Snillen spekulerar politiskt inkorrekt

Fysikpristagaren Andre Geim

Fysikpristagaren Andre Geim

Årets Nobelpristagare diskuterar sakernas tillstånd. Mycket sevärt – måste rekommendera årets ”Snillen spekulerar” (en timme långt, se även länk längst ner i inlägget).  Redan under Nobelmiddagen under sitt tal väckte en av fysikpristagarna, Andre Geim, extra uppmärksamhet genom att under sina få minuter ta upp något helt annat än Nobelpriset och sin forskning, nämligen den politiska korrekthetens grepp om världen och det han kallade vägen mot medelmåttighet och ”idiokrati”, och för att förvissa sig om att detta är fallet behöver man inte gå längre än till mitt förra blogginlägg.  Se hans tal  HÄR  i mitten på sidan ( ”Fysikpristagarens tal”, längd 5 minuter). Att ens påtala den politiska korrektheten var så politiskt inkorrekt och en sådan sensation (och att göra det i det sammanhanget när vem som helst kan höra!) att TV 4 tog upp hans tal i sitt nyhetsinslag.

Egentligen borde ju media ha mörkat detta hemska påstående, men då hela världen ser Nobelpris-tagarnas tal så kan ju detta ändå knappast ha undgått någon. Och det är lika bra att uppmärksamma det innan någon bloggare gör det, så att man i god tid kan förbereda hela den församlade journalistkåren på ett riktigt Krisläge och ge landets nyhetsredaktioner, ledande proffstyckare och inhyrda akademiker gott om tid på sig att tänka igenom detta riktigt noga innan befolkningen hinner förstå vad fysikpristagaren verkligen sade, och att han verkligen sade det. Det krävs en kollektiv intelligens högre än en Nobelpristagares för att avvärja detta hot. Vi får önska den församlade proffstyckareliten lycka till. Och inte blev det bättre i ”Snillen Spekulerar”. Flera gånger sades en hel del mycket intressanta saker som satte den stackars moderatorn i en svår sits. Lyssna noga på allt! Jag utelämnar en fullständig analys – mina bloggläsare är intelligenta nog att göra den:

Snillen spekulerar politiskt inkorrekt (SVT Play)!

Annons

37 Responses to Snillen spekulerar politiskt inkorrekt

 1. Pseudo Nym skriver:

  Något verkar vara fel på bloggen. Vart tog de sista 75% av inlägget vägen?

 2. Tanja Bergkvist skriver:

  Pseudo Nym, ha ha ha 🙂 Jag gör framsteg! Dessutom är det så viktigt att alla ser programmet och talet så jag inte vill avleda uppmärksamheten med två kilometer genussvammel – men det kommer i veckan! 😉

 3. gealach skriver:

  Jag hade TV:n på i bakgrunden under nobelmiddagen och slölyssnade lite, men hade turen att vara uppmärksam under just detta tal. Jag fick en ny idol! 😀

 4. wodinaz skriver:

  Mycket intressant. Det var också anmärkningsvärt att höra hur pristagaren i litteratur påtalade förstörelsen av hierarkier inom humaniora och konst och menade att folk inte längre kan skilja på fult och vackert. Han sade faktiskt ordet ”hierkarkier”, vilket var fascinerande.

  Humanoirans totala urspårning och fullkomliga avsaknad av vett illustreras synnerligen väl här på bloggen, om inte annat 🙂

  Samtidigt utses den utmärkte Ron Paul till att granska Federal Reserve och vi har en konstig självmordsbombare som lyckades enbart döda sig själv, men samtidigt illustrerar problemet med okontrollerad, oansvarig massinvandring väldigt bra.

  Det är min övertygelse att detta är en gudomlig intervention — det är helt enkelt för bra för att vara ”normalt” eller ”naturligt”, givet den politiska korrekthetens primat över kulturen.

 5. wodinaz skriver:

  Det skall givetvis stå ”hierarkier” rad 3 ovan. Sorry.

 6. Tanja Bergkvist skriver:

  Gealach, samma här! Fysiker i allmänhet brukar vara väldigt sunda, både min mamma, pappa och bror är förresten fysiker – jag är det svarta fåret som är matematiker ;-). Det är så härligt med den ryska brytningen, har haft så många föreläsare med den: ”considerrrrr the following analytic faaaanction” ha ha! 🙂 Jag önskade ibland att världen styrdes av fysiker med Östeuropeiskt påbrå! 😉

 7. Tanja Bergkvist skriver:

  Wodinaz, sedan påtalade litteraturpristagaren också det här med vacker och ful konst, vilket ju också är en het fråga för många: http://www.axess.se/blog/

  ”Ron Paul till att granska Federal Reserve”, vad har jag missat? Berätta förklara osv! Och så beviset för Guds existens tack! 😉 På tal om gudomlig intervention.

  Nu på TV 2 Dokument Inifrån: Historien om wikileaks, nu kl 20.00-21.00!

  Dags att starta genusleaks? 🙂

 8. […] Läsvärt inlägg, klicka även på länken och se klippet med fysikpristagarens tal, jag satt hemma i soffan och applåderade under direktsändningen i fredags. Årets Nobelpristagare diskuterar sakernas tillstånd. Mycket sevärt – måste rekommendera årets "Snillen spekulerar" (en timme långt, se även länk längst ner i inlägget).  Redan under Nobelmiddagen under sitt tal väckte en av fysikpristagarna, Andre Geim, extra uppmärksamhet genom att under sina få minuter ta upp något helt annat än Nobelpri … Read More […]

 9. LP skriver:

  Citat från Johan Lundbergs artikel i SvD som Tanja länkar till ovan:

  ”Genom att vi via kulturtraditionen konfronteras med värden och beteenden som har visat sig överlevnadsbenägna över stora tidsavstånd, är det möjligt att upprätta handlingskodex som har förutsättningar att bli mer långsiktigt verkande och därför kraftfullare än när man organiserar gemenskaper runt ett antal nutidsbundna åsikter.”

  Det är bra sagt. Lundberg är inte min idol, men ibland får han till det.
  Men det finns också en tråkigare sida av den antipostmodernistiska och kulturtraditionalistiska strömning Lundberg kanske kan sägas vara en del av. Kulturkonservatism av gammaldags modell är inget som jag vill ha tillbaka. Den leder till förstening och stillastående som vi förr eller senare måste revoltera mot.
  Ta tex de patetiska ”brunmålarna” (varav många verkar vara dåliga elever till målaren Odd Nerdrum) som ibland varit på tapeten då debattens vågor om samtidskonsten kontra den traditionella konsten gått höga. Nog kan jag uppskatta måleri, men om man intar vulgärpositionen att avfärda allt som inte framställts i traditionell stil med trat’ditionella tekniker (oljemåleri, klassiskt skulpterande etc), då har man en del att lära sig då det gäller förståelsen för det konstnärliga uttryckets komplexitet.

  Fantastiskt tal av Andre Geim! Jag uppfattade det som att han slog mot flera håll samtidigt. Den politiska korrektheten är den religion vi numera tilläm,par i den sekulariserade delen av världen. Den talar om för oss vad och hur vi bör göra för att inte bryta tabun och kulturkoder, men den ger inga riktiga svar på varför. Exakt som religion – underkastelse och oförnuft! Geim representerar kanske motsatsen, alltså sökandets klara låga som brinner genom hårt arbete.

  I dagens västerland kräver man ofta att vi visar respekt mot diverse importerade och ärvda dumheter av religiös och kulturell karaktär. Man skall visa respekt inför det faktum att man aldrig kan ha hela bilden helt klar för sig, men uppenbar idioti och primitiv dumhet skall man inte slösa tid på. Om vi fortsätter att göra det kommer utvecklingen inte bara att avstanna utan tom gå baklänges! Idiotin skall inte få sätta dagordningen.

  Vi behöver upplysningsfundamentalister idag. Det behövs förebilder som agerar motvikter mot den gödselhög irrationell idioti vi håller på att drunkna i.

 10. Rosenhane skriver:

  Tack Tanja 😉

  Ett fult censurtilltag i sammanhanget; i Tv4:as textning av Andre Geim:s tal i Blå Hallen upphörde texten när han gav en känga EU-kommissionen och som kungen och alla andra skrattade så gott åt.
  Meningen måste ha varit att försöka ”mildra” effekten av Geims oerhörda attack på allt som tycks vara svensk pk-medias livsluft, nämligen den ensidigt vinklade ”vetenskräpligheten” som bär upp både klimathotsindustrin och genuskärringeriet.

 11. 16830911 skriver:

  Någon som vet hur man får svensk text?
  Någon som vet varför svensk text saknas?

 12. 16830911 skriver:

  @Rosenhane:

  På Nobelprisets hemsida finns texten som lämnades in av Geim. Där saknas också kängan. Troligen har Geim lagt till kängan i själva talet. Dessutom har SVT troligen utgått från samma text. Så SVT är nog utan skuld.

 13. Info skriver:

  KORREKT OCH POLITISKT INKORREKT KONST OCH KULTUR

  Vill Sverigedemokraterna förbjuda all ”progressiv” och ”gränsöverskridande” och ”normbrytande” och ”samhällskritisk” konst? All ”god” konst, med andra ord.

  Ja, så sägs det. ”Sveriges” radio förfasar sig häröver åtminstone i något program någon gång varje vecka. Kulturetablissemanget tar i ord och handling samfällt avstånd från Sverigedemokraternas påstådda fientlighet mot all ”kultur” som inte med hemtovade knätofsar från Mora kliar de borgerliga reaktionärerna på ryggen.

  Tiina Rosenberg skräder inte orden: ”I Sverigedemokraternas kulturella vision ska konsten sprida glädje och skönhet, inte uppröra eller provocera. – – – Att hylla kärnfamiljen och heterosexualiteten kan vara en sak, det gör redan samhället i stort. Men kopplas detta ideal till en helvit och blåögd utopi i folkdräkt handlar det om nazism.” (”Konst som splittrar nationen”, tidn. Bang 2010-11-30.)

  Samiska dräkter är kultur. Zigenarkjolar är kultur. Svenska folkdräkter är nazism.

  Det ordnas en svensk poesifestival med utländska poeter på Kungl. Dramatens stora scen, inför vilken arrangören, Madeleine Grieve, på en reklamaffisch river sönder en hakkorsflagga och samtidigt uppmanar Jimmie Åkesson att ”hålla för ögonen”. En kulturfestival, vars enda syfte är att protestera och demonstrera mot ett visst partis s.k. kulturrasism.

  Anna Odells spelade självmordsförsök gör henne över en natt till Sveriges mest omtalade och hyllade konstnär. Normbrytande! Samhällskritiskt! Den som ifrågasätter det konstnärliga värdet i att låta skattebetalare bekosta avsiktliga bedrägerier mot samhället (polisutryckning, ianspråktagande av sjukhusplats och ett flertal sjukhusanställdas tjänstetid osv.) benämns nazist med bruna rötter.

  En utländsk, radikalfeministisk HBT-kvinna bjuds in och arvoderas högt för att i ett stort uppmärksammat, svenskt konstevenemang pissa stående offentligt. Normbrytande! Gränsöverskridande! Progressivt!

  VAD SÄGER SVERIGESDEMOKRATERNA SJÄLVA?

  Normalt får ju inte Sverigedemokraterna tillfälle att redogöra för sin egen uppfattning. Nyligen hittade jag i alla fall några uttalanden på nätet av Jimmie Åkessons taktiskt anställda sekretererska, ALEXANDRA BRUNELL, 20 år. I sin politiska blogg besvarade hon ett antal kommentatorfrågor:

  • ”Vill du avskaffa stöd för samhällskritisk konst?”

  ”- Någon sådan hållning finns inte. Vi har däremot kritiserat att våra skattepengar går till rent anstötlig konst med t.ex. en bild på en kvinna som har handen uppförd i de privata delarna på en häst.”

  [ANM.: Här syftas på en ”normbrytande” utställning av den ”världsberömde” postmodernisten Andres Serrano, visad på flera svenska konstmuseer, bl.a. Kulturen i Lund.

  ”Andres Serrano, född 15 augusti 1950 i New York, är en amerikansk fotograf och konstnär. Olika kroppsvätskor, som urin, blod och sperma, är återkommande motiv i Serranos fotografier.

  Han är bland annat känd för det kontroversiella konstverket Piss Christ, ett fotografi av ett krucifix nersänkt i konstnärens eget [= egen] urin. Till andra kända verk hör Blood and Semen III och Piss and Blood, vilka användes på skivomslagen till Metallicas album Load respektive ReLoad.” (Källa: Wikipedia.)]

  • ”Varför vill ni ta bort genuspedagogiken ur dagordningen?”

  ”- Jag tycker att genuspedagogik är en konstlad föreställning. Jag anser att flickor ska få vara flickor, pojkar ska få vara pojkar, män ska få vara män och kvinnor ska få vara kvinnor. Jag, och mitt parti, lägger tyngden vid könet som en fysisk snarare än en social konstruktion. Det finns skillnader mellan män och kvinnor, pojkar och flickor. Vad som däremot anses tjejigt eller pojkigt bestäms av den för tillfälligt rådande sociala kontexten.”

  INVÄNDNINGAR

  För att inte Alexandra Brunell ska få stå oemotsagd citerar jag här ur bloggen Bengtssons frestelser, som drivs av ALEX BENGTSSON. Alex, f.d. ordf. för Ung Vänster i Halland, nu Expo-anställd, sd-hatande bokförfattare) skriver den 28/11:

  ”Jag kan inte riktigt släppa det som hände i onsdags när Sverigedemokraternas ungdomsförbund stod utanför Dramaten och läste ”svensk poesi”. Den sverigedemokratiska vurmen för ”svensk kultur” är inte bara historielös och inkonsekvent. Den är så strategiskt fel att varje antifascist i det här landet borde skåla i både fulöl och lönehelgsgroggar för att fira Sverigedemokraternas högtravande stolleri.”

  PER WIRTÉN, Dagens Arena, Expressen, Sveriges radio, Sydsvenskan, skriver i sin blogg d. 25/11:

  ”SD:s förvirring om Moberg är betecknande. De verkar inte se det Sverige de hela tiden talar om. Sverigedemokrater är som främlingar i sitt eget land. De har ju noll koll på sin egen kärnfråga: Sverige och svenskhet. När jag rör mig i min hembygd, i Huddinge, möter jag ett universum av berättelser, minnen, språk och världsbilder. Det är Sverige.

  Jimmie Åkesson lever i ett land [Sverige] som inte finns.”

 14. Rosenhane skriver:

  16830911

  Tack. Må så vara men det förändrar inte intrycket av svenska pk-medias lugubra agenda i dessa sammanhang,

 15. Jerker Montelius skriver:

  Jag tycker också att hans beskrivning av kontakten med patentjuristen var mycket talande.

 16. Ola skriver:

  Jag har följt Tanja sedan tiden före bloggen och jag har tolkat henne samt läst mellan raderna och tycker mig skönja en viss politisk utveckling.Nu kan jag stolt säga att jag har utvecklats på samma sätt som detta snille.
  Vinkar-till-Tanja!

 17. Info skriver:

  IDAG ÄR DET LUCIA

  Lucia på CATS:

  http://www.malmgrenpaintings.se/Lucia_pa_cats_delsida.htm

  Gamla CATS på Sturegatan i Stockholm ser ni här – samma ställe som senare i starkt ombyggt skick döptes om till CRAZY HORSE. Där en full SSU-ordförande (Anna Sjödin) en blöt SSU-kväll genom slagsmål med krogvakten och senare med häktesvakter meriterade sig för den fina posten som ordinarie rektor för Vindelns folkhögskola.

 18. Galne Gunnar skriver:

  Jag blev besviken på Nobelpristagarna.

  Ingenting är nytt under solen, och människor bjuder sällan på några överraskningar.

  Naturvetarna var vettigast, ekonomerna babblade på som vanligt, och allra värst var självklart konstnären.

  Konstnärer; dessa förbannade flumnissar. Det enda de vanligtvis har att komma med är diverse flummiga utopiska fantasier; om livet; om människa, och om våra levnadsvillkor. Deras fantasier har praktiskt taget aldrig någon förankring i verkligheten och vetenskapen.

  Dock utgör faktiskt Lars Vilks ett uppfriskande undantag.

  Men jag ska inte vara allt för hård mot konstnärer, då jag vet att det inom den konstnärliga världen är svårt att ha några andra åsikter än långt ut på den politiska vänsternkanten.

  Jag har egentligen mer att säga, men jag hinner inte skriva mer idag. Kanske vid ett annat tillfälle…

 19. Tanja Bergkvist skriver:

  Rosenhane och 16830911, konstigt. Det stämmer att textningen till just detta stycke saknas i hans tal. Dock saknades det INTE då SVT sände detta, i lördags kväll var detta stycke textat i TV-rutan. Har man verkligen valt att försöka censurerar detta genom att inte texta i videon på nätet? Verkar sjukt *förvirring*.

  Info – vacker tavla, verkligen! 🙂

  Ola, glädjande att höra!

 20. Matte Matik skriver:

  Jag tycker att det var ett hemskt tal han höll. Nästa år borde Moira von Wright få nobelpris för sin relativistiska fysik (relativitetsteorins fortsättning).

  Här kan ni läsa en avhandling som presenteras i dagarna, en etnologisk studie av kvinnliga rockmusiker:

  ”I avhandlingen Rocken spelar roll tar Marika Nordström avstamp i två feministiska musikföreningar som syftar till att få fler tjejer att börja spela rock: She’s Got the Beat i Umeå och Rockrebeller i Uppsala. Studien lyfter fram den positiva syn som finns på musicerandet, dess frigörande potential men även den njutning och gemenskap som engagemanget ger.

  Deras berättelser om sitt musicerande präglas ofta av ilska och frustration över att inte ha samma möjligheter som män, men samtidigt finns också en känsla av meningsfullhet och glädje i att spela och skapa.”

  http://www.humfak.umu.se/om/aktuellt/nyhetsvisning/rocken-spelar-roll.cid145564

  Rock, den mest unkna och maskulina musikstilen… Men varför springer då så många tjejer efter manliga rockstjärnor?

 21. Tanja Bergkvist skriver:

  Jag ser nu att dethelt saknas svensk textning på Snillen spekulerar. Jag har kontaktat SVT Tittarservice i ärendet nu, så jag hoppas det åtgärdas.

 22. Tanja Bergkvist skriver:

  Ok de jobbar på det, textningen har fallit bort men det åtgärdas under dagen.

 23. LP skriver:

  @Info (mfl)

  Problemet är inte att vissa då det gäller konst gillar vackra oljemålningar, medan andra vill hitta på hyss.
  Problemet är att eftersom man finansierar med offentliga medel måste det finnas en slags samförstånd om vad man skall lägga pengarna på.
  Det är meningslöst att komma med argumentet ”detta är inte konst” eftersom konstbegreppet är alltför komplicerat.

  Låt Odell göra sina aktioner (Hon försökte Wallraffa psykvården. Det finns flera andra exempel på journalister som gjort liknande saker så Odell bröt inte ny mark), och låt henne sedan ta konsekvenserna av sitt handlande. Låt även psykvården ta konsekvenserna av de avslöjande man kan göra av deras verksamheter.
  Kanske tjänar vi svenska medborgare på detta, kanske inte, men om man tar det säkra före det osäkra så söker man inte pengar och skydd inom konstbegreppet och dess system (så som Odell gjorde) eftersom allt man försöker göra då blir besmittat av vanföreställningar och idéer om vad konst är och måste vara. Jobba som frilansande journalist istället och sälj storyn till media!

  Det SD försöker göra (som jag uppfattar det) är att använda kulturen på samma sätt som etablissemanget gör nu, fast med en annan målsättning. Jag är inte odelat positiv till det även om jag röstar SD. Nationalmålare, nationalskalder etc känns som ett passerat kapitel. Det luktar Nordkorea, Iran och liknande. Självklart stinker etablissemangets kulturpolitik av samma skäl – man försöker indoktrinera och hjärntvätta och tar kulturen till hjälp.

  Dock sympatiserar jag fullt ut med tanken på att man från statens sida i valet mellan att satsa pengar på att informera om och bevara tex svenska folkdräkter eller zigenarkultur, självklart skall satsa på det förstnämnda. Inte för att få oss att älska folkdräkter (jag tycker de generellt sett är ganska ointressanta, men det är en personlig åsikt), utan för att de är mera relevanta för vår historia än zigenarkultur.
  Jmf diskussionen om religionsundervisningen i skolan; självklart skall man undervisa mera om kristendom (dock inte I kristendom) hellre än tex buddhism eftersom det är mera relevant för Sverige.

  Till syvende och sist handlar det om att upprätthålla respekten för individens frihet.

 24. […] svenska textningen kommer upp under dagen till ”Snillen spekulerar” som jag bloggade om igår och som alla måste se! Den hade visst fallit bort på SVT Play men det ska snart vara åtgärdat […]

 25. SU.student skriver:

  Härligt att du blandar synliggörandet av genuskunskapsmakten med krossande av politiskt korrekta normer.

  Den allmänna demokratimodellen bygger på att medborgarna under ett politiskt samtal skall kunna resonera sig fram till vilka alternativ som finns och vilket som är det bästa. Den politiska korrektheten har lagt sig som en dimma över svenskt debattklimat och stänger ute eller förvränger alternativ vilket gör att utfall i valen aldrig kan bli så optimala som det kunnat bli om alla alternativ funnits tillhanda.

 26. Tanja Bergkvist skriver:

  SU.studnet, precis, jag beskrev just hur ett typiskt svenskt debattprogram kan se ut:

  Frågeställning: ska vi ha A eller B? Man har redan bestämt sig för A, och B är uteslutet och därför bjuds ingen företrädare för reform/åsikt B in. A-förespråkarna diskuterar när man ska införa A, om det blir den 14 december eller den 14 januari, och hur man ska få folk att förstå hur bra A är, och hur dåligt B är. Sedan riggar man en liten konflikt där en av de tio (och de enda) inbjudna A-förespråkarna blir upprörd och skäller ut en annan, det kan tex rör sig om vem som föreslog A först, vem som bespottat alternativ B på mest föredömligt sätt, och hur detaljerna kring A ska se ut.

  Själva debatten om huruvida vi ens ska ha alternativ A försvinner helt, men då rubriken på programmet ju är ”Tio proffstyckare debatterar A” så kan man lätt tro att när debatten är slut så är ämnet uttömt, och de tio A-företrädarna var oeniga i detaljer och gnällde på varandra, men till slut kom ALLA fram till hur bra A är och man kunde enas om detaljerna.

  Om nu tio debattörer oberoende av varandra kom fram till detta i direktsändning så måste det ju stämma. Alltså att reform/åsikt A är önskvärd, men att det varken blir den 14 december eller den 14 januari, utan istället den 26 december – en kompromiss alltså, A ”debatterades” livligt och alla enades till slut. Man bara flyttade fokus lite: från A:s vara eller icke-vara till datumet för dess införande.

 27. Ya.Krivetko skriver:

  Jag tycker att Geims tal var absolut briljant! Inte minst den del där han tar ”reaearch funding by the Europian Commission” som exempel. Strot tack Tanja för tipset, om inte för ditt blogginlägg, skulle jag har missat detta.

 28. SU.student skriver:

  Träffande beskrivning Tanja!

  Detta blir så självklart när man väl en gång genomskådat det.

  Jag hoppas att sådana här insikter sprider sig som ringar på vattnet i Sverige, för i nuläget känns många av våra vänner ”hemma i stugorna” rätt insnöade och godtar all information som de matas med utan att kritiskt reflektera över det.

  Själv önskar jag att jag kunde skriva mitt examensarbete som en medieanalys över detta fenomen, men jag tror aldrig handledaren skulle godkänna en sådan uppsats till examination, trots att jag f.ö. får A eller B på allt annat jag skriver… Var glad att du är matetiker och inte är verksam inom humaniora eller samhällsvetenskap.

 29. Tanja Bergkvist skriver:

  Ya Krivetko, kul att det skänkte dig glädje! 🙂

  På tal om Nobelpris och på tal om fysik, låt oss inte glömma genusvansinnet bara för att jag utelämnat det i två inlägg:

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/10/genusaspekter-pa-slutforvaringen-av-anvant-karnbransle/

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/13/ingen-panik-i-genusfragan/

  SU.student,
  ”Själv önskar jag att jag kunde skriva mitt examensarbete som en medieanalys över detta fenomen, men jag tror aldrig handledaren skulle godkänna en sådan uppsats till examination”. Jag kan ju vara din handledare ;-).

 30. Tia skriver:

  I snillen spekulerar använde Andre Geim det intressanta begreppet ”patronizing” angående fredsspriset till Liu.

  Hur mycket patronisering utsätts vi inte för ständigt från alla dessa ”välmenande” som så gärna klappar oss på huvudet och åtminstone i andanom tänker ”Lilla Gumman”!
  – – –
  Även Josef Brodsky menade att det finns hierarkier (även om han inte använde just det ordet), bättre och sämre poesi helt enkelt.

 31. HC skriver:

  Geim och den andre ryssen framstod som verkliga.. ryssar. Cyniska och desillusionerade, relativistiska i sin syn på mänskliga rättigheter. De är produkter av sin omgivning antar jag.
  Mario Vargas Llosa framstod som den mycket trevligare. För honom är mänskliga rättigheter inte fånerier och trams.

 32. Tia skriver:

  Re HC
  Jaa, lätt är det inte att göra sig förstådd på några få rader!Jag ska göra ett nytt försök:

  Att jag plockade upp Geims ord ”patronizing” betyder inte att man inte skulle givit fredspriset till Liu, det var hur rätt som helst. Men det kan ändå vara intressant att få syn på även andra och kanske ovanligare perspektiv.

  Bakgrunden är antagligen den att vi som flyttat till Sverige från andra kulturer, häpnar inte så sällan över den patronisering (jag brukar använda denna svenska form av det engelska ordet) som vi inte så sällan utsätts för – av visserligen en välmenande, men samtidigt både en överlägsen och nedlåtande attityd.

  Det var bara det!

 33. Tanja Bergkvist skriver:

  HC, ja en viss cyninism kan skönjas :-). Låt oss (lägg inte i något politiskt i detta, den är bara så rolig, och så typiskt…. rysk) lätta upp stämningen lite då:

 34. […] Sverige! Påminner om att Snillen spekulerar bara ligger uppe till och med imorgon lördag för den som missat programmet eller vill se om det. […]

 35. Thomas S skriver:

  Tanja,

  Inte visste jag att sverige bedrev kontraterrorism..?

 36. […] Jag ser nämligen att Studio Ett idag även tagit upp en migrationsdebatt i riksdagen och att man utelämnat matteperspektivet genom att inte nämna min uträkning från ett gammalt blogginlägg, det visar på den utbredda matematikerfobi som råder i samhället. Utöver det faktum då att jag inte fick hela Studie Ett-timmen för mig själv. Genom att filma när jag hoppar in och ut ur en kartong tänkte jag illustrera (och sälja materialet till alla skolor) den utbredda fobi för det sunda förnuftet som råder, och visa hur genusforskarna och deras medlöpare stänger in sig i en kartong som anses stå höjd över de strukturer alla vi andra är insyltade i och inte kan komma ur. Det finns dock en medicinsk term som beskriver just det tillståndet när man står utanför den verklighet alla andra befinner sig i, och det tillståndet kallas psykos. Genusvetarna har fått i uppdrag av politikerna att i sitt psykotiska tillstånd av storhetsvansinne lösa problemen med de svenska skolresultaten. Att fylla skoldagarna med genuspropaganda kan tyckas vansinnigt men det är dock helt rationellt när man betänker den svenska analysen av underprestation i skolan som kom 2009. I DEJA-utredningen SOU 2009:64 kan vi på sid 237 under rubriken ”Underprestation som effekt av sociala konstruktioner av manlighet i skolan” läsa följande: ”I avsnittet ovan har jag försökt föra samman några olika förklaringar till pojkars underprestationer som alla [alla! ]utgår ifrån att det är maskulinitet/manlig identitet i sig som är boven i dramat. En gemensam utgångspunkt är att social genusordning har avgörande betydelse för pojkars underprestationer i skolan.” Det gäller alltså inte bara en genusordning i klassrummet, utan även i det konkreta kursmaterialet, vilket förklarar varför man befordrade Moira von Wright till rektor. Som bäddat för framtida Nobelpris i fysik, eller hur? På talö om det, vad tycker förresten förra årets Nobelpristagare i fysik om allt det här?  Se Snillen spekulerar politiskt inkorrekt! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: