Genusmedveten snöröjning behövs när efterblivna svenskar stampar jordgolv

Anders Borg är orolig över att vi kommer att stampa på jordgolv

Tack vare Anders Borgs insatser slipper vi alla att stampa på ett jordgolv resten av livet. Var det hans egen sysselsättning innan han invandrade till Riksdagen?

Jag ser att Markus har namnsdag idag, så jag vill passa på att gratulera min vän Markus! Jag hoppas förresten att du ställer upp som min livvakt på FreedomFest? (Glöm inte anmäla er!) Det är det minsta du kan göra efter alla år jag stått ut med dig! 😉 Dessutom har du inget val, du måste göra det i egenskap av befäl för min livvaktsstyrka. Jag har fortfarande nära 4000 olästa mail med socialt kapital att mobilisera i kampen mot fördumningsindustrin så det ligger faktiskt i allas vårt intresse att jag överlever. Dessutom måste du fixa datorn åt mig, eftersom den är full av smulor och mellanslagstangentenfungerarintelängre! Hur tror du jag ska kunna blogga då och rädda landet? Du har ändå inget bättre för dig, du står antagligen fortfarande och stampar jordgolv, för att citera Anders Borg från den 13 april i år, alltså för mindre än två veckor sedan, (och ursäkta att jag länkar till en politiskt inkorrekt sida,  det hade jag inte behövt göra om tex SVD, DN, Expressen, Aftonbladet, Corren, Göteborgsposten eller Newsmill tagit upp det  här) i Riksdagen: ”Utan invandring hade vi stått och stampat på ett jordgolv”. Hur vet han det? Finansminister Anders Borg kan ju inte ens addera tre tal  (35+9+15=60) och hur trovärdig är han då? Jag hade gärna gett honom privatlektioner om det inte vore under min värdighet, eller snarare kompetens – mannen måste ju gå om lågstadiet medan jag ju har lektorskompetens (för att inte tala om alla mina andra aktuella titlar 😉 ).   Vad är det förresten för fel med att stampa jordgolv, det hade behövts en fast grund att stå på i det här landet, i synnerhet när politikerna, proffstyckarna och alla deras indoktrinerade karriärlystna marionetter lyckats luckra upp det sunda förnuftet på så kort tid. Jag hittade förresten ett bra citat: ”Vår kultur är den första av alla kulturer som systematiskt ägnat sig åt att aktivera den mänskliga dumheten, vårda den, klä den och förse den med uttrycksmöjligheter.”

En sådan uttrycksmöjlighet är genusvansinnet. Här har vi en aktuell artikel på Newsmill: Därför behövs genusmedveten snöröjning:

Snöröjning

Genusperspektiv på snöröjning - en snilleblixt under Jämställd Göra Lära-utbildningen i Karlskoga kommun

Stina Kållberg, informatör för Karlskoga kommun där man har tillämpat jämställd snöröjning nu i vår, beskriver vad det går ut på. Det började som en hemuppgift till sista dagen på en JGL-utbildning (Jämställd Göra Lära) för avdelningschefer och ledningsgrupp från Karlskoga kommuns samhällsbyggnads-förvaltning. Det var på hösten, vintersäsongen närmade sig och gatuchefen, en av deltagarna på utbildningen ställde frågan: vad händer om vi ser på snöröjningen ur jämställdhetsperspektiv? Det som kom fram var att ringleder och bilvägar röjdes före gång- och cykelvägar. Traditionellt manliga domäner prioriterades, lastbilar och arbetsplatser med övervägande manliga anställda. Bilar prioriterades före cyklande och de som åker kollektivt, färdsätt som i större utsträckning används av kvinnor. Detta gjordes givetvis inte medvetet utan följde den tradition som gällt sedan årtionden tillbaka, kanske ännu längre. Numera gör vi annorlunda. Gång-/cykelvägar och busshållplatser har generellt högre prioritet eftersom en decimeter snö är svårare att ta sig fram i med cykel än med bil, även snöplogkanter vid busshållplatser måste tas omhand tidigare.”

En genuspilot påväg till möte

Smutsar inte genuspiloterna ner miljön?

Patriarkatet ska minsann trampa i sin egen snöskit – det är ju trots allt den manliga konsumtionen som orsakat klimatförändringarna och all snö (se tex artikeln ”Bråttom få in genusperspektiv i klimatforskningen” i det forskningspolitiska nyhetsbrevet från Nationella sekretariatet för genusforskning). Parallellt med detta drivs kampen om kvinnors rätt till samma möjligheter att åka bil, flyg och konsumera, minst lika mycket som männen i jämställdhetens namn. Då blir klimatförändringarna åtminstone jämställda och om hela mänskligheten dör ut så var det ändå värt det eftersom alla hade lika möjligheter att bidra till Jordens undergång. På tal om undergången, jag hade visst fel i mitt förförra inlägg när jag under översta bilden skrev att det saknades ett genusperspektiv på sprängämnen, det finns faktiskt forskning kring genusperspektiv på landminor (se här och här):

To date, the international community has paid very little attention to the gender dimensions of landmines. There are numerous rhetorical statements about women and children as innocent victims of landmines, but little documentation, research and analysis. This note provides initial thoughts on how a gender perspective could be beneficial in looking at landmines. In assessing the gender dimensions of landmines it should be stressed that each situation should be looked at on its own merits, as generalizations do not always apply across all situations. Women and men tend to do different work and have different responsibilities. In many parts of the world affected by landmines, women and men tend to spend their days differently. Women tend to hold primary responsibility for household work and for the health care of family members and the care of dependants. Women are often the ones who care for the victims of landmines… Women’s work is often not valued and can be invisible to outsiders… Concrete implications: Given the gender division of labour, women and men (girls and boys) often have different risks of exposure to land-mines. Given that it is often women and girls who are responsible for gathering fuel or fetching water, they may run greater risks in some areas. Men’s responsibilities and greater mobility may, however, put them at greater risk in other areas.” (källa)

ide

Lysande idé

Jag förstår inte hur man kan vara så smart, att konstatera att kvinnor löper större risk att trampa på minor i vissa områden, medan männen löper större risk i andra områden – allt beroende på vem som rör sig mest i det minerade området! Och att få det internationella samfundet att se det som en genusfråga och ösa pengar över genusforskarna. Ungefär som när man i SOU 2009:64 (sid 221 här) konstaterar att det är lika stora , och ibland till och med större större, variationer inom könskollektiven som mellan dem när det gäller skolprestationer, och därför inför ett nytt genusbegrepp enligt följande (mer i detta inlägg):

”Genussensitiv undervisning innebär enligt Sinnes att variationer inom kön är lika viktiga som variationer mellan könen. Denna modell kan då sägas inte ha ett av könen, utan båda, i fokus för intresset.”

Det självklara, att prestationen beror på individen i första hand och inte könet, har gjorts till en genusfråga! Man har båda könen i fokus för intresset, och därför är skolundervisningen en köns/genusfråga. Är det konstigt att det går utför? Men nu måste jag komma till saken, jag tänkte lägga upp min krönika i senaste Axess, hade ju glömt det. Och ni vet ju redan allt det här eftersom ni så klart plöjt hela min blogg och från ”Om bloggen” vet ni att detta var det första jag skrev om i en svensk dagstidning: Genusvetare förvirrar barnen  – en reaktion på följande DN-artikel om ”könskodade” lekplatser, här läsarreaktioner och om en slumrande folkopinion och folkliga protester och sedan ringde TV 4 och undrade om jag ville prata med genusvetaren i Nyhetsmorgon – här Youtubeklippet.

Axess: Jämställdhet eller galenskap?

Könsbytet på besticken var plötsligt ett faktum!!

Dina skattepengar går till könsbyten på bestick.

Miljöpartiet gick i mars ut med att man avser satsa åtskilliga miljoner för att få in genuspedagoger i alla förskolor [minns förresten deras tidigare genusanalys av sedlar]. Jämställdhet och lika möjligheter är något som alla ställer upp på, men vi är alltför många som vet vad genusarbetet innebär rent konkret. I SOU 2006:75 konstateras inledningsvis (s 19) att: ”Förskola av den svenska modellen representerar såväl ett barnpedagogiskt som ett könspolitiskt projekt”. Det könspolitiska projektet börjar dock bli bisarrt. Liksom så mycket annat ingår det numera i en utbredd försumningsindustri. I Ystads Allehanda kunde man den 17/8-10 läsa om två genuspedagogers verksamhet i Simrishamns kommun – en miljon kronor hade man fått från SKL för år 2009 för att ”bedriva jämställdhetsarbete” i kommunen, och nu berättar man om den framgångsrika verksamheten i en intervju. Vi får bla veta att man på ett möte hållt upp en kniv och en gaffel, och alla (personal på barn- och utbildningsförvaltningen satta att ”genusutbildas”) svarade att gaffeln är mest feminin. Då bytte man ut kniven mot en sked, och plötsligt var det skeden som var feminin! ”Vi hade gjort ett könsbyte på bestick!”, förklarar genuspedagogen stolt i intervjun,  som fortsätter i samma anda: ”Om jag sitter bredbent som en man på stolen tittar folk konstigt på mig. Vi är så styrda av vårt samhälle, säger Helena Magnusson och vräker sig på stolen så att folk runtomkring verkligen vänder på huvudet och glor.” (se detta blogginlägg för fler detaljer). Att låta genuspedagoger göra könsbyten på bestick och vräka sig på en stol inför publik, det är vad kommunerna satsar pengar på. Några ytterligare exempel på hur det konkreta arbetet går till kan vi läsa om i SOU 2006:75.

* Stoppa pojkarna i dörröppningen: pojkarna rusar först ut på gården, medan flickorna inväntar varandra. Detta bäddar för en framtida könsmaktsordning. Man kan notera att det som anses förkastligt när det gäller pojkar, samtidigt är eftersträvansvärt när det gäller flickor.

* Könsavkoda leksaker: på vissa förskolor har man tagit bort alla bilar för att pojkarna ”könskodade” genom att leka för mycket med dem. Det ”pojkkodade materialet kan” enligt de statliga utredarna ”kopplas till hierarkin i genusordningen som ger det pojkar ägnar sig åt ett högre värde”.

Vargen och rödluvan

Vargen och rödluvan befäster den skadliga normen att jägaren är en man

* Kulturarvet: förskolepersonalen skriver i en utvärdering: ”Vi har diskuterat fram och tillbaka hur vi ska förhålla oss till kulturarvet när det strider mot vårt uppdrag att motverka traditionella könsroller. Till slut har vi valt att lyfta bort vissa titlar från barnens hyllor eftersom vi inte känner att vi kan stå för det böckerna förmedlar. Vi kan komma att läsa dessa böcker i framtiden, tex i samband med teman om hur det var förr i tiden, men vi vill inte att barnen ska bläddra i böckerna där både bild och text förmedlar passivitet för flickor och aktivitet för  pojkar.” Utredningen lyfter dock fram ett sätt att hantera det här: ”Många förskolor ändrar i själva berättelserna, till exempel genom att byta kön på karaktärerna eller genom att ändra i handlingen på något annat vis.” Den statligt sanktionerade genuspropagandan är problematiskt eftersom det faktiskt inte går att bli av med den. Acceptans skapar utrymme för ”fördjupning” och ”breddning”, medan ett öppet och uttalat motstånd (se tex min krönika i Axess nr 9/2010 angående genusutbildningen av kommunanställda) ses som ett tecken på behovet av ännu mer genuspropaganda eftersom det visar på fördomar – så hur man än gör vinner genusforskarna. Det är därför dags att börja lyfta fram det konkreta innehållet i verksamheten, bortom slagorden om jämställdhet.

Axess nr 3 är ute!

Axess nr 3 är ute!

Jag fick inte plats att ta med mer i Axess, men värt att uppmärksamma är också Föräldrarnas motstånd (sid 120): ”Den vanligaste bilden många verkar ha är att jämställdhetsarbetet ofta motarbetas från föräldrahåll när frågan introduceras. Ett sådant exempel kommer från projektet ”Vidgade Vyer” i Östersund. En bit in i arbetet blev motreaktionen från några av pojkarna på den berörda förskolan starka. De motarbetade personalen och det blev mer eller mindre kaos i gruppen. Delar av föräldragruppen ville då att projektet skulle avbrytas och det var nära att personalgruppen gav upp, men med hjälp av handledare jobbade de vidare och till slut löste sig problemen.” Löste sig? Hur då kan man undra…

Man kan alltså notera att uppdraget om att ”motverka traditionella könsmönster och könsroller” krockar med uppdraget ”I förskolans uppdrag ingår att såväl utveckla barns förmågor och barns eget kulturskapande som att överföra ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generaton till nästa.” (Lpfö sid 5). Vi får även en krock med följande från Lpfö 98: ”Verksamheten skall syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt” för att inte tala om ”Alla föräldrar skall med samma förtroende kunna lämna sina barn till förskolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.”

Relaterat: 145 miljoner för könsbyten på bestickMetaforen om aktiva spermier och passiva ägg förstärker könsnormer! , Är genusvetarnas verksamhet laglig?, Genusarbete smulades sönder, Genuspedagogik i förskolan: del 1 , del 2 , del 3del 4 , 2-årsdagen sedan Nyhetsmorgon!, Iiiinte 80 miljoner till!

OBS! Temat för senaste Axess är Den marknadsförda människan”. Flera av artiklarna går att läsa på nätet: Alla ska med  – till PR-byrånGlobal och lokal skönhet , Nätets Narcissister,   Falsk autenticitet, Det sanna Finland?, Den talangfulle MR Wahlström, När USA pånyttföddes, Godtyckliga betyg skadar skolan, En känslomässig kapprustning (och resten återfinns i tidningen) För den som har tidningen (teckna prenumeration eller köp på Pressbyrån) så kan man läsa en trevlig insändare som är publicerad på sidan 9:

Tack, Tanja!

Tack för Tanja Bergkvists lysande krönikor som med stilistisk elegans blottlägger genusvansinne och ”fördumningsindustrins” framfart. Att dessa tröttsamma och nedbrytande fenomen ges företräde framför sunt förnuft vågar allt färre påtala i klartext. Jag ser fram mot nästa tillfälle att läsa Tanja Bergkvists verbala dissektion av någon stollighet”. Anders G Lindblom.

Vad roligt! 🙂 Kanske var en reaktion på min förra krönika ”Sjukt i sjukvården” om mångkulturell utbildning i tidpassning (!)  eller någon av de andra. Tänk om man hade kunnat skriva om galenskaperna på heltid, då hade det blivit en hel ny dagstidning! Just det, och glöm inte se seminariet Den marknadsförda människan på Axess Play (28 min)!

Annons

52 Responses to Genusmedveten snöröjning behövs när efterblivna svenskar stampar jordgolv

 1. QED skriver:

  Anders Borg var inte så nyanserad som ung heller …

 2. Hans skriver:

  Men det där med genusmedveten snöröjning är ju precis vad vi grabbar vill ha. Snöplogen är vår fiende, så fort den varit framme och plogat och sandat går det inte längre att göra bredsladdar med våra gamla volvobilar. Så ju mer plogen håller sig vid dagis, desto bättre!

 3. Info skriver:

  ETT KOMPENDIUM ÖVER TANJAS MÅNGSIDIGA

  kännedom om genusvansinnets olika yttringar och anomalier kan man se detta inlägg som. Nu återstår snart bara att samla all kunskap i den där debattboken, som vi talat om i några år. Den där som bara Tanja men ingen man kan skriva – ”då blir han krossad” (jag citerar Tanja från en debatt i radioprogrammet Filosofiska rummet).

  Men jag vet, Tanja, att du har många andra åtaganden att tänka på, så låt dig inte stressas av att tiden kanske inte räcker till för debattboksförfattande.

  Själv har jag väl bidragit i kommentarerna då och då med sådant, som kunnat tjäna som bakgrundsmaterial. Den här gången skulle jag vilja rikta uppmärksamheten på ett hittills ganska okänt fenomen, nämligen

  DET MODERNA UNIVERSITETSÄMNET GENUSPSYKOLOGI

  Klingar mäktigt – men är egentligen ingenting annat än en del av det genusindustriella komplexet – med tonvikt på INDUSTRIELLA. En affärsrörelse, i original kallad GENDER PSYCHOLOGY, som av godtrogna, svenska skolpolitiker nyligen importerats direkt från USA och England och – förklädd i vetenskaplig narrdräkt – införts som ännu en intersektionalistisk frälsarreligion på svenska lärosäten. Poängberättigade högskolekurser finns redan.

  Se här:

  http://genderpsychology.com/

  Notera särskilda (kostsamma) ”workshops” (på tjusiga turistplatser) ENBART FÖR KVINNOR.

  Nästa steg mot det slutliga lyckoriket: universitets- och högskolekurser i genuscertifiering och HBT-certifiering? Av vad? Av allt, förstås. HBT-certifierad fotboll. Genuscertifierad tandborstning…

  Särskilt Feministiskt initiativ, Miljöpartiet, Journalistförbundet, Heterohatarnas Riksförbund och De Nya Moderaterna torde ställa sig bakom sådana

 4. Dogdylan skriver:

  Jag vill faktiskt försvara Anders Borg. För det första har Anders Borg läst klassiska ämnen som filosofi, Statsvetenskap (alternativt Nationalekonomi) och ekonomisk historia vid Uppsala Universitet.

  Det tyder på att han har fått betydligt mer bildning än dessa massproducerade företagsekonomer och journalister. Borgs val av ämnen tyder också på att han som ung ansåg att det fanns djupare värden än materialism. Jag tror knappast Borg lyfte på kjolen för genusvetare, mångkulturalister och allsköns vänsterdemagoger tills han blev finansminister.

  Borg satt i Uppsalas kår, han var aktiv i föreningen Heimdal och han var vice ordförande för Moderata studentförbundet. Sedan ägnade sig han helt åt ekonomiska frågor, antingen på privata banker eller för statliga institutioner.

  Det enda man egentligen kan klaga på Borg är hans feminism – och att han verkar ha förkastat sina tidigare libertarianska ståndpunkter. Annars verkar Borg jävligt kompetent. Betydligt mer kompetent än de andra ekonomiska talsmän som de andra partierna har.

  Det finns betydligt värre personer än Anders Borg som litet försynt säger att han minsann också är feminist. Okej, det var ju förjävligt det där om jordgolvet. Det skall han ha smisk för.

  Den här Fredrik Reinfeldt är dock någon man skall vända blicken mot. Så här sa han 2006 i förorten Ronna efter att invandrarna (läs syrianer & assyrier) där, ett år efter kravaller och beskjutning mot polisstationen.

  ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”

  http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-det-ursvenska-ar-blott-barbari

  Sedan har Fredrik Reinfeldt gjort upp med post-marxisterna i Miljöpartiet i invandrar/mångkultur-frågan och således har han i princip undergrävt ”the rule of law” genom att låta offentliga institutioner gå i konflikt med varandra. Usch!

  En annan hatisk figur är den här Maud Olofsson som har sålt ut hela sitt parti för någon typ av statskapitalistisk internationalist-ideologi. Hon har flertalet gånger uttalat sig som Reinfeldt och Borg.

  Själv går det bortom mitt förstånd hur man som borglig-väljare kan fortsätta rösta på Alliansen. Jag kommer aldrig någonsin rösta på M, förrän M säger att alla partiledare har varit ett misstag sedan Arvid Lindman.

 5. Josef Boberg skriver:

  ”Anders Borg var inte så nyanserad som ung heller …”

  Nja… – QUED – finansminister (video ca 2 min) Anders Borg VISSTE ju vad han talade om för ca 20 år sedan – som jag ser det.

  ”Finansminister Anders Borg kan ju inte ens addera tre tal (35+9+15=60) och hur trovärdig är han då?”

  Tja… – Tanja – Anders Borg har ingen trovärdighet alls numera – som jag ser det – därför att allt han visste som ung student (se min tvåminuters-video med honom) det har han GLÖMT bort. P g a för mycket efterföljande fel-utbildningar om nationalekonomi ❓

  Numera räknar han ju som det felinformeras om i nationalekonomiutbildningarna (video ca 4 min) på wåra högskolor och universitet, tyvärr tyvärr… 😥

  Anders Borg: ”Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor

  = Anders Borg bidrar STARKT till att Sveriges medborgares skattepengar används i bankerna för att låna ut luftpengar utan substantiellt värde (mer än 500 miljarder) till hög ränta till samma Sveriges skattebetalare = Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – blir p g a detta bara fattigare och fattigare.

  Så snacka om ett för medborgarnas privatekonomi förödande och ej minst höggradigt kriminellt pyramidspel (folkrättsligt sett) – såväl som att det är det för landet Sverige som en medborgarnas nation sedd.

  Hur länge till månntro

 6. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, ”Heterohatarnas Riksförbund”, finns det? på tal om heterohat ( http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/snart-ar-det-dags-for-heterohatets-dag_5145027.svd ) osv – minns du när Bokbål Förlag fick pris för ”intersektionellt manshat”? 🙂 https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/09/18/bokbal-forlag-far-pris-for-intersektionellt-manshat/

  ”Vi har den megastora glädjen att meddela att Bokbål förlag nominerats till den emacipatoriska textgalan Rabiat i kvadrat i kategorin intersektionellt manshat av hantverksmässig fulländning” osv.

  Dogdylan, ”Borg satt i Uppsalas kår, han var aktiv i föreningen Heimdal”, jaså, han var inte där på min prisutdelning (det var däremot Maria Abrahamsson och fd försvardminister Odenberg): http://www.student.uu.se/studorg/heimdal/?p=330 Chefred Johan Lundberg på Axess blev tilldelad utmärkelsen detta året.

  Du skriver: ”Själv går det bortom mitt förstånd hur man som borglig väljare kan fortsätta rösta på Alliansen. Jag kommer aldrig någonsin rösta på M”. Jag tyckte du skrev i en kommentar efter valet att du var moderat, eller att du röstat på dem, eller? 🙂 Det finns ju bra folk i moderaterna, bla de som mailar mig och inte helt delar de nya moderaternas världsbild, eller politik.

  ”Det finns betydligt värre personer än Anders Borg”.
  Jaha, och det ursäktar givetvis honom? De andra är ju ändå värre, ja – vilket bra argument! :-).

  QED, tack för videon! Roligt! 🙂

  Info, det finns ju även genusmedicin på KI: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?l=sv&d=8993

  Det betyder att det som hittills varit tabu för läkarkåren, att påtala könsskillnader, nu är helt ok så länge det görs i samarbete med genusforskarna. Tänk dig en genusforskare som läst hela sin utbildning på Centrum för genusvetenskap, suttit och pratat strukturer och läst Marx, och sedan blir professor i ”genusmedicin” – helt galet :-). Vad sägs om en genushjärnkirurg?

  Hans,
  ”mulliga motorintresserade mansgrisar” – bra namn på en förening!

 7. Nordbo skriver:

  Jag läste också filosofi på Uppsala universitet. Det gjorde mig INTE mer bildad. Begreppsanalytiska hårklyverier sågs som viktigt, medan den filosofiska traditionen med tänkare som Platon, Aristoteles, Thomas av Aquino, Nietzsche etc till stor del ignorerades.
  De ignorerade även den kontinentala filosofin eftersom de tyckte den var irrationell. Så jag fick försöka förstå Heidegger utan vägledning. Fördelen var att tentorna var ganska lätta, så jag kunde ägna mycket tid åt att studera de intressanta tänkarna…och festa.

 8. Jax skriver:

  Angående genusmedicin.
  Jag har för mig att jag läst om skillnader på cellnivå mellan män och kvinnor. Det kan vara i konstruktion eller någon funktion. Känner någon till detta? Länk eller källa mottages tacksamt.

 9. Jonas skriver:

  Håller med Nordbo. En kompis som studerade filosofi i Uppsala sade att tentorna var rena dravlet. Så någon merit för AB kan det knappast vara. är övertygad att han kommer att omvärderas och starkt kritiseras om 15 år

 10. Krattmanhu skriver:

  Det är sannerligen inte lätt att vara född i vår ände av historien. Vår lilla bubbla – den bästa av alla tänkbara världar – skrumpnar så sakteliga ihop. Det är längesen vår bubblas korda var positiv: läs det glada 1920-talet. Månlandningen 1969 markerar teckenbytet, och sen dess är det utför.
  Alla zoologiska och biologiska system är balansakter och den mest signifikanta aspekten av en arts välmående är dess fertilitet. 1.2 barn per kvinna anger kordans negativa lutning idag.
  Om Nero blåste trumpet vet jag ej, men finner det troligt.

 11. Info skriver:

  VECKANS KULTURKOMMENTAR

  Tiina Rosenberg påstår sig alltså ha blivit ”Wagner-älskare” på gamla dar (se t.ex. QED i slutet av kommentarerna till Tanjas förra inlägg). Det tror jag så mycket jag vill på. Kan Tiina ens skilja på Wagner och Bruch? Innan jag tror något alls skulle jag först vilja höra Tiina själv sjunga ”Gubben Noak” eller kanske ”Bä, bä, vita lamm” någorlunda rent…

  Vilka favoritkonstnärer inom den visuella konsten har hon då för närvarande? Det vet vi inte, men man skulle kunna gissa på medlemmarna i Dotterbolaget. Jag citerar från QX 2010-07-27:

  ”Det feministiska [lesbiska] serienätverket Dotterbolaget startades för att BRYTA MANSDOMINANSEN i tecknarvärlden.

  Under prideveckan ställer det ut strippar som är queera, arga, söta och roliga på Pridehouse.

  Dotterbolaget startades 2005 på Serietecknarskolan och en del av framgången beror på att medlemmarna samverkade istället för att konkurrera med varandra. Sara Granér och Sofia Olsson är två av nätverkets tecknare som publicerats flitigt. Karin Casimir Lindholm är en av illustratörerna som medverkar på Pridehouse”

  Ja, gruppen har inte bara publicerats flitigt. Den har också hedrats med ett eget, berömmande programinslag i Sveriges radio, en egen utställning (2010) i EWK-museet/Arbetets museum i Norrköping osv. Gräddan av svensk bildkonst av idag, med andra ord.

  SARA GRANÉR, bildexempel:

  KARIN CASIMIR LINDHOLM, bildexempel:

  Moderna museet och Nationalmuseum nästa!

 12. Dr. Jonsson skriver:

  Vår kultur är den första av alla kulturer som systematiskt ägnat sig åt att aktivera den mänskliga dumheten, vårda den, klä den och förse den med uttrycksmöjligheter.

  Haha, vem har sagt det? Väldigt träffsäker beskrivning av Sverige i synnerhet, men väst i allmänhet.

 13. Lövet skriver:

  Grejen är att den ”Feministiska snöröjningen” är en ren ren ”omstrukturering”. Det blev förvisso väldigt jämställt, eftersom de inte plogade överhuvudtaget, men den där ”genusmedvetenheten” är nog en väääldig efterhandskonstruktion. Men vad kan man inte hitta på när man skall ha ett gulligt litet jämställt ”grupparbete”?

  …skrev han vars stötdämpare gick sönder på de isknaggliga vägarna i den lilla värmlandskommunen…

 14. José L Ramírez skriver:

  Du citerar: ”Vår kultur är den första av alla kulturer som systematiskt ägnat sig åt att aktivera den mänskliga dumheten, vårda den, klä den och förse den med uttrycksmöjligheter.” Ett bra citat som uttrycker vad flera av oss tänkt.
  Kan du inte ange varifrån citatet kommer?

  JLR

 15. Dr. Jonsson skriver:

  Tanja>/b>: Du behöver förresten inte (för min skull i alla fall) be om ursäkt för att du länkar till politiskt inkorrekta sidor.

  Min känsla är att fakta och analyser som ogillas av den statskontrollerade TVn allt oftare numera kallas för ”näthat” e. dyl. i svepande formuleringar, och att media huvudsakligen granskar oppositionen (i vid bemärkelse) snarare än regeringen. Vilket talar för att vi inte lever i en demokrati värd namnet.

  Om de granskar något över huvud taget, vill säga. Snarare än att ge dagliga rapporter om vattenparasiter i medelsmå svenska städers ledningsnät varvat med andra hälsolarm och ett och annat ”human-interest” reportage.

  Politiskt inkorrekta sidor är alltså i allra högsta grad viktiga som motkraft till den fördumningsintensiva och mentalt sövande parajournalistiken från mainstreammedia, och väl värda att länka till.

  … även om det förstås riskerar att brännmärka dig för evigt, och att du blir uppkallad till Aktuellt-studion för att göra offentlig avbön i livesändning … 😉

 16. Dr. Jonsson skriver:

  Sorry , b-taggarna blev lite off … (man ska inte göra sig till)

 17. Per skriver:

  Hej Tanja,

  Här kommer mer beröm: Jag är och post docar i teoretisk fysik utomlands. Jag doktorerade också utomlands så jag har inte bott i Sverige på många många år. Det är nånstans en blandning av obehag, fascination och rädsla jag följer debatten, eller de så kallade debatterna, i Sverige. Det är ytterst sällan något sansat kommer fram i bruset. Din blogg är ett av de få vattenhål som finns för tillfället. Så. Merci, danke, благодаря.

  Pax från utlandet.

  //Per

 18. QED skriver:

  Detta känns ganska långt från Sverige på något sätt …

  ”Mini-skirted Russians Urge Better Snow Removal

  Hot Chicks In Cold Weather: Russian Women Push For Better Snow Removal In St. Petersburg”

  http://www.cbsnews.com/stories/2011/02/10/ap/strange/main7337344.shtml

 19. Galne Gunnar skriver:

  Hanteringen av fett- och klimatfrågan visar en farlig opportunism: http://goo.gl/GcBqz

 20. Info skriver:

  VEM DÖDAR EXPO OCH LISA BJURWALD FÖRST?

  Tja, jag befinner mig i skottgluggen, Om någon aldrig mer ser min signatur här, har Lisa Bjurwald lyckats.

  Lisa Bjurwald – ett högt uppburet (samt ungt, obildat, babblande vänsterhelgon) fick sin stora andel av Studio Ett idag. Se Google bilder.

  Låt mig försöka återge något:

  ”våldsmonopoldras till regeringen jobbik Europas högerpartierrasismen samthär märklrörelser dom passar in i den islamofoba trenden dom högerpopulistiska högerextremistiska partierna sverigedemokrtaerna skrämmande hela Europa högerpopuljobbiksverigedemokrhögerpopul”

  Detta var en välvillig transkribering. I själva verket sluddrade Lisa Bjurwald med sina inskränkt stockholmska Viby-i och Viby-y på i sån fart, att egentligen bara konsonanterna (och långt ifrån alla) var hörbara. Kontentan var i alla fall, att svenskarna förtryckte alla zigenare i Bulgarien och Rumänien och att svenskarna därför hade en världsskuld på sina axlar som de borde lätta på genom att ge alla världens zigenare – och afrikaner och sydamerikaner och månvarelser – en fristad just i världens djävligaste och avskyvärdaste land, dit alla längtade – Sverige.

  Ni har väl hört tusen gånger det senaste dygnet om SVENSKEN, som bodde i Täby (rundliga bidrag) och var ledare för FARC-gerillan i Colombia?

  Hur vågar jag invända med en enda stavelse mot Expo, den svenska regeringen och Lisa Bjurwald?

  Jag är beredd att dö,

 21. Info skriver:

  PÄR STRÖM HYLLAR LISA BJURWALD

  Kanske var jag litet kritisk mot Lisa Bjurwald i min förra kommentar (vilken, i likhet med alla mina andra kommentarer, automatiskt hamnade i Tanjas flerdagars granskningskö). Jag står personligen för vad jag skrev, men naturligtvis vill jag inte undanhålla, att Bjurwald också har sina beundrare på nätet.

  Hit hör t.ex. Pär Ström (GenusNytt), som nyligen upphöjde Lisa Bjurwald till Sveriges hjältinna:

  ”Lisa Bjurwald veckans genushjälte!
  Av ParStrom

  Omröstningen är klar, och GenusNytt kan stolt kora förra veckans svenska genushjälte: Journalisten Lisa Bjurwald.

  Hon vinner utnämningen för att ha skrivit en notis på Dagens Nyheters ledarsida om det olämpliga i att använda begreppet ´kvinnor och barn´.”

 22. Tanja Bergkvist skriver:

  Nordbo, när ska du läsa den här och sammanfatta den i en kommentar som jag bad dig om för flera månader sedan? ”Why Civilizations Self-Destruct”: http://www.amazon.com/Why-Civilizations-Self-Destruct-Elmer-Pendell/dp/0914576070 Eller ”Civilisationernas självmord” som den numera heter på svenska. Istället för att gå en massa kurser du ändå inte uppskattar ;-). Dock är väl UU ett utmärkt lärosäte! Det finns faktiskt några filosofer därifrån som följer min blogg så tänk på vad du säger ;-).

  Jax,
  populärvetenskapligt ( http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/liten-skillnad-ar-stor ) eller forskningsartiklar ( http://www.uu.se/press/pm.php?id=800 )? Måste ju finnas hur mycket som helst, bara att googla.

 23. Tanja Bergkvist skriver:

  Jonas, ”En kompis som studerade filosofi i Uppsala sade att tentorna var rena dravlet. Så någon merit för AB kan det knappast vara. är övertygad att han kommer att omvärderas och starkt kritiseras om 15 år”. Tänkte på Aftonbladet när du skrev AB, men du menar Anders Borg. Vi får väl se hur det går med hand kompetens. Här du lite roligt genusvansinne från filosofiska i Göteborg: http://axess.se/blog/post/2008/12/06/En-akademisk-fraga-om-genus.aspx

  ”Vid filosofiska institutionen vid Göteborgs universitet utgick det i september i år ett påbud om att samtliga lärare vid institutionen under varje kurs bör ta upp genusaspekter på ämnet samt att lärarna, i de fall då genusaspekter inte tas upp, måste motivera för studenterna varför så ej sker (med tillägget: ”raljera icke!”).

  Detta utlöste – föga förvånande – ett visst bryderi inom lärarkåren. Dels undrade man varifrån ett sådant direktiv egentligen härrörde, dels frågade man sig inte minst inom teoretisk filosofi hur omfattande motivationer man egentligen förmodades leverera. En lärare menade att i en kurs om ”direkt realism inom perceptionsfilosofin” så är det svårt att ge någon annan motivering än ”att kön inte har något med den frågan att göra, lika litet som exempelvis Orionnebulosans fysikaliska beskaffenhet har det”.”

  ”Men inga tips inkom om genusaspekter på Humes regelbundenhetsteori, Anselms gudsbevis, Kants transcendentala idealism eller Russells teori om bestämda beskrivningar. I stället ombads lärarkollegiet brainstorma och själva inkomma med förslag, varpå en av förslagets tillskyndare påpekade att även om nu inte Anselms gudsbevis i sig är så genusrelaterat, kanske man ändå kan anlägga en genusvinkling på det faktum att vi betraktar Anselms grubbel över gud som filosofi medan mycket av kvinnors grubbel inte uppfattats som filosofi.

  Om det var det faktum att även mycket manligt grubblande inte uppfattats som filosofi, som gjorde att ingen nappade på denna infallsvinkel, låter jag vara osagt. Men till slut hamnade kollegiet hur som helst i ett läge där det bara var att acceptera att det hade utfärdats ett direktiv enligt vilket det underförstås att lärare kränker studenter då de inte anlägger genusperspektiv som å andra sidan ingen kan säga vari de skulle kunna tänkas bestå. ”

 24. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, tack för bild-info :-). Det där hade jag missat, alltså genusutmärkelsen från Pär Ströms sida, men letade upp den nu (du lämnar ju sällan länkar…): http://genusnytt.wordpress.com/2011/02/28/lisa-bjurwald-veckans-genushjalte/ Ja men det var ju ärligt av Ström att bedöma notisen utifrån justa bara genusfrågan, utan att döma henne för hennes övriga verksamhet. Det senaste jag läst om henne var statsvetaren Heinös svar ang hennes DN-ledare om hans rapport: http://andreasjohanssonheino.blogspot.com/2011/01/svar-till-lisa-bjurwald.html

  ”Kanske var jag litet kritisk mot Lisa Bjurwald i min förra kommentar (vilken, i likhet med alla mina andra kommentarer, automatiskt hamnade i Tanjas flerdagars granskningskö).”

  Du hamnade nog i flerdagars-granskningskön pga ordet ”expo”, jag tror wordpress med sin artificiella intelligens automatblockerat det efter att ha analyserat mina kommentatorer ;-). Det får ju vara någon gräns för vilka ord man använder sig av i ett civiliserat samtal… WordPress kan inte avgöra huruvida du uttalat dig negativt, positivt eller använt något som källhänvisning. Får ta och programnmera in någon sådan funktion i wp, eller kontakta supporten i ärendet…

  Och inte heller till inslaget du talar om i Studio Ett länkar du, nu letade jag iaf upp det (”Möt Lisa Bjurwald”), hon har visst kommit ut med en ny bok, ska lyssna till det nu då, Studio Ett har alltid intressanta reportage: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4473091

 25. Nordbo skriver:

  Doktor Tanja, ”Why civilizations self-destruct” låter verkligen som en bok jag skulle gilla att läsa. Den kanske kan hjälpa mig att bättre förstå tiden jag lever i. Det som avhöll mig från att ta tag i saken senast var nog att din briljans ger mig prestationsångest. Just nu har jag mycket annat att göra, men jag ska se om jag kan läsa boken senare.
  Det finns säkert kloka och duktiga tänkare på den filosofiska institutionen i Uppsala. Delvis handlar det nog om temperament: jag gillar exempelvis Nietzsches eld, men tråkas ut av Rawls som jag upplever som en andefattig byråkrattyp som har blivit filosof.
  För övrigt ledde länken som galne Gunnar gav ovan till en mycket intressanta artikel. Läs den! Och den leder till fler artiklar om klimatfrågan som är mycket läsvärda.

 26. Tanja Bergkvist skriver:

  Dr Jonsson, ”Du behöver förresten inte (för min skull i alla fall) be om ursäkt för att du länkar till politiskt inkorrekta sidor.” Nä, det var dumt gjort…

  ”Politiskt inkorrekta sidor är alltså i allra högsta grad viktiga som motkraft till den fördumningsintensiva och mentalt sövande parajournalistiken från mainstreammedia, och väl värda att länka till.

  … även om det förstås riskerar att brännmärka dig för evigt, och att du blir uppkallad till Aktuellt-studion för att göra offentlig avbön i livesändning …”

  Jag ser inga brännmärken, och då har vi även mina två föregående inlägg ( https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/04/09/hur-manga-aprilskamt/ och https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/04/16/vast-driver-pa-fordumningen-av-osteuropa/ ) där det väl också förekommer något enstaka politiskt inkorrekt, men det skulle ju inte förekomma ifall media tagit upp dessa ämnen själva, så de får skylla sig själva. En gång nämnde jag till och med det av Info kallade ”onämnbara partiet”: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/02/13/sd-och-genusvansinnet/ och fick istället för brännmärken förklarat för mig av två ledarskribenter att jag gör journalisternas jobb: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/03/04/sd-honor-och-agg-%E2%80%93-maste-jag-gora-journalisternas-jobb/

  Vilket betyder Aktuellt faktiskt borde anställa mig!
  Och inte, som du spekulerar: ”och att du blir uppkallad till Aktuellt-studion för att göra offentlig avbön i livesändning”. Avbön från vadå? Från min unika personlighet? 🙂 Aldrig, jag har inget att göra avbön ifrån och det kommer aldrig att ske. Blir jag uppkallad i Aktuellt-studion så kommer jag att hålla mitt Tal till nationen som jag pratat om tidigare, och efter det blir det andra som kommer att få göra avbön. Jag kommer inte att lämna studion förrän hela regeringen avgått, och lämnat över ansvaret till mig. Jag, tillsammans med mina tusentals anhängare, är de enda som kan ställa allt till rätta igen, för att inte tala om att städa upp i Aktuellt-studion, det ligger sladdar över hela golvet där.

 27. Tanja Bergkvist skriver:

  José L Ramírez (och Dr Jonsson), jag tror jag fann citatet här för något år sedan (efter tips om sidan från kommentatorn Josef om jag minns rätt): ”Ordspråk i Sveriges största samling ordspråk”: http://www.livet.se/ord Här alla kategorier: http://www.livet.se/ord/kategorier Finns även sökfunktion. Ha det så kul, många guldkorn där :-).

 28. Tanja Bergkvist skriver:

  Tack Per! 🙂

  QED, så typiskt ang den ryska snöröjningen – och det blev ju uppmärksammat :-).

  Galne Gunnar, ska läsa! Du har förresten inte klippt ut Borgs uttalande från Riksdagens webb-TV eller något? Har inte orkat leta upp det, vet inte ens hur långt anförandet var men skulle ju vara kul att höra det, och föreviga det med allt det andra. Från den 13 april.

 29. Nordbo skriver:

  germund Hesslow är missnöjd med VoF:

  ”Om man är angelägen om att befordra en rationell och öppen diskussion, är det normalt viktigare att rikta sin kritik mot mäktiga, inflytelserika personer och organisationer än mot dem som befinner sig i utkanten av den offentliga debatten. Det är således viktigare att hålla efter sanningens dödgrävare inom universitet och statliga organisationer än att håna människor som är i underläge. Kommer det en tid då vi får se ett förvillarpris till alla de akademiska lärare och forskare i beteendevetenskap som i decennier förnekat välunderbyggda biologiska fakta, till de forskare som ganska nyligen drev kampanj om skogsdöden, de professorer som underblåste eller höll tyst om den hysteri kring bortträngda minnen av incest som placerat massor av oskyldiga människor i fängelse eller till alla dem som givit legitimitet åt den sk ”genusforskningen”? I så fall kommer jag åter att applådera VoF.”

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/12/vetenskap-och-folkbildning-har-trampat-i-klaveret

 30. QED skriver:

  Tanja, nya rön om vad IQ-tester mäter. Är det bara ambition de mäter?

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ar-du-intelligent-eller-bara-pa-hugget

 31. Tanja Bergkvist skriver:

  Nordbo, ”din briljans ger mig prestationsångest”. ”Briljant”, väldigt vad du har höga tankar om mig :-). Är det någon som har prestationsångest i den här världen så är det jag! Jag har två fulla hyllor med böcker jag måste hinna läsa innan jag kan komma i närheten av att känna mig briljant. Jag har råkat ehandla två hyllor böcker sedan jag började blogga men hinner ju aldrig öppna någon bok. Det är otroligt hur mycket svammel jag kan producera med tanke på hur lite jag läst (ang samhällsfrågor då, inte matematik och fysik givetvis). Tur då att Dogdylan och du läst det mesta och kan återge allt i kommentarerna :-).

  Kan vara matematiken som utvecklat andra förmågor också, utan att man märkt det, det var faktiskt ett program om just det i P1 idag i ”Kropp och själ” med titeln ”Bli smartare!” där en matematik-didaktikprofessor (Johan Lithner) från Umeå tog upp just hur matematiken utvecklar hela hjärnan. Minns inte exakt när han uttalade sig, progremmet var en timme långt: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1272&artikel=4471846

  Ska läsa den där Newsmillartikeln galne Gunnar tipsat om imorgon! Måste läsa saga nu och sova!

 32. Info skriver:

  Å, HERREGUD VAD DU TJATAR

  Om att jag inte lämnar länkar. Det gör jag ju hur jag vill.

  Eller hur, Snezinka?

  Sveriges radio har ju ändrat mjukvaruprogram tio gånger i rad det senaste året – jag har klart och tydligt sagt, att mitt operativsystem inte godkänns för uppdatering av mina tre nätläsare.

  Och sen har jag sagt, att jag ska köpa en ny dator i år – när täckelset fallit från mitt hus och den putsbemängda plasten från mina fönster (fasadrenovering).

  För att inte tala om Svenska Dagbladets nyanställde, unge, nördige (huvudblåste) webmaster. Numera byter han program nästan varje vexka. Svenska Dagbladet blir en parodi på sig själv.

  Får jag ställa en samvetsfråga: Vad tycker du om Markus Uvells frisyr?

 33. QED skriver:

  Ny bok från Genusexcellenscentret i Uppsala. Men vad handlar den egentligen
  om? Svårt att förstå av sammanfattningen. Kanske Trafiksäkerhetsverket vore intresserade av en 50-sidig bilaga från denna hjärntrust i nästa utredning om viltolyckor?


  ”ANIMAL MOVEMENTS – MOVING ANIMALS

  essays on direction, velocity and agency in humanimal encounters.

  The encounters between animals and humans are not static. They are practiced, dynamic and ongoing. Therefore direction, velocity and the way that different power relations converge to enable or prevent movement is fundamental to the understanding of humanimal encounters.”

  http://www.genna.gender.uu.se/about-genna/genna-news/new-book-from-the-animal-group/

 34. Dogdylan skriver:

  Info:

  Lisa Bjurwald är en rätt så udda figur. I stortsätt brukar ju Dagens Nyheters ledarskribenter ha gjort någon vända i moderata och liberala föreningar, kanske doktorerat på något, skrivit en bok eller jobbat på någon mjäkigt liberal tankesmedja.

  Lisa Bjurwald är liksom mitt i smeten utan att någon riktigt förstår hur hon hamnat där. Inte ens på Flashback lyckas någon luska ut något om henne. Jag läste en intervju om henne i Flamman där hon mer eller mindre gick ut och sa att Socialdemokraterna var ett skydd mot en borglighet som i framtiden kanske skullle samarbeta med SD. Hon röstar säkerligen på miljöpartiet.

  Det verkar som mycket av det kändiskap som Lisa Bjurwald har roffat åt sig kommer efter tillfälliga anställningar i de stora tidningarna. Att hon kallar sig för liberal är bortom mitt förstånd, då hon uppenbart inte alls delar den typen av åsikter. Å andra sidan är jag som tolkar ”Liberalism” i termer av klassisk liberalism och inte i termer av socialliberalism.

  Det som jag tycker är så skrämmande med henne är att hon aldrig motiverar sina politiska åsikter. Man vet aldrig vad hon tycker annat än att hon hatar högerpartier. Hon är liksom som en slags maskin som ger uttryck åt samma entoniga budskap – hela tiden. Någon borde göra en ordentlig granskning av henne. Hon ser litet ut som Kate Ryan. De kanske är släkt?

  Tanja B:

  Vad roligt att dina vänner var där och gratulerade dig där på studentföreningen. Jag antar att Anders Borg, i egenskap av finansminister, inte hade tid att rulla hat med studenterna i Uppsala. Anders Borg skickar säkert ett gulligt kort till dig på din 30-årsdag. Säkert med en katt på. 🙂

  Den dagen du fick priset befann jag mig Norrlands Nations, Uppsalas livligaste vardagsrum och snackade skit om ekonomitjejerna på Stockholms nations torsdagsklubbar, lärare och intellektuella svikare med mina vänsterradikala kursare. De berättade om ett borgarmöte som de tyckte vi skulle smita in på – och nu sådär två år förstod jag att det var Heimdals prisutdelning de menade. 😀

  Jag vet att Johan Lundberg fick priset. Vi läsare brukar påminnas om det gång på gång här på bloggen. Han blev säkert väldigt glad åt att de borgliga Uppsala-studenterna tänker på honom.

  Jag antar att Sanna Lundell får Gunnar Heckscher priset nästa gång för sitt försvar för den dekonstruerade senmoderna kärnfamiljen och sina reformvänliga konservativa krönikor i Aftonbladet.

  Om den ständiga fråga. Vad tycker Dogdylan egentligen? Vad jag egentligen röstar på och tycker beror på mängden alkohol och umgänge. Överlag gillar jag inte auktoriteter, ungefär på det sättet som Ernst Jünger inte gillade dem, men samtidigt finns där en medveten om vårt beroende av dem. Hade jag bott i USA hade jag röstat på Ron Paul.

  Det kanske inte ursäktar Anders Borg? Så du menar att Anders Borg har fel i påståendet, ”Utan invandring hade vi stått och stampat på ett jordgolv”. Det är irrelevant om han har räknat fel på en obetydlig papperslapp. Däremot skulle det vara kul om du kunde motivera varför Anders Borg har fel. Det borde ju inte vara några problem för dig, med tanke på dina fina meriter så som såsom pristagare av 2010 års Gunnar Heckscher-pris, ständig Axess krönikör och disputerad i matematik.

 35. Galne Gunnar skriver:

  Tanja B:

  Anders Borgs uttalande hittar du mellan 09:10-09:40 i detta klipp:

  http://svtplay.se/v/2393913/svt_forum/budgetdebatt_2011__johnny_skalins__sd__anforande?sb,k108202,2,f,-1

  Om du vill ladda ner den sekvensen till ditt arkiv, så kan jag lära dig hur man gör.

 36. […] Min normala reaktion när någon nämner ”genus” eller ”gender” utanför grammatikens område är att anta att de är obildade idioter, men denna ryggmärgsreaktion från en naturvetare är lite förhastad. ”Idiot savant”, bildade idioter är kanske en bättre beskrivning, för de är ofta mycket intelligenta. Fast då även mycket bildade personer med sunt förnuft ibland tror på astrologi eller homeopati så måste man kanske vara välvilligare i sina tolkningar. En del som tror att ”genus” faktiskt finns utanför matematikens och grammatikens områd…. […]

 37. Hjalmar skriver:

  Feministerna kan väl könskoda parasiten Chryptosporidium (Östersund mfl).
  Men att tvingas tillbe porslinsguden 24/7 är väl patriarkalt förtryck, det också…

 38. Galne Gunnar skriver:

  DAGENS RETORISKA FRÅGA: Varför heter det ”gömda” invandrare?

  Det handlar inte om invandrare som ”gömmer sig” alltså? De vill ge sig tillkänna som illegala invandrare (som på nyspråk heter papperslösa), men fråntas den möjligheten genom att de av en osynlig och stark kraft hålls ”gömda”.

  Eller kan det vara så enkelt att det låter bättre att prata om ”gömda” invandrare, än invandrare som ”gömmer sig”? Det tidigare låter ”oskyldigt offer”, medan det senare avslöjar en aktiv och medveten handling i att hålla sig gömd från svenskt rättsväsende.

 39. Robert Stenkvist skriver:

  Bra artikel 😉

 40. Peter skriver:

  Angående genuscertifierad snöröjning så håller jag tummarna för att den världsomspännande övermakten, också kallade ironin, ska slå till med full kraft mot någon genusförespråkare i kommunen.

  För visst vore det komiskt om någon av dessa drabbades av en hjärtattack och dog till följd av att ambulansen inte kunde ta sig fram till platsen, som ett resultat av oplogade vägar. Givetvis ska man inte önska livet ur folk, men håll i alla fall med mig om att det skulle vara ironi så att det sjunger om det. (Alanis Morrisette kanske skulle kunna tjäna royalties på händelsen)

  För övrigt så kan jag inte riktigt förstå hela idén kring könsnormer och liknande begrepp. Å ena sidan verkan genusförespråkarna benägna att nedmontera allt som de betraktar som förlegat och stereotypt. Men å andra sidan är man ivriga att införa nya normer – huruvida dessa är bättre är ännu oskrivet. Med det i åtanke är det inte så svårt att förstå begreppet ”Rosa Khmererna”…

 41. Galne Gunnar skriver:

  Man anklagas för rasism för att ha sjungit discoklassikern ”Kung Fu Fighting”. Mark Steyn ger sin syn på idiotin:

 42. QED skriver:

  GG: Jo, det är väl ett vanligt trick att använda passiv form av verb (gömd, prostituerad, …) för att framhäva offerrollen.

 43. Nordbo skriver:

  Modiga doktor Tanja, det är klart att jag har höga tankar om dig.
  På tal om civilisationer som begår självmord så rekomenderar jag läsning av följande intervju med Ole Jørgen Anfindsen som också tituleras doktor och är modig. Han är författare till boken ”Självmordsparadigmet”:

  http://www.brusselsjournal.com/node/4731

  Här är hans bok:
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=8292395792

 44. QED skriver:

  SvD Brännpunkt:

  ”Om borgerligheten lyssnar på Timbro väntar en backlash för jämställdheten. Tankesmedjan blundar för att enskilda individer, både män och kvinnor, fortfarande begränsas av trånga könsroller och seglivade strukturer, skriver de borgerliga feministerna Jenny Sonesson och Birgitta Wistrand. ”

  ”Könsmaktsordningen är bokstavligen ett rött skynke för Timbro och åtskilliga borgerliga debattörer. Det är angeläget att borgerligheten kommer över sin beröringsskräck med begreppet om vi ska kunna göra djupgående analyser och föreslå åtgärder mot ojämställdhet. Att erkänna könsmaktsordningens existens innebär inte att borgerlig politik blir socialistisk.”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/timbro-backar-till-50-talet-i-diskussion-om-jamstalldhet_6128665.svd

 45. Josef Boberg skriver:

  Apropå det här med det pågående genusvansinnet – så har jag haft några bloggdialoger om den saken de senaste dagarna – ur ett lite annorlunda perspektiv sett – HÄR och HÄR.

  ”Pricken över i-et” har jag just gjort HÄR.

 46. Galne Gunnar skriver:

  Johan Norberg personifierar på ett utmärkt sätt det mest fundamentala problemet med Sverige – En befolkning som till stora delar kverulerar om oviktiga saker, samtidigt som de blundar för de viktiga frågorna; sannolikt därför att de aldrig har lärt sig att på ett rationellt sätt utröna vad som är viktigt respektive oviktigt:

  Läs Norbergs senaste pekoral för att få ett smakprov på vad jag menar: http://www.metro.se/kolumner/religionen-for-viktig-for-att-staten-ska-tafsa-pa-den/EVHkdA!vnw6RYGYHv40M/

 47. Phin Daralia skriver:

  Hjälp! Jag hittar inte källorna till Statsfeminismens grundtes att kön är en social konstruktion. Jag vet att jag har läst det någonstans, kanske i en SOU… Nu har jag sökt igenom hela bloggen utan att hitta någon ref – kan någon ge mig ett litet tips? Jag måste ju ha det svart på vitt.

 48. QED skriver:

  Mer genus och fysik

  Symposium on

  Interferometric Investigations of Physical Knowledges and Gender in the Making

  Centre for Gender Research / Uppsala University
  September 7–9, 2011

  http://www.genna.gender.uu.se/conferences-events/conferences-workshops/physknowgender/

  Här kan man lyssna på föredrag som


  Marianne de Laet (Claremont/CA):
  In this session we wish to explore how the scientific persona is crafted along masculine norms. STS has shown the relevance of both codified and tacit knowledge in producing knowledge. In what ways may conceptualisations of gender be tied in with this large body of work? How is knowledge attained by collectives situated in gendered cultures? What is the role of machines and instruments in doing gender at scientific workplaces and their division of labour? Can the acquisition of experimental skills be explained on the grounds of genderings in the machine-human interactions? Is that changed in the temporary trading zones of interdisciplinary research or international collaborations?

 49. olle w skriver:

  Jag hade blivit väldigt förbannad om mina döttrars dagis kommit med något genus dravel. Vänsterflum hör inte hemma i offentligverksamhet utan på folkhögskolor och annat skit.

  Apropå timbros röda skynke, vilken djävla könsmaktordning!

  Det är precis detta som är problemet, man beskriver en extremt vänstervriden åsikt som fakta.

 50. […] ta ifrån barn den fria leken för att det finns risk att de leker könsstereotypa lekar, eller könsbestämma bestick, eller bråka om utformningen av fysikläromedel, det är att leva i en låtsasvärld och blunda […]

 51. botvid62 skriver:

  Lite ”Off-Topic”.

  Om man söker på ”Fördumningsindustrin” på Google, får man en länk om ”fördumning industrin” först. Sedan kommer en länk med rubrik ”fördumningsindustrin”, som leder hit.

  Klickar man på den första länken så av-fördummas länken så att den leder hit i alla fall, bra Google !

  Lite skoj, tycker jag i alla fall 🙂

 52. […] en enkel fråga till (mp) och alla andra som tjatat om snöröjningen ur ett genusperspektiv sedan flera år tillbaka?  Jo jag tänkte, att om man inte röjer de manligt könskodade bilvägarna först, hur […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: