Visst är det härligt att vara svensk!

Det är titeln på en humoristisk bok jag fann i ett antikvariat (andra upplagan, 1991), skriven av läkaren Rickard Fuchs. De första två kapitlen handlar om jante-lagen och Sveriges television. Jag bara måste återge några stycken, ganska underhållande läsning faktiskt, se nedan 🙂 :

Jante

”Jodå, visst var det tur att jag vann världemästerskapen på 10.000 meter löpning, det berodde på att jag av en slump råkade springa fortare än alla andra och det var ren tur. Vadå? Jo, jag hat tränat arton timmar om dagen i åtta år, men det tror jag inte har något med det hela att göra. Att jag vann var ren tur.”

”Bara en svensk skulle kunna säga så. I Sverige råder Jante-lagen. Den säger att man ska inte tro att man är något. Man ska inte tro att man är bättre än någon annan. Jante-lagen är alldeles utmärkt, den ger oss svenskar en bra möjlighet att odla vår naturliga anspråkslöshet. Vi svenskar är nämligen, trots att vi har så mycket att vara stolta över, mycket blygsamma. En svensk skryter inte, tvärtom. Vi har lärt oss att framhålla att allt vi lyckas med beror på tur. Kända och framgångsrika svenskar säger alltid i intervjuer att all deras framgång beror på ren tur. Det spelar ingen roll vad de har lyckats med, det beror på turen.”

Ibland har man tur

Ibland har man tur

””Ja, jag är verkligen tacksam för att lilla jag haft sån tur att jag den här veckan blivit chef för det här miljardföretaget, vunnit Europamästerskapen i schack, räddat livet på 23 personer i ett brinnande hus och fått Nobelpriset i fysik. Tänk vilken tur jag har.” Folk tycker om att höra att andra människors framgångar beror på tur. Det vore ju trist om vissa människor lyckades bättre än andra för att de var duktigare på något sätt eller ansträngde sig mer. Lyckas man så beror det på tur, inget annat.”

– Det är väldigt vad det har gått bra för sig, du måste ha en väldig tur.

– Ja, det har jag verkligen. Och ju hårdare jag arbetar, desto mer tur har jag.

”Framgångsrika svenskar har ett behov av att närmast be om ursäkt för att det gått så bra för dem. De framhåller med skärpa att de bara är ”vanliga människor” som haft tur. Att vara vanlig är något av det finaste man kan vara i Sverige… Det finns dock enstaka bedrifter där vi med gott samvete framhåller vår förträfflighet och talar om hur duktiga vi är. Tillfällen då vi inte alls tycker att turen har påverkat vår framgång.”

”Jo du, det här är jag jäkligt bra på. Jag vinner nästan jämt. Ingen konst alls för mig. Jag vågar säga att jag är expert på det här. Mycket duktig är jag. Det är faktiskt fjärde gången nu som jag vinner på Lotto.”

Sveriges Television

Svenskt TV-utbud är unikt

Svenskt TV-utbud är unikt

”Vi har i Sverige glädjen att ha en statlig television som verkligen månar om oss tittare. Sveriges Television erbjuder oss tittare program, som invånare i andra länder aldrig får en chans att se. Härliga program som man visserligen inte blir glad av, men man kan ju inte vara glad jämt. Sveriges Television ser det som sin uppgift att lära oss svenskar hur livet och världen är, dvs elände, elände och elände. Därför utgörs en stor del av programutbudet av program som skildrar nöd, svält, sorg och elände, i stort och smått, vardag som helg. Det är svårt att känna sig riktigt glad efter att ha sett ett program om anorektiska epileptiker med hjärtfel, följt av ett reportage om miljöförstöring bland svältande och sedan avslutas kvällen med en polsk långfilm som handlar om tre polska gruvarbetare som hänger sig. En av gruvarbetarna är föräldralös och enbent och blir retad av de bägge andra för det. Det är bara vi svenskar som klarar av en sådan TV-kväll. Danskar, norrmän, engelsmän och amerikaner kollapsar redan i början av  det andra programmet. I sin ständiga omtanke om oss tittare och i sin strävan att få oss att förstå att livet minsann inte bara är en dans på rosor, dränker TV oss i detaljrikt elände. Under programrubriken ”Visst är det för djävligt, men det blir nog värre”, berättar ensamstående pensionärer utan bostad men med skavsår, om hur de har det.”

”Program om döden är mycket populära hos programledarna och vissa perioder verkar folk dö som flugor varenda kväll på TV. ”Vi ska alla dö”, säger programledaren inledningsvis och sedan ges tittaren ingen chans att glömma detta beklagliga faktum. Allvarliga människor, allihop med en hemlig längtan att bli begravningsentreprenörer, ser oss djupt i ögonen och talar om döden, tills vi känner oss djupt deprimerade och utan livslust. Efter detta program följer ett avsnitt i programserien ”Självmördare berättar”. Den deprimerade programledaren inleder programmet med att säga:  ”Minns ni Greta som tog livet av sig i förra programmet, hur gick det för henne sedan?” Vi sitter som klistrade vid TV:n.”

I programmet "Jag väver hur jag känner" kan man låta sig inspireras

I programmet "Jag väver hur jag känner" kan man låta sig inspireras till att sätta färg på den dystra tillvaron

”Programmen om döden och dess glädjeämnen blandas med socialreportage, vilka också har som syfte att visa oss att livet inte alls är så roligt som vi kanske inbillar oss ibland. Inträngande socialreportage visar prostituerade alkoholister med liggsår (närbild på liggsåren) och programledaren påpekar särskilt att flera av dessa prostituerade alkoholister har både AIDS och läs- och skrivsvårigheter. De är allihop skilsmässobarn och har aldrig upplevt en riktigt glad jul. De bor allihop i en omodern sommarstuga, som saknar golv och tak. På vintern fryser de ihjäl, vilket starkt påverkar deras möjligheter att försörja sig. ”Ska det få vara på det här viset?” frågar programledaren och vi tittare sätter kaffet och kanelbullen i halsen. Bland de mer lättsamma programmen i kategorin nöd och elände, finner vi programserien om gruppterapi ”Visst går det att må dåligt, om man bara anstränger sig lite”. I detta program får vi veta att vi mår betydligt sämre än vi tror. Det gäller bara att känna efter ordentligt och tänka i nya deprimerande banor, så mår man mycket sämre. Visst gör man. Människor som inte haft en aning om hur dåligt de egentligen mått berättar i denna programserie om hur de mår. De gråter mycket för att understryka sina ord och vi tittare känner oss alldeles eländiga. Sedan följer programmet ”Jag väver som jag känner”, där en textilkonstnärinna som bara väver i svart berättar om sin syn på livet. I programserien ”Mitt liv är ett helvete” får människor som är hårt drabbade av ödet träda fram och få oss att sätta kaffet och bullen i halsen igen. I dessa program berättar människor om sin ensamhet, sin rädsla, sin fotsvamp och sina djupa inre kriser. Därefter följer ett medicinskt program där män med impotensbesvär berättar om sina liv, under programrubriken ”Går det så går det”.”

Det gäller att dagligen påminna ungdomen om att världen är full av lidande

Det gäller att dagligen påminna barnen om att världen är full av lidande och elände

”Även barnprogrammen i TV tar gärna upp ämnen som handlar om nöd, svält och elände. Barnen får se hur barn på andra ställen i världen har det, dvs de får se barn som har det riktigt eländigt. För att inte bara visa deprimerande barnprogram, interfolieras programmen om svältande skilsmässobarn utan skor med tjeckiska dockfilmer. Dessa dockfilmer är riktigt dåliga och de groteska dockorna rör sig ryckigt och livlöst. Som omväxling mot de andra barnprogrammen duger de dock bra. Barnen kan också njuta av nyhetsmagasin speciellt för barn. ”Barnens krigsjournal” visar vad som händer med barn i länder som befinner sig i krig och detta program kan göra vilket harmoniskt barn som helst hysteriskt. Programmet ”Barn och kärnvapen” visar på ett pedagogiskt och fint sätt vad barnen kan se fram mot vid ett eventuellt kärnvapenkrig. Inte många barn sover gott efter ett sådant program.”

”Svensk television visar dock inte bara nöd och elände i vällovligt uppfostringssyfte – det finns givetvis en hel del andra program att titta på. Svenska debattprogram är mycket populära bland dem som deltar i programmen. I dessa program löser en duktig programledare ett utvalt världsproblem på 25 minuter. Till sin hjälp har han några inkallade experter från TV:s egen expertlista. Det är alltid samma experter i alla debattprogram och experterna säger alltid samma sak.  Debattledaren avbryter emellanåt experterna för att visa att det är han som bestämmer, sedan får experterna fortsätta att lösa världsproblemen. Egentligen är det tråkigt att inte alla människor i hela världen ser dessa program, eftersom världsproblemen då skulle försvinna. Halvvägs genom programmet får någon lokal sångerska sjunga något från sin just utgivna grammofonskiva, gärna någon sång om hur härligt livet är. Det ger nämligen programledaren möjlighet till en elegant övergång: ”Ja, det var Nina som sjöng om hur härligt livet är, men är det det egentligen? Vi frågar vår livsexpert Sten Dööhd om det.””

Det ligger något i detta. Fortsättning följer…

Jag missade min chans till en fjärde examen...

Fan, jag missade min chans till en fjärde examen...

Nu kan man visst anmäla sig till Masterprogrammet ”Intersektionalitets-studier”. Under två år kan man här ägna sig åt ”kvalificerad fortbildning” genom att studera ”samspelet mellan olika samhälleliga kategoriseringar av människor, efter vilka man kan särbehandlas, till exempel genus, klass, sexualitet, etnicitet, religion, eller funktionshinder. Fokus i programmet är att ge studenterna aktiva möjligheter att knyta an sina egna erfarenheter från olika yrken till en mängd olika teorier om hur människor kategoriseras, särbehandlas och förstås på individ och gruppnivån i förhållande till kön/genus, etnicitet, sexualitet och så vidare”. Kort och gott, för att knyta an till Fuchs skriverier ovan, lära sig att livet är ett helvete för flertalet människor, och därefter i sitt psykotiska tillstånd av gensuvansinne åka ut och missionera land och rike runt som expert på ”samverkande maktstrukturer”, så att alla verkligen förstår att det varken är hårt arbete eller ens tur som kan ge framgång i livet i det här landet, utan snarare insikten om exakt var man befinner sig i det sammanflätade maktstruktur-schemat för att sedan kunna gnälla sig upp till toppen uppbackad av allvetande genusexperter. Jag ser dessvärre att ansökningstiden till detta masterprogram gick ut den 7 maj, så jag missade där en unik chans att förkovra mig och vidga mina inskränkta vyer. Det var ju rena turen att jag pluggade till mig både en fil mag i Lund och en fil kand i Göteborg och därefter doktorerade i Stockholm så att man åtminstone blev lite allmänbildad även om man givetvis inte kan komma i närheten av den enorma kompetens som intersektionalitets-maffian i det här landet besitter. 😉

Lästips: ”En röd tradition att missgynna kvinnor”.

30 Responses to Visst är det härligt att vara svensk!

 1. Adam Weisshaupt skriver:

  Haha ett gott skratt förlänger livet och detta inlägg har med all säkerhet fått mig att leva längre, nåväl åtminstone gjort det lite roligare att leva.

  Måste erkänna att jag har gjort intersektionella misstag hela mitt liv t ex den gången jag bodde på tredjevåningen utan hiss och fick besök av min rullstolsburne vän så särbehandlade jag honom.

  Hur då frågar Ni Er?
  Jo, i vanliga fall kastade mitt ungdomliga slöa jag ner nyckeln från fönstret och ropade välkommen men när min rullstolsburne vän skulle hälsa på så av misstag gick jag ner för att hjälpa min väns assistent med att bära honom och rullstolen.

  Det ska aldrig hända igen 🙂

  Likaså har jag behandlat kvinnor annorlunda än män vid upprepade tillfällen, samtliga har varit till männens stora förtret och kvinnornas glädje. Detta skall jag bums omedelbart sluta med. Nu har vi ju fått en ny manual att använda Oss av och dessutom väldigt vackra teorier så det är bara att konformera sig inför övermakten.

  För övrigt:
  Jantelagen skulle man ju kunna skriva en hel uppsats om…

 2. Matte Matik skriver:

  Ihihihih!! Du är minst lika rolig när du inte skriver genus, jag tror du är inne på ett bra spår här, det finns så mycket annat du kan gå lös på! ”Går det så går det” var ett lysande program! Enda jag kom på att jag inte såg ovan är ”Syndafloden kommer – klimatkatastrofen för de riktigt små”.

  Sen, det här med Jante kan man också vända på, på ett sätt som påminner om genusvansinnet. Om man vill att ingen ska få kritisera en kan man säga att man är ”antijante”. Alla vet ju att jantelagen är något dåligt, så den som är ”antijante” är ”tjuffe” som man sa när man lekte lekar som barn. Ingen kan ta en, dvs ”untouchable”. För om man kritiserar någon som är anti-jante är man ju jante. På det sättet kan man ju också få politiker att sponsra en med pengar till en massa projekt – för om politikerna inte vill skjuta till pengar – så är de ju jantiga!

  Här har vi något som verkar suspekt, va?:
  http://www.nordmaling.se/default.aspx?di=6041

 3. Per hagman skriver:

  ”En röd tradition att
  missgynna kvinnor” skriver
  Anita Lignell / Maria Rankka i sin aftonbladet artikel.

  — Vist, ovan uttalande kan ju så vitt vara sant.

  — Men nær nu dessa skrivande kvinnfolk hævdar :
  ”att starta och driva företag, men också i vissa fall att överhuvudtaget yrkesarbeta och konkurrera med män om jobb och löner.

  — Jøsses , nær skall svenska kvinnfolk førstå att de inte konkurerer med mænn …utan andra individer , førtag , viljor , etc.

  —Suck.

  — tom svenska kvinnor antifeminister ær eg någon slags feminister.Indoktrinerade.

  — Starta kønskriget.

  /. Per Hagman

 4. Lennart W skriver:

  Igårkväll sände SVT/Kunskapskanalen iaf ett intressant program om matematisk (eller om det teoretisk) origami. Dvs vika papper, och möjligen även klippa genom det vikta. Finns iaf tydligen rätt vassa matematiker som håller på sånt. Har överraskande nog att göra med nästan allt som finns. T.ex. proteiner är hopvikta saker, och själva sättet de är hopvikta på är kritiskt för deras funktion. Så allt är iaf inte bara mörker med SVT.

  Vad menas med ”tur” i de här fallen? Knappast att någon bara har råkat träna 10 000 timmar och mer i t.ex. löpning iaf. Men som regel är det ju några stycken andra än guldmedaljören som också har tränat så där hårt och målmedvetet. Är iaf en juste gest mot dem om man erkänner att de också hade en bra chans att vinna och hänvisar lite till tur för egen del.

  ”Talang” brukar man också skylla framgångar på ibland. Dvs att en sorts tur det med, fast med förutsättningarna man råkar ha fötts med. När talangen nog i själva verket bara står för 1 % och hårt arbete för resten, för att man ska nå toppen.

 5. Cavatus skriver:

  Tack, Tanja, för en underhållande inlaga samt en uppfräschning av Lennart Fuchs tankekarameller. Ja, vansinnet verkar ha en god grogrund i den svenska myllan. Är det för att vi är så väna och har så svårt att rakt av och med hög röst säga ”NEJ!”? Här är i alla fall en som sätter klackarna i backen så det blir bromsspår och lite till:

  http://snaphanen.dk/2010/05/09/s%c3%b8ndagskronik-brev-till-fredrik-reinfeldt/

 6. Tanja Bergkvist skriver:

  Adam, du borde anmälas till DO för dina hemska tilltag 😉

  Matte Matik, men allt var ju citerat ur Fuchs bok, inte mitt verk alltså. Utom det sista stycket då med masterprogrammet i intersektionalitet. Jag kursiverade det som var talat i hans bok. Funderade på att kursivera allt men det är så svårläst med en stor kursiverad textmassa. Framgick det inte att citeringen av hans bok började med ordet Jante och fortsatte ner till meningen om Sten Dööhd? Jag tar och sätter citationstecken runt alla stycken då så att det blir tydligt. Hellre än att kursivera allt, för hur gör man med en kursivering i en kursivering?

 7. Tanja Bergkvist skriver:

  Per, man får väl anpassa retoriken efter rådande mentalitet förvisso, fast jag är säker på att artikelförfattarna i första hand ser individer snarare än könskollektiv, men nu utgjorde ju artikeln en kritik mot de rödas politik så man använde de rödas egen standardkategorisering emot dem så att de inser att det är kvinnor som dominerar i de branscher de vill missgynna.

 8. Tanja Bergkvist skriver:

  Lennart, svår fråga det där med talang, vad som är medfött, och framgångar. Talang kan utvecklas, jag tror att ju mer man tränar/stimulerar hjärnan i unga år desto bättre förutsättningar får man (fast då kan man ju inte tala om att det är medfött). Fast du har helt rätt, men dessvärre används ”talang” inte bara för att motivera framgångar utan också för att motivera motgångar och för att slippa anstränga sig, speciellt verkar många ha den uppfattningen när det gäller matematik. Om Östeuropéer och västeuropéer har samma genomsnittlig IQ kan man ju undra vad det beror på att man i Östeuropa kör bevisföring från 7:e klass utan problem medan det i Väst dröjer ända till universitetsnivå.

  Olle Häggström har skrivit en intressant artikel om matematikundervisningen i olika länder: http://www.math.chalmers.se/~olleh/skolans_sak/Axess_tema.html

  ”I USA riktar man i sin tur blicken mot i första hand de asiatiska länder som ständigt ligger i topp vid internationella jämförelser. Två av de mest inflytelserika och omdiskuterade böckerna om matematikutbildning i USA på senare år behandlar just jämförelser mellan amerikanska och östasiatiska förhållanden.”

  ”Stigler och Hiebert behandlar i sin bok en annan del av TIMSS-studien, nämligen analysen av videoupptagningar av matematiklektioner i totalt mer än 200 statistiskt representativa skolklasser (åter med 13-åringar) i USA, Tyskland och Japan. Det visade sig att det var de amerikanska och de japanska lektionerna som stod i skarpast kontrast mot varandra, så låt oss därför fokusera på dem. Att vetenskapligt slå fast vad som gör att japanska skolelever håller en högre kunskapsnivå än de amerikanska är naturligtvis oerhört svårt, med tanke på det stora antalet bakgrundsvariabler; elevernas förhållanden i skolan, hemma och på andra håll skiljer sig åt på tusen olika sätt. Hur ska man kunna avgöra vilken särskiljande faktor som är den avgörande? Icke desto mindre kan man ur en videostudie som denna vaska fram värdefulla ledtrådar.”

  ”En framträdande skillnad mellan de japanska och de amerikanska lektionerna var hur fakta av typen ”vinkelsumman i en polygon med K hörn är 180*(K-2) grader” behandlas. I USA presenteras dessa i regel som vore de axiom, utan närmare motivering, medan japanska lärare lägger stor kraft på att förklara varför det förhåller sig på det viset. Typiskt för de japanska lektionerna är också att eleverna bereds tillfälle att själva fundera över vad exempelvis vinkelsumman borde bli, innan de serveras svaret.

  Matematisk bevisföring förekom relativt ofta i de japanska klassrummen, men inte alls i de amerikanska. Att dessa skillnader i undervisningen bidrar till de japanska elevernas överlägsna resultat är en mycket rimlig hypotes. Jämte dessa ganska väntade observationer uppdagades en och annan mer överraskande skillnad mellan de båda ländernas undervisningskulturer.”

  ”Först ett gott stycke in i The Teaching Gap bekänner Stigler och Hiebert färg i matematikkriget. De skriver att ”de japanska lektionerna utgör bättre exempel på amerikanska reformidéer än de amerikanska”. Men här har de, som matematikern Alan Siegel visar i en oberoende studie av videoupptagningarna, helt enkelt fel [6]. Skillnaden är i själva verket avgrundsdjup mellan de amerikanska reformisternas ”discovery learning”-praktik, där eleverna lämnas att arbeta med de oftast mer eller mindre ofullkomliga metoder de själva råkat uppfinna, och de japanska lärarnas sätt att med subtila medel stimulera eleverna att tänka själva och därmed guida dem mot korrekta och effektiva lösningsmetoder. Det är lätt att i Stiglers och Hieberts argumentation känna igen ett av reformisternas vanligaste retoriska grepp: när resultaten uteblir trots reformprogrammen uppges det bero, inte på att det skulle vara något fel på reformerna i sig, utan på att de blivit otillräckligt implementerade. Lösningen blir att föreskriva ännu mer av samma slags reformer.”

  ”Kina finns inte med i den ovan citerade TIMSS-studien, men det är noggrant dokumenterat på andra håll att de kinesiska elevernas kunskaper i matematik är överlägsna de amerikanskas. Ma har emellertid valt att fokusera sin undersökning inte på eleverna, utan på lärarna, och mer precist på lärarnas insikter i elementär matematik. Hon har intervjuat totalt ett hundratal matematiklärare från USA och Kina, och resultaten är slående, för att inte säga chockerande. Som ett exempel kan vi se hur de klarade följande uppgift:

  Beräkna dubbelbråket (1 3/4) / (1/2) och formulera sedan i ord ett tillämpat problem för vilket denna beräkning ger lösningen.

  Exemplet är väl valt, särskilt med tanke på att det tycks vara — här åberopar jag endast anekdotisk evidens — division med tal mindre än ett som får många att slutligt ge upp ambitionen att förstå matematiken.

  Bland de kinesiska lärarna klarade samtliga att genomföra beräkningen, och 90 procent gav tillfredsställande svar på den andra delfrågan. (Ett exempel på ett korrekt svar ges i slutet av denna artikel [8].) Bland de amerikanska lyckades knappt hälften utföra beräkningen, och bara en enda av dem klarade att ge ett någorlunda godtagbart svar på den andra delfrågan. Övriga frågor i Mas undersökning gav liknande resultat: de kinesiska lärarna visade prov på utmärkt förståelse, medan de amerikanska över lag gav mycket bristfälliga svar. Observera att det inte är några pedagogiska eller didaktiska brister hos de amerikanska lärarna som ådagalagts, utan allvarliga kunskapsluckor i det ämne de är satta att undervisa i [9]. Detta kastar onekligen ett intressant ljus över de svaga resultaten i matematik bland amerikanska elever. Hur ska en lärare som inte själv förstår sig på matematiken kunna bibringa sina elever förståelse?”

  ”En het fråga i den svenska debatten kring lärarutbildningen och matematikämnet är hur balansen mellan inslagen av matematik och matematikdidaktik ska se ut. Låt mig därför inskärpa följande: vi som har inblick i lärarutbildningen vet att det bland svenska matematiklärarkandidater är vanligt med brister liknande dem som Ma påvisat hos amerikanska matematiklärare. Vi måste därför prioritera arbetet med att ge dem chansen att nå en förbättrad och fördjupad förståelse av själva matematiken. Om de inte skaffar sig en sådan lär det inte hjälpa med aldrig så goda pedagogiska eller didaktiska insikter.”

 9. Info skriver:

  ANN-SOFIE OHLANDER PÅ NYA HÄRJNINGSTÅG

  Har inte någon av Sveriges TV-kanaler på sistone sänt något om det stora elände, som drabbar oss alla på grund av ännu fler, just upptäckta könsorättvisor i landets läroböcker? Jag känner mig nästan säker på, att så varit fallet.

  Ann-Sofie Ohlander (DEJA), den förgrämda, pensionerade genusprofessorn från Örebro ”universitet”, ger sig nämligen inte. I brist på barnbarn att leka med roar hon sig nu i stället med att på nytt angripa det hemska patriarkatet – den här gången i form av skolböcker i samhällskunskap,

  Felet? Som var och en genast förstår, förekommer i nämnda läromedel pronomenet ”han” alltför ofta i förhållande till ”hon” och ”hen” – och bör därför dels skrivas om, dels ersättas av helt nya, statligt genuscertifierade böcker.

  Tidningarna rapporterade i varje fall lydigt regeringskansliets pressmeddelande härom (6/5 2010). Och Sveriges radio återgav samtidigt Ohlanders ord i nyhetssändning efter nyhetssändning lika högtidligt som prästen högmässotexten från predikstolen.

  Allt inom ramen för den av Alliansen 2008 beställda och bekostade och av Tanja flera gånger behandlade utredningen Delegationen för jämställdhet i skolan (DEJA, ordf. SACOs Anna Ekström). Samma projekt, där Ohlander tidigare tillsammans med gamla Fi:an och Grupp-8:an Ebba Witt-Brattström nagelfarit och genuspolitiskt utdömt de svenska läroböckerna i historia (SOU 2010:10).

  TANJA, du är ju en av de få (men inte den enda på nätet) som yppat betänkligheter inför DEJA-delegationens arbete. De flesta har dock applåderat i takt med t.ex. tidningarnas kultur- och ledarskribenter. Några exempel:

  • GÖRAN GREIDERs BLOGG: ”Vart tog kvinnorna vägen? [i skolans historieböcker]”

  • GISAJA: ”Nya historieböcker behövs!”

  • INTERSEKTIONELL SOLIDARITET, FRIHETLIG SOCIALISM OCH FEMINISM: ”Manscentrerad historia”

  • QUEER AS IN FUCK OFF: ”Kurslitteratur som lämnar övrigt att önska”

  • TROLLHARE: ”Idéhistoriens könsorgan”

  • JOHANNAS ÅSIKTER OCH TANKAR: ”Vi behöver en skolrevolution! Förfärande slutsatser. Tyvärr kanske inte så förvånande. Och om jag ska försöka vara lite mer positiv: bra att det äntligen uppmärksammas.”

  I fråga om genuspolitik, styrelsekvoteringspolitik, invandringspolitik och de flesta andra frågor växer Sjupartialliansen samman allt mer för varje dag som går.

 10. Tanja Bergkvist skriver:

  Cavatus, en annan bok som var mycket rolig var en som heter ”Visst är ni sjuk” om läkare och patienter, framförallt hypokondriker – väldigt underhållande! Ett öppet brev till Reinfeldt i genusfrågan kanske vore en idé – men det blir väl bara en mening till svar som regel då? Nä, bättre att rada upp alla korkade genusbeslut under mandatperioden och sedan trycka flygblad och sprida över landet.

  Harry, har inte sett till dig här i inlägget än, men du som har en ö och allt, har du en helikopter att låna ut, eller måste jag organisera aktivister via bloggen? 😉 Kanske än bättre att sprida flygblad med mattetal förresten, svåra mattetal med lösningsförslag på baksidan. När sedan folket på detta sätt återfått sin logiska förmåga kommer de att börja motarbeta genusvansinnet. Men jag antar jag får dra igång allt, det är väl det alla väntar på? Jag har därför köpt denna domän: http://www.genusuppropet.se/ som jag snart kommer att få användning för och ur den skara av vakna medborgare som skriver under detta upprop kommer jag att välja ut den kritiska massa som ska hjälpa mig att störta Genusväldet och få landet på fötter! 🙂

 11. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, ”Sjupartialliansen”, ja det var senast för några dagar sedan på Aktuellt eller Rapport (minns inte vilket) ett inslag där man gick runt och intervjuade folk på stan och alla tillfrågade ansåg att partierna är så lika (åtminstone i praktiken) att man helt börjat tappa intresset för svensk politik. Total likriktning i hela samhällsdebatten, kan faktiskt hålla med Göran Greider i inledningen av denna artikel: http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/04/sa-tappade-vansern-kontakten-med-verkligheten

  ”Då och då brukar jag föreslå olika TV-medier att de borde överraska sina tittare med att hålla några rent idépolitiska utfrågningar av partiledarna – istället för de ytterst ritualiserade dueller som oftast går av stapeln. Dessa är ju så förutsägbara att man praktiskt taget kan mima till dem och jag tror att efterfrågan är större än någon tror på de tankestråk som går utanför dagspolitiken. Är det självklart att tillväxt är målet för ekonomin? Kan skatter ha ett egenvärde? Har växter rättigheter? Är kapitalism och marknad eviga ting eller kan vi tänka oss andra sätt att organisera samhället? Bör vi sikta på en världsregering? Vilka filosofer, samhällstänkare eller författare är viktiga för er? Finns det en motsättning mellan frihet och jämlikhet?

  Två saker vore högintressant med ett sådant upplägg: det ena är att politikerna skulle tvingas till filosofi och kanske uppenbara djupare liggande övertygelser än de som vanligtvis kommer fram i partidebatterna. Eller, vilket onekligen är lika tänkbart: att de framstår i all sin idépolitiska nakenhet. Det andra är att idépolitik, systemkritik och rentav utopier skulle – på bästa sändningstid, om så än bara för någon timme – landa rakt i knäet på realpolitiken. I vardagliga samtal eller på olika möten dyker ju alla sådana frågor upp, människor utan position eller uppdrag är vidunderligt fördomsfria, men de äntrar nästan aldrig den politiska offentligheten. Den är idag praktiskt taget tom på annat än dagspolitik. På ledarsidorna siktas ytterst sällan några principiella texter och kultursidorna har sedan länge flugit på mycket låg höjd över litteraturen och konsten och haft svårt urskiljt de samhälleliga omgivningarna och när det sker är det enbart med hjälp av de tänkare som helt losskopplat sig från all realpolitik.”

  Varför är det ingen action i det här landet!?

 12. Tanja Bergkvist skriver:

  Ha ha 🙂 , hur kom någon till min blogg genom att googla på
  ”försök till evighetsmaskin” och ”pengaregn”? Säger en del om vad genusvansinnet handlar om…

 13. Bernt skriver:

  Fy f-n va kul!
  Det här behövde jag just nu. Jag höll på att skratta på mig av texten från boken.

  Lika kul är ju uppföljningen du gav prov på med masterskursen.

  Ja!
  Jädrar i mig vad vi är patetiska i vår lilla värld. Lars Ekborg hade ju nå´n sketch om där han läste nyheter som bara bestod av ordet elände i olika former.

  Tack i alla fall Tina för en rolig stund. Sköt om dig!

  mvh/Bernt

 14. Bernt skriver:

  Förlåt!
  Jag skrev Tina av någon konstig anledning.

  Tack Tanja!
  menade jag naturligtvis

 15. Tia skriver:

  Apropå anspråkslöshet –

  Finns det någon större anspråksfullhet än den medvetna anspråkslösheten?

  Tack igen Tanja för dina humörhöjande texter!

 16. Reflektioner skriver:

  Jag skummade bara , ev missade jag det här: När Ingemar Stenmark härjade som värst så fick han en korkad fråga från en dito journalist antydande att han hade tur: ”.. Ja de konstiga är att ju mer ja trän ju mer vinn ja..”

 17. Cavatus skriver:

  Ja, Tanja, du kanske skulle ha en egen flygbladskampanj med tema genusvansinnet! Det är inte omöjligt. Min flygbladskampanj mot medias förvrängda och ensidiga nyhetsrapportering har svällt och blivit så mycket mer än vad jag överhuvudtaget hade kunnat tänka mig. Nu över 16 000 nedladdningar från flygbladssidan (www.korta.nu/flygblad).

  Så det är inte omöjligt alls att dra igång något bland fotfolket, det är jag ett livs levande exempel på. Du har dessutom mitt fulla stöd. Alla politiska vansinnigheter måste ut till folket. Valboskapsteknikerna (dvs de f d journalisterna som numera endast ägnar sig åt opinionsbildning, dvs skriva folk på näsan vad de ska och får tycka) portionerar ut halvsanningar för att folket ska fortsätta sova gott i sin dvala.

  Med hjälp av internet är vi sanningen och sanningsspridningen på spåren, något som förskräcker media mer än vad vi kan föreställa oss, och särskilt när upplageminskningen visar svart på vitt att många har tappat förtroendet för medias nyhetsrapportering.

  Bloggbävning är ett nytt ord, som har en mer omskakande innebörd än vad vi från början kunde förstå. Du och jag är delar av den. Keep it up, Tanja!!

 18. Tanja Bergkvist skriver:

  Bernt, kul att du blev road, det blev jag med av denna roliga bok. Fortsättning följer från boken, tror jag redan imorgon ska ta och skriva ner några nya stycken ur den! 🙂

  Cavatus, och inte bara fotfolket utan även delar av etablissemanget kan jag engagera i min kamp eftersom många fått nog av genusagendan. ”Bloggbävning” – bra ord!

 19. Lennart W skriver:

  Tanja, nu blev det svårt… Dela 1 3/4 med 1/2?? Få se nu. Hmmm.. Dela med en halv?? Såna djur finns väl inte?? Ja, ja, nu är problemet sånt iaf.

  I bråk kan man ju STRYKA likadana saker, väl, eller hur?? Bort med 1:orna. YES! Kvar blir väl typ 3/4/2=3/4*2=3/8. (Eller är det kanske 2/4/2=3*4/2=6??)
  Chansar på 3/8!

  Kan ja bli mattelärare nu? 🙂
  LOL!

 20. Fredrik skriver:

  Så var man då uppsagd som fysiklärare av den ökända Örebro-högskolan som Persson fick för sig att kalla universitet. Samtidigt som radikalfeministerna sitter säkert i sadeln och stiger i graderna. Det är i Örebro särskilt populärt med utländska kvinnliga chefer utan kompetens med katastrofalt resultat, men jag förmodar att det ger bonuspoäng högre upp. Det gäller ju att visa för en liten bygdehögskola att man är politiskt korrekt. Stackars satar som är tvungna att vara kvar i den korrupta maktpyramiden. Min gissning är att all naturvetenskap är borta inom två år, kvar blir ingenjörsutbildning på gymnasienivå inriktad på invandrarungdomarna från Vivalla.

 21. […] varje vecka som går kommer det fler och fler tecken att det arbete som Tanja Bergkvist, Pär Ström, Ingrid Carlqvist och jag själv utför, börjar ge resultat i media och bland […]

 22. Cuben skriver:

  Lennart W mattelärare (?), nä nu får jag ta en aspirin, annars blir det för mycket Ragnarök.

 23. […] sjukvård och att vara som alla andra Här kommer en fortsättning på förra inlägget i form av några utvalda stycken från läkaren Rickard Fuchs bok ”Visst är det härligt att […]

 24. Tanja Bergkvist skriver:

  Fredrik, tråkigt att höra… Jo, Örebro har ju ett Centre of Gendering Excellence, och de har ju fullt upp: http://www.genderexcel.org/node/220

  Namnet Anna Jonasdottir låter bekant, minns henne från ett äldre blogginlägg: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/07/10/gender-budgeting-och-autistisk-ekonomi/

  ”Man skriver (sid 39) om professor Jonasdottirs teorier som inkluderar både reproduktion av människor och reproduktion av existensmedel (ting), läs och begrunda: ”Enligt Jonasdottir pågår en kärleksutsugning av kvinnor överallt i samhället där könen interagerar… Kärnan i teorin är att kvinnor och män som sociosexuella varelser vanligtvis inträder i, eller utgör huvudaktörerna i ett bestämt explorativt förhållande, ett förhållande i vilket män tenderar att exploatera kvinnors kärlekskapacitet och transformera denna till individuella och kollektiva former av (makt)krafter över vilka kvinnor förlorar kontrollen. Kärleksprocessen är den process där det manliga mervärdet produceras. Om kapital är ackumulerat alienerat arbete (det vill säga att arbetaren fråntas produkten av sitt arbete) så är manligt auktoritet ackumulerad alienerad kärlek.” Alltså – männen ackumulerar alienerad kärlek som de därefter i sitt psykotiska tillstånd av känslokyla, girighet och storhetsvansinne transformerar till maktkrafter över vilka kvinnor tappar kontrollen.

 25. Fredrik skriver:

  Tanja,

  Jodå, de är helt galna här, tänker inte minst på stjärnan Moira med sina insiktsfulla åsikter om fysik. När den ofantliga sektorn kollapsar under sin egen tyngd finns ingen substans kvar i den lilla gnällbälteskolan och den får läggas ned. Alternativt göras om till en sosse-kursgård med frireligiösa undertoner. En fin representant för Örebro heter Staffan Werme, kommunpolitiker och kreationist. Han har sagt offentligt att ”naturvetenskap behövs inte i Örebro”. Utan nyföretagande, utan teknikföretag, utan akademisk tradition och nu snart utan ett universitet så går Örebro en mörk tid till mötes. Dags att flytta. På vårt nya bolag är det enbart kompetens inom NT som räknas, inga broilers, inga feministleninister kommer att anställas så länge jag är VD.

 26. […] Fuchs bok ”Visst är det härligt att vara svensk” (fortsättning på förra och förförra inlägget), nedan ett utdrag ur Fuchs kapitel om […]

 27. Frida skriver:

  Hur allmänbildad blir man egentligen av matte? man kanske tränar upp sitt logiska tänkande, men allmänbildad?? njaa..
  på vilket sätt går världen framåt för att folk undersöker vikningar av papper?

 28. Matilda skriver:

  Frida: Det handlar inte om att man blir allmänbildad av det, utan att det finns ett samband mellan betygen för de som är duktiga i matematik och de andra ämnena. De som har bra betyg i matematik visar sig ha bra betyg i andra ämnen också. Låt mig gissa, du är inget vidare på matte va?

 29. Frida skriver:

  Jaså finns det ett samband där?

  jag skulle nog säga att jag är en medelmåtta vad gäller matematik, är dock mycket allmänbildad. Vilket kommer från att jag studerat samhällsvetenskapliga ämnen, läst böcker sedan barnsben och följer den nutida debatten såväl läser historiska böcker. Har dessutom ett mycket bra logiskt tänkande.

 30. […] är det härligt att vara svensk” (för fler kapitel ur denna bok se föregående inlägg 1, 2 , 3), sedan är det slut med Fuchsboken : Vissa politiker fattar vansinniga beslut helt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: