”civiliserad” innebär att förtrycka sin natur; detta är hämtat från Sigmund Freud som menar att människan förtrycker sin natur (detet) genom att kontrollera sina instinktiva (djuriska) impulser. Denna kontroll består i särskilda tabun som kan variera olika kulturer emellan men som får som resultat av ett ‘jag’ som ställer sig ”utanför” naturen. Då människan i sanning är del av naturen så innebär våldet mot naturen våld emot mänskligheten själv! 1950 återvände Adorno till födelsestaden Frankfurt för att tillträda en professur i filosofi. Adorno räknas som en av de viktigaste företrädarna för den s.k. Frankfurtskolan.

  Hur går det här med människans natur ihop med de marxistiska genusvetarnas förnekande av den mänskliga naturen?

 28. QED skriver:

  Tanja: ”Dessutom är som sagt genustrumpeten inte så fin längre, då hela munstycket knäcktes av vid en av åkningarna!”. Tror att jag föreslog i ett tidigare inlägg att du skulle få hjältenamnet Trumpetmanglare med anledning av din sågning av VR-projektet om genusaspekter av trumpeter, men nu fick det visst en annan betydelse också. 😉

 29. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, jag är faktiskt lite ledsen att den gick sönder 😦 men låt oss tolka denna incident symboliskt då.

 30. […] en inbyggd självmotsägelse när en man väljer att göra storslagen politisk karriär genom att trumpeta ut att andra män har för mycket makt och […]

 31. Josef Boberg skriver:

  Ser på de vackra bilderna ut som ett lyckat genustrumpetköp – tycker Josef B. 😉

 32. Info skriver:

  SJÄLVA GENUSKLAFFEN?

  Tanja, nu vet jag, varför munstycket gick av. Du höll inte i trumpeten på rätt sätt. Du ska hålla i densamma med vänster hand. Öglan upptill är avsedd för höger hands lillfinger. Med tre fingrar på samma hand reglerar du ventilklaffarna.

  Men nu kommer något, som bara du kan svara på. En trumpet har alltså bara tre ventilklaffar. Men din trumpet har fyra. Vilken är den fjärde och vilken funktion har den?

  Är det just denna som är själva GENUSKLAFFEN? I så fall förstår jag, att den bör studeras närmare på ett vetenskapligt sätt genom en tvåårig ”vistelse” i Skottland.

  (Visste du, att en av världens allra främsta och utomlands högt lovordade konserttrumpetare är svensken Håkan Hardenberger?)

 33. Tanja Bergkvist skriver:

  Olle, va ”ärtsoppa och punsch”? Jag gjorde detta på min lunchrast mitt i tentarättandet! 🙂

  Patriotisk nysvensk, ja SD och KD har inget genusvansinne, vad gäller (m) så är läget splittrat (liksom i fp) – jag pratade med en m-politiker senast imorse som beklagade allt detta. Här är tex några kritiska röster (alla kvinnliga): http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/inlagg-kvotering-i-bolagsstyrelser_4135607.svd

  Men jag har lite svårt att hinna med att följa nyhetsflödet just nu pga jobb, har tex inte hunnit läsa den pdf med (m):s jämställdhetspolitik som Pär Ström plockat fram, men ska försöka hinna det senare i veckan, denna alltså: http://www.atomer.se/genusnytt/m-plattform.pdf

 34. Tanja Bergkvist skriver:

  Jerker, ja det var ganska kul, behövdes inte ens en pulka eftersom det var is på hela backen. Just det Piratkvinnorna ja – du har ju försökt rekrytera mig några gånger nu via bloggkommentarerna, men jag är mån om mitt oberoende. 🙂

  Kalle, ja och det är konstigt att de tror att de ska få röster så. Ungefär som när (s) fiskar röster genom att göra reklam för alla bidrag. Men oj, det funkar ju… Det ger visst röster att erbjuda genvägar i livet.

  Dr Jonsson,
  ja visst var den fin! 🙂

 35. Tanja Bergkvist skriver:

  Sven-Ove, som jag skrev i inlägget så åkte jag några gånger och sedan satt jag i 10 timmar och analyserade vad som hände ur ett genusperspektiv – låt oss hoppas att jag får mina forskningsresultat publicerade i någon ansedd genustidskrift nu då! 😉

 36. Jerker Montelius skriver:

  @Sven-Ove Johansson
  LOL 🙂

  @Matte Matik
  Nja nästan rätt.
  Vi kommer helt enkelt att förhandla med de båda blocken och se vilket ut av dem som ger oss det bästa budet på våra kärnfrågor. Som ”betalning” kommer vi att rösta med det blocket i övriga frågor, t.ex vem som skall bli statsminister. Detta kan tyckas fegt men är den enda realistiska taktiken för ett litet parti att få igenom sina kärnfrågor i dagens blockpolitik. I grunden är det så alla politiska partier som inte räknar med att få egen majoritet fungerar med den skillnad att vi talar om tydligt att det är så vi skall göra.

 37. Tanja Bergkvist skriver:

  uffenordholm, det syns kanske inte men ventilerna förekommer i flera olika färger, både rosa och blå. Detta är definitivt Genustrumpeten!!!

  Alvin, vad är så upprörande? Det är väl bättre att jag undersöker genustrumpeten än att genusvetarna och de på musikhögksolan (trumpetprojektet är ju inom området musikvetenskap och inte genusvetenskap: http://vrproj.vr.se/detail.asp?arendeid=58411 ) gör det? 🙂

 38. QED skriver:

  Den klassiske Freud var väl minst sagt konservativ i genusfrågor och det var väl den som gällde för Frankfurt-skolan på 50-talet. Nyare kulturmarxister är väl antagligen uppdaterade på genusfronten, så visst finns det en motsägelse.

 39. Nordbo skriver:

  Jag tror att man får ta Franfurtskolan + det postmoderna tillståndet för att komma fram till ”genusvetarnas” förnekelse av den mänskliga naturen.

  Fina bilder. 🙂

 40. Alvin Stoltz skriver:

  Tanja
  Nej, nej, inte upprörande, inte då.
  Du verkade bara vara så långt borta från ekvationerna.

 41. John Apse skriver:

  Du är vacker som få Tanja och dessutom
  den lysande intellektuella stjärnan på
  den icke feministiska himlen.

 42. Tanja Bergkvist skriver:

  Ha ha, tack Matte Matik! Bra du tar upp vad (m) håller på med i ditt senaste inlägg, blev helt chockad av vad det står i SVD-artikeln du länkat till om att (m) vill börja ”jämställdhetsmärka skolor” – vad kommer det att innebära i praktiken?!

 43. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, ”En trumpet har alltså bara tre ventilklaffar. Men din trumpet har fyra. Vilken är den fjärde och vilken funktion har den? Är det just denna som är själva GENUSKLAFFEN?”

  Hm, den har en rosa, en ljusblå och två gröna. Jag vet inte om den andra gröna är genusklaffen, men så kan det mycket väl vara. Jag håller på att bearbeta alla data från gårdagens äventyr nu. Jaså, skulle lillfingret in i den där öglan uppe? Det hade jag ingen aning om, vad avancerat… Men munstycket gick faktiskt sönder eftersom backen var så brant och hal att jag landade i lite konstiga ställningar. Men som tur är funkar trumpeten fortfarande även utan munstycket! 🙂

 44. Tanja Bergkvist skriver:

  Nordbo, ja jag måste snart gå till botten med hur allt hänger ihop, det blir ett stort forskningsprojket i psykologi! 🙂

  Alvin,
  jag är aldrig långt borta från ekvationerna, men jag kan förstå att det är chockerande att se mig ta mig tid till något världsligt, det händer ju inte så ofta. 😉

  John, tack! Är stjärnhimlen icke-feministisk? Säg inte sånt öppet på bloggen, då kan genusvetarna få idéer om att granska stjärnbilder och himlakroppar ur ett genusperspektiv, och då är det kört. Vi är ju alla skapta av stjärnstoft. Utom genusvetarna som är en abstrakt social konstruktion och ett förrädiskt hologram som inte går att greppa.

 45. Bitte Assarmo skriver:

  Tja, du är ju lika klockrent vass och briljant vare sig du skriver meningsfulla eller meningslösa inlägg. Men jag tycker inte att något du skriver är meningslöst överhuvudtaget 😉

  Allt gott till dig och tack för att du finns mitt i genusvansinnet!!!

 46. Nordbo skriver:

  Jag gissar att det forskningsprojektet kommer att vara frustrerande för ditt välutvecklade sinne för logisk stringens och tydlighet. 🙂

 47. Lennart W skriver:

  Tanja, leka i snön är ju jätteroligt, hela livet, om man bara har rätt grejer för det. T.ex. något varmare och inte så snöabsorberande som jeans, och så carvingskidor på fötterna. Började själv rätt sent med sånt. Den omedelbara orsaken var sonen, som ville kunna åka med kompisarna. Var bara att boka fjällresa och skidskola och hela baletten. Har man då med sig genustrumpet har man något att göra även i liften upp till toppen…

 48. Tanja Bergkvist skriver:

  Vad snällt sagt Bitte! Och man måste ju variera sig lite ibland kanske! 🙂

  Nordbo, ja det kommer att tära på mitt matematiska psyke…

 49. Tanja Bergkvist skriver:

  Lennart, ja eller så kanske jag borde åkt naken, så hade jag legat etta på top-posts i en vecka, ha ha! 🙂

 50. Lennart W skriver:

  Hur genusanalyserade är slalombackarna förresten? De allra enklaste backarna (och oftast korta) är grönmärkta. De enklaste långa och lite brantare är märkta med killfärgen blå. Något brantare så märks de med tjejfärgen (?) röd. Och så har vi svarta som allt från svårt till omöjligt. Fast inga rosa. Hmm…

 51. Lennart W skriver:

  Lol. 😀
  I så fall vågar jag inte titta in här igen, utan dubbla lås på dörren, utifall min fru skulle titta in. Har ju lite svårt att förklara mig redan som det är nu. 😉

 52. Jack skriver:

  Eftersom män socialiserats till att ha tyngdpunkten högre upp från början och således kan samla mer energi när de sätter sig i en pulkbacke är pulkbackar ett typiskt exempel på en patriarkal struktur som gynnar män och förtrycker kvinnor. Den kulliga, kvinnliga, formen på backar är i sig ett sexuellt övergrepp på alla kvinnor. När en man åker pulka är det en symbolisk våldshandling där kvinnan inte har rätt till sin egen kropp och sjäva pulkfärden kan liknas vid en påtvingad penetrering i en heteronormativ socialiseringsprocess. Pulkbackar bör endast vara till för kvinnor således och matransonerna till män bör minska så att inget viktövertag finns. Rädslan för jämställdhet ska inte komma i vägen.

 53. Info skriver:

  KRISTDEMOKRATERNAS GENUSVANSINNE (diskussion ovan kl. 12.35)

  Förlåt, Tanja, om jag gör dig litet besviken. Men jag menar inget illa. Kristdemokraternas stora ”jämställdhetsmanifest” skiljer sig tyvärr föga från moderaternas. Eller från Feministiskt initiativs, för den delen. Alla är lika okritiskt inspirerade av Judith Butlers, Tiina Rosenbergs, Yvonne Hirdmans, Andrea Dworkins, Eva Lundgrens och övriga ”genusforskares” fantasier:

  Tyvärr kan jag inte kopiera ur manifestet (pdf), men ordlistan på slutet talar vältaligt om innehållet:

  GENDERPERSPEKTIV
  KVOTERING
  KÖNSMAKTORDNING
  KÖNSSEGREGERAD
  POSITIV SÄRBEHANDLING
  SEXUELLA TRAKASSERIER
  STRUKTURELL ORÄTTVISA

  http://www.kristdemokraterna.se/~/media/Files/VarPolitik/Handlingsgprogram/manifestjamstalldhet.pdf.ashx

 54. QED skriver:

  Tanja Synd på trumpeten. Superlim lagar det mesta.

 55. Alvin Stoltz skriver:

  Tanja sa:
  ”….men jag kan förstå att det är chockerande att se mig ta mig tid till något världsligt,….”

  Ja, som att se påven spela dragspel med frälsningsarmen utanför Konsum.

 56. Tanja Bergkvist skriver:

  Lennart och Jack – intressanta analyser! Skriv en genusavhandling för skattebetalarnas pengar, det bli garanterat stipendium på det temat! 🙂

  Info, har printat ut både moderaternas och KD:s jämställdhetsmanifest idag (lika långa, båda är 12 sidor) men inte hunnit läsa. Har fullt upp med både jobb och mitt kommande propagandaprojket!! Återkommer om dessa manifest när jag läste dem. Fast att vissa begrepp förekommer kan vara för att man är kritiskt inställd, det är en balansgång det där med i hur pass hög utsträckning man ska anamma fiendens språkbruk.

 57. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, ja jag ska det – eller så får den vara symboliskt sönderslagen.

  Alvin, är det så illa? Ja det är det. Måste skärpa mig… Ska bara avskaffa genusväldet först ;-).

 58. Alvin Stoltz skriver:

  Så allvarligare saker. Kom ni ihåg det så kallade styckmordet, Catrin Costa. Hur vi alla ropade på blod och var störtsäkra på att läkarna var skyldiga. Nu fanns det visst inga bevis. Det fanns tydligen just ingenting utom ett vansinnigt mediadrev. Ett av ”bevisen” var Hanna Olssons feministpamflett ”Catrine och rättvisan”
  Där beviset för att just dessa läkare utfört dådet är att de är män. I dagens ljus en ruskig extremfeministisk skrift.
  Tom. åklagaren Helin verkar att ha ångrat sig.

  Marianne Ahrne och Rigmor Robert har börjat rota i soppan:

  http://catrine2009.blogspot.com/2010/01/hanna-olssons-skarva-i-ogat.html

  Det finns div. om ämnet på youtube med och jag blir så jävla trött!!

 59. Erik skriver:

  Tanja:

  ”Hur går det här med människans natur ihop med de marxistiska genusvetarnas förnekande av den mänskliga naturen?”

  Marxismen är uppdelad i två skolor. En äldre som bygger på vänsterfilosofer, en nyare hippare som bygger på högerfilosofer. Det är den som bygger på högerfilosofer som resulterar i total relativism och anser kunskap i sig är symboliskt förtryck. Genusvetare förnekar kunskapen om naturen för de ser kunskapen i sig som godtycklig och förtryckande. Dvs enligt genusvetare kan du inte veta något om varken människa, man eller kvinna utan att förtrycka. De vill även ha ett nytt språk som bekämpar förtryck. Exempelvis med ord som ”hen”

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/01/24/man-kvinna-eller-hona/

 60. Erik skriver:

  Tanja:

  Du har verkligen hittat den könsneutrala genustrumpeten men du har samtidigt råkat förvilla data genom att bära en genuskonservativ Tiara. Som alla vet så är Tiaran framför allt en symbol för den hos genusvetare mest avskydda förteeelsen i världen. Skönhetsdrottningar.

 61. Matte Matik skriver:

  @Jack & Sven-Ove: Bwhahahah!

  Alvin: Visst är Ahrne & Roberts blogg intressant? Rekommenderas varmt! Det finns tecken på att Helin främst är ångerfull när det är lägligt.

  Tanja: Jag trodde att jag var sist med den länken till SvD. M-manifestet nämner jämställdhetsmärkningar av både arbetsplatser och skolor – dock inget om hur detta ska genomföras konkret. Har inte för avsikt att delta i skyttegravskriget i genusfrågan framöver då jag inte kommer ha tid, samt att du, Billing, Ström och många kommentatorer i era bloggar gör detta bättre än mig. Som du vet planerar jag istället att göra en ”kulturell” insats. 😉

 62. Matte Matik skriver:

  Tycker också det är helt underbart att Tanja har tiara, borde få en och annan ”hen” ute i landet att explodera.

 63. Anton skriver:

  Kan man inte analysera slalombackar också?

  Jag menar herrarnas och damernas backar skiljer ju sig i svårighet/hastighet, dessutom får de inte åka tillsammans under tävlingar. Inte ens i Sverige.
  Är backarna könsdiskriminerande månne?
  Riksidrottsförbundet patriarkalt?

 64. Dalahest skriver:

  Vad är det för skillnad mellan tiara och diadem?

 65. Adam Weisshaupt skriver:

  Dala hest,
  Det är samma sak men med den skillnaden att tiara är mer högtravande än diadem. Ett diadem kan du finna i plast medan en tiara måste vara av krona, tiara var en rojalistisk benämning medan diadem är det vardagliga..

  Tanja,
  Du måste sluta med detta studentikosa spexande och avstänga fler kommentatorer, denna blogg är för populär och dessutom används humor!! Vadan detta beteende? Folk som är allvarliga o seriösa blir ju uppenbart besvikna, läs;Copyriot

  Sköna bilder!

 66. Adam Weisshaupt skriver:

  Har dessutom, utan din vetskap, utnämnt dig till PR-person i vårt nya parti. Hoppas att du lever upp till förväntningarna 🙂

 67. Patriotisk nysvensk skriver:

  ”det är bara en föreställning att pappor behövs”.. ”könet är inte viktigt”…

  när ska svenska medier byta fokus och vilka ”experter” de citerar?

  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6488205.ab

 68. Patriotisk nysvensk skriver:

 69. QED skriver:

  En genusavhandling häcklas här

  http://monicaantonsson1.blogspot.com/2010/01/dyrbar-smorja-fran-uppsala-universitet.html

  Som någon kommentator påpekade där finansierar Brottsofferfonden denna genusforskning.

  Från fondens rapport:

  ”Det vanligaste är en stor andel projekt som kopplar brottsofferfrågan (oftast i form av empiriska data om våld- och sexualbrott mot kvinnor) till en feministisk eller genusteoretisk överbyggnad.

  Bland dessa, och även inom en del andra projekt, är det också vanligt att
  förankra brottsofferforskningen i en socialkonstruktivistisk teori och/eller
  i ett empowermentperspektiv. I några av projekten analyseras också nu rådande
  ordning och framtida utvecklingsmöjligheter ur perspektivet att söka
  integrera nämnda teoretiska/ideologiska perspektiv med juridisk straffteori
  och brottsofferdiskurs.

  Andelen forskningsprojekt med en uttalad ambition att beskriva och kartlägga
  olika fenomen inom brottsofferområdet har relativt sett minskat från 30 procent
  under åren 1994-1997 till 19 procent under åren 2004-2007 (23 procent
  sett över hela tidsperioden).”

  Klicka för att komma åt Brottsofferfondens%20stöd%20till%20brottsofferforskning.pdf

 70. Patriotisk nysvensk skriver:

  Tanja – se gärna den här FULLSTÄNIGT politiskt ikorrekta amerikanska dokumentären. Sånt här sänds på bästa sändningtid i andra länder. Men i Sverige rensas det effektivt bort av statsideologerna på statstelevisionen

 71. Jack skriver:

  Patriotisk nysvensk, Intressant video. Problemet med denna, liksom med den om lejonen, är att den medfödda skillnaden kan ses som att hannen är våldsam. Lejonhannar äter lejonbarn (Något för Eva Lundgren att frossa i, samtidigt äter isbjörnsmammor sina ungar också http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1606365.ab och tigerhannar låter honor och ungar äta först (det kan m a o vara lite hur som helst i djurvärlden) (Djur socialiseras också btw)) och om småpojkar gör soldater av små dockor är det ingen bra propaganda mot feminister.

  Det spelar feminister i händerna eftersom det är just våldsargumentet de använder för att berättiga förtryck av män nu. För dem är jämställdhet bara en övergångsfas för att se till att män inte begår mer våld och krig. Att kvinnor kan vara än grymmare verkar inte bekomma dem dock, liksom en hel del annat.

 72. Lennart W skriver:

  Ännu en gravid pappa.

  Vill vara både förstående och tolerant. Han/hon har nog inte haft de så lätt. Etc. Misslyckas nog rätt så totalt. Greppar bara inte riktigt den här delen:

  ”Inledningsvis hade makarna svårt att hitta en läkare som var villig att utföra en befruktningsbehandling”

  Alltså. Andra bögpar som vill ha en unge måste ju ha med en kvinna. Fattar på något plan att befruktningsprocessen i det fallet är en lite knepig historia. Men i det här fallet.. NEJ! Pallar inte riktigt med det här. Ursäkta.

 73. Dr. Jonsson skriver:

  Det eventuella vetenskapliga sensationsvärdet i ”en gravid man” minskar en aning när det klart framgår att det egentligen rör sig om en hårt stylad kvinnokropp. Det är inte på långa vägar jämförbart med att t.ex. jag eller (jag antar en ”ostylad”) Lennart W skulle bli gravida. 🙂 Att media basunerar ut detta som en ”gravid man” är direkt oseriöst och visar hur okritiskt och med vilken desperation man letar efter såna här könskillnadsutplånande ”ljus” i ”mörkret”.

  Historien visar väl snarare hur starkt det kön man föds med egentligen är. Trots att den här människan under hela sitt vuxna liv gjort allt för att utplåna sitt kvinnliga kön så fungerade det uppenbarligen rätt hyfsat ändå.

  Rent av lite hoppingivande, då det visar hur oerhört svårt det kommer att bli för genusgalningarna att utplåna de medfödda könsidentiteterna även om såväl massmedia, akademi, politiker som medicinsk vetenskap ställer upp till fullo.

 74. Danne.S skriver:

  Ett solklart fall för genuskvotering föreligger då Din trumpet har tre pojkfärgade knappar, men endast en flickfärgad!!

  *Ring tillverkaren och skrik i örat på honom (det lär ju vara en könsförtryckande alfahane?), så här kan det inte gå till. Minst en knapp till måste få någon form av röd nyans.

  Ser också att du har en mus till att flytta skärmpekaren med, borde det inte heta ”snippa”, även i detta fall.

 75. Info skriver:

  TILL LENNART W. m.fl.

  Det rör sig om delvis omopererade, testosteronberoende ”FLICKOR”, som med Wendelas sanktion får rätt att kalla sig ”bögar”. (Mycket finare sådana än både vanliga bögar och naturligtvis också heterosexuella män. Könet ”görs” ju, som bekant.)

  Egendomligt nog är feministerna på Aftonbladet så pass hederliga den här gången att de inflikar i förbigående i artikeln:

  ”Scott Moore föddes som flicka, men insåg redan i puberteten att han egentligen ville vara pojke och som 16-åring började han äta manliga hormoner. Något år senare gjorde han en könsoperation, men valde att behålla sina reproduktionsorgan.”

 76. Nordbo skriver:

  En polischef har blivit arresterad misstänkt för våldtäkt av barn idag. Han verkar vara en feminist som har föreläst mycket om jämställdhet. Det står om fallet på politiskt inkorrekt.
  Observera att han är misstänkt. Vi får se vad rätten kommer fram till.

 77. Info skriver:

  TILL NORDBO m.fl.

  Min kommentar hos Pär Ström:

  JÄMSTÄLLDHETSKÄMPE VÅLDTÄKTSANKLAGAD

  En ledande jämställdhetsfanatiker och kvinnofridsförkämpe är f.n. misstänkt för diverse råa kvinnoövergrepp. Sv.D. 27/1 enl. TT Falun:

  ”Enligt dokument från Södertörns tingsrätt inleddes förundersökningen mot mannen den 21 januari. Enligt kammaråklagare Håkan Roswall är han misstänkt för en våldtäkt i Bandhagen för ett drygt år sedan samt försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn nu i januari i Solna, Stockholm och Falun.
  – – –
  I över 20 år har den misstänkte mannen arbetat inom rättsväsendet. Han har nått höga chefsposter och parallellt med karriären har han profilerat sig som en flitig föreläsare både i Sverige och utomlands.

  Hans åhörare har kunnat lyssna till utläggningar om jämställdhet, betydelsen av kvinnliga chefer, sexuella trakasserier, mobbning, härskartekniker och respekt. Under föreläsningarna betonade han vikten av moral och etik, såväl i arbetslivet som privat.”

  Det rör sig enligt säkra källor om en viss ”KAPTEN KLÄNNING”, om vilken bl.a. följande kan läsas på hemsidan ”NTG Jämställdhet ARGUS” (statligt projekt):

  ”Någon gav honom namnet Kapten Klänning för att raljera över hans jämställdhetsarbete inom polisen. Men han gjorde öknamnet till smeknamn och fortsatte sitt arbete.
  – Män måste inse att de har allt att vinna på jämställdhet, säger [N.N.], alias Kapten Klänning.
  – – –
  Han tituleras länspolismästare och jobbar för tillfället som projektansvarig för polisens del i utvecklingspartnerskapet Genderforce, ett jämställdhetsprojekt som bland annat syftar till att få fler kvinnor att delta i Sveriges internationella uppdrag i katastrof- och konfliktområden.”

  På N.N:s i januari 2010 plötsligt nedstängda hemsida kunde bl.a. läsas:

  ”[N.N.], f d rektor för Polishögskolan och Länspolismästare i Uppsala län, föreläsare/utbildare i jämställdhet, manligt/kvinnligt ledarskap”

  I en intervju med föreningen Kvinnofrid har han sagt (2008):

  ”Min uppfattning är att det finns ett könsperspektiv i allt och att det är viktigt att ta hänsyn till. – – – Många som är delaktiga i projektet är oerhört kunniga i genusfrågor. I de fall vi inte själva haft tillräcklig kompetens har vi tagit in externa föreläsare och utbildare. – – – Vi tror på en spin-off effekt och att vi inom polisen och försvaret kommer få ett mer jämställd[t] ledarskap efter det här. För polisens del kommer vi [att] föreslå att våra högsta chefer ska få en ´gender coach´ och att FN:s resolution 1325 ska ingå i grundutbildningen”
  —————————–
  Anm.: Kapten Klännings namn och personuppgifter är numera offentliggjorda på nätet.

 78. Matte Matik skriver:

  @Danne: Oh nej snälla, inte en snippa-diskussion till… 😀 Fast med folket här kanske den skulle bli underhållande! Med tanke på ”hen” – varför överhuvudtaget prata om snoppar och snippor? Bör inte alla dessa ”könskodade” ord förbjudas och i nyspråksenlig anda förbjudas till förmån för könsneutrala? Med risk för att nivån når botten – vad borde man säga istället? Kön (otroligt torrt!)? Snepp/Sneppe/sneppa? Sorry, kunde inte låta bli. 😀

 79. Harry skriver:

  Kära Tanja. Genustrumpeter i all ära, men det fulländade genusinstrumentet är dragspelet. En aldrig så könskodad man avkönas omedelbart vid påtagandet av ett dragspel. Inte nog med det. När det som nyss var en man i ordets genusvidrigaste betydelse börjar spela avkönas allt inom hörhåll.
  Jag har hört att en dragspelskurs planeras på Södertörn. Tiina Rosenberg lär ha anmält sig.
  Vilken tur då att jag har uppfunnit ett dragspelsfilter. Beställ ditt exemplar genom att gå in på min site http://www.jularbosmärta.com. Rätt anbringat medger filtret att det vanliga man-kvinna-spelet fortgår till och med på dragspelsfestivaler.
  Nu arbetar jag på ett Tiina Rosenbergfilter. Tyvärr har det dykt upp matematiska problem med simuleringsmodellerna. Tanja kanske behöver ett extraknäck? Bra betalt naturligtvis och del i framtida vinster. Tjänstetrumpet ingår i anställningsförmånerna.
  Tjingeling

 80. Rosenhane skriver:

  Tanja, nu har man enligt tv4 -nyheterna honkat en hög polischef för sexuella övergrepp. Men den fan har tydligen fräckheten att neka. Till yttermera visso har han undervisat både i härskartekniker och jämställdhet vilket ju väsentligt ökar straffvärdet för hans brottsliga gärningar och kollegorna är bedrövade för att han har lyckats lura dom så kapitalt. Skulle inte förvåna om han har undervisat både i värdegrund och sopsortering oxå. Snacka om stora fiskar och lugna vatten…
  Snälla, ta tag i detta och låt oss gemensamt bena ut…Usch vilken usel genusförrädare!!!!!!

 81. Baronen skriver:

  Den numera döde men inte bortglömde journalisten och bloggaren Kurt Lundgren sökte medel för att undesöka det han ansåg vara det stora genusinstrumentet;trombonen. Inlägget i hans blogg finns fortfarande kvar. Jag är ingen fena på att länka, men bloggen hette ”östra ölands fria horisont”. Läs själva och få er ett gott skratt.

 82. Rosenhane skriver:

  Oj då, såg inte att ämnet redan är på tapeten.

 83. Rosenhane skriver:

  Vadå granskning?

 84. Erik skriver:

  Jag har nu kontrollerat att uppgifterna stämde, så är fallet namnet stämmer, det är upprepade anklagelser och det är inte bara ord mot ord utan polisen har haft span på honom.

  Det är dessutom inte bara våldtäkt utan barnvåldtäkt. Då denna människa stått och försökt framställa sig själv som idealmannen och smilat in sig hos damer genom att kritisera svenssonkillar för att inte vara jämställda och mjuka nog så är det inte mer än att rätt att han får en dos av sin egen medicin.

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/01/28/polisens-genusforelasare-misstankt-for-valdtakt/

 85. Nordbo skriver:

  Ett citat från en intervju med honom:

  ”– Mitt intresse för rättvisa och jämlikhet startade med min barndom. Mina föräldrar var extrema i sin strävan efter millimeterrättvisa mellan mig och min syster. När jag kom ut i det verkliga livet reagerade jag starkt på de kränkningar som människor utsätter varandra för. När jag läste till officer stärktes denna känsla och jag hoppade av utbildningen. Istället valde jag polisyrket som jag också insåg var väldigt ojämlikt. Men då var jag 26 år gammal och jag ville stanna kvar och förändra.
  Numera är hans länspolismästare ”utan portfölj” och anlitas flitigt både nationellt och internationellt för att tala om jämställdhet. För sitt engagemang har han kallats för Kapten Klänning.
  – Det var tänkt som något nedsättande, men jag bär namnet med stolthet. Jag har till och med en fanklubb som hela tiden får nya medlemmar”

 86. Anders Bylander skriver:

  Jag tror att kvinnor och män är jämlika av naturen. Det är alltså inget att slåss om.

 87. Sven-Ove Johansson skriver:

  Varför vill du inte berätta om institutionens genusarbete? Grekerna menade att musik är tillämpad matematik. Kan du inte låta nån spela sig igenom en tenta på genustrumpeten och höra hur det går? Ni får ju samtidigt både en bestämning av undervisningens genuskaraktär (som jag antar ni är skyldiga att dokumentera) genom att tillämpa redan betald trumpetforskning och ett prov på matematisk duglighet.

 88. QED skriver:

  Leif G W Persson kommenterar häktningen av fd polischefen och rektorn
  för Polishögskolan

  ”Göran Lindberg hade varit rektor på skolan i några år vid det laget. Redan då arbetade han hårt med kvinnofrågorna, vilket inte uppskattades av alla.
  – Snutar är ganska traditionella i sin könssyn. Det hatar Göran djupt och innerligt, säger Leif GW Persson.

  ”Alla blev skitförbannade”

  Göran Lindberg satte en stark prägel på polishögskolan.
  – Hela skolan var inriktad på kampen mot jämställdhet, inte brottslighet, säger Leif GW Persson.

  När Göran Lindberg blev länspolismästare i Uppsala fortsatte kontroverserna. Enligt Leif GW Persson försökte han bland annat få poliser med rakad skalle att spara ut håret.”

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1861829/leif-gw-om-polischefens-kvinnoarbete

 89. Nordbo skriver:

  Polischefen var mer fokuserad på sina idéer om jämlikhet än på att utföra det egentliga polisarbetet, enligt hans fd underordnade.

  Så här står det i DN idag:

  ”Han avslöjar att polisen i länet hade stora svårigheter och många konflikter under den tid som mannen var chef där.

  – Det var ständiga konflikter och de handlade om hans ledarskap. Polischefen var bara fokuserad på etik och moral. Han var besatt av dessa frågor och försummade att leda organisationen, hävdar kollegan.

  Enligt honom slutade många poliser inom distriktet samtidigt som polisen i länet klarade upp allt färre brott.

  – Vårt län uppvisade ett av de sämsta resultaten i landet och en av orsakerna var polischefens bristande ledarskap, säger han och betonar att situationen i dag är den motsatta.”

 90. […] Genusteoretikerna upphör aldrig att förvåna. Läs mer om genustrumpeten. […]

 91. Leif skriver:

  Den klassiska symfoniorkestern erbjuder en mängd olika instrument att studera utifrån ett genusvetenskapligt perspektiv. En man som klämmer en cello mellan sina utspärrade ben utövar närmast ett sexistiskt förtryck mot den stackars cellon vilket också kan höras i dennas nästan mänskliga, klagande ton, som många anser har en stor likhet med den mänskliga rösten. Och förresten: varför är cellons kropp i sina konturer så lik kvinnans kropp? Ja, jag sätter nog stopp för mina associationer där!
  Tanja: Din artikel på SvD Brännpunkt var suverän!

 92. […] Författaren av denna blogg är Tanja Bergkvist, en tjej som är docent i matematik. Det är svårt att inte bli charmerad av henne. I början av året inhandlade hon en riktig genustrumpet, som tyvärr skadades redan vid provåkning, vilket skildras i bild. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: