Mammor har större hjärna, 4.2 miljoner till genus-matte, och en film som måste ses – IDAG!

Mina studenter har just tentat av Flervariabelanalysen. Bra jobbat!

Mina studenter tentade just av Flervariabeln. Bra jobbat! Det finns hopp för det här landet!

Ursäkta att jag inte bloggat så ofta på senare. Just varit i Uppsala och släpat hem 150 tentor jag måste rätta (tenta och facit för den som vill fräscha upp sitt minne). Men eftersom jag för en gångs skull inte hade någon tid att passa imorse hann jag gå på Timbros seminarium ”Integrationens utmaningar” Hela seminariet går nu att se på webben och här är rapporten som jag läste på tåget sedan, men får blogga om det sedan, för idag har jag ett annat ärende. Tro bara inte att jag är inaktiv bara för att jag är ”borta”, mitt uppdrag står ju skrivet i stjärnorna. I fredags efter mina sista lektioner hann jag faktiskt springa in på Axess seminarium “Journalism and Democracy: Media Politics and the Public” (Johan Lundberg har bloggat om det) Det pågick hela dagen men eftersom jag hade lektioner med landets framtid i Uppsala så kunde jag bara medverka på kvällen och höra på tre seminarier om Kina, medan jag missade dem om Ryssland och Italien som jag var mer intresserad av. Jag stötte förresten på Leif Pagrotsky i dörröppningen och började nästan tro att jag själv höll på att bli en del av etablissemanget men så kommer det naturligtvis aldrig att bli 🙂 – som matematiker tänker man ju på ett lite annorlunda sätt, som ännu inte är accepterat i den svenska offentligheten, nämligen logiskt.

Det här måste vara en man som ännu inte varit gravid

Det här måste vara en man som ännu inte varit gravid.

I Metro Stockholm från 25 oktober, sid 28 här kunde man läsa en artikel med rubriken ”Mammor får större hjärnor”. Varför vet man inte riktigt än men faktum är alltså att ”Ny forskning visar att kvinnor blir intelligentare sedan de fått barn… Amerikanska forskare har mätt 19 kvinnors hjärnor före och efter graviditeten. De upptäckte att kvinnornas hjärnor växte efter att de blivit mammor. Den grå hjärnsubstansen var plötsligt större i områden som bland annat hanterar motivation och bearbetningen av känslor.” Detta förklarar hur jag kunde slutföra mitt doktorerande med bara 8 timmars arbetsdag efter att ha fått barn, medan jag innan jag var halvvägs klar ägnade 14-16 timmar per dag med att vara besatt av matteproblem. Min egen tes, om jag får lov att spekulera fram ett forskningsresultat likt en genusvetare, är att hjärnan dessutom fortsätter att växa i takt med att barnet växer, för det skulle också förklara att jag sedan kunde börja blogga ovanpå allt, och nu ett och ett halvt år senare dessutom plötsligt bli pedagog och sköta min 7-åriga dotters utbildning med läxläsning och mattetal (med visst stöd av den utmärkta boken ”Grundläggande aritmetik – matematikdidaktik för lärare”av Löwing). Min dotter såg ju också den mattedokumentär som gick igår och som jag tänkt tipsa om.

En sådan här, fast med en extra dimension, bor vi på. En könskodad rosa torus med strössel på.

En sådan här, fast med en extra dimension, bor vi på. En könskodad rosa torus med strössel på.

Igår hamnade jag nämligen av en slump mitt i en dokumentär om MATEMATIK, som var väldigt bra, och underhållande. Den måste ses – NU eftersom den bara ligger uppe på nätet till kl 23.59 ikväll! Se den brittiska dokumentären ”DEN OMÖJLIGA MATTEN (svt play)” (även lagt länk längst ner i inlägget) där en matematiker och en normal människa (i detta fall en skådespelare) umgås och se vad som händer! Jag hade egentligen tänkt se Debatt på SVT men eftersom vågfunktionen aldrig kollapsar i huvudet på de styrande så zappade jag vidare för att se något mer lärorikt. I dokumentären får man bla ta del av det vackra beviset för att det finns oändligt många primtal – något som bevisades av Euklides för ca 2000 år sedan och därmed borde vara allmänbildning i ett normalt samhälle (enkelt förklarat här) och vi får också veta hur det eventuellt kommer sig att vi bor på ytan av en 4-dimensionell torus, vilket skådespelaren kommenterade med ”Can you bake such a thing?” 🙂 Vidare sades det ”Att bevisa något [matematiskt] är det närmaste man kan komma evigt liv” vilket jag verkligen instämmer i. För en fysiker kan tex upptäckten av ett roterande 5-dimensionellt membran i galaxens utkant rasera flera års forskningsartiklar, och din doktorsavhandling, medan det som väl en gång bevisats matematiskt är för evigt sant, och därför har en matematiker aldrig levt i onödan. I vilket fall avslutades denna underhållande dokumentär med att ”Alan [skådespelaren] har blivit omvänd – han har blivit en mattenörd!” Det borde alla bli. 🙂

Pengarna växer på träd

Den svenska statskassan

Men för att komma till det mer intressanta i dokumentären. Man registrerade hjärnaktiviteten i olika områden i hjärnan hos matematikern och skådespelaren medan de löste matteuppgifter för att undersöka eventuella skillnader. Vilket får mig att tänka på följande vetenskapliga projekt, finansierat av Vetenskapsrådet (tipstack till QED) med 4.2 MILJONER KRONOR: ”Att bli en ”mattemänniska”. Matematiska undervisningspraktiker, skolklimat, identitet och kön, i förskola och skola.” Vi får av projektbeskrivningen (som faktiskt innehåller en del vettigt) veta att  ”Projektet kommer att generera två doktorsavhandlingar och en licentiatuppsats”. Och ja, jag inser att syftet är gott. Men låt oss ta del av en av de doktorsavhandlingar detta projektet resulterade i, och som jag just letade upp.

På denna ABC80-dator inleddde jag min karriär

På denna ABC80-dator inledde jag min karriär

För frågan som inställer sig är om inte den där metoden med att mäta hjärnaktiviteten i dokumentären ovan hade gett oss en bättre fingervisning om hur man blir en mattemänniska. Man kan också studera exempelvis min uppväxt, jag är ju matematiker. Jag hoppas verkligen VR vill ge mig 4.2 miljoner för att ge ut min privata dagbok. Jag började programmera BASIC när jag var åtta år och sedan gick det som ni alla vet bara utför. För att förstå detta kanske man istället skulle studera min mammas uppväxt då, eftersom det var hon som satte mig och brorsan på programmeringskursen. Hon är ju som bekant född och uppvuxen i det fd kommunistiska Bulgarien. Något att tänka på för de svenska kulturmarxister som sneglar mot Östeuropa i tron att folken där delar deras uppfattningar i någon fråga – i synnerhet vad gäller utbildning, eget ansvar, ansträngning, tålamod osv. Till och med i USA (som för övrigt genast borde lägga ner alla sina idiotiska krig och sluta hyckla!), där folk verkligen inte har samma möjligheter, säger man ”I made some bad choices” om det går snett  i livet, medan man i det jämlika Sverige, där VAR OCH EN kan studera vid högskola/universitet utan terminsavgifter på hundratusentals kronor, bara man läser sina läxor, alltid är offer för strukturer och när det gäller val så hade man aldrig något val, utan var alltid bara offer för andras val: ”Min mattefröken valde att inte ge mig godkänt på provet” se där så förtryckt man kan bli när andras val förstör ens liv.

Just det, avhandlingen (här presenterar de medverkande sina resultat): ”Att bli matematisk. Matematisk subjektivitet och genus i lärarutbildningen för de yngre åldrarna” (eller denna länk), doktorsavhandling från Pedagogiska institutionen (nedan från s 9 i pdf:en):

En matematiker försöker göra det komplicerade enkelt och begripligt, medan andra istället försöker göra det uppenbara obegripligt.

En matematiker försöker göra det komplicerade enkelt och begripligt, medan andra istället försöker göra det enkla och uppenbara totalt obegripligt.

”Sammanfattning: Avhandlingens syfte är att förstå processerna då matematisk och könsrelaterad subjektivitet konstitueras, omkonstitueras och upprätthålls i olika situationer under utbildningen till lärare för de yngre åldrarna. I tre olika forskningsartiklar undersöks hur lärarstudenters matematiska subjektivitetskonstitutioner tar sig uttryck, formuleras och omskapas i olika diskursiva och materiella praktiker. Med hjälp av feministiskt poststrukturella teoribildningar undersöks studenters subjektifieringsprocesser i relation till matematikämnet, genus/kön, olika lärandediskurser, alternativa lärandemiljöer, material och miljö. Under arbetet sker en teoretisk förflyttning från Judith Butlers teoretiska begreppsvärld (1990, 1993, 1997) till Karen Barads (2007, 2008) teorier”

d

Med hjälp av feministiskt poststrukturella teoribildningar undersöks studenters subjektifierings-processer i relation till matematikämnet och genus/kön, tid, rum och svenskt vansinne.

”Metodologiskt utgår arbetet från feministiskt inspirerad diskursanalys, dekonstruktiv och performativ metodologi i relation till den första och andra artikeln och diffraktiv och intra-aktiv metodologi i relation till den tredje artikeln. Resultaten visar exempel på hur lärarstudenter konstituerar matematisk subjektivitet genom komplexa nätverk bestående av sociala relationer, lärandeteoretiska och genusrelaterade diskurser, materiella praktiker, tid och rum. Deltagande i estetiska, interdisciplinära lärandepraktiker förändrar studenternas förståelse av sina matematiska subjektiviteter på avgörande, om än inte alltid på förväntade eller okomplicerade, sätt. I förskjutningen från ett diskursivt och performativt sätt att förstå matematisk subjektivitet till ett agentiskt realistiskt vidgas förståelsen av subjektivitetsprocessen till att också omfatta tingen, materialen och miljöerna. Detta får avgörande betydelse för hur vi kan tänka om pedagogiska praktiker och i förlängningen även matematikdidaktik för såväl lärarstudenter som för yngre barn. Nyckelord: subjektivitet, genus, matematik, lärarutbildning, performativitet, materialisering, agentisk realism, intra-aktivitet, estetiska och interdisciplinära lärprocesser.”

Just så gick det till ja – när jag blev mattemänniska. Skönt att någon äntligen förstår mig! 🙂

Men GLÖM NU INTE SE MATTEFILMEN.

Lästips:Felundervisning i skolanKemiföretag tar makten över maten, Bekämpningsmedel största faranIngen folkrättslig grund för kriget, Sönderfallet går inte längre att hejdaArkelsten & FridolinVad är integration?, Verklighetens smolkOm Axess-seminariet i DN, Fler vetenskapsprogram på SVT kanske?, Haro lämnar svensk kvinnolobby, Matematiker i Expressen.

80 Responses to Mammor har större hjärna, 4.2 miljoner till genus-matte, och en film som måste ses – IDAG!

 1. QED skriver:

  Tack för genomgången av pedagogikavhandlingen hur man blir mattemänniska. Är det sådana pedagoger som skall utfärda lärarlegitimationer?

 2. 16830911 skriver:

  Jag antar att du också tycker att USA borde låtit bli att rädda Europa från nazismen och kommunismen.

  Jag kan trösta dig med att USA inte kommer att ha råd eller orka bry sig att rädda Europa från islam.

  Du som har kopplingar till Bulgarien borde vara vaccinerad både mot kommunismen och islam.

  Jag har uppskattat din blogg, men nu gick du över gränsen. Genustramset är iscensatt av vänstern och har som enda uppgift att mjuka upp samhället, så att revolutionen kan genomföras. Samma sak med multikulturalismen.

 3. Axel Eriksson skriver:

  Bra Tanja! Mer GRUNDLÄGGANDE matte. Det är precis vad det här samhället behöver, bevisligen. Grundskola för politiker på alla nivåer och mediafolk.

  Det är dags att bedriva lite verkligt folkbildningsarbete nu. Svenska kvinnor föder nu nära 1.0 barn i genomsnitt. Det är en demografisk katastrof närstående och de rödgröna och alliansen har om vart annat fortsatt med samma nativitetspolitik nämligen – ingen alls – utöver att de säger att Sverige behöver arbetskraftsinvandring(?).

  Kanske dags att dra fram miniräknaren och räkna ut vad detta kommer att få för konsekvenser redan nu?

  /Axel

 4. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, man vet aldrig 🙂

  16830911, jag tycker däremot att USA:s utrikespolitik gått över gränsen.

  Här har förresten en genusvetare forskat om genusperspektiv på kriget mot terrorismen: 🙂

  Utöver det vanliga genussvamlet finns dock något, som iofs egentligen är uppenbart för flertalet:

  ”I boken visar Anna T. Höglund också hur de afghanska kvinnornas situation lyftes fram som ett alibi för att rättfärdiga kriget i Afghanistan. Strax innan kriget startade kablades bilder av beslöjade kvinnor ut i amerikansk media, med budskapet att detta var ett förtryck som USA:s trupper nu skulle göra slut på.”

  I vilket fall, bara för att USA tidigare gjort något bra innebär inte det att det USA gör (utrikespolitiskt) alltid kommer att vara bra. Precis som bara för en genusvetare en gång skrev något som var sant (ovan) innebär inte det att allt alla genusvetare säger för all framtid är sant. Saker förändras och det finns nyanser.

  En liten tankeställare till dig då ang multikulturalismen som du skriver om: har du tänkt på att om USA inte anfallit Irak hade inte dessa flyktingströmmar kommit till Europa? För USA tar nämligen inte emot flyktingarna själva. Södertälje enbart har tagit emot fler än USA och Kanada tillsammans, som man kunnat läsa om i flera medier. Anders Lago (s, kommunalråd i Södertälje) blev inbjuden till USA och prisad för sitt föredömliga agerande i att välkomna flyktingarna men USA kände ingen press att också agera föredömligt, man ville mest ge en liten uppmuntran till Lagos fortsatta verksamhet. Om du nu vill koppla ihop några frågor du tycks vara intresserad av.

  Sedan kan vi ju börja diskutera annat också som är relevant i sammanhanget. Vad har hänt med Afghanistans opiumproduktion sedan USA:S invasion? Eller varför inte börja räkna antalet civila offer, som wikileaks nyligen uppmärksammade. Vem tjänar på vad och varför?

  Vänstern, som du ju med rätta kritiserar, har en naiv och godtrogen människosyn, och det är denna syn som får folk att tro på allt som sägs i TV-rutan tex att Carl Bildt är bekymrad över de afghanska kvinnornas skolgång. Minns att Bildt åkte till Kosovo (just det ja, har inte USA några militärbaser där? Vilken slump) och pratade om ”rätten till autonomi” (efter att en stor muslimsk befolkning invandrat) för att kort därefter åka till Georgien (där USA också råkar ha några militärbaser) för att där istället tala om ”territoriell integritet” när vissa delar ville bli självständiga. Total inkonsekvens.

  I vilket fall, USA är ett fantastiskt land vad gäller forskning mm, men utrikespolitiskt har man gått över gränsen. Det anser 2/3 av USA:s egen befolkning också. Jag anser att man gör mer skada än nytta, men din bedömning är kanske annorlunda. Jag är knappast allvetande och är beredd att ändra min uppfattning. Var så god och övertyga mig!

 5. Mudde skriver:

  Tanja, om man läser och lyssnar på de personer som ivrigast förespråkar Sveriges insats i Afghanistan så står det rätt snart klart att detta svenska krig – ja KRIG – till stor del motiveras med ”feministiska” argument. Svenska soldater ska kriga och dö för att ”afghanska flickor ska få gå i skola och rösta”. De är vad de säger rakt ut, senast Hildebrandt i Debatt,om jag minns rätt.

  Ang. USA:s sinnessjuka krig i Mellanöstern i största allmänhet kan jag rekommendera den här filmen:

  Och artikeln av statsvetarna Mearsheimer och Walt:
  http://www.lrb.co.uk/v28/n06/john-mearsheimer/the-israel-lobby

  Det förklarar en hel del.

 6. Axel Johnson skriver:

  Tanja, stå på Dig, annars gör någon annan det.
  Du är ett ljus i mörkret! Du får oss grodor att leva på hoppet!

 7. 16830911 skriver:

  Både Irak, Afghanistan och Somalia-krigen är rester efter Sovjetunionens härjningar. De vakuum som uppstod
  i dessa länder, fylldes snabbt av muslimerna.

  Dessutom har Pakistan tvåhundra atombomber, som riskerar att komplettera Irans och spridas över hela världen.

  I Europa snackar man bara, ordnar en fredskonferens till och håller tummarna för att det inte ska smälla.

  Problemet med amerikanerna, å andra sidan, är att de är alltför ”trigger happy” ibland.

  Men jag håller med dig, krigen i Afghanistan och troligen Irak går inte att vinna. Men det kunde amerikanerna inte förutse.

 8. Mudde skriver:

  16830911:

  Sluta krigshetsa, tack, psykopat. Det går alldeles utmärkt att kritisera genusvansinne, mångkulturalism och kulturmarxism i största allmänhet utan att hänge sig till att propagera för och förhärliga USA:s vidriga kolonialkrig och mord på hundratusentals oskyldiga ”bruna människor” i Mellanösternområdet, som ytterst syftar till att tillförsäkra den patologiskt etnocentriska och paranoida apartheidstaten Israels ”Lebensraum” (och, som Tanja mycket riktigt påpekat, har [USA:s krig, Tanjas anm] orsakat de senaste årens enorma flyktingströmmarna till Sverige).

 9. 16830911 skriver:

  @Mudde:
  ”psykopat”
  Tack, jag har inget att tillägga. Du vann.
  Den nivån klarar jag tyvärr inte av att diskutera på.

 10. Peter skriver:

  Som IT/verksamhetskonsult springer jag ibland på formuleringar som mer är avsedda att försvåra för andra att se vad som faktiskt är skrivet och därmed försvåra för kritiker. Ett otyg som dock ofta är en lyckad strategi: chefen begriper inte och tror därför att det måste vara bra.

  Men aldrig någonsin, inte i några av de femtiotal länder och kulturer jag har arbetat i eller med under 20 år, har jag sett något så ogenomträngligt som texten från Pedagogiska Institutionen ovan. Om någon försökt med det hade han eller hon blivit både utskrattad och avskedad. Men som en del av en ”feministisk poststrukturell diskurs” är det tydligen helrätt.

  Är inte det här sättet att stänga ute alla utom ”rätt” läsare ett klassiskt exempel på härskarteknik?

 11. Lennart W skriver:

  (Trist sidospår om USAs krigande. Kanske rödgröna röran hade en bra grej där, med sitt ensidiga krav på att just USA och bara USA skulle ta hem alla sina trupper till sitt eget land. Då blir det nog verkligen bra i världen!)

  Den där pedagogiavhandlingen verkar ju helt priceless! Lol! Detta måste jag sprida runt bland alla jag känner, precis som jag gjorde med den den där avhandlingen om kärnkraft och genus.

  Ang. mammor förresten och deras större hjärna, var det en aspekt som de missade i Lennart Ekdals program ikväll, där de debatterade om surrogatmödrar…

  Det mest ömmande fallet här handlade om Sandra och Sandra. Sandra 1 vill föda barn åt sin svägerska Sandra 2 och hennes man (bror till Sandra 1 antar jag). Finns redan ett nedfryst befruktat embryo, men av olika skäl kan inte Sandra 2 ta emot det själv (IVF – årets Nobel..). Men trots att båda vill det här får de inte enl. svensk lag. Rätt eller fel? Tja.. Jag är nog ändå för deras rätt i just det här fallet, trots allt.

 12. Info skriver:

  PRIDE-FESTIVALEN I REPRIS?

  Jimmie Åkesson har portats från nobelfestligheterna. Officiellt av Michael Sohlman och en ”enig styrelse” för Nobelstiftelsen.

  Michael Sohlman växte upp i Moskva (där hans far var ambassadör) under Stalin-tiden. Efter skolgång på internatskolan i Sigtuna tog hans raketartade politiska karriär fart. Han arbetade i början av 1980-talet för socialdemokraternas riksdagsgrupp och har varit statssekreterare under flera socialdemokratiska regeringar. Sedan 1 maj 1992 är han VD för Nobelstiftelsen. En politiskt tillsatt VD.

  Att han nu i ondskefullt syfte grovt omtolkat en mening i Nobels testamente är solklart för var och en som kan läsa innantill. Men frågan är, om detta är hela förklaringen till Åkessons utestängande.

  De minnesgoda minns de övriga partiledarnas ultimatum till Pride-ledningen i somras inför prajdfestivalens partiledardiskussioner:

  ”OM JIMMIE ÅKESSON KOMMER, SÅ KOMMER INTE VI!

  Prajdleningen vek sig direkt. Åkesson godtar inte det statsfeministiska axiomet att könet är en social konstruktion, som behöver formas med hjälp av statligt certifierade genuspedagoger och genusambassadörer. Förutom sitt hat till heterovärlden var dessutom hela prajdfestivalen beroende av statsanslag av okänd omfattning.

  Alltså förbjöds Åkesson att närvara. Utan annan motivering än självförklarande hänvisningar till felaktig ”människosyn” och oriktig ”värdegrund”.

  Vem vet vilket ultimatum Ohly och Reinfeldt (i samråd med Sahlin, Hägglund, Gustav Fridolin) ställt den här gången.

  Enpartistaten talar.

 13. Josef Boberg skriver:

  Apropå mattefilmen: ”Videon du försöker nå saknas. Rättigheterna för videon har gått ut och därför har videon plockats bort.”

 14. Uffe skriver:

  Det är intressat att se hur Palmer inleder förordet i sin avhandling med meningen: ”Det finns flera personer i min närhet som jag ”delat hjärna” med under mer
  än fyra år.”

  Klart kvalitén på forskningen blir lidande om man har en ”time-share” hjärna. 😛

 15. Elisabeth skriver:

  Inga Hjälpmedel.
  Oj det var hårt :-), då klarar jag nog inte tentan.

 16. Tanja Bergkvist skriver:

  Sara Skyttedall, som jag stötte på i fredags på Axess middag efter seminariet, har hittat en ny genuskamp på SVD Synpunkt om jämställdheten bland dödsrunorna:

  http://skyttedal.blogspot.com/2010/10/genuscertifierade-dodsrunor-den-storsta.html

 17. Tanja Bergkvist skriver:

  Mudde, ok men din video är 50 minuter lång och artikeln är längre än mina blogginlägg så jag får läsa det i helgen, det är ju Halloween imorgon och barnet ska kläs ut och godis ska köpas eftersom man firar i skolorna nu för tiden. Igår tillverkade jag hennes trollspö av en pinne som jag virade in med svart isoleringstejp :-).

  Här är en något kortare video, som jag lagt upp en gång tidigare, är inte så insatt i Afghanistanfrågan, om man ska sätta sig in i allt elände blir man bara deprimerad till slut. Men jag lovar kolla dina länkar i helgen.

 18. Uffe skriver:

  Så, ”patriarkatet” ser till att fler män än kvinnor dör. Borde detta inte vara kontraproduktivt, ur ”patriarkatets” syn? Borde inte feministernas naturliga reaktion då vara att hålla näbben om det medans $$t\rightarrow\infty$$

 19. Tanja Bergkvist skriver:

  Axel, ”oss grodor”? 🙂 Kul att jag inger hopp, fast själv tappar jag hopp ju mer vansinne jag ser. Men jag ska se till att ingen annan står på mig, bara jag har en anhängarskara som jag kan mobilisera när det är dags 😉 Eller kanske allt vansinne förintar sig självt till slut, verkar ju vara någon sorts naturlag. Men vi kanske ska påskynda processen.

 20. Tanja Bergkvist skriver:

  Uffe, ska fixa din tex, inte fel på \rightarrow, även om jag brukar köra \to för gränsvärden, men du kan inte köra $$ (som ju är \displaymath) utan skriv $ följt av ”latex” och därefter koden och avsluta med $. Så här: t\to\infty. Ja, borde de inte vara glada att färre kvinnor tycks dö? Fast alla måste vi ju dö någon gång (utom matematiker som alltid förevigat sina liv med sina bevis ;-)) men det handlar väl om vad som uppmärksammas.

  Teori:
  när kvinnan dör har mannen redan hunnit avlida och kan inte skicka in en notis om det.

 21. Tanja Bergkvist skriver:

  Mudde, ja alltså flygtingströmmarna orsakade av USA:s krig var det jag tog upp. Är inte så insatt i frågan om andra staters ”Lebensraum”. Ta det lugnt med dina epitet ok? Stater är stater och en befolkning måste inte nödvändigtvis hållas ansvarig för var staten gör. Flertalet medborgare i Östeuropa var inte ideologiskt övertygade kommunister, flertalet svenskar är inte ideologiskt övertygade postkoloniala queerfeminister, och 2/3 av USA:s befolkning stödjer inte regeringens utrikespolitiska förehavanden.

  Allt hade varit enkelt om man kunde dela in världen i ”de onda” och ”de goda” (som tex USA gör i sin krigspropaganda), men riktigt så enkelt är det ju inte…

  16830911,
  man ska inte ge upp en debatt för att motståndaren använder sig av tillmälen eller en nivå du inte ”klarar av”, hur hade det sett ut i den offentliga debatten då? Man kan inte ge upp en debatt på så lösa grunder.

 22. Tanja Bergkvist skriver:

  Axel, du var i granskningskön och jag såg det nu. 1.0 barn per kvinna? Är det inte 1.85 i Sverige?

 23. Tanja Bergkvist skriver:

  Peter, Men aldrig någonsin, inte i några av de femtiotal länder och kulturer jag har arbetat i eller med under 20 år, har jag sett något så ogenomträngligt som texten från Pedagogiska Institutionen ovan.” Ha ha, jag kan tänka mig det :-). Men man vänjer sig.

 24. Tanja Bergkvist skriver:

  Lennart W, ”Den där pedagogiavhandlingen verkar ju helt priceless! Lol! Detta måste jag sprida runt bland alla jag känner”. Ja gör det :-). Ang de nya resultaten om hjärnan så betyder det att jag istället för att avlägga doktorsexamen hade kunnat föda 10 barn istället, och ändå haft lika stor hjärna – borde kanske gjort det istället ;-). Nåja, inte för sent än…

 25. Tanja Bergkvist skriver:

  Josef, ja jag skrev ju att den tas bort kl 23.59! (Igår kväll).

  Uffe,
  ”Det finns flera personer i min närhet som jag ”delat hjärna” med under mer än fyra år.”” Ha ha det hade jag missat! Kul! 🙂

  Elisabeth,
  alltså penna, papper och sudd är ok. Men ingen dator, mobil, miniräknare, mattebok eller professor får tas med som hjälpmedel. Borde kanske förtydligat 😉

 26. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, du har då koll på alla detaljer i folks uppväxt! 🙂 ”Efter skolgång på internatskolan i Sigtuna”. Där var jag ju gästlektor på deltid ett tag medan jag jobbade på KTH: http://old.sshl.se/aktuellt/nyhetsbrev/2007/NyOkt07.html

  ”En gästlektor i matematik har anställts för läsåret 07/08. Syftet är att stärka och vitalisera matematikämnet samt öka intresset för matematikstudier, i uppdraget ingår inga vanliga lektioner. Tanja Bergkvist heter vår kunnige, utåtriktade och engagerade gästlektor. Hon inspirerar till fördjupade studier samt stimulerar elever med ett nära personligt engagemang. Tanja träffar klasser, hjälper till med läxor och håller populärvetenskapliga föredrag. Ett skolmästerskap i matematik planeras till våren. Vi tror att denna resurs kommer att väcka nyfikenhet på matematik utöver vad ordinarie matematiklärare hinner med. Förhoppningsvis kommer många elever att ryckas med och finna att matematik är lätt, vackert och roligt. Gästlektoratet innebär också en kontinuerlig fortbildning för SSHL:s matematiklärare. Lärargruppen möts kontinuerligt under läsåret för diskussion och utveckling av matematikundervisningen. Matematiklärarna ges därmed stimulans och möjlighet till utveckling i sitt framtida arbete.”

  Duktig jag varit va? En riktig mönstermedborgare! Förutom bloggen då, ha ha 😉 Nädå, 99% av befolkningen står säkert bakom mig, men det är ju den övriga 1% som infiltrerat hela statsapparaten. Just det glömde avdela procentandel till medlöparna, men de ryms inom de 99 procenten ju.

 27. Lennart W skriver:

  Butler verkar ju vettig ju. Citerar från den pedagogikavhandlingen sidan 18 rad 3:

  ”Butlers tes, att man inte är kvinna”

  Meningen blir sen lite konstig, men jag tror att ett ”utan” ska bytas mot ett ”inte, för då blir det det här som ju kan förstås:

  ”eller man INTE gör sig till kvinna

  Fast sen blir det konstigt igen. Är nog inte Butlers fel utan den här urusla pedagogikdoktorandens…

 28. Lennart W skriver:

  En Butler i tunnelbanan? Samma??

 29. DogDylan skriver:

  Jag läste precis klart rapporten från Timbro. Det finns mycket att säga om den. Heidi Avellan sprutar ut floskler och plattityder. Jag är ärligt talat trött på dem som ständigt använder sig av begrepp som ”obehaglig, perverterad, främlingsfientlig infekterad, brunt, folkhemsromantiska, extrem, hotfullt, vi-dom, rasbiologi”. Tyvärr är denna typ av begrepp signifikant för Bonnier-journalister. Den svenske mästaren i plattityder är dock inte Heidi Avellan, det är DN:s Annika Ström Melin.

  Avellan tror att hon kan göra poänger genom att få läsaren att känna ”obehag” (För att använda ett ord hon ständigt återkommer till) genom att använda negativa attribut om det och de hon inte gillar. Vill tanten ha ett ”mångkulturellt samhälle” får hon fan i mig argumentera för det.

  Kvinnan säger i princip: Alla får komma till Sverige, det är bra, för svenskarna är ändå värdelösa och en ”social konstruktion”, sedan kan ni invandare berika oss mer er ”underbara kultur”. Däremot måste ni ”invandrare” ställa upp på våra värden. Jaha, frågar sig en annan, vad skall man göra om de inte ställer upp på våra värden och framförallt, vad är våra värden? Detta får vi såklart vaga svar på, så som ”jämställdhet och mänskliga rättigheter”.

  De intellektuella (typ jag och mina vänner med 400+ högskolepoäng) undrar ju dock om det ens är möjligt att kombinera filosofens Charles Taylors multikulturalism – som är en kritik mot universella värden med just universella värden. Det är naturligtvis helt omöjligt. Något som inte Avellan fattar. Det är inte meningen att Avellan skall göra oss mer bildade. Det är meningen att hon skall slå pekpinnen i bordet och säga att ”kosmopolitism” alltid, i alla lägen är jättebra och att vi svenskar är skit om vi finns, men oftast så finns vi ju inte menar Avellan. Det sa ju som bekant också kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Svensk kultur är ju trots allt, enligt vår elit summan av alla världens kulturer.

  När jag vill slita mitt hår och återgå till skolarbetet istället för plågas igenom mer av idioti så kommer jag in på allt trevliga Thomas Gür. Herr Gür snackar också en del skit om att alla är ”lika” under huven, men mannen fattar ju det orimliga med att göra alla mänskliga uttryck till kulturella uttryck och att en av de viktigaste lösningarna på ”integrationen” är just arbete. Så låter en sann liberal. Herr Gür är också så vänlig att han faktiskt orkar bemöda sig med att föra fram argument för sin sak, tillskillnad från sin kollega Avellan. Sådant känner skönt.

  Sedan är det dags för fröken Frida Johansson Metso. När jag såg hennes namn vill jag naturligtvis bara skära ut mitt egen hjärna och kasta den på utbytesstudenten framför mig. För i sanningens namn är Metso Guds gåva till djävulen. Hon är den värsta sorten av Birgitta Ohlsson liberaler. Hon är till och med värre än henne och det är ett rekord. Tack och lov har LUF valt den betydligt smartare Adam Cwejman till ordförande. Inte för att han är ett stjärnskott men han är betydligt bättre än Metso.

  I alla fall.

  Hennes text är fem sidor ”snyft” och ”kravlöshet”. Hon bemödar sig inte ens att ge oss sidhänvisningar. Låt mig citera denna kvinna och det kan stå som ett av många bevis till varför jag inte tål henne!

  ” Väl i Sverige inträffar mottagandet. Många av problemen som försenar integrationen är
  välkända: Långa mottagningstider, hinder som gör att den asylsökande inte tillåts arbeta
  eller fortsätta lära sig svenska efter ett avslag, trots att många överklagar och sedan får
  rätt och får stanna. Men mottagandeproblemet är större. Att bevisa sin välgrundade
  fruktan för förföljelse, så som lagen anger, är inte helt enkelt (det handlar om att kunna
  bevisa att något skulle ske om utvisningen verkställdes) och processen präglas ofta av
  misstro mot den asylsökande. Dessutom resulterar den reglerade invandringen
  oundvikligen i att felbedömningar görs. Det bör skapas allmän kännedom om att Sverige
  toppar listan över länder som dömts av FN:s kommitté mot tortyr för att vi tvivlat på
  människors skyddsbehov och utvisat dem trots överhängande risk för tortyr. Det är inte
  heller ovanligt att flyktingar beviljas skydd efter flera överklaganden, ett tecken på
  bristande rättssäkerhet. Det är alltså en mycket hård, lång och plågsam process som
  möter flyende människor som chockas, då de trott sig ha kommit till trygghet. (Metso Johansson, Frida , 2010, sida 24-25)

  Som ni märker är Sverige så hemskt. Vi har tyligen ”dömts” av FN:s kommitté mot tortyr för att vi utvisat flyktingar. Vad denna obildade flicka inte fattar är att det är en kommitté och ingen jävla domstol!

  Man kan inte ”dömas” till någonting av en kommitté. Kommittén heter förövrigt ”Committee against Torture” (CAT). I den sitter just nu moraliskt överlägsna länder som Kina, Marocko, Ecuador och Senegal.

  De behandlar ju flyktingar såååå mycket bättre än Sverige. Vad fröken Metso inte talar om för oss är att de flesta ”flyktingar” inte har riktiga papper eller drar någon lögn för att få stanna i vårt kära land! Var det inte fd. migrationsminister Barbro Holmberg (S) som menade att 90-95 procent saknade asylskäl?

  Nu är det Sakine Madons tur. Eftersom Sakine Madon faktiskt är bland de smartare i den kosmopolitiska liberala eliten så har hon fattat att ”multikulturalism” och ”identitetspolitik” är dömt att gå åt helvete. Gör man skillnad på folk och folk inför kvoteringar från helvetet samtidigt som man spottar på etniska svenskar kommer det inte gå sådär jättebra.

  Madon är den enda som konsekvent använder källhänvisningar och ger sköna smällar till DO-nazisterna. Naturligtvis har Madon rätt i nästan allt hon säger. Börjar man särbehandla människor, kommer ursprungsbefolkningen till slut lacka ur och rösta på SD. Alltså, softa litet med identitetspolitiken.

  Avslutningsvis är Neuding i farten igen. Hon argumenterar ju för ”sina öppna” gränser men så pass ärlig att hon vågar tala om invandrarnas brottslighet och att detta inte korrelerar med socioekonomiska faktorer. Jag är inte direkt förtjust i Paulina Neuding. Själv föredrar jag SVD:s Sanna Rayman. Men som sagt, hennes inlägg i rapporten är ”okej”, trots all den personliga informationen.

  Sammanfattningsvis kan man säga att Sakine Madon är den mest vågade, sedan Paulina Neuding och sist herr Gür. Heidi Avellan och Fria Johansson Metso är lika korkade som de alltid har varit och en annan undrar ju varför de ens är med i den här diskussionen, då de ändock bara ger ett arrogant och korkat intryck.

  Nu har jag varit ”främlingsfientlig” så det räcker för hela tråden 😀

 30. Lennart W skriver:

  DogDylan:
  Fast hur behandlas flyktingar egentligen i Kina, Marocko, Ecuador och Senegal? Du kanske har koll, men det har då inte jag på rak arm.

  Går väl kanske att googla fram något. Men Kina tar väl emot en del flyktingar direkt från Nordkorea. Hur behandlas de idag? Marocko var det faktiskt en kollega som talade om idag i positiva ordalag om just flyktingar. Inte min uppgift, så häng inte mig för det. Iaf, så är Marocko ett land som många afrikaner kommer till som egentligen vill in i Europa via Spanien. Men många blir kvar i Marocko, och enl. kollegan hade de nu börjat med hyfsat ambitiösa program för att alla som väntade på besked av olika slag ska få bättre möjligheter till försörja sig själva.

  Madon fick jag ögonen på för några år sen när hon skrev kolumner i Metro. Gillade hennes idéer och attityder då iaf. Håller också med om att både Rayman och Gür är bra.

 31. katten skriver:

  Gegg-gegg-gegg- i dinegen geggamoja.

 32. QED skriver:

  Är detta månne ett försenat aprilskämt?

  ”I en motion till riksdagen vill de fyra moderaterna att jantelagen ska omfattas av diskrimineringslagen.

  – Det här tänkandet är en slags dold diskriminering som vi kan förändra, säger han till Sydsvenskan på nätet och menar att jantelagstänkande ska gå att lagstifta bort.”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/moderat-vill-lagstifta-bort-jante-1.1198417

  Men se det var det inte … 😎

  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&dok_id=GY02XM1498

  ”Förslag

  Men de politiska verktyg som vi tror trots allt måste tillgripas för att påskynda och åstadkomma en mentalitetsförskjutning från jantelag till dess motsats är en översyn i den nya Diskrimineringslagen (2008:567) som trädde i kraft den 1 januari 2009 med inriktning på jantelagens tydligt diskriminerande uttryck.

  Diskrimineringslagens 1 § beskriver dess ändamål: ” att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder”. Vi föreslår att man i en sådan översyn undersöker möjligheterna av att förtydliga att det negativa innehållet i jantelagen med stöd i diskrimineringslagen uttryckligen ska kunna motverkas så att människor inte i ord eller handling av annan människa styrs bort från att försöka förverkliga sina önskemål och drömmar när dessa har en för individen och samhället positiv utvecklingsinriktning.

  Vi föreslår vidare att en sådan översyn även undersöker möjligheterna till att i lagens 1 kap. 2 § förtydliga och definiera den diskriminerande mentalitet som finns i jantelagen och som nu bör få också lagstöd för att kunna motverkas.
  …”

  Är det ett reaktionärt försök att driva med DO-ämbetet? Det verkar allvarligt och
  måste utredas. 🙂

 33. Stefan skriver:

  Som invändning mot att en matematiker inte kan leva i onödan kan framhållas att bara för att något är sant behöver det inte nödvändigtvis vara användbart eller meningsfullt. Därmed inte sagt att just ditt liv är meningslöst utan enbart att matematiker hänger på samma sköra tråd som oss andra utifrån det kriteriet. Genusvetare kan dock inte leva annat än i onödan eftersom det ligger i ämnets natur att resultaten inte bara är oanvändbara och meningslösa utan direkt skadliga för samhället och alla oss som tvingas leva i det.

 34. […] är den riktiga matematikern Tanja Bergkvist som bloggat om denna uppvisning i repeterad innehållslös idioti från Stockholms Universitets […]

 35. Matte Matik skriver:

  Peter: Word! I IT-branschen finns det gott om liknande exempel, men aldrig att jag sett nåt i den här stilen. Fantastiskt roligt/bedrövande att läsa presentationen av avhandlingen. Man behöver bara citera texten för att se hur idiotiskt det hela är.

  Josef m.fl.: Hör av dig om du vill se filmen, jag har laddat ner den och kan lägga den någonstans om du är intresserad. Medan andra laddar ner från TPB laddar jag visst ner från SVT…

 36. Erik skriver:

  Matte Matik:

  Just sådana citat kryddade jag det senaste inlägget med. Plus en bonustext från Genusgudinnan Judith Butler.

 37. Lövet skriver:

  @Tanja: ”…jag tyckerdäremot att USA.s utriksepolitik gått över gränsen…”
  Otvivelaktigt – det ligger liksom i sakens natur när man för anfallskrig.

 38. Matte Matik skriver:

  Erik: Jag har skummat ditt senaste inlägg och visst är det säkert samma teoretiska gungfly det handlar om, men Matrix är trots allt en film som åtminstone jag hoppas ska presenteras som underhållning. Det här presenteras som en vetenskaplig avhandling. För övrigt fattar jag inte hur man kan vilja se något annat än första delen i filmen, 2:an och 3:an var riktigt dåliga tyckte jag. Jag är imponerad över er som orkar plöja så mycket post-flum.

 39. Tanja Bergkvist skriver:

  Ha ha kolla vad jag fann på bloggen Ad Hoc i Bulgarien – den ”internationella föreningen för blondiner” har sitt säte i Bulgarien, och i lördags hölls en blondinparad i Sofia. Från bloggen:

  ”Obligatorisk klädsel är rosa topp, vita jeans eller vit skjorta. Det rekommenderas också rosa accessoarer. Det kommer även att ske ett rekordförsök i grenen Mest blondiner på ett ställe. Det är inte känt om det finns deltagare från Sverige. Jag kan notera att ett liknande evenemang vore helt omöjligt i Sverige, oavsett hur frivillig deltagandet är. Detta knyter an till den postning jag hade om att i Bulgarien kan man inte tala om fenomenet politiskt korrekt. Huruvida det är bra eller dåligt ligger nog i betraktarens ögon. ”

  Obligatoriskt roooosa 🙂 Kommer inte Bulgarien att få en extra dos genusvetare skickade till sig via EU (helst från Sverige då)?

  http://adhocibulgarien.blogspot.com/2010/10/blondinfestival.html

 40. Tanja Bergkvist skriver:

  Ur programmet
  http://congress.interblondesassociation.org/en/

  ”Aim:Raising women’s status in the social, economical and political life of their countries”.

 41. Helena Palena skriver:

  Tanja: Oj, så mycket du hinner med! Härligt! Det är klart att mammors hjärnor växer när man får barn. Hur skulle man annars klara av den stora uppgiften att lotsa avkomman genom djungeln? Kan nämna att man får större fötter också!

 42. Info skriver:

  QED: JANTELAGEN

  QED: Skrämmande motion du länkar till, författad om inte av ett gäng högavlönade dårar så av en samling ignoranter med diverse kortslutningar i hjärnan.

  Men vem var då Sjupartialliansens nye Messias, den danske författaren Aksel Sandemose, upphovsman till begreppet ”Jante-lagen”? I Danmark avser ”Jante” den lilla staden Nykøbing och dess i Sandemoses ögon elaka och ondsinta människor. I Sverige avser ”Jante” däremot ”Sverige” och detta lands många hopplöst egoistiska, främlingsfientliga populister med en medfött destruktiv ”människosyn” och motvilja mot genuscertifiering.

  Eftersom jag bland en hel del olika examina också har en, som innefattar tre betyg i litteraturhistoria (ung. = nuvarande lic.examen), så har jag förstås för länge sen läst Sandemoses verk och vet åtskilligt om honom själv som person. Men detta kan jag lämna därhän för att i stället återge några rader ur en nutida bokcirkelrecension, skriven på nätet år 2000 av den för mig okända Hanna Andersson:

  ”TRE DAGAR EFTER BOKCIRKELN då vi skulle diskutera boken har jag läst ut den. Jag vet inte varför jag kände mig stolt över att jag var den som läst längst (över tvåhundrasidor), när vi alla var överens om att det är en svår och tråkig bok.

  Aksel börjar sin bok med ett högtravande och tråkigt förord som gör att man knappt orkar läsa vidare. Boken är hemsk, men enligt baksidan är ”ett av de viktigaste verken i den nordiska 1900-talslitteraturen: en tidlös skildring av ett barns utveckling, skriven med enastående inlevelse och minnesskärpa.”

  Aksel Sandemose gav ut berättelsen om sin barndom första gången 1934, men skrev om den en hel del på 50-talet och har inflikat de mest besynnerliga kommentarer i texten om att han inte håller med sig själv som ung. Jag har läst och läst, för att nå fram till målet – bokens slut. Jag känner mig lättad över att ha nått dit, och inte så lite duktig heller! Det jag gillar mest i boken är faktiskt epilogen, som ger ett visst existensberättigande till den här gnälliga och tröttsamma romanen som verkar vara skriven av en komplett galning. Det handlar om Espen Arnakke som föddes 1899 i staden som författaren valt att kalla Jante.

  Espen berättar historien om sin barndom i korta kapitel i ett sammelsurium av människor och händelser, allt för att urskulda det mord han som 17-åring begick. Han blev den han blev på grund av sin hemska uppväxt i fattigdom och hot. I Jante levde folk efter Jantelagen där första budet lyder ”Du ska inte tro att du är något.”

  Ibland skymtar det förbi någon smart mening eller några kloka ord, men mest känns all den här texten som seg soppa.

  Författaren berättar om grymma människor och urskuldar sin egen dumhet som självförsvar. Han bryter mot alla förbud, dricker sprit, försöker ta livet av sig och våldför sig på flickor. – – –

  Jantementaliteten finns överallt enligt Aksel Sandemose, och Jante är helvetet på jorden.”

 43. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, tack för roligt lästips ang att lagstifta bort jantementaliteten. 🙂 Jag är också ett offer för den, jag trodde jag var bra efter mina första 20 poäng matte, och nu några hundra poäng senare känns det som att man egentligen inte kan någonting, men det är väl en normal process förvisso som har mer med insikt än med jantelagen att göra. Som någon sa: felet med världen är att de dumma är så säkra på sin sak medan de kloka så fulla av tvivel.

  Stefan,
  även ett evigt liv kan faktiskt vara meningslöst ;-). Men någon gång i någon avlägsen framtid, om man bara låter frysa ner sig i några årtionden eller sekler, kommer en dag en fysiker, som upptäckt att han eller hon (eller hen) har användning för det där matteresultatet utan vilket det inte går att komma vidare i utforskandet av universums hemligheter.

  Men om man låter frysa ner sig och vaknar i en ny tid är det ju mer sannolikt att man själv kommer på tillämpningen än en fysiker som inte har tid att leta efter en gammal dammig artikel i ett mattebibliotek (om man inte publicerat sig på nätet på Arxiv http://arxiv.org/ givetvis, vilket garanterar ”patent” även innan någon expert på ämnet-professor på andra sidan jordklotet hunnit peer-reviewa din artikel. Något jag fick göra en gång eftersom ett gäng matematiker från Korea enligt min medförfattare tydligen börjat djupdyka i min tidigare forskning och gnuggade geniknölarna för att bevisa ett resultat jag redan bevisat men som ännu inte hade hunnit publiceras. I vilket fall, ingen har tyvärr ännu lyckats lösa ett enda av de öppna problem jag listar i min avhandling http://www.math.uu.se/~tanjab/thesis.pdf på bla sid 122-125 och 142-144 och det har nu gått tre år. jag borde kanske sökt postdoc, men nu har jag så mycket andra planer och kan inte ägna ytterligare 5 år åt det där, jag har redan förevigat mitt liv, kanske mer genom bloggen än med mina matematiska landvinningar om man skulle fråga en icke-matematiker, men för mig är det matematiken som förevigat mig så att jag kan dö i frid) och då är det man själv som kammar hem Nobelpriset i Fysik (ursäkta det långa sidospåret i parenters).

 44. Tanja Bergkvist skriver:

  Matte, ja ladda upp mattefilmen och lägg den ngnstans så kan alla se den, och så gör jag en uppdatering längst ner på bloggen. Vore jättebra!

 45. Tanja Bergkvist skriver:

  Lövet, ”@Tanja: ”…jag tyckerdäremot att USA.s utriksepolitik gått över gränsen…” Otvivelaktigt – det ligger liksom i sakens natur när man för anfallskrig.” Ha ha – den var faktiskt bra! 🙂

  Helena,
  mina fötter blev större under sista graviditetsmånaden pga vätskeansamling men sedan gick jag tillbaka till min normala storlek 36-37 så det vara bara tillfälligt för min del 🙂 Men nu måste jag fortsätta. Vill gärna se dokumentären om Novemberrevolutionen du skriver om här men det verkar inte som att länken till filmen fungerar?

 46. Tanja Bergkvist skriver:

  Dogdylan, är du i farten nu igen? 🙂 Fridas text innehåller en del motsägelser, eller kanske (medvetna?) förväxlingar. Bara rubriken ”Reglerad invandring skapar segregation” är är missvisande, eftersom hon med ”reglerad invandring” (om man läser texten) uppenbarligen egentligen menar ”mottagandeproblemet” (dvs tidsåtgången och trögheten i systemet vad gäller bedömning av asylskäl, att komma in på arbetsmarknaden osv), och det är väl ändå meningen att rubriken ska sammanfatta innehållet eller avspegla slutsatsen/resultatet av argumentationen. Kanske jag sammanfattar och kommenterar rapporten i ett kommande blogginlägg för dem som inte orkar läsa, men 37 sidor är inte mycket. Tar ju ung lika lång tid läsa det som ett av mina inlägg ;-).

  Såg du förresten diskussionen på webben, alltså debatten mellan författarna (Sakine Madon och Heidi Avellan var dock ej där)? Det sades en hel del kloka saker där faktiskt, se den om du hinner!

  Noterade förresten i referenserna till Gürs artikel en pocket som visst i år getts ut på Den Nya Välfärden: Engellau och Gür (2010): ”Låt dem inte komma undan: tio viktiga frågor till Sveriges poltiker” Boken kan beställas gratis verkar det som?

 47. Axel Johnson skriver:

  Jantelagen exemplifierad på högsta nivå i Sverige.
  329 riksdagsledamöter säger till de 20 nyvalda:
  Du ska inte tro att du är något något!

 48. Tanja Bergkvist skriver:

  Intressant: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fel-undervisning-gor-att-barn-utreds_5575145.svd

  ”Genom utvecklingspsykologi och neurobiologi vet vi att överordnade funktioner som abstraktionsförmåga, planerings- och organisationsförmåga hos alla barn utvecklas först från 10-årsåldern. Trots detta envisas skolan med att barnen ska söka kunskap själva redan från 6-årsverksamheten. Alla moderna medier översköljer även små barn med massor av fakta som de omöjligt kan sovra bland. Under de första skolåren skulle antagligen en viss tillbakagång till mer gammaldags katederundervisning vara bra för alla barn. Miljön i klassrummen skulle bli mindre rörig, vilket i synnerhet barn med koncentrationssvårigheter skulle må bra av. Ren minnesträning, det vill säga utantilläxor är nog också underskattat.”

 49. Tanja Bergkvist skriver:

  En till artikel, när det ändå varit på tapeten här: Ingen folkrättslig grund för kriget: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ingen-folkrattslig-grund-for-kriget_5550771.svd

 50. Erik skriver:

  Matte Matik:

  ”Jag har skummat ditt senaste inlägg och visst är det säkert samma teoretiska gungfly det handlar om, men Matrix är trots allt en film som åtminstone jag hoppas ska presenteras som underhållning.”

  Det är alltså Matrix 2 som mitt senaste inlägg berör, eller rättare sagt den akademiska disciplin som inspirerade den och 3:an. Den första Matrix-filmen var inte inspirerad av postmoderna/poststrukturella tankar som försöker låta smarta utan snarare av alla tidigare filmer på samma teman (virtual reality och man vs machine)

  ”Det här presenteras som en vetenskaplig avhandling.”

  The Matrix 2 och 3 bygger på just en vetenskaplig avhandling vid namn Simulacra & Simulation. Liksom avhandligen ”göra en matematiker” är även den avhandlingen byggd på poststrukturellt flum.

  ”För övrigt fattar jag inte hur man kan vilja se något annat än första delen i filmen, 2:an och 3:an var riktigt dåliga tyckte jag.”

  Det är alltså just de två filmerna som har Baudrillards poststrukturella arbete Simulacra & Simulation som inspirationskälla. Det anges klart och tydligt i abstrakten till ”att göra en matematiker” att ”Med hjälp av feministiskt poststrukturella teoribildningar undersöks studenters subjektifieringsprocesser”

  ”Jag är imponerad över er som orkar plöja så mycket post-flum.”

  Själv är jag enormt o-imponerad av vetenskapsrådet som betalar för sådan här helt uppenbar smörja. Sedan så var det en hel del postflum jag slapp plöja igenom för att att Matthew gjort det åt oss redan.

  Avslutningsvis så tvingades vi läsa Baudrillard på kursen i medievetenskap. Man var alltså så illa tvungen att utsätta sig för sån här dynga och dessutom diskutera den på seminariet efteråt SOM OM det var en seriös text med faktisk innebörd som man hade tvingat sig igenom.

 51. Matte Matik skriver:

  Erik: Ja, sorry, det var 2:an och 3:an jag tänkte på. Men det är trots allt filmer (dåliga dessutom) – om ditt inlägg var kritik mot S&S så är jag med. Tack och lov har jag själv sluppit undan djupt grävande i Baudrillard, Focault, Derrida m.fl.

 52. Tanja Bergkvist skriver:

  Haro lämnar Svensk kvinnolobby: http://www.newsmill.se/artikel/2010/10/22/det-svenska-j-mst-lldhetsperspektivet-r-f-r-ldrat

  Ni vet de där som skrev handboken ”Pengar nu!” där man bland annat kunde läsa om postautistisk ekonomi och att ”eftersom nationalekonomiska begrepp och modeller är utvecklade av män och för män brister de i vetenskaplig objektivitet” med mera: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/07/10/gender-budgeting-och-autistisk-ekonomi/

 53. Erik skriver:

  Matte Matik:

  ”Ja, sorry, det var 2:an och 3:an jag tänkte på. Men det är trots allt filmer (dåliga dessutom)”

  Det som är så bra med ConfusedMatthews recensioner är att han skiljer på objektivt bra och subjektivt bra. Det spelar ingen roll huruvida vi gillar filmerna eller inte, det som spelar roll är om filmens innehåll följer en vettig logik eller om vi får information som är dum eller onödig. Det är alltså fullt möjligt enligt Matthew att gilla en objektivt dålig film och lika möjligt att ogilla en objektivt bra film. Det ena är prestation, det andra är personlig smak.

  ”om ditt inlägg var kritik mot S&S så är jag med.”

  Mitt inlägg var inte (bara) kritik mot S&S, mitt inlägg var kritik mot den filosofi som formar S&S och alla andra postfilosofiska arbeten i samma anda. Det är inte S&S specifikt som är ren dumhet (även om min kompis närmast fick slaganfall av skratt när jag berättade att Bådrillaads teori om hyperrealitet postulerar det inte är du som tittar på TV utan TVn som tittar på dig),

  S&S är alltså lika dum som allt annat skapat efter samma filosofiska regler. Det är inte specifikt S&S jag kritiserar utan den idiotiska filosofin som helhet. Att sedan S&S som är en produkt av den filsofin blev dum är väntat. Att S&S utifrån postmodern bullshit skulle prestera nåt vettigt vore däremot anmärkningsvärt.

  Som Matthew säger, att shitty rhetorical filosofi skapar shitty rhetorical film innebär ju närmast att världen av orsak och verkan funkar precis som den skall.

 54. Mars skriver:

  Genusrelaterade diskurser… hmmm… det är topologi va?!

 55. Matte Matik skriver:

  Erik, jag är med dig. Intressant artikel om Haros utträde ur Svensk Kvinnolobby förresten.

  Vad tycker ni om att ungdomar är tvungna att se teater med sånt här innehålle i skolan förresten? Mäns våld mot kvinnor (i samarbete med en kvinnojour), Maktstrukturer i klassrummet, Killar förväntar sig sex osv.

  http://www.vasterbottensteatern.se/lar-kanna-oss/utbud_unghasten.php

 56. Gunnar Hyltén-Cavallius skriver:

  Jag föreslår en paus i resan med genusperspektivet för ögonen, och under den pausen tittar vi på Björk, den egensinniga sångerskan, då hon undervisar utifrån sin TV-apparat. Så det blir en del ”naturvetenskap”. I anslutning till Youtube-videon finns en lång rad mer eller mindre fyndiga och roliga kommentarer.

 57. Erik skriver:

  Här är den andra (och avslutande) delen som beskriver hur denna kaninhåls-filosofi fungerar. Observera att avhandlingen om ”Göra matte” beskrivs som poststrukturalistisk. Detta inlägg torde klargöra varför en sådan inspirationskälla innebär man får värdelös information också.

  http://aktivarum.wordpress.com/2010/10/29/andra-och-sista-inlagget-pa-temat-poststrukturalism-och-matrix/

 58. Elisabeth skriver:

  Nej…jag skulle inte klara Tentan, varken med processorer eller formelsamling (antiken?).

  Du skriver:
  ”Jag är också ett offer för den, jag trodde jag var bra efter mina första 20 poäng matte,” (Jantelagen)

  Visst var du bra då,
  och nu tycker jag att du är helt fantastisk, efter att ha läst i din blogg, i mina ögon är du ofattbart kunnig och smart,du är också balanserad och logisk i diskussioner, och vänlig.
  Ser att de flesta kommentatorerna också befinner sig i den högre sfären, så kommentarerna är lika intressanta att läsa som din respons.
  Jag älskar också matematik, på mitt eget enkla vis.

  Nietzsche sa väl: Vi har konsten för att sanningen inte skall störta oss i fördärvet.
  Han glömde Matematiken tror jag.

  Nu återgår jag till att läsa här, jag har nog inte mycket klokt att tillföra misstänker jag.
  Tack för denna intressanta blogg Tanja.

 59. QED skriver:

  En läsvärd artikel i The New York Sun 2006 med anledning av att Sverige utnämnts till världen mest demokratiska land:

  ”Now it’s Sweden’s turn. The Economist Intelligence Unit, associated with the Economist magazine, has awarded the title of world’s most democratic country to Sweden. For many observers, this is not only wrong — it’s staggeringly, outrageously misinformed.

  Sweden is, after all, a country in which the people are fed by their political, press, and intellectual establishment an unvarying diet of propaganda promoting the socialist welfare state, demonizing Israel, and whitewashing Islam.”

  ”In 1972, the British historian Roland Huntford titled his book about Sweden ”The New Totalitarians.” He is echoed by a number of observers today who describe Sweden as an example of ”soft totalitarianism.” Are they right? That’s a matter for debate — though it’s a debate that won’t take place in Sweden.”

  http://www.nysun.com/opinion/while-sweden-slept/44831/

 60. DogDylan skriver:

  Tanja:

  Nu har jag lyssnat till debatten. Jag kan väl sammanfatta den och säga litet om vad jag tycker:

  Låt mig börja med Frida Johansson Metso. Frida har pratat med SFI-elever. De känner sig frågande inför framtiden och hoppas på att deras invandrade släktingar kan komma till Sverige. Hon menar att det är ett högt politiskt och socialt pris att ha en reglerad invandring. Enligt henne borde gränserna vara öppna. Frida säger att vi antingen talar om välgörenhet vilket leder till att svenskarna tycker att invandrarna skall vara tacksamma. Det tycker Frida är fel. Frida tycker också att det är fel att tala om invandrare i termer av nytta, eftersom det kan leda till att om det bevisas att invandringen inte är till nytta för svenskarna så kommer man vilja stänga gränserna.

  Asylrätten skall då vara likställd med ”rätten till liv” (Naturrättsargument). För Frida betyder integration ”att försörja sig själv”. Att tala om kultur har inget med integration att göra säger hon. Hon pendlar mellan om det är rätt att lära sig svenska eller inte. En svår fråga. Att bli en del av den svenska kulturella samhällskroppen behöver man inte bli och det skall inte heller vara några krav på att man behöver lära sig ”svenska dygder” för att få ett medborgarskap. Kort sagt, man kan ha bruka, bara man arbetar.

  Det framkommer i debatten att i vissa kulturer blir det ju ett problem med just att få ut kvinnor på arbetsmarknaden. Där kan kanske inte kvinnor på samma villkor få delta på arbetsmarknaden på grund av den ”Community” de tillhör. Frida är emot assimilering, men Frida anser att det är okej att tvinga folk att bli ”individer”, trots att liberalismen är ett uttryck för assimilering. Frida menar också att ”I Danmark finns det en obehaglig debatt”, där man ställer krav på invandrare, men inte på danskar. Det ser hon i Sverige också. I västvärlden utvisas invandrare, men inte västerlänningar med ett medborgarskap. Det anser Frida vara en paradox. Varför skall man inte kunna utvisa svenskar, om man kan utvisa svenskar säger hon retoriskt.

  Hon får litet mothugg från Paulina Neuding som säger: ”Man känner hur avgrunden öppnar sig mellan dig, Frida och verklighetens folk”. När man kommer hit till Sverige som gäst så skall man anpassa fortsätter Paulina. Frida erkänner naturligtvis att hon inte alls tillhör ”verklighetens folk” och säger att det viktigaste för Sverige är 1. Garantera flyktingrätten, 2. Ta ansvar för invandrarna och de fördelar/problem som kan uppkomma. Gür känner i denna förvirring manad att förklara hur koncept som medborgarskap fungerar för publik och Frida.

  Min åsikt är att Frida inte bara är en dålig debattör och talare. Hon lider av delvis stora kunskapsbrister. Det är dock viktigt att veta att Frida är politiker. Hon kan inte bara som Thomas Gür och Paulina Neuding kräva att välfärdsstaten skall avskaffas. Det viktigaste för Frida är att vi har öppna gränser och att inga krav ställs, förutom att de kan försörja sig själv. Frida är stereotypen av en ung liberal som inte har koll på någonting. Nu skall jag inte klaga på att Frida är ”ung”. Vi är ungefär lika gamla.

  Paulina Neuding är mer spännande än Frida. Hon talar om ”invandrarnas brottslighet”. Något hon aldrig riktigt återkommer till i debatten. Hennes poäng är i alla fall att man delvis kulturellt kan förklara invandrarnas brottslighet. Något hon tvingas återupprepa när någon rabiat idiot i frågestunden (Vem fan är Thomas Ritter föresten?) säger att vissa invandrare inte går att assimilera. Paulina nämner Israel och USA som exempel på länder där invandrare kan vara underrepresenterade i brottsligheten. Troligtvis syftar hon till judar och östasiater. Paulina vill ha öppna gränser. Vad beror då brottsligheten på? Jo, det beror på välfärdsstaten och gör man välfärdsstaten mindre kommer brottsligheten minska. Detta argument är dock helt åt helvete fel, då Gür redan tidigare tillbakavisar detta, även om han gör det implicit med sina argument. Vissa folkgrupper är helt enkelt mer framgångrika än andra inom vissa fält. Detta kanske kan förklaras med att folkgrupper har vissa kulturella egenskaper som biokulturellt ärvs. Tillexempel är judar och östasiater överrepresenterade på Universiteten i västvärlden och båda är framgångsrika minoriteter, oftast mer framgångsrika än kristna västerlänningar. Detta är egentligen inte speciellt kontroversiellt, det är bara kontroversiellt i Sverige. Vissa kulturer är helt enkelt mer framgångrika än andra inom vissa fält, och ingår man i en viss kultursfär, lär man lyckas bättre än andra, även om det inte är hugget i sten. Detta har bland annat den svarta filosofiprofessor Thomas Sowell skrivit om.

  Paulina menar att flyktingar är gäster och de måste således anpassa sig till svenska ramnormer. Hon verkar förespråka någon typ av ”Civic nationalism”. Vart gränserna skall dras? Vid ”kvinnlig könstympning” säger Paulina. Sådant kan vi inte tillåta menar hon och ägnar man sig åt sådant kan man inte vara svensk. Paulina tycker också att vi skall ha en lag som säger att invandrare skall lära sig svenska. Paulina berör också aspekten att invandrare från olika länder bär med sig olika bagage och visst bagage kan vara antisemitiskt

  Man kan sammanfatta Neuding med att hon vill se viss assimileringspolitik inom vissa gränser så kvinnans frigörelse (hon är feminist) och att man lär sig majoritetsfolkets språk. Man får inte heller vara antisemit. Paulina är ju judinna och som framgått i andra texter hon skrivit och debatter hon deltagit i har hon varit rätt motvillig att annektera den typ av assimilering som inte kan internaliseras av judiska invandrare, så som kosher och könstympning av pojkar. Trots att detta går tvärtemot vad som anses moraliskt rätt för svenskar. Det är här det går fel för Neuding. Detta är en typisk judisk identitetskris som bland annat den judiska Paleokonservativa filosofi professorn Paul Gottfried har berört.

  Judarna uppfattar sig som en del av västvärlden, vi talar ju trots allt om ”Judeo-Christian western civilization”, men samtidigt vill de inte riktigt kulturellt assimileras. Ekonomisk assimilering är dock inga problem för judarna, och det judiska folket tenderar ju i västvärlden inte vara visuell minoritet. Att det judiska folket inte är visuell minoritet (idag) på samma sätt som den muslimska kan ju delvis förklara svenskarnas aversion mot Islam. Judarna är också långt mindre demografisk grupp än muslimerna i Sverige och de (judarna) är starkt ekonomiskt assimilerade. Det finns mer att säga om judisk kultur och deras relation till kulturell och religiös assimilering i västvärlden. Just nu står ju judarna inför en såkallad ”silent holocaust” eftersom så pass många judar i assimilationens rätta bemärkelse börjat (kulturellt) assimileras i västvärlden. Främst genom ”interreligiösa” äktenskap.

  I vilket fall är det uppenbart att det är rätt lyckat med yttre anpassning och inte ta den egna identitetspolitiken för långt. Detta noterar även Thomas Gür i debatten. För Frida är det skit samma. Vi är alla ”Individer” och det är fel att ställa krav säger hon.

  Thomas Gür är den som säger mest och säger det bäst. Han ger två perspektiv som han kallar ”vänster”. Perspektiv 1 säger att det är fel på vårt samhälle och att det är rasistiskt. Detta känner vi igen från Kamalis tid. Perspektiv 2 är den etniska nationalismen. Gür börjar med att säga att på 1970-talet så arbetade invandrare i högre grad än svenskarna (inte helt sant, men det är sant för vissa invandrargrupper). De invandrarna var främst från Europa och några från Turkiet. Gür är kritisk till Metsos ”öppna gränser politik” och han säger en ”sanning” (Min notering: Nobelpristagaren Milton Friedman en gång har sagt samma sak). Du kan inte ha en universiell välfärdsstat och samtidigt ha en massinvandring säger Thomas Gür. Antingen avskaffar vi välfärdsstaten, eller så blir vi som Danmark, där man stänger ute invandrare eller så blir vi som Saudi Arabien, där man ger olika sociala rättigheter för medborgare och invandrare fortsätter Gür. Gür väljer att avskaffa välfärdsstaten istället.

  Gür säger att vissa grupper har lyckats väl, så som judar och ester. Han tar Ottomanska imperiet som exempel, där judarna och de kristna lyckades mot alla odds. Gür talar om sig själv som turk och hur hans identitet skiftat. Det är viktigt att man inte ligger till last för andra säger han. Gür talar om för Frida hur medborgarskap fungerar och att majoritetssamhällen har rätt att ställa rimliga krav på dem som invandrare att de adopterar seder och bruk inom rimliga gränser. Sverige är inget rasistiskt land men kriminella invandrare skall utvisas eftersom de inte är medborgare säger Gür. Gür har rätt i sak att man inte kan utvisa medborgare (något Frida inte fattar) utifrån internationell lag, men moraliskt har han nödvändigtvis inte rätt och historiskt har man kunnat dra in medborgarskap. I Danmark och Frankrike diskuterar möjligheten att dra in medborgarskap och i Israel är det en realitet!

  Gür ger också en historielektion om 1975 minoritetspolitik och 1996:s politiska ordning om att svenskar skall ”integreras” i mångfalden. Det gillar inte Gür. Han tycker att de som kommer hit skall anpassa sig och det har varit ”extremt öppet i Sverige” rörande de här frågorna. Han säger att om man talar ”Kebab-svenska” (Ja, sådana begrepp använder Gür!) så kommer man inte respekteras. Han säger även att han älskar Sverige och därför har han adopterat våra koder säger han. Vi kan ha vilka drömmar som helst men ens moraliska plikt är att anpassa sig till majoritet fortsätter han. Oftast finns det ett socialt tryck som leder till assimilering, dock inte idag.

  Frågestunden är halvkul.

  Någon frågar hur det kommer se ut i framtiden. Gür menar att hela skiten kommer gå åt helvete om vi inte gör något åt invandringspolitiken. Han säger också att det är idiotiskt att motivera invandring från tredje världen för att ”plocka bär”, när vi har arbetslöshet. Av någon cp-skadad anledning anser Gür ändock att sådan invandring är bra. Vilken motsägelse. Frida däremot vill ha öppna gränser för hela världen och den ”reglerade invandringen är obehaglig”. Paulina håller med Gür. Det kommer gå åt helvete.

  PJ Anders Linder ställer en jävligt relevant fråga: Hur stora bedömningar behövs för att bryta ”utanförskapet”. Han noterar att I Australien finns det ju också uppslitande diskussioner om det här i liberala länder som i USA och Australien. Thomas Gür ger svar på tal. Gür säger att han längtar till 1970-talet igen och att vi måste börja med att få in invandrarna på arbetsmarknaden. Gür har dock fel i att den kulturella distansen är lika stor då som nu. Vi svenskar har blivit mer ”toleranta”, men så fort pendeln svänger kommer vi bli mer intoleranta, precis som i Danmark. Just nu får vi etniska svenskar inte kräva egen identitetspolitik hur som helst. Men saker och ting svänger och religion, etniska och kulturella band tenderar oftast att vara starkare än kommunism och liberal kosmopolitism .

  Enligt min åsikt var Thomas Gür mest övertygande. Det finns dock ett stort antal tabun som ingen av debattörerna vågar bryta. För det första handlar det om invandringens mängd. Vill vi etniska svenskar verkligen ha en massinvandring och gå från ett etniskt homogent land till ett mångetniskt och mångkulturellt land? (Ja, alla stater är mångkulturella men ni fattar vad jag menar). Kan vi verkligen assimilera sådana här mängder människor? De flesta svenskar har inga problem med immigranter, men jag tror att många svenskar är skeptiska till den typen av invandring vi har idag samt mängden. Thomas Gür säger ju själv att det är unikt att hjälppersonal blir attackerad i tillexempel Rosengård och att det inte var så tidigare. Problemet kan ligga i vilka vi tar emot. Det är som bekant en stor skillnad på en indisk invandrare med högskoleutbildning och som fått ett jobb i Sverige innan han invandrar och en invandrare som varken kan läsa eller skriva, samt har värderingar som krockar med de värderingar som verkar utgöra den normativa ramen för det som betraktas som svenskt.

  Att Islam är den största faran mot västvärlden är ju som bekant fel. Att Islam är en problematisk religion och ideologi i vissa sammanhang är sant, men knappast den största faran. Den största faran torde ju vara eliternas ovilja att säga att: Alla är inte lika, vi är olika och vissa invandrargrupper är bättre för oss än andra invandrargrupper. Egentligen behöver man inte ens diskriminera på gruppnivå. Man kan helt enkelt reglera invandringen och välja ut de individer (från alla grupper) som man anser passar i vårt samhälle. Det är just den här utvecklingen hela Frankfurtskolan varnar för. Varför då? Jo, de vet mycket väl att om vi började plocka ut de invandrare (som individer) som vi ville ha så skulle vissa grupper fort bli överrepresenterade bland de vi föredrar.

  Men om vi nu skall behålla nationalstaten och förespråka kommunitariarism på statnivå. Vad är då det moraliska felslutet i att välja vilka som vill skall ingå i ”vi”. Så länge vi ger alla andra nationer/stater samma möjligheter ser jag inte problemet. Det kanske är så att den västerländska nationalismen är ful, men icke-västerländska afrikanska nationalismen är vacker. Uppenbarligen är det, de vibbar jag får av den här debatten.

  Nu är det ju så här att västvärlden är i rörelse mot nationalism och i östblocket är det till och med etnisk nationalism (av den gamla auktoritära sorten) som är på frammarsch.

  Fröken Frida J. Metso lär inte direkt vinna folkets gillande och det erkänner hon ju själv. Paulina Neuding vill vara frispråkig men vill förklara allt med att om vi avskaffar välfärdsstaten och inför hårdare straff så kommer det lösa sig. Thomas Gür vet nog vart det hela kommer sluta och det fattade han redan på 1990-talet. När det sker stora förändringar (och att transformera västvärlden från en monolit till en polymit är en jävligt stor förändring.

  Tugget om populism är bara elitiskt skitsnack. De flesta svenskarna definierar demokrati som folkstyre (majoritetsstyre), inte som konstutionella principer. När allt kommer omkring så är kulturell, etnisk och religiös identitet oftast viktigare än ideologiska principer.

  Den enda lösningen är assimileringspolitik värd namnet och avskaffandet av normativ multikulturalismen, en minskning av invandringen och avskaffandet av kosmopolitismen, samt upprättandet av en paleo-konservativ utrikespolitik.

  Det är ingen jävel som är emot invandring, förutom kanske nynazister, så som ND och Svenskarnas Parti, och de har inget som helst folkligt stöd, eftersom svenska folket inte tänker i termer av rasistisk supremacism.

  Vill man inte ha den etniska nationalismen i Sverige kanske man bör lösa migrations/integrationspolitiken nu och inte om 20 år. Det är inte heller mycket man behöver göra, bara återgå till den immigrationspolitiken som fanns innan 1975.

 61. Info skriver:

  SVAR TILL LENNART W. OCH TANJA

  Som svar till allas vår mästare, Lennart W., som ideligen hånar mig

  ”Lennart W skriver:
  oktober 22, 2010 kl 9:54 f m
  Info, du verkar verkligen inte vara i balans. Är du frisk?”

  Så skulle jag vilja svara till Tanja för att roa henne under omkring tio sekunder:

  NEWSMILL TANJA HARO

  Det var efter en av mina böcker, som en ledande medlem i HARO tillskrev mig. (Detta var före datoriseringens tid, så det rörde sig om handskrivna/skrivmaskinskrivna brev.). Jag minns inte säkert boken i fråga. Men jag tror att det rörde sig om en, som dels fokuserade på dumheter i den socialistiska flumskolan, dels på naturvård.

  Huruvida detta ingick i HAROS:s strävanden, minns jag inte, men förmodligen fanns i boken också en del annat, som intresserade HARO-kvinnan. Hennes brev finns arkiverade på Uppsala universitetsbibliotek.

  Tanja – jag har ingen kontakt med HARO numera, men om du råkar personligen känna någon medlem där, så ber jag dig att hälsa från mig till den ovannämnda brevvännen.

 62. QED skriver:

  Tanja, länken till blondinparaden i Bulgarien var humoristisk

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/10/27/mammor-har-storre-hjarna-4-2-miljoner-till-genus-matte-och-en-film-som-maste-ses-–-idag/#comment-10141

  I Blondinernas Ed ingår bland annat ”jag lovar att inte anstränga hjärnan så att håret blir svart”.

 63. Lennart W skriver:

  Info, det var faktiskt inte menat som hån. Blev faktiskt orolig för dig du på något sätt fick skjutningarna i Malmö mot invandrare till ett dödshot mot dig personligen från ”Sveriges riksdagsledamöter, invandrare eller journalister”. Rena paranojan.

  Infos inlägg

 64. Info skriver:

  BEHÖVS EN SÄRSKILD LAGSTIFTNING MOT HARO?

  Sign. QED uppmärksammade nyligen det moderata förslaget, att en antijantelag skulle stiftas. Dvs. att om någon tänker politiskt inkorrekt, så ska ett högt straff utdömas.

  Jag har idag hört i radion, att moderaterna går kraftigt framåt i alla opninionsundersökningar, Anledningen sägs vara, att moderaterna lagt fran en riksdagsmotion om en JANTELAG.

  Dvs. en lag som förbjuder alla människor inte bara att handla utan också att tänka på ett politiskt fel sätt. T.ex. om de på morgonen vaknat upp från en dröm och sen inte inför den ständigt vakande politikpolisen kan redogöra för sin dråm.

  ”Det här är inte en brottslag. Det här är en attitydlag. Vi moderater vill skapa önskvärda attityder.!”

 65. Peter skriver:

  Eh … var inte tentan lite lätt? Jag tror jag skulle få godkänt trots att det var 20 år sedan jag läste flervariabelanalys.

 66. Tanja Bergkvist skriver:

  Underhållande matteanekdot: 🙂

  En kemist, en fysiker och en matematiker är på samma konferens. På kvällen sitter de i hotellbaren och småpratar. Matematikern går och lägger sig först, någon minut senare går kemisten och lägger sig, tätt följd av fysikern. Slumpen har placerat deras hotellrum i samma korridor, och när fysikern kommer till korridoren står kemisten där och begrundar en tom papperskorg. Några meter längre bort i korridoren brinner det, men kemisten gör inget med vattenkranen han har precis bredvid sig.

  Fysikern frågar kemisten vad han grubblar över, och han svarar att han funderar på vad, av de saker han har omkring sig, ger mest koldioxid när han blandar det med vatten. Han behöver nämligen koldioxiden för att släcka branden. Fysikern rycker åt sig den tomma papperskorgen, fyller den med vatten och häller vattnet på elden, som slocknar. Kemisten och fysikern lägger sig. Nästa morgon, vid frukostbordet, frågar de matematikern om han inte sett branden i korridoren föregående kväll. Jovisst, svarar matematikern. ”Men varför gjorde du inget åt den?” frågar de andra två förvånat. ”Det fanns en brand, en vattenkran och en tom papperskorg. Lösningen var ju uppenbar!” svarar matematikern.

  Nästa år råkar samma kemist, samma fysiker och samma matematiker sitta på samma hotellbar efter dagens konfererande. Återigen går matematikern och lägger sig först, innan kemisten följs av fysikern. Återigen brinner det i hotellkorridoren, men matematikern bara tömde den fulla papperskorgen. Nästa morgon frågar kemisten och fysikern varför han inte gjorde något, nu när han såg branden. ”Nu är ni orättvisa”, svarar matematikern. ”Jag tömde ju paperskorgen som var full. Därmed reducerade jag problemet till ett som vi redan löst!”

  Typiskt matematiker! 🙂 🙂

  Nä, jag måste städa vidare nu – städhelg. Inget vidare väder ändå…

 67. Tina skriver:

  Tanja, vet du vad mattefilmen heter på engleska? Nu när den inte finns upplagd längre måste jag hitta den på något annat sätt men har ingen att leta på.

 68. Tanja Bergkvist skriver:

  Tina, jag har sökt runt lite nu, den borde ju heta något i stil med The impossible math eller något men hittar den varken på youtube eller google videos och det verkar som om det sista avsnittet redan varit: http://www.tv.nu/p/10102018001855svt2

  Förstår inte varför Kunskapskanalen alltid tar bort sina videos samma dag!?

  Möjligtvis kan man beställa den från SVT eller Kunskapskanalen, då kan du ju passa på att beställa UR-serien ”Jorden är platt” http://www.ur.se/mb/pdf/handledningar/31660_platt_matte.pdf där jag medverkade i två av programmen (matematik och geometri i naturen samt matematik och arkitektur från 2003) och Vetenskapens värld från 2003 dokumentär om Archimedes där jag fick spendera hela 5 minuter i studion efteråt och förklara matematikens skönhet 🙂

  Men tyvärr, ingen av mina insatser kommer i närheten av det man åstadkom i ”Den omöjliga matten” – det var både kunskap och humor blandat, verkligen välgjord. Men som sagt, den kan nog beställas från SVT, fast har ingen aning om vad den isf kostar.

  Detta betyder väl att jag och tex Matte Matik eller annan matteintresserad som följer bloggen får snickra ihop ett team och göra en liknande dokumentär då – måste bara försöka få en ”normal” människa med på tåget så att det blir lika roligt som den där dokumentären :-).

  Jag tror att någon bekant sparat ner filmen och ska se vad jag kan göra. Väntar fortfarande på respons ang detta, då jag inser att alla inte råkat gå in på min blogg just den dagen som var programmets sista dag. Ledsen jag var sent ute, men jag upptäckte ju programmet själv av en slump kvällen innan…

 69. QED skriver:

  Det här tycks vara originaltiteln för den ”omöjliga matematiken”

  ”Alan and Marcus Go Forth and Multiply” (BBC 2, 2009). Alan Davies embarks on a maths odyssey with the help of mathematician Marcus du Sautoy.”

  Den finns på YouTube tydligen:

  http://www.google.com/search?q=Alan+and+Marcus+Go+Forth+and+Multiply&hl=sv&client=safari&rls=en&prmd=v&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=ZsrNTLn8H8GUOtmhuIwB&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CB4QqwQwAA

 70. QED skriver:

  Man kan hitta ”Den omöjliga matematiken” under den engelska titeln
  ”Alan and Marcus Go Forth and Multiply” på YouTube.

 71. QED skriver:

  Man kan läsa mer om projektet Att bli mattemänniska här

  ”Flickor främjas av specifika matteklasser

  Normen är att matematik är maskulint ämne. Därför gynnas flickor av att ha kvinnliga lärare i specialklasser i matematik, visar forskningen inom projektet Att bli mattemänniska som bedrivits vid Stockholms universitet. Resultatet är ett av flera som presenteras under Resultatdialog vid Uppsala universitet i dagarna. I samband med konferensen släpps en rapport med resultat från 28 projekt inom utbildningsvetenskap som finansierats av Vetenskapsrådet.”

  http://www.vr.se/franvetenskapsradet/nyheter/nyhetsarkiv/nyheter2010/nyheter2010/flickorframjasavspecifikamatteklasser.5.4da1d17512b4b7a738380005944.html

  Dessutom ger VR 153 nya miljoner till forskning om lärande. Undrar om det finns några genusprojekt bland dessa?

  http://www.vr.se/franvetenskapsradet/nyheter/nyhetsarkiv/nyheter2010/nyheter2010/153miljonertillforskningomlarande.5.6ba153d412bd681a10580001665.html

  En forskarsskola i Hemkunskap lär Uppsala universitet få.

 72. QED skriver:

  Här är en litet intressant debatt om forskningen vid socialhögskolorna i SULF-tidningen. Socialstyrelsen vill gärna se mer utveckling mot evidensbaserat socialt arbete, såsom är legio i psykiatri och medicin. Medan sociologiprofessorerna vänder sig emot t.ex. randomiserade försök (som används sedan länge i medicinen). De vill förmodligen fortsätta sin kulturmarxistiska ideologiproduktion ostörda av verkligheten.

  ”Socialstyrelsen vill dirigera forskning”

  http://www.sulf.se/templates/CopyrightPage.aspx?id=11404

  ”Vetenskaplig frihet och samhällsansvar ”

  ”Sex professorer i Socialt arbete vid Lunds universitet har upprörts över att Socialstyrelsen konstaterat att det är en stor brist på kunskap om verksamma insatser inom socialtjänstområdet och att det bedrivs allt för få effekt utvärderingar i Sverige”

  http://www.sulf.se/templates/CopyrightPage.aspx?id=11461

  ”Replik till Socialstyrelsen”

  http://www.sulf.se/templates/CopyrightPage.aspx?id=11562

  ”Inget speciellt upprörande”

  ”FÖR MIG BIDRAR Socialstyrelsens rapport till att det blir tydligt vilken sorts forskning som bedrivs vid Socialhögskolorna. Det är kanske denna tydlighet som blir problematisk eftersom den avslöjar den rådande diskursens totala maktdominans. Detta kan också förklara hätskheten i svaren från professorerna.”

  http://www.sulf.se/templates/CopyrightPage.aspx?id=11752

  (Min kursivering)

 73. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, jättebra att du hittat filmen! Måste lägga upp den som inlägg då!

  Peter, tentan gäller flervariabeln på Energisystem, Miljö- och vatten samt IT-programmet och är på 5 hp, medan flervariabeln om man går Teknisk fysik eller elektroteknik är på 10 hp. Men om du tycker den är lätt så är det bra – så vet jag att jag har vettiga läsare 😉

 74. […] ”Den omöjliga matten” från föregående inlägg som inte längre går att ses på SVT Play finns på Youtube! Tack till QED som fann den! Den heter […]

 75. Tina skriver:

  Tack så jättemycket Tanja och QED för att ni tipsade om och hittade filmen, ska kolla på den nu 😀

 76. […] Mammor har större hjärna, 4.2 miljoner till genus-matte, och en film som måste ses – IDAG! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: