SuperJante och lösningen på alla orättvisor

Staden Plovdiv

Den bulgariska staden Plovdiv

Ursäkta att jag inte bloggat, har fortfarande influensa och är inte helt frisk. Detta skulle egentligen bli en kommentar till förra inlägget, men det blev för långt, så det får bli ett inlägg istället. Dessutom måste jag lyfta fram en kommentar från SuperJante från förra inlägget som utgör lösningen på Sveriges alla genusrelaterade problem :-). Igår hörde jag förresten av en slump ett inslag om bulgarisk folkmusik i Epstein i P1: Umefolk (ca 4 min). Plovdiv Academy Folklore Ensemble från Bulgarien kommer till Umeå. En svensk utbytesstudent berättar: ”Sofia Högstadius [utbytesstudent från Göteborgs musikhögskola] menar att folkmusik har en annan status i media i Bulgarien. Den spelas mycket oftare i den nationella radion och mycket av den nya musik, jämför med schlager [det står ”slager” på sr.se, men jag antar man menar schlager] , som görs skulle av oss svenskar jämföras med folkmusik…” Högstadius berättar: Det går inte en dag utan att man hör det liksom på radion eller två TV-kanaler som spelar bulgarisk musik dygnet runt och så där, så det är en helt annan… närvaro av bulgarisk folkmusik.” (LYSSNA)

Just det, en helt annan närvaro av kulturarvet, det levs varje dag. Och ändå har det gått utför sedan 1989, så jag är glad att jag under mina sommarlov där indoktrinerades ordentligt av mina kommunistiska morföräldrar som tog oss barnbarn till alla nationalistiska evenemang som anordnades av kommunistpartiet 😉  utöver då att man levde sitt kulturarv dagligen. Dessutom stärktes folkgemenskapen av att Partiet regelbundet stängde av strömmen och vattnet – då fick man hjälpas åt för att klara det. Ibland satt man i en hiss några timmar eftersom Partiet beslutat att spara el i två timmar. Då blev man ju god vän med grannarna, även om hissen hade en inbyggd mik, men man fick ju anpassa sina samtal lite med den vetskapen, tex inte klaga på Partiet. Det är alltid bra att spara in på el. Det går ju inte nu längre, när utländska företag köpt upp all inhemsk produktion så att man inte har råd att köpa tillbaka sin egen el, så nu blir det ingen hiss alls. Men det är å andra sidan bra för folkhälsan att gå i trappor, om det inte vore för alla nybyggda McDonalds-restauranger som neutraliserar den effekten.

Man blir inte en man förrän man lyckats brodera en bulgarisk duk

Oavsett kön ska alla kunna brodera en bulgarisk duk. Inte för att man vill vara genusmedveten, utan för att det är en del av kulturarvet, och det ska alla kunna förmedla till nästa generation. "Fel skäl" för genusforskarna?

Nåja, det var ju inte bara bulgarisk kultur och historia vi lärde oss om under våra sommarlov. Vi fick även en genusmedveten uppfostran – även min bror skulle kunna brodera traditionella bulgariska dukar och laga mat, och även jag skulle kunna plöja åkern och laga saker som gick sönder, och bygga saker – och det är väl därför Clas Ohlson är min favoritaffär. Så mycket fanns verkligen inte att välja på på den tiden, bara en sorts skruvar, muttrar och spikar ingick i Partiets femårsplaner (möjligtvis  fanns det fler sorter i dollarbutiken Korekom) medan Clas Ohlson har en massa olika saker som jag hamstrar på mig än idag. Man vet ju aldrig om något går sönder, tex om hela regeringsbygget faller ihop eftersom Alliansen inte skottat kanslihusets tak då man inte kunnat förutse en vinter med snö igen, nu när klimatforskarna sagt att det ska bli varmt och inte kallt. Inte för att jag skulle komma till undsättning, men genom att ha köpt upp hela Clas Ohlsons lager så kommer ju kollapsen att bli oundviklig, och förändring är alltid intressant, fråga bara de svenska förändringsagenterna. Och förutom allt det praktiska så fick vi lära oss Sovjethyllande dikter utantill och recitera vid köksbordet om vi hade gäster. Men även matematikintresset fick jag från mina sommarlov i Bulgarien, eftersom det fanns så bra lärare (läs matematikern Olle Häggströms artikel från 2004 i Axess om de olika undervisnings-kulturerna) var alla grannbarnen fascinerade, de höll på med matematisk induktion och annan bevisföring i 7:e klass. Vad gjorde man i Sverige då? Delade en tårta i fem bitar för 7:e året i rad för att illustrera procent. Och efter 9 års svensk procentpropaganda går det ändå så här (upprinnelsen HÄR sek 15-30: ”Jag har sett att ni vill minska invandringen med 90% och då är min fråga, därav kan man ju dra slutsatsen att ni vill öka invandringen med 10%… Ni vill öka invandringen med 10%”):

Ändå lyckades jag tidigare teckna en optimistisk bild av den svenska matematikforskningen  i Neo men det gällde ju forskningen, inte skolundervisningen. Tyvärr har den bulgariska elitundervisningen man hade under kommunisttiden också demonterats, nu när man har fått lära sig av tillresta gästföreläsare (under de kaotiska åren 1989-1992) att den västerländska jämlikhets- och jämställdhetstanken är det som leder ett samhälle till framgång, och då ska alla vara lika duktiga på allt, och om det inte kan uppnås ska i rättvisans, jämlikhetens och jämställdhetens namn alla vara lika dåliga på allt. Privatiseringen av skolorna har också lett till att man kan köpa sig höga betyg. Så bulgarerna är i allmänhet inte så glada över utvecklingen, i en nyhetssändning på bulgarisk television från 10 november 2009 kunde man ta del av en opinionsundersökning som visade följande om vad medborgarna anser om utvecklingen i landet sedan kommunismens fall 1989:

37.5% anser att utvecklingen går i rätt riktning.

34.3% anser att utvecklingen går i fel riktning.

28.3% anser sig inte kunna bedöma detta.

Nästa fråga:

43.2% anser att mer är förlorat än vunnet sedan 1989.

22.5% anser att mer är vunnet än förlorat sedan 1989.

34.3% anser att lika mycket är vunnet som förlorat sedan 1989.

Det här var ju inte roligt, som tröst måste jag lägga in en liten hyllningsvideo – än finns mycket vackert att glädjas åt:

Men att återuppliva folkmusiken är ett steg i rätt riktning, ett tag efter -89 höll man nästan på att förkasta hela sitt kulturarv i tron att det var skapat av partiet, eller att väst erbjöd ett bättre alternativ. I Bulgarien är ordet demokrati dessvärre nuförtiden intimt förknippat med ordet ”hyckleri” bland folk i gemen. Väldigt tråkigt. Nåja, inte i statstelevisionen, där ”demokratisk” givetvis används som epitet till alla av den nya politiska elitens planerade reformer. Iofs får man kritisera vad regimen sysslar med, till skillnad från före -89, men det är faktiskt ändå svårt att öppet kritisera en politik som officiellt förknippas med begrepp som demokrati och mänskliga rättigheter.  Man måste ju som modern människa exempelvis förstå att det är en mänsklig rättighet att vara förtryckt av en politisk adel som är lierad med maffia, statlig television och objektiva journalister. Man kan sammanfatta hela problematiken genom att citera en stor svensk politiker (Mona Sahlin) som år 2003 sade (28/12  i SVT) ”Jag tror inte folkomröstningar är gynnsamma för demokratin.”. Det tycker jag väl sammanfattar den europeiska utvecklingen och synen på oss undersåtar. Och låt mig här passa på att citera ur en intressant artikel av Henrik Alexandersson i senaste numret av Neo . I ”Välkommen till kolesterolunionen” skriver han

Satellitbild på hur skattebetalarnas pengar sugs in i det svarta hålet nere i Bryssel

Satellitbild på hur skattebetalarnas pengar sugs in i det svarta hålet i Bryssel

”Förra våren anordnades en champagnemottagning mot hemlöshet i Europaparlamentet… EU gör saker med människor. Konstiga och dåliga saker. Vi noterade klentroget detta jippo, ett i mängden, på vår väg ut ur parlamentet… Så där håller det på. Cocktails mot jordbävningen på Haiti. Trerätters fransk bjudlunch mot den ”fetmaepidemi” som medborgarna påstås vara offer för. Detta för att nu bara ta några exempel. Det kusliga är att ingen tycks reagera. I Europaparlamentet, precis som i resten av EU-apparaten, lever människor i något slags bubbla. Avståndet till medborgarna och verkligheten är stort och växande… Det världsfrånvända von obenperspektivet går igen i den politiska verksamheten. Få ledamöter lyckas behålla sin ideologiska kompass. (Får de sitta mer än en mandatperiod förefaller det som om ingen är immun.) Uppfyllda av sin egen viktighet gör de saker som deras väljare aldrig skulle acceptera och som de skulle vara motståndare till i sitt hemlands parlament… Men ingenstans är kårandan större än i ministerrådet. Där är det snarare regel än undantag att principer offras för det europeiska projektet. Det förklara till exempel varför vi kan se ett i stort sett borgerligt styrt Europa glida allt längre in i snårig kommandoekonomi – trots att historien gjort allt för attvarna oss från att falla i den fällan. Ack ja. Nämnde jag förresten att EU-nomenklaturan har en egen ”dollarbutik” i Luxemburg – där den får handla champagne, vin, sprit och delikatesser skattefritt?”

Relaterat: Timbro och EU-bördanAnne-Marie Pålsson om LissabonfördragetEU – det nya Sovjet (5 min video)?

Johan Lundberg är årets Gunnar Heckscher-stipendiat

Johan Lundberg är årets Gunnar Heckscher-stipendiat

Glöm inte höra inslaget Epstein i P1 (knappt fyra minuter) om den bulgariska folkmusiken. Och missa inte att Johan Lundberg, chefredaktör på Axess Magasin, blev tillldelad årets Gunnar Heckscher-stipendium för reformvänlig konservatism, detsamma som jag blev tilldelad förra året för er som minns (med motiveringen ”För att med humor, kraft och brinnande engagemang verkat i opinionsbildande syfte mot den allt mer långtgående genusfixeringen i forskning och samhällsdebatt.”). Maria Abrahamsson (som tidigare erhållit utmärkelsen) bloggar om evenemanget  (jag var dock inte där pga denna hemska influensa). Missa inte heller denna klockrena text från Emils tankar: ”Vad gör alla dessa akademiker hela dagarna?” om det svenska akademikerproletariatet. Och slutligen måste jag lägga ut en kommentar från kommentatorn SuperJante som i förra inlägget fann den bästa lösningen jag sett på problemet med livets orättvisor:

Mångfaldsspecialister och enheter för lika villkor ska se till att alla får exakt samma förutsättningar, vilket är svårt nu när man inte får plocka barnen redan från BB och sätta dem i en miljö.

Mångfaldsspecialister på Enheter för lika villkor ska se till att alla får exakt samma förutsättningar, vilket är svårt nu när man inte får plocka barnen redan från BB. Idag kan olika barn välja olika leksaker, vilket kan skapa olikheter i nervbanor och på sikt - ve och fasa - olikheter i tankar. Ändå är "mångfald" målet, hur nu det går ihop...

”På Uppsala universitet tar man orättvisor på stort allvar. Personalavdelningen har en särskild enhet för detta, som heter “Enheten för lika villkor”. Där finns en enhetschef, en mångfaldsspecialist, en utredare,en projektledare, samt två “samordnare för lika villkor”. Tyvärr tycks de redan initialt ha misslyckats med rekryteringen, eftersom alla är kvinnor utom en, vars kön inte säkert framgår av förnamnet. Men det kanske bara beror på att alla andra Enheter för lika villkor sedan tidigare har en manlig dominans som man på detta sätt utjämnar. Hur som helst undrar man vad alla dessa arbetstimmar rent konkret används till. Med sådana eminenta resurser stannar man säkert inte vid att söka eliminera skillnaderna mellan könen (t ex att bara 20% av professorerna är kvinnor). Eftersom “Sveriges officiella hållning i frågan”, som alla vet vid det här laget, är att kön är socialt konstruerat, måste denna brist på proportionalitet bero på orättvisor i denna sociala konstruktion. Alltså är diskriminering av överrepresenterat kön (javisstja, i detta sammanhang heter det positiv särbehandling) befogat. Det finns därför särskilda professurer som bara kvinnor får söka, särskilda pengar för meritering som bara kvinnor får söka, och kvotering till beslutande organ som styrelser, betygsnämnder och anställningsnämnder med mera.

Betydande resurser kan därför säkert sättas in på att på att utjämna även andra orättvisor på samma sätt. Låt oss bara fundera på ett fåtal exempel.

Det naturliga är förstås att hindra eller försvåra för personer vars sociala bakgrund kan tänkas göra det mer sannolikt att de väljer att studera på ett universitet, dvs sådana som har universitetsutbildade föräldrar eller som av andra skäl värderar utbildning högt. Det ger dem orättvist goda förutsättningar att studera i form av självförtroende, intresse och studievana. De bör alltså få ett avdrag från sina antagningspoäng.

Det räcker dock inte med detta, eftersom många av dem som inte har det lika förspänt inte ens kommer på tanken att söka en universitetsutbildning. Därför måste man i rättvisans namn undanta dem från behörighetskraven i t ex matematik, svenska och engelska. De har ju helt enkelt varken haft förutsättningarna eller det sociala stödet att läsa in dessa ämnen. Men för att få dem att söka krävs nog också en rejäl bonus för att de ska vilja ge upp sina löner i kanske bil-, bygg- eller servicesektorn. Det är klart att det är mycket begärt att avstå från en lön som ofta är högre än en doktorandlön och som man haft från kanske 20-årsåldern (vilket ger fina pensionspoäng!). Ett skattefritt bidrag på 15000 i månaden skulle kanske räcka, men bara för dem som kan dokumentera en studieovänlig social bakgrund.

Tur att man blev antagen innan Enheten för Lika Villkor kom till....

Det var ju tur att man blev antagen innan Enheten för Lika Villkor kom till...

Problemet är bara att den kognitiva förmågan också varierar, och det är ju JÄVLIGT orättvist. Det enda rätta är därför att alla studenter får göra ett antal kognitiva tester, och utifrån hur lätt de har för att räkna, tänka logiskt, se samband och förstå text kan man räkna ut ett index som man sedan dividerar kommande tentaresultat med. Om vi säger att befolkningen som helhet har en förmåga på 1.0 så har en person som presterar strax under detta indexet 0.88. Om denna person t ex får 8 rätt på ett prov med 18 möjliga poäng, så dividerar man dennes tentapoäng med 0.88 och får då strax över 9. Eftersom gränsen för godkänt ofta ligger på 50% (9 av 18) så får denna person det rättvisa betyget Godkänt utifrån sina förutsättningar.

Det var bara två exempel på hur en framsynt, upplyst, inkluderande, och rättvis högskola bör fungera, och vi är redan på god väg. I takt med att fler mångfaldsspecialister, utredare, projektledare, och samordnare för lika villkor anställs kommer vi att kunna tillämpa dessa principer på allt fler orättvisor och deras ofattbart komplicerade samband, så kallad intersektionalitet. Då kommer man t ex att förutom kön också kunna lägga in personens egna – liksom hens föräldrars och farföräldrars – utbildning, betyg, etniska härkomst, sexuella läggning, fysiska och mentala handikapp, längd och hudfärg i ekvationen. Då kan vi komma ytterligare några steg mot ett inkluderande och jämlikt universitet som får sin legitimitet från en bred folklig förankring och där ingen kan mer än någon annan.”

Tack för denna kommentar SuperJante! 🙂 Bli dock inte förvånade om någon tar detta på allvar och en projektbeskrivning identisk med texten ovan går att återfinna i Vetenskapsrådets projektdatabas nästa år, finansierad med några miljarder i kategorin genus. Klicka gärna på länken ovan och sök på genus för att få inspiration – låt oss tömma hela statskassan! Det är bara för var och en av mina bloggläsare att formulera ett inkluderande genusprojekt med mycket intersektionalitet och sedan skicka in (som jag gjorde i SVD och Birger Schlaug tog min ansökan det på allvar, medan VR knappt kunde försvara det och det var ju inte så konstigt). Kategorierna kön, genus, sexuell läggning, klass, etnicitet, religion och funktionshinder (dvs de klassiska) kan med fördel utvidgas med IQ, sjukdomshistoria, uppväxt, familjeförhållanden, motivation, inlärningsförmåga, matvanor, sovvanor, fritidsintressen, bostadsyta och en massa annat som ingen tidigare tänkt på. Alltså: tömma statskassan via VR och sedan använda pengarna till att nedmontera Genusväldet. Är ni med mig? Sista ansökningsdagen för ”stora utlysningen 2011” för genus infaller den 19 april så vi har gott om tid. Det tar ju inte många sekunder att formulera ett genusprojekt. Här kan ni finna inspiration från min egen senaste genusansökan ”Den Postsexuella Realismen dekonstruerad som en paradox.”

SuperJante: det var förresten Enheten för Lika Villkor som var inblandat i detta skräckexemplet på genusväldet.

61 Responses to SuperJante och lösningen på alla orättvisor

 1. Info skriver:

  KULTURNYTT FRÅN SVERIGE

  Intressant att läsa om att bulgariska folkmusiktraditioner hålls levande! Och att man i Bulgarien talar om ett kulturarv, som man kan tänka sig att bevara. I motsats till hur man ser på liknande saker i Sverige. (Kulturarv = nationalistisk ondska = nazism = Jimmie Åkesson.) – Är du musikalisk, Tanja? Kan du sjunga ”Stjärnorna glimma i midvinternatt” (kompositör: pseud. Jules Sylvain, 1927)?

  Nyligen hade jag en längre kommentar rörande Margareta Winbergs upprepade, offentliga angrepp på Evert Taube. Att kulturrådet tar avstånd från Jussi Björling vet vi. Finns det då över huvud taget någon svensk kultur i våra dagar vid sidan av den popanglosaxiska och Feministiskt initiativs ”Gubbe snubbe”-sånger?

  JA – visst gör det!

  Aldrig har väl svenskarna lyckliggjorts av SÅ enastående kulturpersonligheter som vi i vår tid! Låt mig presentera en av dem, CAROLINA GYNNING:

  ”I april 2009 höll Gynning vernissage på Ystad Saltsjöbad. Utställningen mottogs väl och de 15 verken, bland annat Bleeding Barbie och Cat Power, såldes snabbt för sammanlagt en halv miljon kronor.”

  Bildgoogla för att se prov på hennes konst (t.ex. ”gynning konst”).

  Men Carolina tillhör inte bara världens främsta konstnärer. Också i övrigt är hon enligt den allmänna meningen en sällsynt framstående person. Wikipedia:

  ”Carolina Gynning vann Aftonbladets Tv-pris år 2007 för årets bästa kvinnliga personlighet. I slutet av 2008 hamnade Gynning på listan över Sveriges mäktigaste personer. Carolina Gynning kom även med på Stureplans ”Årets Innelista”, där hon kom på 6:e plats. På ”Stureplans 100 mäktigaste” hamnade hon på 21:a plats.”

  Skälet till hennes multipla upphöjelse torde främst ha varit detta: ”I januari 2007 gick Gynning ut med ett löfte om att byta ut och sälja sina silikonimplantat, då hon inte längre ansåg sig trivas i dubbel D-kupa utan istället önskade gå ner till mindre implantat och kupstorlek C.”

  Men smeten, som hon har pumpat in i läpparna, har hon kvar. ”Carolina Gynning is a spectacular media sensation, the hottest and most exciting
  it-girl to appear in Sweden for many decades.”

  En dag fick Carolina för sig att också hon skulle starta en blogg. Hur gick det? Mirabile dictu – omedelbart blev den en av Sveriges mest lästa (50.000-100.000 besökare/vecka)! Av denna blogg framgår, bland mycket annat, att Carolina – som kronan på sitt livsverk? – på något sätt är inblandad i samfundet Legitimerade Svenska Häxor:

  http://gynning.net/2009/09/23/in-the-real-c-world/

  Läs för all del kommentarerna också. Flera kulturkändisar yttrar sig där – sådana som då och då hörs undervisa svenska folket i Sveriges radios Ring P1.

  Och så har vi ju ZLATAN.

 2. Johanna skriver:

  @info. Kan det möjligtvis ha något att göra med vänsterns kulturrelativism? Att läsa Gynnings blogg måste vara lika bra som att läsa Söderberg.

  Kommentaren från SuperJante var väldigt underhållande, men lät också som en skrämmande trolig framtid för svenska universitet. Jag är mycket glad att jag ska läsa i England (matematik :)).

  Tack för en bra blogg Tanja!

 3. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, vad du är elak :-), Gynning har faktiskt gjort en del bra saker, vi har ju tex undertecknat samma debattartikel en gång, tillsammans med bla Pelle Billing, årets Gunnar Heckscher-stipendiat, Björn Ljungberg (författare till ”Vem slår Eva? Forskande feminister i genusland”) m fl: http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article493021/Sluta-strava-efter-likhet-mellan-konen.html

  Jag trodde det var därför Gynning blev känd? 😉 Hm, jag har inte koll på sådant där kändisskvaller om jag ska vara helt ärlig…

  ”Och att man i Bulgarien talar om ett kulturarv”.
  Nja, man talar inte om det, det bara finns liksom… Precis som det ska vara!

  Det är i Sverige man måste tala om det, och det blir ju svårt det här med kulturarvet, om det finns eller inte finns och om det finns i vissa länder men inte andra – och hur kan man förklara det? Du vet att jag verkligen inte vill behöva länka till en politiskt inkorrekt länk från P1, jag vill gärna hålla min blogg inom ramarna för det mentala fängelse som staten påbjuder, men det var faktiskt en debatt om kulturarvet i P1 för ett tag sedan, och som man kan höra under de sista två minuterna så är det ett litet dilemma det här med att det saknas just ett svenskt kulturarv, medan alla andra länder har ett. Är det den svenska exceptionalismen som spökar? ( https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/22/svensk-exceptionalism-och-gender-bending-kemikalier/ ) Sista minuterna i länk nedan. Även minut 2 och framåt är intressant: idealiserandet/viljan att värna av en viss kultur (underförstått sin egen) är ett bevis på ”nazism” enligt Jan Nordwall (Sveriges Hembygdsförbund) som alltså anser att 90% av jordens befolkning är nazister. Är det läge för Nordwall att sitta i P1 och tjafsa när 90% av jordens befolkning är nazistisk, borde han inte ge sig ut på slagfältet istället och kämpa mot nazismen manifesterad som bulgarisk folkdans och ”TV-kanaler som spelar bulgarisk musik dygnet runt”. Ska han ta fighen i Umeå? Vi väntar med spänning.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4047229
  (eller kanske denna funkar bättre? http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=2638749&codingformat=.m4a&metafile=asx )

  Info, jag tyckte det var en överdrift av dig att skriva ”Kulturarv = nationalistisk ondska = nazism = Jimmie Åkesson” men det var ju helt korrekt uppfattat. Otroligt!

 4. Tanja Bergkvist skriver:

  Johanna, vad roligt att du ska läsa matematik! Skynda dig att bli klar och kom sedan tillbaka hit och hjälp mig rädda landet! 🙂 Som du ser måste vi börja med att dela upp en tårta för Folkpartiet. De andra partierna kan jag bara spekulera om, men Anders Borg kan ju som bekant inte addera tre tal: http://di.se/Default.aspx?ArticleView=CommentsList&SortBy=HighestGradeFirst&PageIndex=2&pid=253__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

  Klicka på ”Läs Anders Borgs fusklapp”. Så det får bli elementär addition för (m).

  Johanna, när du är åter (du går väl inte i landflykt?) kan du hjälpa mig att revidera den här, för den har stått orörd länge nog: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/15/en-vetenskaplig-ansats-till-forstaelse/

  Ska du till Imperial College så hälsa Ari Laptev från mig! 🙂 Hälsa alla matematiker från mig förresten, och informera dem om genusvansinnet och ta de bästa tillbaka hit. De kommer att bli ekonomiskt ersatta om de deltar i kampen mot vansinnet (det räcker att de undervisar i matematik) och vi ska betala dem med de pengar vi får ut genom att plundra VR:s kassa med alla genusansökningar. 😉

 5. JLRamírez skriver:

  Bara en teknisk fråga. Varför har du några videoinspeliningar som täcks delvis av en bred kolumn på högersidan som inte går att klicka bort, så att man kan se hela bilden och se den i Youtoubeskärmen också.

 6. Info skriver:

  APROPÅ JÄMSTÄLLDHETEN I HÖGSKOLEVÄSENDET

  De statliga jämställdhetsmiljonerna fortsätter att forsa ut över våra lärosäten. Jag citerar – efter ett länktips av QED – från SULF 2011:3:

  ”En jämställdhetsbonus till jämställda lärosäten på totalt 50 miljoner kronor per år, ett särskilt uppdrag till forskningsråden och Vinnova för att säkerställa att satsningarna på starka forskningsmiljöer inte missgynnar kvinnor, medel till FAS för praktiknära forskning och strukturförändrande arbete på lärosätesnivå samt en ny mer aktivt stödjande roll för Högskoleverket på jämställdhetsområdet. – Det är några av förslagen I betänkandet Svart på vitt – om jämställdhet i akademin (SOU 2011:1), som Delegationen för jämställdhet i högskolan nu överlämnat till biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni – – –

  Det är uppenbart att problemet med bristande jämställdhet i högskolan inte löser sig av sig självt. Regeringen måste våga styra – trots lärosätenas ökade självständighet, säger delegationens ordförande PIA SANDVIK WIKLUND i ett pressmeddelande från delegationen.”

  Denna PIA SANDVIK WIKLUND, alltså här ordförande för delegationen för Jämställdhet i högskolan, annars ibland universitetsrektor, då och då länsråd och – när det passar henne och lönen är ännu högre – verkställande direktör i länsförsäkringar Jämtland – denna Pia har mycket gemensamt med Tiina Rosenberg – och inte bara i fråga om utseendet:

  JAN NORDWALL

  Som du vet, Tanja, kan min nuvarande dator sedan ett par år inte få in ett enda ljud från Sveriges radios hemsidor, men jag tror mig ändå veta vad du syftar på, när du länkar till Jan Nordwalls svenskförakt:

  ”Info skriver [hos Tanja]: December 6, 2010 vid 3:30 pm

  KÅLDOLMENS DAG 30/11

  Är ni medvetna om, att Sverige håller på att få en ny nationaldag? ”Kåldolmens dag.” Den firades d. 30/11 för första gången med pompa och ståt på Karl XII:s dödsdag i Kungsträdgården i Stockholm – till åminnelse av hans påstådda införande av rätten kåldolmar till Sverige. Och som en viktig påminnelse om att det egentligen inte finns några svenska rätter eller något svenskt över huvud taget.

  Bakom projektet stod (enligt Sveriges Hembygdsförbunds hemsida) Globala gymnasiet, Centrum för religionsdialog i Stockholms stift, Guds Hus-projektet i Fisksätra, Sveriges Hembygdsförbund, ABF Stockholm, Judiska Församlingen i Stockholm och Islamiska Förbundet i Stockholm.

  Att generalsekreteraren för Sveriges Hembygdsförbund, Jan Nordwall, tillhör dem som står bakom och talar varmt för ”kåldolmens dag” (antisvenskhetens dag) förvånar inte – med tanke på hans uttalanden i Sveriges radio och på andra håll nyligen. Sverigedemokraterna har ju föreslagit högre anslag till bl.a. svenska hembygdsföreningar, naturskyddsföreningar, till Riksantikvarieämbetet m.m. – något som Nordwall högdraget betackat sig för och avfärdat som yttringar av ”rent nazistisk tradition”.

  Men den som har den allra minsta kunskap om ”fyllda” rätter inser, att vad som i resten av världen motsvarar kåldolmar inte är turkiska vindolmar (vinbladsdolmar) utan en i först i hela Mellanöstern (inte bara Turkiet), nu i stora delar av kontinentaleuropa vanlig rätt, bestående av köttfärsfyllda surkålsblad.

  ”Sarma är en vanligt förekommande rätt i länderna på Balkan. Ursprungligen kommer den från Mellanöstern. Rätten består av köttfärs inrullad i surkålsblad. De berömda surkålskåldolmarna är idag en uppskattad maträtt i stora delar av (främst) centrala och östra Europa, bland annat Österrike och Tyskland. Ofta serveras sarma tillsammans med fläsk och extra surkål. Sarma är också namnet på små smala vinbladsdolmar som serveras och har sitt ursprung i Turkiet. – Vinbladsdolmar (eller vindolmar) är en maträtt som oftast äts som tillbehör till andra maträtter eller som plockmat i meze. Vindolmar tillagas framför allt av ris, vinblad, olivolja, citron och örter.” (Wikipedia.)

  Att Karl XII personligen skulle ha infört surkålsdolmar till Sverige är ytterst osannolikt. Likaså, att hans spridda, hemvändande karoliner skulle ha gjort det. Inga som helst historiska belägg finns för någondera. Det rör sig om en vandringssägen.

  Troligare är att Karl XII:s i Stockholm i många år boende, av turkiska (osmanska) staten utsända kreditorer började tillreda sådana hemlandets rätter och i brist på surkålsblad började använda vanliga vit-/grönkålsblad. (Deras uppgift i Stockholm var att bevaka de väldiga fordringar, som Turkiet då hade på Sverige.) Dessa högt uppsatta främlingar hade den ranghöghet som krävdes för att deras vanor och matvanor skulle börja anammas av allmänheten.

  Alltså, herrar Nordwall, ädla kyrkoprelater, judar, muslimer, socialdemokrater och andra oikofober: BÖRJA MED ATT FÖRST INFÖRA KÅLDOLMENS DAG I TURKIET! Till åminnelse av den resenär, som en gång i en avlägsen forntid medförde receptet till Turkiet från t.ex. Syrien.

  Övergå sedan till att införa kåldolmens (och kaffets) dag i t.ex. TYSKLAND, ÖSTERRIKE och UNGERN. Rapportera hem till Sverige, om era arrangemang blev applåderade eller inte.”

 7. Tanja Bergkvist skriver:

  JL Ramirez,Bara en teknisk fråga. Varför har du några videoinspeliningar som täcks delvis av en bred kolumn på högersidan som inte går att klicka bort, så att man kan se hela bilden och se den i Youtoubeskärmen också.” Hur menar du? Var? Under ”Videos”?

  Är det så för dig nu i ngn av de Youtube-videos som ligger uppe i detta inlägg? Någon annan som vet något och kan förklara? För mig ser allt helt normalt ut, jag ser ingen kolumn på högersidan osv. Någon som vet råd?

 8. SuperJante skriver:

  Kul att du gillade min kommentar – jag känner mig mycket hedrad av uppmärksamheten.

  Apropå uppmärksamhet kan jag inte låta bli att spekulera i om personer som arbetar på den aktuella Enheten vid ett urgammalt svenskt universitet – eller för den delen motsvarande Enheter vid andra universitet – någonsin utövar självkritik. Läser de din blogg? Nås de av en och annan kritisk röst? Hur reagerar de i så fall på detta? Tar de bara till det den gamla vanliga strategin “eftersom-alla-utom-vi-är-indoktrinerade-av-patriarkala-strukturer-så-är-allt-de-säger-och-gör-bara-en-bekräftelse-på-hur-lurade-och-omedvetna-de-är?”

  Eller säger de kanske till varandra: “Det var tråkigt att läsa att det finns folk som uppfattar vår verksamhet på detta sätt. Vad kan skälen vara till att de gör det? Har vi varit otydliga eller givit ett felaktigt intryck? Har vi gjort vad vi kunnat för att väcka förtroende och acceptans för vår verksamhet?”

  Eller finns kanske rent av en gnutta tvivel ibland? “Hmm, ja, det är ju faktiskt möjligt att allt detta fokus på härskartekniker och millimeterrättvisa kan göra folk rädda och hämmade; Att det kan vara negativt för kreativitet och arbetsglädje; Att blotta misstanken om att positiv särbehandling är orsaken till en titel eller befordran kan vara förödande i ett meritokratiskt system…”

  En annan intressant fråga är vad som driver den här utvecklingen mot “kränktast vinner”. Man skulle ju inte tro att det finns något att vinna för de som kanske har viss makt och visst inflytande i media, företag eller myndigheter att på de mest bisarra sätt kämpa för dem som har mindre.

  Men nu finns det förslag på en vettig förklaring, som fångas i begreppet “Clever sillies” http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877%2809%2900555-6/abstract. På YouTube finns en konferenspresentation som handlar om politisk korrekthet som ett utslag av att människor uttrycker eller använder socialt “goda” idéer (philanthropy på engelska) som en strategi för att öka sin egen sociala status: http://www.youtube.com/watch?v=0uxMeaREGNQ&p=A201516B17ED4C2D

 9. Cavatus skriver:

  Apropå politikers syn på demokrati så sade Peter Eriksson att

  ”Demokrati är farligt”

  i DN:s chatt

  http://www.dn.se/nyheter/chattar/chatt-med-miljopartiet-1.1135704

 10. JLRamírez skriver:

  Jag kanske är sinnessjuk, men när jag öppnar sidan
  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/02/23/superjante-och-losningen-pa-alla-orattvisor/

  finns på två tredjedelar från vänster Bilder och texten om Super Jante. Sedan kommer bl annat en video om Gunnar Andrén och procenträkningen. Video bilden ser man inte helt. Den högre tredje delen täcks hela vägen av information om hur man bloggar och därefter om listor av debattinläggens tema, blogroll, kategorier, arkiv och ”sök”. Eftersom dessa rutor och listor inte går att gömma (man kan inte klicka någonstans, så döljer dem en del av videofilmen. Detta blir särskilt jobbigt, på slutet, då information om andra sammanhängande videon blir delvis gömd. Förs därefter står den högre sidan helt tomt och då de videon som finns därefter kan man öppna i Youtube i större format.
  Det blir ganska frustrerande.

 11. QED skriver:

  Sportkultur i Plovdiv? Lite vildare än allsvenskan.

  ”Den bulgariska klubben Lokomotiv Plovdiv har offrat ett lamm på sin hemmaarena i förhoppning om större framgång under vårsäsongen.

  Lokala medier rapporterar om att flera av spelarna i laget målade målstolparna med blod från lammet.”

  http://www.dn.se/sport/fotboll/offrat-lamm-ska-ge-framgang

 12. Fredrik skriver:

  Det naturliga är förstås att hindra eller försvåra för personer vars sociala bakgrund kan tänkas göra det mer sannolikt att de väljer att studera på ett universitet, dvs sådana som har universitetsutbildade föräldrar eller som av andra skäl värderar utbildning högt.

  Det sker ju aktivt och på flera plan. Det slog mig när jag själv sökte in till doktorandutbildning i Uppsala att majoriteten av antagningskriterierna gällde studentens ekonomiska situation medan bara ett rörde tidigare studier.

  I korthet har utvecklingen varit denna:
  1. En massa inskrivna doktorander ligger vid universiteten. Ett fåtal lyckliga lever på stipendier eller på egna medel.
  2. De långa studietiderna upplevs som ett problem. En analys visar att studierna drar ut på tiden för att många jobbar vid sidan om för att kunna försörja sig.
  3. Lösning: man inför försörjningskrav för studierna.
  4. För att undvika social snedrekrytering inför man samtidigt doktorandanställningar och doktorandstipendier, vilket innebär att universiteten tar på sig försörjningsbördan för doktoranderna.
  5. Detta blir så dyrt för universiteten att doktorandernas antal reduceras kraftigt. (T.ex. på min institution i Uppsala rådde anställningsstopp och antalet doktorander gick ner från 25 till 6 på några år vilket ledde till att seminarieverksamheten slogs sönder.)
  6. För att förhindra social snedrekrytering antas inte personer som skulle ha råd att studera: ”Egna medel godkänns inte som finansieringskälla” står det i ”Regler för antagning av externt finansierade studenter på forskarnivå vid Språkvetenskapliga fakulteten” vid Uppsala Universitet

  På detta sätt hindrar man alltså människor som tidigare hade tillgång till forskarutbildning från att ta del av den genom att sätta upp ett artificiellt hinder utifrån socioekonomisk status, allt i jämställdhetens namn.
  Det är ju inte så att doktorander med egen finansiering på något sätt skulle tränga ut andra doktorander, eftersom reformens första del gjort doktoranderna så få, utan det är jante som regerar.

 13. Josef Boberg skriver:

  ”Det är för väl att lögnerna finns – för tänk om allt Wi hör vore sant.”
  Albert Engström

 14. Josef Boberg skriver:

  Cavatus – Apropå politikers syn på demokrati så sade Peter Eriksson att ”Demokrati är farligt”.

  Jo… – Cavatus – det håller jag med Peter Eriksson om, tyvärr tyvärr… 😥

  Det är lääänge sedan det uttrycktes som: ”Många typer av styrelseformer har prövats och kommer att prövas i denna värld av synd och bedrövelse. Ingen påstår att demokrati är perfekt eller allsmäktigt. Det har sagts att demokrati är den sämsta styrelseformen som har prövats, bortsett från alla de övriga formerna som prövats genom tiderna.”
  – citat av Winston Churchill.

 15. Rosenhane skriver:

  Tanja, apropå Info:s första kommentar; varför spelas aldrig dessa gamla godingar i radio nuförtiden?

 16. Viktoria Larsson skriver:

  Hej Tanja! Ligger med feber, läser dina gamla blogginlägg och tack för att du ”räddar min dag”, du skriver så befriande och smart. Kanske inte rätt ställe att kommentera i denna blogg, men jag gör det ändå. Du har skrivit en blogg om Lasse Berg och en film som visas i skolorna, där han hävdar att ”samarbetande” och inte den ”starke” har överlevt genom evolutionen. Men nu är det faktiskt så att Darwin inte sa Survival of the strongest, utan: Survival of the FITTEST. Alltså: Överlevnad för de mest lämpade. Lämplighet kan vara allt från fysisk styrka till samarbete. Det gör hela evolutionen logisk på ett annat sätt, att inse att olika egenskaper, kanske vid olika tider, har haft ett överlevnadsvärde. Just nu har P Billing en blogg om att det är rätt bra med stora starka karlar när det gäller att gräva fram jordbävningsoffer.

 17. Wanderlust skriver:

  Mycket intressant att få ta del av bulgarisk kultur och folkmusiktradition i den annars i så anglosaxiskt dominerande musikvärlden. Det finns dock undantag även inom popgenren. Ett av mina favoritband de senaste åren, och också ett av de allra bästa som har kommit fram under 00-talet överhuvudtaget, är den brittiska electropopkvartetten Ladytron som med sitt suggestiva och direkta sound har hylltas av kritiker En av medlemmarna där kommer just från Bulgarien. Mira Aroyo heter hon och det unika (jag känner i alla fall in till ngt annat ex. från popvärlden) är att hon även skriver låttexter på bulgariska och brukar få med åtminstone någon av dessa låtar på albumen. Förutom att hon har en vacker sångröst så passar också bulgariskan oerhört vackert och smälter in bra i ljudbilden. Här är ett ex. från senaste albumet i form av låten ”Black Cat”: http://www.youtube.com/watch?v=2lk4EUzsC-g
  Även om jag inte förstår ett ord av vad hon sjunger om så klingar det vackert(det kanske du kan hjälpa mig med Tanja 😉

 18. Galne Gunnar skriver:

  Tanja:

  Kul att du lyfter fram en underskattad personlig favorit i debatten mellan SD vs Hembygdsrörelsen. (Var det jag som tipsade?) Slutklämmen belyser det politiskt korrekta hyckleriet på ett alldeles perfekt sätt. Inslaget finns mer lättillgängligt på YouTube, och den bästa biten är från c:a 07:30 till slutet:

 19. Notavalla skriver:

  Tack Tanja! Jag får mig alltid ett gott skratt när jag läser dina tankeväckande inlägg. Arbetar själva sedan 25 år inom en stor statlig myndighet som ingen svensk undkommer – du får själva lista ut vilken. Även hos oss dyker med obehaglig regelbundenhet olika genusprojekt upp. Vi ute i verkligheten har lärt oss att inte ta det på allvar och försöker begränsa skadeverkningarna så gott det går. Personligen fick jag en överdos av jämställdhet för 15 år sedan p g a en entusiastisk feministisk chef. Före dess arbetade jag aktivt för jämställdhet men tappade tilltron och numera är jag antifeminist. Så kan det gå.

 20. Info skriver:

  VIKTORIA LARSSON: THE SURVIVAL OF THE FITTEST

  ”Info skriver: juni 27, 2010 kl. 4:54 e m

  VEM LURAR VEM?

  Säkert har du [Tanja] stött på följande tillrättaläggande tidigare, men andra har kanske inte gjort det. Vad är det för mening med att bygga upp en hel samhällsbild och delar av politiska ideologier utifrån ett felaktigt traderat yttrande av Charles Darwin?

  FIMMERSTAD: ”Nazismen bejakar den socialdarwinistiska tanken att den starkare skulle segra.” – ”den darwinistiska djungeln”.

  LASSE BERG: ”Darwins tanke om det naturliga urvalet där den starkaste överlever – – -”

  Något dylikt tänkte dock aldrig Darwin själv. Med ”the survival of the fittest” menas bara precis vad som sägs: I ständigt föränderliga ekosystem överlever de till förändringarna bäst ANPASSADE organismvarianterna och mutationerna.

  Det kan mycket väl i något sammanhang vara den ”svagaste” som överlever. Till exempel i ett kallnande klimat en stor organisms minsta individer. Bland bl.a. människor är förstås ”smarthet” en överlevnadsfaktor, som – i kombination med andra faktorer – är vida mer framgångsrik än blott och bart styrka.”

 21. Tanja Bergkvist skriver:

  Det har visst varit en debatt om hemmafruar och feminism i gårdagens Kvällsöppet med Ekdal, minut 16:28 och framåt: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kvallsoppet_med_ekdal?title=kvallsoppet_med_ekdal_del_6&videoid=1273449

  Annat aktuellt: Elise Claesson i Svensk Tidskrift om en rapport om skandinavisk jämställdhetspolitik: http://www.svensktidskrift.se/?p=21568

 22. Tanja Bergkvist skriver:

  Viktoria, vad roligt att höra :-). Ja jag minns att jag tog upp det i två inlägg

  Detta: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/06/27/repris-pa-genusperspektiv-svensk-skola-och-snalla-apor/

  och detta: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/10/03/manlighet-en-folksjukdom-ungdom-mot-rasism-gar-mot-etnopluralism-och-en-svensk-rattstavningsgen-ar-varlden-upp-och-ner/

  Ja, inte ens det fick han rätt – översättningen av ”fittest” till mest välanpassade. Och detta sprids nu i svenska skolort, denna ”alternativa syn” på evolutionen…

  Krya på dig! Jag trodde man blev sjuk av att läsa mig blogg, varje gång jag skriver måste jag göra en viktig avvägning: hur många av mina akademikerkollegor som är i professorsåldern kan komma att få hjärtattack av det här inlägget? Och hur många kommer jag å andra sidan att väcka ur den genusbefriade dvalan? Alltid lika svårt att få¨ihop ett lagom balanserat inlägg. 😉

 23. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, nä det var inte något tips från dig (om det inte ligger i ngt av mina ca tusen olästa mail som jag aldrig hunnit öppna 😦 ), visste inte den fanns på Youtube. Jag hörde den i P1 efter valet och minns den med mitt fenomenala minne som jag skapat genom att äta två omega-3kapslar till frukost dagligen sedan jag började blogga :-).

 24. Tanja Bergkvist skriver:

  JLRamírez, nä du är inte sinnessjuk :-). Låter mkt konstigt det där, måste vara någon inställning på din dator, eller om du är inloggad ngnstans. När man är inloggad på gmail får man upp en massa reklam av den typ du beskriver, men inte i andra fönster, så jag har ingen aning om varför det ser ut så för dig. Jättekonstigt. Kan du inte högerklicka på videon och välja ”Watch on youtube” eller ”Copy video URL” och sedan klistra in i annat fönster, då bör du kunna se utan problem.

 25. Tanja Bergkvist skriver:

  Ser ni Nalin Pekgul i Kvällsöppet (länk i kommentar ovan), alltid lika trevlig (not!), får läsa de andra kommentarerna imorgon, måååste se det här :-). Kan man inte välja Pekgul som partiordförande så att vårt älskade sosseparti går under en gång för alla? Minns valvakan: http://www.youtube.com/watch?v=dhX8_e4emB4

 26. Tanja Bergkvist skriver:

  Notavalla, ja jag kan gissa myndigheten :-).

  Så här drabbar genusvansinnet oss i akademin, och i förlängningen hela den uppväxande generationen:

  1. https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/01/11/genusvaldet-intar-sodertorns-hogskola/

  2. https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/01/28/von-wright-och-tekoppen/

  Viktoria – har du läst dem ovan om fysikundervisningen?

 27. JLRamírez skriver:

  Nej Tanja, det är ingen reklam som upptar en del av videorutan, det är kolumnen med information från din blog. Det var just att öppna videon i Youtube som gällde, men då ska man klicka längs till höger och det är den delen som är dold. Man kan få i gång videon men i begränsad yta.

 28. Phin Daralia skriver:

  Tanja: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/01/28/von-wright-och-tekoppen/

  Ursäkta, nu kommer en gnällig och trist kommentar, som följd av att jag först nu faktiskt följde din länk och laddade ner von Wright’s PDF. Min spontana reaktion är: Vad f-n är det här? Vilken planet har jag hamnat på? Jag känner inte igen mig alls.

  Här har tydligen Skolverket – med skattemedel – finansierat ett antal ”rapporter” från ”forskare” för sitt projekt ”Jämställdhet i läromedel”. Men det är ju bara dravel! von Wright’s text är ju stilistiskt på samma nivå som en gymnasieuppsats (i alla fall som de var på min tid) och innehållsmässigt… ren jävla smörja. Ja, ursäkta att jag säger det, men man måste någon gång vara ärlig och kalla saker vid dess rätta namn.

  Men hur kan statliga myndigheter göra så här? Har de verkligen ingen koll överhuvudtaget? De skämmer ju ut sig fullständigt, och eftersom det här är öppet tillgängligt för var och en så skämmer det ju samtidigt ut Sverige som nation, eftersom myndigheterna faktiskt är de yttersta representanterna för staten Sverige.

  Vad ska vi göra? Hur ska vi få tillbaka någon slags grundläggande vett och sans, och hålla våra offentligt tillgängliga produkter strax ovanför den yttersta skamgräns under vilken tänkande människor antingen flatskrattar eller generat tittar ner i marken?

  Och tanken… bara tanken på att denna text kan associeras till en ledare för en akademisk institution (jag vill inte kalla det un…….et) och som därmed ska vara ett föredöme… nej, det gör för ont att fortsätta…

 29. QED skriver:

  Apropå Nalin Pekgul. Här är en kul kommentar av Sanna Rayman apropå var den mest nämnda kandidaten till ny kvinnlig S-ledare försvann:


  Nu undrar kanske vän av ordning varför inte Veronica Palm, den hittills mest nämnda kvinnliga kandidaten till posten saknas bland de fem som S-kvinnorna föreslår. Det förklarar dock TT både snabbt och elegant, utan ett enda ord för mycket:

  ”I kvintetten saknas Veronica Palm, den mest omtalade kvinnan i partiledardiskussionen. Palm utmanade 2007 Pekgul som S-kvinnornas ordförande.”

  Aha, jag förstår.

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/02/23/pilutta-palm-sa-pekgul/

 30. Bo Bengtsson skriver:

  Statistiken är ett viktigt faktaunderlag

  ”När folkbokföringen på lägenhet är avslutad påbörjar Statistiska centralbyrån arbetet med att ta fram statistik, grundad på de register som då byggts upp. Statistiken behövs för såväl hela riket, som kommuner och delar av kommuner.”
  Kanske vi kan få veta var matematiker bor.
  Fördelat på kommuner!?!
  Källa http://www.scb.se/hob

 31. Bo Bengtsson skriver:

  Kanske Gunnar A kan visa på kulramen
  ”Skattesatsen uttrycks som en viss procent av beskattningsunderlaget.
  Skattesatsen anges som en påläggsprocent, dvs. procentsatsen används för att räkna ut ett pålägg på beskattningsunderlaget före moms. Detta innebär i kronor detsamma som att momsen utgör 20 % av priset inklusive moms när skattesatsen är 25 %.”

  Källa http://www.skatteverket.se/download/18.18e1b10334ebe8bc8000113720/kap14.pdf

 32. Viktoria Larsson skriver:

  Hej Tanja! HAr du läst denna text på newsmill skriven av Bitte Assarmo? Var är feministerna undrar jag? Man är emot sexköp mellan två vuxna människor som ingår frivilligt avtal (jag talar inte om trafficing eller koppleri nu) och man är emot porr. Men att RFSU i UR får lära ut analsex och något som heter fistande (som båda kan ge kroppsliga skador för livet), till 13åringar, protesterar de inte emot.
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/24/rfsu-j-nsar-vilseleder-om-sex#comment-240741

 33. QED skriver:

  Raslagar kan ge massomflyttning – i Sydafrika!

  ”Det styrande partiet ANC planerar flera nya arbetsmarknadslagar som blivit hett omstridda. En handlar om rassammansättningen på arbetsplatserna och föreskriver att personalstaben ska spegla den etniska fördelningen i landet som helhet.

  Det finns redan en lag om raskvotering på arbetsplatser med fler än 50 anställda, men arbetsmarknadsministeriet föreslår nu att man slopar en formulering som tillåter regionala skillnader.

  Det nya lagförslaget gör ingen skillnad mellan de nio provinserna trots att den etniska sammansättningen varierar kraftigt. I stället ska raskvoteringen baseras på nationell statistik.”

  ”–Näringslivet vill inte tvingas använda påtvingad migration för att möta krav på raskvotering. För att klara tillväxt och global konkurrens vill vi ha bästa möjliga personal och inte tvingas ställa nya krav om ovidkommande saker.”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/raslagar-kan-ge-massomflyttning_5970449.svd

 34. Galne Gunnar skriver:

  QED:

  Sydafrika har tydligen fått en del problem med omvänd rasism sedan apartheids fall. Här berättar en vit sydafrikansk kille om hur ett företags aktier endast kan köpas av svarta (och andra etniska minoriteter), men inte av vita (http://www.cellular-news.com/story/32707.php):

 35. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, ”Att Karl XII personligen skulle ha infört surkålsdolmar till Sverige är ytterst osannolikt. Likaså, att hans spridda, hemvändande karoliner skulle ha gjort det. Inga som helst historiska belägg finns för någondera. Det rör sig om en vandringssägen.”

  Alltså, det var ju faktiskt jag som tog hit dem – efter att ha lärt mig laga dem av min mormor :-).

  SuperJante,
  ”Kul att du gillade min kommentar”. Ja den var ju klockren :-).

  ”…Enheter vid andra universitet – någonsin utövar självkritik. Läser de din blogg? Nås de av en och annan kritisk röst?” Ja, faktiskt, i augusti när de nåddes av nyheten att jag skulle ha ett lektorsvikariat vid UU var en från Enheten och härjade på bloggen, i något gammalt inlägg, frågan är om det inte vara just ”Ett skräckexpempel på Genusväldet”? Hon frågade varför några kommentatorer (kan ha varit Info, Dogdylan, och/ellerErik/Aktivarum) var så kritiska till hennes forskning. Vad det var för sorskning som mina kära kommentatorer debatterat och som hon var ansvarig för har jag ingen koll på. Så läsa min blogg: ja, uppenbarligen. Men självkritik – knappast. Det är ju alla oss andra det är fel på. Tack för läs- och Youtube-tips! 🙂

  Info,
  här har du en blodtryckshöjare 😉 (kom in län till min blogg därifrån): http://www.familjeliv.se/Forum-26-175/m57520713-114.html

 36. QED skriver:

  Tanja, har Enheten För Tanke Villor varit på din blogg? Skrämmande, bäst att skärpa sig.

 37. QED skriver:

  Journalisten Lisa Bjurwald förfasar sig över ”danska sjukan”.

  http://www.dn.se/ledare/signerat/danska-sjukan

 38. Tanja Bergkvist skriver:

  Fredrik, det där var ju galet. Jag minns iofs när jag sökte doktorandtjänst, det var då 10 sökande på tre platser ( i Stockholm), i Lund var ”väntetiden” för de studenter som låg bäst till minst ett år. Jag sökte en i Lund och en i Stockholm år 2000 och det blev Stockholm. Medan jag var doktorand så utlystes ett fåtal doktorandtjänster om året, och jag minns i ett fall när det var 34 sökande på en plats! Så ser det ut nu för tiden. Men jag tror att det är tillåtet att finansiera sina egna doktorandstudier, men man måste ändå bli antagen kan jag tänka mig, dvs bedömas som tillräcklig duktig för att kunna genomföra och slutföra forskarutbildning, men det är möjligt att jag har helt fel, har bara trott att det varit så, aldrig sett eller hört om ngn som finensierar själv, så det är möjligt att det är vid SU som vid UU då, på den inst du beskriver – att man inte får finansiera själv. Däremot får andra finansiera doktorandstudier, vi hade vid SU (och har fortfarande) flera afrikanska doktorander som finansieras med SIDA-pengar och det har ju varit igång under flera år nu. Men någon motsvarande möjlighet tror jag inte finns för svenska studenter, dvs extern finansiär som bekostar doktorandutbildning, åtminstone inte som jag hört talas om eller sett någon använda sig av.

 39. Tanja Bergkvist skriver:

  Josef, vad menar du? Ang att du håller med Peter Eriksson. Jag trodde du var aktiv i Aktiv Demokrati som du länkat till flera gånger? Det är klart att man kan instämma om man med delar Sahlins demokratisyn.

 40. Tanja Bergkvist skriver:

  Wanderlust, intressant, kände inte till henne. Inte riktigt min musikstil. Jag har lagt upp några av mina favoritlåtar från Balkan här: https://tanjabergkvist.wordpress.com/videos/

 41. Tanja Bergkvist skriver:

  JLRamírez, kan tyvärr inte hjälpa dig, så ser det inte ut på min dator. Ser det ut så för dig på andra bloggar med videos också?

 42. Tanja Bergkvist skriver:

  Phin Daralia, ”Ursäkta, nu kommer en gnällig och trist kommentar” https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/02/23/superjante-och-losningen-pa-alla-orattvisor/#comment-12069

  Inte alls, den var rak, ärlig och sann. Kanske dags att Sverige låter sig inspireras av demonstrationerna i arabvärlden. Visst borde man, om man läst von Wrights rapport, känna att det mest naturliga faktiskt är att samla hela folket och demonstrera framför Södertörns högskola, eller utanför Regeringskansliet, FÖR DET VAR JU ALLIANSEN SOM BESLUTADE ATT VON WRIGHT SKULLE UTSES TILL REKTOR! Detta trots Häggströms artikel i Newsmill och att flera, bla jag själv, mailade flera riksdagsledamöter i ärendet då det var aktuellt. Det hjälper inte att bara angripa symptomen när de bakomliggande mekanismerna får fortsätta verka i en anda av idioti, okunskap och vansinne.

 43. QED skriver:

  Frederik och Tanja, Högskoleförordningen säger att endast de sökande vars finansiering bedöms vara garanterad under hela utbildningstiden får antas till utbildning på forskarnivå. Det verkar som de lokala reglerna vid högskolorna varierar en del. Inom naturvetenskap verkar det svårare vid UU än vid SU att döma av föreskrifterna. Vid UU måste institutionen garantera försörjning under hela studietiden.

  http://www.teknat.uu.se/cms/node252
  http://www.science.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=12063&a=55577

  Jag tror SULF berömmer sig för att varit särskilt framgångsrika i Uppsala i att ha förbättrat de sociala villkoren för antagna doktorander. Hårt tryck på och ovilja mot handledare som försöker få forskarstuderande som finansieras på annat sätt än med doktorandtjänster.

  Helt säkert leder den nya antagningsordningen till större likriktning inom forskarutbildningen.

 44. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, tack för dettatips, jag undrade också varför Palm plötsligt försvann… Ang artikeln om ANC ( http://www.svd.se/nyheter/utrikes/raslagar-kan-ge-massomflyttning_5970449.svd ) det påminner ju om UU:s professor Masoud kamali och hans SOU 2006:79 ”Intergrationens svarta bok” http://www.sweden.gov.se/sb/d/6155/a/67901

  Några av förslagen:

  • Slopa den formulering i skollagen som talar om att skolan vilar på en värdegrund som förvaltas av kristen tradition och västerländsk humanism.

  • Människor som bor i utsatta områden enligt lag ska få förtur till jobb och utbildningsplatser vid universiteten jämfört med andra som har likvärdiga meriter.

  Statliga myndigheter med fler än tio anställda ska införa en helt ny personalpolitik där målet är att personalens etniska sammansättning inom fem år ska ha förändrats, så att den återspeglar hur Sveriges befolkning ser ut. Myndigheterna ska ha en så stor andel anställda med utomeuropeisk bakgrund som andelen i hela den svenska befolkningen.

  • För att bryta dagens situation, där personer med bakgrund i utomeuropeiska länder är underrepresenterade, ska de statliga myndigheterna införa positiv särbehandling.

  Personer med minst en förälder från Afrika, Asien eller Latinamerika ska gynnas på flera områden, bl a vid anställningar, och policyn ska skrivas in i myndigheternas regleringsbrev och det etniska personalläget ska varje år rapporteras till regeringen.

  Orback sågade den visst: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/orback-sagar-kamalis-forslag_344774.svd

  I DN http://www.dn.se/nyheter/sverige/orback-sagar-integrationsutredning kan man dock läsa följande kommentar från Orback (dåv demokratiminister):

  -Kamali slår in öppna dörrar, säger Orback. Han säger att han vill ha en ny politik, men den nya politik han pratar om är helt i linje med svensk integrationspolitik.

  Intressant…

  Viktoria, nä jag hade inte sett den av Assarmo, ska läsa nu. 🙂

 45. QED skriver:

  Genusprofessorn Eva Lundgren säger upp sig från Uppsala universitet!

  http://www.ergo.nu/nyheter/20110226-eva-lundgren-slutar

 46. Tanja Bergkvist skriver:

  Bo, ja det är nästan så att man vill besöka Gunnar A och spela in en annan rolig video :-).

 47. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, jaha, du har då koll på allt som händer!

  Enligt universitetet handlar uppsägningen om att hon inte har kunnat integreras på sociologiska institutionen.” Integrationsproblem vid UU? Jag som trodde de var ledande på området. Var är Enheten för Lika Villkor? Den som inte sköter sitt arbete enligt avtalet tillhör ju en diskriminerad (eller åtminstone avvikande) minoritet och måste väl därför ha extra goda möjligheter att göra karriär. Eller?

 48. QED skriver:

  ”hon inte har kunnat integreras på sociologiska institutionen” – ja det var ju märkligt uttryck.

 49. QED skriver:

  Den glada nyheten spreds snabbt bland Uppsalas akademiker på lördagsshopping 😉

 50. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, läste just Bjurwalds artikel du tipsar om. Jag minns att Bjurwald nyligen surade över statsvetaren AJ Heinös Timbro-rapport: http://andreasjohanssonheino.blogspot.com/2011/01/svar-till-lisa-bjurwald.html

  Nä, nu måste vi ut i pulkabacken!

 51. Vill ej uppge skriver:

  Måste bara kommentera PK-politikerns procenträkning.
  SD vill minska _invandringen_ med 90%
  Detta ger fortfarande ett tillflöde och _antalet invandrare_ ökar.

  Kära PK-politiker: skilj på invandring och antalet invandrare.

  mvh
  också Mensa-kvalificerad och SD:are.

 52. Tanja Bergkvist skriver:

  Vill ej uppge, ja du har helt rätt. Det blir ju ändå en invandring som ligger på 10% av dagens, således en ökning av det antalet invandrare i Sverige (dock inte nödvändigtvis andelen, det beror ju på den inhemska nativiteten och om man räknar redan invandrade personers barn som invandrare osv, troligtvis inte det senare, men man för ju statistik på ”utländsk bakgrund”, dvs personer födda i utlandet alternativt med båda föräldrar födda i utlandet – man kan tycka att det är förvånande att sådan statistik ens förs i Sverige, men utan den kan man inte infria Kamalis vision i SOU 2006:79, som jag länkat till ovan), men det är ju uppenbart att Gunnar A med ”öka invandringen” avser en ökning från dagens nivå (med 10%), annars skulle han väl sagt ”öka antalet” eller ”öka andelen” invandrare med 10%, men inte ”öka invandringen”, den ligger ju på en nivå idag, som, om den minskas med 90% inte samtidigt kan öka med 10%. Detta är upprinnelsen till kulramsincidenten: http://www.youtube.com/watch?v=SqXrDu_C77w

  Gunnar Andrén: ”Jag har sett att ni vill minska invandringen med 90% och då är min fråga, därav kan man ju dra slutsatsen att ni vill öka invandringen med 10%… Ni vill öka invandringen med 10%”

  Får uppdatera med den länken så att man ser varifrån kulramen kommer.

 53. Johanna skriver:

  Tanja:
  Nej, inte vid Imperial College, utan University of Bath. Vad landsflykten beträffar så får jag följa din blogg medans jag är i England för att se hur vansinnet utvecklar sig under de 4 år jag har till en Master of Mathematics. Kan ju till exempel bli så att Veronica Palm blir Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister (hemska tanke) i vilket fall det nationell söderfallet borde gå mot oändligheten. Eller kanske det blir som min mamma föreslog och en forskare träder fram och säger att genusvetenskapen bara var en stor bluff och han/hon (hen :)) ville se hur många som blev lurade av det.

  För övrigt, finns det någon här som kan föreslå var man kan hitta ett sommarjobb som har med matte att göra? (Jag letar febrilt just nu, plan B är att sitta i kassan på ICA i tre månader, men där gör ju en maskin räknandet åt en vilket förstör hela nöjet.)

 54. Tanja Bergkvist skriver:

  Johanna, men glöm inte att jag har köpt en ö som ligger på domänen verklighetensfolk.org, och där kan vill alltid bosätta oss medan vi följer utvecklingen 🙂 https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/02/16/genusforskare-delar-gener-med-brodlimpa-och-svenskar-har-bara-funnits-i-100-ar/

  Jag ser att det i det inlägget också framgår att en genusforskare uppger sig dela upp till 70% av sitt genmaterial med en brödlimpa, vilket stämmer väl överens med den bild som ledande genetiker, zoologer och IQ-forskare jag har kontakt med lyckats bevisa genom att läsa de genusrapporter jag länkar till.

  Dessutom har den miljö i vilken genusmaffian vistas gett upphov till epigenetiska förändringar som gjort att flera viktiga funktioner slagits av. Enloigt wiki verkar det dock vara reversibelt: http://sv.wikipedia.org/wiki/Epigenetik

  ”Epigenetik är den del av genetiken som behandlar ärftliga men reversibla förändringar i DNA som är oberoende av förändringar i DNAts nukleotidsekvens. Epigenetiska förändringar förekommer normalt i alla celler och reglerar många geners uttryck, vilket framförallt är viktigt för differentiering av celler och under embryoutvecklingen.

  Uttryckt på ett enklare sätt handlar epigenetik om att miljöpåverkan under livet kan leda till att genernas uttryck hos en individ ändras, till exempel att de slås av eller på. Detta påverkar sedan egenskaperna hos individens avkomma. Detta kan bero på miljögifter men också på helt andra miljöfaktorer. Epigenetiska förändringar som först förvärvas och sedan ärvs påminner om Lamarckism. Lamarcks teorier var dock mycket mer omfattande, och det är dessutom oklart vilken betydelse epigenetiska förändringar har för evolutionen… Många kemiska ämnen kan framkalla epigenetiska förändringar, bland annat arsenik. Man kom mekanismen på spåren genom tvillingar vars gener visade sig agera på olika sätt ju längre tiden gick.”

  Det betyder ju att det finns hopp. Kanske man borde kontakta kemicentrum….

 55. Tanja Bergkvist skriver:

  Johanna, sommarjobb med matte? Det enda jag kan komma på, som kanske inte är en helt dum idé, är att du sätter upp annons om privatundervisning. Det finns nog en hel del gymnasister vars föräldrar är angelägna om att deras barn får bra slutbetyg. Iaf har jag upplevt att ett sådant behov finns, men aldrig engagerat mig för egen del. Jag har förresten fått reklam från det här företaget: http://myacademy.se/ så om du inte vill ge dig ut på egen hand kanske det går att göra det via dem, om de har behov av mattekunniga. Dvs om du nu kan tänka dig att undervisa?

 56. Fredrik skriver:

  Tanja: Men jag tror att det är tillåtet att finansiera sina egna doktorandstudier, men man måste ändå bli antagen kan jag tänka mig, dvs bedömas som tillräcklig duktig för att kunna genomföra och slutföra forskarutbildning, men det är möjligt att jag har helt fel, har bara trott att det varit så, aldrig sett eller hört om ngn som finansierar själv, så det är möjligt att det är vid SU som vid UU då, på den inst du beskriver – att man inte får finansiera själv.

  Jag tycker mig ha sett en glidning där under senare år. I en tidigare version av riktlinjerna vid Språkvetenskapliga fakulteten vid UU, där jag är inskriven stod det
  något i stil med att man ska iaktta yttersta försiktighet vid att anta självfinansierade doktorander uttryckligen för att undvika social snedrekrytering, men i den senaste versionen av riktlinjerna verkar det vara stängt helt och hållet: självfinansiering godkänns inte.

  Jämför t.ex. med Naturvetenskap vid Lunds Universitet: Fakultetsstyrelsen anser, att självfinansiering endast bör få förekomma i undantagsfall. http://www1.naturvetenskap.lu.se/fou/Handbok/D_Handbok03r.htm

  (För övrigt en normativ utsaga, som framställer självfinansiering som något ont per se.)

  På sidan vid SU som QED länkar till står det:
  Annan finansiering kan vara stipendier, studiemedel, annan anställning vid högskolan som ger utrymme för forskarstudier eller alternativt att forskarstudier bedrivs inom ramen för en anställning vid t ex ett företag eller annan myndighet.
  Detta ”kan vara” ger utrymme för tolkning, men självfinansiering nämns inte bland de efterföljande alternativen.

  Det handlar om ett moment 22: du ska kunna visa att du kan försörja dig under fyra års tid, men inte vara så rik att det finns risk för social snedrekrytering, dvs du ska vara fattig samtidigt som du har en halv mille på banken.

  Efter att problem med handledningen UU ätit upp min finansiering tog jag min Mats ur skolan och ska snart disputera vid ett utländskt universitet som självfinansierad. I ett par år har jag livnärt mig på kärlek, luft och framför allt på fruns lön, bortom och under alla inkomstnormer, på ett sätt som inte skulle ha varit möjligt i Sverige, där man reglerat bort friheten att svälta sig själv för att nå högre mål.

 57. Johanna skriver:

  Svensk skola har nu introducerat en revolutionerande ny pedagogik som kommer att göra Sverige världsbäst på matte. Min mamma (gymnasielärare i matte och fysik) har fått in en NV-klass som har lärt sig att för att addera bråk ”plussar man det som är olika”. Jag undrar vad de gör om de får uppgiften ”en halv plus en halv”? Märk väl, NV är de som kan komma att bli civilingenjörer och läkare. Men det gör inget, för vi är världsbäst på genusvetenskap. 😦

  Tanja: tack för tipset, håller på att skriva en ansökan.

 58. Lars skriver:

  @ QED: Angående Bjurwalds förfasan över Jalvings besök, här får man höra talet han höll i Sverige om Sverige:
  http://www.nationellidag.se/visa/default.asp?dokID=1385

 59. Info skriver:

  GENUSTRUMPETJUBILEUM!

  Den 28/2 för två år sen var det som GENUSTRUMPETENS toner för första gången ljöd på Sv.D:s Brännpunkt-sida!

  Alla här känner väl till Tanjas artikel och den efterföljande debatten? Annars berättar hon själv om det hela i sin bloggavdelning ”Om bloggen” (överst). Mer om trumpeten kan läses i kategorin ”Genustrumpeten” (till höger).

  En av dem som läste artikeln var kalmarredaktören Kurt Lundgren, som omgående inspirerades till ett långt, eget inlägg om genusinstrumentens fantastiska värld (bloggen Östra Ölands fria horisont):

  ”Om trumpeten är en manlig genussymbol, vad kan man då kalla en trombon? Se där en fråga som kan motivera en miljon kr eller två i forskningsanslag”, skrev Kurt – Läs vidare:

  http://kurtlundgren.webblogg.se/2009/february/trumpeten-en-manlig-genussymbol.html

  Bland kommentatorerna hittar vi Tanja själv (underst).

  Ingen visste, att Kurt Lundgren, när han skrev detta, bara hade några veckor kvar att leva.

 60. Dogdylan skriver:

  Bra inlägg Tanja – även om jag inte håller med dig om allt.

  Jag måste bara rekommendera en underbar dokumentär av BBC om brittiska politikern Enoch Powell från i år. Dokumentären är grymt bra eftersom man (trots vis vinkling) fortfarande tar flera sidor av hans ”River of Blood” tal. Spännande personligheter som Kenan Malik, Stuart Hall och Roger Scruton kommer till tals. Alla är husgudar i Dogdylans politiskt inkorrekta bokhylla.

  River of Blood är ett tal Powell höll på 1960-talet då England började se de första integrationsproblemen. Talet är till vis del rasialistiskt(vilket inte är bra såklart) men dokumentären påvisar att en del av det han sa i det talet är dagens verklighet.

  Dokumentären pekar också på att den normativa mångkulturalismen uppstod som ett irrationellt sätt att motverka rasism och detta på grund av hans tal. Jag håller inte med om denna slutsats. Det var inte Powells fel att eliterna adopterade normativ multikulturalism.

  Dokumentären säger att resultatet av den normativa mångkulturalismen blev etnisk separatism och favorisering av etniska minoriteter som skapat stora klyftor i det brittiska samhället.

  De exempliferar med Margret Thatcher som fullkomligt följer någon sinnesjuk marxistiskt rapport för att lösa fattigdomen bland immigranter. Rapportens lösning av identietspolitik och favorisering av invandrare – vilket satte en balk mellan den inhemska (vita) arbetarklassen och invandrare.

  Det som är spännande att BBC tar en så tydlig position mot normativ multikulturalism. I Sverige anser ju media (tex. Lisa Bjurwald, Judisk Krönika, Ström Melin, Expo-folket, Lundell, Aschberg, Woodarski, David Baas, Sundström, osv.) att det är rasism att vara liberal kritiker av normativ multikulturalism. Lisa Bjurwald var ju så pass snäll att hon skrev en artikel om det på Dagens Nyheters ledarsidor där intellektuella liberaler så som Johansson Heinö kallas för ”rasister” för att de menade att assimilering är en nödvändighet och en bättre begrepp eftersom det ger oss en skala, snarare än det förvirrade integrationsbegreppet.

  Den här dokumentären är en symptom på att Europa nu är mer villig resa sig ur ”culture of shame” och ser ett värde i att försvara liberala demokratin. och Mångkultur-nazisterna är på väg bort.

  Det är ingen hemlighet att västerländsk identitetspolitisk emancipation anses som ful men all annan identitetspolitik anses vara önskvärd. Hyckleri om något. Men det är så våra mångkulturella post-koloniala anti-occidentala vänner tycker. Hitler skulle varit stolt.

  Dokumentären

 61. daniel spansk skriver:

  Fattar inte en stavelse i sången om Bulgarien (antar att det handlar om Bulgarien, eftersom jag som sagt inte fattar orden), men väldigt, väldigt vacker ändå.

  Tror jag ringer min rörmokare, nu till reklam….Z-vvs…, och frågar om en översättning. Han är bulgar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: