Haro-föredrag, Axess, att våga ta debatten och kan någon köpa solen till mig?

Varning för jättelångt inlägg!

Tanja_HARO-1-2013Oj oj, hur ska det här gå? Jag tänker blogga men vet inte hur jag ska undvika att inlägget blir 10-20 A4-sidor. Men å andra sidan har jag flera gånger i rad klippt av inlägg så egentligen har jag gjort mig förtjänt av att skriva precis hur mycket jag vill idag. 😉 Men vi får se, jag ska försöka hålla det kort men har så mycket att ta upp ju, men möjligtvis kommer jag nu att ta rådet med flera kortare inlägg på allvar. Får jag blogga i omvänd kronologisk ordning? Då börjar jag med helgen. I helgen var jag i Skövde och höll ett föredrag på Haro:s Riksstämma 2013. Jag är själv medlem i Haro och kan rekommendera en titt på hemsidan. Haro:s styrelse och medlemmar består av väl insatta och pålästa kvinnor och män som vet vad de pratar om, och de följer aktivt den vetenskapliga forskningen vad gäller anknytning och mycket annat – ty den som går emot konsensusbubblan kan inte ta sina argument från tomma intet, utan måste hitta vetenskapligt stöd för den där magkänslan vi alla har, men som inte duger som argument i dessa tider så instinkter, DNA, magkänslor och vi själva alla är sociala konstruktioner som är felkonstruerade om vi inte tycker ”rätt”.  Nu var det ju senast igår vi kunde se ett reportage på Aktuellt om hur alltfler föräldrar lokalt runt om i landet börjat organisera sig i protest mot de stora barngrupperna i förskolan. Alltfler föräldrar börjar inse det absurda i att lämna ifrån sig sin 1- eller 2-åring till främlingar 8 timmar om dagen. Och även om ett barn i en grupp på 20 stycken skulle lyckas knyta an till en av fröknarna, så kommer den anknytningen att upphöra plötsligt över en dag, vilket kommer att upplevas som ett trauma för barnet. Det är föräldrarna som ska knyta an till sina barn, inte förskolepersonalen. Och då är gränsen för dagis 2 år – de första två åren ska fokuseras på anknytning till föräldrarna, det har även Eva Rusz sagt.

himmelstrandPå Haros Riksstämma träffade jag även Jonas Himmelstrand, grundare till tankesmedjan Mireja  som skrivit två böcker (framförallt rekommenderas ”Att följa sitt hjärta – i jantelagens Sverige” – och här har boken en egen hemsida med recensioner) och han är expert på frågan om hemundervisning. Nu är det nästintill omöjligt idag att hemundervisa i Sverige – man kan ju missa viktig hjärntvätt, och missa att inte lära sig korrekt svenska (se förra inlägget ) och även missa möjligheten att ha på sig hörselskydd i klassrummet för att inte bli galen av allt oljud (ja – elever på lågstadiet idag har en hög med stora arbetarhörselskydd i sina klassrum). I själva verket borde man skicka in en ansökan om hemundervisning med hänvisning till att dagens svenska skola inte kan garantera barnen den utbildning de har rätt till enligt svensk lag.  För att komma in på lärarutbildningen idag räcker det med 0.1 på högskoleprovet vilket är mindre än de 0.4 poäng man får om man tex väljer svarsalternativ C på alla uppgifter.

Tanja-HARO-2-2013I vilket fall – föredraget i helgen var nog det bästa jag hållt, och otroligt nog kunde jag även hålla en röd tråd samtidigt som jag fick sagt det mesta jag ville säga. Som vanligt blev det både skratt och gråt. Nåja, inte gråt kanske, men förtvivlan över vissa galenskaper – men jag lugnade alla med att jag är optimist och ser positivt på framtiden, att folk börjar vakna och att vi nog har nått en återvändsgränd när det gäller idioti, vi befinner oss just nu i själva återvändsgränden, och därför ska ni inte bli alltför upprörda längre över absurditeterna. Genusforskarna måste ju trots allt motivera sin existens och det finns inget annat alternativ än att låta projekten och idéerna bli alltmer galna. Dock är det väldigt allvarligt när man raserar utbildningsväsendet och sedan undrar varför svenska elever presterar allt sämre. Det gäller även den högre utbildningen. Ni minns ju att vi tog upp Uppsala-seminariet ”Queera perspektiv på fittan”  i kommentarsfältet till något gammalt inlägg  (inbjudan kom även till mig via mail, då jag prenumererar på genusvansinnets aktiviteter) och så här stod det:

”Seminariet tar sin utgångspunkt i feministisk så kallad fittaktivism, vars strävan generellt sätt syftar till att uppvärdera det kvinnliga könsorganet i synnerhet och den kvinnliga kroppen i allmänhet. Detta sätt att förstå fittbärande kroppar innebär dock en syn på fittan som förknippad med föreställningar om ursprunglig femininitet. Hur kan en transfeministisk och queer fittaktivism bedrivas är temat för detta samtal. Måste talet om fittan till exempel alltid hänga ihop med talet om kvinnor? Efter seminariet går vi tillsammans vidare till centrum för genusvetenskaps lunchrum för postseminarium och fittpyssel. Några av personerna bakom bloggen FittForFight finns där för att inspirera till kreativt pyssel.”

Och bland de medverkande fanns bla en ”fittaktivist, fil Dr i socialantropologi samt forskare och lärare i genusvetenskap vid Stockholms universitet.” Som någon kommentator föreslog – är det inte dags att sätta ihop fittaktivist och fil dr till Fitt. Dr? Och för den som inte anser sig ha en fittbärande kropp, Pitt. Dr? Detta var väl det enda som saknades i inbjudan, som jag för övrigt skrattade högt åt. På något sätt måste man ändå ge dem lite cred för deras kreativa galenskap, inte för att jag har någon som helst personlig erfarenhet av galenskap, inte alls – men jag kan med min välutvecklade emotionella intelligens sätta mig in i exakt hur det skulle kännas att vara sådär galen. 😉 Faktum är att några jag mailade detta till trodde att seminariet var en satir jag skrivit. Där ser man – när verklighet och fantasi flyter ihop går det inte att skilja dem åt längre. Jag förstår att den här överanvändningen kan vara ett sätt att neutralisera en eventuell negativ innebörd i f-ordet, men betänk att resultatet kommer att bli att genusforskare (eller RFSU som vi redan vet) reser runt på skolor och överanvänder det så att det blir en del av elevernas dagliga språkbruk samtidigt som det även fortsättningsvis kommer att användas som skällsord – och vilka tror ni kommer att komma flygande med den skräddarsydda antimobbningsplan som ska åtgärda det här när lärare och föräldrar slår larm? Jo just samma genusmaffia. Frågan är om det handlar om två stridande genusfalanger eller om detta är en medveten strategi för att hålla varandra sysselsatta i all oändlighet?

Jag har en banbrytande idé om hur de lika villkoren ska uppnås - det är aldrig för sent!

Jag har en banbrytande idé om hur de lika villkoren ska uppnås – det är aldrig för sent!

Vi vet ju alla numera att det som kommit att kallas ”jämställdhet” och arbetet för ”lika villkor” egentligen handlar om en allmän fördumning av den uppväxande generationen så att den blir mottaglig för än mer socialt konstruerad rappakalja förklätt i ord som ”praktiskt jämställdhetsarbete” och ”lika villkor”. De lika villkoren kan på sikt bara uppnås genom att alla från födseln placeras i en könsneutral och mentalt steril ekologisk kapsel, eller anstalt om man så vill, där de blivande hen-personerna möts av exakt samma fysiska miljö, samma personer och samma upplevelser. Uttryck för skillnader i upplevelse av en och samma miljö eller händelse kan då aktivt upptäckas och motarbetas tills alla känner, upplever och tänker på exakt samma sätt – detta är det enda sättet att uppnå lika villkor och lika förutsättningar för alla. Men om arbetet handlar om exempelvis studenter på universitetsnivå som redan vuxit upp och kan vara olika så inser jag att det behövs ett annat alternativ, kanske en obligatorisk elchocksbehandling som först nollställer alla – jag tror förresten att jag uppnått det flera gånger med mina tentor till studenterna, vilket alltså betyder att man kan jobba genusmedvetet utan att gå kulturmarxistisk bärsärkagång i det offentliga rummet. Borde inte jag få ett pris för mitt arbete? Nej, antagligen inte, men den som vill ge en donation får gärna göra det på min paypalknapp till höger, eftersom er doktor Tanja numera är arbetssökande. Det betyder dock inte att jag är sysslolös, jag har ju ett land att rädda och måste hålla mitt löfte. 🙂

Jag har varit lite skadad men det kommer att gå bra, nu kan jag skriva igen

Jag blev lite skadad men det kommer att gå bra, nu kan jag skriva igen!

Dessutom är jag (tillfälligt) handikappad, som ni ser på bilden överst i inlägget, och det är förklaringen till varför jag inte bloggat sedan min KTH-kurs tog slut. Lägligt nog vreds min axel ur led för en månad sedan, just när jag skulle få lite tid över… Och smärtan är ju obeskrivlig så därför kan jag per definition inte beskriva den. Den har tidigare oftast vridits ur led på offentlig plats, bland annat i tunnelbanan och när jag haft föreläsningar – så att studenterna fått rusa fram och bilda läkarteam och vrida den rätt. Den här gången gick det dock inte så bra, den var ur led under 15-20 minuter, en granne kom till slut, och jag fick åka ambulans första gången i mitt liv. Handen var sådär trevligt mörkblå för att något blodkärl kom i kläm, och sedan dess har jag fått ha den bunden och leva enarmad, och med rädsla för att den ska gå ur led igen, varför jag inte kan röra mig och vara sådär hyperaktiv som jag egentligen borde vara, men jag står i operationskö så det här kommer att ordna sig. Man lär sig ganska snabbt att leva enarmad faktiskt. Även att blogga går bra nu, man bara trycker ner shift-knappen med en sax med andra handen för stor bokstav och punkt.

Jag måste börja ta det lite lugnt...

Jag måste nog börja ta det lite lugnt…

Och betänk att det bara är bra att jag opererar den nu, innan jag ger mig ut på gator och torg för att hålla improviserade känsloladdade tal om allt vansinne så att den i stundens hetta vrids ur led igen. Jag frågade läkarna om de inte kunde gjuta in den i cement så att den hålls fixerad fram till operationen, men de sa att de inte jobbar på det sättet, så jag får helt enkelt vara försiktig. Behöver jag nämna att den varit på väg ur led flera gånger redan? Men det har inte hänt igen, och nu kan jag äntligen använda datorn. Och så har jag en larmknapp på mig utifall olyckan skulle vara framme. Så fienden göre sig icke besvär att hälsa på eftersom den kommer att få en ambulans på sig. 😉 Det svåra är när något ramlar ner från någonstans eller man tappar något, då man ju är programmerad (nåja, inte ni kanske, slöfockar, men jag är det 😉 ) att fånga upp det som ramlat på en millisekund, vilket ju är farligt för mig, men efter tre veckor lyckades jag avprogrammera instinkten att fånga upp saker, vilket betyder att det trillar ner en massa saker till höger och vänster här utan att jag reagerar. Jag känner mig ju som en äkta PK-politiker nästan – helt utan reaktionsförmåga och när världen rasar omkring mig går jag bara vidare som om ingenting hänt. Jag kanske borde söka jobb i 7-klövern? 😉

Snart värdelöst?

Snart värdelöst?

För att återgå till mitt HARO-föredrag. Fördumningen får ju konsekvenser på alla plan och medan svenska folket är upptaget med könsneutrala omklädningsrum och fittaktivism kan man som exempel nämna det faktum att regeringen fattade beslut om att höja den sk insättningsgarantin från 500.000 kronor till 100.000 euro för ett tag sedan, och bankerna framställer höjningen som något bra eftersom 100.000 euro ju är mer än 500.000 kronor. Idag. Det förstår ju vem som helst att om euron blir värdelös så blir svenska sparares instättningsgaranti värdelös, och bara för att få detta bekräftat  ringde jag upp en av våra största banker för att fråga om det här att koppla instättningsgarantin till euron istället för kronan inte är förenat med risker. ”Eh, ja men det är ju väldigt hypotetiskt… och osannolikt” sa banktjänstemannen, som till en början skröt om hur bra det var att den höjts, för att sedan skylla på regeringen som fattat beslutet. Jag sa att jag inte är intresserad av sannolikheter, det kan jag räkna på själv, utan jag är intresserad av principfrågan – försöker regeringen lura medborgarna? I början på 90-talet bevittnade jag ju med egna ögon en hyperinflation i Bulgarien, och bara den som behövt lämna 10 cm sedlar och en fd månadslön för en kopp kaffe, kan förstå att vi inte är skyddade mot något bara för att vi bor i Sverige, och än mindre när man kopplat svenska sparpengar till euron. Sedan kan Borg säga vad han vill om att Sverige intar en försiktig hållning. Det är handlingarna som räknas, inte pratet. Dags för politikerna att inse det. Så vad kommer att hända när det krisar ute i Europa? Jo, svenska små- (och stor-)sparare kommer att acceptera att bidra ekonomiskt för att ”rädda euron”, eftersom de annars riskerar att förlora sina egna sparpengar.  kanske lika bra att inte ha några pengar då – och istället vara skuldsatt så inflateras skulderna kanske bort? Och vad händer med Genusmaffians pengar? De har ju ändå mest pengar i det här landet. Kommer de att inflateras bort? Är det här vår räddning? 😉

Nu märker jag att jag tappade tråden lite. Måste kolla på en av mina tio listor om vad jag skulle ta upp. Jo, jag ska ju göra lite reklam om två böcker och en tidskrift ju:

 1. Jalvings bok ”Absolut Sverige – ett land i förändring” finns nu att beställa. I den finns intervjuer med olika personer i Sverige, i den svenska upplagan även den intervju med mig från 2011 som jag tog upp i inlägget ”Glad nationaldag” där jag även skrev lite om vad ordet demokrati kommit att betyda idag.
 2. Gunnar Sandelins och Karl-Olov Arnstbergs ”Invandring och mörkläggning”  Arnstberg är professor i etnologi och Sandelin är en välkänd journalist som vågar säga även det obekväma. Bokens hemsida.
 3. Tidskriften DSM  (Debatt, Sanningssökande, Mediakritik) av Jan Gillberg.

Jag prenumererar själv på DSM och har införskaffat de två böckerna, och alltså borde ni också göra det. 🙂 Dessutom har jag träffat tre av de fyra och kan gå i god för att det är väl värt att lyssna på vad de säger och läsa vad de skriver.  Och missa inte att ekonomidocent Tullberg är i farten sedan ett tag:  Brist på demokratisk debatt  och Den rationella nationalstaten  och 4 läsvärda artiklar på Newsmill.

Och nu till nästa ämne – de två Axesskrönikorna från 2012 som jag efter flera försök här på bloggen fortfarande inte lyckats lägga upp på bloggen eftersom jag alltid svävar iväg. 😉 Här är de båda, som publicerats i Axess i juni och augusti (orkar/hinner inte leta upp tidningarna just nu för att få titlarna):

 1. Krönika om utbildning:
Min fd arbetsplats

Min arbetsplats under doktorandtiden

I slutet av april kom Högskoleverkets kvalitetsutvärdering av 189 svenska utbildningar vid 25 högskolor och universitet runt om i landet. Drygt var femte granskad utbildning får underkänt och den som inte rättar till bristerna inom ett år förlorar examensrätten. Ett nytt inslag (!) är att man istället för ”förutsättningar och processer” utvärderat resultaten – genom att granska hur väl studenterna når målen i motsvarande examensbeskrivningar. I Aktuellt 25/4 kunde man se en debatt mellan utbildningsminister Björklund och Camilla Georgsson, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, där man är kritisk mot att mäta kvalitén genom att se till resultat. Här vi ser typiska tecken på den förödande rådande mentaliteten. Enligt Georgsson är problemet att ”man därigenom missar många viktiga aspekter, bland annat studenternas egen åsikt om utbildningen.” Björklund kontrade med att ”när man är student på en utbildning så har man inte fullt ut förmågan att se om den håller rätt vetenskaplig kvalitet” varpå Georgsson svarar att studenten minsann absolut kan bedöma både utbildningens kvalitet och föreläsarens kompetens.

Och studenternas ”egen åsikt” om utbildningen behöver givetvis inte alls ha med prestation eller resultat att göra (annars hade man ju varit överens i studion). Bra idé – vi mäter kvalitén genom att fråga studenterna vad de tycker om sin utbildning. ”Vad tycker du om kursen i ordinära differentialekvationer?” Svar: ”Den var kass, det var för lite fokus på hur vi kände oss som människor och för mycket fokus på differentialoperatorerna, det var avhumaniserande och kränkande.”

PENTAX ImageJag är själv härdad efter att ha undervisat studenter i över tio år. Det måste påpekas att de flesta studenter har en bra inställning och jobbar hårt för att lyckas. Det kan kanske vara så att man inom matematik är förskonad från diverse influenser. Men tecken på tidsandan stöter man på ändå med jämna mellanrum och vet inte om man ska skratta eller gråta. Ett år var det studenter som krävde en garanti i förväg att de skulle klara tentan om de la åtta timmar om dagen på kursen eftersom det i kurskatalogen stod att den ju motsvarade heltid. Ett annat år var det en grupp förstaårsstudenter som efter första föreläsningen tågade mot mig med bestämda steg med den flera kilo tunga kursboken och ett självförtroende som heter duga och proklamerade: ”Vi räknar med att klara den här kursen utan ett behöva öppna boken”. Krav på att per automatik bli godkänd för åtta timmars arbetsdag och krav på att klara kursen utan att öppna boken – det är ord och inga visor.

Jag kan bara minnas en gång när den nya mentaliteten visat sig gynnsam. Det var när jag hade en grupp lärarstudenter som fulla av vishet och uppror i sinnet efter sin första termin på Lärarhögskolan. ”De har sagt till oss på Lärarhögskolan att det är en del av vår pedagogiska utbildning att ifrågasätta allt ni gör här” var det första man fick höra. Ifrågasätt på ni, svarade jag, det är bara bra att ifrågasätta ett matematiskt bevis, då måste vi gå igenom varje tankesteg ni ifrågasätter och förstå hur allt leder fram till en sats, och om ni inte gillar det ändå kanske ni kan tänka ut ett alternativt bevis till satsen. Det blev en givande termin, och lärarstudenternas ifrågasättandeprocess ledde faktiskt till att de utvecklade ett genuint intresse för matematik – det var en win-win situation. Ibland har man tur och kan utnyttja rådande trender, även om de är galna.

 1. Krönika  om matematikens verklighet
Kan man bli för smart för sitt eget bästa?

Kan individerna i ett samhälle bli för smarta för samhällets bästa?

I förra Axess tog jag upp det här med att intelligenta människor inom vissa akademiska discipliner förespråkar verklighetsfrånvända idéer och vad detta kan tänkas bero. Många känner att delar av genusteorierna som presenteras som fakta inte stämmer med den upplevda verkligheten, och genusforskningen kontrar då med att det är verkligheten som inte hängt med i utvecklingen – teorierna stämmer. Men alla vetenskaper har inte den fördelen att man kan avgöra något slutgiltigt och en gång för alla. Men i rättvisans namn ska sägas att inte ens vi naturvetare kan vara säkra på om det egentligen finns någon verklighet. Man kunde få en inblick i de senaste teorierna kring detta fascinerande ämne i senaste Vetenskapens världs ”Finns verkligheten på riktigt?” (kan ses på SVT Play). För den som redan känner till dubbelspaltexperimentet, Bells olikhet, Schrödingers katt, EPR-paradoxen och Heisenbergs obestämdhetsrelation som erbjuder allehanda intressanta tolkningar av verkligheten (ang determinism, lokal kausalitet, spöklik avståndsverkan, existens av en objektiv verklighet – det är bara att välja vad man ska tro på) så får vi här ytterligare något intressant att grubbla på: är den verklighet vi upplever i själva verket ett hologram, där den egentliga informationen är lagrad vid universums ”rand”? Fysikerna förbereder nu experiment för att testa denna ”holografiska princip”.

I programmet framförs då den i sammanhanget helt naturliga tanken att matematiken inte bara är en mänsklig uppfinning i form av ett verktyg för att beskriva och förutsäga fysikaliska fenomen, utan att den har en oberoende existens som ”den underliggande strukturen” vid randen, och verkligheten är därmed en projektion av ett rent matematiskt objekt – nämligen den samlade matematiskt paketerade informationen vid randen, och därmed är ju matematiken verkligheten. Det finns därmed ingen principiell gräns för vår förmåga att förstå det vi kallar verklighet – i synnerhet inte om man är matematiker.

Ni har säkert alltid undrat hur man kan veta att det finns ett oändligt antal primtal

Ni har säkert alltid undrat hur man kan veta att det finns ett oändligt antal primtal – så här vet vi det!

Jag vet att matematiken för vissa tycks obegriplig och många har fram till universitetsstudierna aldrig ens stött på ett matematiskt bevis, vilket är absurt då bevisföring är matematikens kärna och jag tänkte därför bidra till folkbildningen med ett bevis för att det finns oändligt många primtal. Ett motsägelsebevis, där vi antar att motsatsen till det vi ska bevisa gäller, och visar att detta leder till en motsägelse. För det första kan varje heltal på precis ett sätt skrivas som en produkt av primtal (aritmetikens fundamentalsats), där ett primtal ju är ett tal som bara är delbart med talet 1 och sig självt. Antag nu att det finns ändligt många primtal som vi döper till p_1, p_2, p_3,\dots , p_N där p_N är det största primtalet (ett sådant måste ju finnas om de är ändligt många). Låt oss nu bilda talet Q= p_1xp_2x\dots xp_{N}+ 1, alltså produkten av alla primtal och denna produkt plus talet 1. Detta tal Q måste då kunna skrivas som en produkt av primtal (och därmed vara delbart med vart och ett av de primtal av vilka det är en produkt). Men vilka skulle det vara? Delar vi Q med vilket som helst av de existerande primtalen p_1,\dots ,p_N så får vi alltid resten 1, så Q är inte delbart med något av dem. Så antingen måste Q vara ett nytt primtal eller så är det delbart med ett okänt primtal som inte finns med bland de vi antog fanns. Således var antagandet om att det finns ändligt många primtal fel, och därmed har vi visat att det finns oändligt många primtal.

Sådär – ursäkta att ni fick plöja dem, men det är bara bra för era hjärnor att få se ett matematiskt bevis så ni inte blir dementa 🙂 – kaffe och matematiska bevis är det mest effektiva för att stoppa åldrandet, det har min egen forskning visat – och beviset är jag själv, med tanke på all galenskap hade jag ju fått en hjärtattack för länge sedan om jag inte ägnat mig åt den meditation som matematiska grubblerier innebär. En annan metod att förlänga sitt liv är att sänka sin ämnesomsättning, och det enklaste är då att sätta sig i kylskåpet en timme om dagen – om man får plats och inte preppat mat inför den kommande ekonomiska kollapsen, annars kan man ju alltid köpa en frysbox och ställa in den på upptining om ett sekel – då är genusvansinnet garanterat borta, liksom euron och alla nu levande galningar. Vad sägs tex om att skriva en artikel med titeln ”När folket röstar fel är författningsdomstolen sista utposten” ? Citat: ”I politiska diskussioner i Sverige pratar vi sällan om det, men det är tyvärr en svaghet som demokratin har: ibland röstar folk fel.” Jag ska återkomma till Selimovic om ett tag. Och ni (= Dolf) kan lika bra sluta tjata om att jag ska läsa 1984 – varför ska jag det när jag redan lever i det? Det är bara att beskriva verkligheten idag – det blir säkert minst lika bra som den där boken.

PK-debatt-Josefsson-2Sedan måste ni se Publicistklubbens debatt ”Våga (vägra) ta debatten” – verkligen underhållande att se Linderborg tappa fattningen och motsäga sig själv hundra gånger och vifta med höger-handen mot Josefsson – har hon blivit nazist eller? 😉 Josefsson har min fulla respekt, en av få (det finns faktiskt ett par kvar) journalister man kan ha förtroende för och som säger kloka saker. Väl värd att se denna debatt om huruvida folk ska få prata (tack tack, men vi har redan diskuterat i flera år bakom er rygg) om den förda politikens konsekvenser vad gäller invandringen (man får ju inte säga ”massinvandring” för bara 100.000 pers om året – däremot är det  en ”massavvisning” när 50 personer ska utvisas – och den får man mer än gärna prata om). Det finns en punkt där båda gör en korrekt analys dock – missnöjet med den förda politiken kommer att växa – oavsett om folk ”får” prata om det eller inte i media. Det gäller både EU-frågan och invandringen och kemikalier i vardagen och andra obekväma aspekter av verkligheten där samhället lyckats mindre bra. Ty verkligheten är verkligheten och den är lika verklig för den som tittar ut genom köksfönstret varje dag – oavsett om man i media och på tidningsredaktioner kallar det för ”mångkultur” eller ”multikulturalism” eller uppfinner ännu fler begrepp, så ser vi det vi ser – kalla det vad ni vil – verkligheten förändras inte genom att döpas om. Nåja, personligen ser jag en stor skog när jag tittar ut genom köksfönstret, och bakom skogen finns vatten, och efter det ser jag något slottliknande som tillhör Danderyd (tror jag) men efter det kan man nog skymta lite mångkultur, eller förlåt, jag menar multikulturalism, eller ska det vara mångkulturalism eller multikultur? Jag kan inte hålla isär begreppen länge. Och faktum är att det inte spelar någon roll om man inte har koll på dessa nya begrepp. Som sagt – se debatten om att ta debatten HÄR .

solstormTy liksom med genusfrågan så löses inga reella problem genom att sätta akademiker vid ritbordet – det vet vi ju vid det här laget – könet existerar fortfarande och har inte dekonstruerats, den kritiska vithetsforskningen har fortfarande inte förändrat min hudfärg, det kommer däremot stranden här ute att göra på bara en månad i sommar, mycket mer effektivt än de kritiska vithetsforskarnas 20-åriga forskning lyckats göra, vilket visar att vi verkligen slösar på skattepengarna, som istället borde gå till mina kommande projekt. För att inte tala om min axeloperation, som hade blivit av direkt om pengarna gått till vården istället för några tusen genusprojekt. Jag tror jag ska skriva en genusrapport: Dekonstruktionen av den hegemoniska vithetsnormen genom att sola och bada på stranden – hur är vithetsnormen kopplad till solaktiviteten och kan en geomagnetisk solvindsinducerad storm påverka maktbalansen på Jorden? Kan vi vidare bryta vithetsnormen genom att låta allt vitt ljus brytas i ett jätteprisma? Får vi en större färgmångfald då? Fysiken, som vi genusforskare egentligen inte tror på, kan som av en slump råka komma till användning här. Denna spektrumstudie syftar till att bygga, cementera och slutligen rikta allt vitt ljus mot ett prisma som bara kommer att kosta hela höstbudgeten.

Rotating_earth_(large)Att svenska staten går i konkurs måste dock noga vägas mot de fördelar det innebär att låta den vite mannens reflekterade hudfärg passera genom ett mångfaldsprisma, och undersöka om spektrat blir kontinuerligt eller diskret. För särskilt diskret är ju inte den vita mannen som roffar åt sig och tar för sig av allt det goda i världen, medan vi genusforskare står på bar backe och inte får något i ett kvinnofientligt land som Sverige, som för övrigt borde förintas, men före det vill vi undersöka den osynliga mörka struktur som ligger mellan oss och dem som absorberar vissa våglängder – vi vill med andra ord undersöka ett absorptionsspektrum för att förstå vad som ligger mellan oss och den totala oinskränkta makt som vi eftersträvar. Till dess och under hela projektets gång kräver vi för övrigt att solen kommer i vår ägo, vi vill ha ett papper som visar att vi äger solen och ha alla rättigheter till den samt tillhörande solaktivitet, ty utan den förbannade solen hade den vite mannens hy inte varit vit och vi tror att vi genom att manipulera med kärnbränslet där inne kan upplösa vithetsnormen. Vi förbehåller oss rätten att eventuellt upphäva årstiderna genom att räta upp Jordens lutning på 23.5 grader mot banellipsens normal så att det blir jämställt i årstidsfrågan och soltillgången. På så sätt hoppas vi att alla på sikt får samma hudfärg, vilket kommer att platta till alla ojämlika strukturer.

Med vänlig hälsning,

Tanja och genusmaffian i samarbete

Inte för att verka galen, men jag tror att solen tillhör mig faktiskt.

Inte för att verka galen, men jag tror att solen tillhör mig faktiskt. Om inte så tänker jag köpa den till mitt genusprojekt.

Nä, nu skojar jag bara – inget samarbete med genusmaffian här inte. Men att äga solen vore ju fördelaktigt. Är det NASA man ska kontakta? Eller utomjordingarna här utanför mitt fönster? Eller är det tillresta genusvetare som könskodar kottarna, jag ser nog lite dåligt… Kanske Bilderberggruppen redan äger solen? Kan ni lägga in något på mitt paypal så jag kan köpa den från dem, undrar vad den kostar? Jag har letat på Blocket men ingen säljer ju solen. Jag trodde man kunde köpa allt för pengar, vad är det här för vansinne!? Nåja – om ingen redan äger den så utropar jag mig till dess ägare nu, jag har trots allt studerat solfläckarna sedan jag var 12 och har en relation med solen som få andra, ni kan inget om solens magnetfält medan jag studerat det dagligen. Jag ser nu att mitt worddokument är 8 sidor, det kanske får räcka nu då? Jag antar att ni redan är jättesura för det här långa inlägget så jag tar nog och slutar nu. Vi ses i kommentarsfältet. Imorgon då antar jag, efter att ni hunnit läsa hela inlägget och sett debatten. 🙂 Jag tror det här blir mitt sista megalånga inlägg faktiskt, jag har också fått nog av att ha en så här oöverskådlig blogg – jag hittar ju inget här själv längre.

Tips –  svensk PK syntax error i SVT Debatt (s)-Expo-Mustafa

Och glöm inte se PK-debatten med Josefsson och Linderborg

Relaterat: Haro – ett ljus i mörkret

Läs även:

Feministisk Gryning inbjuder till konferens 

Förslag: Gör det straffbart att kritisera feminism

Bittergubben om granskande UU-rapport som kartlagt genusbloggarna  (jag har läst rapporten, den är helt undermålig både språkligt och innehållsmässigt ska ta upp den i nästa inlägg tänkte jag).

Aktivarum: intervju om jämställdism

Genusdebatten om genusdebatten

Toklandet om tok

Annons

298 Responses to Haro-föredrag, Axess, att våga ta debatten och kan någon köpa solen till mig?

 1. Jan skriver:

  Det är så oändligt roligt och inspirerande att läsa dina blogginlägg. Jag är vit, man, hetero, 63 år – dvs alla fel, och jag sitter här och fnittrar förtjust… Tack och bamsekram!

 2. Anna skriver:

  Jag undrar hur det kommer sig att du och jag uppfattar verkligheten så olika Tanja. Jag har sett dig ett antal tillfällen nu kämpa frenetiskt mot det du kallar genusvansinnet. Och det du framställer låter verkligen vansinnigt i många fall. Men hur kommer allt detta vansinne just till dig?
  Jag själv har under mina tretton år som sfi-lärare aldrig någonsin stött på ”ett genusperspektiv” i mitt arbete. Det är inte en fråga på agendan och har aldrig varit i mitt arbetsliv. Kom i kontakt med ”genusfrågan” först när jag började läsa och ofta även irritera mig på ”jämställdistbloggarna”.
  Det jag kan tillägga är att de val vi gör i arbetslivet delvis påverkas av den miljö vi växer upp i – annars skulle knappast ALLA min kvinnliga somaliska elever vilja jobba på dagis medan det inte är ovanligt alls att en kinesisk kvinnlig elev är civilingenjör eller elektriker.Att säga att de val vi människor gör i stort sett bara handlar om genetiska förutsättningar är därför som jag ser det helt felaktigt, liksom att säga att ”kön” enbart är en social konstruktion – men VEM förutom en liten grupp av de mest extrema feministerna hävdar detta?

 3. Tanja Bergkvist skriver:

  Jan, tack – vad glädjande att höra! Och det är inte alls något fel på dig som du säkerligen vet – däremot har jag nog klämt en nerv i armbågen pga det här inlägget så är det fel på någon här så är det mig. Jag som trodde att Gud skapat mig perfekt, men som tur är finns det en massa doktorer (i samma kategori som dig flera av dem 😉 ) som kan rekonstruera mig snart så att jag blir fit for fight. Oj, använde jag fittaktivisternas uttryck där? Ja det gjorde jag, ha ha! 🙂 Nä nu måste jag nog lägga mig, och ni kan ju tänka er hur bekvämt det är med utstyrseln som binder fast min arm till magen…

 4. Matstat-student skriver:

  Texten var inte för lång. Håll för guds skull inte inne med dina tankar. Din blog är förmodligen den mest givande på internet. Den och offentlig sektor-frisyren.

 5. Göran Jartin skriver:

  En i sanning fantastisk krönika, Tanja! Iofs flummar du till det lite på slutet, och jag håller inte med dig om Janne J (men åas instämmer jag om Lindeborg).
  Men sammanfattningsvis var det årets bästa läsning, oavsett genre – underbart!!!
  /göran j

 6. Gustaf skriver:

  Högskoleprovet är väl ändå normerat så att man får 0,0 om man gissar? Det var det för tio år sedan i alla fall och det är definitivt normerat på ett i högsta grad ickelinjärt sätt.

 7. Claes-Peter skriver:

  [Ser till min förvåning att bloggen räknar tiden i 12 timmar före middagen och 12 timmar efter middagen. Lite Nalle Puh? Trodde att astronomer liksom militärer körde 24-timmarsdygn (på planeten jorden i alla fall) ?]

  Fastnade naturligtvis redan på ”strävan generellt sätt syftar till att uppvärdera det kvinnliga könsorganet i synnerhet och den kvinnliga kroppen i allmänhet.”

  Är inte det att slå in öppna sängkammardörrar? I yngre dagar ägnade jag en oproportionerlig stor del av min vakna tid (och en hel del av den icke-vakna) att begrunda kvinnokroppen, och mycket tyder på att jag hade medbröder som fördrev sin tid på samma sätt. Men inte fick vi tack eller erkännande för det – snarare bannor i stil med:”tänker du aldrig på något annat?” Jovisst, öl, mat, fotboll 🙂

  Nu på gamla dar har mitt intresse för kvinnorna utvidgats till att även omfatta mer perifera delar av kvinnokroppen, såsom huvudet med innehåll.

  Vad feministerna har emot vita män förstår jag inte – om man inte tar skrönor från omklädningsrum i beaktande, det där om mer eller mindre välutrustade… Men vitheten är ju en anpassning till en svagare instrålning av sol, så det behövs inget pigmentskydd och det måste bort för att möjliggöra bildande av D-vitamin. Människor med mörk hud som bär heltäckande kläder är i riskzonen för D-vitaminbrist på våra breddgrader. (Räknas detta som -istiskt eller -fobiskt nånting?)

  Vem äger solen? Det finns massor av möjliga organisationer – (Bilderberggruppen)
  Frimurarna
  Illuminaterna
  Tempelherreorden
  Rosencreuzarna
  Rotary
  ZOG
  Militärindustriella komplexet

  Jag röstar på ZOG, för de påstås ju äga allting här på jorden. Minst sannolikt är, att det är Di sma undar jårdi.

  Någon som har en aning om antalet förhärdade genusvetare och extremfeminister i vårt land? Är de fler eller färre än exv. tvättäkta nynazister? Ingen av de kvinnor jag känner verkar särskilt intresserade av patriarkatet, i alla fall inte så länge företrädarna bjuder på vin och räkmackor. Kan det vara en generationssak?

  Var hittar man källan, Lundgrens satanistkomplott i tryck eller datafil? Man minns den ju, men var när hur?

 8. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ha ha – allt vansinne kommer till mig genom att kommentatorerna lämnar länkar till galenskap. 🙂 Men också för att jag suttit och läst statliga offentliga utredningar, se tex här om skolan https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/03/11/mitt-anforande-i-riksdagen/ Mycket finns också på http://www.genus.se/

  Jag har heller inte stött på något genusperspektiv i matematiken, däremot verkar många andra akademiker råka ut för detta på de andra institutionerna https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/03/06/filosofiska-rummet-imorgon-sondag-kl-17/

  ”Jag själv har under mina tretton år som sfi-lärare aldrig någonsin stött på ”ett genusperspektiv” i mitt arbete.”

  Nej det kan jag tänka mig, som nyanländ skulle man ju fly illa kvickt om man fick det här vansinnet serverat. 😉

  ”Det jag kan tillägga är att de val vi gör i arbetslivet delvis påverkas av den miljö vi växer upp i ”

  Ja, så är det definitivt – jag blev intresserad av astronomi/fysik/matematik antagligen pga mina föräldrar är fysiker och jag och min bror lekte med utrustningen från Atomfysik som små, och började programmera påp lågstadiet – har skrivit om detta i fliken ”Om mig”. Men också eftersom jag fick dessa intressen bekräftade i Bulgarien, där jag spenderade sommarloven och där samhällsämnen var lite tabu och det var naturvetenskap som gällde. Och vi kan ju se på Östeuropa och Asien idag, där många fler tjejer än killar väljer naturvetenskapliga och tekniska ämnen, trots den totala bristen på genusvetare där, och det beror på att det i dessa länder ses som en garanti till en ok framtid och skälig levnadsstandard att välja tekniska ämnen, därför uppmuntras utbildning inom dessa.

  ”Att säga att de val vi människor gör i stort sett bara handlar om genetiska förutsättningar är därför som jag ser det helt felaktigt, liksom att säga att ”kön” enbart är en social konstruktion – men VEM förutom en liten grupp av de mest extrema feministerna hävdar detta?”

  Feministerna hävdar och politikerna agerar. Vad saker beror på tycks ju mindre roll – politikerna har nämligen beslutat att vi ska ha en 50/50 fördelning inom varje yrkeskategori och på varje arbetsplats. Detta fastställdes i prop 2005/06:155 – se slutet i detta mkt korta inlägg (tänk att jag skrev så korta inlägg förut! 🙂 ) https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/13/nar-lika-mojligheter-blev-5050/ När lika möjligheter blev 50/50 – när regeringen beslutade sig för att ”utfallet på ett bättre sätt avspeglar ett jämställt samhälle”. Där rök vår fria vilja på jämställdhetens altare….

 9. Tanja Bergkvist skriver:

  Göran, flummar!? Ja ja, nu hinner jag inte bemöta det eftersom jag måste lägga mig. Jag flummar aldrig! Ha ha, jo det gör jag – hur skulle jag annars överleva allt vansinne!?? 🙂 Vi kan dikutera PK-debatten sedan då, du får gärna utveckla din syn på Josefsson och Linderborgs argument. Nu måååste jag sova.

  Gustaf, va? 0.0? Det är ju flervalsfrågor?

  Claes-Peter, jag äger solen, basta!

  Matstat-student, ha ha – vad är en ”offentlig-sektor-frisyr”? Jag märker jag inte har koll på allt – förklara! 🙂

 10. […] Sedan bloggade Tanja Bergkvist nyss HÄR! […]

 11. Matstat-student skriver:

  Offentlig sektor-frisyren är en blog som hyllar den rika floran av frisyrer bärandes av tjänstemän i den svenska offentliga sektorn.
  http://offentligsektorfrisyren.tumblr.com

 12. Bosse skriver:

  Har dåligt med tid, håller på med att könsavkoda primtalen!

 13. Claes-Peter skriver:

  Jag föredrar månen. Månen lyser ju på natten, när det är mörkt!

 14. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ”Det jag kan tillägga är att de val vi gör i arbetslivet delvis påverkas av den miljö vi växer upp i – annars skulle knappast ALLA min kvinnliga somaliska elever vilja jobba på dagis medan det inte är ovanligt alls att en kinesisk kvinnlig elev är civilingenjör eller elektriker.”

  Det där var ju verkligen ett argument värdigt guiness rekordbok. Du menar alltså på fullaste allvar att det inte gör någon skillnad om man pratar om en västerländsk demokrati, en fd kommunistdiktatur (som dessutom tidigare var styrd av dynastier) eller ett utpräglat stamsamhälle i Afrika?

  Att somaliska kvinnor vill jobba på dagis beror på att det för dem är viktigare med värderingar i Somalia än med värderingar i Sverige. Det är det som en del förståsigpåare kallar ”mångkultur” att bo i Sverige och domineras av utländsk makt. Att kinesiska elever är ingenjörer eller elektriker beror på att Kina tillämpar centralstyre.

  Poängen, Anna är att Sverige inte gör det. Eller rättare sagt inte gjorde det för nu har vi börjat göra det på basis av antagandet av strukturer.

 15. Marie-Louise skriver:

  Hej Tanja!
  Vad synd att jag inte visste att du skulle hålla föredrag i Skövde hos HARO. Då hade jag åkt dit för att höra dina kloka ord.

  I alla fall, apropos dagis vill jag berätta vad jag såg häromdan. Min man och jag var ute och promenerade med yngsta barnbarnet. Då stötte vi på en dagisgrupp på utflykt. Jag försökte räkna hur många barn det var och fick det till ca 30. Det var ju inte så lätt att räkna små barn med mycket spring i benen. De vuxna var däremot lätt att räkna. De var exakt 5 stycken. Dvs 6 barn ialla åldrar från ettåringar och uppåt per vuxen!

  Hur mycket anknytning och pedagogik kan det då bli per barn?

 16. Fredrik skriver:

  Välkommen tillbaka Tanja, så roligt att se dig skriva av dig igen, blir alltid lika varm inombords att läsa dina blogg-inlägg. krya på dig gällande din axel nu

 17. toklandet skriver:

  Tanja, angående det senaste ”konferenspappret” från Uppsala som varit i Baecelona och vänt, hur känns det egentligen att vara en kvinnohatande man? 😉 Måste vara ganska konstigt kan jag tänka mig… Undrar om jag någonsin kommer att bli stämplad som en manshatande kvinna!

 18. Gustaf skriver:

  Ja, men det är normerat. Det är två delar, 80 + 76 frågor som separat graderas 0,0-2,0, och sedan tar man snittet. På båda delarna får du 0,0 ända upp till 16 rätta svar, vilket i runda slängar är vad du får om du gissar.

 19. elwee skriver:

  Idag på morgonen fick jag mig ett (välförtjänt?) skratt när jag läste detta: http://www.friatider.se/konsneutrala-samhallen-suger
  Kanske var det sättet Paul Gottfried framställde det på, men det tilltalade mig och osökt kom jag att tänka på de feministiska och genusenta tråkmånsarna som konstant försöker tala om för mig vad jag ska tycka.
  Att de aldrig kommer att lyckas att få över mig på sin sida vare sig inser eller bryr de sig om.

 20. elwee skriver:

  Anna.
  Ibland är inte samband direkta utan tar en liten omväg. Det är lätt hänt att man gör det lite väl enkelt för sig ibland, t ex när man betraktar korrelationen mellan en grupp och deras yrkesval som beroende av deras kultur som sådan. Det ligger en viss sanning i det, men varje grupp optimerar utgående från sina förutsättningar och det är där ursprunget till nämnda korrelation kan ligga.
  Låt mig ta ett exempel.
  Både jag och min granne ska gräva ett större hål i våra respektive trädgårdar. Jag har en bra spade och det har min granne också, men han har dessutom en grävmaskin. Gissa vad min granne kommer att använda … han har så att säga bättre förutsättningar att snabbt åstadkomma ett stort hål.
  Gissa också vem kommunen kommer att fråga när de behöver ett jättehål på torget.

  I Sverige idag är många sanningar förbjudna. Det är helt ok att säga att någon är lång eller att någon är av normallängd. Det är däremot inte socialt accepterat att, helt riktigt, påtala att någon är fet. ”Oj så lång du är!”= ok. ”Oj så fet du är!”= icke ok.

  Varför är det så? Är det för att man inte kan rå för sin längd, men att de flesta som är feta har tuggat sig till det själva?
  Vi bestämmer att det är orsaken … (Ja, jag är lite odemokratisk nu)

  Så, vad är det man inte få tala om som en person inte rår över? Någon?
  Richard Lynn är en professor från Nordirland och Tatu Vanhanen är en finsk professor. De har tillsammans skrivit en bok om ett tabubelagt område, nämligen IQ. I länken nedan kan man se listan om intresse finns:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

  Man kan där utläsa att genomsnittet i Kina ligger en bra bit över 100 och att Somalia ligger på 68. Det innebär INTE att alla i Somalia ligger på 68 eller att alla i Kina ligger över 100, men det är onekligen så att de ”verktyg” som är användbara för befolkningen begränsas vid en låg medel-IQ och det påverkar självklart kulturen i landet.

  Jag är medveten om att det extremt politiskt inkorrekt att låtsas om vissa skillnader mellan etniska grupper men inte desto mindre visar forskningsresultat efter forskningsresultat att det faktiskt förhåller sig så oavsett vad man tycker om det.

 21. Arvid skriver:

  Hej.
  Instämmer med Göran. Högskoleprovet är normerat och om du gissar får du nog 0,0 ( förstår inte varför flervalsfrågor skulle påverka normering av resultatet?). När jag skrev det senast var gränsen för 0,1 på ca hälften rätt. Man kan tänka sig en situation om alla är väldigt bra att du för 0,0 trots att du bara har ett fåtal fel.
  Se http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Högskoleprovet

 22. Wimarg skriver:

  Alltid härligt att läsa dina texter, du skriver från hjärtat. Fast jag hänger inte med i dina utläggningar med matematiska termer, men kul att läsa ändå (fast jag inget begriper:).
  Visst är texterna långa, men jag brukar skriva ut dom sen sätter jag mig i soffan bekvämt med en kopp kaffe och slukar din text.

  När jag berättar för folk som inte är insatta i alla genusgalenskaper så tror många att man ljuger och då får jag skicka dom en länk, men de har ändå svårt att förstå det. Vanligt sunt folk med sunda värderingar kan inte tro att det finns såna här galna människor.

  Vill gärna dela med mig av något som jag hittade på en annan blogg. Herman Lindqvist om fosterlandet. Härligt att lyssna på, tillbakalutad i soffan med en kopp kaffe.

  Hoppas du får armen fixad snart, inte kul att vara enarmad. Vet av erfarenhet. Kram Tanja………

 23. Marie-Louise skriver:

  Anna,
  Självklart påverkas de val vi gör i arbetslivet av den miljö vi växer upp i. Jag har aldrig hört någon hävda att de i stort sett bara skulle bero på genetiska förutsättningar.
  Däremot har jag läst och hört många hävda att biologi överhuvudtaget inte har något att göra med de val vi gör, och att könsroller enbart är en social konstruktion.

 24. dolf skriver:

  @Marie-Louise
  socialt eller inte socialt, här är ett färskt inlägg från mig på gensudebatten som är relevenat på den punkten: http://genusdebatten.se/kvinnor-och-klanningar-en-stilla-fundering/comment-page-1/#comment-17043

 25. dolf skriver:

  Fast det var själva inlägget jag skulle länka till, inte en kommentar på det …

 26. Marie-Louise skriver:

  Dolf,
  Jag hade redan läst ditt inlägg. Intressant. Vill bara komplettera med att klänning är det behagligaste man kan ha på sig en het sommardag. Mycket svalare än shorts.

 27. Snälla Tanja, meddela oss att det där med feministisk logistik bara är ett skämt, en ploj!!!

 28. Hjalmar skriver:

  Äääntligen!
  Ett inlägg, i normalt format dessutom (8 A4).
  Jag trodde ett tag att Dr. Tanja vågade vägra debatten… 🙂

  Men så enkelt ska De Genusvansinniga inte komma undan, vare sig de har fitt- eller pittbärande kroppar! Vilket psykfall till pårökt stackare kom på det? Drabbas genusvansinniga av Tourettes? Ur led är tiden. 🙂

 29. Anna skriver:

  @Tanja. Ja ok, det kan hända att det förekommer på det sätt du beskriver. Annars har jag mest uppfattat det som en febril kamp mot något som egentligen inte existerar i verkligheten utom kanske då på en del institutioner. Vore intressant att veta hur många av dina lika arga läsare som lever i en verklighet där de verkligen råkar ut för det du kallar ”genusvansinnet” till vardags och hur många som bara sitter och är arga framför datorn – ”på de där jävla feministerna” – utan att bli drabbade i verkligheten av det de är så arga på. Fast det är klart, alla har väl rätt att vara arga på vad de vill. Jag samtycker dock helt till att ta upp hur våra skattemedel används, det rör ju verkligen oss alla.

 30. Anna skriver:

  @ Tanja: Är målet verkligen 50/50 eller är målet en jämnare könsfördelning? Jag själv ser det som väldigt viktigt att få in fler män som lärare – inte på bekostnad av kompetens visserligen men jag tror att det tillför något att eleverna får lära sig om Sverige inte bara ur kvinnors perspektiv. Eller bara för att som omväxling få höra en manlig röst. Som tur är har vi några där jag jobbar.

 31. Anna skriver:

  @Aktivarum:
  ”Att somaliska kvinnor vill jobba på dagis beror på att det för dem är viktigare med värderingar i Somalia än med värderingar i Sverige.”
  Om du skriver så har du inte förstått vad jag skrev för det var just min poäng. Jag vill i motsats till de som hävdar att det i alla lägen är fel att uppmuntra till icke-könsstereotypa val för att vi väljer efter biologi delvis har fel. Jag tror visserligen att biologi spelar mycket stor roll när pojkar vill plocka sönder saker för att se hur de fungerar och flickor väljer dockan. Men att det inte är hela förklaringen – omgivningen spelar också roll för vilka val flickor och pojkar gör.
  Jag ska säga att jag som vanligt inte heller förstod din poäng, mer än att du ville lägga din egen negativa värdering till vad du tror om somaliska kvinnor – såna är de (till skillnad mot svenskor som genast skulle sätta igång och föda nio barn om de blev tvungna att flytta till Somalia för att leva efter ”Somalias värderingar” och glömma sina svenska.
  Det jag har mött i klassrummet är ofta en väldig het debatt där somaliska kvinnor försvarar det svenska systemet gentemot en del mer konservativa män. De ser det som lyx att få arbeta och tjäna egna pengar.
  Sedan blir verkligheten kanske inte ofta så – suget på arbetsmarknaden är inte enormt efter en outbildad somaliska med många barn som inte behärskar språket helt bra, om man säger så.

 32. Anna skriver:

  @elwee: Det finns en anledning till att det är ”politiskt inkorrekt” att påtala det som du kallar ”sanning” om etniska grupper.
  Den som är politiskt korrekt uppvisar ofta enligt min mening inte bara IQ men också EQ samt medmänsklighet. Om alla människor var superintelligenta men ingen medmänsklig skulle vi ha sprängt hela mänskligheten i luften för mycket länge sedan. Och det vore ju på det stora hela inte särskilt smart.

 33. Anna skriver:

  @ Marie-Louise: Då har vi helt enkelt helt motsatta erfarenheter!

 34. Anna skriver:

  @ elwee: Jag är också fullkomligt övertygad om att om det skulle göras IQ-test på din arbetsplats och om du då skulle hamna i den grupp som visade sig inte ha så lhögt IQ, och att du genom detta förlorade dina möjligheter till karriär och befordran skulle ändra din åsikt om att säga ”sanningen”. Och jag tror du skulle göra det fullständigt och med buller och bång. För det där med lågt IQ – kan väl inte gälla dig?!

 35. QED skriver:

  ”Klockan två på långfredagens natt kom två tunga ryska bombplan typ Tu-22M3 på besök utanför Gotska sandön. Planen, som eskorterades av fyra högteknologiska jaktplan typ Su-27, var ute på flygtur för att öva kärnvapenbombning av Stockholm. Bara några mil utanför gränsen vände de.

  Snart stod det klart att det svenska försvaret inte hade haft JAS-plan redo för att möta den ryska aktiviteten, trots att incidentberedskap ska vara redo dygnet runt enligt ett riksdagsbeslut. Istället blev det två danska jaktplan från Natos flygbas i Litauen som fick ge ryssarna sällskap utanför Gotland.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt höll sig undan, och valde att inte överhuvudtaget kommentera händelsen.”

  ”Mot bakgrund av detta blev många säkert förvånade när regeringen vid 16-tiden idag plötsligt kallade till blixtinsatt presskonferens i ett helt annat ärende. Statsminister Fredrik Reinfeldt tog plats i Rosenbad för att med allvarlig min tala till folket om någonting som uppenbarligen var mycket allvarligt.

  Nämligen: En fotbollstränare för Fredrik Reinfeldts favoritlag Djurgårdens IF har valt att avgå sedan han, enligt egen uppgift, har hotats med stryk av huliganer.”

  http://www.friatider.se/presskonferens-eller-inte-presskonferens-det-ar-fragan

 36. dolf skriver:

  @QED
  Jag såg inslag med Fredde på rapport igår och reagerade på hur han betonade och markerade att det var män som var skyldiga till hot och våld i idrottsammanhang. Jag har väl aldrig tvivlat på det och tror inte att någon annan heller gjort det. En så fullständig överflödig markering som i mitt tycke visar vilken anskrämlig feminist vi har som statminister. Kunde lika gärna ha varit Schymann.

  Men som sagt vad, småsaker som att vår incidentberedskap är åt helvet skall vi inte låta distrahera oss från viktiga frågor som Djurgårdens IF.

 37. dolf skriver:

  @Marie-Louise
  Jag gillar också kläningar på heta sommardagar. Fast det kanske du redan räknat ut. 😛

 38. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna:

  ”Det finns en anledning till att det är ”politiskt inkorrekt” att påtala det som du kallar ”sanning” om etniska grupper. Den som är politiskt korrekt uppvisar ofta enligt min mening inte bara IQ men också EQ samt medmänsklighet.”

  Din vilja att vara ”snäll” är missriktad och problematisk. Anledningen till att vi behöver diskutera kontroversiella frågor såsom IQ hos den invandrade befolkningen är inte för att stigmatisera enskilda individer eller grupper, utan för att kunna avgöra vilka långsiktiga konsekvenser det kommer att få för samhället om man släpper in hundratusentals individer med en avsevärd lägre IQ än ursprungsbefolkningen. Kan man förvänta sig att samhället kommer att fortsätta att fungera som tidigare om den genomsnittliga intelligenskvoten hela tiden sjunker i takt med befolkningsutbytet? Hur viktigt är egentligen IQ-värdet? Det är mycket viktiga frågor att få svar på.

  Personligen så anser jag att somliga nationalister överdriver betydelsen av IQ i ett uppenbart dubiöst syfte, och just därför är det så viktigt att vi kan snacka öppet om frågan så att vi kan utröna hur viktigt det i själva verket är. Naturligtvis så innebär inte det att man ska dra alla över en kam alldeles oavsett vad man kommer fram till.

  Du gör dessutom ett misstag i ditt tänkande här. Låt mig göra en liknelse för att göra det mer tydligt för dig: Ska vi sluta prata om att det är ohälsosamt att vara överviktig, bara för att som du skriver uppvisa IQ, EQ och medmänsklighet? Självklart inte! Naturligtvis är det viktigt att kopplingen mellan övervikt och ohälsa kan diskuteras. Däremot så betyder inte det att man ska gå runt på stan och kalla överviktiga människor för tjockis. Förstår du skillnaden nu? Det är viktigt att vi kan diskutera skillnader i IQ, men däremot behöver man inte gå runt på stan och kalla somalier för låg-IQ människor, för det vore att uppvisa låg EQ (och dessutom är det en grov övergeneralisering). Så det är två skilda saker som du blandar ihop.

  ”Vore intressant att veta hur många av dina lika arga läsare som lever i en verklighet där de verkligen råkar ut för det du kallar ”genusvansinnet” till vardags och hur många som bara sitter och är arga framför datorn – ”på de där jävla feministerna” – utan att bli drabbade i verkligheten av det de är så arga på.”

  Huruvida man drabbas personligen – i verkligheten – är egentligen irrelevant. Jag är säker på att du ogillade apartheid-regimen i Sydafrika trots att du inte drabbades av den personligen, eller hur? Det är väl snarare ett tecken på medmänsklighet (som du vurmade för tidigare beträffande IQ) att reagera även på sådana orättvisor som inte drabbar en personligen.

  Dessutom är det så att bara för att något inte drabbar en idag, så betyder det inte att man inte kan drabbas av det senare i livet. Alltså, den mansdiskriminering som finns inom filmbranschen t.ex, drabbar inte mig idag. Men vem vet, någon dag kanske jag sadlar om och vill in i filmbranschen, och då drabbas jag plötsligt av den mansdiskriminering som existerar där.

  Sen så ogillar jag starkt det manshat som många feminister spyr ur sig, som t.ex. här i FI:s kampsång. Det är sjukt och vidrigt! Tänk dig om ett gäng killar skulle sjunga så om kvinnor. De skulle med rätta få ett tydligt fördömmande från samhällets sida. FI kom lindrigt undan för den kampsången, vilket visar på att det används dubbla måttstockar beroende på om det är misandri eller misogyni det gäller.

  Och det är det som är kärnan i mycket av min kritik mot både feminismen och massinvandringen, att det saknas stringens i resonemangen och argumentationen från förespråkarna av dessa ideologier. Ett exempel: De flesta är överrens om att diskriminering av kvinnor är fel, vilket jag helhjärtat håller med om, och där är vi överrens Anna, eller hur? Men så finns det de som föreslår t.ex. könskvotering i jämställdhetens namn, och då undrar jag vart fan tog stringensen vägen? Kom vi inte nyss överrens om att diskriminering var fel!? Hur kan det då helt plötsligt vara korrekt att diskriminera män? Den här typen av irrationalitet är extremt vanlig i den politiska diskursen och samhällsdebatten, inte bara när det gäller feminism och massinvandring, utan inom alla områden, och jag är jävligt less på det!

  Sammanfattning: Beträffande IQ och andra politiskt inkorrekta frågor är jag intresserad av hur verkligheten är beskaffad, oavsett vart det leder; och beträffande jämställdheten vill jag ha stringent lagstiftning och stringenta attityder gentemot kvinnor och män, istället för dagens dubbla måttstockar.

 39. QED skriver:

  @Anna: Anna skriver ”Vore intressant att veta hur många av dina lika arga läsare som lever i en verklighet där de verkligen råkar ut för det du kallar ”genusvansinnet” till vardags och hur många som bara sitter och är arga framför datorn – ”på de där jävla feministerna” – utan att bli drabbade i verkligheten av det de är så arga på.”

  Det är väl mest i kulturradikala miljöer (media och universitet) eller i deras produkter man stöter på genusvansinnet. Så följer man debatter i media så får man mer än nog. Genom politikers lyhördhet i frågan har det resulterat i praktisk diskriminering mot män på olika arbetsplatser. Propagandan ger en allmän demoralisering och skuldbeläggning av män och pojkar. Så visst finns det anledning att vara arg.

 40. Anna skriver:

  @Galne Gunnar: Det du skriver är skrämmande och obehagligt men låt oss göra plågan kort: Innan jag överhuvudtaget är intresserad av att fortsätta en diskussion om detta vill jag att du redovisar ditt IQ. Om det inte är lika högt som mitt vill jag inte kasta bort min tid.
  Om det dessutom visar sig ligga inte så väldigt högt så vore jag väldigt tacksam om du kastrerade dig. Lågt IQ i kombination med lågt EQ och en vidrig människosyn är katastrofalt för en nation och vi måste tänka på vad det kan göra med vår nation på sikt om sådana som du tillåts att föröka sig hursomhelst!
  Förstår du budskapet?

 41. Tanja Bergkvist skriver:

  Jag er att det pågår en debatt här, ska snart kolla. Fick en rejäl förkylning just så måste pausa 15 min innan jag börjar läsa bara. Varit igång sedan imorse. Innan jag ger mig in i er diskussion, får jag bara hålla en liten monolog 🙂

  1. Missa inte årets Freedomfest: http://www.freedomfest.se/

  2. Idag har Engelbrekt namnsdag, har både en bloggläsare och en granne som heter så. Här kommer en liten namnsdaghälsning: http://www.youtube.com/watch?v=rEsifr2NA4o

  Ser att ni diskuterar IQ så medan jag försöker få ner febern här under en kvarts vila kan ni ju läsa om inlägget om akademikerna och det sunda förnuftet: Why high IQ people tend to be deficient in common sense:

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2012/03/22/akademikerna-och-det-sunda-fornuftet-finns-verkligheten-pa-riktigt/

  Genusmaffians ledande tänkare har hög IQ men håller på att rasera en hel nation. Men 99% är tyvärr låg-IQ-personer som bara hakar på en idiotisk trend. Hmm… har inte sådant hänt förut i historien?

 42. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna:

  ”Det du skriver är skrämmande och obehagligt […]”

  Du har uppenbarligen inte begripit vad jag har skrivit överhuvudtaget. Tala konkret om för mig vad det är jag har skrivit som du tolkar som skrämmande, och berätta varför du upplever det som obehagligt? Annars är det du skriver bara tomma och meningslösa ord, förmodligen skrivna i syfte att försöka skrämma upp andra läsare och att få dem att oreflekterat börja missakta mig. De som hänger här är alldeles för smarta för att gå på sådant.

 43. Nisse34 skriver:

  Du har fått mail Tanja.

 44. Tanja Bergkvist skriver:

  Nisse34, jo jag tackar – har 12.400 mail och har suttit med dem några timmar idag, de senaste 20, och vad hände då? jag svarade och fick lika många tillbaka – igen! 🙂 Jag ska kolla nu då!

 45. dolf skriver:

  Jaha,
  då var det där med IQ igen. Nån som vet vad det är som gäller för Mensa. Har för mig att jag såg för en tid sen att det var 135, vilket var betydligt lägre än vad jag trodde. Undrar om det stämmer.

  Sen som vanligt, vad är det egentligen man mäter med IQ?
  Jag är t.ex. helt övertygad om att afrikaner har lägre IQ än europeer om man gör IQ-tester på dem, men det säger inte ett smack egentligen om hur intelligena afrikaner är konra europeer. T.ex. så brukar det ju ingå olika talserier i IQ-tester. Jag är säker på att både jag och Tanja inte har några problem att klura ut vilket nästa tal i serien 2 3 5 7 11 13 17 19 23 …. är, och förmodligen klarar de flesta som läser här på bloggen det utan problem. Men en nigerian som med nöd och näppe lärt sig läsa ….

 46. Helena Palena skriver:

  Heja Tanja! Ånga på! 😛

 47. Galne Gunnar skriver:

  @ dolf:

  ”[…] förmodligen klarar de flesta som läser här på bloggen det utan problem. Men en nigerian som med nöd och näppe lärt sig läsa ….”

  Din jämförelse haltar betydligt. Man skulle lika gärna kunna säga: ”Men en svensk som med nöd och näppe lärt sig läsa….” Självklart kan man inte jämföra någon som knappt kan läsa, oavsett vad denne har för nationalitet, med folk som är akademiker.

 48. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, har inte heller så mkt koll på IQ-tester, men känner folk som forskar på det. Det ska finnas andra typer av IQ-tester man använder som inte är kopplade till kulturella omständigheter, tex reaktionsförmåga osv. Philippe Rushton (han avled dock i höstas) har skrivit om det i bla Race, evolution and behaviour.

  Nu ska jag börja läsa kommentarerna, har nog rätt låg IQ just nu pga feber och utmattning, så får se om jag kan skriva ngt vettigt. 😉

 49. Tanja Bergkvist skriver:

  Matstat-student, ha ha ok men alla har ju samma frisyr där!!!

  Mariel – en egen kartläggning, lysande! 🙂 Bättre att vi gör den ju, UU-rapporten var helt undermålig. Åtminstone för oss som är insatta.

 50. Tanja Bergkvist skriver:

  Bosse, när du könsavkodat primtalen kan du skicka in resultatet så kan jag publicera det.

  Claes-Peter, ta du gärna månen, bara jag får solen för mig själv så. Om några miljarder är sväller den ändå upp till en röd jätte och kommer att sluka både dig och månen och alla er andra. Och mig också iofs… Nåja, den tiden den sorgen. 😉

 51. Tanja Bergkvist skriver:

  Aktivarum, ”Att kinesiska elever är ingenjörer eller elektriker beror på att Kina tillämpar centralstyre.” Jag förstår inte vad du menar här, kan du förklara (ja, jag har låg IQ nu pga feber och förkyld, men hur jag än anstänger mig förstår jag ändå inte, centralstyret skulle ju kunna beordra vad som?)?

  ”Att somaliska kvinnor vill jobba på dagis beror på att det för dem är viktigare med värderingar i Somalia än med värderingar i Sverige.”

  Ja men är det inte just det Anna säger – att de kulturella värderingarna också påverkar yrkesvalet?

 52. Tanja Bergkvist skriver:

  Marie-Louise, jag visste det inte heller egentligen, jag tog beslutet samma dag som jag åkte… Så jag hade inte kunnat lova något ivf, pga axelskadan – är ju riskabelt åka tåg. Ang dagisgruppen du sett så är jag mer orolig över säkerheten än anknytningen när det är 30 st på utflykt – flera gånger har man ju läst på text-TV ang kvarlämnade/glömda dagisbarn. Usch…

 53. Tanja Bergkvist skriver:

  Fredrik, tack! krya på mig kan jag inte – läkarna måste operera mig snarast, det är en vätskeansamling i axeln nu och det gör ganska ont – 4 veckor efter händelsen. Men jag antar att sjukhuspengarna går till genusutbildning, så jag får invänta min tur. Någon som känner en kirurg? Vänta nu, genusbloggaren http://stadatyttre.blogspot.se/ utbildare ju sig till specialist i kirurgi – får maila honom! 🙂

 54. Tanja Bergkvist skriver:

  Toklandet, jag ska ta upp UU-rappoten i nästa inlägg. 🙂 Jodå det känns väldigt intressant att vara en man som hatar, just nu hatar jag tex min förkylning. Och då måste jag tipsa er alla om det här http://urplay.se/Produkter/175141-Cellens-sista-strid Det bästa populärvetenskapliga jag sett på år och dag. Vi inser ju alla att det är Patriarkatet som skapat alla virus i tidernas begynnelse för att plåga oss kvinnor. Oj, glömde jag var en man ju, ja ja, där ser man hur lätt det är att byta kön. 🙂

 55. Tanja Bergkvist skriver:

  Gustaf, ok, kan inget om Högskoleprovet, är dåligt uppdaterad på det. Det enda jag hört är att man ska minska mattedelen till förmån för språk så att utfallet ska bli jämställt (!). Det gäller att anpassa allt till ett 50/50-utfall. Och samtidigt förneka att dessa anpassningar skulle bero på några som helst skillnader.

  elwee, ha ha Gottfrieds text var bra! 🙂 Ang din kommentar ”jag att tänka på de feministiska och genusenta tråkmånsarna som konstant försöker tala om för mig vad jag ska tycka.” Va – det är ju JAG som ska tala om för dig vad du ska tycka! 🙂 Var stöter du på dessa genusvetare som försöker utöva sitt inflytande på dig? Bara så jag vet vart jag ska rikta missil… jag menar teleskopet ikväll. 😉

 56. QED skriver:

  Genusanalys av primtalen har jag inte sett, däremot finns det något som kallas sexiga primtal (sexy primes):

  (5,11) (7,13) …

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sexy_prime

  Finns det oändligt många sådana par?

 57. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, det var också temat för Hjernevask del 6/7: http://nyadagbladet.se/vetenskap/sjatte-avsnittet-av-vetenskapsserien-hjernevask-ras/ Om jag minns rätt var det just Lynn den norske reportern hälsade på hos, men jag kanske minns fel. Men sedan ska ju IQ:n liksom vara ändamålsenlig för den kultur man lever i, vilket iofs kanske är ett cirkelresonemang, om nu kulturen är en produkt av IQ:n – men det kan inte vara så (enkom) eftersom det tex finns fd högtstående civilisationer som idag frastår som primitiva pga religiösa påbud, och jag tror inte de befolkningarnas IQ sjunkit. Dessutom måste man vårda sin IQ – det gör vi inte i Sverige med den skolan…, och med ändamålsenlig menar jag att IQ:n ju måste ha ett överlevnadsvärde. Det kan vara smartare att kunna jaga och ta ner ett byte än att primtalsfaktorisera ett tal för att hacka sig in i någons mail – åtminstone om man inte har mat på bordet. Fast då kanske jag egentligen pratar om kunskaper. Men att tillägna sig kunskaper måste ju vara kopplat till IQ. Men om man skapar ett samhälle där vissa kunskaper behövs och IQ.n räcker till det – då är ju allt ok. Borde ju vara så. Naturen har sitt eget sätt att stabilisera sig. Det är faktiskt hög-IQ-människor som destabiliserar Jorden, har ni tänkt på det? Jag är ju den enda som bryter mot normen här, vilket borde ge mig ett helsidesupplag i nästa nr av Genus. 😉

 58. dolf skriver:

  @TBC

  Det är faktiskt hög-IQ-människor som destabiliserar Jorden, har ni tänkt på det? Jaga är ju den enda som bryter mot normen här

  Vadå den enda? Eller räknas jag inte som hög-IQ-människa?
  För övrigt, välkommen till manligheten. Utmärkt, då kan vi ju konspirera mot kvinnorna tillsammans i den patriarkala bastun.

 59. Anna skriver:

  @Galne Gunnar: Då skriver jag det en gång till: När du har talat om ditt IQ för mig, och det visar sig ligga på en rimligt hög nivå, så är jag beredd att föra diskussionen. För som du skrev så är det väldigt viktigt att vi verkligen tar reda på hur det ligger till med folks IQ – det är det jag gör nu när jag frågar dig.

 60. Tanja Bergkvist skriver:

  Jag har inte hunnit läsa IQ-bråket än! Galne Gunnar, Anna väntar – du får göra mitt IQ-test, här: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/18/ett-alternativt-iq-test/

  Dolf, vad menas med TBC!!!???? Jaja, jag skojar ju ang att jag är den enda som bryter normen – vi är många idealister med högt IQ som vill väl, men jag vill hålla mitt nätverk hemligt ju, så därför framställer jag mig som helt ensam i denna kamp. 😉 Basta med dig? Galning! Jag bastar aldrig, det är farligt att värma upp kroppens organ faktiskt.

 61. Galne Gunnar skriver:

  @ Tanja B:

  Bara kort om det här att det skulle vara de intelligenta människorna som ställer till det här i världen: Du utgår ifrån att alla akademiker är intelligenta, och att de tack vare sin intelligens rör till det för sig, om jag minns din tes rätt?

  Det tror jag absolut inte på! Jag känner flera akademiker som inte är särskilt smarta alls. De valde sina utbildningar bara för de pengar och den sociala status de hoppades att det skulle ge, sen körde de ytinlärning och typ 200 omtentor tills de blev godkända… Jag tror knappast att de kommer ihåg så mycket av sina utbildningar idag. Sen rent allmänt så är de inte särskilt skärpta heller när man snackar med dem.

  Jag tror snarare det är så här, att man egentligen inte behöver vara särskilt smart för att bli akademiker. Många smarta människor blir däremot akademiker, men det betyder inte att alla akademiker är smarta. Jag tror det slinker igenom en hel del medelmåttor, och det är dessa som ställer till för oss andra när de skriver diotiska debattartiklar, eller dyker upp som ”experter” i TV där de pratar skit om saker de inte begriper, men att de tack vare allmänhetens dumhet och enorma auktoritetstilltro får oförtjänt status.

 62. Tanja Bergkvist skriver:

  Verkligen hög feber nu, får fortsätta imorgon, kommer att svara på allt. Måste ta en alvedon och vila. Glömde påpeka att det även är hög-IQ-personer som gjort en massa vetenskapliga och tekniska framsteg som varit bra, tex har någon uppfunnit alvedon och upptäck penicillin, någon på IKEA har byggt min säng och någon har uppfunnit tyget så jag kan bädda ner mig nu, och någon har konstruerat den lastbil som kört hit mitt Earl Grey-te från någon avlägset land så att jag kan dricka det, och någon har uppfunnit den här datorn så vi kan kommunicera. Dessutom är det en extremt intelligent person som startat den här bloggen så att vi alla fått kontakt och kan skratta och gråta tillsammans åt de mer destruktiva hög-IQ-personernas verksamhet. 😉

  Nåja, bråka på ni så reder jag ut allt imorgon!

 63. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna:

  Jag tillåter inte dig att diktera några villkor för vårt samtal. Antingen förklarar du dina grundlösa och flummiga anklagelser mot mig så att vi kan ha en seriös diskussion, eller så struntar jag i dig.

 64. QED skriver:

  @Anna: det tyder väl inte på särskilt hög IQ att ignorera – som du gör – vad människor med eventuellt lägre IQ har att säga. Det finns till och med ett svensk ordspråk för det: Även en blind höna kan finna ett korn.

 65. Anna skriver:

  @ Galne Gunnar:Aj den tog du, att du kanske struntar i mig. Men du och andra vill gärna här diskutera ANDRAS intelligens, och speciellt då en del invandrares. Därför tycker jag att det är fullkomligt på sin plats att du först redovisar hur det ligger till med din egen intelligens – är det inte rimligt att om man vill utpeka andra som mindre intelligenta och att detta kan medföra negativa saker för samhället samtidigt redogör för hur intelligent man är själv? Så vi ser hur mycket du kan antas bidra till vårt samhälle ”på sikt”?

 66. Anna skriver:

  @ Galne Gunnar: Men vi vill för den sakens skull självklart inte stigmatisera dig och att du ska känna dig utpekad om ditt IQ inte är så högt, det är bara bra för oss andra att vi seriöst kan diskutera hur vi ska hantera att du och en del andra kanske inte är lika intelligent som resten av befolkningen. Och sedan resonera om kostnaden är rimlig för detta.
  Men som sagt, känn dig inte utpekad för det. Vi måste bara kunna diskutera detta seriöst.

 67. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, ha ha – jag instämmer, klart att långt ifrån alla akademiker är intelligenta, inte nu längre iaf, när det blivit en massindustri, och *radikalt påstående* det är inte meningen att 50% av befolkningen ska vara akademiskt utbildad heller, eftersom 50% uppenbarligen inte klarar det – därav den sänkta nivån ju, som också beror på ett dåligt utbildningsväsende iofs. Det beror ju på på vilken nivå man vill hålla allt.

  Jag sa inte heller att det är de högintelligenta akademikerna som ställer till det här i världen, utan möjligtvis de högintelligenta och IQ-befriade politikerna faktiskt – i samarbete givetvis. De tillsätter IQ-befriade personer på strategiska poster och beställer ideologiskt färgade ”forskningsrapporter” från både hög- och lågintelligenta akademiker. Det är ett ganska smart sätt att styra världen på att försöka fördumma den stora massan, istället för att försöka höja dess nivå i alla avseenden såsom en icke-landsförrädar-politiker med någon form av moral hade ägnat sig åt.

  Jag måste sluta nu, men släpper kommentarer som råkar fastna under ngn timme till, sedan får ni som råkar fastna hänga i luften under natten. Inte fattat än varför vissa fastnar…

 68. Galne Gunnar skriver:

  @ Tanja B:

  ”Jag sa inte heller att det är de högintelligenta akademikerna som ställer till det här i världen […]”

  Joho, det gjorde du visst!

  Ditt blogginlägg på ämnet heter ju till och med Akademikerna och det sunda förnuftet

  Så det så! 😉

 69. Anna skriver:

  @QED: Nej, det gör det inte. Men om du läser igen kanske du inser att detta inte heller är vad jag gör, eller vad jag anser att man bör göra.

  Men då även du anser att Galne Gunnar har ”ett eventuellt lägre IQ”, för så tolkar jag din kommentar, så kan väl du och jag diskutera seriöst vad som kommer att hända med vårt samhälle på sikt om han tillåts föröka sig?

 70. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna:

  Eftersom du fortsätter att undvika att förklara dina ogrundade och flummiga anklagelser mot mig, så tar jag det som tecken på att du vill undvika en seriös diskussion helt och hållet, och därför tackar jag för mig och önskar dig en trevlig kväll.

 71. QED skriver:

  @Anna: Jag tror GG syftade problemet när medel-IQ är så lågt att komplexa samhällen av vår typ inte kan upprätthållas.

  http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of_Nations

  Resultaten är omdebatterade förstås.

 72. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, jo i det inlägget på just det temat ja – om akademikerna och det sunda förnuftet, men jag syftade på den diskussion vi har nu här, där jag skrev allmänt utan att specificera om hög-IQ-personer som ställer till det. Jag kanske ska göra ett eget inlägg om de politiker som förstör landet då? Men jag vet inte om jag vågar det – eftersom det skulle bli så långt att ni blivit jättesura – bara bilderna på 300 personer hade ju blivit 50 sidor. 😉 Och ska vi tala om hela världens elände blir det ju ännu mer komplicerat…

  Det här är min uppriktiga mening: med mig som enväldig diktator hade vi alla haft det jättebra! Fråga vem som helst med tillräckligt hög IQ – tex dig själv. 😉 Skämt åsido, jag försöker ju stänga ner datorn här, men har svårt för det eftersom för varje mail jag besvarar får jag tillbaka ett nytt!!! Så hur ska jag kunna besvara 12.000 stycken, eller ens 1.200 utan att fastna vid datorn, hur roligt det än är så tar det ju aldrig slut, och samtidigt bråkar du och Anna och jag har inte ens hunnit fatta vad ni bråkar om ännu eftersom du nu även gett dig på mig, och tror att jag motsagt mig själv, bara för att jag har feber, är totalt utmattad och snuvig – men där hade du fel – som vanligt satte jag dig på plats! 😉

 73. Tanja Bergkvist skriver:

  Ha ha, vad f-n är det här nu då?! 🙂 ”Ingen fitta den andra lik”:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3940&artikel=5466588

  Aldrig ska man få somna i lugn och ro….

 74. Anna skriver:

  @ Galne Gunnar.
  Eftersom du fortfarande inte vill avslöja ditt eget IQ så framstår dina beskyllningar mot andra folkslag som väldigt flummiga och ogrundade. Eftersom du inte vill avslöja din egen intelligens i förhållande till dessa folkslag så förstår jag att du har något att dölja här.
  Och det respekterar jag. Kom ihåg att DU ÄR INTE MINDRE VÄRD även om du har ett IQ som är lägre än genomsnittet,Galne Gunnar! Ingen dömer dig och vi förstår att du inte vill gå ut med siffran publikt (för det kan ju hända att det finns de som inte är lika ofördomsfulla som vi.)

  Ha en ännu bättre kväll själv!

 75. Tanja Bergkvist skriver:

  Och jag ska reda ut ert IQ-bråk imorgon, går igenom kommentarerna i kronologisk ordning (utom de senaste nu) så jag vet inte ens hur bråket uppstod.

 76. dolf skriver:

  @TBC
  Var du med i programmet? Ett av inslagen är ju Tanja: ”Skulle känna igen min på en polisbild”. Men hur funkar det nu när du blivit tvångsansluten till den manliga halvan av mänskligheten?
  Annars får man väl vara glad att ”Ingen fitta den andra lik”. Det innebär ju i det närmaste oändliga möjligheter till intresseväckande fittpyssel.

 77. elwee skriver:

  Oj, det har hänt mycket här medan jag tillverkat saker i garaget :o)

  Anna, jag har högst IQ på min arbetsplats, speciellt som jag är pensionär och jobbar som egenkonsult …
  Å andra sidan har jag haft förmånen att inte vara så orolig för min egen IQ genom åren.
  På den tiden jag blev civilingenjör så var det en 4-årig utbildning. I min årskull var vi 125 st som började och när det hade gått 4 år så var vi 4 som var klara …
  Det var inte bra tyckte politikerna så när de tänkt färdigt så tog de bort en del kurser, ökade till 4½ år och gav dem 180 poäng istället …. det är det de menar med ”utveckling”. Utbildningen hade blivit längre och fler klarade av studierna.
  Om jag inte har fel för mig så är utbildningen 5 år nu. Vad gör de för att inte bli uttråkade?

  Jag förstår dock inte allt, t ex din irritation för att jag länkar till ett forskningsresultat om IQ. Varför stör det dig så? Rubbar det dina cirklar?
  Det råder väl inget motsatsförhållande mellan EQ och IQ, eller gör det det?
  Är det så att du bli förnärmad när personer diskuterar saker som du inte förstår och då genast behäftar dem med egenskapen ”låg EQ”?

  Eftersom jag flyger en hel del så är jag tacksam för att de inte kvoterat in folk på konstruktionsavdelningen hos Boeing eller Airbus enbart för att de har hög EQ.

  Om du tittar på listan jag länkade till tidigare så ser du att medel-.IQ:n i Sverige mellan 2002 och 2006 sjönk från 101 till 99.
  Det är en extrem sänkning för en homogen folkgrupp så orsaken till det för sökas på annat håll.

  Vad tror du att det beror på?

 78. QED skriver:

  Blondinbella: Genusepidemin sprider sig

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16682831.ab

 79. Anna skriver:

  @ elwee: Varför redogör du för din utbildning här? Vad har det med saken att göra? Ditt CV bör du skicka till någon annan än mig, om det är så att du inte är nöjd med din ”arbetssituation” just nu.

  Jo, jag förstår. Du anser att din utbildning är ett bevis på att du själv är ”intelligent”. Och det stärker min tes: den som så gärna vill påvisa andras ”ointelligens” och diskutera vad denna medför för negativa saker anser att den SJÄLV är väldigt intelligent. Först då är det ju jättekul att ägna sig att DE ANDRA som inte är sådana ljus i samhället som du och några likar är!

  När det gäller flyget så är jag också tacksam om de som konstruerat flygplanen jag flyger med har en hög IQ och är skickliga på det de ska göra.

  Jag vill egentligen här gå ifrån begreppet EQ som jag vad jag har förstått det bara betyder en förmåga att tyda andras känslor och att det i sig inte betyder att man är en godare och bättre person. Men jag är inte helt insatt i detta.

  Men när det gäller flyget bör du – och jag – nog inte bara lita till högt IQ hos de som bygger och ritar planen. Ett stort antal olyckor, ett välkänt sådant handlade just om en Airbus som störtade för ett antal år sedan på grund av prestigekamp i cockpit och dålig kommunikation.

  När det gäller Gripenhaveriet på Långholmen så hade man missat den mänskliga faktorn och inte satt sig in i hur en normal människa – i det här fallet en pilot – reagerar. (Han försökte häva ett tillstånd som flygplanet ”klarade själv” och följden blev en överkorrigering som inte slutade så bra. Som jag har förstått det hela.)

  Så var du glad att vi människor inte BARA besitter det du kallar ”intelligens” för då skulle flyget bli mer osäkert. Det krävs lite andra saker också, nämligen.

 80. Anna skriver:

  QED: Jag gillar ofta Blondinbella men här förstår jag mig inte på henne alls. Vem blir jagad för att man är kvinna? Vem tillåts inte vara kvinna?
  Jag känner mig och har alltid känt mig fullkomligt tillåten att vara kvinna och har inget behov av att gå in i något annat omklädningsrum än kvinnornas. Men om nu någon annan känner annorlunda, så vad rör det mig? Jag kan inte säga att alla måste känna som jag och att världen ska vara på mina villkor, bara jag får vara som jag är, och det får jag ju.

  Förstår inte heller detta med att vi inte bejakar könens olikheter i dag och har skrivit om detta här:
  http://entrevligtjej.wordpress.com/2013/03/14/nu-maste-jag-bade-skriva-och-fraga-om-jamstalldhet-igen/

  Blondinbella själv har förlorat sin plats som största blogg till förmån för Kissie, som skriver om manikyr, bröstoperationer, väskor hon ska köpa och bantningsmetoder. Och nätet fullkomligt kryllar av liknande bloggar, om vi inte ska lära oss baka cupcakes eller pyssla.

  Och inget fel med det – men motsäger det inte LITE att vi idag inte skulle tilllåtas ”vara kvinnor”?

 81. Tanja Bergkvist skriver:

  Wimarg, vad trevligt att du printar det och läser i lugn och ro 🙂 Har du också varit enarmad, också axeln? Ja de opererar mig snart, bara jag inte dör i narkosen. Ska ju sammanfatta alla galenskaper snart tänkte jag. Ang ”Vill gärna dela med mig av något som jag hittade på en annan blogg. Herman Lindqvist om fosterlandet.” Men du lämnade ingen länk, var det ett radioprog eller?

 82. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, ang http://genusdebatten.se/kvinnor-och-klanningar-en-stilla-fundering/ vad har du för teorier kring att män i Saudiarabien (är det väl?) bär klänningsliknande plagg? Är det för att kvinnorna lagar för god mat och magen sväller upp, eller är det mer genusmedvetna än svenska män? 😉

 83. dolf skriver:

  @TBC
  Förstår att du inte läste kommentarerna, för har redan besvarat det där. Kort version: klimat och miljö. Klänning ger bättre ventilation (påstod i alla fall något fruntimmer i kommentarerna, jag har ingen egen erfarenhet, men låter rimligt). I ökenterräng blir nog också problemen med klänning mindre vid utomhusarbete. Så klänning är helt enkelt ett bättre plagg under omständigheterna.
  För övrigt ger du sjutton i att kolavippa under narkosen. Du får inte göra mig arbetslös.

 84. Tanja Bergkvist skriver:

  Magnus, ja feministisk logistik var ett skämt. Men de har analyserat transportsektorn: https://tanjabergkvist.wordpress.com/category/transportgenus/

  Kolla här: http://en.wikipedia.org/wiki/Poe%27s_law

  Poe’s law, in broader form, is:

  Without a blatant display of humor, it is impossible to create a parody of extremism or fundamentalism that someone won’t mistake for the real thing.[2]

  The core of Poe’s law is that a parody of something extreme by nature becomes impossible to differentiate from sincere extremism. A corollary of Poe’s law is the reverse phenomenon: sincere fundamentalist beliefs being mistaken for a parody of that belief

 85. Tanja Bergkvist skriver:

  Hjalmar, ”Äääntligen! Ett inlägg, i normalt format dessutom (8 A4).Jag trodde ett tag att Dr. Tanja vågade vägra debatten… Ur led är tiden.”

  Och ur led var min axel. Ganska länge faktiskt. Klart jag vågar ta debatten, med facit i hand hade jag fortsatt läsa mail 2010 och tagit en massa debatter, men det är alltid lätt att vara efterklok. Men för sent är det inte. 🙂

 86. dolf skriver:

  Ur led är axeln: ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen.

  – Wilma Shakebosom

 87. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ”@Tanja. Ja ok, det kan hända att det förekommer på det sätt du beskriver. Annars har jag mest uppfattat det som en febril kamp mot något som egentligen inte existerar i verkligheten utom kanske då på en del institutioner. Vore intressant att veta hur många av dina lika arga läsare som lever i en verklighet där de verkligen råkar ut för det du kallar ”genusvansinnet” till vardags och hur många som bara sitter och är arga framför datorn – ”på de där jävla feministerna” – utan att bli drabbade i verkligheten av det de är så arga på. Fast det är klart, alla har väl rätt att vara arga på vad de vill. Jag samtycker dock helt till att ta upp hur våra skattemedel används, det rör ju verkligen oss alla.”

  Oj oj, det finns många exempel på hur folk drabbas (och i förlängningen medborgarna). Här har du ett tex: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3437&artikel=2879546

  Finns många fler. Jag uppfattar inte mina läsare som arga, tvärtom som väldigt trevliga, men liksom jag oroade över samhällsutvecklingen. Det är förvisso även ok att vara arg om man tycker att allt är upp och ner, men nästa steg, och mer konstruktivt, är då att agera.

 88. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ”@ Tanja: Är målet verkligen 50/50 eller är målet en jämnare könsfördelning? Jag själv ser det som väldigt viktigt att få in fler män som lärare – inte på bekostnad av kompetens visserligen men jag tror att det tillför något att eleverna får lära sig om Sverige inte bara ur kvinnors perspektiv. Eller bara för att som omväxling få höra en manlig röst. Som tur är har vi några där jag jobbar.”

  Målet 50/50 är den politiska visionen. Jämställt är per definition minst 40% av det ena könet, så står det i texterna. Men det du säger är intressant, för genusforskarna, de svenska, har nämligen en helt annan syn på detta än vad du (och jag/vi) har.

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/04/27/genuspedagogik-i-forskolan-del-3/

  Tills jag läste SOU 2006:75 så visste jag inte riktigt varför genusvetarna vill ha in 50% män i förskolan, och efter att ha läst den statliga utredningen om det förstår jag det ännu mindre. Hör och häpna: på sidan 52 under 2.6: ”Män + förskola = jämställdhet?” diskuteras andra länders jämställdhetsarbete i förskolan, där man också vill ha in fler män. Dessa länder vill dock ha in fler män av fel skäl! Bland annat kritiseras det skotska projektet ”Men in childcare” som startades i början av 2000-talet, för att projektet ”bygger i stort sätt enbart på tankar om kvinnors och mäns olikheter. Initiativtagarna till projektet ser män som i grunden olika kvinnor. De bör komma in i förskolan för att fylla en funktion som kvinnor aldrig kan göra.”

  Även Norge och Belgien kritiseras av samma skäl (sid 54): ”Tankarna om vikten av män till förskolan [i Norge] utgår i mycket från samma perspektiv som finns i arbetet i Belgien och Skottland. Att kön i sig har en viktig funktion. Den nordiska synen är dock att kön är en social konstruktion och att maskulinitet är föränderlig.” (!)

  Hur kommer det sig att det finns ett kvinnligt perspektiv som måste tillvaratas i bolagsstyrelser, men inte ett manligt perspektiv att tillvarata i förskolan?

  Som du ser är till och med du själv inte enig med de svenska genusforskarna här! 🙂 man kan med rätta fråga sig – varför vi de ha in män i förskolan om män inte tillför någonting alls i egenskap av män?

 89. Anna skriver:

  @Tanja: Ja det var ett bra ett exempel på en dålig undersökning. Men handlade det inte om rasism och inte om genus? Eller läste jag bara slarvigt?

 90. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ”Om du skriver så har du inte förstått vad jag skrev för det var just min poäng. Jag vill i motsats till de som hävdar att det i alla lägen är fel att uppmuntra till icke-könsstereotypa val för att vi väljer efter biologi delvis har fel.”

  Det är alltid fel att uppmuntra till icke-stereotypa val i VÅR kultur. Min poäng är att ditt argument inte gäller vår kultur. Du tog exempel från centraliserade diktaturer och banditstater. Det visar egentligen bara hur mycket du undervärderar vår kultur och hur mycket du övervärderar andra. Annars skulle du själv flytta till exempelvis Somalia och uppmuntra till icke-stereotypa val där.

  ”Jag tror visserligen att biologi spelar mycket stor roll när pojkar vill plocka sönder saker för att se hur de fungerar och flickor väljer dockan. Men att det inte är hela förklaringen – omgivningen spelar också roll för vilka val flickor och pojkar gör.”

  Påståendet ”omgivningen spelar också roll” säger ingenting om någonting. Det är inget argument, bara ett mantra folk använder för att slippa ha argument.

  ”Jag ska säga att jag som vanligt inte heller förstod din poäng, mer än att du ville lägga din egen negativa värdering till vad du tror om somaliska kvinnor – såna är de (till skillnad mot svenskor som genast skulle sätta igång och föda nio barn om de blev tvungna att flytta till Somalia för att leva efter ”Somalias värderingar” och glömma sina svenska.”

  Inbillar du dig att svenska kvinnor i Somalia skulle ha något val? De svenskor som inte delar somaliska värderingar skulle antingen bli dödade eller kidnappade.

  ”Det jag har mött i klassrummet är ofta en väldig het debatt där somaliska kvinnor försvarar det svenska systemet gentemot en del mer konservativa män. De ser det som lyx att få arbeta och tjäna egna pengar.”

  Du verkar ha svårt att fatta att Somalia inte är en demokrati! Debatt handlar då påfallande ofta om att spegla auktoriteters åsikter – i detta fall lärarens (dina) och sedan när de är bland vänner helt andra åsikter. ANNARS är det första de skall göra är sluta bära slöja – för den symboliserar raka motsatsen till allt du nämnde och fattar man inte det då kan man lära sig de liberala demokratiska grunderna först istället för slösa tiden på låtsasdebatter.

  ”Sedan blir verkligheten kanske inte ofta så – suget på arbetsmarknaden är inte enormt efter en outbildad somaliska med många barn som inte behärskar språket helt bra, om man säger så”

  Är det den svenska omgivningens fel eller den somaliska?

 91. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ”@Aktivarum:”Att somaliska kvinnor vill jobba på dagis beror på att det för dem är viktigare med värderingar i Somalia än med värderingar i Sverige.” Om du skriver så har du inte förstått vad jag skrev för det var just min poäng. ”

  Ja, jag såg det också som att just det var din poäng, som jag skrev i en kommentar igår.

  Ang ”Sedan blir verkligheten kanske inte ofta så – suget på arbetsmarknaden är inte enormt efter en outbildad somaliska med många barn som inte behärskar språket helt bra, om man säger så.”

  Det finns en Timbro-rapport om detta: ”Fattigdomsfällan slår igen – Somalier i utanförskap i Sverige”. Går att ladda ner. http://timbro.se/rapporter/fattigdomsfallan-slar-igen-somalier-i-utanforskap-i-sverige Kan inte uttala mig då jag inte läst den än, är hopplöst efter med allt känns det som.

  ”Jag tror visserligen att biologi spelar mycket stor roll när pojkar vill plocka sönder saker för att se hur de fungerar och flickor väljer dockan.”

  Ja det gör det antagligen, fast jag minns med sentimental glädje när jag som 7-åring skruvade sönder hela vår 80-talstelefon för att se vad som fanns i den.Finns en teori om att kvinnor som är stressade under graviditeten överöser barnets hjärna med mer testosteron så att hjärnan blir mer maskulin (bara hjärnan alltså) – måste kolla med mamma hur stressad hon egentligen var när hon bar på mig. 🙂

 92. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ”@Tanja: Ja det var ett bra ett exempel på en dålig undersökning. Men handlade det inte om rasism och inte om genus? Eller läste jag bara slarvigt?”

  Nej SOU 2006:75 handlar om jämställdhet i förskolan, inte rasism. Eller missförstod jag något nu, inte säker på vilken av mina kommentarer du kommenterar.

 93. Anna skriver:

  P.S Tanja: Motsatsen till arg är inte trevlig! Man kan vara arg på andra och trevlig samtidigt mot de som tycker som en själv! Men man behöver inte vara otrevlig för att man känner sig arg (och det påstår jag som sagt inte att dina läsare varit).

  Förstår inte det sista du skriver:
  ”Som du ser är till och med du själv inte enig med de svenska genusforskarna här! 🙂 man kan med rätta fråga sig – varför vi de ha in män i förskolan om män inte tillför någonting alls i egenskap av män?”

  Varför skulle jag vara ”enig med svenska genusforskarna”?

  Det jag har sagt är att i mitt liv har de överhuvudtaget ingen makt och jag har aldrig stött på en ”genusforskare” och att det då verkar som det läggs onödigt mycket energi och ilska mot något som i realiteten sällan är ett problem. Men visst, jag ska inte påstå att det inte kan vara ett problem för andra bara för att det inte är ett problem för mig.

  Man ju delvis beskylla mig för samma sak – jag har ägnat ett antal inlägg om ”jämställdisterna” och framför allt bloggen Genusnytt trots att de vars åsikter jag reagerat mot nog också är en väldigt liten grupp ”ute i verkligheten”. Men de är jävligt irriterande att läsa på nätet.

 94. Aktivarum skriver:

  Anna:

  Du gör väldigt grova argumentationsfel i dina svar till GG, här går jag igenom felsluten jag hittade.

  ”Eftersom du fortfarande inte vill avslöja ditt eget IQ så framstår dina beskyllningar mot andra folkslag som väldigt flummiga och ogrundade.”

  Stämmer inte alls du har inga belägg för ”framstår” här. Det är att skjuta på budbäraren för att du inte gillar budskapet.

  ”Eftersom du inte vill avslöja din egen intelligens i förhållande till dessa folkslag så förstår jag att du har något att dölja här.”

  Stämmer inte heller, här saknas belägg för ”förstår” Inget du presenterat styrker det påståendet. Om nåns IQ har betydelse hade det varit forskarnas men att anklaga dem för låg IQ är inget giltigt argument för att vad de säger inte är sant.

  ”Och det respekterar jag. Kom ihåg att DU ÄR INTE MINDRE VÄRD även om du har ett IQ som är lägre än genomsnittet,Galne Gunnar!”

  GG är heller inte personen som säger vissas IQ är lägre. Du har helt enkelt förväxlat det refererade och den refererande.

 95. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, jag menar att jag inte ser någon arg kommentator här, kan du länka till någon ”arg” kommentar så jag förstår vad du menar med arg? Att rikta kritik mot ett fenomen – är det att vara arg? Eller är att vara otrevlig = arg? Måste veta vilken innebörd du lägger i ordet arg.

  Nä du behöver inte vara enig med genusforskarna – jag bara tog ett exempel direkt från en statlig offentlig utredning som visar på att du inte kan vara det i den frågan iaf. Och jag är det inte heller. Men de är involverade i verksamheten på förskolan. Exempelvis om man läser förskolan läroplan får man en motsägelse till – förskolepersonalen uppger själv i SOU 2006:75 att den inte vet hur den ska förhålla sig till de två (tydligen) kolliderande uppdragen i lagen:

  1. Förmedla ett kulturarv i form av sagor och berättelser

  2. Aktivt motarbeta stereotypa könsroller

  Förskolepersonalen uppger att den inte vet hur den ska lösa detta. Vissa väljer att helt plocka bort alla barnböcker (dvs många, de flesta) som förmedlar könsroller, medan andra byter kön på sagofigurerna (vilket ju bara ger motsatt stereotyp). Detta möter svenska föräldrar idag. I utredningen kan man även läsa om hur hela föräldragruppen ville avbryta genusprojektet eftersom barnen inte trivdes på dagiset längre, emn det fick man inte för genuspedagogerna. Klart folk drabbas i verkligheten.

  Galne Gunnar har för övrigt ingen ”obehaglig människosyn” vad jag kunnat se hittills. Kanske är det snarare de som är känsliga för sådana saker som IQ som själva kopplar ett lågt IQ till ett lågt människovärde? Mina katter kan inte ha särskilt hög IQ – likväl dyrkar jag dem 🙂 (nåja, hög katt-IQ har de kanske, men antagligen inte eftersom de är lata och bortskämda och aldrig skulle kunna fånga en mus ens).

 96. Anna skriver:

  @Aktivarum: Bra att du (nästan) förstod att jag inte var allvarlig i mitt sista svar till GG utan att jag parodierade hans egna meningar.

  För övrigt är jag ledsen, men när du skriver något så sitter jag som ett enda stort jättefrågetecken. Jag ser långa svar med som jag tycker goddag yxskaft-påståenden till det jag skrivit. Det jag vet är att du i hundra procent av fallen när någon inte delar din åsikt skriver något liknande som: ”Du gör väldigt grova argumentationsfel..” osv.

  Du själv gör för mig det stora felet att du överhuvudtaget inte lyckas skriva begripligt. Lägg det gärna på mig och min bristande kompetens när det gäller att förstå när jag har en lysande, logisk skrivelse framför mig men jag orkar faktiskt inte. Jag väljer därför att inte debattera med just dig för det skulle ta mig två timmar att försöka förstår vad du menar efter varje kommentar, fast inte ens då skulle jag nog lyckas och SÅ intresserad är jag inte av detta.

 97. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, sexy prime – var nytt för mig 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/Sexy_prime

 98. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, GG syftade på den här väl? http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality som las som länk men verkar vara samma typ av frågeställning.

 99. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, undrar varför Genusmaffian bara kvoterar på kön, etnicitet, ålder, religion och inte på IQ? Väldigt diskriminerande eftersom IQ också är en faktor som avgör vilka chanser man har att lyckas, iaf i den typ av samhälle vi lever i.

 100. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, du har några veckor på dig att utbilda dig till narkosläkare i så fall. 🙂

 101. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ”Det finns en anledning till att det är ”politiskt inkorrekt” att påtala det som du kallar ”sanning” om etniska grupper.”

  Javisst, demokrati är ett överlägset system gällande att avslöja lögner och har man då lögner man inte vill ha avslöjade då måste man införa selektiv censur = politisk korrekthet.

  ”Den som är politiskt korrekt uppvisar ofta enligt min mening inte bara IQ men också EQ samt medmänsklighet.”

  Men eftersom politisk korrekthet också är lika SELEKTIV som KOLLEKTIVISTISK så gäller det rakt omvända den grupp som inte är korrekt. Politisk korrekthet är alltså exempelvis medmänsklighet mot kvinnor och total brist på medmänsklighet mot män. Det är enligt politisk korrekthet okej att vara omänligt bara man är det mot män. Det är ok att sakna EQ så länge det gäller män. Black power är ok, White power är jätte-jättehemskt osv, detta är sanningen om pk.

  Det här är för övrigt helt uppenbart på sajter som politiskt inkorrekt eftersom de bara vänder på det och visar svarta den omänsklighet som PK (av olika ursäkter) vill utsätta vita för. Politisk korrekthet beskriver vita som onda och hemska. Sajter som Politiskt Inkorrekt beskriver svarta som onda och hemska. De har bara vänt på det och gjort det politiskt inkorrekt att vara svart – inte vit.

  ”Om alla människor var superintelligenta men ingen medmänsklig skulle vi ha sprängt hela mänskligheten i luften för mycket länge sedan. Och det vore ju på det stora hela inte särskilt smart.”

  Helt fel! Om en person utan medkänsla är superintelligent finns ingen orsak att spränga nån. De som spränger folk gör det för att de känner mer medkänsla med den ene – än med den andra. Politiskt korrekta människor tycker enbart den ena parten kan känna känsla. Det var därför Helen Lindberg kallade sin sågning av feministiska teorier ”Only women bleed”?

 102. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ”Min poäng är att ditt argument inte gäller vår kultur. Du tog exempel från centraliserade diktaturer (Kina) och banditstater (Somalia).”

  Vilken del i detta är det som du menar inte är begriplig?

 103. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ””Det jag har mött i klassrummet är ofta en väldig het debatt där somaliska kvinnor försvarar det svenska systemet”

  Hur stor andel av de somaliska kvinnorna som debatterar bär inte slöja?

 104. dolf skriver:

  @TBC
  Söva dig klarar jag nog utan problem. Det är väckningen som är problematisk. (Undrar om det funkar med Törnrosavarianten?)

 105. Anna skriver:

  @Aktivarum: Bland annat den meningen som du själv citerade ovan

 106. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, skräm mig inte nu. 😦

 107. Anna skriver:

  @Aktivarum: De allra flesta av somaliskorna bär slöja. Det ser jag som inget som helst problem, liksom det inte är ett problem för dem att jag ibland bär mitt konfirmationskors om halsen.
  Att en annan kvinna från ett annat land, utan slöja, en gång sa sig inte vilja ta arbete inom äldrevården för att det stred mot hennes religion (att duscha män t ex) såg jag däremot som ett problem. Vilket även de andra gjorde, däribland de slöjbeklädda somaliskorna som avfärdade henne helt och hållet.

 108. dolf skriver:

  @TBC
  ok, får väl sätta mig i skolbänken så jag klarar både sövning och väckning utan problem då.

 109. Anna skriver:

  Anna, jag menar att jag inte ser någon arg kommentator här, kan du länka till någon ”arg” kommentar så jag förstår vad du menar med arg? Att rikta kritik mot ett fenomen – är det att vara arg? Eller är att vara otrevlig = arg? Måste veta vilken innebörd du lägger i ordet arg.
  @Tanja: Hela din blogg är ju arg! Du förklarar vad jag har sett i vart och vartannat inlägg att du är jättearg på ”genusvansinnet” och dina läsare applåderar för de är lika arga de.
  Man behöver inte vara arg för att rikta kritik mot något nej, helt riktigt. Och om ni är arga eller inte är inte en viktig fråga för mig. Kan lika gärna fråga ”varför riktar ni så mycket kritik mot ett fenomen som jag aldrig stött på i verkliga livet?”
  Men jag medgav ju sedan att ni är i er fulla rätt att göra detta, jag själv känner dock inte igen mig.

 110. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ”du ville lägga din egen negativa värdering till vad du tror om somaliska kvinnor – såna är de (till skillnad mot svenskor som genast skulle sätta igång och föda nio barn om de blev tvungna att flytta till Somalia”

  Somaliska kvinnor som flyttar till Sverige håller stenhårt fast vid vissa av hemlandets värderingar. Svenska kvinnor som flyttar till Somalia blir såklart tvingade med våld att leva ”somaliskt”

 111. Tanja Bergkvist skriver:

  Tänkte bara säga att jag inte vet varför vissa ofta hamnar i kön, hoppas inte det förstör debatten alltför mycket, måste lämna datorn ett tag nu. Som ni vet är ingen blockad och allt ska släppas igenom, men wp-filtret spärrar vissa medan andra alltid slinker igenom, och jag vet inte vad detta beror på (gammal diskussion om detta Anna, men du och QED, Aktivarum och några andra tycks hamna i kön). Nåja, ska titta till datorn då och då så att era kommentarer kommer upp (dock inte under natten – men ni måste ju också sova någon gång! 🙂 )

 112. Anna skriver:

  Tanja: De kommentarer som innehåller ett stort antal länkar brukar problem, är min erfarenhet. Nu har ju du redan moderering på din blogg, men på min måste jag godkänna en kommentar om det innehåller alltför många länkningar.

 113. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, kolla vad jag fann – en ny bok som skulle intressera dig (eller är jag efter igen och alla har redan läst den?) http://st.nu/kultur/litteratur/1.5809356-utmarkt-bok-om-islam-i-dagens-varld Någon ny Timbrobok om islam och liberalismen, ser nu att det även finns en video med bokreleasen: http://vimeo.com/57195020 En timme lång, får bli imorgon, nu har jag 38 fönster öppna med ”saker jag borde se/läsa”…. Som vanligt, så fort man sätter på datorn blir det så här, inte konstigt att båda datorn och man själv kraschar ibland 😉 Någon som vet hur man hanterar det faktum att internet aldrig tar slut utan att få panik? Nåja, nu ska jag iaf lämna mina 38 fönster åt sitt öde för idag. Bråka inte för mycket nu. Jag tycker inte ni bråkar egentligen, bara diskuterar, därför jag inte behövt reda ut något, tycker ni sköter allt bra utan mig.

 114. Tomas Yttling skriver:

  Jag vill tacka dig för varje tillfälle du ger mig att skratta åt dom systematiserade dårskaperna – de är nödvändiga för min mentala hälsa!

 115. Tanja Bergkvist skriver:

  Jag har det inställt så att allt ska släppas, men av ngn anledning fastnar vissa frekvent. Nu hamnade tex din 2 rader långa kommentar i kön, utan att ha en länk i sig…

  Ang ”Kan lika gärna fråga ”varför riktar ni så mycket kritik mot ett fenomen som jag aldrig stött på i verkliga livet?””

  Vi stöter på det hela tiden i verkliga livet, och stöter på andra som stöter på det osv. Om det hela inte vore ett problem, behövde det ju inte tas upp.

  Ang ”Du förklarar vad jag har sett i vart och vartannat inlägg att du är jättearg på ”genusvansinnet” och dina läsare applåderar för de är lika arga de.”

  Ja om du definierar ”arg” som att man är kritisk till någon för att man anser att det är destruktivt för samhället som helhet liksom individerna i det, att man anser att skolväsendet håller på att raseras (och nästan alla akademiker jag har kontakt med = väldigt många, anser detsamma) så ja om det är din definition av arg så… men jag trodde du snarare menade emotionen arg/ilska – jag kan ärligt säga att jag inte har den känslan särskilt ofta, jag är faktiskt väldigt optimistisk eftersom jag ser att det pågår ett massivt uppvaknande och att jag tror vi hamnat i en återvändsgränd med genusvansinnet, och då kan det ju bara gå åt andra hållet. Men jag tror också att vi delvis diskuterar/tänker på olika saker. Om du huvudsakligen huserat på Genusnytt som du skriver så tar ju Ström även upp andra frågor än vad jag gör, och där förstår jag att känslorna är mer upprörda i vissa frågor (våld mot män/kvinnor, vårdnadstvister mm) men alla skriver ju om det som berör just dem och det de har erfarenhet av, eller känner andra som har erfarenhet av (liksom du själv skriver mycket om de somaliska kvinnorna du möter i din vardag) och jag är mest intresserad av utbildningsväsendet, inte minst eftersom det påverkar hela samhällsutvecklingen och där har jag som undervisat vid universitet och högskola i tolv år ganska mycket egen erfarenhet och det berör mig och andra i allra högsta grad när man ser att det pågår en kontraproduktiv fördumning i samhället. Var ska det sluta?

 116. Anna skriver:

  @TanjaAjaj, du höll på att gå i fällan där men var ”smart” nog att inse det själv innan du tryckte på publicera: ”Vad menar du med att bråka” skulle givetvis min motfråga ha blivit.

  @Aktivarum: Dina negativa åsikter om hur somalier är kommer inte flera mil långa kommentarer av mig att kunna ändra på, Du har din uppfattning klar och paketerad och jag avböjer mig att försöka mig på detta.
  Jag själv har min egen åsikt som inte du heller skulle lyckas rubba på. Den grundar sig på alla de otaliga möten jag haft och har varje dag under många år med människor bland annat från Somalia. Ledsen att mina intryck av dessa inte passar din världsbild, men sånt är livet.

 117. Anna skriver:

  ..forts. ”Jag avböjer att försöka” skulle det stå… jag själv står fortfarande rakt och böjer mig inte.

 118. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ”De allra flesta av somaliskorna bär slöja. Det ser jag som inget som helst problem, liksom det inte är ett problem för dem att jag ibland bär mitt konfirmationskors om halsen.”

  Hel fel. Konfirmandskorset saknar koppling till nationer och visar man tror på gud. Slöjan däremot är kopplad till specifika nationer och har sålunda mer att göra med tyska Järnkorset än det har att göra med att tro på gud. Det vet såklart inte de somaliska kvinnorna själva som enligt dig:

  ”en outbildad somaliska med många barn som inte behärskar språket helt bra”

  Därmed är det inte förvånande de inte förstår vad slöjan står för.

  ”Att en annan kvinna från ett annat land, utan slöja, en gång sa sig inte vilja ta arbete inom äldrevården för att det stred mot hennes religion (att duscha män t ex) såg jag däremot som ett problem. Vilket även de andra gjorde, däribland de slöjbeklädda somaliskorna som avfärdade henne helt och hållet.”

  Jag fattar inte hur du tänker människa!

  På vilket sätt är det ett större problem för landet Sverige att EN människa inte kan göra ett visst jobb (de flesta människor har jobb de inte passar för) än att tusentals människor klär sig likadant för att demonstrera islamiska nationers politiska makt

  På ena sidan har du nåt EN människa gör
  På andra sidan nåt TUSENTALS gör

  Hur blev den enda människan ett större problem?

 119. Anna skriver:

  @Tanja:Jag skriver inte mycket om ”somaliskorna jag möter i vardagen”. Jag har endast skrivit ett inlägg om detta, just med tanke på att jag ville visa att omgivningen också påverkar, inte bara biologin.

 120. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, vad menar du för fälla? Hur kan du veta när/om jag tänkt trycka på publicera och i så fall publicera vad? 🙂 Är så många kommentarer jag svarat på. Om du är på bloggen för att gillra fällor och bråka så blir jag dock väldigt besviken eftersom min tid är för värdefull för sånt. Men man lär sig något av allt i vilket fall. I den kamp som står framför oss kommer vi att behöva debatterna med allt och alla i vilket fall så lika bra att vänja sig. Har dock inte uppfattat dig som en provokatör utan som att du verkligen vill diskutera.

 121. Tanja Bergkvist skriver:

  Tomas, be my guest! 🙂

 122. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, du har nämnt de somaliska kvinnorna i många kommentarer nu, inte räknat dock, måste avsluta för idag. Men klart att både omgivning och biologi påverkar våra livsval, tycker det är så självklart att det knappt behöver påpekas, tror inte ngn läsare här anser att det inte är en kombination av dessa (sedan i vilken grad det är det ena eller andra, där får man leta efter aktuell forskning).

 123. Anna skriver:

  @Tanja: Nej jag har givetvis inte gillrat någon fälla. Men man brukar säga så när det är lätt att utan att se det göra samma sak som man ifrågasätter någon annan för. Du skriver att vi ”bråkar” men ville själv inte kännas vid att du var ”arg” och då tror jag att du insåg att du själv skulle få den motfråga jag (inte) ställde och ville undvika detta genom att lägga till att vi ”diskuterade”. Men jag kan ha fel.

 124. Anna skriver:

  @Tanja: Jag tog upp somaliskorna för att påvisa det som du tror att alla ser som självklart, alltså som ett inlägg i ”genusdebatten”. Jag själv har nämligen inte uppfattat att alla ser det som självklart utan tycker att det i alla lägen är fel att tänka att biologin kanske inte är enda orsaken till de val vi gör i livet. Speciellt bland ”jämställdisterna” har jag uppfattat den åsikten.

  Jag fick då en massa kommentarer på detta som bland annat handlade om intelligens och hur ”somaliskorna” är och jag har svarat på de flesta av dem (men kanske inte tillräckligt tycker somliga). Att jag svarar på kommentarer kan jag väl inte ”läggas till last för”, dvs det vore väl konstigt om jag inte svarade på det som frågan i kommentarerna gällde?

 125. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ”Jag själv har min egen åsikt som inte du heller skulle lyckas rubba på. Den grundar sig på alla de otaliga möten jag haft och har varje dag under många år med människor bland annat från Somalia.”

  Jag har en upplysning till dig. Jag har pluggat med högutbildade Somalier som kunde utmärkt svenska. Jag har till och med ett examensarbete om Somalia på min dator (eftersom jag hjälpte til) så dina samtal med somalier – som du själv beskriver som outbildade flerbarnsmammor – är vetenskapligt inte värde ett dugg.

  (Är de svenskboende somalierna outbildade eller inte? Bestäm dig!)

  De visar bara du baserar vad du tror på efter vem du tycker synd om. En minst sagt missriktad ”medmänsklighet”

 126. Anna skriver:

  @Aktivarum: Slöjan är en identitets-symbol och det är korset också. Många bär kors utan att vara specifikt troende. Så länge människor är schyssta och vill bidra till samhället skiter jag i vilka kläder de har. Det är ”helt fel” tycker du men det tycker inte jag.

  Poängen med det jag skrev var att jag förutsätter att man tar det jobb man blir anvisad om man inte kan försörja sig själv (även om naturligtvis undantag kan göras i speciella fall). Och att denna inställning delades av mina elever, inkl slöjbärande somaliskor. De flesta människor är nämligen enligt min erfarenhet schyssta och har ett starkt behov av att som det heter ”göra rätt för sig”. Inte alla, men majoriteten.

 127. Aktivarum skriver:

  Anna:

  Det hela är väldigt enkelt, du har fokuserat helt på verbal bevisning och glömt bort den fysiska bevisningen.

  Landet Somalia

 128. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna ah ok då fattar jag! Vad jag menar med att ni (inte vi) bråkade som jag skrev igår var att jag såg att det pågick en IQ-debatt, men hann inte sitta och läsa, och då jag vet att ämnet var känsligt utgick jag ifrån att ni ”bråkade” fast med det brukar jag mena diskutera. 🙂 När jag skriver att några ”bråkar” på bloggen brukar det vara lätt skämtsamt eftersom det aldrig förekommit något allvarligt bråk på bloggen. Nåja, utom en enda gång som vi alla minns ( https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/10/21/birro-matematikerna-och-genusflanoser-i-p1/ ) 😉

 129. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna nejdå, klart du ska svara, och du kan ha rätt i att det med att somaliskorna återkom i flera av dina kommentarer pga andra kommenterade det, så du har rätt i det. Jag ville bara med det att du tar dina exempel och vi andra våra, visa hur vi alla även när vi diskuterar objektivt (som vi alla alltid tror att vi gör 😉 ) även där utgår ifrån vår egen verklighet och våra egna unika vardagsupplevelser.

 130. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, hur går det med att utbilda dig till läkare på några veckor? Antar du är frånvarande pga du börjat plugga nu? 🙂

 131. dolf skriver:

  @TBC
  Du litar väl på mig?

 132. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, jag litar inte på någon. Jodå, jag litar på att du kan leda min livvaktsstyrka, men inte på at du blir färdigutbildad läkare på nägra veckor – det skulle inte ens jag klara. Men jag är ju redan dr ju, glömde ju det. 😉

 133. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, och sluta skriva TBC! Låter ju som en sjukdom, även om du menar ”cute” eller ”controllfreak” kanske?

 134. Anna skriver:

  @Aktivarum: (Är de svenskboende somalierna outbildade eller inte? Bestäm dig!)
  ?
  Vi talade om somaliska kvinnor och där är många, men inte alla, outbildade ja. Speciellt unga sådana som vuxit upp under oroligheterna de senaste decennierna då islamister och Al-Qaida härjat i landet. Nu har du ändrat detta till att gälla ”somalier” och då är mitt svar naturligtvis ett annat.

  Om du vill fortsätta diskutera med mig vill jag gärna att du avstår från uttryck som att jag ”baserar vad jag tror på efter vem jag tycker synd om”. Du har en otrevlig debattattityd där du ska försöka ”bevisa” att du tänker mer logiskt och har fler kunskaper än den du debatterar mot – och du misslyckas nästan varje gång- enligt min åsikt. Jag har tyvärr ingen respekt för ditt intellekt efter vad jag sett hittills och litar inte på dina analyser av omvärlden. Du får leva med det helt enkelt.
  Det är ju i vilket fall ömsesidigt så låt oss vara överens om det.

 135. Anna skriver:

  Låt mig också förtydliga att jag med outbildad inte menar analfabet. Jag menar kort eller ingen skolbakgrund.

 136. dolf skriver:

  ok. ingen bra dag för godmodigt käbbel i vilket fall som helst. så jag lägger ner.

 137. Phin Daralia skriver:

  @Anna svarar Galne Gunnar:
  Innan jag överhuvudtaget är intresserad av att fortsätta en diskussion om detta vill jag att du redovisar ditt IQ. Om det inte är lika högt som mitt vill jag inte kasta bort min tid.

  Varför det? Ingen har påstått att folk med lägre IQ inte skulle delta i debatten om IQ. Det har överhuvudtaget inte varit på tapeten, så varför vill du införa detta krav? Det är ologiskt, eftersom frågan om hur man ska hantera sjunkande eller för låg IQ berör folk med alla nivåer av IQ i lika hög grad – faktum är att det borde vara MER relevant för de som ligger lite lägre.

  För att förtydliga: Folk kan ha högt eller lågt blodtryck eller syreupptagningsförmåga (VO2). Det syns inte utanpå, men kan vara viktigt att veta för att bedöma vilket slags arbete man kan prestera i ett sammanhang som kräver fysik prestation, som t ex dansare eller brandman. Om man ska bergsvandra eller söka ett sådant arbete är det användbart att mäta VO2 eftersom det predicerar faktisk prestation. Men varför i all sin dar skulle man inte vilja diskutera bergsvandring eller brandbekämpning med folk som har låg VO2?

  Det kan naturligtvis kännas trist att ligga under medel i VO2, men det kan vara bra att veta för att förstå varför man inte kom i mål i skolgymnastiken (det var inte för att man var sjuk eller lat, t ex), och det kan hjälpa en att hitta ett lagom ansträngande arbete. Poängen här är att ett IQ-värde inte ”dömer” folk eller ”begränsar” dem – det bara ger en diagnos på det som redan är uppenbart, men som kan ha olika orsaker. Visst kan det vara trist, men det är bättre att veta och agera rätt utifrån det än att agera fel och skapa mer problem än nödvändigt.

  @Anna: Lågt IQ i kombination med lågt EQ och en vidrig människosyn är katastrofalt för en nation och vi måste tänka på vad det kan göra med vår nation på sikt om sådana som du tillåts att föröka sig hursomhelst!

  Du har alldeles rätt. Låg IQ är mycket allvarligt eftersom det blir allt svårare att upprätthålla materiell välfärd, rättssäkerhet och demokratiska styrformer med låg IQ. En ”vidrig människosyn” är också mycket allvarligt, om du t ex tänker på att utan misskund gynna sin egen grupp trots mycket negativa konsekvenser för andra grupper, som t ex sker på Nya Guinea, i Israel/Palestina, Egypten, Syrien, och Kina. Västvärlden har i det avseendet en historiskt sett helt unik omsorg om sina medmänniskor och känsla för ”fair play”. Det är ingen tvekan om att förutsättningarna för denna trygghet utgörs av relativt sett hög nationell IQ och ett tillstånd av materiell välfärd som gör att inte ens de av naturen sämst utrustade behöver begå brott eller utöva våld för att få till livets nödtorft, så som är fallet i många andra länder i exempelvis Mellanöstern. Ändå gör vissa det ändå, och den proportionen ökar stadigt. Likaså andelen medborgare som lever på staten ökar ändå mer dramatiskt, vilket antagligen beror på en kombination av (1) sjunkande IQ under hela sista halvan av 1900-talet fram till nu, med uppskattningsvis 5-10 punkter, (2) en total ombildning av arbetslivet, med en krympande andel ”enkla” jobb och en totalt dominerande andel ganska intellektuellt krävande jobb (plus ökande krav på ”social kompetens” även för att kröka rör och spika takplåt), samt (3) en invandring som utgörs av en tiondel av befolkningen, som GENERELLT sett (dvs inte varje individ, men medelvärdena för denna grupp) har antingen lägre utbildning, sämre språkkunskaper, lägre IQ, eller en kombination av allt detta än en svensk genomsnittsperson av kaukasisk härstamning.

  Vad gäller EQ är det ett ”hopplöst” begrepp som man trots stor initial entusiasm under decennier nu lämnar därför att det visat sig tomt på mening. Det mäter/betyder inget utöver vad man redan tidigare kan mäta med personlighetstester, och EQ-mätningarna har betydligt sämre reliabilitet och validitet, vilket i klartext betyder att (1) de är opålitliga och ger olika resultat i olika sammanhang och vid olika tidpunkter och (2) de är mycket svagt relaterade till utfallsmåtten, dvs primärt till ”trevligt” beteende och förmågan att komma överens med andra. IQ-tester är däremot väldigt starkt korrelerade med utfallsmått, som utbildnings- och yrkesframgång, och att rent generellt klara sig i samhället och i sina relationer med andra människor.

  @Anna: Jag är också fullkomligt övertygad om att om det skulle göras IQ-test på din arbetsplats och om du då skulle hamna i den grupp som visade sig inte ha så lhögt IQ, och att du genom detta förlorade dina möjligheter till karriär och befordran skulle ändra din åsikt om att säga ”sanningen”.

  Det är alltså inte så det funkar. Har man låg IQ presterar man sämre på arbetsplatsen (om arbetet är beroende av en viss IQ som är högre) och vice versa. Ingen arbetsgivare har intresse av att göra sig av med medarbetare som fungerar utmärkt, oavsett vad vederbörande skulle visa sig ha för IQ. Däremot används tyvärr IQ-tester vid vissa rekryteringar (vi talar om s.k. toppjobb) och används ibland ogenomtänkt för att välja mellan flera mycket framstående personer. Det är ett dåligt sätt att använda IQ-tester på eftersom det inte är relevant för arbetets genomförande (om man inte har kommit fram att det faktiskt krävs en IQ över 125, eller vad det nu kan vara). Men – som sagt – folk avskedas inte för sina testresultat:-)

 138. Torbjörn skriver:

  Anna:

  Såg ovan att du vägrade debattera IQ med Galne Gunnar eftersom han inte redovisade sin IQ, Snällt av dig att ge honom ett alternativ. Du gillar ju trots allt olika, eller hur?

  Jag har en fråga till dig, och du kan få hela två svarsalternativ. Markera det/de alternativ du bäst tycker stämmer in.

  Varför är somalier så dåliga på att lära sig svenska?
  1. De har låg IQ.
  2. SFI-lärarna har låg IQ.

 139. elwee skriver:

  @ Tanja ”elwee, undrar varför Genusmaffian bara kvoterar på kön, etnicitet, ålder, religion och inte på IQ? Väldigt diskriminerande eftersom IQ också är en faktor som avgör vilka chanser man har att lyckas, iaf i den typ av samhälle vi lever i.”

  Hmm, har inte tänkt på det, men som jag tidigare påpekat så är inte IQ något som får debatteras har de politiskt korrekta bestämt.
  Varför har jag inte förstått och att ha det i sitt CV, nja varför inte, men i de CV-mallar jag stött på finns ingen kolumn för detta 😦
  Men ändå, något som uppenbarligen är mätbart måste väl få redovisas?
  Hur kan man bli upprörd över fakta? Fakta som man dessutom inte kan göra något åt … eller är det kanske därför man blir arg. Det är ju dessutom svårt att hitta på något snyftord för detta fenomen för dem som ligger pyrt till. Jag menar då ord som t ex ”papperslösa” som inte alls beskriver vad som egentligen står på.

 140. elwee skriver:

  @ Anna
  Så här var det:
  ”Jag är också fullkomligt övertygad om att om det skulle göras IQ-test på din arbetsplats och om du då skulle hamna i den grupp som visade sig inte ha så lhögt IQ, och att du genom detta förlorade dina möjligheter till karriär och befordran skulle ändra din åsikt om att säga ”sanningen”.”, skrev du.

  För att du inte skulle gå och oroa dig i onödan så kände jag mig manad att förklara för dig att jag jobbar alldeles ensam på min arbetsplats. Vad för typ av arbete jag har och har haft förklaras i mitt fall lättast av vilken typ av utbildning jag har. Sedan får du gärna förklara varför du sätter ”sanningen” inom citationstecken. Är det för att du inte vill ta i sanningen med tång, eller sitter du på, för mig okända, fakta som motsäger den redovisade statistiken för olika länders medel-IQ?

  Vidare skriver du:
  ”Varför redogör du för din utbildning här? Vad har det med saken att göra? Ditt CV bör du skicka till någon annan än mig, om det är så att du inte är nöjd med din ”arbetssituation” just nu.”

  Jo, som jag försökt förklara ovan så har utbildningen en viss betydelse för vilken arbetssituation man har. Nu sätter du arbetssituation inom citationstecken också. Som svensklärare och då förmodligen god pedagog så kanske du kan förklara även det för mig.
  Men för att återgå till arbetssituation så trivs jag utmärkt med min. Skulle så inte ha varit fallet hade jag inte skickat mitt CV till SFI, så där måste det ha blivit något missförstånd.

 141. Aktivarum skriver:

  Anna:

  ”Slöjan är en identitets-symbol och det är korset också. Många bär kors utan att vara specifikt troende.”

  Vad jag sade var att de inte bär slöja av religiösa orsaker. Du säger nu det handlar om identitet. Då undrar jag vad man enligt dig identifierar sig med?

  ”Så länge människor är schyssta och vill bidra till samhället skiter jag i vilka kläder de har. Det är ”helt fel” tycker du men det tycker inte jag.”

  ”Poängen med det jag skrev var att jag förutsätter att man tar det jobb man blir anvisad om man inte kan försörja sig själv (även om naturligtvis undantag kan göras i speciella fall).”

  När en olämplig person anvisas får man bara ett till jobb i Sverige som sköts skitdåligt. Min kusin är på väg att bli rasist pga folk med dina värderingar. Hans kollegor består i allt högre grad av anvisade invandrare helt olämpliga för jobbet och därför får han slita röven av sig för att tidschemat skall hållas.

  ”Och att denna inställning delades av mina elever, inkl slöjbärande somaliskor.”

  Med tanke på hur skitdåligt allt funkar i Somalia kanske inte deras inställning är den bästa att ta efter? Det förvånar mig inte det minsta att DE är vana med att jobb sköts av olämpliga personer, vad som förvånar mig är att du vill Sverige skall ta efter värderingar som skapat ett av världens värsta länder.

  ”De flesta människor är nämligen enligt min erfarenhet schyssta och har ett starkt behov av att som det heter ”göra rätt för sig”. Inte alla, men majoriteten.”

  Varför ser då deras hemländer ut som de gör om de bara är schyssta och vill göra rätt för sig?

 142. Aktivarum skriver:

  @Tanja:

  Står inte TBC för To Be Continued? 😀

 143. elwee skriver:

  Nu Tanja, nu har jag tagit mig tid att läsa ditt blogginlägg.
  Intressant …
  Till dina boktips (böcker som jag redan har) skulle jag vilja addera Merit Wagers ”inte svart eller vitt utan svart och vitt”.
  Merit är en, i det rådande debattklimatet, besvärlig person med all sin erfarenhet som flyktingsamordnare och som med alla sina kontakter hos miggorna har dagsfärsk information hur det går till på migrationsverket. Sanningar som helst inte ska nå medborgarna.

  Beviset om primtal var kul. Av nödvändighet slutar det alltid på en nolla om man tar med alla primtal. Men om man inte tar med alla primtal så borde ju principen gälla ändå ….
  Det var då jag kom på en sak som jag inte tänkt på ett tag … Alla tal består av produkten av primtal. Låt vara ibland några stycken av varje … jämför ”minsta gemensamma nämnare” ☺
  Skillnaden mot primtalsbeviset är att inget primtal förekommer mer än en gång där.

  Kanske Frk Dr vill ha en liten tankenöt som ska lösas på max 4 steg.
  Visa att det finns fler tal i intervallet [0;1] än det finns i intervallet [1;∞[ 🙂

  Det fina med sådana problem är att man inte behöver anlita axelmakterna för att lösa dem.

 144. Fredrik skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=QJeX6F-Q63I här är en rätt rolig youtube video angående feminism och datorspel att titta på till er alla

 145. Tanja Bergkvist skriver:

  Vad konstigt, alla era kommentarer sedan igår hamnade i kön. Ber om ursäkt för detta, som jag forftfarande inte förstår… Ska läsa dem imorgon. Aktivarum jo det är bäst för Dolf att TBC står för To Be Contined – för jag har massvis med planer *storhetsvansinne* så han kan ju inte mena något annat. 😉

 146. dolf skriver:

  To Be Contained? Jag som alltid förespråkar individens frihet. Även för den som skall bli diktatorisk statsministressa.

 147. Fredrik skriver:

  Elwee om du med FrK menar mig så är min mattematiska insikt lika med noll. Jag är en känslomänniska, men mattematik som spelar låtar ”tänk om jag vore en skalär produkt” och ”matte matik” får mig defenetivt att vakna till liv

 148. elwee skriver:

  Nej Fredrik. Jag har inga krav på dig 😉
  Det var Fröken Doktor jag avsåg med min, hoppas jag inte, impertinenta fråga 🙂

 149. QED skriver:

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/04/29/sverige-g-r-mot-ett-siktskontrollsamh-lle

  ”Samtidigt som yttrandefriheten via etableringen av sociala media aldrig har varit större i Sverige kan en motsatt tendens skönjas i samhället när det gäller åsiktsfrihet i de politiska partierna. En ny övervakningskultur håller på att etablera sig i samhället, där partimedlemmars åsikter och handlingar granskas, märks och etiketteras med krav på konformitet med en fördefinierad åsiktsnorm.”

 150. Anna skriver:

  @PhinDaralia: Jag ”införde detta krav” för att påvisa att den som vill diskutera andras låga intelligens alltid tror sig vara intelligenta själva. Det är därför icke-hotfullt för dem och har inte EQ (?)nog att förstå att det inte är lika kul för den som blir utpekad. (Men som jag skrev redan före din kommentar är jag ingen anhängare av EQ begreppet, då jag inte vet vad det egentligen mäter).

  Ni som jämför lågt IQ med någon annan kroppslig defekt eller tillkortakommande är helt ute och cyklar, anser jag.

  Det finns en anledning till att man säger ”jävla dumhuve” när man vill uttrycka att någon är ”dålig” rent allmänt, medan knappas någon säger ”Du din jävla högtblodtryckare!”

  När man börjar tala om IQ och kostnader för samhället ligger man mycket nära nazismen som också ville döma ut de förståndshandikappade till exempel.

  Det är inte en väg jag vill vara i närheten av ens, och jag tycker att den som håller på och utpekar etniska grupper på detta vis visar tecken på omänsklighet, vilket knappast heller är särskilt ”lönsamt” för samhället.

  Man kan diskutera invandring i form av vad ett mottagande kostar och hur väl vi lyckas få ut invandrarna i arbetslivet, förutom då vilket skyddsbehov som faktiskt föreligger för olika grupper. Men det vissa av er här har ägnat er åt ovan tycker jag är omänskligt snusk och säger mer om er ”intelligens” än det säger om de etniska grupper ni är så ivriga att få utpeka.

 151. Anna skriver:

  @Aktivarum. Det var trist att höra om din kusin hörru!
  Men annars hänvisar jag till mina svar ovan. Du får ha kvar dina åsikter om somalier så har jag mina. Förutom att jag inte har några särskilda åsikter om just somalier, då jag i allmänhet har åsikter om personer och inte en hel nations befolkning.

 152. Anna skriver:

  @Torbjörn:
  ”Du gillar ju trots allt olika, eller hur?”

  Nej Torbjörn, jag gillar inte olika. Du verkar till exempel tycka helt olika än vad jag gör och om jag måste välja får jag nog säga att jag inte gillar det. Jag brukar gilla mest när folk när folk tycker som jag. Där är vi kanske inte helt olika, dvs jag tror du gärna vill att folk ska tycka som du också?

  Jag har en fråga till dig, och du kan få hela två svarsalternativ. Markera det/de alternativ du bäst tycker stämmer in.

  Varför är somalier så dåliga på att lära sig svenska?
  1. De har låg IQ.
  2. SFI-lärarna har låg IQ.

  När det gäller din sista fråga så måste jag ringa in båda två eller ingen av dem, då såväl somalier som sfi-lärare kan ha låg IQ (igen, har du mätt din egen och vad hamnade den på?).

  Men svaret på att somalier inte lär sig svenska så fort som du förväntar dig av dem har olika orsaker. När det gäller hur snabbt man tillägnar sig ett annat språk så spelar följande en stor roll:
  1. Hur lång skolbakgrund du har. (Här skiljer det sig mellan män och kvinnor från Somalia, då män oftare än kvinnor fått gå i skolan, men det är inte ofta som de är högutbildade de heller.)
  2. Om du fått lära dig ett främmande språk förut (då blir det mycket lättare att lära sig ett tredje, eller ett fjärde).
  3. Hur stora likheter/olikheter ditt modersmål har med det nya språket.
  4. Samt spelar det roll, liksom för alla andra flyktingar,i hur stor mån de behöver oroa sig för anhöriga och vad som har hänt med dem. Ibland har familjer splittrats och flytt åt olika håll och man vet inte om ens nära lever eller inte – detta är inte så gynnsamt för goda studieresultat.

  Fler frågor? Om inte skulle det vara intressant att se hur snabbt du skulle lära dig somaliska om du blev tvungen.

 153. lavazza1891 skriver:

  ”För att komma in på lärarutbildningen idag räcker det med 0.1 på högskoleprovet vilket är mindre än de 0.4 poäng man får om man tex väljer svarsalternativ C på alla uppgifter.”

  Stämmer det verkligen? Enligt min koll ger 0-16 rätt av 80 0,0 poäng. Först 17 rätt ger 0,1. Eller är just C överrepresenterat som rätt svar?

 154. martin skriver:

  @lavazza1891

  Kvällstidningar älskar att måla upp scenarion där ”titta här…” är ledmotivet…Vilket också är deras uppgift. Att högskoleprovet kan ge 0,4 för ”c-chansare”, betyder kanske att det ger 0.1 för ”a-chansare”. Men medialt är det mer tacksamt att visa upp c-alternativet. Det mer påtagliga problemet är att grundskoleelever, oavsett lärarnas antagningspoäng, tillåts prestera sämre och sämre och att vansinnessatsningar på genuspedagogik inte löser detta grundläggande problem.

 155. Bosse skriver:

  Åsa Linderborg, hon som vägrar ta debatten, jädrans vad söt hon är med sin djupa urringning.
  Måste jag könsavkoda mig innan jag dejtar henne?
  Jag tillhör ju gruppen ”gubbslem”.

  Genusvetenskapen gör mig helt förvirrad!

 156. Fredrik skriver:

  Bosse här har du en låt som kanske gör dig lite gladare ”Brad Paisley im still a guy”

 157. elwee skriver:

  @Bosse.
  Åsa Lindeborg må vara vacker, men hon får mig även att tänka på doffsingarna i tvserien V.

 158. Lennart W skriver:

  Tanja, jag tror att du och HARO har en bra poäng om små barn och anknytning och dagis etc. För en del små fungerar det nog bra med dagis från väldigt tidig ålder, men så finns det ju andra där det är riktigt jobbigt.

  Ett tips för att klara byten mellan versaler och gemener med bara en fungerande hand är att använda shift-lock-tangenten (sätt på och av efter behov). Funkar t.o.m. med ett enda valsande pekfinger.

  Sexiga primtal är nytt även för mig. Antar att deras distribution och antal är lika okänt som för primtalstvillingar. Oändligt många?

 159. Lennart W skriver:

  Anna, kör hårt bara! Har inte hunnit läsa så noga, men preliminärt gillar jag dig skarpt, och håller nog med om en hel del, både om sak och person. Snyggt grepp det där om IQ.

  Nej, jag upplever inte heller en massa ”genusvansinne” i min egen vardag. Skulle i så fall ha varit mest om hur politiker och myndigheter kan lägga sig i sådant som nog de flesta föräldrar är bäst på att att själva klara ut om t.ex. delad föräldraledighet, fast det är ju inte längre så aktuellt för vår del.

 160. Torbjörn skriver:

  Anna:

  Lustigt, jag gillar lika, och undrar hur du kan påstå att du gillar lika, när du uppenbart gillar olika. Jag vet ju att svenska språket är under ständig förändring, och nu undrar jag om jag missat något, och om olika blivit lika, alternativt lika blivit olika, eller ifall du har slarvat och glömt o:et före lika? Eller gillar du helt enkelt lika på allvar? Då torde det ju inte finnas några meningsskiljaktigheter mellan oss.

  Att gilla lika är naturligt. Lika naturligt hos svenskar som hos somalier, eller varför inte turkar? Vi känner i princip ingen samhörighet med de som är olika. Av den anledningen så bor en stor del av den pursvenska journalistkåren på Södermalm, där de kan umgås och diskutera med människor som ser ut och tänker som dem. Det är också därför som somalier vill bo bland somalier och syrianer bland syrianer, även här i Sverige. För att inte tala om svenskar. Vi accepterar gärna ett adoptivbarn eller två i kvarteret, men när flerfamiljshusen i området börjar fyllas på med afrikaner och araber, då kommer olusten krypande och flyttplanerna som ett brev på posten.

  Eftersom olika invandrargrupper har lojaliteter med sina egna grupper och sedvänjor så är det mångetniska/mångkulturella samhället ett systemfel. Ju fler du tar hit av främmande grupper, desto mer ökar deras makt och desto mer splittrat blir samhället.

  Regeringen hyllar mångkultur men påstår samtidigt att vi måste ha gemensamma värderingar för att samhället ska funka. Tala om motsägelse. Regeringen uppmuntrar samtliga invandrargrupper att hålla vid sina sedvänjor och betalar till och med för det, men kallar SD för rasister när de talar om samma sak för svenskar. Regeringen tillerkänner samerna status som ursprungsbefolkning därför att det påstås att ”de var här först”, De är alltså finare. Samtidigt hånar man SD, och säger att vi alla är invandrare när de talat om svenskars rätt som ursprungsbefolkning. Med andra ord: Självmotsägelse efter självmotsägelse.

  Att känna samhörighet med de som liknar oss är som sagt naturligt. Därför känner jag mig som en främling när jag besöker Kina eller Kenya. Av den anledningen känner jag mig också som en främling när jag besöker Hallunda eller Tensta. Det är också därför som adoptivbarnen som redan vid 3-4 års ålder brukar börja undra varför de inte ser ut som de som de kallar pappa och mamma. Och som sedan grubblar över sin identitet och ägnar livet åt att söka upp sina biologiska föräldrar.

  Kan svenskar föreställa sig det omvända? Att Du som svensk skulle växa upp i mörkaste Afrika som enda vit? Det skulle vara uppenbart för dig att Du inte tillhör ”de andra”.

  Har jag sagt vad jag förväntar mig av somaliers språkinlärning?

  Jag förväntar mig faktiskt ingenting av den eller av dem.

  Fråga dig vad för slags samhälle som håller på och daddar med vuxna människor? Eller vad för slags vuxna människor man måste hålla på och dadda med?

  Om det nu är så som du säger, att den dåliga inlärningen kan bero på låg IQ, varför diskuterar du då inte det med Galne Gunnar, istället för att börja tramsa om hans IQ? Jag trodde trots allt att du besökte Tanjas blogg för att diskutera med oliksinnade? Det är i alla fall vad du offentliggör i första kommentaren riktat mot henne, och i allra första meningen dessutom.

  Intelligens och IQ är nödvändigtvis inte samma sak, men en sak är säker: Det är inte intelligent att förstöra sitt eget samhälle.

 161. Bosse skriver:

  @Fredrik!
  Du har rätt, ”I´m still a guy”.

  @elwee!
  Du har rätt, Åsa Linderborg är nog en elak ödla, bakom sitt vackra fejs.

  @Tanja B!
  Hon är allas vår favorittjej, både klok, stark, ärlig och vacker.
  Heja Tanja B, hoppas du orkar blogga i eoner.

 162. Claes-Peter skriver:

  [Astronomers are the horniest scientists – they are obsessed by heavenly bodies]
  Såg ett program om förorening av vatten med läkemedel. En vetenskapskvinna gjorde ett ettårigt försök i en sjö – doserade allt mer östrogen i vattnet. Resultat: Först började hanfiskarna bete sig mindre manligt, och då tände inte honorna på dem längre. Sedan började de bete sig som honor, och förlorade förmågan att försvara sitt revir. Till sist började det bildas ägg i dem. >>> Men är inte könet en social konstruktion, och ska vi inte utplåna skillnaderna mellan män och kvinnor? <<< Om vi män förvandlar oss till 'hen', är inte risken den att även våra honor vägrar leka med oss och börjar flyga söderöver allt oftare?

 163. Claes-Peter skriver:

  Det finns en avhandling om somaliers inlärningssvårigheter, den ligger på webben som pdf, och jag har den på laptopen. Men den ligger hemma. Vad jag fattade som kontentan var, att i Somalia tillämpas extrem utantill-inlärning. Man lär sig textbokens exempel utantill. När så inte dessa dyker upp som exakta kopior som frågor på proven, så känner sig eleverna förvirrade och ”förrådda”. De som hade studerat många år hemma i Somalia hade snarast större problem än de som saknade skolning!

  Kritiskt tänkande och egna reflektioner var totalt okända begrepp.

  Vet inte om detta är ett av de förbjudna -ism och -fob – fakta, men i en del områden i den muslimska världen är koranskolorna de enda skolorna, där pojkar under 4 år ska lära sig Koranen uttantill. På arabiska, trots att de ofta inte förstår ett ord av det språket. Det verkar som om man inte lär sig att läsa, bara memorera. Och kanske är läraren också en analfabet med gott minne?

 164. martin skriver:

  http://debatt.svt.se/2013/04/30/sverige-borde-gora-som-nepal-infor-ett-tredje-kon-nu/

  Ett fint initiativ för de som överlistat evolutionens tråkiga tvåkönslösning. Intressant är att när andra frågor som sexuell läggning tas upp, så pekar man ofta på naturen och säger att ”det där finns redan naturligt i naturen”. Undrar just vilket djur som naturligt finns med skapat tredje kön”? Hennafroditer kanske :D?

  Förvånande att förslaget kom från det feministiska Vänsterpartiet? Nä!

 165. Galne Gunnar skriver:

  Feministisk fail!

  Kända svenska feminister känner sig kränkta av uthängning i teateruppsättningen av ”Vita kränkta män”: Protester mot att nämnas i pjäs.

  Stor (ofrivillig) humor!

 166. Bashflak skriver:

  Det här matematik-tricket verkar lurigt

  http://cheezburger.com/7388534528

 167. Galne Gunnar skriver:

  Vänsterpartist vill införa ett tredje kön: http://goo.gl/50Nba

 168. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna:

  Kunskap kan aldrig vara fel eller farligt. Det är vad man gör med kunskapen som eventuellt kan vara det. Då du bevisligen har ett visst kunskapsförakt, så undrar jag om det finns några fler områden och frågor som du anser att man inte bör forska kring?

  För all kunskap kan ju trots allt missbrukas, och om man som du accepterar att blunda på ett område av rädsla, så är det nära till hands att man väljer att blunda även på andra områden. Det är ett sluttande plan…

  @ Alla – framförallt Anna & Lennart W:

  40 minuter lång intervju i NPR med professor Adrian Raine: Criminologist Believes Violent Behavior Is Biological

  Även ett kortare inslag på samma tema från Wall Street Journal:

 169. Helena Palena skriver:

  Bort med 1-åringar från dagis!

 170. Bosse skriver:

  Jag vill ha ett fjärde kön!

  Jag är så vansinnigt progressivt feministiskt och genusvetenskapligt politiskt korrekt.

  Mer kön åt svenska folket, ju fler desto bättre!

  Jag vill ha fyrkönade toaletter!

 171. elwee skriver:

  @Tanja
  Jo jag skrev”Kanske Frk Dr vill ha en liten tankenöt som ska lösas på max 4 steg.
  Visa att det finns fler tal i intervallet [0;1] än det finns i intervallet [1;∞[ ”

  Låt det sista intervallet bestå av naturliga, positiva heltal så blir det mer överskådligt 🙂

 172. mach skriver:

  Skolans förfall skriver Maria Settergren om på Newsmill. Den summerar på ett väldigt bra sätt det vi i stort sett redan vet men bra att påminnas om hur illa ställt det har blivit.

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/05/01/arbetslagen-i-skolan-r-d-dsst-ten-f-r-mneskunskaperna

 173. Anna skriver:

  @Torbjörn: Skillnaden mellan dig och mig är att jag inte känner ”olika” när jag träffar somalierna i mitt klassrum. För det mesta. Eller säg så här: Jag känner mig djupt olika när jag ser vad du skriver.Såpass att jag tycker att det är lätt skrämmande. Ändå tycker jag nog att du kan få stanna här om du låter andra vara ifred och bidrar så gott du kan till vårt samhälle.
  Jag har själv inte heller något behov av att göra en undersökning av IQ när det gäller SD:s väljare. Det är i allmänhet inte högutbildade som röstar på dem vad jag har förstått och det kanske skulle ge en förklaring. Visst är ni väl alla för kunskap så att ni inte skulle ha något emot att man mätte intelligensen mellan väljarna i de olika partierna?
  Kanske var en rätt bra idé trots allt! Det skulle nog förklara en del.

  Jag förstår inte vad du menar med att man måste ”dadda” dem och att regeringen betalar dem för att ”hålla på sina sedvänjor”. (Om du menar bidrag till muslimska organisationer som lär ut det vi såg i Uppdrag Granskning så tycker jag inte heller att de ska få bidrag så länge de missköter sig, och det för övrigt var ett utmärkt program. Alla religiösa organisationer ska granskas och du skulle nog hitta en del ”smaskigt” även hos Livets Ord, Pingstvännerna och Jehovas Vittnen.)
  Att ”vi förstör Sverige” är din upplevelse och den kan jag ju inte argumentera emot. Jag har inte samma upplevelse.
  Men jag ser problemet här, det att så många säger att ”man inte får diskutera invandringspolitiken utan att bli kallad rasist”.
  Det är för att ni är rasister! I alla fall många av er, som har kommenterat här. Här är det inte alls fråga om att diskutera någon politik utan att peka ut vissa grupper som ärftligt behäftade med dvs negativa egenskaper, inkl att de behöver ”daddas”.
  Tvättäkta rasism.

 174. Anna skriver:

  @Galne Gunnar: Du skriver att jag har ”ett visst kunskapsförakt”. Låt mig säga så här: När någon framför ”kunskap” som har en politisk agenda så finns det goda skäl att misstro den ”kunskapen” dvs att det är sant det som framförs. Om agendan dessutom är rasistisk så finns det ännu större skäl.
  Ett sunt kritiskt ifrågasättande och kritiskt tänkande från min del skulle jag säga, trots att jag inte gått lärarhögskolan!
  Trots detta är min poäng inte att motbevisa era ”undersökningar”. Det handlar om vilka värderingar man har när det gäller andra människor, och då stämmer det inte överens med mina att utpeka grupper på det sätt som görs här.
  Och jag vet att 100% av er skulle förstå PRECIS vad jag menade om man gjorde IQ-test på alla SD-väljare i syfte att utpeka dem som dumma i huvudet (det finns säkert någon undersökning som skulle lyckas med det).
  Precis, som sagt.
  En gammal kristen, för att inte säga svensk värdering, är att inte göra mot andra det du inte vill att man ska göra mot dig.
  Jag tycker vi ska hålla på våra svenska sedvänjor.

 175. Claes-Peter skriver:

  Sniglar och snäckor är väl ofta hermafroditer? Skitsmart när man ska ut och ragga! Inga problem med ”jämna par” vid middagsbjudningar! Däremot, hur sjuttsingen ska en värd/inna placera gästerna HBTQ & PK? Antar att man får överlåta det till matematikens skarpaste hjärnor, en nutida Leonhard Euler?

  Den på sin tid något skandalomsusade romerska kejsaren Heliogabalus (eller Elagabalus) var antagligen den förste som gjorde försök med operation för att förändra – eller rättare sagt, komplettera, könet på människor. Feministerna kan väl ha honom som skyddshelgon eller något?
  ———————
  Not.: Heliogabalus utsågs till kejsare vid 14, och dräptes vid 18 tillsammans med morsan av det egna livgardet. Man översåg med att han iklädd kvinnokläder prostituerade sig nattetid på Roms bordeller, men när han lät ställa upp hela gardet för att sedan i deras åsyn utöva könsöverskridande sex, brast det tydligen för några officerare. Fy, fy vad icke-PK! Double plus ungood! Könsmaktsordning och tidigt belägg för det patriarkala nätverket!

  Not. Cit.:”Königsbergs sju broar är ett klassiskt matematiskt problem inom grafteori och topologi. Den schweiziske matematikern Leonhard Euler visade i artikeln Solutio problematis ad geometriam situs pertinentis år 1736 att problemet var olösligt, vilket bidrog till grafteorins uppkomst”

 176. bullsite skriver:

  Claes-Peter:
  DDT och PCB har östrogenliknande egenskaper i människor och har setts orsaka beteendestörningar som de du beskrev i bl.a fåglar. Dessa ämnen har spritts vitt och brett sedan de uppfanns på 30-talet tills de blev reglerade på 70-talet. Sammanfaller med en viss politisk rörelses första våg…
  Kanske kan vara något för en biolog att titta närmare på? Men STOP då blir det tvärvetenskapligt så vi måste ha en genuskännare med som kan leda oss mellan böckerna 🙂

 177. dolf skriver:

  @elwee
  om du menar att [0;1] tillhör R (hur fan göra man ”tillhörsymbolen här?) och [1;∞[ tillhör N är det väl överhuvud taget inte ett problem, eller?
  Det kan man ju visa ganska enkelt med att bilda mängden M={1/x: x tillhör N}. M blir då en delmängd av mängden reella tall i intervallet [0;1], om man ordnar mängden M så är den fallande, dvs. om x1>x2 är 1/x1<1/x2. För varje x i N finns ett 1/x i intervallet [0;1] (då avbildningen är strängt monoton och x=1 ger 1/x=1 som den övre grönsen och 1/x går mot noll när x går mot oändligheten, så 0 är nedre gräns). Avbildningen av N på intervallet [0;1] är alltså fullständig (eller vad sjutton det nu heter på mattespråk, längesen jag höll på med sånt).
  Det som återstår att visa är att det finns ett tal i [0;1] som N inte avbildas på av funktionen 1/x. Vilket är ganska lätt, låt y vara medelvärdet av x och successorn x+1, dvs (2x+1)/2. Då gäller att 1/(x+1) < 1/y < 1/x, dvs. 1/y tillhör det reella intervallet [0;1], men y tillhör inte N. QED.

  När en gammal avdankad student som jag (som inte ens var särskilt bra på matte) klarar av problemet utan att ansträngning så klarar Tanja att lösa det i sömnen med bakbundna händer (och fixerad axel) medan hon i sin drömvärld räknar politiker som kuggar på logiktentan. Du får ge henne något saftigare att bita i.

 178. dolf skriver:

  @Bosse
  Varför inte ta steget fullt ut och låta varje människa ha ett eget, unikt kön. På det viset får vi i närvarande stund circa 7 miljarder kön. Det borde väl göra alla genusvetare lyckliga, det ger ju utrymme för en ofantlig mängd genusstudier om olika former av könsavvikelse och könsnormativiteter och intersektionella maktordningar. För att inte tala om vad många nya pronomen man kan skapa.

 179. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna:

  Jag antar att det du är rädd för, är att om forskningen visar att t.ex. somaliers genomsnittliga IQ är alldeles för låg för att de ska kunna utföra mer avancerade jobb i Sverige, att då folk skulle börja kräva att de steriliseras, repatrieras, likvideras…? Det är farhågor åt det hållet som du är rädd för ska besannas.

  Då är frågan: Skulle du själv kräva att somalier steriliseras, repatrieras, likvideras, i ovanstående scenario? Nej, naturligtvis inte, och det skulle i stort sett alla andra människor inte heller göra. Din oro är därför osannolik, överdriven, och irrationell.

  Problemet med den inställning som jag upplever att du har, är att du anser att du själv är så pass kultiverad och intelligent att du skulle kunna hantera negativ information om invandrare, men att du är övertygad om att alla andra människor är alldeles för korkade för att dra samma kloka slutsatser som du.

  Själv så tror jag precis tvärtom. Jag anser att en välinformerad och korrekt informerad befolkning är kapabla att fatta kloka beslut. Det går hand i hand med min härliga människosyn.

  Det kan man dock verkligen inte säga om dig! Det är en väldigt cynisk, skrämmande, och vidrig människosyn du har Anna! Din människosyn är rent av fascistisk!

  Vi andra måste passa oss noga för dig, ifall du hamnar i en maktposition någon gång, då kanske vi blir tvångssteriliserade eller avrättade av dig – allt för ”den goda sakens skull”…

 180. Anna skriver:

  @Galne Gunnar:Om du någon gång öppnar en historiebok kommer du att få se att mänskligheten inte är så ”klok” och ”kultiverad” som du framställer den som. Tyvärr rakt det motsatta. Det som du ger exempel på som otänkbara scenarion har hänt otaliga gånger genom världshistorien och händer fortfarande. Din retoriska fråga faller därför helt platt.
  Och att diskutera ”raser” som du och några fler gör här ovan, även om ni har ”etnisk grupp” som benämning har varit en starkt bidragande orsak till de omänskliga beteenden vi sett genom historien.
  Det du kallar att informera kallar jag dessutom rasistisk propaganda.

 181. Anna skriver:

  @Claes- Peter: Du har rätt i att det du skrev om olika undervisningstraditioner när det gäller Sverige och Somalia (och en mängd andra länder) också bidrar till svårigheter att ta till sig det svenska språket. Jag har inte läst den rapport du skriver om men det verkar vara ett faktum att utantill-lärning är väldigt viktigt i Koranskolorna men inte bara där.
  (Själv är jag för mer utantill-lärning i skolan, det är inte alltid bara av ondo att lära sig något utantill.)

 182. Anna skriver:

  @Tack för stödet, Lennart W.

 183. elwee skriver:

  @Anna
  Det var väldigt vad du blir upprörd av en länk till vetenskapligt genomförda och peer reviewed forskningsresultat. Varför det?

  Och vilken koppling har det till ”rasism”? Det ordet är ett av de mest missbrukade för närvarande och det hade varit intressant att höra din version av betydelsen av detta ord.
  Tatu Vanhanen stod under utredning för hets mot folkgrupp mellan åren 2002 till 2004. Det var en lång utredning som kom fram till att man faktiskt inte, i ett öppet och demokratiskt land, kan döma någon för att han berättat sanningen. Speciellt som det inte går att vederlägga de vetenskapliga metoder som använts för att ta fram presenterade fakta.

  När det gäller gäller genomsnittlig IQ i ett visst land kan man konstatera att det inte går att upprätthålla en demokrati om densamma understiger 90.
  Därför ser i alla fall jag med oro att Sveriges medel-IQ sjunker i en rasande takt.
  Bryr inte du dig alls om det, Anna?

 184. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna:

  Hörru, nu får du ta och skärpa dig lite, för det är väldigt låg nivå på dina resonemang.

  Du kallar oss för ”rasister” och säger att vi står för ”tvättäkta rasism”. Det innebär antingen att du helt har missuppfattat vad ordet ”rasism” innebär, eller att du drar ologiska slutsatser nu igen.

  Att påpeka att det finns skillnader mellan olika folkgrupper är inte rasism. Det är när man förespråkar diskriminering, på basis av dessa skillnader, som det rör sig om rasism, och det är ingen här som har gjort det.

  På samma sätt är det inte könsdiskriminering att påtala att det finns skillnader mellan könen. Det är när man förespråkar diskriminering, på basis av skillnaderna, som det kommer att handla om könsdiskriminering.

  Skärp dig!

 185. Anna skriver:

  @elwee: Jag förstår inte vad du menar att jag blir väldigt upprörd av en länk. Jag kollar i allmänhet inte ”länkar” utan tycker att den som har något viktigt att säga ska klara av detta utan en massa ”länkar”. Förstår heller inte ”peer reviewed” – vad betyder det?

  Som svar på din sista fråga ”Bryr du dig inte alls om det, Anna” så är svaret;

  Vad är det jag ska bry mig om? Att en rasist ”konstaterat” något utifrån sin världsbild?

  Då är svaret: Nej, det bryr jag mig inte om.

 186. Anna skriver:

  Samt kan jag säga till alla att jag tycker det är tråkigt att jag måste kämpa mot det jag menar är rasism här i stället för att diskutera ”genusdebatten”. Vilket min ursprungliga kommentar handlade om. Den tog upp ett exempel på att yrkesval inte enbart styrs av biologi. Denna kommentar resulterade i att jag fick en väldig massa som jag ser det rasistiska kommentarer att bemöta.

  Låt oss sammanfatta det hela så här: Ingen av oss förväntar sig väl att kunna övertyga meningsmotståndaren genom dessa bloggdebatter?

  Varför för vi dem då?

  Mitt svar på detta är att det delvis är en intellektuell stimulans ibland att ”debattera” om man som jag inte löser korsord, samtidigt som man/jag hoppas att man ska övertyga en och annan läsare, eller i alla fall få en och annan läsare att ifrågasätta sina ståndpunkter.

  Jag själv har därför inte så mycket mer att säga här. Det jag vill ha sagt har jag sagt i mina kommentarer ovan. Fortsätter jag att debattera om detta blir det en enda tradig upprepning.

 187. Tobe skriver:

  Vill inte på något sätt lägga mig i (den) IQ- och EQ-(befriade) debatten här, vill bara lägga till att lågt IQ och lågt EQ har en mycket hög korrelation, (dvs. ju dummare, ju mer okänslig), vilket nog alla debattörer här vet (förutom de mest naivt blåögda). Den gängse mobbaren som många av oss har haft olyckan att uppleva har väl inte precis framstått som någon högpoängare varken på IQ- eller EQ-skalan. Eller rättare, de undersökningar som gjorts pekar entydigt åt det hållet, men brukar bortförklaras (”obehagliga” resultat brukar hamna i den kategorin, typ ”fördomar” som visar sig ha empiriskt underlag) med att ”EQ är ett svårt begrepp att mäta”. Å andra sidan finns en negativ korrelation på andra delen av skalan, människor med hög IQ har inte oväntat också en tendens mot låga EQ-värden.

 188. Torbjörn skriver:

  Anna:

  Hmm…så den enda parameter som enligt dig kan skapa samhörighet i ett samhälle, är om någon tycker likadant som du? Intressant!

  Om mångkulturen vore så bra, så skulle Rosengård, Rinkeby, Bergsjön och liknande invandrarområden fullkomligen blomstra. Istället ser vi förfallna ghetton med gängkriminalitet, bränder, skadegörelse mm. Skolor med hög andel invandrarelever stänger på löpande band pga dålig arbetsmiljö för såväl lärare som elever. Senast i dagarna så togs beslut om att Rosengårdsskolan ska läggas ned med motiveringen dålig arbetsmiljö och urusla studieresultat. Ofattbara 69% av skolans elever är obehöriga till gymnasiet. Farsta gymnasium går samma öde till mötes, läser jag i dagens Metro.

  Om mångkulturen vore så förträfflig, så skulle den sälja sig själv. Vi skulle inte behöva ett propagandamaskineri där stat, kommuner och organisationer med hjälp av bidrag från det allmänna måste locka och pocka, men framförallt tvinga på oss den. Vi skulle inte behöva ösa skattepengar till så kallade integrationsprojekt för att motverka förslumming och kriminalitet om inte mångkulturen vore ett systemfel.

  Och det är inga småsummor det handlar om. Enbart Centrum mot rasism beviljades ca 6,5 miljoner kronor bara från Allmänna Arvsfonden vid två tillfällen under 2008-2009, för att, som de beskriver:

  ”…skapa en positiv insikt om det mångkulturella Sverige och förhindra rasistiska och odemokratiska värderingar genom dialogmetoden. Under det första året har ca 50 personer utbildats till dialogledare…”

  Återigen: Varför behöver man propagera för något som sägs vara så bra? Och detta är bara ett skrap på ytan. Börjar man granska Allmänna Arvsfonden och vart pengarna går, så finner man att otaliga så kallade integrationsprojekt fått 100-tals miljoner kronor i bidrag. Det handlar om allt från idrottsföreningar som satsar på integration av invandrare till syföreningar för invandrarkvinnor. Lägg sedan till alla statliga och kommunala miljarder till integrationssatsningar, antingen direkt eller via föreningar, studiecirklar mm. De allmännyttiga bostadsbolagen är ett annat exempel, där man öser miljarder över områden förstörda i förtid av ouppfostrade vandaler. Åtskilliga miljoner går till stöd åt invandrarföreningar, så att de kan upprätthålla sina kulturer här i Sverige.

  Sak samma i hela Europa i länder som haft invandring av främmande kulturer och folk, och då framförallt från mellanöstern och Afrika,. Segregering, bränder, upplopp, gängkriminalitet samt ockupantbeteende gentemot ursprungsbefolkningen i form av rån, misshandel och våldtäkter. Man måste vara idiot eller leva i total förnekelse för att inte se systemfelet.

  Eftersom de etniska och religiösa konflikterna är ursprunget till problemen i de länder som de flyr från, vad är då logiken att skapa ett mångkulturellt samhälle här? Facit har vi redan, och vi är max ett par årtionden från inre sammanbrott och krig. Att flytta problem hjälper inte. Erkänner vi att lösningen på problemen i de länder som idag genererar flyktingar till Sverige och Europa, är permanent flykt hit, ja då innebär det ju att vi ska fly problemen här också. Vilket redan svensson gör. Trots det vill regimen Reinfeldt med sina betalda stödtrupper tvinga på oss fler invandrare och mer mångkultur. Integrationen fungerade inte på 70-80-talen heller, med de stora grupper av bl.a. turkar, syrianer, iranier och irakier som kom hit, och den kommer aldrig att fungera.

  Rasisterna är människor som Du Anna, dvs de som ser invandrarna som hjälplösa offer utan ansvar, som inte kan ta hand om sig själva i sina länder, utan ska leva på svenskt socialbidrag livet ut. Självklart blir människor som Anna desperata när man kritiserar den svenska vuxendagismodellen, där människor utan några kvalifikationer för att delta i ett i-land måste tas hand om livet ut. Utan dem så skulle hon och många andra med henne behöva skaffa sig ett riktigt jobb. Det vore ju slutet på alla mys-pysiga SFI-lektioner, där lärande tvingas ersättas med tafatta försök till någon rolig diskussion, filmtittande, eller eventuellt lalla runt på stan och fika på skattebetalarnas bekostnad.

  Jag skulle inte förvånas ett dugg om det vore så att SD-väljare presterade en bit över IQ-snittet för befolkningen, oavsett utbildningsnivå eller social bakgrund. IQ-testerna har med logik att göra, att kunna se samband, precis som det är enkel logik att se systemfelet med mångkulturen och att den stora invandringen av främmande folk bryter ner vårt samhälle. Larvigt dock att media tjatar om hur lågutbildade SD-väljare förmodas vara. Har aldrig hört dem skriva nedsättande om att sossar och vänsterpartister skulle vara dåligt utbildade. Inget negativt om lågutbildade invandrare heller. Bara SD-are. Tydligen är inte alla lika inför…media.

  Nej Anna, jag gör mitt bästa för att motarbeta det mångkulturella destruktiva samhällsbygge jag och andra blivit påtvingade. Jag vill inte ha mångkultur. Vill inte bidra till den. Jag vägrar betala för fler nerbrända skolor. Det borde DU också göra. Det borde vi alla göra.

 189. QED skriver:

  Anna skriver ”Och att diskutera ”raser” som du och några fler gör här ovan, även om ni har ”etnisk grupp” som benämning har varit en starkt bidragande orsak till de omänskliga beteenden vi sett genom historien.”

  Ska vi gissa isåfall gissa att diskutera ”religion” och ”politik” isåfall har lett till ännu fler dödsfall i historien.

 190. Anna skriver:

  @QED: Nja, jag vill nog hävda att det alltid handlar om politik, dvs makt. Det finns inte några ”religionskrig” men det finns många krig där man använder religionen som vapen och som ett sätt att ena och uppmuntra till uppoffringar i de egna leden.
  Religion är alltså ett av de verktyg som den som vill ha makt använder sig av, (Säger jag som är troende själv.) Men den som vill förstärka sitt krigiska budskap tillämpar inte alltid bara religionsvapnet, utan vill också ibland också utpeka andra ”raser” som undermåliga.Då blir det fritt fram att döda dem och vinna ännu mer makt.

 191. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna: (CC @ Lennart W):

  Eftersom vi inte hittar varandra i diskussionen, så ska jag droppa sakargumenten och istället kortfattat förklara lite om varför jag påbörjade min aktivism, och vad jag tror att den hållning du och Lennart W intar kommer att leda till. Kanske kan vi på så sätt hitta gemensamma beröringspunkter som möjliggör för oss att föra vårt samtal vidare.

  En av anledningarna till min aktivism är att skydda de invandrare som redan finns i landet. För jag tror nämligen att en fortsatt massinvandring kan leda till obehagligheter för dem. Stoppar vi massinvandringen nu, så har vi på sikt goda möjligheter att assimilera de människor som redan är här och bygga en gemensam framtid tillsammans. Det är det jag jobbar för, och det som är min målsättning. Men om vi däremot fortsätter på den inslagna vägen så kommer följande saker att hända:

  Ju fler invandrarna blir till antalet, desto större plats kommer deras seder att ta i det svenska samhället. Det är fullkomligt logiskt och naturligt. Detta kommer att leda till kulturella och religiösa motsättningar med våra svenska vanor som i många fall står i rakt motsatsförhållande till de importerade inslagen. Det i sin tur kommer att leda till att svenskarna på sikt känner sig trängda i sitt eget land. Och hur tror ni folk som känner sig trängda kommer att reagera? Just det, med aggression…!

  Sen så har vi ett annat problem vid horisonten som det knappt pratas om i den offentliga debatten, och som kommer att inträffa alldeles oavsett massinvandringens vara eller icke vara, och det är välfärdsstatens annalkande och oundvikliga kollaps. Denna kollaps lär äga rum om c:a 20 år skulle jag gissa. Och under den tiden har Sverige med dagens tempo hunnit fylla på landet med åtminstone en miljon nya ”kulturberikare” , och den aggression jag nyss nämnde (som uppkommer tack vare oundvikliga motsättningar) kommer med åren att ha växt avsevärt…

  Och vad tror ni händer då, när välfärdsstaten kollapsar samtidigt som aggressionerna når sin kulmen? Då lär något hända som vi också känner igen från historien – syndabockar kommer att utses…

  Förstår ni nu vad jag menar? En fortsatt massinvandring är extremt dålig för alla inblandade. Den kan på sikt leda till repatriering, och även till våld och död – som kommer att drabba både svenskar och invandrare. Vi kommer inte att komma undan en massa svåra beslut genom att sticka huvudet i sanden. Här gäller det att kavla upp ärmarna, tänka rationellt, vara pragmatisk, och att inte blunda för sanningen.

  Kom ihåg ordspråket: Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket. Likaså för den som gapar efter fortsatt massinvandring. Att å ena sidan minska invandringen, men å andra sidan vara uppmärksam på att invandringsmotståndet inte slår över i extremism, är en svår men alldeles nödvändig balansgång för oss att gå.

  Så ni som gillar invandrare och vill ha dem kvar i landet bör verka för att vi snarast minskar inflödet av nya, så att vi tillsammans med de som redan är här kan hela landet och bygga en gemensam framtid tillsammans.

  PS: Ironiskt nog så kan alltså min aktivism mycket väl rädda livet på invandrarna, medan sådana som ni, Anna och Lennart W, med er ”locket på”-mentalitet kan äventyra livet på dem… Det är dags för er som har utnämnt er själva till ”goda” att vakna upp ur koman och ta till er verkligheten.

 192. Fredrik skriver:

  Slänger ut en hypotetisk fråga här om det nu är så att Sveriges medel-iq minskar pga av en hög asylinvandring från Somalia borde vi inte isåfall minska asylinvandringen radikalt under 20 år så att dem etniska grupperna kommer ifatt varandra?. Skulle vara väldigt positivt för Sverige.

 193. Bosse skriver:

  Könsavkodar Pythagoras sats, mycket gubbslem i den satsen.

  Vi genusvetare är väldigt upptagna nu.

 194. Claes-Peter skriver:

  Vitt är tydligen det nya svart – alltså, man är mindre värd om man är född med den hudfärgen. Och höll jag på att glömma, som man. Detta kallas ju ”anti-rasism”. Människor som föds som albinos i Afrika har små chanser att överleva – de kan dödas direkt efter födseln, eller brännas som häxor. Dessutom är deras kroppar värda, tror jag, 50.000 dollar för de som sysslar med voodoo-liknande riter.

  Inspirerad av ämnet astronomi har jag kommit på ett sätt att avhjälpa kronisk pengabrist: Starta ett företag som försäkrar mot nedslag av asteroider och stora meteoriter! Alltså, folk får betala en premie, och försäkringssumman utfaller ifall jorden träffas av en himlakropp större än, säg, 2 km i diameter. Behöver bara en vetenskapare med gott rennomé inom astronomin att ha som delägare. Vad sägs?

 195. Galne Gunnar skriver:

  @ Anna:

  Förresten, jag såg att du är bosatt i Bromma. Om mångkulturen är så bra, varför bor du då i ett sånt rasrent svenneområde? Fanns det ingenting ledigt i Rinkeby eller?

 196. Anna skriver:

  @Galne Gunnar: ”Ju fler invandrarna blir till antalet, desto större plats kommer deras seder att ta i det svenska samhället. … Detta kommer att leda till kulturella och religiösa motsättningar med våra svenska vanor som i många fall står i rakt motsatsförhållande till de importerade inslagen.”

  Kan du ge några exempel på detta? (Och då helst inte det tjatiga exemplet om skolavslutningar, där det i huvudsakligen är svenskfödda kristendomsfientliga föräldrar som sätter sig på tvären.)
  Tror du att någon kommer att ta midsommarstången ifrån dig? Julskinkan? Surströmmingsburken? (Vore bra i så fall, när det gäller det sistnämnda.) Är du rädd för att en del personer äter baklava ibland? Vilken ingrediens i baklavan är det ju är rädd för?

  Din sista fråga om min bostadsort svarar jag på när du eller någon annan svarat på alla mina frågor om att göra ett IQ-test på SD:s väljare. Inte för att peka ut eller stigmatisera dem men då de i allmänhet saknar högre utbildning kan det ju hända att intelligenskvoten och sättet man röstar har ett samband. Ställer ni er positiva till en sådan undersökning, som är till för samhällets bästa?

 197. Anna skriver:

  @Torbjörn @Galne Gunnar

  Ser att Torbjörn i alla fall kommenterad SD:are och IQ:

  ”Jag skulle inte förvånas ett dugg om det vore så att SD-väljare presterade en bit över IQ-snittet för befolkningen, oavsett utbildningsnivå eller social bakgrund.”

  Jaså du tror det, Torbjörn? Att ni ”presterar lite över genomsnittet”? Men tänk om ni inte gör det då, utan lite under genomsnittet?

  Även om det är förminskande att skriva detta så är det nästan lite gulligt när man föreställer er hur ni sitter på kammaren vi datorn och tror ni är ”lite intelligentare än genomsnittet” samtidigt som ni skriver flammande inlägg om fördelarna med att få peka ut en annan ”etnisk grupp” som mindre intelligenta.

 198. Galne Gunnar skriver:

  <b@ Anna:

  Du behöver inte svara om din bostadsort. Jag är lite förvånad bara, då jag tänkte att en sofistikerad kosmopolit som du säkert skulle bo i något exotiskt invandrargetto. Istället har du valt att bosätta dig tillsammans med kritvita rasfränder i Bromma…

  För du är väl inte en sån där som bara predikar för massorna, och sedan själv gör raka motsatsen?

 199. QED skriver:

  Jag har ingen aning om SD-väljarna har lägre eller högre IQ än snittet, men om de är öppna med sitt val måste de i alla fall var modigare än flertalet, eller känna att de inte har något mer att förlora. Kan inte tänka mig att självbilden hos SD:are skulle vara att vara intelligentare än andra, det passar bättre in på akademikertäta FP och MP. Däremot känner de sig antagligen svikna av både vänster och höger.

 200. QED skriver:

  Men så förvånande då att en mästrande socialpedagog bor i ett bättre område. Kanske lite dåligt samvete? Det kan man kompensera med att uppfostra andra i området …

 201. Tanja Bergkvist skriver:

  Vad håller ni alla på med? Förlåt jag missat allt, ska kolla imorgon. Jag har hittat något helt nytt roligt att göra, kommentera på en politiskt inkorrekt sida – och fastnade hela kvällen – en ny erfarenhet 😉 http://avpixlat.info/2013/05/04/aftonbladet-recenserar-arnstbergs-och-sandelins-bok/#comment-884349885

 202. Anna skriver:

  Som sagt, Galne Gunnar, så svarar jag väldigt gärna på din fråga om mitt val av bostadsort, när du svarat på mina frågor om ett IQ-test för väljarna inom olika partier.Jag vill påminna om att jag frågade först, och att jag frågade många gånger, men ingen verkar liksom vilja ”nappa”. Vad beror det på?

  Är det måhända inte lika roligt med tanken på att få sin egen intelligens ”forskad på” och diskuterad av dem som anser sig vara intelligentare,som det är att diskutera andras intelligens? För visst känns det inte riktigt lika bekvämt och mysigt längre om ni själva skulle bli utsatta för det som ni vill utsätta andra för? Jag tolkar ditt och andras frånvaro av bifall till sådan forskning som att jag har rätt i detta. Eller har jag missförstått något?

 203. QED skriver:

  Vi har en socialassistent från Bromma här som uppträder arrogant och nedlåtande mot dina vanliga gäster. Hon har en hög uppfattning om sin egen intelligens och moral. Argumentation hennes är undermålig men det är hon inte medveten om. Vi undrar om hon verkligen får leka på din gård? 😉

 204. Anna skriver:

  QED: Du får själv tala om för Tobbe ovan att han är Folkpartist och inte Sverigedemokrat. Han lyssnar nog i alla fall inte på mig.

  Du har så rätt så i att jag är ”mästrande” – samtidigt som detta ju inte alls gäller mina meningsmotståndare i den här debatten! Låt oss sammanfatta det hela såhär:

  Den som inte håller med en är mästrande.
  Den som inte håller med en sysslar med härskartekniker.
  Den som inte håller med en tar på sig offerkoftan.

  Vi som håller med kallar invandrare för ”kulturberikare” och tycker att det är jättefyndigt – fortfarande, efter 20 år.

  Vi som håller med blir jätteupprörda över att vi blir kallade rasister – – trots att vi enligt alla definitioner är det. ”Vaddå, ska man inte få svartmåla afrikaner (förstod ni ordvitsen här?) och behäfta dessa med div dåliga egenskaper som vi menar är genetiskt betingade utan att bli kallad rasist? VA?!”

  Det är synd om mänskligheten, verkar det som.

 205. QED skriver:

  Ordet ”kulturberikning” kommer definitivt från början från det vänster-liberala blocket. Det har sedan dess använts av de som observerat inte fullt så berikande erfarenheter av andra kulturer i samband med med okontrollerad invandring. Termen kulturberikning ekar av kommunistisk retorik à la 70-80-tal så det förslår. Det gick som det gick med den retoriken.

 206. Tanja Bergkvist skriver:

  Jag har verkligen skuldkänslor jag inte är med i debatten här. Men nu var jag tvungen att sätta Aftonbladets kulturredaktion på plats 🙂 http://avpixlat.info/2013/05/04/aftonbladet-recenserar-arnstbergs-och-sandelins-bok/#comment-884383165 Uppgifterna tar aldrig slut. Men jag hoppas inte ni blivit ovänner här nu medan jag varit borta.

 207. Torbjörn skriver:

  Anna:

  Jag har inte pekat ut en del etniska grupper som mindre intelligenta. Det är den samlade forskningen på området som har gjort det. Apropå SD:are och intelligens, så sa jag, att det inte skulle förvåna mig om de presterade över snittet. Men det kan lika gärna vara att de ligger under snittet. Vem fasen vet? Däremot har media pekat ut SD:s väljare som lågutbildade i andemeningen att det bara är dumskallar som röstar på dem. Förvånar det när 70% av journalistkåren sympatiserar med (mp) och (v), dvs två SD-hatande partier?

  Angående ditt resonemang ovan, om varför du debatterar här, så har du inte presterat ett enda argument för varför mångkultur skulle vara bra. Eller vill du inbilla oss att det är lättare att komma överens desto mer olika vi är och ju mer olika vi tycker?

  Att gilla lika är, om något, ett argument mot mångkultur. Eller är du fortfarande förvillad gällande betydelsen av för och mot? 🙂

  Men det har ju visat sig i din kommentar till Galne Gunnar att du inte ens ser sambandet att svenskhet och svenska traditioner får mindre betydelse, dvs trängs undan, ju fler invandrare som kommer hit.

  Vad är det för exempel du behöver för att förstå?
  Om 80% av barnen i skolorna i en kommun är muslimer, tror du då att det kommer serveras någon svensk husmanskost med fläsk i skolbespisningen? Tror du att svenskar är i majoritet i kommunstyrelsen då? Tror du att hantering av fläskkött ens är tillåtet?

  Tror du att de muslimerna firar midsommar, påsk och jul? Förstår du vad det betyder att svenskheten trängs undan, eller tror du att den inte trängs undan så länge det finns 50 svenskar kvar i kommunen som har julgran hemma på julen?

  Förstår du att om 10000 människor har rösträtt och 7000 av dem vill förbjuda fläskkött så kommer det att ske.

 208. QED skriver:

  Men så bra, Anna, då har vi neutraliserat sentimentaliteten och offerkoftan, och kan börja diskutera realiteter. Nationalstaten var en förutsättning för demokratin och kan ses som en förlängning av äganderätten, dvs att inte godtyckligt rånas av överheten på det man tjänat ihop. Nu har äganderätten till landet förråtts genom okontrollerad invandring och att vi förväntas vara solidariska med stora mängder folk som inte bidrar alls till det gemensamma välståndet, så vitt man kan bedöma. Bevisbördan att de faktiskt är bidragande torde ligga hos de massinvandringsvänliga.

 209. Anna skriver:

  QED.
  Jag tror inte att det är nödvändigt att du redogör för ordets ursprung. Det hela handlar inte om det, utan att ett uttryck som du själv hänvisar till 70-talet fortfarande används av rasister när de vill vinna poäng på invandrares bekostnad.

 210. Torbjörn skriver:

  QED:

  Man får kanske ha lite överseende med Anna:s von-oben-attityd. Hon är ju trots allt vuxendagisfröken. Därav alla så-här-är-det-utlägg men med total avsaknad av argument. Kommentarsfältet här på Tanjas blogg är nämligen inget vuxendagis, eller är det? 🙂

 211. Torbjörn skriver:

  PS. Jag förstår att SFI-läraren Anna bor i Bromma och inte i någon mångkulturell härdsmälta som Rinkeby. Det vore ju som att ta jobbet med sig hem. 🙂

 212. Galne Gunnar skriver:

  Det bubblar nog en hel del inombords Dick Erixon, av hans senaste blogginlägg att döma: Vad svensk politik saknar: civilitet i global era

 213. elwee skriver:

  @ Anna
  Ok, du tittar inte på länkar.
  Det är lite synd, ty den som lägger in en länk gör det sannolikt för att det där finns relevant information för den aktuella diskussionen.
  Det gör således att du missar en hel del om ämnet som avhandlas och du får dig ingen ny information till livs, men för all del, det känns som att det är ett väldigt modernt beteende.
  Inte minst mot bakgrund att Publicistklubbens senaste debattrubrik var ”Våga vägra ta debatten”. Publicistklubben är en sammanslutning av människor som per definition har att hålla medborgarna informerade om vad som händer, både här i landet och internationellt.
  Information som, gärna tillsammans med källhänvisningar, ska ge folket kunskap som i sin tur blir en plattform för dem att fatta egna beslut om var de står i olika frågor.

  Nu har således nämnda yrkesgrupp, publicisterna, insett att det börjar brännas under fötterna. Att Internet var en mäktigare sanningsspridare än de räknat med. Vi hade ju t o m en kommunikationsminister som 1996 ”visste” att, citat, ”Internet är bara en fluga. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.”

  Så när de börjar inse att de misslyckats i sin mission att hålla folk ovetandes så försöker de således att åtminstone förlänga sitt tolkningsföreträde genom att bara diskutera saker som DE vill diskutera.

  Precis som med för låg medel-IQ i ett land så går det inte att upprätthålla en fungerande demokrati om innevånarna är oinformerade.
  Jag har förstått av dina svar att jag behöver vara övertydlig i mina frågor.
  Så Anna; oroar det inte dig ett dugg att vi riskerar att bli av med demokratin i vårt land?
  Många påstår att den redan är förlorad, men tack vare Internet så tror jag den har en chans, om än inte så stor.

  Jo, och sedan vet du inte vad Peer Review är.
  Vet du vad jag gör när jag stöter på något jag undrar över? Jo jag kollar på Internet, i det här fallet går det förmodligen utmärkt bra med Wikipedia för att få veta vad det är.
  Borde inte ett nytt ord eller uttryck trigga en svensklärare att ta reda på vad det betyder istället för att beklaga sig över att det är okänt?
  De lärare jag hade i Folkskolan på 50- och 60-talen hade definitivt gått till biblioteket efter skolan om de hade behövt utöka sitt ordförråd.
  Kanske var det därför i stort sett alla elever lämnade denna typ av skola med godkända betyg i alla ämnen.

 214. elwee skriver:

  Tänk att detta ante mig …
  Det är därför viktigt att vi alla blir henar så snart som möjligt för att rädda liv i jordbävningsområden som t ex Skåne.

  http://www.breitbart.com/InstaBlog/2013/05/04/Iran-Cleric-Women-to-Blame-for-Earthquakes

  Notera: Detta är ett exempel på icke-”Peer Reviewed” forskning.

 215. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, helt SUVERÄN artikel av Erixon 🙂 Måste ta upp i kommande inlägg. Ska läsa alla kommentarer här nu.

 216. Tanja Bergkvist skriver:

  Ursäkta jag är efter här. Nåvl, får länka till eller citera det jag besvarar om det inte är uppenbart.

  Lavazza, att 0.4 på högskoleprovet uppnås genom att välja ”c” som svar på alla uppgifter var vad som stod i DN: har ingen som helst koll på högskoleprovet själv, men kan man inte ens i detta avseende lita på DN?

  Claes-Peter, jo så sant, se även detta om fiskar och läkemedel – vi håller på att underminera den fysiska grunden för vår egen existens: ”Fiskar drogas av läkemedel”: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fiskar-drogas-av-lakemedel_7916228.svd

 217. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, även Sverige påväg mot åsiktskontrollsamhälle var ju suverän – måste ta upp den också 🙂

 218. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ”@Galne Gunnar: Du skriver att jag har ”ett visst kunskapsförakt”. Låt mig säga så här: När någon framför ”kunskap” som har en politisk agenda så finns det goda skäl att misstro den ”kunskapen” dvs att det är sant det som framförs. Om agendan dessutom är rasistisk så finns det ännu större skäl.”

  Det där passar så väl in på en stor del (men inte all så klart) en genusforskarnas verksamhet. Ang den politiska agendan. Den är kanske inte rasistisk, men företrädare för PK-etablissemanget har uttryckt sig skrämmande i rasistsiska ordalag, här tex en debattartikel från Kurdo Baksi och Zoran Alagic, hyllade och prisbelönta samt på viktiga poster (Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund): http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/stall-de-sjalvklara-sist-i-rekryteringen/ Citat:

  ”Det manliga monopolet i näringslivets maktstrukturer måste brytas. Ställ alla vita, långa, heterosexuella, blonda och blåögda män mellan 40 och 50 år längst ner i anställnings-hierarkin de närmaste fem åren, skriver Zoran Alagic, presschef på Lärarnas riksförbund, och Kurdo Baksi, redaktör för Svartvitt.se. ”

  Här har vi två personer i offentlig debatt som inte tycks främmande för ett moderns rasbiologiskt institut där alltifrån hårfärg till ögonfärg och sexuell läggning mm registreras hos ngn myndighet.

 219. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ”En gammal kristen, för att inte säga svensk värdering, är att inte göra mot andra det du inte vill att man ska göra mot dig. Jag tycker vi ska hålla på våra svenska sedvänjor.”

  Frågan är om alla boende i Sverige är intresserade av att ta till sig denna kristna sedvänja, och om inte – ska vi påtvinga dem den.? Och i så fall – hur?

  Dolf, ”tillhör”-tecken får du genom att skriva\in, se på http://en.support.wordpress.com/latex/

 220. Tanja Bergkvist skriver:

  Ha ha, oj nu blev det ju kompilerat så tecknet kom in… 🙂 Nåväl, skriv som i länken ovan – alltså: dollartecken, \latex, \in, dollartecken. Då får du det.

 221. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ”Själv är jag för mer utantill-lärning i skolan, det är inte alltid bara av ondo att lära sig något utantill.”

  Där är vi verkligen överens 🙂 Man behöver ämneskunskpaer för att bli kretaiv, det måste in stoff i hjärnan först så att man har något att arbeta med. Läs följande mkt välskrivna artikel: ”Lära sig att lära sig” är omöjligt utan ordentliga faktakunskaper http://www.math.chalmers.se/~olleh/skolans_sak/faktakunskaper.html

  ”Ett kraftfullt verktyg då man skall tillgodogöra sig ny kunskap är att söka paralleller och analogier mellan det nya och något som redan är välbekant. För detta krävs naturligtvis att man bär på ett stort batteri av välbekanta förhållanden – faktakunskaper! Det är i sammanhanget värt att notera att det oftast (men inte alltid) är till störst nytta med kunskaper som hör till ungefär samma ämnesområde som de nya man stöter på. För den som för första gången har att ta ställning till Bohrs atommodell med elektroner som rör sig i banor runt atomkärnan, kan det vara till stor hjälp av att tänka på planeternas banor kring solen, medan exempelvis nationalekonomins konjunkturcykler eller hinduismens cykliska tidsuppfattning inte ger lika gott stöd för tanken.

  Den allra viktigaste färdigheten när det gäller förmågan att hämta in ny kunskap är att kunna läsa. De första skolåren handlar läsinlärning om att tolka följder av bokstäver som i tur och ordning ljud, ord och meningar. Men för de elever som lämnat ”Mor ror”-stadiet för att ta itu med mer avancerade meningar som exempelvis ”Arbetarrörelsen tog åt sig hela äran av efterkrigstidens välfärdsbygge” är svårigheterna med att tillgodogöra sig texten på en helt annan nivå: Vad menas med välfärdsbygget? Vilket krig avses? Vilka grupperingar räknas till arbetarrörelsen? Här krävs återigen faktakunskaper.”

 222. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, ”När det gäller gäller genomsnittlig IQ i ett visst land kan man konstatera att det inte går att upprätthålla en demokrati om densamma understiger 90.”

  Är det så när det gäller just ett demokratiskt styrelseskick? Finns det forskning på det? I den forskning jag sett har det skrivits att det inte går att bygga ett (större, och fungerande) samhälle överhuvudtaget om medel-IQ:n understiger 70. Finns det ny forskning om att demokratin har en 90-gräns? Eller gissar du?

 223. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, ”Att påpeka att det finns skillnader mellan olika folkgrupper är inte rasism. Det är när man förespråkar diskriminering, på basis av dessa skillnader, som det rör sig om rasism, och det är ingen här som har gjort det.

  På samma sätt är det inte könsdiskriminering att påtala att det finns skillnader mellan könen. Det är när man förespråkar diskriminering, på basis av skillnaderna, som det kommer att handla om könsdiskriminering.”

  Helt korrekt. Och när Anna skriver ”En gammal kristen, för att inte säga svensk värdering, är att inte göra mot andra det du inte vill att man ska göra mot dig. Jag tycker vi ska hålla på våra svenska sedvänjor.” så visar ju bara det att det finns skillnader mellan folkgrupper, denna sedvänja är tydligen då svensk. Är det rasism av Anna att påtala denna sedvänja, och peka ut den som kristen och svensk? Om det nu stämmer som du (GG) skriver att Annas inställning är att det är rasism att påpeka skillnader mellan olika folk, så är hon ju själv ute på hal is. 😉 Ska vi tolka detta som att andra icke-svenska folk inte har denna sedvänja. Betyder det att vi i Sverige är godast i världen? Får man framhäva sig själv så?

  På tal om det. Låt mig komma med ett nytt forskningsresultat som kommer att rubba godhetsprofeternas (redan rubbade) världsbild. Enligt en forskare på KI jag pratat med är detta dagligen manifesterade föraktet mot andra i den egna gruppen ett sätt att, i motsats till vad dessa godhetsprofet egentligen tror att de sysslar med, visa upp sina egna starka gener. Det (undermedvetna) resonemanget lyder ungefär: ”Se vad starka gener vi har – vi är så starka och överlägsna att vi kan kosta på oss att skada medlemmar i den egna gruppen”. Detta är intressant – och säger en del om vilken människosyn och världsbild de här personerna egentligen har (omedvetet).

  Men detta genetisk display eller vad det kallas var en forskare i evolutionspsykologi som sa det. Jag tror personligen att folk är lite hjärntvättade och bara rider på en våg för att de vet att de då blir hyllade och omtyckta och kunna ingå i gruppen (också en djup rotad biologisk mekanism när jag tänker efter). Kanske är de slavar under gruppevolutionära strategier som syftar till att gynna deras eget DNA oavsett hur man ser på det – tänk vad knäckande för dem som ju förkastar biologi och vetenskap. 😉 (Jag pratar inte om Anna nu, utan rent generellt).

 224. Tanja Bergkvist skriver:

  Torbjörn, ”Om mångkulturen vore så förträfflig, så skulle den sälja sig själv. Vi skulle inte behöva ett propagandamaskineri där stat, kommuner och organisationer med hjälp av bidrag från det allmänna måste locka och pocka, men framförallt tvinga på oss den. Vi skulle inte behöva ösa skattepengar till så kallade integrationsprojekt för att motverka förslumming och kriminalitet om inte mångkulturen vore ett systemfel.”

  Korrekt iakttagelse och samma sak gäller genusvansinnet – även det upprätthålls med skattemedel och konstgjord andning – dras de statliga anslagen in, och folk skulle få speak their mind utan att riskera att förlora jobb eller position, skulle det rasa ganska fort, ty de där tankegångarna och idéerna ter sig naturliga bara för ett fåtal (mindre än en promille antagligen) och därför måste det påtvingas och bekostas ovanifrån.

  Och nu pratar jag ju om de absurda idéerna och galna forskningsprojekten som folk skrattar och gråter åt. Synd att genusvetenskapen undergräver sin egen legitimitet så där, det finns ju faktiskt kvinno- (och mans-)forskning som är relevant.

 225. dolf skriver:

  @TB
  ok, får väl testa då: $\latex\in$
  Hoppas min bevisföring annars fick godkänt av Fröken och avlastade Henne ett onödigt värv.

 226. Tanja Bergkvist skriver:

  Torbjörn, ”Jag skulle inte förvånas ett dugg om det vore så att SD-väljare presterade en bit över IQ-snittet för befolkningen, oavsett utbildningsnivå eller social bakgrund. IQ-testerna har med logik att göra, att kunna se samband, precis som det är enkel logik att se systemfelet med mångkulturen och att den stora invandringen av främmande folk bryter ner vårt samhälle.”

  Påminner mig om den här nyheten: http://www.svt.se/nyheter/sverige/migration-anses-allt-viktigare-samhallsfraga

  ”Migration och integration har blivit en av Sveriges viktigaste samhällsfrågor. Det visar en undersökning från SOM-institutet. Intresset ökar framförallt bland unga, där är det bara jobben som anses vara en viktigare samhällsfråga.”

  ”– Vi har inte sett tidigare att det varit så högt rankat bland unga, vi gräver vidare i vad det kan bero, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid SOM-institutet.

  Enligt Henrik Oscarsson är det Sverigedemokraterna som tjänar på att migrationen hamnar i fokus den här gången. Men under nästa års valrörelse tror han att frågan kommer att tappa i betydelse, och falla tillbaka till förmån för jobben, skolan och välfärden.

  – Valrörelser brukar handla om ungefär samma sak varje gång. Då mobiliseras hela det svenska politiska systemet, alla aktörer vill vara med och styra hur agendan ska se ut i samband med valrörelsen. Då tenderar saker som rör ekonomi, arbetsmarknad och välfärd att ta över. Så det blir svårt för andra frågor som till exempel migration och integration, säger Henrik Oscarsson.”

  Det är inte så att det finns ett samband mellan dessa saker? Är han verkligen professor? I statsvetenskap? Nåväl, för att få göra sig hörd i media måste han säga så. För som professor borde man kunna förstå vissa enkla samband, men vem vågar förklara sånt öppet i TV-rutan? Man kunde ju önska att allt hade fungerat smärtfritt, men dessvärre är ju den svenska modellen unik, och den är inte anpassad för omvälvande händelser, eller jag menar: ändrade förutsättningar.

  För att återgå till SD-IQ-frågan. Jag vet många akademiker som röstade på SD 2010, både doktorander, lektorer och professorer, Och de är verkligen inga sk rasister. Inte jättemånga, men ungefär ett 30-tal som jag vet med minst doktorsexamen röstade på SD. Nu vet jag inte vilket IQ de har ju, men den bör vara åtminstone hundra eftersom alla är i naturvetenskaper (snittet i Sverige har dock sjunkit från 101 år 2002 till 99 år 2006, kanske hade den sjunkit ännu mer till år 2010. Jag har ju sdagt att det pågår en fördumningsindustri där arenan är media och utbildningsväsende – just de institutioner som ska bilda oss istället…

 227. Claes-Peter skriver:

  Har SD-väljare lägre IQ? Ja, som litet barn trodde jag på vad de vuxna lärde mig. Bl.a. existensen av en antropomorf gud. Så när en gammal luffare för mig förnekade existensen av en gud, så blev jag upprörd och sprang in till mamma och frågade:”Hur kunde han säga så? Han kan inte vara klok i huvudet!” Jag har inte lyckats lokalisera hans grav, så jag kan be honom om ursäkt.

  Det talas mycket om hets mot folkgrupp, men den enda grupp jag kan erinra mig som det hetsas mot i media är väl just SD? Vissa har tydligen tagit det som en sorts signal för att det är fritt fram att hota och överfalla sverigedemokrater, eller förstöra deras egendom. Och media bara småmyser. Stämmer bra med mönstret för de pogromer som utspelat sig under historiens lopp. Om man för en sekund föreställer sig att en grupp sverigedemokrater hade betett sig lika dant mot det enda partiet som har en rak linje till förnekande av demokratin, alltså V, så hade det blivit annat ljud i skällan.

  Kulturvänstern kommer annars lätt undan. När Täppas skrev i en blogg att det skulle vara bra om islamisterna stormade Lars Vilks hem, så fick han bara rött kort för några veckor. Straffvärde – en tiondel av det som det kostar att kalla chokladbollar vid förbjudet namn.

  Och för övrigt kan jag bara tillägga att det ännu inte syns några tecken på att STASI-akterna ska öppnas och att de röda quislingarna som hjälpte Östtysklands hemliga polis att sätta människor i fängelse ska avslöjas.

 228. dolf skriver:

  Gick visst inte så bra. Men jag får fixa det senare. Nu ska jag ut och rätta prov i solskenet, innan det blir för sent.

 229. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, ”Och vad tror ni händer då, när välfärdsstaten kollapsar samtidigt som aggressionerna når sin kulmen? Då lär något hända som vi också känner igen från historien – syndabockar kommer att utses…”

  Ja, och syndabockarna blir politikerna. I ett civiliserat samhälle kan de bytas ut genom val, så låt oss hoppas att det sker på ett värdigt sätt. Jag menar att det inte blir kravaller. Eller rättegångar osv. Se definitionen av folkmord på wiki: http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkmord

  Gärningarna som räknas upp i konventionen är

  2. Att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada

  3. Att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor, som är avsedda att medföra dess fysiska undergång

  Vet ni förresten att det i Lissabonfördraget står att staten har rätt att tillämpa dödsstraff mot den egna befolkningen ”i händelse av upplopp eller omvälvande händelser”. helt sjukt. Inte dödsstraff för mord, utan för protester, kravaller och upplopp. Skrämmande (måste leta upp detta, ska tom vara gömt i en fotnot!).

 230. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, vad gick inte bra?

 231. Tanja Bergkvist skriver:

  Claes-Peter mfl, åter till SD-IQ-frågan då: även om det skulle visa sig att SD-väljare har lägre IQ (som Anna ju verkar intresserad av att undersöka – under förutsättning att vi ska ha ett samhälle där IQ ska vara en faktor) så är det egentligen inget konstigt. Med lägre IQ kanske man inte kör högre studier och inte har ett välbetalt jobb och inte kan köpa sig en bostadsrätt på Östermalm – därmed tvingas man kanske bosätta sig i en mångkulturell förort, och utifrån det röstar man kanske på SD. Så – ja det är möjligt att det till största delen är en mindre bildad sk arbetaklass som röstar på SD. Varför? Pga fördomar eller en egen upplevd verklighet?

  Och förresten (till Anna) många samhällsvetare skriver ju att det är arbetarklassen som till övervägande del röstar på SD, och så är det säkert. Menar du då att de har lägre IQ? Eller hur ska vi hantera det här nu? Själv känner jag till elektriker och hantverkare som är väldigt intelligenta. Så antingen röstar mest högintelligenta på SD (inte din tes), eller så röstar de lågintelligenta på SD (din tes?) – och det är i så fall arbetarklassen som alla valforskare hävdar, som Anna då vill hävda är mindre intelligent? (Med intelligent här menar jag IQ, ursäkta slarvet)

  Jag har ingen beröringsångest ang IQ-frågan, men den ska inte kopplas till människovärdet. Men jag håller med ngn kommentator här som skrev att det vore obehagligt med IQ-tester för jobb (och ja, jag vet att dessa finns och tillämpas alltmer) – hur kan ett standardiserat IQ-test där du ska rotera figurer i huvudet avgöra om du blir en bra chef/ledare/försäljare/lärare?

 232. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ”@Galne Gunnar: ”Ju fler invandrarna blir till antalet, desto större plats kommer deras seder att ta i det svenska samhället. … Detta kommer att leda till kulturella och religiösa motsättningar med våra svenska vanor som i många fall står i rakt motsatsförhållande till de importerade inslagen.”

  Kan du ge några exempel på detta? (Och då helst inte det tjatiga exemplet om skolavslutningar, där det i huvudsakligen är svenskfödda kristendomsfientliga föräldrar som sätter sig på tvären.)”

  Här är ett exempel på motsättningar mellan olika invandrargrupper – kristna syrianer i Södertälje rycker av slöjor på muslimska flickor. Sakine Madon: Antirasisterna duckar för trakasserierna mot Södertäljes muslimer:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/26/antirasisterna-duckar-f-r-trakasserierna-mot-s-dert-ljes-muslimer

  ”muslimer flyr Södertälje. Ett exempel är Fuad som med sin familj har trakasserats, hotats och tvingats skaffa sig hemlig adress. Problemet med att muslimer trakasseras har uppmärksammats av Expo och av Sveriges Radio. Även i andra kommuner tycks det finnas liknande problem. Varför så få som intresserat sig för det? Min gissning: vänstern duckar för att de som trakasserar i Södertälje har utländsk bakgrund. Samma så kallade antirasister som letar islamofobi under minsta lilla sten bryr sig föga när muslimer inte kan bo i Ronna eller Hovsjö. Och högerdebattörer, å andra sidan, är måttligt intresserade av rasism mot muslimer.”

  Här är berättelsen: Jag tvingades flytta eftersom min familj är muslimsk http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/27/jag-tvingades-flytta-eftersom-min-familj-r-muslimsk

  ”Här, i det av kristna familjer dominerade bostadsområdet tvingades jag och min familj uppleva förföljelse och trakasserier av den enda anledningen att vi är födda muslimer. Och det hemska är att de som trakasserade oss var kristna unga män, söner till kristna föräldrar som själva flytt från etniskt och religiöst förtryck i sina hemländer. Nu trakasserar de andra människor som också flytt från religiöst förtryck. Jag är chockad över att det får ske i Sverige! Det skriver Fuad Mor, boende i Södertälje.”


  ”Situationen i Södertälje är katastrofal och varken Polisen eller Socialen orkar bry sig eftersom problemen, brottsligheten, våldet är så utbrett. Jag har många gånger önskat att jag kunde flytta från Sverige. Motsättningarna är enorma här i landet och de kommer bara att bli större med tiden. Men ansvariga politiker och myndigheter tar inte itu med problemen, som mycket snart kommer att bli om möjligt ännu mer ohanterliga.”

  och här var en motsättning mellan assyrier och syrianer: http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/05/syrianer-och-assyrier-m-ste-h-lla-ihop-i-s-dert-lje

  Och jag antar att man inte får publicera något om motsättningar mellan svenskar och andra grupper i förorterna, och därför finns inga artiklar om det i PK-media. Men berättelserna är många. Tyvärr. Man önskar att folk kunde komma överens på samma yta, men det fungerar uppenbarligen inte.

 233. Claes-Peter skriver:

  Intelligens och demokrati – jag har tyvärr följt med lite av senaste valdebatten i USA, och republikanernas kandidater är väl i samma klass som en mullah i en liten by i Långtbortistan. De hade tydligen fått gudomlig ingivelse om att våldtagna kvinnor inte kan bli gravida – inte bara dumt, utan också otäckt, för det implicerar ju att om en våldtagen kvinna blir gravid, så ville hon bli våldtagen och njöt av det. Sarah Palin har världens falkblick, som kan se Sibirien från Alaskas kust. En annan senator(?) förordade, att ifall det bildades rök i kabinen på ett passagerareflyg, så kunde de väl bara öppna ett fönster… På typ 10.000 m höjd.

  Fast låg intelligens och total frånvaro av kunskap kan ju ge samma utslag i vissa moment av en testning. Till det kommer religiöst tänkande, som kan få folk att säga de mest befängda saker. Det för ju med sig, att folk som lever nära naturen, i Kalahara eller Amazonas, förmodligen kommer att testa långt under sin verkliga IQ även om man anstränger sig att anpassa testen.

  Så man kan ju undra över dessa personer som påstår att man kan ”slå allt på Google”. För att komma på något vettigt att skriva som söksträng, så måste man väl ha vissa förkunskaper? Bara Facebook är snäll mot dem som inget vet.

  I en ”””debatt””” i ett forum i en dejtingsajt påstod någon, att om man bara är intelligent, så behövs inga kunskaper. Och det du inte vet, det kan inte skada dig. Och jag tog då som motargument, att jag redan vid ca 11 års ålder visste, att om vattnet i havet plötsligt drar sig bort från stranden, så är det ett ganska säkert tecken på att en tsunami är på väg. Och som svar fick jag då:”Påstår du att 3000 svenskar var idioter?”

  Så jag slutade att söka en möjlig partner på den sajten. Visserligen har jag inga planer på att göra några barn, men ändå.

 234. Tanja Bergkvist skriver:

  Claes-Peter, ”Fast låg intelligens och total frånvaro av kunskap kan ju ge samma utslag i vissa moment av en testning”. Så sant! 🙂 Bra att du tog upp det, ingen har nämnt denna faktor i hela IQ-debatten. Hjärnan är faktiskt plastisk, hjärnceller kan nybildas – och vi kan träna vår hjärna hela livet – glöm inte det!

 235. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, och nu senast idag blottas ju en motsättning mellan svenska muslimer:; http://www.newsmill.se/artikel/2013/05/03/det-r-dags-att-tala-om-den-sv-raste-rasismen Så att missa att det finns motsättningar idag, det går bara inte. Exemplen är många, och då ser man oftast bara de som lyfts i media. Frågan är hur och om man kan lösa dem.

 236. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, aha du menar latex? Ok då förstår jag vad som strulade. Nä, mattekommentarerna har jag inte orkat sätt mig in i – jag har ju sysslat med matte i 20 år och bloggen är ju lite en paus från den rena matematiken, som dock fortfarande ju är mitt huvudintresse. Ber om ursäkt jag inte besvarat era matematikfrågor. Är även svårt över nätet så här eftersom man måste skriva i Latex osv. Ni får helt enkelt komma och gå en kurs hos mig. 🙂

 237. dolf skriver:

  @TB
  $/latex/in$ fungerade som synes inte.

 238. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, ang din kommentar till Galne Gunnar ”Tror du att någon kommer att ta midsommarstången ifrån dig? Julskinkan? Surströmmingsburken? (Vore bra i så fall, när det gäller det sistnämnda.) Är du rädd för att en del personer äter baklava ibland? Vilken ingrediens i baklavan är det ju är rädd för?”

  Som sagt, jag tror inte han är rädd för att julskinkan ska försvinna, utan som han själv skriver – alla konflikter som uppstått och förvärras. Du sade dig inte känna till några sådana, men nu har jag gett dig ett par exempel i de senaste kommentarerna. Och då är det bara de som vågat ta steget och gå ut med eget namn och tala om det i media. Och så handlar det vidare bara om motsättningar mellan olika invandrargrupper. Mörkertalet och andra motsättningar och småkonflikter på olika bostadsorter och konflikter mellan svenskar och andra grupper finns säkert också, om man letar på nätet – eller reser runt i landet. Det är ju därför invandringen blivit näst största valfrågan efter jobben bland unga. http://www.svt.se/nyheter/sverige/migration-anses-allt-viktigare-samhallsfraga Vad annars kan det annars bero på? Vi får väl se om prof Henrik Oscarsson på SOM-institutet kan ta reda på det som han uppgett att han ska göra.

 239. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf jo jagförstod det.

  Får jag bara avslutningsvis bara säga till Anna och er andra(för jag måste diska nu) att jag tycker att Anna har en del poänger trots allt – eller låt mig uttrycka det annorlunda: jag förstår hennes resonemang och utgångspunkter. Min invändning är att Anna och andra liknande debattörer, som säkert själva är godhjärtade och förstående människor, gör det felaktiga antagandet (enligt mig, men jag önskar ju att jag har fel här) att även alla andra människor är sådana som de själva är.

  Dessa personer har jag stött på ofta i debatter inom akademin, och jag anser att det är en felaktig utgångspunkt, en naiv människosyn. Men utifrån den grundtesen så kan jag förstå hennes resonemang. Men vi har helt enkelt olika axiomsystem, dvs grundläggande antaganden om verklighetens beskaffenhet. Jag tror inte att alla människor vill gott och vill göra rätt för sig, ta hänsyn till andra, hjälpa andra och leva i harmoni med sina medmänniskor osv. Exemplen på det motsatta är helt enkelt för många, det är bara att sätta på Aktuellt en vanlig vardagskväll. Vi kan alltid hoppas på en bättre värld – men som verkligheten ser ut idag med alla konflikter och exempel på det motsatta så kan jag iaf inte argumentera utifrån grundtesen att alla människor är lika goda (som jag själv tex 😉 ).

 240. Claes-Peter skriver:

  En annan ”bias-faktor” är magiskt och religöst tänkande. Hörde om en mycket skicklig microbiolog som var kreationist! Dinosaurskeletten hamnade där de nu återfinns efter den så kallade syndafloden, då hela hopen ömkligen drunknade. För några tusen år sedan. Vad som dödade de vattenlevande kompisarna som ”svanödlor” etc framgår inte – ifall de inte har fått reträttposter i Loch Ness och Storsjön. Jag försökte räkna båtresans långvarighet – och det bör ju ha varit i månader, om jag minns rätt. Det blir ju logistikproblem att föda de djur som bara lever på levande föda. Tråkigt ochså att man inte berättade om de säkert jobbiga expeditionerna att hämta hem sengångare från Sydamerika och kängurur från Australien. Och sedan återbörda dem! Har för mig att det inte står något om växter heller – de flesta klarar inte månader under vatten. Och vattnet – var kom det ifrån, och vart tog det sedan vägen? Det rör väl sig om en volym jämförbar med vår måne?

  Jag har svårt att förstå att man kan forska på nobelprisnivå och tro på sådant, samtidigt. (Orwells dubbeltänk?) När solen och månen stod stilla i Ajalons dal för att ge israels barn god arbetsbelysning medan de ‘hämnades’ på sina fiender (dvs massakrerade dem) så måste man väl glömma saker som den kopernikanska världsbilden och Isaak Newtons forskning? Undrar hur mycket rörelseenergi som skulle omvandlas till värmeenergi? Och det krävs väl en skicklig skateboardåkare för att stå pall när marken under en går från 1600 km/h till noll?

  Så, är man ointelligent om man tror att en herde genom att lägga käppar i vattenhoarna kan förändra färgen på den boskap som senare föds? Eller finns det en intelligent dumhet, är verklighetsförnekelse dumhet, är tron på mer än en samtidig verklighet dumhet? Är tro som inte stöds utan motsägs av evidens eller vetenskap dumhet?

  Min intelligens gör tvärstopp vid strängteorin. Såg en föreläsning i SVT av Lawrence Krauss, och det är ju lite svårt att förstå krökta rum och nedsaktad tid ifall man inte har kunskaperna bakom. Och instabila vakuum som kollapsar och bildar materia? Men när man tar till fler dimensioner än fyra, så uppstår det ett knakande ljud i skallen, som av trämask typ husbock i gamla hus.

  P.S: Våra antedivulianska förfäder måste ha haft det lite jobbigt att freda sig mot T-rex & Co. med stenyxor och träspjut?

 241. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, såg din blogg nu http://entrevligtjej.wordpress.com/ ska försöka leta upp inlägget om jämställdhet du länkade till (har så många kommentarer här att jag inte hittar det igen). Ser att du också är kattmänniska 🙂 Eller det där lät kanske lite fel, jag menar kattälskare. Så du har spetsnosar ( http://entrevligtjej.wordpress.com/2013/04/23/jasa-det-passar-inte/img_1960-ed/) medan jag har plattnosar ( https://tanjabergkvist.wordpress.com/about/tommy/ ):-) Är din katt Turbo bortsprungen? Beklagar verkligen isf 😦 (verkar vara efterlysning på bloggen). Vet man numera kan inoperera chip i nackskinnet på katter, fast har inte gjort det på mina eftersom det är innekatter.

  Men nu ska jag leta efter det inlägget du tipsade om, ser du iaf har en kategori ”Kvinnor och män” så det borde ju vara där? http://entrevligtjej.wordpress.com/category/kvinnor-och-man/ Ska kolla men sen måååste jag diska 🙂 Och ni får avsluta era diskussioner idag för imorgon kommer ett nytt inlägg! Anna, vilken artikel var det om jämställdhet du gav länk till förut? Ge gärna länken igen.

 242. Tanja Bergkvist skriver:

  Ha ha men grattis Dolf!!! 🙂 Grejen är nu att du måste lära dig alla kommandon till matematiska symboler. var god läs klassikern The not so short introduction to LaTex: http://www.cs.duke.edu/courses/fall03/cps260/notes/lshort.pdf Tar enligt uppgift 129 minuter. men du behöver ju bara titta på de sidorna som innehåller symboler – är ganska få sidor.

 243. elwee skriver:

  Nej Tanja, jag tar inget ur luften utan vet att jag läst att det är svårt att upprätthålla en demokrati redan när landets genomsnittliga IQ understiger 90.
  När det gäller ”70” så finns dock en annan betydelse i Sverige. Det är när du inte når upp till det som du betraktas som utvecklingsstörd.

  Just nu hittar jag inte uppgiften om demokratin och kommer inte ihåg var jag läste det eftersom det var ett tag sedan och jag läser tiotals sidor om dagen … så snart jag hittar det så lägger jag in länken.
  Letade dock lite och hittade bl a detta:
  http://www.examiner.com/article/having-high-intelligence-nurtures-democracy-but-not-vice-versa

  ”Democracy, according to this study, is dependent on factors within a specific country and on cognitive abilities of its citizens. If such conditions that make democracy possible are missing, then it is extremely difficult to export democracy from outside(see current situation in Afghanistan and Iraq for example). Democracy is not just a name for particular political institutions but more a way of being and cogitating. ”

  Här nämns Afganistan och Iraq som ligger på 83, respektive 87.

  Sedan hittade jag detta:
  http://www.psychologytoday.com/blog/the-scientific-fundamentalist/201005/iq-and-the-values-nations

  ”The average intelligence of the population is the strongest determinant of its level of religiosity. Each IQ point in average intelligence, for example, decreases the percentage of the population who believe in God by 1.2%, and the proportion of people who consider themselves to be religious by 1.8%. Average intelligence singlehandedly explains 70% of the variance in how important God is in different nations.”

  Det var med ett litet leende jag läste detta.
  Eftersom jag är uppvuxen i bibelbältet så behövde jag inte bli speciellt gammal innan jag insåg att gudar, profeter och deras släktingar bara är låtsaskompisar för vuxna.
  Det är karaktärsdanande att som ung på 60-talet berätta detta för folk strax söder om Jönköping och sedan stå för det 🙂

  Sååååå, om Sveriges medel-IQ sjunkit med två steg så innebär det att religiositeten ökat 2,4 %! (Tanja, man får väl vara linjär i ett sådant relativt litet intervall?)

  Undrar om just 2.4 % (eller eventuellt 3.6 %) korrelerar med några andra fenomen i landet …

  Denna var också lite kul:
  http://www.psychologytoday.com/blog/the-scientific-fundamentalist/200810/two-logical-fallacies-we-must-avoid

  The moralistic fallacy implies:
  “The Western liberal democratic principles hold that men and women ought to be treated equally under the law, and therefore men and women are biologically identical and any study that demonstrates otherwise is a priori false”

 244. dolf skriver:

  @TB
  Ja, du hade med en backslash för mycket.
  ”bara titta på de sidorna”, vad tror du om mig egentlgen?

 245. elwee skriver:

  @ dolf och Tanja
  Jag letade också efter $\latex\in$ fast jag kollade bara i ett antal altkodstabeller och då helt utan lycka.
  Det finns nog i MathCad så jag kanske skulle ha kollat där och klippt och klistrat …

 246. elwee skriver:

  \in ?

 247. dolf skriver:

  @elwee
  det skall inte vara någon backslash efter inledande $ (och eventuellt behöver en space läggas till efter ”latex”)

 248. Anna skriver:

  Ok, vi har ett digert arbete framför oss i kväll!

  @Torbjörn skriver:

  ”Däremot har media pekat ut SD:s väljare som lågutbildade i andemeningen att det bara är dumskallar som röstar på dem. Förvånar det när 70% av journalistkåren sympatiserar med (mp) och (v), dvs två SD-hatande partier?”

  Precis så. Och där har du anledningen till att jag inte vill vara med och peka ut somalier tillsammans med ett gäng Sverigedemokrater. Era motiv är nämligen inte ett dugg ädlare. Men du medger alltså själv att man kan hänvisa till ”forskningsresultat” i syfte att att få peka ut, förnedra och diskriminera en viss grupp?
  Bra i så fall, för det är det jag hela tiden försökt förklara här.

 249. Anna skriver:

  @Torbjörn: Ok, nu har vi helt slutat diskutera sakfrågan och du försöker samla ett gäng omkring dig för att håna ”vuxendagisfröken” som är ” von oben”.
  Tack och hej, Torbjörn!

 250. Anna skriver:

  @Tanja: Du skrev:

  ”Helt korrekt. Och när Anna skriver ”En gammal kristen, för att inte säga svensk värdering, är att inte göra mot andra det du inte vill att man ska göra mot dig. Jag tycker vi ska hålla på våra svenska sedvänjor.” så visar ju bara det att det finns skillnader mellan folkgrupper, denna sedvänja är tydligen då svensk. Är det rasism av Anna att påtala denna sedvänja, och peka ut den som kristen och svensk? Om det nu stämmer som du (GG) skriver att Annas inställning är att det är rasism att påpeka skillnader mellan olika folk, så är hon ju själv ute på hal is. 😉 ”

  Jag tror du missförstod lite när jag raljerade över ”de svenska sedvänjorna”. Denna sedvänja, som ju egentligen inte är en sedvänja utan en inställning till andra människor, finns givetvis inte bara i Sverige, men för somliga här tycks det vara väldigt viktigt med detta med svenskhet så jag försökte så att säga ”anpassa mig” till tonen här.

  För mig ser det väldigt konstigt ut när du skriver att ”då är hon ju själv ute på hal is!” med ett smileytecken efter. Vill du diskutera en sakfråga eller vill du hitta anledningar att få skriva ”smileys” till dina meningsfränder i er samhörighet när det gäller vad ”dum hon är den där Anna!”?

 251. Anna skriver:

  @Tanja: Det du gett exempel på handlar om konflikter mellan olika invandrargrupper, och inte det som jag svarade på, nämligen yttrandet:

  ”Ju fler invandrarna blir till antalet, desto större plats kommer deras seder att ta i det svenska samhället. … Detta kommer att leda till kulturella och religiösa motsättningar med våra svenska vanor som i många fall står i rakt motsatsförhållande till de importerade inslagen.”

  Jag har överhuvudtaget varken skrivit om eller tagit upp konflikter mellan olika invandrargrupper. Bara hävdat att dessa gruppers sedvänjor och högtider inte är ett hot mot julskinkan. Jag har visserligen inte bott eller ens varit i New York, men vad jag förstår där kan man enas om det amerikanska SAMTIDIGT som en går hem och firar Bar Mitzvah, en annan Ramadan och en tredje kristen påsk. Man har vissa saker som man enas kring, andra som är privata men som faktiskt inte ”stör” någon annan.

  Mina eritreanska elever berättar också att man i Eritrea ”går på” varandras högtider, dvs muslimerna firar jul tillsammans med sina kristna vänner och de kristna besöker Ramadan-fester.

  Svårare än så behöver det inte vara.

 252. Anna skriver:

  @ Tanja. Ja när det gäller vår kärlek till katter (och hundar för min del) och vår syn på undervisning verkar vi kunna enas, där sympatiserar jag helt med din hållning.
  Ja, Turbo försvann när han passades av mina föräldrar en helg när jag låg på sjukhus. Båda katterna är innekatter, och Turbo har så lite päls att inte heller klarar eller vill vara utekatt. Han är chipmärkt i nacken (inte något nytt, har funnits sedan många år tillbaka, Turbo är 10 år) – även en innekatt kan plötsligt komma i en situation då det är viktigt att den är märkt, t ex om du blir sjuk och en annan person passar katten. (Fast i mitt fall har det ju inte hjälpt….) För jävligt känns det i alla fall (och ja, vi har gjort ALLT när det gäller letande, efterlysningar osv och gör fortfarande trots att han nu varit borta ett år.)

  Länken du efterfrågade är:

  http://entrevligtjej.wordpress.com/2013/03/14/nu-maste-jag-bade-skriva-och-fraga-om-jamstalldhet-igen/

 253. Anna skriver:

  Till alla er alla:
  Min första kommentar handlade om ”genusfrågan” eller rättare sagt, om yrkesval bara har med kön att göra, samt ifrågasatte den om ”genuspedagogerna” verkligen var ett stort problem i det verkliga livet för er som skriver här. Detta ledde till en oändlig radda kommentarer där jag måste förklara varför jag tycker det är fel att tilldela olika raser, eller etniska grupper om man så vill, olika negativa egenskaper. Helt enkelt varför jag är emot rasism, för det är just detta som är den ursprungliga definitionen av rasism. Jag försökte exemplifiera min ståndpunkt genom att vända på det hela, och att i stället för somalier peka ut Sverigedemokrater på samma sätt. Ingen verkade förstå vad jag menade – eftersom man var övertygad om att man själv var ”intelligentare än genomsnittet”. Dessutom användes information om Sverigedemokraters brist på högre utbildning som en anledning för journalister att peka ut dem som dumskallar, skrev någon. Tror det var samma någon som tidigare kritiserade mig för att jag inte betrodde andra människor när det gäller att kunna hantera information (om den påstådda ointelligensen hos somalier) på ett sakligt och bra sätt… För er är det en ”sanning” att somalier är på ett visst sätt, för andra är det en ”sanning” att Sverigedemokrater är dumskallar. Det sista tycker ni är ”jätteorättvist” och troligen helt felaktigt medan ni vill få fortsätta att framhålla era egna negativa åsikter om andra som ”sanning”.

  Tyvärr slutade inte det hela med att handla om denna fråga Jag beskylldes för att vara en dålig svensklärare, att bo i fel område och ”predika mångkulturalism” och någon föreslog att jag inte skulle få yttra mig här alls.

  Diskussionen är därför inte meningsfull längre. När jag ger mig in i en bloggdebatt vill jag diskutera sakfrågan i fråga, och då helst slippa få ett ton beskyllningar för än det ena, än det andra
  i meterlånga uppsatser av personer som inte vet ett dugg om mig mer än att jag är sfi-lärare, bor i Bromma och inte håller med om de generaliserande och negativa påståenden som riktats mot somalier i detta inlägg.

 254. Lennart W skriver:

  Galne Gunnar, är det som en del i din strategi för att rädda de redan existerande invandrarna som du ibland publicerar videos där du på typiskt avpixlatmanér ironiserar om ”svenska” brottslingar med bild som bevisar att de nog iaf inte har 100% vikingablod? Och så skriver du ”ni som gillar invandrare och vill ha dem kvar i landet”, av vilket förstås följer att du själv inte gillar invandrare och inte vill ha dem kvar dem i landet. Men det är väl också bara för att försvara dem va? Om du nu tänker svara på det här, så snälla, använd iaf inte ordet logik som om det skulle vara din egen paradgren.

 255. QED skriver:

  Norsk hjälparbetare om tiggareliten från Rumänien

  ”- Det er de sterke som kommer. De svake sitter igjen i Romania uten mulighet, eller ønske, om å dra for å tigge. Den siste tiden har jeg sett flotte boliger, nei slott, som skyter opp i fattige deler av landet. Mye av dette er finansiert av pengene som de får fra Norge, sier hun til avisa.”

  http://www.dagbladet.no/2013/05/04/nyheter/romfolket/rumenia/romenia/romania/27003902/

 256. QED skriver:

  Alla kan enas om att katter är gulliga och att de inte bryr sig mycket om våra politiska åsikter:

 257. dolf skriver:

  @Anna
  Vet inte om du fick något svar på din ursprungliga fråga om huruvida yrkesval handlar om kön och om det var ett problem med genuspedagoger. Men jag ska försöka besvara den så vettigt jag kan i alla fall.
  Först vill jag klargöra att jag själv skiter fullständigt i debatten om social miljö kontra biologiskt arv (eller om det finns en tredje komponent i dett att människan är en andlig varelse, en synpunkt jag i dagens Sverige känner mig ganska ensam om att förfäkta). För mig handlar det om att människor skall få träffa sina egna val utan pekpinnar eller styrmedel från staten eller andra grupperingar. Om valen har sin grund i arv, miljö eller något annat har bara betydelse om man vill manipulera och styra individen. Eftersom jag inte är intresserad av kontrollera människors liv, saknar frågan om arv och miljö betydelse i sammanhanget.
  Jag är dock övertygad om att om man släppte all politisk styrning och lät människor välja själv skulle vi få ett utfall där vissa yrkesgrupper har en jämn könsfördelning medan andra yrkesgrupper skulle ha en krafit obalans. Och jag är också ganska övertygad om att vi skulle få en mycket högre andel hemmafruar än vi skulle få hemmapappor. Inte för att det ska vara så, utan för att vi överlag är så. Men som sagt, i min värld står det var och en fritt att välja, de som vill annama de traditionella könsrollerna är fria att göra så, de som väljer att bryta mot könsrollsnormera är fria att göra så. Men oavsett vad som väljs skall det vara indivdens eget val. Inte statens. Och idag sker en omfattande politisk manipulation med skatter, avgifter, bidrag, ledighetsfördelning etc., där det ekonomiskt är väldigt svårt att gå sin egen väg. Eftersom du är tvingad att betala barndagvård via skattesedeln är du ju praktiken hindrad från att lösa problemet på ditt eget sätt (om den offentliga sektorns barndagvård inte passar) eftersom du då får en dubbel börda Du tvingas att stå för en barndagvård du inte använder medan du samtidigt tvingas ta det ekonomiska ansvaret för den barndagvård du själv valt. För att ta ett exempel på effekten av politisk styrning.

  Punkt 2. Om genuspedogiken är ett problem i det verkliga livet. För de flesta torde det inte vara det. Men det är heller inte relevant. För att ställa det på sin spets, mord är inte ett problem i det verkliga livet för de flesta människor, men för den sakens skull låter vi inte (förhoppningsvis) mördare springa fritt och härja.
  Kvotering är inte ett problem för de människor som har en fast anställning och inte har några planer på att byta arbete. Vilket även i dagens taskiga världsekonomi är den stora majoriteten av människor. Så de flesta berörs då inte personligen om man inför kvotering. Men för de som berörs kan det vara en livsavgörande fråga.

  Likaså lär den stora majoriteten av män aldrig bli anmälda för våldtäkt. Så även om man skulle införa omvänd bevisbörda i domstolar (vilket jag inte ser som helt osannolikt kommer att hända om feminismen vidmakthåller sin starka position i politiken) drabbas de flesta män aldrig. Men de som drabbas, drabbas desto värre.

  Och så är det på punkt efter punkt, när man börjar ingripa i människors liv och leverne. Det skapar dessutom ett klimat där man alltmer känner sig tvingad att se sig om över axeln.

  Nyligen kom det ju förslag från en nordisk konferens i Norge (där bland annat Sveland deltog) om att man vill kriminalisera kritik av feminsmen.

  Så hur långt skall vi låta feminsm och genusismen gå i vårt samhälle.

  Genusvetenskapen bygger på idiologiska grunder, den är allt annat än en empiriskt belagd vetenskap. Samhällsbygge måste göras enligt fastställda principer precis som brobyggen. Brobyggar bygger inte efter vad de tror och tycker, utan baserat p teknisk erfarenhet och fysikaliska lagar. Gjorde de inte det skulle det vara förknippat med livsfara varenda gång man gav sig ut på en bro. Ett samhälle som höftas ihop med allehanda ideologier som bygger på personliga subjektiva åsikter är lika illa som en bro som höftas ihop baserat på allehanda ideologier som bygger på personliga subjektiva åsikter.

 258. Galne Gunnar skriver:

  @ Lennart W:

  Det där var det mest korkade och ologiska jag har läst på bra länge, och då har jag ändå läst en hel del riktigt blåsta kommentarer.

  Lycka till!

 259. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, \in är kommandot för ”tillhör” (att något ligger i en mängd, tex så är 4.3 ett reellt tal och då kan man skriva 4.3\in\mathbb{R}

  Dolf, ja så är det, spece efter latex och inget \ framför det. Ska ni börja med LaTex nu och glömma genusvansinnet eller? 🙂

  QED, jo mina katter bryr sig om mina politiska (genus)åsikter – varje gång jag sitter vid datorn hoppar de upp och släpper hår så att musen inte funkar, trampar på tangentbordet så att förnster stängs ner, och rent allmänt tycker de att jag borde kela med dem hela dagarna istället. När jag inte måste köpa kattmat eller släpa hem kattsant vill säga.

 260. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, tack för länkar. Har printat ut dem för hinner inte läsa nu. Tar fasta på dina citat bara:

  ””Democracy, according to this study, is dependent on factors within a specific country and on cognitive abilities of its citizens. If such conditions that make democracy possible are missing, then it is extremely difficult to export democracy from outside(see current situation in Afghanistan and Iraq for example)”

  Men man ska notera ”factors within a specific country” här. I Afghanistan och Irak, som jag sett ett antal dokumentärer om, så finns en utbredd korruption. USA (!) erkände just (se nyheterna) att de var den enskilt största anledningen till denna korruption – de köper krigsherrar som ger info om talibaner osv. Sedan har vi opiumodlingarna som påverkar, inte bara möjligtvis IQ:n då utan enl en TV-doku nyligen (Afghanistan) så uppstår stora konflikter kring dessa opiumodlingar, för dem som odlar handlar det om att försörja sig. Det är väldigt många faktorer som spelar in, även klimat som kan leda till undernäring osv – det påverkar både IQ och intresse av demokrati eller inte, har man inte mat på bordet har man annat att tänka på.

  Ang det där om religiositet så var det nytt för mig. Jo du kan dra den där slutsatsen om du vill. 🙂 Min personliga erfarenhet är iaf att troende är mer trygga, klarar motgångar och sorg bättre, bygger gemenskaper som stärker sammanhållningen osv – jag tror det finns en evolutionär fördel att vara troende på det sättet, så det är nog ingen slump att människor världen över tror på sina gudar. Jag önskar faktiskt att jag vore troende, men det har tyvärr inte lyckats, knappt ens på ödet eller att det finns en mening med allt har jag lyckats övertyga mig om, och ser med avundsjuka på mina vänner som är alldeles övertygade att allt har en djupare mening. Även mitt bloggande enligt dem en del i något större. 😉

 261. dolf skriver:

  @TB
  Risk för det (lägga ner genus och köra LaTex). Det är liksom roligare. Jag är lite nördig när det gäller olika språk (med vilket jag menar Perl, C++, Prolog, Ml, assembler, Reguljära uttryck osv. Inte franska och tyska). Fast har inte pulat med det på jättelänge (snyft).

 262. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna tack för länken, läst nu. Det är bra saker du skriver. Citerar inlägget här: http://entrevligtjej.wordpress.com/2013/03/14/nu-maste-jag-bade-skriva-och-fraga-om-jamstalldhet-igen/

  ”Jag förstår inte. Jag läser på så många olika ställen, i bloggar och artiklar, kritik av att vi ”i Sverige försöker skapa ett enda kön, i stället för att bejaka könens olikheter”. Jag förmodar att det är hen-ordet som spökar till stor del, men det verkar inte vara den enda förklaringen. (Problemet kan också vara att jag har en tendens att leta upp sådana artiklar av någon outgrundlig anledning.)

  Men jag förstår inte vad de menar. I alla fall inte när det gäller kvinnorna. Aldrig under de senaste decennierna har väl svenska tjejer och kvinnor varit så ”brudiga” som nu? När jag var ung gick vi minsann inte på manikyr varje vecka och satte in löshår och rakade oss överallt och opererade brösten och köpte nya Louis Vuitton-väskor eller imitationer av sådana varje månad! I alla fall inte så många av oss.

  Och kan man beskylla dagens kvinnliga bloggare för att inte vara ”tjejiga” så det räcker?! Jag ser ett frossande i smink, kläder, inredning och bakandet av cupcakes överallt, på bloggar, i kvällstidningsbilagor, i TV-program och i vecko- och månadstidningar. Jag ser heller inget problem med att många tjejer och kvinnor har dessa intressen.

  Men jag undrar fortfarande – VAR, förutom hen-ordet och att man vinnlägger sig om på en del förskolor att uppmuntra barnen till icke köns-stereotypiska val, ser man detta skapande av ett enda kön? Jag förstår faktiskt inte det.

  Men jag blir en aning provocerad när någon skriver att man borde ”bejaka könens olikheter”. I alla fall tills den som skriver detta ger exempel på vad det är man ska bejaka och vilka olikheterna är. Även om jag är den första att hålla med om att könen generellt sett uppvisar vissa skillnader. Jag undrar bara vad det är vi ska ”bejaka” på ett annorlunda sätt än vi gör nu.”

  Instämmer verkligen att den överdrivna utseendefixeringen är skadlig och att dagens unga tjejer måste hitta mer meningsfulla intressen (många har det, men inte alla), och här har bla skolan och civilsamhället en viktig roll att spela. Det är något som inte stämmer. Det här extrema behovet av att synas och bli bekräftad har även tagits upp av överläkaren och psykiatern och samhällsdebattören David Eberhard, som i sin bok ”I trygghetsnarkomanernas land” konstaterar att ”något hänt med 70-talisterna och framåt”. och det som hänt är att dessa sattes på dagis vid ett års ålder eller tidigare, föräldrarna var upptagna med sin karriär, och när barnen blir äldre kommer de här beteendena (som dessutom uppmuntras av all media idag) – så jag förstå definitivt ditt inlägg. Och paradoxen.

  Men jag har svar på din fråga iaf :-). Denna ”Men jag undrar fortfarande – VAR, förutom hen-ordet och att man vinnlägger sig om på en del förskolor att uppmuntra barnen till icke köns-stereotypiska val, ser man detta skapande av ett enda kön? Jag förstår faktiskt inte det.”

  Jo, på de genusvetenskapliga institutionerna, som sedan spriderr sin forskning till det politiska och utbildningsväsendet (det finns skolböcker i genusvetenskap idag för högstadiet där man påstår att könet är en konstruktion och att det egentligen inte finns några kön på det sätt vi trott hittills), det är ju om detta jag skrivit så mycket, se tex kategorin (till höger på bloggen) ”Dagisgenus”. Man arbetar aktivt på att lära de unga att det inte finns några kön i egentlig mening, samtidigt som en annan aktör (kommersiella intressen och media -som OCKSÅ för övrigt parallellt lyfter fram genusveterans tes om att inga kön existerar – eller ett kön om man så vill, en människa, eller oändligt många kön – andemeningen är densamma). Se regeringsuppdraget här: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Forordning-199761-om-ett-se_sfs-1997-61/

 263. Tanja Bergkvist skriver:

  Släppte denna kommentar för en halvtimme sen, men råkade släppa den i ”Kontakt”-sidan pga jag inkluderade den i ett svar som inkom där. Så nu postar jag kommentaren i rätt inlägg:

  Anna, ”Detta ledde till en oändlig radda kommentarer där jag måste förklara varför jag tycker det är fel att tilldela olika raser, eller etniska grupper om man så vill, olika negativa egenskaper.. För er är det en ”sanning” att somalier är på ett visst sätt, för andra är det en ”sanning” att Sverigedemokrater är dumskallar. Det sista tycker ni är ”jätteorättvist” och troligen helt felaktigt medan ni vill få fortsätta att framhålla era egna negativa åsikter om andra som ”sanning”. ”

  Negativa egenskaper är en tolkningsfråga – om du tycker att lägre IQ ska ses som negativt så får det stå för dig (våra katter har ju definitivt lägre IQ än oss som sagt, och ändå värderar vi dem mkt högt), men om du här syftar på andra egenskaper/”på ett visst sätt” som Galne Gunnar eller någon annan skrivit om så får de själva utveckla det (om det inte redan är gjort). Ang SD och dumskallar och ”sanning” som du skriver om, så är skillnaden här, att det finns ingen forskning på SD-väljarnas IQ, bara spekulationer från statsvetare, däremot refererar ju de du debatterat IQ med till mångårig forskning och någon lade upp denna länk http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality Tycker inte heller det är trevligt att titta på sådana tabeller, men uppenbarligen har ju IQ-forskare fått dessa resultat publicerade i vetenskapliga tidskrifter osv, och som de (Galne Gunnar el var det Torbjörn, elwee el ngn annan?) skrev så var det ju inte deras (hans) egna åsikter om IQ, utan forskares forskningsresultat de (han, orkar inte skrolla 200 kommentarer för att kolla vem det var) refererade till. Men, om du med ”negativa egenskaper” inte nu menade just IQ-frågan, så är hela denna kommentar från min sida irrelevant, och du kan bortse från den. Vet inte exakt vad du avsåg med de negativa egenskaperna. Om det var brottslighet så finns ju statistik att tillgå från BRÅ och även det är ju forskningsresultat. Men du får förtydliga vad du menar så får den som känner sig träffad svara, om det inte redan gjorts, har inte lagt på minnet allt som skrivits. Negativa egenskaper enligt mig kan jag tycka den har som begår hemska brott och skadar andra, inte en folkgrupp som helhet, utan individer, Var och en är själv ansvarig för sina handlingar (visst spelar omständigheter också roll, men ska det användas som huvudsakligt argument så kan alla svära sig fria från allt – vi är alla offer för yttre omständigheter under hela livet).

  ”Jag tror du missförstod lite när jag raljerade över ”de svenska sedvänjorna”. Denna sedvänja, som ju egentligen inte är en sedvänja utan en inställning till andra människor, finns givetvis inte bara i Sverige, men för somliga här tycks det vara väldigt viktigt med detta med svenskhet så jag försökte så att säga ”anpassa mig” till tonen här. För mig ser det väldigt konstigt ut när du skriver att ”då är hon ju själv ute på hal is!” med ett smileytecken efter. ”

  Ja faktiskt, jag upplevde inte den texten som raljerande från din sida, och vad jag då menade med ”hal is” var ju att du genom att tilldela kristna svenskar egenskapen att behandla andra människor så som man själv vill bli behandlad, och med tanke på din (icke-)syn på svenskhet i debatten här, därmed indirekt sagt att (vissa, några, alla?) andra folkgrupper då inte skulle besitta detta karaktärsdrag. Men som sagt, om du raljerade/ironiserade så förstår jag. Jag trodde du menade det du skrev.

  Nåväl, trevligt vi är överens om katter och undervisning iaf – inte minst det senaste, som ju är viktigt för hela samhällsutvecklingen, medan katterna bara är för vårt eget personliga nöje och behov av att ta han om djur 🙂 är det en genusgrej förresten? Är det fler kvinnor än män som har katter? Skulle inte förvåna mig. Och säkert fler män än kvinnor som har hund, eftersom man ju kan styra hundar och befästa sin makt 😉 medan katter inte lyder för ett öre. Men om Turbo är chipmärkt – då borde han väl gå att spåra? Fungerar inte chipmärkningen? Tack för länk till det efterfrågade inlägget, ska kolla i em!

  ”Mina eritreanska elever berättar också att man i Eritrea ”går på” varandras högtider, dvs muslimerna firar jul tillsammans med sina kristna vänner och de kristna besöker Ramadan-fester. Svårare än så behöver det inte vara.”

  Nej, du har helt rätt – faktiskt behöver det inte vara svårare än så. men varför fungerar detta inte i Sverige? (ang mina länkar till Newsmillartiklarna). och ang det du efterfrågat – de andra motsättningarna, så kanske inte dagspressen är så intresserad av att publicera sådan historier, men de finns. Vill inte länka till en massa obehagligheter här. I vilket fall – återupprepar vad jag skrev innan, tror inte det är julskinkan Galne Gunnar upplever som hotad, utan svenskars trygghet (varför flyr alla svenskar de mångkulturella förorterna? Jag vet inte, men du kanske har ett svar som inte går ut på upplevd otrygghet) och även demokratin tror jag han (GG) tog upp. Vad jag läst så vill 40% av muslimerna i Storbritannien ha sharialagar enligt en opinionsundersökning, och jag tror det är sådant Galne Gunnar är mer insatt i än vad jag är, men han får själv svara på vad han menar.

 264. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf & Anna, ang genuspedagigik och yrkesval. Måste ta detta kort nu. Sammanfattningsvis är det så här i genussamfundet: en kvinna som väljer att bli brandman agerar utifrån fri vilja och har brutit sig loss från patriarkala strukturer. En kvinna som vill bli sjuksköterska är istället offer för patriarkala strukturer och har inte agerat utifrån fri vilja.

  De har dock delvis insett problematiken med att resonera så, och därför anser sig genusforskarna vara förutbestämda att definiera och utröna den tusenåriga frågan om fri vilja.

  Se gärna mitt inlägg ”Radiodebatt och varning för att ”råka” förmedla något till sina barn”
  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/05/15/radiodebatt-och-varning-for-att-raka-formedla-nagot-till-sina-barn/

  Man anser det vara ett genusvetenskapligt problem detta med vad som är en kvinnas äkta fria vilja och tankar, och vad som är en internalisering av patriarkatets värderingar (från Svensk Kärnbränslehantering AB:s genusbilaga till årsboken 2008):

  ”Internalisering kan sägas innebära en inkorporering av externa värden – att kvinnan som individ tar in någon annans värderingar i sitt eget värdesystem och ersätter sina egna värderingar med någon annans. Hur detta empiriskt beläggs och teoretiseras kring, är en av de stora utmaningarna för kvalitativ genusteoretisk och feministisk forskning. Är ett handlingsmönster ett ”sant” handlingsmönster hos en individ eller är det internaliserat?”

 265. Galne Gunnar skriver:

  @ Tanja B:

  ”som vanligt satte jag dig på plats! 😉 ”

  Ja, du satte mig på plats – i din fantasi,
  men sen vaknade du upp…
  och då satte jag dig på plats – i verkligheten! 😉

  ”Fråga vem som helst med tillräckligt hög IQ – tex dig själv. 😉 ”

  ”Galne Gunnar har för övrigt ingen ”obehaglig människosyn” vad jag kunnat se hittills.”

  Ditt lilla charmtroll! Du känner igen kvalitet! Det visar ju bara hur smart och perceptiv du är! 😉

  ”Ja, och syndabockarna blir politikerna. I ett civiliserat samhälle kan de bytas ut genom val, så låt oss hoppas att det sker på ett värdigt sätt. Jag menar att det inte blir kravaller. Eller rättegångar osv.”

  Javisst, politikerna har mycket att stå till svars för, men jag anser även att vi i befolkningen behöver se vår egen roll i förfallet. Vi är alla ansvariga för att vi låtit denna destruktiva utveckling äga rum, och vi behöver lära oss av det och bättra oss så att vi inte upprepar samma misstag i framtiden.

  Men vad tror du om det jag skrev om att invandrarna kan bli syndabockar? Ska jag tolka ditt svar som att du inte ser det som någon risk alls? Liten risk? Själv så ser jag en ganska stor risk för det, då det finns en ansvarslös retorik som ofta målar upp bilden av att ”invandrarna urholkar välfärden”. Och visst stämmer det att invandringen kostar. Enligt ekonomidocent Jan Tullbergs beräkning så kostar invandringen 110 miljarder per år, men detta är endast 3 procent av BNP, och det är knappast att urholka välfärden.

  Så jag ogillar denna felaktiga bild som pumpas ut av somliga opinionsbildare, och tror som sagt att den kan göra skada i förlängningen. I synnerhet då den genomsnittlige svensken verkar inbilla sig att bara vi stoppar massinvandringen så kan vi gå tillbaka till 60-talets sossesverige där välfärden regnar över folket. Dessa sovande individer kommer att bli jävligt sura när de brutalt blir uppväckta av att de t.ex. betalat in till ett pyramidspel (pensionssystemet) för att sedan inte få ett öre tillbaka ifrån det.

  Och vid det laget så har de blivit matade med att ”invandrarna urholkar välfärden” under en väldigt lång tid…

  Dina tankar?

 266. elwee skriver:

  @ Tanja
  Jodå, jag vet vad /in är rent definitionsmässigt (man stöter ju på det mer än en gång på sin väg mot Laplace-transformationer och Nyqvist-kurvor) men jag hittade inte tecknet som alt-code.
  Skrivet i enlighet med tips från dolf får vi se om det fungerar när jag skickar messet. Tydligen fungerar \in på vissa URL:er, men de kanske har laddat ner något program för att tolka latex och kanske jag behöver göra det också fr att det ska fungera generellt. Behöver nog kolla upp det. Kul funktion.

  Just det du skrev om IQ för olika länder och forskning, relativt det underlag som MSM har i sina utsagor om (sd) gjorde att jag slapp skriva detsamma. 🙂
  Det är uppenbarligen ett minerat område, mycket värre än att bedriva forskning om ärftlighet för blödarsjuka och liknande, trots den föreliggande likheten att det inte är något man som individ rår över.
  Spontant kommer jag att tänka på att det funnits tider när de som sa att jorden roterade runt solen blev halshuggna. Det blir det inte idag, i Sverige
  http://www.familjeliv.se/Forum-26-66/m60232526.html

  Sedan vet jag också att IQ-nivåns relation till demokrati i den bifogade länken var en delmängd. Men extrem religiositet och korruption är också kopplade till ett lands medel-IQ så den kommer in och påverkar från många håll.

  @dolf
  Tack för tipset om \in . Det syns ovan om det fungerade 🙂
  Sedan när det gäller det tidigare om S=1/N så behöver du bara lägga till att det också gäller att S=1/¶.
  Därmed finns det fler S än N.

 267. Lennart W skriver:

  Galne Gunnar, nu undviker du frågan. Hur får du ihop det där egentligen?
  1. Dina videos där du talar om ”svenska” brottslingar tillsammans med bild som visar att de eller iaf deras föräldrar sannolikt är invandrare från något utomeuropeiskt land
  2. Ditt försök här till att framstå som att du egentligen försvarar de invandrare som vi redan har
  3. Det du skrev: ”NI som gillar invandrare och vill ha dem kvar i landet”

  1 och 3 går förstås att förena. 1 är rasistisk, medan 3 ”bara” är invandrarfientlig (och inte ”bara” ”invandringskritisk”). Men hur får du ihop det med 2?
  ”Korkat” är nog faktiskt bra beskrivande ord i sammanhanget. Hur har det med ditt IQ egentligen?

 268. Lennart W skriver:

  Mitt eget IQ är 138 enligt ett sånt där gratistest. Fast då skryter jag nog i så fall hellre om att jag är fil dr i teoretisk fysik.

 269. Anna skriver:

  @Dolf: ”Jag är dock övertygad om att om man släppte all politisk styrning och lät människor välja själv skulle vi få ett utfall där vissa yrkesgrupper har en jämn könsfördelning medan andra yrkesgrupper skulle ha en krafit obalans. Och jag är också ganska övertygad om att vi skulle få en mycket högre andel hemmafruar än vi skulle få hemmapappor. Inte för att det ska vara så, utan för att vi överlag är så. Men som sagt, i min värld står det var och en fritt att välja, de som vill annama de traditionella könsrollerna är fria att göra så, de som väljer att bryta mot könsrollsnormera är fria att göra så. Men oavsett vad som väljs skall det vara indivdens eget val. Inte statens.”

  Jag håller med, men inte helt. Jag skulle önska att det var upp till var och en hur man fördelar föräldraledigheten. Men som det var förut så hade familjerna I PRAKTIKEN inget val – den man som tog bara en månads pappaledighet förlorade sin möjlighet till karriär och vad jag har hört hånades av sina chefer. Och det förlorade givetvis hela familjen på i form av förlorad inkomst. Pappamånaderna har hjälpt till att normalisera att män faktiskt också kan vara hemma med barn – han är ju tvungen och kan därför inte bli beskylld för att vara ointresserad av karriären. Samtidigt så är det något mindre ”oekonomiskt” att anställa en kvinna i fertil ålder jämfört med att anställa en man (även om hon vabbar och är barnledig mer). Men skillnaderna har i alla fall utjämnats lite där.

  Jag menar alltså att valfriheten i praktiken inte heller fanns förut. Samtidigt som jag förstår att man vill välja själv. Kanske kan den nu lagstadgade normalisera ett fritt val att pappan också är föräldraledig, så att man i framtiden kan ta bort denna lag.

  Annars har jag inte så mycket mer att tillägga om det du skrev.

 270. Anna skriver:

  @Dolf: Jo förresten. När det gäller hemmafruar. Även här handlar det väl om ekonomi, precis som i barnledighetsfrågan. En kvinna kan visst få vara hemmafru om hon vill – men jag ser det som problematiskt om det blir skilsmässa och mannen har samlat ATP-poäng osv som hon inte har. Vet inte hur det ligger till med ”underhåll” nuförtiden – i USA verkar ju dock fruarna kunna göra sig en rejäl hacka vid skilsmässa.
  Alltså: om kvinnan väljer att stanna hemma med barnen och därför ger möjlighet till mannen att jobba mer än han skulle kunnat om hon inte varit det, och det är ett gemensamt beslut av de båda, så så ska hon inte drabbas ekonomiskt av detta som jag tror att hon gör nu. Anta att skilsmässan sker när hon är runt 50 – hur lätt är det att hitta ett jobb överhuvudtaget då?

  Men visst kan man säga att det är upp till paren att göra ett privat avtal om vad skulle hända vid skilsmässa osv.

 271. Bosse skriver:

  Oj, så många intellektuella och akademiska personer som skriver inlägg.
  Ni verkar alla så lärda och kloka!

  Vart tog kritiken mot GENUSVETENSKAPEN vägen?

 272. Anna skriver:

  @Tanja: Mycket att kommentera/svara på vi börjar med katt-chippet. Det har tyvärr inget gps så man kan inte ”spåra” katten om den som får tag på katten inte vill att den ska spåras, dvs lämnar in den till veterinär eller polis för (gratis) avläsning. Förhoppningsvis har någon tagit hand om honom. Tyvärr verkar det fortfarande vara en uppfattning bland en del att man kan ”ta” en katt som söker sig till ens hem. och alla fattar nog inte att andra saker än att katten blivit övergiven/inte trivs i sitt hem kan ligga bakom att den plötsligt kommer och ”bosätter sig” hos en. Ett GPS i chippet skulle vara drömmen! (Fast det hjälpte ju inte den som spårade sin egen stulna mobiltelefon – det gick inte att se i vilken lägenhet mobilen låg och polisen ville inte gå in för att genomsöka alla lägenheter i hyreshuset i fråga.)

  Sen när det gäller mitt om ”ett enda kön” så var inte min huvudpoäng att utseendefixeringen var för stor bland tjejer (fast det är den givetvis, samtidigt som det inte är mer fel att sträva efter att hitta det perfekta nagellacket än att hitta det perfekta billvaxet. Det är en förströelse som inte behöver vara skadlig och många tjejer, inkl jag själv, tycker det är kul att pyssla med utseendet och känner oss inte tvingade. Problemet är väl att det för många verkar ta en oresonligt stor del av tiden och då kommer naturligtvis andra saker i kläm och det kan också finnas en ångest över att inte vara ”perfekt”. Men min poäng var att just detta traditionellt kvinnliga (utseende, kläder, pyssel, heminredning, bakande) bejakas som aldrig förr, och då förstår jag inte varför man pratar om att vi i Sverige försöker skapa ett enda kön och att vi inte tillåts vara män och kvinnor. Eller är det männen som anser att de inte får vara män?

 273. Anna skriver:

  forts Tanja: Läste inte ditt inlägg till slut och får väl tro vad du säger, fast det låter ”vansinnigt” att man skulle lära unga att det inte finns några kön. Att ifrågasätta betydelsen av kön tycker jag däremot är mycket rimligt. Därmed kan man säga att jag nog skulle ge mitt bifall till en del av genusforskningen, men att det verkar ha gått lite överstyr. Eller mycket överstyr i en del fall. Samtidigt kan jag förstå att behovet uppkom efter att jag hittade följande text i en sfi-lärobok från 80-talet:

  http://entrevligtjej.wordpress.com/2010/04/22/en-trevlig-tjej-konsroller-i-sfi-bok-fran-1981/

 274. Tanja Bergkvist skriver:

  Lennart, mitt var också 138 🙂 https://tanjabergkvist.files.wordpress.com/2010/12/iq-tanja-mindre1.jpg

  Skriver på ett nytt inlägg – så är lite upptagen!

 275. Anna skriver:

  Hm – tog du bort min sista kommentar som handlade om rasism?

 276. […] har det gått, har någon av er köpt solen till mig såsom jag begärde sist i förra inlägget?  Ni har inte heller försökt att upphäva årstiderna genom att räta upp Jordens lutning på […]

 277. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, jag funderar på det faktiskt, du kommer med grova anklagelser och invektiv som inte hör hemma i ett civiliserat samtal. Så den kommentaren får hänga i filtret ett tag. Antagligen kommer jag inte att släppa den. Känns som att du vill häva ur dig elakheter för att provocera alternativt så är det bara så du brukar uttrycka dig om andra när det visar sig att åsikterna går isär i olika frågor? Det händer en gång om året att jag inte släpper någon kommentar, alltså väldigt sällan med tanke på all debatt här. Det finns liksom en anständighetens gräns tycker jag.

 278. dolf skriver:

  @TB
  Med tanke på att vi överlevde Jose Louise Ramirez verbala attacker, tror jag nog att vi klarar av Annas inpass med. Värre än Ramirez tror jag knappast det kan vara.

 279. Lennart W skriver:

  OK Tanja, här skiljs våra vägar. Har in i det längsta velat tro att det var så på något sätt att din blogg kapades av alla de här människorna som ville skriva om ”invandringskritik” istället för om sådant som dina bloggposter handlar om för det mesta, dvs om genus och i någon mån om matematik och vetenskap. Men du kliver ju numera allt mer själv ut ur garderoben som SD-sympatisör, t.ex. med din senaste bloggpost. Därmed vill inte jag vara med längre ö.h.t. Där är min gräns för anständighet passerad.

  Det finns en massa saker jag skulle vilja fråga dig om i samband med detta, men det kanske är lika bra att låta det vara. Det är inte en vacker bild jag har om flera av dina kompisar här, och jag undrar ärligt hur dessa invandrarhatare och mansrättsaktivister m.m. egentligen ser på en ensamstående mor med rötter i Bulgarien. Ja du ser, har ju knappt sagt något alls än (speciellt har jag inte pekat ut någon), och ändå kan ju någon få för sig att jag bara sprider invektiv omkring mig istället för att kalla saker för vad de är. En spade är en spade.

  Vill också säga att din charm och intelligens har samma dragningskraft på mig som det verkar ha på alla grabbar och gubbar här. Så jag avslutar med en fras jag lärde mig på ett pionjärläger (faktiskt, men det är lååång historia) i Bulgarien:

  България има хубави момичета!

  Ha det bra.

  /Lennart

 280. Malte Skogsnäs skriver:

  Den här Anna är något helt annat än ”en trevlig tjej”.

 281. Marie-Louise skriver:

  Lennart W
  Det är inte bara grabbar och gubbar som gillar Tanja.Vi är många tjejer och mogna kvinnor som uppskattar hennes mod och klarsynthet.

 282. Claes-Peter skriver:

  Det är lite konstigt – det är fullt okey att vara kommunistsympatisör, men ett enda kritiskt ord om invandringspolitiken, så stämplas man som nazist. Det är ett bekvämt sätt att debattera – att inte debattera, kanske klokt om man vet med sig att ens egna ståndpunkter inte kan försvaras i ett fritt meningsutbyte.

  Kommunisterna har mördat och förstört livet för betydligt fler människor än vad nazisterna mäktade med. De första sovjetiska koncentrationslägren i Gulag upprättades redan omkring 1920 – minst 10 år före det första tyska lägret. Sedan kom bl.a Stalins skräckvälde i Sovjet, Det Stora Språnget och Kulturrevolutionen i Kina, och slakten av alla som misstänktes vara ‘intellektuella’ i Kambodja, och så vidare.

  Men som kommunist kan man bära huvudet högt och surfa med i diverse skattefinansierade kulturaktiviteter. Men är det så mycket finare att vara röd quisling än brun quisling? Oförklarlig nog har större delen av politikergänget enats om att STASI-akterna ska förbli hemliga. Det är alltså akter över de svenskar eller i Sverige boende som sålde människor till den östtyska hemliga polisen. Men tydligen är det helt okej att förstöra livet för människor vars enda brott var att de föredrog ett demokratiskt statsskick framför en diktatur.

  Men ändå tycks det vara värre att vilja ha öppen och fri debatt om invandringen, än att förråda människor som litar på en.

  Men ifall det går att få ut akterna av FBI i USA med hjälp av en USA-medborgare, så kan man gissa att det kommer att gråtas floder av krokodiltårar. Enligt USA:s ”Right To Know – lag” finns det stora möjligheter att få ta del av handlingar hos myndigheterna – och jag undrar om den inte är kraftfullare än vår svenska, högst begränsade offentlighetsprincip.

 283. zinho skriver:

  Har fått för mig att kvinnliga genusvetare är rätt maskulina och de manliga jag sett verkar rätt feminina.
  Vore rätt intressant att se på testosteron/östrogen nivåer i dessa grupper, för att se om det avviker från snittet.
  Vore även kul att se på digit ratio bland genusvetare.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Digit_ratio

 284. kallepelle skriver:

  Tanja – det var nog ett bra beslut tror jag utan att ha läst sista ordet från Anna. Utgående från det hon presterat i den här tråden så är jag glad att ha sluppit läsa vad hon skrev. Malte Skogsnäs har rätt!

 285. Grover skriver:

  Nu har jag förmodligen kollat igenom det mesta du skrivit!
  Toppen! Det är !

 286. Tanja Bergkvist skriver:

  Grover, förstod inte om detta var spam eller inte, men hamnade i kön. ”Toppen! Det är !”

  Det saknas ett adjektiv. Får jag fylla i själv? Det kanske var meningen. Då gör jag det. ”…det bästa jag läst i hela mitt liv! Tack!” 🙂

 287. Tanja Bergkvist skriver:

  kallepelle, grejen är att hela debatten skulle bara återupprepas – hundratals kommentarer skulle skrivas om på samma tema. Och kanske i mer upprörd ton, helt i onödan.

 288. […] vård, välfärd, nationell suveränitet utan EU-byråkraters förtryck) utan att vi kommer att notera detta och uppmärksamma det. Därmed kan det hända att de politiker som också uppmärksammar detta kan […]

 289. Josef Boberg skriver:

  Arbetssökande har jag själv varit under en hel del år i slutet av min yrkesverksamma tid – och det var på sitt sätt det tuffaste ”jobb” jag har haft – men ändå det som mest stärkte mig som person.

  Så – ”Alla mynt har två sidor.”

 290. Claes-Peter skriver:

  Vill Tanja fortfarande bara ha vår lilla mediokra tredjeklass-sol? Why not go big? Why settle for less?

  Citat:”Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the Galaxy lies a small unregarded yellow sun.

  Orbiting this at a distance of roughly ninety-two million miles is an utterly insignificant little blue green planet whose ape-descended life forms are so amazingly primitive that they still think digital watches are a pretty neat idea.

  This planet has – or rather had – a problem, which was this: most of the people living on it were unhappy for pretty much of the time. Many solutions were suggested for this problem, but most of these were largely concerned with the movements of small green pieces of paper, which is odd because on the whole it wasn’t the small green pieces of paper that were unhappy.

  And so the problem remained; lots of the people were mean, and most of them were miserable, even the ones with digital watches.

  Many were increasingly of the opinion that they’d all made a big mistake in coming down from the trees in the first place. And some said that even the trees had been a bad move, and that no one should ever have left the oceans.” /// Douglas Adams foreword to Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – har för mig att de verkligt seriösa nördarna kallar den ‘H2G2″?

 291. […] Medlemskap i EU skrevs in i vår grundlag strax efter förra valet. Jag upptäckte det av en ren slump, för att man nämnde det i förbifarten på nyheterna. Så, jo, det går att smyga igenom viktiga grundlags­ändringar. Och om Tanja Bergkvist har rätt så har vi därmed redan öppnat dörren för dödsstraff: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: