HBT-certifiering och nationaldagsfirande

Axess Magasin nr 2

Axess Magasin nr 2

Nu har det nya numret av Axess kommit ut! Temat är ”Ideologiska slagfält”. På hemsidan finns flera av artiklarna tillgängliga för den nyfikne och glöm inte att följa Axessbloggen. I min krönika (Certifiering på schemat) skriver jag om att det nu är dags för Folktandvården att ”göra skäl för namnet” och detta innebär att den måste HBT-certifieras av RFSL ”som bevis på sin kompetens att bemöta både personal och patienter som är homo-, bisexuella och transpersoner.” Alla kliniker i Uppsala län ska vara HBT-certifierade 2012 och syftet är att alla ska känna sig välkomna och känna att de kan vara sig själva. Är denna målsättning ny? Man kan då undra hur bemötandet sett ut hittills. Har man ställt patienter mot väggen angående sexuella preferenser och gett vissa sämre tandvård eller kränkt dem? I så fall är det ju illa. För det kan ju inte finnas något annat skäl till att man nu ska utbilda 550 anställda i HBT-frågor om man inte har belägg för att personalen behandlat denna grupp sämre. Har man förresten rätt att fråga patienter om deras sexliv och är det relevant i en tandvårdssituation? Kanske. Lärarnas Riksförbund gav ju som bekant i somras uttryck för åsikten att ”Man kan tycka att alla lärare har en skyldighet att vara öppna med sin sexuella läggning. Man kan fråga sig om det är möjligt att vara en bra lärare om man inte är sann mot sig själv och öppen med sin sexuella läggning.” Men människor kan känna sig kränkta utan att explicit bli tillfrågade, tex genom att någon utgår ifrån att de har en viss läggning. Kanske är det kommentarer i stil med ”Be nu frugan laga soppa” efter en lagning ligger till grund för HBT-certifieringsprojektet? Jag har förståelse för detta, och det kan vara önskvärt att undvika kommentarer som utgår ifrån en viss sexuell läggning, men varför kan inte detta åstadkommas inom ramen för de jämställdhetsplaner och likabehandlingsplaner som alla arbetsgivare enligt lag är skyldiga att årligen upprätta och vid behov uppdatera?

Polisen

Polisen kritisk mot HBT- utbildningen

Hur ser en HBT-utbildning egentligen ut? År 2007 genomgick 5000 anställda vid Stockholmspolisen en webbaserad HBT-utbildning. Kritiken kunde man läsa om för ett år sedan i ”Ekot granskar” . Jocke Beland, gruppchef för polisens Plattangrupp sa så här: ”Jag tyckte den var mer eller mindre ett påhopp. Väldigt generaliserande och väldigt låg nivå för att den utgick ifrån att alla poliser var mer eller mindre homofober. Det kändes inte bra alls”. Poliserna fick se bilder på människor och gissa om de är svenska eller inte, om de är heterosexuella eller inte, och om olika konstellationer av människor utgör familjer. Belands kommentar: ”Här visar man en bild på en asiatiska och sen står frågan: ”Är det här en svensk?”. Det är för mig en mycket konstig fråga. Det är helt ointressant om hon är svenska eller inte. Har hon blivit utsatt för ett brott eller inte, det är mer intressant. Det känns som ganska mycket bortkastad tid.” En polisman som vill vara anonym säger: ”Man får känslan av att utbildningen är utformad för någon som är sex år gammal. Det känns nästan kränkande att behöva genomgå den.”

Högstadieelever ska lära sig att inte ha "fördomar"

Högstadieelever ska lära sig att inte ha några "fördomar"

Detta påminner mig om situationen på Mariaskolan i Stockholm där inbjudna genusexperter visar bilder på ”en höggravid person som ser ut som en man” och därefter frågar eleverna om det är en man eller kvinna. Vilket svaret än blir är det fel och ”fördomsfullt” – alla som sett Oprah Winfrey vet att det finns män (fd kvinnor) som blivit gravida. Så vad är syftet? Att bevisa förekomsten av ”fördomar” för att motivera sitt existensberättigande? Och varför är sexuell läggning prioriterat? Hur är det med upplevd kränkning baserad på andra faktorer? För vilka grupper är det legitimt eller inte att känna sig kränkta? Var går gränsen för en utvidgning av certifiering av svenska myndigheter? Hur skulle jag som älskar snö och vinter känna mig om tandläkaren plötsligt hävde ur sig en kommentar som ”Vad trevligt att våren är på väg!” Motiverar inte detta ett särskilt utbildningspaket för fördomar om årstidspreferenser? Halva befolkningen är snart satt att övervaka att den andra halvan sköter sin verksamhet på ett ”genusmedvetet” sätt. Finns det verkligen inget annat sätt att lösa arbetslösheten på?

Jag har letat fram RFSL:s HBT-certifiering för vård-och omsorgssektorn Utbildningen tar 6-8 månader och måste genomgås av alla anställda och certifikatet måste förnyas vartannat år: ”Omcertifiering efter två år kan ske efter behovsanalys i samarbete med RFSL. Behoven kan exempelvis omfatta faktauppdatering genom kompetensutvecklingsinsatser för personalen” (sid 8). Arbetsplatsen får internutbilda sina anställda efter att ha uppnått HBT-kompetens men minst 70% av de anställda måste ha utbildats av RFSL liksom arbetsplatsens chef, som alltså inte kan ”introduceras av arbetsplatsen” (sid 7). RFSL erbjuder kontinuerlig fyllnadsutbildning av nyanställda och på ringa 6-8 månader kan den nyanställde lära sig att bemöta folk på ett värdigt sätt, något denne verkligen inte skulle kunna göra efter några år på tandläkarlinjen i mötet med lärare, kollegor och patienter. Dessutom mister ju arbetsplatsen sitt HBT-certifikat om den nyanställde inte ställer upp.

Folkandvården ska få HBT-certifikat

Folkandvården ska få HBT-certifikat

”Uppdragsgivarens samtliga anställda skall ha en kunskapsnivå motsvarande en grundutbildning i hbt-frågor samt relevanta fördjupningskunskaper.” (sid 9). Det är tydligen viktigt att HBT-kompetensen synliggörs och ”RFSL har en lång erfarenhet av att genomföra utbildningsinsatser inom alla områden i samhället… Efter en gedigen utbildning med fokus på hbt-frågor, analys och bearbetning av styrdokument samt kvalitetssäkring genom bl.a. tydliga uppföljningsplaner, erhåller uppdragsgivaren ett officiellt hbt-certifikat. Detta certifikat kan sedan användas i egen marknadsföring och kommer att kunna behållas av uppdragsgivaren under förutsättning att företaget/institutionen fortfarande lever upp till de kriterier som ställts upp av RFSL” (sid 4). Kriterierna återfinnes på sid 5 i länken ovan. 6-8 månader med halv- och heldagar i flera steg tar det alltså att lära svenska tandläkare att: ”arbeta för att skapa ett välkomnande och respektfullt bemötande av kunder/patienter/brukare utifrån ett hbt-perspektiv” samt att ”arbeta för att skapa en öppen och inkluderande arbetsmiljö utifrån ett hbt-perspektiv”. Detta inkluderar att inventera ”hur den fysiska miljön för patienten (väntrum, blanketter, webb-sida mm) ser ut” och att ”inventera hur den fysiska och psykosociala miljön för personalen (fikarumsdiskussioner mm) ser ut”. Det är ju ett under att vår civilisation överhuvudtaget kunnat uppstå utan genus- och HBT-konsulter som lärt oss att uppträda trevligt och hyfsat mot våra medmänniskor.

Lästips! Sydsvenskan: Malmöprofessor om lärarutbildningens egentliga problem.

Newsmill: när offer bli förövare (Sakine Madon kommenterar) Jag efterlyser en maktkritisk genusanalys av det här, tack!

Genusnytt: Genusperspektiv på hus. Jag ser att genusforskar-förbundets ordförande Malin Rönnblom som jag citerade i förra inlägget just presenterat ”sin forskning kring stadsplanering, regionutveckling och genus under rubriken ”Staden som relationell och produktiv: planering, politik och visioner ur ett feministiskt perspektiv” för Nätverket Genus och byggd miljö.

Pelle Billing om medfödda könsskillnader och om när kvinnor är normen.

IDAG DEN 3 MARS ÄR DET BULGARIENS NATIONALDAG! Det var den 3:e mars 1878 som Ryssland och Osmanska riket skrev under det fredsavtal (San Stefano-fördraget) som avslutade det rysk-turkiska kriget 1877-1878 och därmed befriades Bulgarien efter att i 500 år ha ingått i det osmanska imperiet. Några sevärda videos dagen till ära:

Annons

72 Responses to HBT-certifiering och nationaldagsfirande

 1. Trocadero skriver:

  Är inte tandläkarens kunskaper viktigare? En tandläkare som beter sig som ett arsel kommer får klagomål och eventuellt avskedas.

 2. Ola Jennebrink skriver:

  Du är fantastisk och beundransvärd Tanja som orkar och har förmågan att ta i allt detta.Jag blir helt matt bara av att läsa din blogg.
  På söndag tar Filosofiska rummet i P1 upp genuskriget på Lunds universitet.
  Förra veckan tog Tendens upp mäns situation i bl a vårdnadstvister.
  P1 är hårt genusvinklat men nu börjar de släppa in lite kritik.

 3. Info skriver:

  NÅGRA ORD OM EN GENUSVETARDROTTNING m.m.

  Jodå, Tanja, jag följer dagligen Axess-bloggen, som dock, tro mig – frånsett de konstrelaterade debattinläggen – sällan är så givande som din! Du glider snabbt över på HBT-certifieringen av tandläkare i Uppsala, ett ämne som redan resulterat i minst drygt 8.000 svenska Google-träffar. Om jag skulle haka på Uppsala-temat i denna kommentar? Något som jag hoppas att du inte har något emot.

  Först en fråga: VEM ÄR DENNA UNIVERSITETSDOKTOR I UPPSALA?

  Några ledtrådar: Som rubrik på en bloggpost kan hon skriva: ”WE NEED TO TALK ABOUT AKADEMIN.” En annan bloggpost kan hon inleda: ”OH, WELL, HUR SKA JAG FÖLJA UPP DEN DÄR CLIFF HANGERN?” En typisk mening inuti en bloggpost kan låta så här: ”BRING THEM ON MEN SE FOR THE LOVE OF GOD TILL ATT DE UPPRÄTTAS KORREKT.”

  Välj svarsalternativ:

  • En lektor i engelska med dålig språkbegåvning och oförmåga att hålla isär olika språk.
  • En invandrare som behöver gå en kommunal SFI-kurs. (SFI = Svenska för invandrare.)
  • En svensk fjortis, som vill impa på omvärlden genom att låtsas vara en en närapå infödd amerikan?
  • En medelålders, svensk tant som försöker vara en ”fett häftig” fjortis?

  Ja, oavsett vad ni väljer, så är hon en av landets mest betrodda genusvetare – nybliven jur.dr, Eva Lundgrens lärjunge och apostel och avlönad vid densammas sociologiska institution (Uppsala universitet, avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning). Medförfattare i ”avhandlingen” Slagen dam. Eftersom JENNY WESTERSTRAND, som hon heter, förekommer då och då här i Tanjas blogg, både i Tanjas egna texter och bland textkommentarerna, så kunde det kanske vara intressant att känna till en smula om Jennys bakgrund.

  Jag skummar här vidare ur några av hennes egna blogginlägg:

  ”Och så gick det inte så bra för Slagen dam, som ni vet (men den lever mannen, jag svär, värsta bästa rapporten). Som jag tolkar saken bröt den på ett brutalt sätt (och här hade vi kanske kunnat vara mer pedagogiska) med den kriminologiska riskgruppsanalysen och dess mer okomplicerade förhållningssätt till det ämne som datainsamlingen rörde,´våld´. Och det gick inte för sig i det på siffrors kompakta grund byggda Sverige. Nej fram med Svaren om Våldet, hörrni!”

  ”Nu ska jag förbereda ett deltagande i Riksdagen, Fredrik Reinfeld [!] är borta i veckan och behövde någon som hoppade in. Eller nej, nu läste jag fel i kalendern, det gäller en filmvisning som riksdagens manliga nätverk ska ha om några dagar.”

  ”jag kunde tala länge om det bildningsförakt som präglar den nya högern vilket ju rånar sagda politiska fålla på vitala delar av dess raison d’être.” [Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta…]

  ”I gymnasiet blev det bättre, men då var jag helt slut som artist. Jag skolkade våldsamt. Elevvårdskonferenser, rapporter om en förmåga som inte ville prestera, en person som inte skolan lyckades få med. En person på vilken inget pepp i världen bet. Jag minns ett rörande samtal med Katedralskolans rekor, Lars Fredrik Ljungström (som senare visade sig ha snott tjänsten som rektor framför nosen på min mans mamma, ja Uppsala är litet), där han förklarade sig förstå att jag inte fann skolan stimulerande. Men kunde jag inte försöka? För min egen skull? Jag snurrade lovikavantarna och sa nått förbindligt.

  Jag gick iaf om tvåan på gymnasiet, och gick sedan ut trean med äran i behåll.” [iaf = fjortisspråk för ”i alla fall”.]

  ”Till juridiken sökte jag mig av skäl som är dunkla för mig men där kände jag mig både hemma och borta. Hemma rent ämnesmässigt men socialt och mentalt påbörjades nån slags ökenvandring.”

  (Källa: Uppsala universitets gästblogg, 2010.)

 4. Tanja Bergkvist skriver:

  Trocadero, ja precis.

  Ola, jaha står det på hemsidan nu? Jag ska medverka i programmet så missa det inte! 😉

 5. Adam Weisshaupt skriver:

  Grattis på nationaldagen Tanja!

 6. Tanja Bergkvist skriver:

  Tack Adam! 🙂

 7. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, jag kände inte till så mycket om denna Jenny – är hon lektor i engelska? Eller är det det sista alternativet som är korrekt? 😉

 8. Harry skriver:

  Kära Tanja. Jämrans otur att jag sabbade kvällen genom att läsa din blogg. Nu kommer jag inte att kunna sova eftersom jag måste tänka på alla stackars skolelever som år ut och år in har undervisats av lärare med okänd sexuell läggning. Hur skall någon kunna lära sig procenträkning när tankarna hela tiden brottas med frågan om lärarens sexuella preferenser? Finns det överhuvudtaget något matematiskt begrepp som inte får eleverna att grubbla över lärarens sexuella läggning? Jag säger bara differentialkalkyl.
  Nu blir jag dessutom orolig vad mig själv anbelangar. Min lärarinna i småskolan hade med 100-procentig säkerhet ingen som helst sexuell läggning. Hur har det påverkat mig? Har jag några kunskaper överhuvudtaget? Och tänk om någon av mina lärare var nekrofil? Jag måste kolla mina reaktioner nästa gång jag kommer i närheten av ett bårhus.
  Kära Tanja. Det kanske vore bättre för mig att sluta grubbla och invänta slutsegern, din alltså, och därmed mänsklighetens. Jag tror jag komponerar en festdrink till din ära, att förtäras vid segerparaden. Skall jag kalla drinken Nekrovital? Nekro syftande på genusvansinnets sammanbrott och vital syftande på livet efter din seger.
  Harry

 9. Jax skriver:

  GRATTIS, TANJA, PÅ NATIONALDAGEN!
  Tack för filmerna. Tänk vad Bulariska kvinnor är vackra…

  Jag funderar lite på att gå några kurser och bli certifierad. Det skulle väcka skräck på jobbet om det hängde ett par diplom på väggen att jag gått genus och HBT-certifieringskurser. Vem skulle våga säga emot mig sedan? Fast jag är rädd att själen lämnar mig. Tanja, tror du jag mister min själ om jag läser genuskunskap?

 10. Niclas skriver:

  Bra inlägg som vanligt, men hur gör jag för att kunna se de videos du lägger upp. Förra gången fick en teknisk analfabet som jag rådet att installera Adobe Flash Player. Det fungerade utmärkt. Kan jag få ett lika enkelt råd denna gång vore jag tacksam.

  Att vidare kommentera själva innehållet i inlägget orkar jag helt enkelt inte med. Jag drabbas av svåra utmattningssymptom redan vid första genomläsningen. Hur har det kunnat bli så här galet i Sverige? Du gör ett storartat arbete genom att ta dig an att granska och kritisera hela detta vansinnesprojekt som kommer att leda till vår civilisatons undergång om det inte hejdas snarast.

 11. Info skriver:

  SVAR TILL TANJA

  Der sista alternativet är det rätta. På Filosofiska rummet d. 7/3 (dagen före Internat. genusdagen) ska jag lyssna. Jag har redan satt upp en minneslapp vid det ställe vid köksfönstret, där jag brukar ta ett pipbloss då och då. (Du har själv sett pipan – en likadan – på målningen ”Tecken i skyn”. Som jag länkade till förra året i din blogg. Tyvärr kan jag inte för ögonblicket lokalisera det aktuella inlägget.)

  JUR.DR JENNY WESTERSTRAND SJÄLV OM KRITIK AV ”SLAGEN DAM”

  ”Var i helvete har ni fått det där skitsnacket ifrån? VEM har påstått detta, som sedan kan anses vare en feministiskt framstående tänkare? Det är sån sjukt låg höjd på den där formen av kritiskt tänkande att jag v e r k l i g e n börjar tro att kvinnor är offer. De kan ju varken tänka eller läsa innantill nu för tiden utan sitter och känner in – via Aftonbladet typ – vad feministisk analys står för. Jag är helt matt av förakt, det känns så svindlande proppmätt och okunnigt att jag som sagt mest vill grina. – – –

  Däremot ska det synliggöras och erkännas att det är en stor fet jävla orätt som män begår när de våldtar kvinnor, och det är närmast den åsikten jag tror är syftet att vattna ur genom det idoga födandet av lisamagnussontjatet om att feminister skriker högt om våldtäkters moraliska impact på kvinnors status.

  Well, jag påstår därför att det är mainstreampatriarkatet som hävdar att sexuellt våld är så innihelvete hemskt – för att få skydda det från att bli diskuterat och upptäkt [= upptäckt] och sålunda från att bli åtgärdat. Det Magnusson gör till en feministisk hållning är sålunda en omhuldad skitsexism i dess mest smarta förpackning, serverad till henne för vidarebefordran till hugade unga läsare med önskan om att vara ”kritiska”.

  När vi gjorde SLAGEN DAM till exempel, denna så fantastiskt bra rapport, jag blir bara mer och mer imponerad av oss som gjorde och skrev den, fick vi strida som djur(!) för att få ställa frågor om sexuellt våld till [= mot] kvinnor.”

  Källa: Jenny Westerstrands blogg 2009-12-05.

  http://www.jamombud.se/jamsides/tidigarenummer/modigaprinsesso.asp

 12. QED skriver:

  Tanja, intressant inlägg.

  Här är några länkar

  ”Eva Ljung, tandvårdsdirektör vid Folktandvården i Uppsala län, hoppas att certifieringen ska göra dem till en mer attraktiv arbetsgivare.

  – Inom tandvården har vi extremt svårt att rekrytera nya tandläkare och vi måste verkligen jobba på att vara en bra arbetsgivare. Ska vi kunna konkurrera måste det vara högt i tak. Man ska kunna prata om allt, och är man hbt så ska man vara bekväm med att kunna berätta om det och vara öppen med sin livssituation på arbetsplatsen, säger Eva Ljung.”

  http://www.prevent.se/sv/Arbetsliv/Artikel/2010/Stort-intresse-for-hbt-certifiering/

  Bild på HBT-certifikat-blomman:

  ”RFSL har sen år 2008 jobbat med certifieringen och det tar sex till åtta månader att utbilda all personal. Efter två år omprövas certifieringen. När verksamheten genomgått utbildningen så får man en regnbågsfärgad blomma att sätta upp och den kan fungera som en signal till besökare att här är alla välkomna. Konkret kan det märkas i hur man ställer frågor. ”

  http://www.sr.se/cgi-bin/vasterbotten/nyheter/artikel.asp?Artikel=3431747

 13. rogerklang skriver:

  Jag vill bara säga till dig Tanja, att det är en mänsklig rättighet att få känna patriotism! Men i ditt fall är det ju mammiotism förstås.

  Du skrev:

  ”För det kan ju inte finnas något annat skäl till att man nu ska utbilda 550 anställda i HBT-frågor om man inte har belägg för att personalen behandlat denna grupp sämre.”

  Jag tror att HBT-personer är känsligare än andra människor, och det tror jag beror på att de saknade en far när de växte upp, eller så hade de en som var som Jan Guillou – totalt auktoritär! Det är vad de lär ut till psykologer, åtminstone förr! Men det kan vara att genusprofessorerna har ändrat på detta fakta så att det är ett icke-fakta idag? Jag vet att jag har en halvbror som när han var barn hade en dominerande auktoritativ mor och en svag relativt frånvarande far (vår gemensamma avlidne far som för sin del växte upp på barnhem), och min lillebror höll på att bli homosexuell mot sin vilja. Detta förhållande med en auktoritativ mor och en frånvarande, svag eller totalitär far är typexemplet på hur en manlig homosexuell skapas! Jag fick gripa in och spendera tid med honom, till hans mors stora förtret. Han ville inget hellre än spendera tid med mig, han slogs för sin framtid! Han är inte homosexuell idag, men det kostade mig mina relationer med hans mor och hela hennes familj. Idag har vi tyvärr ingen kontakt min lillebror och jag på grund av det, men det var det värt, han kunde ju ha varit betydligt mer oturlig. Han kan väl vara 27 år idag.

  Jag ville bara tala om hur världen fungerar för dig, eftersom du kan ha nytta av att veta sådana saker som vad det är som orsakar homosexualitet och hur de känner sig, när du nu skriver om dem!

  Mvh Roger Klang, Lund Scaniae

 14. rogerklang skriver:

  Obs, han var bara 8 år när han ”flippade ut” min lillebror, och jag började spendera mera tid med honom! Idag är han närmast homofobisk, det är nog mitt fel tyvärr.

  Roger

 15. Info skriver:

  HOMOSEXUALITET: ORSAKER

  Till Roger och Tanja:

  Roger Klangs teorier kring uppkomsten av manlig homosexualitet är tyvärr ovetenskapliga och oriktiga. Jag ber att få rekommendera denna korta men vetenskapligt stringenta sammanfattning beträffande den medicinska och biologiska forskningens nuvarande ståndpunkt:

  http://serendip.brynmawr.edu/exchange/node/1761

 16. Alvin Stoltz skriver:

  Nej, jag föredrar att tandläkaren koncentrerar sig på munnens innehåll och inte vad som finns mellan benen

 17. Observatör skriver:

  Blev förskräckt när jag såg ”Bulgarian dance”.HBT-certifieringen fullkomligen skrek ut sin frånvaro. Hoppas verkligen att EU-kommissionären Cecilia Malmström kan göra något åt detta. Hennes yttranden i dessa viktiga frågor har ju hittills varit hoppfulla.

 18. Henrik skriver:

  ”inventera hur den fysiska och psykosociala miljön för personalen (fikarumsdiskussioner mm) ser ut”

  Åsiktsregistrering.

 19. Jax skriver:

  LÄS ANNICA DAHLSTRÖM.

  I hennes bok ”Könet sitter i hjärnan” finns en mycket bra sammanställning av den senaste forskningen om homosexualitetens orsaker och en bra beskrivning om hur det går till när ”naturen gör kön”. Homosexualitet är medfött och inget märkvärdigt. Det är en komplicerad dubbel process att skapa en könsidentitet, dels kroppsligt och dels i hjärnan. De två kan utvecklas åt olika håll. Detta är inte konstigt, det konstiga är möjligen att evolutionen inte har korrigerat detta då homosexuella ju inte reproducerar sig. Den enda förklaringen till det är att homosexuella behövs och stärker gruppen på något sätt. Se på djuren. De är inte homosexuella (även om vissa påstår motsatsen och det kanske finns några ytterst sällsynta exempel). Fråga en gammal bonde om han hört talas om en tjur som varit ointresserad när han blivit ledd till en kviga. Eller en tupp som inte betäckt hönorna i flocken. Eller två baggar som bildat ett par och inte brytt sig om fåren.

  Nix. Sådant finns inte. Homosexualitet är en mänsklig egenskap som på något sätt tillför vårt samhälle någonting.

 20. rogerklang skriver:

  Info sade:

  ”Roger Klangs teorier kring uppkomsten av manlig homosexualitet är tyvärr ovetenskapliga och oriktiga. Jag ber att få rekommendera denna korta men vetenskapligt stringenta sammanfattning beträffande den medicinska och biologiska forskningens nuvarande ståndpunkt”

  Roger svarar:

  Så HBT-rörelsen har redan ”got to them”. Jag säger inte att min lillebror inte kan ha fått bög-genen eller badat i östrogen som foster, jag säger att han höll på att utveckla en homosexuell läggning på grund av hans familjeförhållanden och att man kan påverka ett barn, som håller på att utvecklas till bög, till att bli straight! Det var ju vad jag gjorde!

  Mvh Roger

 21. Dr. Jonsson skriver:

  Tanja

  Antar att ett rimligt nästa steg blir att Jehovas Vittnen ges i uppdrag att JV-certifiera samtliga svenska sjukhus så att personalen där garanterat inte förutsätter att blodtransfusion är ett självklart val om det kan rädda liv. Det skulle ju kunna kränka den som gjort ett annat livsval och blir säkert i så fall ett ohanterbart trauma för den människan.

  För att få det eftertraktade JV-certifikatet – och äntligen bli ett sjukhus som är till för alla – behöver 75% av personalen bara gå en 6 månader lång kurs hållen av inhyrda konsulter från Jehovas Vittnen som hjälper till med denna viktiga attitydkorrigering.

  Den ambitiöse vårdchefen kan sen satsa på ett JV+ certifikat där man under en uppföljande 6-månaders träning går igenom personalens samtal med patienter och på fikarasterna för att jobba bort allt som kan antyda föreställningen att en överväldigande majoritet av befolkningen inte är Jehovas Vittnen.

  Sen kan man gå vidare med nästa minoritetsgrupp, kanske filatelister? Tänk om min tandläkare eller husläkare skulle kläcka ur sig något som skulle kunna tolkas som om hon uppfattar frimärkssamlare som töntar eller på annat sätt avvikande. Yish! Och blotta mistanken om att den typen av kränkande uttalanden och unkna åsikter kan förekomma vid personalens fikabord är ju skäl nog att ge landets alla frimärksklubbar i uppdrag att F-certifiera alla vårdcentraler i sina närområden.

  Men … vän av ordning kanske frågar sig om det verkligen är rätt att skattepengar ska betalas ut för att varje särintresse som anses särskilt skyddsvärt ska certifiera offentliga inrättningar efter sitt eget huvud. Vore det inte bättre att man fick lite bättre styrning på det hela genom att t.ex. inrätta en myndighet – Myndigheten för Åsiktssanitet (MÅS) – som på ett kostnadseffektivt (?) sätt kan städa bort åsiktssanitära olägenheter landet runt vartefter nya behov uppstår?

  Den myndigheten kommer säkert att generera en enorm mängd tjänster pga behovet att verkligen kunna kontrollera alla. När man efter några år sen har städat bort alla olägenheter i riket – eller dessa frivilligt flyttat till lämplig ö – kan man ”ta det hela till nästa nivå” genom att gå in i en rekursiv finputsningsmod där olika enheter på MÅS kan sättas att granska varandra efter allt mer detaljerade kriterier. För att ”höja kvalitén” på arbetet. Detta kan sen fortsätta i all oändlighet, alt. tills du återvänder från ön och tillsammans med din lojala armé gör slut på eländet …

 22. Info skriver:

  JAX: JA, ANNICA DAHLSTRÖM, GERMUND HESSLOW m.fl.

  beskriver verkligheten på ett objektivt sätt.

  Vad gäller ej medfödd, dvs. postnatal homosexualisering, så tillhör Roger Klangs förklaringar skrönornas och religionernas värld. Andra, faktiska förlopp är dessa:

  • Plötsligt (t.ex. på grund av en tumör) inträffande, inresekretorisk sjukdom, som ökar den kroppsegna testostronhalten hos yngre kvinnor på ett abnormt sätt.

  • Tillförsel utifrån av vissa kemiska substanser. Bekanta är ju fallen med de hårddopade, ursprungligen heterosexuella, polska idrottskvinnorna, som efter sina karriärer stämde sina tränare för att de genom inpumpningen av androgener (t.ex. anabola steroider) blivit irreversibelt lesbiska. (Parallellfall finns i andra länder.)

  Homosexualitet finns av samma skäl som hos djuret människa också hos en del andra djurarter – dock i oerhört mycket mindre omfattning än som f.n. görs gällande av den svenska HBT-maffian.

 23. Dr. Jonsson skriver:

  Hehe,

  Jag vet inte hur man exakt ska tolka detta, men för den konspiratoriskt lagda så kan jag meddela att ordet ”Åsiktssanitet” i min kommentar ovan rätt oväntat inte markerades som felstavat (= okänt) av stavningskontrollen [Mac OSX inbyggda tror jag det är som används i Safari] medan t.ex. ”skyddsvärt” och den extremt vanliga floskeln ” kostnadseffektivt” inte ansågs vara riktiga svenska ord.

  Hm … vet man möjligen nåt på Apple som vi inte vet …. ? 😉

  Kankse den nya myndighetens start redan förberetts genom en stor upphandling av Mac:ar ? 🙂

 24. Dr. Jonsson skriver:

  Nåt som borde vara intressant för alla föräldrar med minderåriga barn är att få veta mer precis vad Lärarnas Riksförbund menar med att en lärare ”är öppen med sin sexuella läggning”. Borde också rimligen vara intressant för alla landets lärare, då facket alltså anser att det kan avkrävas varje ”bra” lärare. Ska man alltså

  (A) Enbart deklarera huruvida man är hetero, homo, bi osv, ”för kännedom” så att säga, eller

  (B) Kontinuerligt väva in olika signaler om sin sexualitet och läggning i det dagliga arbetet med undervisningen?

  Om (A): Hur tänker man sig implementera detta? Ska

  (1) varje lärare presentera sig med namn och sexuell läggning vid terminsstarten, eller

  (2) varje lärare rapportera in sin sexuella läggning till rektorsexpeditionen som sen delar ut listor över alla lärares läggning en gång per termin, och om någon lärare ändrar sina sexuella preferenser under pågående termin så skickas ett särskilt meddelande ut till alla elever om detta, eller

  (3) ska lärarna kanske vara skyldiga att bära nån slags märke eller flagga som synliggör detta kontinuerligt? Kanske ett tygmärke fastsytt på kläderna – som tydligt visar vilken sexuell läggning man har?

  Om (B): Hur stor detaljnivå anser Lärarnas Riksförbund det bör vara på det som lärarna förmedlar om sitt kärleksliv? Kan man få lite exempel på hur detta är tänkt att gå till? Ska elever/föräldrar ha rätt att undanbe sig den informationen om lärarnas privatliv? Hur är det med demokratiaspekten: Har man verkligen en majoritet av landets föräldrar med sig i detta?

  Jag har nämligen svårt att tänka mig att ens den mest normbrytande förälder skulle se det som positivt att dottern kommer hem från skolan, varje dag med en lite mer detaljerad förståelse av sin 57-årige manlige mellanstadielärares blomstrande heterosexuella kärleksliv.

  Men jag kanske bara är så irreversibelt konservativ att jag inte kan se skönheten i detta?

 25. Skägget skriver:

  Hur stor del av djurvärlden har en gammal, uråldrig, eller ung bonde erfarenhet av? (En försumbart stor.) Icke-heterosexuella djur verkar vara vanligare än man trott (”sån’t finns inte, så vi ser inte vad de just nu håller på med …”), och homosexuella (måhända bi fast mer home än hetero) australiensiska svanpar lär vara mer framgångsrika som föräldrar.

  Hur kommer det sig att folk som (mer eller mindre) korrekt kritiserar genusgalenskaper inte sällan övergår till att insiktslöst & skogstokigt raljera över HBT? Trovärdigheten flyger för att aldrig återkomma.

 26. Nordbo skriver:

  Skägget, jag tror att du missförstår. Raljerandet är inte riktat mot tex homosexuella, utan mot politiken som lyfter fram minoriteter av alla de slag och samtidigt är nedvärderande mot majoriteten. Man kan säga att den är heterofob och oikofob, om man använder samma terapeutiska språkbruk som den politiska klassen.
  Politiker har inte med folks sexuella läggning att göra. Det tillhör privatlivet. Vänstern har dock lyckats göra sexualiteten till politik, vilket har gjort politiken till ett skämt.

  Så här:
  http://www.second-opinion.se/so/view/1036

 27. Axel Eriksson skriver:

  Mycket välskrivet och målande inlägg om denna sanslösa politik. Att de till råga på allt lyckas driva igenom den gör att man häpnar.

  Mer läsvärda nyheter och kritik finns att läsa hos denna intressanta organisation: http://www.aktionforsverige.se

  Det går inte att se på längre! Folk gör nu något!

 28. rogerklang skriver:

  Info:

  Är ämnet din profession, eller ska jag se dig som mindre vetande? Man kan ju inte tro på allt man hör, jag däremot har empiriska bevis genom mina erfarenheter!

  Roger

 29. Jax skriver:

  Hej Skägget.

  En gammal bonde har umgåtts på nära håll med djur i hela sitt liv. Hos människor sägs ca 5% vara homosexuella (olika procentsats i olika undersökningar). Det betyder att var tjugonde av alla bondens djur skulle vara ointresserade av att fortplanta sig med det motsatta könet om detsamma gällde djur. Hade det varit så hade vi alla vetat om det. Bönder och andra djuruppfödare hade talat och skämtat om det. Kennelägaren hade svurit ve och förbannelse för sin champion som vägrat para sig. Det hade gällt katter, kaniner, marsvin och guldhamster och vad du vill.

  Det lilla barnet: Mamma vår hamster vill inte göra barn. Mamma: Oj då, då är den nog bög skall du se.

  Nordbo har helt rätt. Sexuell läggning är var och ens ensak. Normen är hetrsexuell för det är vad 80-90% av det vi människor är, vilket inte betyder att de ”avvikande” inta skall ha en plats i samhället och få leva som de vill. Inget är faktiskt fel.

  Rogerklang, du har uppenbarligen hjälpt och varit ett stort stöd för din lillebror men jag har också svårt att tro att du räddat honom från att bli homosexuell. Men jag kan ha fel för det är mycket vi inte vet om verkligheten.

  Tanja, kan du inte lägga in en bild på en homosexuell guldhamster.

 30. Alex Birch skriver:

  Allt det här handlar egentligen bara om en sak: RFSL ska ha mer pengar till sin verksamhet.

  RFSL fungerar som alla andra lobbygrupper. De skapar behov i samhället som de sedan anmäler sig till att lösa.

 31. 12345 skriver:

  Relativisera verkar vara ett av deras starkaste ledord.

 32. Penumbra skriver:

  Detta påminner litegrann om den maoistiska kulturrevolutionen i Kina på 60-talet. Först tänkte den ”store” ledaren ut den, skrev ner den i en liten röd bok. Sedan skulle den implementeras ut i samhället och till det utbildades en drös rödgardister som gav sig ut på sjukhus, universitet och fabriker. Rödgardisterna gick hårdhänt till väga, men det kommer inte att behövas här eftersom svenska folket har sedan länge ingen åsikt i HBT-frågan, alls – kulturelit, media och press har sett till att ”övertyga” oss om det riktiga i normaliseringen av det onormala.

  Nog om den saken. Har precis lämnat en kommentar på ”The Climate Scam” (http://www.theclimatescam.se/2010/03/05/mera-vindkraft/) beträffande beslutet om att sätta upp 1100 vindkraftverk i närheten av Piteå. Detta påminner också om den forna kommunistvärldens mastodontprojekt med glädjekalkyler, storslagenhet, ideologiska grunder snarare än praktiska, mycket kapitalkrävande med risker för stora förluster. Alla har hört talas om glasfabriken i ett östeuropeiskt land som producerade flaskor som sedan krossades till glas för att bli till flaskor igen – för att uppfylla femårsplanen samtidigt som efterfrågan på flaskor var lägre än fabrikens kapacitet. Vet inte om det bara är en skröna, men jag tror att det illustrerar ganska bra hur det såg ut i dessa länder innan Murens fall.

  Så medan länder, som Bulgarien, har gjort sig av med kommunism och socialism, och kämpar för att normalisera sina samhällen, går vi åt andra hållet – och och till råga på allt med en borgerlig majoritet i Riksdagen. Bedrövligt!

 33. Marco Diamani skriver:

  Nu måste jag faktiskt va riktigt ärlig: en överväldigande majoritet är HETEREOsexuella. och därför är det rimligt att utgå från att folk är heterosexuella, och att ha denna fördom är det samma som att vara en realist.

  Det finns ju även nekrofiler men de är väl också bara några procent av befolkningen, så det är relevant av en tex läkare att utgå från att hans patient har ett sexliv med en levande person, lika relevant som att utgå från att patienten har sexliv med nån av motsatta könet.

  HBT-märkta bisex-fantnasi-undersökningar på svenska universitet till trots – de flesta är hetero!

  hur kränkande det än låter!

 34. Marco Diamani skriver:

  ”HBT-certifiering och nationaldagsfirande”

  och trots deras kamp så förblir 90-95% av befoilkningen hetero

 35. Tanja Bergkvist skriver:

  Harry, det var inte meningen att förstöra din kväll med inlägget! 🙂 Ledsen för sent svar, igår flög jag till Malmö och tillbaks för att spela in Filosofiska Rummet, som går på söndag. Ska göra ett inlägg med reklam för det idag eller imorgon – missa inte det, P1 på söndag alltså! 🙂

 36. Tanja Bergkvist skriver:

  Jax, ”Tanja, tror du jag mister min själ om jag läser genuskunskap?” Nej – inte om du regelbundet läser min blogg 😉 Hm, kan man HBT-certifieras som privatperson? Jag tror inte det – du måste få hela din arbetsplats med på tåget i så fall – lycka till med det!

 37. Tanja Bergkvist skriver:

  Niclas, ”Bra inlägg som vanligt, men hur gör jag för att kunna se de videos du lägger upp. Förra gången fick en teknisk analfabet som jag rådet att installera Adobe Flash Player. Det fungerade utmärkt. Kan jag få ett lika enkelt råd denna gång vore jag tacksam.”

  Jag förstår inte, har du det installerat borde du kunna se även dessa videos. Ser du inte ens videorutorna, eller står den och snurrar/buffrar, då kan det bero på att du har långsam uppkoppling. Jag har tex en övre gräns på mitt bredband på 5Gb i månaden, och när det blivit överskridet så får jag en lägre hastighet vilket medför att jag inte kan se youtube-videos eller webbTV. Om man inte låter den buffra i en halvtimme. Om det funkade innan så borde det funka för dig nu också att se dessa videos efter sin installation. Testa ominstallera Flash, annars måste det bero på låg hastighet.

 38. Tanja Bergkvist skriver:

  Erik, tack för länken på din blogg. Ser det kommit en video om att män inte finns
  http://aktivarum.wordpress.com/2010/03/03/rorelsen-mot-maskulinitet-del-5/ ska snart se den!

 39. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, tack för infon, jag har inte hunnit läsa Slagen Dam – man borde kanske göra det.

  QED,
  tack för länk till sr.se, hade inte sett den artikeln.

  ”RFSL har sen år 2008 jobbat med certifieringen och det tar sex till åtta månader att utbilda all personal. Efter två år omprövas certifieringen. När verksamheten genomgått utbildningen så får man en regnbågsfärgad blomma att sätta upp och den kan fungera som en signal till besökare att här är alla välkomna. Konkret kan det märkas i hur man ställer frågor.
  – Att fråga har du en man, så kan man istället fråga har du en partner, då öppnar man lite mer för den man har framför sig att svara på ett riktigt sätt, det som stämmer för mig.”

  Ja tänk hur det kan traumatisera någons liv om man frågar efter man istället för partner – tur att det bara tar 8 månader att lära sig att lära sig det korrekta beteendet…

 40. Nordbo skriver:

  Det här är OT, men jag vill rekomendera alla att höra det bästa talet av en politiker på länge:

 41. Tanja Bergkvist skriver:

  Roger, jag tror att den sexuella läggningen är medfödd snarare än att den har med uppväxtförhållanden att göra. Att då förneka sin läggning eller bli skuldbelagd för den kan skapa ett ännu större trauma. Men å andra sidan är jag ingen läkare eller insatt i forskningen på området. Men om målet är att behandla alla lika oavsett läggning så blir det ju inte så med speciella certifikat för att bemöta vissa, dessutom fungerar de som någon sorts idiotförklaring av folk, som tex polisen säger i mitt inlägg så trodde han att utbildningen var utformad för 6-åringar och blev nästan kränkt av den. Lite kontraproduktivt ju…

 42. Tanja Bergkvist skriver:

  Nordbo, ska kolla det när jag kollat igenom alla kommentarer, liksom den där videon om att män inte exitsterar på Eriks blogg. Jag är så efter med allt nu pga jag hade kräksjuka 😦 Men nu är iaf Filosofiska Rummet inspelat och klart! 🙂

 43. Tanja Bergkvist skriver:

  Nordbo, ha ha det är ju action i EU-parlamentet! 🙂

 44. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, jo utifrån det lilla jag läst så tror jag också det, att det är hormonpåverkan under graviditet. Citat från din länk, för den som inte orkar läsa hela:

  ”Just as there is no gene for heterosexuality, there can be no ”gay gene.”… recent research suggests that exposure to an abnormally high or low amount of certain hormones could potentially affect sexual behavior. However, it is possible that there is a genetic factor which is responsible for a protein synthesis resulting in particular sex hormone levels (namely testosterone and estrogen) which could augment certain sex-typical characteristics, and might explain sexual behavior.”

 45. Tanja Bergkvist skriver:

  Observatör, menar du att du fann könsroller i dansen? 🙂

 46. Tanja Bergkvist skriver:

  Henrik, exakt. Granska vad som sägs på fikarasten. Jämför det med genuscoaching som jag bloggade om för ett tag sedan, dessa allvetande experter:

  Genuscoaching” beskrivs exempelvis här som ett verktyg för jämställdhetsintegrering:

  ”Genuscoaching innebär att genuscoachen, som kan vara en konsult eller forskare, deltar i och observerar en verksamhet, till exempel ett möte. Efteråt går genuscoachen tillsammans med den aktör som skall bli medveten om hur genus görs i den aktuella situationen/organisationen igenom händelser, analyserar och tolkar vad som skett och hur olika aktörer agerat. Metoden kan användas för att skapa en fördjupad förståelse av hur kön konstrueras i organisationer.

  Genom observationer av möten kan exempelvis en förståelse skapas om hur makt och kön konstrueras i förhållande till vilka som inkluderas, respektive exkluderas i samtalen. Metoden ger projektledaren/ förändringsledaren möjlighet att reflektera över sin vardag för att sedan processa denna kunskap tillsammans med genuscoachen för en genusteoretisk tolkning. Metoden gynnar praktikernas lärande samtidigt som den bidrar med genusvetenskaplig kunskap.”

 47. Tanja Bergkvist skriver:

  Jax, ”Könet sitter i hjärnan” har jag läst! 🙂 Fast ang det du skriver – det är faktiskt så att homosexualitet också förekommer i djurvärlden. Samma mekanismer där, varför skulle det vara exklusivt för djuret människa? Jag läste (tror det var i Illustrerad vetenskap) om att det visat sig i studier av stora barnkullar i Mellanöstern att ju fler söner bland de äldre syskonen desto större chans att de yngre sönerna blev homosexuella, och att detta på något sätt berodde på att kvinnan inte kunde producera tillräckligt med testosteron efter ett visst antal söner. Minns inte riktigt de medicinska detaljerna.

 48. Tanja Bergkvist skriver:

  Dr Jonsson, ett förstadium av MÅS är ju nästan det vi har idag. Bara man lobbar tillräckligt så kan man nog få till certifieringar av alla möjliga slag som ett led i att undvika ”kränkande behandling” och ”förutfattade meningar” – det skulle kunna bli hur absurt som helst. Ska vi skriva en bok? Ett scenario? ”Sverige 2030”. 🙂

 49. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, du nämner Germund Hesslow. Vill passa på att tipsa om denna artikel skriven av honom:

  ”Omöjlig kamp för att uppnå likformighet mellan könen”

 50. Dr. Jonsson skriver:

  ”Ska vi skriva en bok? Ett scenario? ”

  Det tycker jag. Och vi kan ju med rätta hävda att det blir en framåtsyftande (2030) studie och prognos med ett könsmakts-, jämställdhets- och diskrimineringsperspektiv, och alltså borde det vara hyfsat lätt att få helfinansiering av skrivandet ur någons genusbudget.

  (Lyser kanske igenom att jag går i anslagsansökningstankar även inom mitt vanliga forskningsområde … Så nu tänker jag hela tiden på vad som verkar gångbart för forskningsanslag 🙂 …. )

 51. Tanja Bergkvist skriver:

  Dr Jonsson, ”Borde också rimligen vara intressant för alla landets lärare, då facket alltså anser att det kan avkrävas varje ”bra” lärare. Ska man alltså

  (A) Enbart deklarera huruvida man är hetero, homo, bi osv, ”för kännedom” så att säga, eller

  (B) Kontinuerligt väva in olika signaler om sin sexualitet och läggning i det dagliga arbetet med undervisningen?”

  Ha ha ha – bra att du spinner vidare på alla utspel vi bombas med dagligen, själva har de nämligen nog aldrig tänkt på steg två. Tygmärke med den sexuella läggningen fastsytt – hm – kan man inte byta sexuell läggning under dagen? Man kanske snarare skulle sy fast något slags lysdiod som man kan reglera färgen på – eller ännu hellre, som är direkt kopplad till hjärnans sexcentrum och hormonhalter mm så att man inte heller kan ljuga om eller dölja sin läggning. Man vill ju ha bra kvalitet på sina lärare.

 52. QED skriver:

  HBT-granskning av psykologiutbildning

  Klicka för att komma åt hbtgranskn_psykologi.pdf

 53. Tanja Bergkvist skriver:

  Nu är det uppe med bild och allt. Plus länk till min blogg, vad kul! 🙂

  http://www.sr.se/sida/default.aspx?programID=793

 54. Tanja Bergkvist skriver:

  Skägget, att raljera över HBT hoppas jag inte någon gör, däremot kritiseras HBT-CERTIFIERING vilket är en helt annan sak. Men jag antar att du syftar på diskussionen kring förekomsten i djurvärlden? Precis som du säger förekommer det i djurvärlden, Naturhistoriska Riksmuseet hade nyligen en utställning om det, men den blev kritiserad av några från HBT-rörelsen, minns inte varför men det var ngn artikel i Expressen tror jag, eller Aftonbladet kanske det var – lyckades inte googla fram den…

 55. Info skriver:

  ROGER KLANG, GUDS BLIVANDE STATSMINISTER

  Roger Klang ställde till mig (Info) en fråga:

  ”Är ämnet din profession eller ska jag se dig som mindre vetande.”

  Svar: Ämnet är inte min profession, ERGO (alltså) är jag MINDRE VETANDE.

  Å andra sidan, varför skulle jag vara det? Vore bättre än personliga insinuationer, om du själv vetenskapligt underbyggde dina egna fantasier. Men, naturligtvis, i din egenskap av Guds utvalde, behöver du inte underbygga någonting:

  Något från ROGER KLANGS hemsida:

  ”Det är faktiskt Gud som vill att jag ska bli statsminister. Det vet jag efter att ha sett 4 (fyra) påtagliga och reella visioner, varav två kunde ses av många andra. Jag TROR inte på Gud, jag VET att Gud finns eftersom han har uppenbarat sig för mig och många andra.”

  ”Jag är ekonomiskt liberalkonservativ, värdekonservativ, Gudstroende och kristen (den politiska vänsterns värsta mardröm)”

  ”Jag tror mig inte ha rätt i allt jag deducerar på min blogg, mina konklusioner kan vara byggda på inkorrekta eller ofullständiga premisser, men utifrån de premisser jag har så är mina konklusioner logiska, fast jag ibland har fel! Retorik är nämligen semantik mer än det är något annat har jag lärt mig som filosof, amatörpolitiker och samhällsdebattör. Som exempel kan nämnas de svårigheter Gödels ofullständighetssats har försatt matematiken i, med sin semantiska framtoning.”

  ————————

  P.S. Tanja: Såg, att du hade tid med några ord. Återkommer senare. DS.

 56. Tanja Bergkvist skriver:

  Axel, ”Folk gör nu något!” Vad ser det ut som att jag gör? 🙂

  Jax,
  en hamster? Var finner jag en sådan bild? 🙂 Här har du text och bilder om homosexualitet i djurvärlden:

  http://www.nrm.se/download/18.3ff7431d11d914bf91d8000694/Rainbow+animals_txtsammanst.pdf

  Alex,
  ”RFSL fungerar som alla andra lobbygrupper. De skapar behov i samhället som de sedan anmäler sig till att lösa.” Helt korrekt observation – precis som med genusmaffian.

 57. Tanja Bergkvist skriver:

  Penumbra, var inte orolig – östeuropéerna kommer att rädda oss från dessa trender! Åtminstone något bra med EU då, får man hoppas. Och hoppas att det inte går åt andra hållet istället. Man kan ju köpa sig åsikter och beteenden, men jag hoppas att Östeuropa står emot detta. Dessvärre ser jag indikationer på att man försöker påtvinga genus på mina landsmän i öster, och man väljer medvetet ut okunniga människor som ser en snabb karriärväg.

 58. Tanja Bergkvist skriver:

  Marco, ”och att ha denna fördom är det samma som att vara en realist.” Precis – statistiskt sett är det ju minst fördomsfullt att utgå ifrån heterosexualitet. Men som Alex så träffande skrev så ser man till att skapa ett behov för att göra sig oumbärlig. Hur kunde det bli så här?

 59. Tanja Bergkvist skriver:

  Dr Jonsson – ett scenario där vi drar dagens utveckling till sin spets, det kanske kan vända på det om vårt scenario blir riktigt absurt, vilket jag tror det kan bli om vi slår våra hjärnor ihop! 🙂

 60. Erik skriver:

  Tanja:

  Jupp, det har kommit en video om att män (som grupp) vanligen inte finns. Det har även kommit en video som visar hur genusfeminister gör när de debatterar kvinnliga genuskritiker.

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/03/03/att-debattera-med-feminister/

  Det har även tillkommit en till blogg. Den nya bloggen är specifikt kritisk mot feminismen patriarkatsteori, har kortare kommentarer, samlar mer rent material (bland annat en 1 timme lång berättelse om hur feminister gjorde för att få makt och pengar i Kanada) och är i högre grad på engelska.

  http://patriarkatsbloggen.wordpress.com/

 61. rogerklang skriver:

  Tanja skrev:

  ”Roger, jag tror att den sexuella läggningen är medfödd snarare än att den har med uppväxtförhållanden att göra. Att då förneka sin läggning eller bli skuldbelagd för den kan skapa ett ännu större trauma. Men å andra sidan är jag ingen läkare eller insatt i forskningen på området.”

  Roger svarar:

  Kön är medfött, homosexualitet kommer av sociala förhållanden till i alla fall 50 procent – Att homosexualitet skulle bero på arvet till 100 procent tycker jag verkar vara en lite fascistisk tolkning. Du tror förvisso på östrogenets påverkan på fostret, men tror du att det ensamt kan avgöra barnets framtida sexuella identitet? Men till skillnad från genusvetarna så tror jag inte ett dugg på att utvecklad homosexualitet är en följd av ”sociala konstruktioner” i samhället, jag tror att det är en följd av familjeförhållanden i barndomen!

  Vh Roger Klang

 62. Info skriver:

  SOM SAGT, TANJA

  detta hände i Sofia. När jag och min kompis (läroverkslärare) bilade genom stan på väg till Turkiet och fick anledning att uppsöka ett turistkontor. Där träffade vi en trevlig, bulgarisk flicka, som sen följde oss med ut bland gator och gränder.

  När vi sen på återvägen kom tillbaka från Turkiet och jag ville träffa henne på nytt, så var hon dessvärre tillfällgt sjuk.

  Hemkommen till Sverige, fick jag en vacker dag ett litet trevligt brev från Bulgarien från just henne, som direkt kunde uppfattas som ett giftermålsanbud. Finns arkiverat i Uppsala. (Hon hade god smak…)

  Jag nämnde en gång detta med några få ord, varvid du, Tanja, underligt nog inte verkade vara helt avvisande. Men vad jag inte berättat om är vilka äventyr vi upplevde på den bulgariska landsbygden och bland de bulgariska bergen…

  Vad hände, när vi en kväll hade slagit upp vårt tält i en tom hage högt uppe bland kullarna – och den bulgariske bonden och markägaren nästa morgon med bister uppsyn kom och raspade på tältduken kl. 06.00?

  Sanning: Nej, han slog inte ihjäl oss. Tvärtom. I stället blev han genast på gott humör. Vi kunde konstatera, att hammare (som vi höll på med) faktiskt på ryska (som jag hade läst i några år) också på bulgariska hette MOLOT!

  Intressant. Ack, ack. På den tiden fanns det helt normala, söta och trevliga bulgariska flickor och helt normala, vänskapligt sinnade gubbar. Numera har väl HBT-psykosen spritt sig också dit.

  Ingenting av ovanstående nämndes i en tidskriftsartikel om Sofia, som jag skrev vid hemkomsten. Men det finns en sådan artikel.

 63. Dr. Jonsson skriver:

  Tanja,

  Ja, vi tar vår sammanlagda erfarenhet av att anpassa en lämpligt vald funktion till dagens observerade galenskapsdata, och sen extrapolerar vi till 2030 så det står härliga till. Det bör bli ett rätt skruvat scenario.

 64. Info skriver:

  MODERATERNA FÅR STÖD FÖR KÖNSKVOTERING

  ”Sveriges radio lördag 6 mars 2010
  FLER AFFÄRSKVINNOR ÄR FÖR KÖNSKVOTERING

  Allt fler kvinnor på tunga poster i det svenska näringslivet vill ha en lag som tvingar svenska börsbolag att öka antalet kvinnor i styrelserna.

  Ekonomiekot lördag om kvinnor i näringslivet

  Det är alltså inte bara det största partiet inom regeringsalliansen som har ändrat sig när det gäller könskvotering till bolagsstyrelser.

  ”Ni får tre-fyra år på er att självmant fördubbla kvinnorepresentationen, annars blir det en lag om könskvotering.” Det är sedan en dryg månad tillbaka Moderaternas krav på de svenska börsbolagen.

  Över hälften av de över hundra kvinnor som årligen listas som dem med störst makt och inflytande i det svenska näringslivet av tidningen Veckans Affärer säger i den undersökning som publiceras i nästa vecka att de är för könskvotering till bolagsstyrelser.

  Att allt fler kvinnor på höga poster i näringslivet har ändrat sig förvånar inte företagsekonomen och GENUSFORSKAREN Agneta Stark.

  – De här sluga maktkvinnorna har insett att nu är det läge att flytta fram positionerna ordentligt genom att trycka på i det politiska systemet på samma sätt som de säkerligen trycker på inom sina egna nätverk, säger Agneta Stark, rektor för Högskolan Dalarna. | Brita-Lena Ekström”

  AGNETA STARK

  ”Stark är docent i företagsekonomi och har som gästprofessor lett avdelningen Tema Genus vid Linköpings universitet. Hennes vetenskapliga gärning rör sig främst inom ekonomisk genusforskning. Stark var en av tre initiativtagare till nätverket Stödstrumporna inför riksdagsvalet 1994. Agneta Stark leder arbetet med sammanslagningen av Dramatiska institutet och Teaterhögskolan i Stockholm.”

 65. Jax skriver:

  Re: Info mars 6, 2010 kl 10:54 f m
  VARNING.
  Veckans Affärer, även kallad ”Hänt i Veckans Affärer” har länge genusprofilerat sig och kan inte räknas som en helt seriös ekonomitidskrift som ”Dagens Industri” eller ”Affärsvärlden”. Det finns en till, ”Realtid.se” som också profilerar sig på skvaller vilken man kan läsa om man gillar personliga smaskigheter.

  Tanja:
  Du lägger in de underbaraste bilder i din blogg. En bild på en homosexuell hamster är helt säkert en baggis. För om det är så att homosexualitet bland djur är lika vanligt som hos människor finns det garanterat bilder på nätet. Pröva Google!

  Nej, homosexuella djur finns i praktiken inte med några ytterst fåtaliga undantag. Den utställning du talar om var producerad av HBT-lobbyn och finansierad av våra vanliga välmenande myndigheter. Visst, det finns allt i vår herres hage och homosexuella hamstrar är inte ett extremare fenomen än genusmaffian på universiteten, men ändå. Gå till djuraffären och be att få köpa två HBT-hamstrar och ring mig sedan så jag får se dom. Då skall jag aldrig mer säga mot dig om någonting fram tills det att jorden går under och herren Gud uppenbarar sig i all sin glans.

  Tanja. Detta är ett sidospår. Du vet att jag beundrar dig så jag nästan gör mig löjlig. Men du är bäst när du skriver om genus och gör musikvideor.

 66. Jax skriver:

  Förresten Tanja.
  Jag läste ”Textsammanställningen Rainbow Animals” som du länkade. I denna utställning får de fram homosexualitet genom att mixtra med definitionen – djur som även visar sexuellt beteende mot andra djur av samma kön räknas som homosexuella. Rätt definition av homosexualitet är att endast ha sexuellt beteende mot samma kön. Med en vidare definition kan vi snart alla vara homosexuella.

  Nu är det lördag och det är bara ett dygn kvar till Filosofiska Rummet. Jag är så förväntansfull att jag knappt kan sitta still. Tanja, om jag får träffa dig någon gång vill jag ha din autograf på min underarm.

 67. Dogdylan skriver:

  Det torde ju finnas ett utrymme för att homosexualitet delvis är någonting som är social konstruerat – med tanke på att.

  http://www.fordham.edu/halsall/med/thorp.html

  Det är inte förekomsten av homosexualitet (biologiskt eller socialt konstruerat)som är problemet. Problemet ligger i att HBT-maffian gör det till politik, identitetspolitik om så vill.

 68. per skriver:

  (jag har inte läst alla kommentarer)

  metoden för beskriven certifiering är ju den som används vi politisk indoktrinering och omskolning. även religiösa sekter använder sådana metoder. hjärntvätt helt enkelt. jag undrar lite sådär, helt apropå bara, om det vid dessa certifieringar är tillåtet att ha en avvikande åsikt. för den som ska certifieras alltså. om inte, vad händer med avvikaren som uttrycker sin åsikt? sparken? gemsortering i källaren? jag är självklart enormt tacksam för att det i dagens sverige finns certifierare som tar sig tid att tala om för mig vad jag ska tycka och tänka. det uppskattar jag verkligen! särskilt intresserad är jag av andras sexuella läggning. särskilt tycker jag om när andra tar sig rätten att tvinga mig lyssna på när de berättar om sin läggning. är det förresten jag som genom skatt betalar för att jag ska tvingas lyssna? men det är ju verkligen jätteintressant. men faktiskt, alla ni som måste genomgå hbt-certifiering, det är för ert eget bästa. för att ni ska bli bättre människor. certifierarnas avsikter är de bästa. man får inte glömma det. för då kanske man glömmer vad man lärde sig under certifieringen och fullkomligt skiter i folks läggning hit eller dit och bara behandlar dom helt normalt hyfsat och respektfullt. vilket ju är respektlöst när det gäller hbt:are. när, nu blev jag förvirrad. finns det inga frivillig hbt-certifieringstankeprogrammeringskurs jag kan gå?

 69. Li Sam skriver:

  Hej Tanja, det var ett tag sen och jag försöker hålla mig uppdaterad trots på tok för mycket att göra. Jag uppskattar mycket detta inlägg, som egentligen allt det du gör och jag skulle vilja bidra med en kommentar.
  När det gäller RFSL så känner jag mig mer diskriminerad av den föreningen än av folk i allmänhet. RFSL pratar om HBT och säger sig även representera Transsexuella vilket inte är sant. Jag känner mig inte hemma där och har inget som helst stöd därifrån. För er som inte vet vem jag är så finns jag här http://www.expressen.se/1.1908814 och jag har fått stöd för min sak från flera håll, men än så länge inte från RFSL, trots att jag via e-post har sökt stöd även där.
  Jag ser det som en skam att en organisation skall accepteras att certifiera andra när man inte själva uppfyller de mest grundläggande att utbilda sig själva och lära sig hantera sina egna fobier och diskriminerande uppträdande.
  Polisens kritik mot den så kallade HBT utbildningen anser jag berättigad. Jag skulle bara önska att Polis och andra någon gång bemödade sig med att ta reda på hur saker och ting förhåller sig och inte göda och låta sig förledas att detta nonsens.

  Med vänliga hälsningar,
  Li Sam

 70. […] den ynka summan 145 miljoner under 2008-2010 utan som krävt separata satsningar är exempelvis HBT-certifieringen av tandvården som jag blev varse mitt under mitt bulgariska nationaldagsfirande. Ty hur ska en tandläkare kunna […]

 71. […] utan att ha läst genuskunskap? Som om en läkare vet något om den könade kroppen! Och vad vet en mattelärare om att undervisa i matematik och vad vet en tandläkare om hål i tänder? De vet inte hur de ska bemöta patienter och elever förrän de smakat på en dos statlig […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: