Två steg framåt och ett bakåt för agendasättarna och lite om DN, SVD och Axess, och om svensk genusmärkning av film i utländsk press

Jag vet att det är ett långt inlägg – men ni måste faktiskt läsa hela.

DN-amärkning av filmSom ni alla minns i något av mina föregående inlägg (kanske var det detta men det kan jag omöjligen veta eftersom jag inte orkar läsa igenom mina långa inlägg i efterhand – hur ni orkar det kan man ju undra, men det är ert problem 😉 ) så nämnde jag ju att min stora dröm var att någon gång hamna i DN Kultur, och det var ju lite ironiskt menat, men nu har det visst hänt fick jag veta av en professor igår – förra veckan publicerades ”Svensk feministmärkning av biofilm världsnyhet” där jag citeras efter att ha uttalat mig för Associated Press (jag trodde inte det skulle hamna i svensk press utan bara utländsk: bla Washington Post (sid 2), The Guardian, Daily Mail  NRP radio USA, UT San Diego CBC Canada, Portland Press Herald News.com.au National Post, USA Today, CBS News mfl) – tyvärr har de visst uppfattat mig som fysiker och inte matematiker men nåja, alla vet ju att jag är allvetande så det får väl passera då, jag kan inte ändra på det nu… (citatet i text är: ”If they want different kind of movies they should produce some themselves and not just point fingers at other people,” said Tanja Bergkvist, a physicist who writes a blog about Sweden’s ”gender madness”) och även ett TV-inslag gjordes av AP men de sa att det kan vara svårt att hitta om engelskspråkig media plockar in det i sina hela nyhetssändningar och inte har det som ett fristående inslag men jag ska leta lite nu… eller invänta att någon kommentator finner videoklippet så kan ni se mig prata i en minut eller två samt gå upp för en trappa vid universitets T-bana. 🙂

ajabajaNej jag hittar inte TV-inslaget, bara texter, så jag får återge här i text vad jag sa. Men först lite bakgrund: A-märkning (A står för Approved) ska ges till de filmer som uppfyller det sk Bechdel-testet, vilket innebär att filmen ska uppfylla följande tre kriterier:

 1. den ska innehålla minst två namngivna kvinnor
 2. dessa två ska prata med varandra
 3. om något annat än män

Filmen är ”för mansdominerad” säger Ellen Telje, föreståndare på Bio Rio i Stockholm och en av initiativtagarna, men poängterar att A:et är en sorts ”feministisk konsumentupplysning och inte ett mått på kvalitet” (SR) och vidare att ”På bioduken innan varje film börjar, kommer det vara en vinjett. Om filmen klarar Bechdeltestet så kommer det en stämpel. Den innebär att det finns ett kvinnligt perspektiv någonstans i filmen. Och det är jätteviktigt.” (SVT). Man ska A-märka filmaffischer och programmen med ett stort A för att kunna påverka distributionsbolag, produktionsbolag, filmare och recensenter. Även Svenska Filminstitutet ska börja använda testet. Mina synpunkter är ganska få och enkla:

Det ska vara jämställt - men vad har det med dagens genusprojekt att göra?

Vad menas med kvinnor som pratar om män – det finns ju inget kön?!!

1. Hur har denna märkning med jämställdhet att göra? Om vi tar filmer med en kvinnlig huvudrollsinnehavare, tex the Whistleblower, som handlar om en amerikansk poliskvinna som avslöjar människohandel i Bosnien, så skulle denna film inte klara Bechdeltestet – i den mån hon pratar med andra kvinnor om män är det ju för övrigt om sina manliga korrumperade poliskollegor. Så vad menas med ”prata om män”? Det specificeras inte i testet att pratet om män ska handla om relationer. Och filmer med en kvinnlig huvudrollsinnehavare som inte pratar med andra (namngivna) kvinnor misslyckas med testet.

Varför ska vi betala denna genuspilot för att titta på film hela dagarna?

Varför ska vi betala denna genuspilot för att titta på film hela dagarna?

2. Det är så klart inte fel att lyfta frågan om män och kvinnor på filmduken (även om en granskning i mars visade att en tredjedel av svenska granskade filmer klarade testet) , men genom att införa en märkning, som dessutom kopplas till jämställdhet och ”kvinnligt perspektiv”(är det inte just ett kvinnligt perspektiv när kvinnor pratar om män och skvallrar om dessas beteenden och egenskaper, inte sällan med humor och ironi på bekostnad av männen? Serien Sex and the City skulle tex få A-märkningen – de pratar om familj och jobb ibland nämligen, inte bara om män) så kommer märkningen att bli något som eftersträvas, vilket betyder att man öppnar upp för en hel industri med genuspiloter, förändringsagenter, processledare och jämställdhetsgranskare som alltså ska granska andras filmer utifrån Bechdeltestet – och jag tror inte att svenska skattebetalare vill att deras pengar ska gå till genusvetare som tittar på film hela dagarna.

detektiv3. Om de nu har synpunkter, varför kan de inte producera egna filmer istället för att i vanlig ordning granska andra och komma med pekpinnar. Eller saknar de egen kreativ förmåga? Varför kan de inte för en gångs skull göra något eget som kommer mänskligheten till gagn?

Hallå, är det någon hemma i Genusland? Dags att komma ner till verkligheten.

Hallå, är det någon hemma i Genusland? Dags att komma tillbaka ner till verkligheten.

4. Har de gjort en marknadsundersökning? Är detta något som konsumenterna efterfrågar (det är ju vi som kommer att betala kalaset)? Nej jag tänkte väl det – lika lite som vi efterfrågar diverse annat genusvansinne men ändå tvingas sponsra det. Jag säger inte att deras iakttagelse inte är korrekt, men återigen – producera då era egna genusmärkta filmer, istället för att granska andras. Och utveckla er egen genusfysik och feministiska matematik som ni vill ha det. Och just det – lycka till med det utan några ämneskunskaper. 😉

Det var vad jag sa i TV-intervjun och i textintervjun, men bara en mening kom ju med i utländsk press, så nu har jag iaf informerat er utifall ingen lyckas leta upp klippet. 🙂 Även Susannavaris och Aktivarum  har tagit upp genusmärkningen av film.

Tanja KTH-9-ny-klipptNu ser jag att Galne Gunnar skrivit ett inlägg om DN och mig – Journalisternas och feministernas agendor  – där han påpekar att medan all utländsk media hänvisar till mig med profession + bloggare om ”gender madness” så kallar DN mig enkom bloggare och genusdebattör och utelämnar min doktorsexamen och yrke och dessutom skriver de att jag kritiserar ”jämställdhetshysterin” och inte ”genusgalenskapen” eller ”genushysterin”, ty genus har sällan längre med jämställdhet att göra, ofta är det faktiskt tvärtom, och det är alltid genusvansinnet jag kritiserat, inte jämställdhet – även om jag förstår att DN inte kan särskilja begreppen då de själva är hjärntvättade samt utgör ett led i utövandet av hjärntvätten Jag noterade inte detta förrän jag läste Galne Gunnars inlägg faktiskt, van som man är, så jag får tacka för denna lilla påminnelse om svensk medias snedvridning och inkompetens.

Ha ha - jag som tonåring :-)

Ha ha – jag som tonåring 🙂 Avfotat av en svart-vit bild jag hade. Detta var tiden när jag odlade mitt fysik- och matematikintresse och när jag satt på vår balkong i Lund varje dag och studerade solfläckar och Jupiters månar.

Dock är det liksom inget som förvånar. Jag har bloggat i några år, men varit verksam inom matematiken i 20 år exakt, men det bekommer inte DN eftersom de varken kan förstå mitt exjobb eller min doktorsavhandling  och jag tänkte faktiskt ägna inlägget åt att prata om genusmärkningen av film, och inte DN:s inkompetens, även om det inte skadar att bli påmind om den. Men som ordspråket lyder: de kan ta allt ifrån dig, men inte dina kunskaper. Och därför är det lugnt för mig, medan DN:s förlorade prenumerationsintäkter obönhörligen kommer att leda till tidningens slutliga kollaps, alternativt kvarstår den genom konstgjord andning världsfrånvänd och ensam med allt färre som tar innehållet på allvar (och som jag gav flera konkreta exempel på (skärmdumparna) i förra inlägget är det allt fler journalister som inte kan elementär svensk grammatik – så vissa texter går inte ens att läsa). Framtidens klyftor blir inte huvudsakligen ”klassklyftor” – de blir ekonomiska klyftor och kunskapsklyftor – där skiljelinjen går mellan dem som går på DN-propagandan och dem som inte gör det. Mellan dem som tror på att krig är fred (DN:s senaste krigspropaganda), att åsiktsförtryck är demokrati, att inskränkningar i rätten att folkomrösta är demokrati och att ondska är godhet. I dagarna raderade förresten SVD följande kommentar jag skrev till en artikel på ledarsidan där (”Svar till Johan Norberg om GMO-grödor”) – helt otroligt, jag upptäckte det just, det är mycket sällan jag kommenterar men det syns ju både i artikeln och på mitt Disqus-konto när de raderat (och jag ser att minst en till kommentar är borta). Jag hade skrivit följande som svar till en annan kommentator:

"Läsarna om viistidslivet"? Exklusivt för den som har korrekta åsikter.

”LÄSARNA OM VISSTIDSLIVET” – EXKLUSIVT FÖR DEN SOM HAR POLITISKT KORREKTA ÅSIKTER

Ja det är väldigt tråkigt med det som händer faktiskt, minns ett reportage i Studio Ett för ngt år sedan ang ett EU-förslag om övervakning (om jag minns rätt) där EU-politikern sa att de fått det 300-sidiga förslaget som skulle röstas igenom kvällen innan (och det hade nog tagit månader att utarbeta) och ingen hade hunnit läsa det, men alla röstade för det. Och samtidigt försvarades andra saker som var kända i förslaget med att man ”inte tänkte på konsekvenserna”. Verkligen häpnadsväckande! Så allt prat om ett EU för frihet, fred och demokrati blev ett projekt för övervakning och inskränkningar, krig och reformerad grundlag där man uttryckligen säger sig vara ointresserad av att utöka demokratin (!): Prop 2009/10:80 (röstades igenom 2010 men media ”glömde” rapportera om denna innan det även där var för sent). På sidan 97 under ”Folkomröstningar” ser vi att ”Det finns inte skäl att utvidga möjligheterna att hålla rådgivande nationella omröstningar” och att ”Någon rätt för en minoritet i riksdagen eller för ett visst antal medborgare att påkalla folkomröstning bör följaktligen inte införas.” Allt detta framstår som ganska ironiskt med tanke på att det på sid 246 står att ”Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden.” Innefattar ”demokratins idéer” inte själva demokratin?”

(Jag bloggade om detta när det var akuellt här).

Allt är inte alltid vad det verkar vara

Allt fler läsare känner sig lurade av gammelmedia

Så SVD raderar alltså kommentarer där man påpekar brister i nyhetsrapporteringen – om en viktig grundlagsreform dessutom (!) (om något missuppfattats och SVD vill förklara sig är de välkomna att kontakta mig alternativt lägga tillbaka kommentaren). SvD har dock, till skillnad från DN, då och då en del bra ledare (och bra artiklar på Brännpunkt, tex mina om genusvetare som förvirrar och om genustrumpeten med VR:s replik  och min slutreplik  och mycket annat läsvärt – dock skrivet av “vanligt folk” nota bene) – men glöm aldrig följande i ert naiva hyllande av eventella bra poänger där på ledarsidan: agendan står fast. För att ta ett konkret exempel som många kan relatera till så kan man då och då läsa intressanta ledare om mångkulturen och hur integrationen ska lyckas, man har visserligen haft 30 år på sig att ta upp detta misslyckande men bättre sent än aldrig…

jordklotet-i-handMen frågan som aldrig ställs, eller får ställas, är om mångkulturen som idé. Bara att allt ska fortsätta – detta oundvikliga faktum som folket en gång tillfrågades om (70% sa nej i Sjöbo 1988 – SR) med oönskat utfall, varefter media började framställa allt som en oundviklig konsekvens av “globaliseringen” (notera cirkelresonemanget) och, inte lite paradoxalt i sammanhanget: en följd av demokratin!!!

Kändisar nobbar områdenNu är det möjligt att alla där borta på redaktionerna vill ha mångkultur (så länge de själva + diverse makthavare och kändisar slipper bo i den eller sätta sina barn i skola där) men då inträder ju nästa tabu: varför har vi dessa flyktingströmmar? Kan det vara så att vissa lägger sig i andra länders interna angelägenheter, som alltid kallas för “kamp för demokrati och mänskliga rättigheter” oavsett bakomliggande egentligt syfte? För allt fler européer framstår allt detta som bröd och skådespel, men på tidningsredaktionerna fortsätter flosklerna med oförminskad styrka att torgföras som sanningar, och frågan som inställer sig är om de själva verkligen tror på den här teatern? Antingen gör de det, och då för vi förlåta dem deras dumhet, eller så gör de inte det – och då är de hycklare.

Känguru-flygplatsEuropa och världen har väldigt allvarliga problem – och vad skriver tidningarna om? SVT:s utrikesnyhet: “Känguru checkade in på flygplats”  Inte konstigt att den hoppade in i apoteket – den ville väl droga ner sig när den upptäckte allt elände mänskligheten har för sig. Ok jag ser att jag tappade tråden lite 🙂 jag ville bara säga att SvD raderade min kommentar och det var varken snällt eller demokratiskt gjort, trots att man dagligen förespråkar både demokrati och godhet, moral och yttrandefrihet. Väldigt tråkigt att man censurerar på SvD med tanke på att det var den sista tidning jag hade lite hopp för – nu förstår jag vad alla pratar om ang raderade kommentarer, det var bara första gången jag satt och kommenterade där för att själv råka ut för det. Läs gärna om kommentaren ovan – vad i denna får SvD att radera den (och minst en till)?

I debatten är det alltså så här på det stora taget: två steg framåt och ett bakåt – agendan står fast, jag kommer till detta lite längre ner.

karta-rasismInternationell forskning visar att svenskar är det mest toleranta folket i världen (se denna karta över främlings-fientlighet och tolerans) och jag tror på det – vilket annat folk skulle tolerera denna dagliga översvämning av floskler i riksmedia utan att reagera? Den agenda som vräks ut i riksmedia dagligen är nämligen inte svensk – den är en internationalistagenda, som vänstern lurats på i den marxistiska tron att alla arbetare ska förena sig och att när halva Afrika invandrat så kommer alla arbetare ändå att kunna plocka ut 30.000 kr i lön och skinna sina generösa godhjärtade arbetsgivare, medan Alliansen vill ha den av rakt motsatt anledning – att lönedumpa så att alla arbetare ska ha 3.000 kr i månaden – och detta kommer vänstern ju att gå med på i all sin solidaritet – politikervänstern dock, inte de som arbetar givetvis, det är alltid lätt att vara generös med andras pengar och när man själv har mat på bordet.

pengar-springer1Och den som betalar ut löner sparar en massa pengar som sedan kan sättas in som guld i någon centralbank som det arbetande folket sedan ska rädda när den kollapsar, utöver att förlora sina egna sparpengar då eftersom insättningsgarantin ju knutits till euron så när euron förlorar i värde förlorar alla sina sparpengar, varför vi ju alla kommer att acceptera att rädda euron (maila regeringen och fråga varför den 2010 fattade beslutet att koppla insättningsgarantin till euron trots att vi inte har den som valuta –  Borg och Reinfeldt är ju så ”kloka och försiktiga”).

Såg ni också den "hetsiga och febriga" partilderdebatten? Snälla nån...

Såg ni också den ”hetsiga och febriga” partiledardebatten? Snälla nån…

Och den så kallade partiledardebatten för några veckor sedan, som kallades för “febrig” och “hetsig” av både SVT:s egen kommentator Margit Silberstein och tex DN mfl. Snäääällla – det var ju inte ens en debatt!! Den var totalt sövande – den debatten borde markandsföras som det ultimata sömnpillret för alla som inte kan sova av oro för utvecklingen i landet, om det inte vore så att den ju illustrerar det som orsakar sömnlösheten. Men vi kan ju marknadsföra den i utlandet, men där har folk inga sömnproblem eftersom deras länder inte är lika galna!!! Ok vi ger upp den tanken då, annars hade man ju kunnat söka innovationsbidrag för detta – det gäller att tömma statskassan på pengar för att skynda på kollapsen så att de goda kan ta över. Man lyfter alltså medvetet upp en tråkdebatt som “hetsig” för att ytterligare sänka ribban för frispråkighet. Vi ska alltså förledas att tycka att detta var en debatt med tydliga skiljelinjer?

Det viktigaste är att bli genusmedveten, periodiska systemet och annat trams kommer i andra hand

Det viktigaste är att bli genusmedveten, periodiska systemet och annat trams kommer i andra hand.

Skolfrågan är den mest irriterande. (S) säger att skolan har varit dålig i 7 år medan alliansen säger att skolan fungerat dåligt i 15 år. Men ingen kan lösa grundproblemet – att skolan fungerar dåligt. Jag ska inte gå in på detaljer här eftersom inlägget då aldrig kommer att ta slut, men återkommer till utbildningsväsendets förfall i annat inlägg. Oj oj, det kallar jag debatt det – vem har rätt och vem har fel? 7 års idioti eller 15 års idioti? Var det kanske 10 år, ska vi inte vara lite nyanserade här? Debatten blir ju så hetsig och polariserad, vi splittrar ju samhället i ett 7/15-samhälle. Vi kompromissar: (7+15)/2=11 (fast det kan ju inte svenska politiker räkna ut) blir bra – vi säger att skolan fungerat dåligt i 11 år, som dessutom är ett primtal vilket då kan sägas syfta på det primitiva i svensk skolpolitik.

Så här blev det till slut - en Latajet-operation, lite avsågat och iskruvat och nu sitter allt på plats. :-)

Så här blev det till slut – en Latajet-operation, lite avsågat och iskruvat men nu sitter allt på plats. 🙂

Som doktor anser jag mig ha rätten att ställa diagnos (och på tal om det – så här gick min operation till se bilder på operationen steg för steg).Och för att ta ytterligare ett exempel på hur debatten går – nu ska det inte längre vara ok att kalla svenskar för rasister, eftersom forskning ju visat att vi är det mest toleranta folket (1.4% av svenskarna har något emot att bo granne med någon av annan etnicitet – den lägsta siffran i världen) så härmed marknadsförs faktumet i den offentliga debatten att Sverige har världens mest toleranta folk. Axess hade förresten denna titel i sitt juninummer: “Det toleranta folket – Sverige är Europas mest invandrarvänliga land” och tanken var just att komma bort från de rasistanklagelser som dagligen haglat över världens mest toleranta folk de senaste decennierna. Jag fick förfrågan att skriva om Bulgarien vilket jag gjorde – och här är krönikan i detta inlägg från i juni. Tanken är god. Svenskarna har fått nog av anklagelser trots tusentals dysfunktionella integrationsprojekt mm som vi både finansierat och accepterat i välviljans namn. Och när inget fungerar har svenska folket fått skulden. Vart leder då detta? Jo, till missnöje och till att folk börjar läsa annan media där inte anklgelserna och hyckleriet haglar dagligen.

Stoppade media dig i sista stund?

Stoppade media dig precis i sista stund?

Men betänk vad detta innebär. Precis som vi plötsligt för två år sedan “fick” börja prata om en integration som inte fungerar (men inte ifrågasätta något annat givetvis, nämligen invandringen) så ska vi nu glädja oss åt att inte behöva bli kallade rasister. Är detta då ett steg framåt? För agendasättarna är detta två steg framåt och ett bakåt, och således ett steg framåt för dem. De driver oss mot avgrunden (för dem är det avgrunden att vi överger pk-media) för att sedan backa ett steg – och syftet är att vi ska känna oss tacksamma. “Nu får man säga att integrationen inte fungerar” eller “Nu har de minsann slutat kalla oss för rasister” – och så ska alla vara nöjda, men har ni tänkt på att hela projektet fortgår med oförminskad styrka, och inte bara det – det eskalerar? Visst är det bra att vi “får” prata om vårt samhälle (till en viss knivskarp gräns som man inte får överträda – tack kära medier, hur skulle vi överleva utan er?) men vi ska inte låta oss luras eftersom detta bara är retoriska trick som ska få oss att tro att något i realiteten förändrats – men det har det inte. Verkligheten förändras inte heller av att det myntas nya akademiska begrepp eller av att den döps om – tänkte bra påminna om det. Låt er inte nöjas eller passiviseras av att de tar ett steg bakåt ibland – det är helt medvetet.

Inte för att

Inte för att ha storhetsvansinne men det är väl ganska genialt att få allt vatten i sin ägo genom att släppa ut en patenterad molekyl i vattendragen?

Just detta exempel gällde mångkulturen men det gäller även andra frågor där det mörkas och/eller hycklas. Ett exempel är den kommande EU-lag som kriminaliserar försäljning av fröer och plantor tänkt att träda i kraft 2016 eller 2018 – tills dess kan ni dock odla vad ni vill på er kolonilott. 🙂 Och svensk media lär ”glömma ” att ta upp debatten inför antagandet av EU-lagen, ingen har ju tagit upp det ännu, men låt oss se, jag tror att informationen kommer när allt redan är klubbat och klart… I USA är det redan ett faktum (se dokumentär). Vad är nästa steg? Att släppa ut en patenterad molekyl i alla hav och vattendrag och på så sätt få dessa i sin ägo eftersom de då omfattas av patentet och inte kan man väl hjälpa att molekylen sprids okontrollerat? Den som äger allt vatten kan med rätta kalla sig mäktig, så kanske är det dags att låna en lokal i kemicentrum och sätta igång innan någon annan gör det – var ju dumt av mig att exponera idén offentligt på bloggen. 🙂

Och nu när jag ändå är på krigsstigen (Galne Gunnar – jag visste du var en underrättelseagent – men jag hoppas att du är en dubbelagent i så fall  – måste du alltid uppmärksamma mig på saker som får mig att gå i taket!? Hade du inte skrivit det där om DN och mig så hade det här inlägget tagit en helt annan vändning – nåja, måste vara en genusgrej att gå på känsla sådär – sluta trigga mig!! 🙂 ) så kan jag lika bra berätta om Axess, eftersom så många av er undrat och fortsätter undra. Precis som många andra akademiker blev min inställning till Axess kluven 2012. Skillnaden är ju den att jag varit regelbunden krönikör där i fyra år.

AxessDet som hände med Axess var följande. Man kom ut med programförklaringen Axess och tidsandan i början av 2012 (nu borttagen från hemsidan, men här är programförklaringen Axess och tidsandan) och denna kommenterades som bäst av fil dr Jan Olof Bengtsson i Farväl till Axess (mycket träffsäker – läs!!! ) och det är ungefär exakt (dvs exakt) de synpunkter jag också hade på denna text (fast jag av lojalitet lät bli att framföra dem offentligt). Troligen skrevs programförklaringen som en reaktion på Aftonbladets med fleras kritik – alltså: istället för att rakryggat stå upp för det man tror på så kom man med en ologisk programförklaring som exempelvis innehöll “Axess anser varken att det finns någon ursvensk kultur eller att en sådan ska eftersträvas”. Detta är ju konstigt med tanke på att man kallar sig för kulturtidskrift och med tanke på att man lyfter fram andra länders kulturella arv. Det var bara en svensk kultur som inte fanns då… ? Det står nämligen att “Under lång tid var Sverige isolerat från det övriga Europas kultur som en följd av Gustav Vasas införande av protestantismen”. Vidare att de som anser att det finns en ursvensk kultur tillhör ”ytterkanterna av det politiska landskapet”. Om vi nu var isolerade från övriga Europa, som hade en kultur – hur levde vi då, om vi inte hade någon egen kultur + att vi inte kunde ta del av “övriga Europas kultur” i vår isolation!? Får jag ställa den enkla frågan från min logiska ytterkant här?

Hur kan allt svenskt alltid ha kommit utifrån?

Hur kan allt svenskt alltid ha kommit utifrån?

Och hur kan folk från “vitt skilda kulturer” (hur kan det finnas vitt skilda kulturer, men ingen svensk?) komma hit medan en svensk som åker till Afrika inte bär inte med sig någon kultur dit då, eftersom svensken ju inte har någon? Går kulturbärandet alltid denna enkelriktade väg? Vad säger kulturantropologerna om denna tidsandan-intressanta iakttagelse? Och hur kan Reinfeldt hävda att det ursvenska var “blott barbari” om det inte finns något ursvenskt? Jag menar, här hamnar man ju i konflikt med självaste statsministern. Och jag ser nu att Dick Erixon bloggat om att (s) tydligen ser Ramadan som en svensk tradition  – då finns det ju i alla fall något svenskt ju. 🙂 (även Liv och Rätt har skrivit om detta). Intressant att det svenska bara kan komma utifrån – vad jag vet kom min doktorsavhandling till inom Sveriges gränser och är därmed en del av vårt kulturella arv, även om den bara är några år gammal så utgör den SVENSK forskning inom matematik. Och i sista Axess-blogginlägget (hela bloggen nu borta från nätet) läser vi om hur liberalerna äntligen ställt sig på Axess sida (eh, var det inte tvärtom…?) och hur man nu får stöd för sin kamp för fri invandring som man från Axess sida “länge propagerat för”:

Axessbloggen-sista-inlägget

Klart att folk rör sig över gränserna och det finns inget principiellt fel med det, liksom det är sant att kulturer visst kan berika varandra och att vi kan utbyta erfarenheter och kunskap med andra folk, men det som sker nu är inget naturligt och framför allt är det definitivt inget oundvikligt öde för Europa, vilket media vill få folk att tro. Tvärtom jobbar Europas elit hårt för att lyckas flytta runt stora folkmassor över Jorden efter eget behag och med helt andra syften än en vilja att hjälpa – man kan nämligen hjälpa tusentals fler på plats – så godhetstanken kan man stryka diekt, det faller på sin egen orimlighet efter en enkel ekonomisk kalkyl. För att återgå till Axess. Det finns lite annat också, som att dåvarande redaktionen 2012 kontaktade mig för att jag länkat till Milld i detta inlägg där han gjort fyra videos om genusvansinnet jag ville lyfte fram. Redaktionen hade blivit kontaktad av en “hög jurist” angående denna min länkning eftersom Milld tydligen ansåg att 9/11 är en konspration i något annat inlägg på sin blogg.

Millds blogg Jag har inte ens hunnit plöja 1% av Milld blogg “Tänd ett ljus”  men som jag förstått det så är han är skeptisk till den officiella versionen av 9/11 och denna inställning delar han med 1/3 av USA:s egen befolkning, alltså 100 miljoner andra, där det kan räcka med att säkerhetstjänsten kände till planerna men medvetet inte ingrep (eftersom de av någon anledning behövde händelsen) för att bli kallad konspirationsteoretiker. Jag sa att jag ju inte alls berört den frågan, inte kan något om den, och inte kan ta ansvar för Millds 40-åriga politiska verksamhet och varje inlägg av alla tusentals han skrivit eftersom jag inte ens är insatt i alla hans frågor, utan att jag ju länkade till genusvideo-inlägget + bokrecensionerna av Tokfeminismen och Elitfeministerna.

Det kan vara bra att läsa något Sverigevänligt ibland - eller är det olagligt?

Det kan vara bra att läsa något Sverigevänligt ibland – eller är det olagligt?

Och för övrigt: sedan när blev det olagligt att länka till Milld? Vadå “hög jurist”? Jag blev tillfrågad om jag inte kunde ta bort hela inlägget, men jag sa nej. Jag sa att jag kan förtydliga med att jag inte tar ställning i hans övriga frågor, bla 9/11, vilket jag gjorde i en kommentar (som jag även åter lyfte fram i mitt påföljande inlägg Akademikerna och det sunda förnuftet  – läs gärna om hela det inlägget förresten, blev en krönika i Axess för övrigt  – så förstår man varför genusvansinnet kunnat slå igenom så stort i akademin!!). Men då blev jag kontaktad igen – att inte ta ställning var visst också att ta ställning! Således fick jag ta bort meningen i kommentaren där jag inte tar ställning till 9/11 eller något annat i Millds blogg! Helt galet. Skulle jag ta ställning på så sätt att jag istället skulle förespråka motsatta ståndpunkter när jag inte ens är insatt i frågorna, undrade jag? Tex att förespråka den motsatta ståndpunkten för helt fri invandring och annat som Axess börjat göra? Man beklagade sig över att Aftonbladet mfl utsatte dem för guilt by association men man drog sig inte för att utöva detta själv – jag förstår inte logiken.

Moderskeppet har kommit för att hämta DN:s redaktion

Moderskeppet har kommit för att hämta hem DN:s redaktion – såg ni också det? 😉

Tack men nej tack, jag sa att jag tänker behålla mitt inlägg och att jag inte tror att någon av mina läsare som går in på Millds blogg automatiskt tillskriver mig alla hans ståndpunkter – i så fall skulle jag inte heller kunna länka till DN, SvD eller andra bloggare eftersom de säkerligen har andra artiklar i andra ämnen än genus av alla sina tusentals, som jag inte kan något om eller instämmer i. DN uppmanar tex sina läsare att göra ett UFO-test  – vad ska jag tycka om detta? Är det ändå ok att länka till DN Kultur? Jag vill dock poängtera att av den 1% (max) jag läst på Millds blogg finns en hel del intressant och bra, och jag önskar att jag innehade alla hans kunskaper för att kunna ta ställning i alla andra frågor, men det har jag inte.

Axess tog in en ny krönikör efter att jag länkat till Milld - det kan ju ha varit en slump?

Axess tog in en ny krönikör efter att jag länkat till Milld och inte ville ta bort mitt inlägg – det kan ju ha varit en slump iofs…

Därefter skrev jag ett par krönikor till 2012 men det var uppenbart att någon höll på att fasa ut mig (det var då ni undrade varför jag inte längre var med i alla nummer), vilket inte bekymrade mig så mycket,eftersom jag stod upp rakryggad för det jag tror på medan dåvarande chefredaktören, innan han lämande tidningen, i sin sista ledare “Mörker över medielandskapet” i Axess 9/2012 med tema “Döden” (slump?) konstaterar att man misslyckats med att förändra medielandskapet. Det är klart att man misslyckas när man ger vika för påtryckningar eller anpassar sig till sina antagonister (vilket som var fallet vet jag fortfarande inte, eller så hade man helt enkelt inte tidsandan med sig, troligtvis förväxlade man tidsandan med maktelitens ambitioner – och det är ju inte tidsandan). Skillnaden var att jag inte gjorde det. Och jag är stolt över det.

Nej jag har inte en sådan här gammaldags telefon, som ni alla minns så monterade jag ju sönder den när jag gick på lågstadiet. :-)

Nej jag har inte en sådan här gammaldags telefon, som ni alla minns så monterade jag ju sönder den när jag gick på lågstadiet. 🙂

Sedan ringde den nya tillfällige redaktören för 2013 upp mig och ville ha en krönika, gärna om Bulgarien, från mig. Nu är det en ny redaktör och jag har inte kontaktat honom själv eller blivit kontaktad. Så mitt svar på er återkommande fråga om jag är kvar på Axess är: jag vet inte. De hör säkert av sig om de är intresserade. Intressant är att programförklaringen är borttagen från hemsidan i alla fall, jag vet att många reagerade på den. Axess har och har länge haft en viktig folkbildande funktion men det är klart att jag liksom ni reagerade på en del saker 2012. Men 2012 var ju undergångsåret så sådant får man räkna med då (hm, vad många krönikor det blivit i Axess för min del. Jag tänker iaf fortsätta prenumerera och läsa den, sedan att det blev fel med den där programförklaringen fråntar ju inte tidskriften den betydelse den ändå har jämfört med mycket annat på marknaden). Och där gamla medier dör tar andra vid, om de gamla inte förändrar sig – det är ren och skär tidnings-evolution och ett tecken på att livet går vidare. I ledaren från 9/2012 står i sista stycket att:

“I den mån som Axess Magasin haft någon betydelse under mina år som chefredaktör, så har det tror jag, varit just som motvikt till den här utvecklingen [ang att DN och SvD brutit med skribenter med akademiska kopplingar]. Delvis har vi naturligtvis kunnat parasitera på den, i den bemärkelsen att behovet av en plattform där man inte faller till föga för nuets trender och dess tidsbundna värderingar har ökat för vare steg som de stora dagstidningarna har tagit i motsatt riktning. Samtidigt är det uppenbart att vi har misslyckats i den meningen att den svenska utvecklingen inte på något sätt har kunnat hejdas eller ens stött på något mer organiserat motstånd. Men den kampen är kanske å andra sidan inte över än.”

Tanja KTH 12-nyVa? Det finns ju jättemycket organiserat motstånd mot utvecklingen! Men man ser kanske inte det om hela ens världsbild formas av “de stora dagstidningarna” – det är väl bara att ignorera dem om de skriver trams + raderar ens kommentarer. Framtiden tillhör oss kära vänner! 🙂 Det är nog med trams och idioti, lögner och hyckleri – för att citera Margaret Mead (ja jag vet att hon var antropolog-feminist men citatet är så sant): “Betvivla aldrig att en eftertänksam grupp ansvarstagande medborgare kan förändra världen. Tvärtom, det är det enda som har hänt.”

Läs: Galne Gunnars blogg, Genusdebatten mfl – ni hittar nog en massa intressant där ute om ni bara surfar runt. Och tips som inkommer på mitt kommentarsfält givetvis – det är min nyhetssida. 🙂 Och just det, jag glömde ju att gnälla på Aftonbladet, tyckte väl att något saknades i mitt blygsamma inlägg, men det har jag ju redan gjort i Tillåt mig att säga några sanningens ord – så allt är i sin ordning. 🙂

Annons

129 Responses to Två steg framåt och ett bakåt för agendasättarna och lite om DN, SVD och Axess, och om svensk genusmärkning av film i utländsk press

 1. Martin Andersson skriver:

  Vackert, poetiskt, lättflytande, tonsäkert som alltid. En Jonathan Swift för vår tid.

 2. @Benanderii skriver:

  Be proud and walk tall!
  Det är så många pudlar och tillbakatagna påståenden, om reklam och annat så denna mening är fullständigt obegriplig i det svenska tyckarlandskapet. Nu senast om vem som egentligen skulle ha en bil på fotbollsgalan.
  Underbart att du klarar att stå på dig, fortsätt med det!

 3. Edward Ulfertz skriver:

  Tanja, alltid lika skärpt!

 4. Jax skriver:

  Strålande hoppfull avslutning Tanja.
  Ja, framtiden tillhör oss. Och du är vår ledarinna!
  Kampen går vidare…..

 5. Tanja Bergkvist skriver:

  Tack alla! 🙂 Och jag har ju inte ens korrläst det, ska göra det nu, ska läsa igenom nu så det inte smugit sig in något stavfel eller annat hemskt. Blev jag för radikal? Nåja, jag skrev det jag länge tänkt, det kan gott PK-media ha! 🙂

 6. barfota skriver:

  Sååå djävla bra skrivet Tanja. Stå på dig! Och NEJ, du blev inte för radikal.

 7. Men du har en del stavfel och grejer att fixa till 🙂

  Vad fan har Axess att göra med vad du skriver på din blogg??????
  och … har tyvärr inte tid att kommentera mer ikväll även om jag vill.

 8. Rick N skriver:

  (Pust & Flås!) Du imponerar i vanlig ordning och har rätt i så mycket, inklusive att det var långt 😉 Väl värt tiden!

  Jo, att du blev raderad på SvD är förmodligen för att det fortfarande finns den där befängda regeln om max 500 tecken (3 x twitter).

 9. Tanja Bergkvist skriver:

  Rick N, tack, vad bra! 🙂 Nej då hade det stått max 500 tecken när jag överskridit det. Det brukar ju ”sätta stopp” då och man kan inte skriva en bokstav till, det är iaf min erfarenhet från tidigare kommentering. Kommentaren låg ju kvar i några timmmar så det var inte något tekniskt. Och de sitter väl inte och räknar tecken i efterhand?

 10. Rick N skriver:

  Nej, det finns inget stopp. Andra tidningar har ett annat system som man tydligt ser hur det räknas ner till 0 (brukar i alla fall var väl tilltaget med antal tecken). I disquis får man räkna själv, alternativt skriva i Notepad, spara och kolla antalet bytes …. Jag har åkt på radering hur många gånger som helst då vad-det-nu-är drar igång och kollar längder. Mängder brukar försvinna i ett svep inne på SvD. Det är bara de vad jag sett hittills.

 11. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, ja jag ska kolla nu ang stavfel – har inte kommit så långt i korren eftersom jag började göra annat, men nu ska jag fixa, skriver så fort så det blir lätt fel, ja du såg ju på Gensudebatten.se idag. 🙂 Inte vet jag vad Axess har med det att göra, och ännu mindre den ”höga juristen” men på ett sätt kan jag förstå om jag som krönikör delvis är ett ansikte utåt ju, och det var därför jag kunde förtydliga med att jag inte tar ställning just nu i de hundra frågor Milld driver (idag intervju med tårtkvinnan: http://janmilld.wordpress.com/2013/11/12/inte-bara-tartor/) men samtidigt – hur tror de jag kände inför programförklaringen då? Ändå skrev jag inget av lojalitet trots att den kom som en blixt från klar himmel. Och vad är det för fel med att Milld debatterar vad han vill, i programförklaringen stod ju också: ”Axess är för yttrandefrihet och åsiktspluralism och bedriver därför fri debatt kring alla ämnen som är angelägna i en liberal demokrati.” Nog om det – jag måste faktiskt kolla min text nu så det inte finns slarvfel, jag skriver så fort så det blir fel ibland 🙂

 12. Tanja Bergkvist skriver:

  Barfota, tack! Ang ”Sååå djävla bra skrivet Tanja. Stå på dig! Och NEJ, du blev inte för radikal.” Ha ha nej det blev jag inte – jag har ju hela tiden varit det. 😉 Eller radikal är ju helt fel ord, NORMAL är vad jag är, och många andra med mig. Vi bara reagerar på allt trams. Det vore onormalt att inte göra det.

 13. Tyron skriver:

  Här finns några nyhetskällor http://www.kimmoa.se/rn/konfigurera. Det finns så klart många fler av, men någon har i alla fall bemödat sig med att samla ett par på samma ställe.

 14. Tanja Bergkvist skriver:

  Rick, ok det visste jag inte, men även en eller två kortare kommentarer försvann vad jag kan dra mig till minnes. Och hur kunde den stå kvar under minst flera timmar, tills jag stängde av datorn, sedan kollade jag inte den ledaren på några dagar och uptäckte av en slump nu att den kommentaren + några till var borta. Jag tycker det verkar märkligt att man ska räkna 500 tkn själv för just SVD, på andra sidor har jag skrivit hur långa kommentarer som helst i Disqus. När kollas längderna då – kan det vara flera timmar efteråt? Det måste ju vara automatiserat för ingen sitter väl där och kollar manuellt?

  Nåja, det lär visa sig. Andra kortare försvann också. I vilket fall fick jag ju en del sagt som jag kanske inte sagt annars, och att jag kollade ledaren berodde på att jag behövde min kommentar (som jag hade sparat i textfil eftersom den var min sista längre) efter att jag skrivit om DN, och att jag skrev om DN var pga Galne Gunnars inlägg, och när jag skrivit om DN och SvD kunde jag lika bra berätta om Axess eftersom alla undrat så länge. Så sammanfattningsvis kan man säga att hela detta inlägget tog en helt annan vändning än tänkt – och allt är Galne Gunnars fel. 🙂

  Jag hade faktiskt tänkt helt explicit (oftast vet jag inte var mina inlägg landar men just nu hade jag bestämt mig) att bara skriva om genusvansinne och allmänt hålla en låg profil, och så blev det så här. Men detta är ju ändå mina tankar, och jag är i min fulla rätt att släppa ut dessa tankar precis som media dagligen sprider sina tankar (eller floskler) och ja, då får jag väl ta konskvenserna då. Får starta en egen dagstidning om jag inte kan kommmentera på SvD – så det var väl bara bra om det var max 500 tkn och att Galne Gunnar triggade mig med sitt inlägg, att DN utelämnade min doktorsexamen och att alla är galna – de får skylla sig själva. 😉

 15. Tanja Bergkvist skriver:

  Problemet är faktiskt att jag nästan bara följt PK-media under två år, med de få undantag i form av tips ni lämat på bloggen och en gång i månaden när jag går bärsärkagång på Avpixlat och Fria Tider, ha ha 🙂 och det är alltså detta insupande av PK-media som gjort mig NORMAL. Borde inte media hylla mig eftersom jag framstår som en arg ung kvinna och därmed är alla genusvetares dröm? Ok då, inte så ung, och inte så arg – inte arg alls nästan – jag tycker i all min empati snarare synd om våra kära journalister som tillhör ett utrotningshotat släkte. Plus högutbildad i ett mansdominerat yrke och så tar jag för mig och brer ut mig. Jag förväntar mig en stor hyllningsartikel på genus.se imorgon. 🙂

 16. Tanja Bergkvist skriver:

  Jaså ni har gått och lagt er latmaskar? Kul med läsare från andra länder. 🙂

 17. Malte Skogsnäs skriver:

  A-märkningens enda syfte är att certifiera filmer åt genusfeministerna så de inte bara råkar se någonting fel, som exempelvis en ren machorulle. Det kan nämligen ge obotliga hjärnskador.

 18. Cavatus skriver:

  Åh, tack för att du ånyo är igång med skrivandet. Det är så befriande att läsa dina alster, som lyckas väva samma humor mitt i allt eländes elände som vi står i i det här landet.

  Jag tog mig friheten att granska SVT Debatt efter senaste programmet. Nä, jag är inte nådig. Men vad kan man vara efter en sådan cirkusföreställning?

  http://bit.ly/1buaWKr

 19. Korsriddaren skriver:

  Skulle vara intressant att läsa dina tankar om den besynnerliga hednafeminismen och allt skitprat om starka kvinnor som börjar bli allt mer påtaglig i Sverigevänliga kretsar.

  http://nyskapande.com/styrka-forintar-feminism/

  Ovanstående inlägg om ”starka kvinnor” skrevs
  2012-09-17 och nu lite mer än ett år senare den 2013-10-30 kan man läsa om ”nordisk frihet” och ”naturlig sexualitet”…

  http://nyskapande.com/nordisk-frihet-naturlig-sexualitet/

  Hur göra för att bli kvitt den vidriga hednadekadensen?

 20. Bosse skriver:

  Snart dags för Tanja att bli riksdagskvinna för SD?

 21. Jeff skriver:

  Alltid lika trevligt att läsa din blogg!

  Mvh Jeff

 22. […] Tanja Bergkvist: ”Två steg framåt och ett bakåt för agendasättarna och lite om DN, SVD och Axess, och om svensk g…” […]

 23. Bohemian Club skriver:

  Det är bara att lyfta på hatten för en av få svenska bloggare som gör kopplingarna mellan de många agendor som ”våran” kära elit driver. Du har sett mönstret och förstår vad det är som pågår och det är härligt att se dig förklara den taktik de använder sig av. Oerhört strongt av dig att berätta historien om Axxess och att inte plocka ner inlägget!

 24. Rick skriver:

  Intressant det där med Axess. Jag hade nyligen en kortare mejlväxling med den nye chefredaktören kring en besynnerlig recension skriven av Katrine Kielos för ett par nummer sedan. Jag påstod ingalunda att jag skulle motsätta mig att hon skriver, utan uttryckligen det hon skriver. Jag fick ett svar i stil med att också The Economist skrivit som Axess. Eftersom jag råkar vara prenumerant på bägge, så var det en lätt match att kolla upp saken – och mycket riktigt förvrängde Axess nye chefredaktör verkligheten.

 25. Rick skriver:

  Det där med länkningar. Det handlar ju om källhänvisningar, så jag kan inte fatta vad som är så känsligt med den saken. I min doktorsavhandling hade jag självaste Josef Stalin bland mina källor, men inte har någon anklagat mig för att vara stalinist för den sakens skull.
  Ännu åtminstone…

 26. Lage skriver:

  Bra inlägg!

 27. @TB
  Latmask kan du vara själv. Finns de av oss som måste upp på morgonen och slita för brödfödan och inte kan lata oss hela dagarna och kolla debattprogram på tv medan vi smaskar chips i sängen.

 28. Din röst är så viktig – och uppskattad!

 29. Tanja Bergkvist skriver:

  Tack Lage, Bohemian Club och kimhzabremersbodega! 🙂

  Dolf, latmask kan du vara själv. Kom just hem från sjukgymnastiken och är helt slut, det där inlägget tog på mina krafter – och min nattsömn. Men du har rätt: NU ska jag se ett program, nämligen det om politisk journalistik som anordnades av Publicistklubben och där Jan Helin från Aftonbladet medverkar: http://thoralf.bloggplatsen.se/2013/11/12/10337112-publicistklubben/ 🙂

  Malte, de har ju redan hjärnskador! 🙂

  Bosse, ingen kommentar, som vanligt. 😉

  Rick, ja det var ju riiiktigt illa – skäms! 🙂 Doktorsavhandling låter intressant – ännu en doktor som satt diagnos på tidsandan! 🙂

  Jeff, tack, det är även trevligt att skriva den. 🙂

 30. elwee skriver:

  Det är bra Tanja, stå på dig. Har man bildat sig en uppfattning efter noga övervägande så ska det ju till kraftigt modifierad indata för att man ska ändra sig.
  ”Den som gifter sig med tidsandan blir snabbt änka”!

  Min åsikt om landets demokrati är att vi fått den sämsta varianten, nämligen representativ demokrati. Den är i varje fall den svåraste varianten att få att fungera och vad beror det på?
  Jo, för att komma på valbar plats så måste man passera så många nålsögon och filter att de som kommer ut på andra sidan ser till förvillelse likadana ut.
  Man är således tvungen att ge dem olika symboler i form av blommor eller bokstäver så folk ska kunna hålla isär dem.
  Sedan, för att försöka berättiga sin existens vid köttgrytorna, hålls det pseudodebatter mellan dessa politiker om mindre viktiga saker och tyvärr verkar det fungera.
  Med den skola vi har idag kommer det att bli ännu lättare för politikerbroilersarna att styra flocken. Är man inte påläst eller inte fått bevisat för sig att man kan förstå några samband så sätter man ju inte sig in i olika skeenden och kan t ex tro att de är naturkrafter.

  F.ö. anser jag att alla ska begära av SVT att de ska visa Hjernevask på bästa sändningstid!!

 31. Tanja Bergkvist skriver:

  Korsriddaren,jag uppskattar texterna http://nyskapande.com/styrka-forintar-feminism/ citat: ”Män med en kvinnofientlig konservativ inställning som trycker ned kvinnorna som om de vore trälar, gör kvinnorna bara till ett lovligt byte för den feministiska propagandan, vilket gör att de vänds mot folket. Istället ska vi se till att även kvinnornas energi kan kanaliseras till någonting utvecklande och positivt som både de och folket gynnas av så att feminismen inte längre fyller någon funktion.”

  Vad menar du med ”allt skitprat om starka kvinnor som börjar bli allt mer påtaglig i Sverigevänliga kretsar. ”? Förstår inte vad du menar, förtydliga gärna.

 32. elwee skriver:

  Under ”tonårsbilden” finns det en textdel jag känner mig obekväm med 🙂
  http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=48022;objekttyp=lan

 33. Tanja Bergkvist skriver:

  Cavatus, tack för text om cirkusen. 🙂 Såg också det SVT Debatt-programmet faktiskt – men allt är ju så otroligt förutsägbart tycker man… Tror du de hyr in skådespelare?

 34. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, ja det är en bra idé, men antaglien för radikalt för SVT att sända norska Hjernevask… Ja ang de/dem har man tydligen börjat erstta allt med ”dom”, suck… men det är långt värre med sin/deras, sin/hans, sin/hennes osv…

 35. Tanja Bergkvist skriver:

  Rick, oj, knasigt… Ang ”The Economist skrivit som Axess” – var inte recensionen skriven av Katrine Kielos?

 36. Tanja Bergkvist skriver:

  Hm, vad många krönikor det blivit i Axess för min del. Jag tänker iaf fortsätta prenumerera och läsa den, sedan att det blev fel med den där programförklaringen fråntar ju inte tidskriften den betydelse den ändå har jämfört med mycket annat på marknaden.

 37. @TB
  Om det vore så väl ändå. ”Dom” är ju i alla fall korrekt talspråk. Men idag känner man lätt igen yngre skribenter på att de använder ”dem” för både ”de” och ”dem”, vilket leder till underligheter som: ”Dem blev kära under sommaren.” Nästa steg i förflackningen är: ”Dem ska gifta sig i Skara demkyrka på onsdag.” (Av vilket vi då också förstås kan sluta oss till att det är ett homosexuellt par, för om dem hade varit heterosexuella hade det aldrig blivit tal om giftermål, inte ens med en fredsdemare som förrättare”.)
  Jag kan också passa på att påpeka att jag närliggande idag demderar om uppfostran i ett inlägg på GD. Fast jag har knappt fått några kommentarer alls. Mindre än vanligt, och jag har redan noterat att förutom de tillfällen när man sätter igång och diskuterar mitt språkbruk och mina uttryckssätt så brukar jag få lite kommentarer och inte mycket diskussion på mina inlägg. Jag kan inte låta bli och fundera på vad det betyder. Är det för att jag skriver så bra så folk inget har att tillägga, eller är det så dåligt att de inte orkar bry sig? Livet är fullt av svåra och obsevarade frågor. (Med detta vill jag säga, att om någon härifrån läser det, kommentera då också gärna, jag kör också moderingsfritt på mina inlägg, så puckla gärna på varann där också. Eller ge mig en avhyvling om ni tycker jag förtjänar det.)

 38. Edward Ulfertz skriver:

  Angående de/dem.
  Jag gick i skolan på 50-talet. Då var det okey med dom.

 39. QED skriver:

  Toppeninlägg, Tanja – nästan läst färdigt!

  Här är ett reportage om en genusanalys av ubåtskränkningarna på 1980-talet. Det är väl bara för uppenbart vart det leder tankarna hos en genusvetare.

  http://genus.gu.se/Aktuellt/genusflodet/genusflodet-detalj//genusforskare-analyserar-1980-talets-ubatskris-.cid1190531

 40. Oerhört bra. Jag satt som klistrad under hela läsprocessen!

  Din blandning mellan (riktig) konservatism, nationalism och liberalism är förträfflig – vi borde bilda ett nytt parti tillsammans, känner jag, tillsammans med några till. Det tycks som att du har utvecklat en tydligare och mer välgrundad världsåskådning och därmed distanserar dig från Axess pseudokonservatism och andra undermåliga och politiskt korrekta företeelser. Det finns som bekant mer att kritisera än progressiv feminism och genusvetenskap.

  Ps. Synd att du inte har Facebook eller Twitter.

 41. elwee skriver:

  Varför inte titta in här och kanske fälla en kommentar:
  http://debatt.svt.se/2013/11/13/ohederligt-genusvetare-sd-jobbar-for-jamstalldhet/

 42. elwee skriver:

  @Edward U
  I mitten på femtiotalet fick man en röd prick på näsan av svensklärarens reservoarpenna om man skrev ”dom”.

 43. Fylgja skriver:

  Om du inte läser Nya Tider, Tanja, så är det en tidning jag kan rekommendera. Själv blev jag förvånad över hur hör kvalitet den håller med tanke på att den bara funnits i ett år än.

  http://www.nyatider.nu/

 44. @TB, @elwee o dem det anbelangar (notera att ”dem” är objekt till anbelangar)

  ”Dom” är okej att använda, men det är vardagligt talspråk och utgör ett stilbrott om man vill skriva svenska på en litterär nivå. Det har fördelen för dem som har problem att lära sig använda de/dem korrekt att det ersätter bägge ordena. Men använder man sig av ”dom” ska man gör det konsekvent och Inte växla mellan ”de/dem” och ”dom” bortsett från att man givetvis kan använda ”dom” i citat och återgivningar av talspråk även om man i texten i överigt använder de/dem. (Jag tror att jag själv tillhör den lilla minoritet som vanligtvis använder ”de” och ”dem” även i mitt normala dagliga tal och normalt bara avänder ”dom” när jag är avsiktligt dialektal eller bonnig.)

  Jag är inte riktigt överens med länken som elwee gav. Först så påstår de att

  Ibland stöter man på ett de som inte går att byta ut mot vare sig vi eller oss. Det finns i fraser som de arga bina och de svåra fallen och skrivs alltid de.

  Jag anser det vara bullshit. De blandar ihop semantik och grammatik, man kan rent grammatiskt visst säga både ”vi arga bin” och ”oss arga bin”. (Och semantiskt skulle man också kunna säga om till exempel spelar ett bi i en barnteater). Man kan ju säga ”Vi arga TB-beundrare kräver att TB bli sveriges första statsministressa” (jag vägrar numer stava sverige med versal, bara för att klargöra att det inte är en felstavning från min sida) och ”Den sketna regeringen ignorerade kraven från oss arga TB-beundrare.” Så, det skulle funka alldeles utmärkt med bin också.
  Och nu efter att ha skrivit allt det, så begriper jag att det inte var det de menade, men det var vad klantarslena sa. Och de ska ge språkråd!!! De menade tvärtom, att det finns fall där ”oss” inte går att byta ut mot ”dem”. Vilket är sant. Men de är ändå sopiga, för deras förklaring är ”det bara är så”, vilket jag inte alls håller med om. Det handlar snarare om två olika grammatiska användningar.
  I ”oss (arga) människor” handlar det om att ”människor” utgör en apposition till ”oss”, medan ”de” i ”de arga bina” är en artikel. Skulle man göra motsvarande apposition med bina (det vill säga byta ut ”oss” till ”dem”) blir det ”… dem, de arga bina”

  Vad gäller TB:s användning av ”dem” under den söta lilla svartvita bilden, så handlar det om ”som”-satser. I det fallet står ”de/dem” i en dubbel position beroende på hur man bryter ner meningen syntaktiskt. I

  där skiljelinjen går mellan dem som går på DN-propagandan och dem som inte gör det. Mellan dem som tror på att krig är fred

  är ”dem” objekt till prepositionen ”mellan”. Hon hade lika gärna kunnat använda ”de” som subjekt till den följande ”som”-satsen. Vilket som är helt okej och korrekt. (Jag brukar själv tendera mer på använda ”de” som subjekt i dessa fall, när jag skriver medvetet, men har noterat att det ofta blir ”dem” på dessa ställen när jag bara skriver i bara farten.)
  Jag tycker även här att språknämndens förklaring stinker.
  Sen är jag medveten om att min förklaring inte helt löser alla problem heller. Men det ligger lite i sakens natur, grammatik för mänskliga språk är ju en ad-hoc efterkonstruktion till det språkligt korrekta, inte en definition för korrekt språk på samma sätt som när man talar om Pascal, C, Ada, Lisp eller något annat artificiellt språk.

 45. Phin Daralia skriver:

  Debattartiklar och annat av samhällsdebattören Nima Gholam Ali Pour http://nimatown.blogspot.se/

 46. Claes-Peter skriver:

  Det där med reglerna om minst två kvinnor – där rök mina planer på att filma Robinson Crusoe… Kon-Tiki är visst redan gjord?

 47. rocki skriver:

  Hej Tanja! Jag vill bara påpeka, för dig och för alla andra, att jag genom att trycka ”gilla” på ditt inlägg (detta) givetvis tar avstånd från allt jag tar avstånd från i alla dina andra inlägg, dina länkningar och i all annan text du har producerat inkluderat din forskning (eftersom jag förmodligen inte skulle förstå ett jota av din forskning så vill jag gardera mig genom att ta avstånd från just den å det bestämdaste). Jag tar i och med detta inte ställning till det genom att jag helt enkelt inte gör det, och att jag inte gör det gör att jag förvisso tar ställning till att jag inte gör det… eller, jag menar… Äsch, strunta i det! Vi går vidare istället, vad jag gör är att jag helt enkelt tar avstånd ifrån allt du har skrivit in blanco dvs om det visar sig att du har skrivit/kommer skriva något som jag tar avstånd från så har jag redan gjort det i förväg, liksom.

  Jag kan trots detta ge mig fan på att du har skrivit något som jag ändå kan få nedkört i halsen, det är så de rullar… de kära konsensus-varelserna. 🙂

 48. Tanja Bergkvist skriver:

  Rocki, ha ha ok det var ju ett smart drag! 😉

 49. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, ha ha, jag läste just ditt långa inlägg, bra med citaten! Och som någon kommmentatro skrev, det var en Tanja B-artikel- har du också fått skriva-långa-inlägg-sjukan? 🙂 Ang ”Fast jag har knappt fått några kommentarer alls.” – jag tycker det är ganska många och långa kommentarer, och för övrigt, skriver man ett ”Tanja B-inlägg” som är fem km långt så tar det tid för folk att läsa det. 🙂

 50. Tanja Bergkvist skriver:

  Genuspedagogerna är här: http://www.sydsvenskan.se/inpa-livet/barn–familj/genuspedagogerna-ar-har/Genuspedagog vill lära barnen mer om queer: http://www.sydsvenskan.se/inpa-livet/barn–familj/pedagog-vill-lara-barnen-mer-om-queer/

  Suck, helgalet… får ta upp detta i nästa inlägg.

 51. @TB
  Långa inlägg är knappast något ovanligt för mig, ta t.ex. Att vägra våga debatten | Genusdebatten. Och på ett sätt är mitt inlägg faktiskt längre än ditt, även om det inte innehåller mycket mer än hälften så många ord som ditt. Alla mina ord håller sig i alla fall till ett ämne, jag sprider dem inte som en liten charmerande tornado över hela spektrumet av den poliktiska inkorrektheten.
  Det har ju faktiskt kommit lite kommentarer nu, men när jag lite bittersurt klagade här var det nästan 6 timmar efter att jag hade pubbat och då hade det bara kommit två (2!) kommentarer, jämför det med att du själv hade fått ett tiotal (utan att räkna pingbacks och dina egna kommentarer) efter samma tid, och enda anledningen till att du inte hade fler förmodligen var att folk fortfarande kämpade sig fram genom din verbala snårskog.
  Men, det har ju blivit fler nu, så jag kanske ska sluta sura.

 52. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, ”Men hur kan ubåtskrisen tolkas ur ett genusperspektiv?” – vad i h-ete, måste lyfta det i nästa inlägg också.

  ”Södertörns högskola… dagens öppna seminarium ”U137 – ubåtskris, manlighet och kärnvapenrädsla”… Anna Lundberg, genusvetare vid Linköpings universitet, har tittat på hur det skämtades om ubåtskrisen i medierna. Hon menar att bevakningen påverkade bilden av maskulinitet och i det lilla försköt könsordningen.”

  Snälla nån… jag hade inte kollat in genus-sidan på länge, måste ni ge mig högt blodtryck? 🙂

 53. Tanja Bergkvist skriver:

  Swedish Dissident, tack! ”Din blandning mellan (riktig) konservatism, nationalism och liberalism är förträfflig” – jaha, jag bara står för det sunda förnuftet men vad trevligt att jag har utvecklat en ny ideologi. 😉

  ”Vi borde bilda ett nytt parti tillsammans, känner jag, tillsammans med några till.” Ja, faktiskt, maila mig!

  ”Ps. Synd att du inte har Facebook eller Twitter.”
  Jo jag har konton men använder dem inte än. Men jag ska (iaf twitter, Facebook vet jag inte)! 🙂 Tyvärr försökts min planering 4 månader pga den första katastrofala operationen när mitt ben råkade borras sönder. Nu är jag lagad och fixad. Så det är bara att tuta och köra! 🙂 Fast jag måste göra sjukgymnastik 3-4 timmar/dag om jag ska ha en chans att återfå armens funktion.

 54. @TB
  Genuspedagogen borde läsa mitt inlägg. Men något säger mig att den [pedagogen ifråga] skulle krumbukta sig i alla oändlighet för att unvika just det. Och även om man lyckades tvinga den [samma genuspedagog] att göra det så skulle nog lärsförståelsen vara så bedrövlig att inlägget togs som en uppmaning till statlig indoktrinering under lägerliknande former.

 55. Jag tror att inte att du har kommit på en ny unik ideologi utan bara att den blandning du gör är rimlig och påminner om mitt eget förhållningssätt till desamma=) Rent allmänt brukar många individer och grupper blanda ideologier i förhållande till sociala respektive ekonomiska frågor. Det gäller alltifrån Nya Moderaterna, till SD och Axess förre chefredaktör Johan Lundberg .

  Utmärkt om du har för avsikt att använda åtminstone Twitter!

 56. Tanja Bergkvist skriver:

  Fylgja, ”Om du inte läser Nya Tider, Tanja”. Jag har läst några nummer. Och har du missat att tidningen återpublicerade min dikt? Längst ner här är det inlagt. Jag hade skrivit den i föregående inlägg och skrev att den får återpubliceras om källa anges. Här är dikten 🙂 :

  Om detta är vår sista dag
  och kampen dör med oss till slut
  men utan att ha utkämpat ett sista slag
  i tron att det någonsin blir som förut.

  Så ska våra politiker höra undersåtar som gråter
  deras förtvivlan drunknar i genuseriets hav
  men fegheten skänker oss ingenting åter –
  generationen som tog men som ingenting gav.

  Efter natt följer dag och efter genus följer normalitet
  vi återupprättar snart vår heder
  bort med genus och intersektionalitet
  och återinför sunda intellektuella seder.

  Den genusfördummade nationens alster tynar bort,
  och normkritikerna misslyckas än en gång
  att utplåna strukturer av olika sort,
  och vår glädje uttrycks i denna sång!

  Skärmdump från Nya Tider. Men jag borde läsa både den och annan alternativ media, men senaste två åren har det varit mest PK-media, vilket ju haft den fördelen att jag fått upp ögonen för allt hyckleri.

 57. Tanja Bergkvist skriver:

  Phin Daralia, verkar vara en intresssant sida – öppnat fönster och ska läsa senare, just nu är det dags för en timmes armövningar. 🙂 Om ni vill veta detaljer så är det inte samma som imorse, då jag körde denna övning, utan nu är det till att ligga på golvet med armbågen mot väggen och med en visp av rostfritt stål från Clas Ohlson försöka trycka ut armen så att den kommer iaf 70-80 grader ut från kroppen. Slutmålet är att 90 grader, dvs att underarmen ska (armbågen böjd 90 grader) hamna längs väggen, men det kommer ju knappast att ske idag… Tyvärr har jag ingen bild på denna övning – får fixa det till nästa inlägg. 🙂

 58. Tanja Bergkvist skriver:

  Dolf, ja sluta sura nu när ditt kommmentarsfäl är fullt. Jag själv fasar för när Galne Gnnnar dyker upp här med sina kommentarer – hur ska jag hinna läsa dem? 🙂 Dels är han nämnd ju och dels tror jag att han vill kommentera inlägget – jag tror vi kan förvänta oss en tornado då, ha ha! 🙂

 59. Tanja Bergkvist skriver:

  Swedish Dissident, ”Jag tror att inte att du har kommit på en ny unik ideologi utan bara att den blandning du gör är rimlig och påminner om mitt eget förhållningssätt till desamma” Nej jag vet 🙂 men det finns inget namn på denna blandning, och bör väl inte finnas heller kanske. Ja jag har kommit till insikt om att det vore bra att börja med twitter så det kommer. 🙂

 60. @TB
  Bortsett från att du nämnt honom ett flertal gånger så lyser han med sin frånvaro. Du kanske slog knockout på honom med inlägget?

 61. elwee skriver:

  Skriv gärna på:
  http://upprop.nu/LEOL

 62. Galne Gunnar skriver:

  @ Tanja B:

  ”Jag själv fasar för när Galne Gnnnar dyker upp här med sina kommentarer – hur ska jag hinna läsa dem? 🙂 Dels är han nämnd ju och dels tror jag att han vill kommentera inlägget – jag tror vi kan förvänta oss en tornado då, ha ha! 🙂 ”

  För ett par år sedan jobbade jag extra på en biograf. Det var riktigt kul med kollegorna och kundkontakten. Jag flörtade med brudarna och drev med snubbarna…

  Hur som helst; en kväll gled det in ett par välklädda killar från Mellanöstern och beställde i min kassa. Rätt vad det var så kollade en av snubbarna på mig och utbrast: ”Fan vilken jävla snygg kille du är!”. ”Tack!”, svarade jag. ”Ska du hänga med på bio?”, fortsatte han. ”Nej, jag går inte på bio med okända män”, sa jag.

  Plötsligt såg han lite förlägen ut och sade: ”Hoppas att du inte blir förolämpad av att jag raggar på dig?” Jag skrattade och sa: ”Varför skulle jag bli förolämpad av att du raggar på mig och säger att jag är en jävligt snygg kille? Jag skulle bli förolämpad om du inte gjorde det!”

  Jag erinrar mig den anekdoten på grund av det du skriver. Varför skulle jag kommentera det här inlägget för att jag har blivit omnämnd och länkad i det? Och dessutom kommentera i värsta tornado-stil?

  När du håller med mig och länkar till mig flera gånger så finns det ingen anledning för mig att säga någonting – då är allt som det ska vara! Det är de få gångerna du inte håller med mig, inte omnämner mig, och inte länkar till mig som jag behöver läxa upp dig och sätta dig på plats! 😉

  För övrigt så ser jag att du flera gånger gnäller och skyller din ”radikalisering” på mig. Det är skitsnack! Jag plockar bevisligen fram det bästa ur dig!

  You know it, and you love it! 😉

  Jag är glad att jag inspirerar dig till att producera alster av den här digniteten. Jag förtjänar fan en guldmedalj för det!

 63. Per_Mams skriver:

  För att lägga ytterligare en kaka på kakhögen ersattes alltså Tanja Bergkvist av en Nick ”Cohen”?! 😀

 64. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, knäppgök där! 🙂 För det första är jag inte radikal utan normal – och jag har ALLTID varit normal, som jag föredrar att kalla det, för det är vad det är. Det var bara det att du med ditt inlägg om DN gjorde så att detta inlägg tog en helt annan vändning än tänkt. Får jag påminna dig om att du i förra inlägget gick lös totalt – så jag antar att det var för att du inte kände dig ”sedd” i själva inlägget då? Stackare! 🙂

  Ha ha, guldmedalj? Snälla – jag har tänkt skriva det här i 1.5 år – så varför gjorde jag då inte det, om du nu har förmågan ”att plocka fram det bästa” ur mig!?

  Du var knappt född när jag vaknade! 😉 Ok, tänk nu på att inte bråka för mycket här öppet på bloggen. Men jag tänkte att du skulle kommentera inlägget för att tillföra något som du anser att jag inte vet – men naturligtvis kan du inte det eftersom jag redan vet allt. Där fick du! 🙂

 65. Galne Gunnar skriver:

  @ Tanja B:

  Less talking and more doing, Tanja! Fixa min guldmedalj nu!

 66. elwee skriver:

  Iaf jag kommer att skippa Top Toys när det ska till julklappar till barnbarnen
  Hur tänker du göra?
  http://avpixlat.info/2013/11/15/konsneutral-leksakskatalog-vacker-uppmarksamhet/

 67. elwee skriver:

  Tanja … du glömmer väl inte att beställa före 18 dec:

  http://www.bokus.com/bok/9789197892704/josta-och-johan/

 68. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, ingen guldmedalj åt dig, eller jo, en med min bild ingraverad isf. 🙂

  elwee, jo jag såg det på TV igår om katalogen, ska se din länk nu. Men jag har inga barnbarn så det är inget beymmer för mig: 😉 Den enda kritiska röst svensk TV-reportern fann i köpcentret när de gick runt var en mörkhyad man som tyckte det var konstigt att det nte fanns något mörkhyat barn i katalogen, men jag har svårt att tro att svensk media inte kunde hitta en enda person som var kritisk till genusaspekten, själv har jag inte sett katalogen men ska läsa artikeln nu och se vad som är på gång – själv köpte jag julklapp idag i fom av träsaker + ett set med verktyg för att snida i trä, eftersom min dotter inte bara vill tälja utan även göra finare detaljer på sina träpinnar här hemma – genusmedvetet va? 🙂 Själv älskade jag träslöjd, och gör det fortfarande. Men återkommer om en stund med kommentar när jag sett vad som pågår… Vänta 5 min.

 69. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, va!? En bok om homosexuella djur som vill adoptera barn (ang ditt lilla boktips http://www.bokus.com/bok/9789197892704/josta-och-johan/ )?! Inget förvånar mig längre…

  ”Girafferna Jösta och Johan vill ha ett litet barn, fast de är av samma sort, likadan och likadan. De ger sig ut på savannen för att hitta ett barn och bli en familj. Men blir det som de tänkt sig, blir det som de vill…”

  Man kan provläsa också, ”samma sort” – då erkänner ju författarna att olika kön är av olika ”sort”? Vilken genustabbe! 😉

 70. Tanja Bergkvist skriver:

  Galne Gunnar, men oj, du kanske redan hade en sådan medalj? Och vänta nu här – varför ska du få medalj för att du skrev ett inlägg som fick mitt inlägg på avvägar? Galning! 🙂

 71. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, jaha jag ser att man lagt upp just det inslag jag såg på SVT igår. Nåja, som jag ser det så är det ju flicka + pojke som leker med leksakerna tillsammans. Jag är faktiskt inte så jätteupprörd, grejen är ju den att liksom verkligheten är verkligheten är naturen ju naturen, och pojkar och flickor kommer generellt att välja som de alltid gjort, oavsett vad som pågår i en leksakskatalog. Och det är ju egentligen bara föräldrarna som läser katalogen, har svårt att tänka mig att någon köper en docka till sin 5-årige pojke i julklapp och förväntar sig glädjeyra över detta, i så fall köper man dockan OCH annat (och vad beror det på?), och sedan får pojken välja själv – och vi vet ju vilket valet blir mellan docka och transformers, eller vad det nu säljs för saker nuförtiden.

  Precis som med annat så kan man inte driva den sociala ingenjörskonsten hur långt som helst, själv hade jag inte så många leksaker som liten vilket istället stimulerade min kreativa förmåga att tillverka egna – så faktum är att man borde minska utbudet på leksaker lite så att barnen kan utveckla sin kreativa förmåga. Att ha 100 gosedjur (ja, vissa har det) gör ju inte barnet så intresserat av att prova på att sy egna eller bygga/snida egna djur i trä (här får vi se vilket kön som väljer vad) – varför inte sälja alla leksaker som en byggsats så får barnen själva tillverka vad de vill – så får vi se om det blir dockor eller bilar av det, när man SJÄLV får välja. 🙂

 72. Tanja Bergkvist skriver:

  Genusvetare förvirrar barnen – min artikel på SVD Brännpunkt om detta: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/genusvetare-forvirrar-barnen_2224643.svd

  Får jag komplettera med att citera SOU 2006:75 ”Jämställdhet i förskolan” : ”Förskolans uppdrag att motverka traditionella könsroller och könsmönster handlar till stor del om att rasera gamla föreställningar om vad som är normalt beteende för pojkar respektive flickor.” Just, det: rasera – vad konstruktivt!

  Och redan i början, kapitel 1, första meningen (sid 19): ”Förskola av den svenska modellen representerar såväl ett barnpedagogiskt som ett könspolitiskt projekt.” Ett könspolitiskt projekt – varför det?

  I Lpfö 98 kan man läsa följande sid 6 (8 i pdf:en): ”I förskolans uppdrag ingår att såväl utveckla barns förmågor och barns eget kulturskapande som att överföra ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa.” Detta samtidigt som genuspedagogerna plockar bort kulturarvet eftersom det anses krocka med motarbetandet av stereotypa könsroller (vilket också är ett uppdrag enligt läroplanen), könsroller som kulturarvet anses förmedla. I SOU 2006:75 på sidan 114 kan vi läsa om vad förskolepersonalen i en av utvärderingarna har att säga: ”Vi har diskuterat fram och tillbaka hur vi ska förhålla oss till kulturarvet när det strider mot vårt uppdrag att motverka traditionella könsroller. Till slut har vi valt att lyfta bort vissa titlar från barnens hyllor eftersom vi inte känner att vi kan stå för det böckerna förmedlar. Vi kan komma att läsa dessa böcker i framtiden, tex i samband med teman om hur det var förr i tiden, men vi vill inte att barnen ska bläddra i böckerna där både bild och text förmedlar passivitet för flickor och aktivitet för pojkar.”

 73. QED skriver:

  Aftonbladet förmanar: se inte Skavlan ikväll

  unvis.it/http://www.aftonbladet.se/kultur/article17845752.ab

 74. Tanja Bergkvist skriver:

  QED, tack för tips – ska se! 🙂 Förlåt jag försvann – diskuterar genus i förskolan på Avpixlats artikel om katalogen, härifrån och tio kommentarer neråt har jag fyllt på med 🙂 http://avpixlat.info/2013/11/15/konsneutral-leksakskatalog-vacker-uppmarksamhet/#comment-1124885242

 75. Claes-Peter skriver:

  Shit – hade jag vetat att Aftonbladet vill förbjuda folk att se Skavlan, så hade jag inte missat det! Det blir liksom en plikt att se program som den där kvällstidningen med sitt nazistiska förflutna avråder från. Programmet ‘unvis.it’ verkar vara embryot till den internetcensur som bidragsokraterna, flumtomtarna och ex-förrädarpartiet vill införa när de vinner valet. Och ja – NATURLIGTVIS var det lögnpottan Aagard som skrev! Jag gissade rätt, fast det var ju ingen större bedrift.

  Jag missade bl.a. pga. jag postade krav på att genast, utan dröjsmål, utse 47 kvinnor till stormästare i schack.

  Skolan – hur kan man ‘låta barn utveckla sina förmågor’ när de först föds tomma på tankar, känslor, attityder mm. – och sedan inte får lära sig något nytt? Var kommer förmågorna ifrån? Wikis ord:”Verbalinspiration är tanken att Bibeln, Koranen eller annan helig skrift är inspirerad av Gud ord för ord, det vill säga mer eller mindre dikterad.” (Måste vara därför som Gud inte hör mina böner – han talar tydligen hebreiska och/eller arabiska. Då blir det tydligen ingen Sandra Bullock i min säng, då…)

  Könsneutrala leksaker.. Jag lekte mycket med flickor under mina första 7-8 år i alla fall. Tjejerna hängde med på kåvbojs och indianer (dom fick antagligen vara indianer), och åtskilliga gånger blev jag övertalad till att leka mamma-pappa-barn. Jag fick alltid vara pappan! Inser att dessa småflickor var agenter för Patriarkatet som predikade Könsmaktsordning och som indoktrinerade mig i Heteronormativitet. Men leken blev ju lite långtråkig, på något sätt. Det skulle dröja åtskilliga år innan jag anade vilken aktivitet som vi missade.

  En gåta jag inte kunde knäcka var hur flickorna kunde köra dockor fram och tillbaka i dockvagnen, prata med dem och gång på gång byta kläder på dem. Jag höll på att dö av långtråkighet redan efter några minuter.

  Och min hädansovna hustru påstod att hon bara lekte med killarna – hon tyckte flickorna var för mesiga och tråkiga. Antagligen var hon långt före sin tid och politiskt korrekt genom att ta avstånd från könsrollerna. Enda gången någon såg henne leka med en docka var när hon var 4 – hon gick nedför en trappa och höll en docka i ena benet så att huvudet studsade på trappstegen.

  Iakttagelser: En synbarligen mycket vältränad ung kvinna skulle tydligen öva inför vinterns skidtävlingar, och hade köpt rullskidor. De var rosa. Kvinnor kan tydligen åka ifrån 98 procent av landets män på rosa skidor. Färgen påverkar inte funktionen.

  Lidl annonserade om att de skulle få in skruvdragare i förra veckan. Förutom den vanliga, dovt militärgröna färgen så utlovades rosa skruvdragare! Men när jag skulle kolla irl så var de antagligen slutsålda?

 76. elwee skriver:

  Om du gillar snickeri Tanja så skulle du nog trivas i mitt garage 🙂
  Säg till om du ska neråt Lund nångång …

 77. […] i mitt förra inlägg, Fil. Dr. i matematik, Tanja Bergkvist, äntrar återigen rampljuset i detta föredrag från Freedomfest 2013. Evenemanget är en årligen […]

 78. Galne Gunnar skriver:

  Tanja Bergkvists föredrag från Freedomfest 2013:

 79. Fredrik Larsson skriver:

  Wow! Sprang nyss på din blogg och efter att ha tagit mig till slutet av denna uttömmande, gedigna textmassa vill jag bara uttrycka min tacksamhet.
  Bra skrivet, Tanja!

 80. Galne Gunnar skriver:

  Nima Dervish sätter Ehsan Fadakar på plats: http://goo.gl/qEtphf

 81. elwee skriver:

  Lyssnade delvis på din föreläsning FreedomFest 🙂
  Eftersom du pratade lite om slutförvaring av kärnbränsle så kan jag, om du är intresserad, ge dig lite mer detaljer om det.
  Det var nämligen jag som konstruerade den första provutrustningen för att täta berget där kanistrarna förvaras 😉

 82. Fylgja skriver:

  Jag har noterat att ditt föredrag från Freedomfest äntligen finns att beskåda på nätet (http://vimeo.com/79228784) och snubblade i samma veva över än mer vansinne:

  http://www.genus.se/Aktuellt/genusflodet/genusflodet-detalj//genusforskare-analyserar-1980-talets-ubatskris-.cid1190531

  ”Enligt Emma Rosengren kom själva ubåtsfrågan att handla lika mycket om genus som om kaptenen var vilse eller full.
  – På ett symboliskt plan kan ubåten som gick på grund ses som den absoluta kränkningen. En annan stat penetrerar den egna nationens, i det här fallet Moder Sveas gränser. Här kan vi se hur genus går igen i symbolik och språkbruk, säger hon.”

 83. QED skriver:

  Gamle rapparen Dogge Doggelito läser till präst i Svensak Kyrkan

  http://www.dn.se/kultur-noje/musik/dogge-doggelito-pluggar-till-prast/

  ”Däremot tänker han inte jobba som präst när han har läst klart:

  – Jag är profet, säger han.”

  Signaturen ”Carlsson” kommenterar :

  ”Annars känner jag till en handfull arbetslösa journalister och sällan engagerade skådespelare som valt präststudier. I regel god lön och rätt lite jobb. Dessutom får de nytta av sina författar- och skådespelarambitioner i det nya yrket. […]”

 84. w-son skriver:

  Befriande läsning och ja, Tanja, du ska och har verkligen all rätt att känna dig stolt över dig själv.

 85. w-son skriver:

  Lite OT kanske, men kanske inte, då jag vill peka på den i allra högsta grad urusla bevakning media har av EU och av vilka samt hur man styr våra länder. Jag avser här både hur man mycket långsiktigt driver på EU-projektet ur ett globalt perspektiv samt de handelsavtal som är under varande och som görs utan någon större insyn.
  Just nu arbetar man på att få klart det sk TPP (Trans-Pacific Partnership) avtalet, som kan sägas ligga före handelsavtalet mellan USA och EU, det s.k. Transatlantic Free Trade Area (TAFTA) eller Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).
  Avtalen hålls helt hemliga och skrivs i stort sett av de globala storföretagen och bankernas jurister. I USA har inte ens kongressen insyn i TPP avtalet som Obama försöker skynda på att antas redan i december. Därför så har Wikileaks nu läcks ut ett kapitel i avtalet: ”Secret TPP treaty: Advanced Intellectual Property chapter for all 12 nations with negotiating positions” (WikiLeaks release: November 13, 2013).
  Det går att ladda ner dokumentet som är relativt långt. MEN det är en mycket skrämmande läsning som ger vid handen att dessa globala storföretag och bankerna är på väg att helt ta över vår värld. Företagen kan stämma stater om de menar att deras konkurrens förhindras. Som ett exempel, om Monsanto anser att de motarbetas därför att folket i ett land inte vill tillåta införsel av genmodifierade grödor så kan Monsanto stämma den staten på jättebelopp. Avgörandet är dessutom inte tänkta att ske i vanliga domstolar utan i hemliga sådana. 

  http://rt.com/usa/wikileaks-tp…

  Om man tycker detta låter ”konspiratoriskt”, vilket jag förmodar ”juristen” hos Axess anser, kan man även läsa vidare i The Telegraph från 19 september 2000, en artikel med rubriken ”Euro-federalists financed by US spy chefs”, som berättar hur en amerikansk forskare vid Georgetown university kom över ett sekretessbefriat dokument daterat 26 juli 1950, som visar hur USA låg bakom en mycket aggressiv kampanj som förordade ett fullfjädrat europeiskt parlament, dvs att Europa skulle bli en fullfjädrad federation.
  De filer som släpptes av US National Archives visar att Washingtons främsta verktyg för att forma den europeiska agendan var den amerikanska kommittén för ett enat Europa (American Committee for a United Europe, ACUE), som skapades 1948. Ordföranden var Donovan, då en jurist som skenbart jobbade inom det privata. Dokumentet visar hur man från USA gav instruktioner samt betalade för kampanjer och i övrigt manipulerade personer i Europa.
  Vice ordföranden var Allen Dulles, på femtiotalet chef för CIA. I styrelsen ingick även Walter Bedell Smith, CIA: s förste chef, och i övrigt tjänstemän som flyttade in och ut ur CIA. Dokumenten visar att ACUE finansierade European Movement, den viktigaste federalistiska organisation i efterkrigstiden.
  USA: s roll har hanterats som en hemlig operation. Finansieringen av ACUE kom från Ford och Rockefeller’s stiftelser samt företagsgrupper med nära band till den amerikanska regeringen.
  Chefen för Ford Foundation, fd OSS officer Paul Hoffman, var även chef för ACUE i slutet av femtiotalet. USA:s utrikesdepartement spelade också en roll. I en promemoria från Europeiska sektionen, daterat 11 juni, 1965, råder vice ordförande i Europeiska ekonomiska gemenskapen (dvs dåvarande EEC), Robert Marjolin, att driva på för en monetär union i smyg.
Man rekommenderar att undertrycka debatten tills dess en punkt nåtts där ”det skulle bli nästan ofrånkomligt att inte anta dessa förslag ” (adoption of such proposals would become virtually inescapable).
http://www.telegraph.co.uk/new…

  Läs sista meningen och ställ dig själv sedan frågan om även detta är konspirationsteorier eller om det speglar en mycket långsiktig agenda och arbetssätt hos den internationella storfinansen och om de provinsiella ”globalisterna” inom den svenska tyckareliten agerar nyttiga idioter eller ej?

 86. Galne Gunnar skriver:

  @ w-son:

  Mycket intressant kommentar! Återpublicera gärna båda länkarna då ingen av dem fungerar.

  Och när det gäller så kallade ”konspirationsteorier”… Det som utspelar sig i Europa, USA och i Mellanöstern är naturligtvis ingen slump. Det är resultatet av planer som är flera decennier gamla. Det finns en djup okunskap hos folk i allmänhet om exakt hur välplanerat, utstuderat, och systematiskt oligarkerna driver igenom sin agenda.

  Jag anser att nästa steg för alla oss som vill ha långsiktiga och hållbara lösningar är att exponera roten till allt det onda. Det vi har gjort hittills är att belysa allt ytligt tjafs – vilket har varit ett absolut nödvändigt första steg – men vi kommer aldrig att nå hållbara resultat bara genom att eliminera symptomen. Vi måste kurera den bakomliggande sjukdomen – vilket är ett absolut nödvändigt nästa steg. Och som sagt, folk i allmänhet har noll sjukdomsinsikt, så det finns ett enormt folkbildande arbete som återstår.

 87. elwee skriver:

  Intressant W-son.

  Tanja, har du sett vad som släpps ut från Lunds akademiska kretsar nu för tiden?
  http://www.friatider.se/akademiskt-magplask-for-lundadisputation

  Man blir minst sagt fundersam, fast samtidigt blir uteslutandet av Högskoleverket ur det europeiska samarbetet mer logiskt.
  Undrar vilken institution som hyst dessa ”forskare”.

 88. Tanja Bergkvist skriver:

  elwee, såg just, ska snart kolla, vänta en stund, sitter i konflikt med några mediepersoner som kallar Avpixlat för en fascistisk sida och jag efterfrågar det fascistiska manifestet men de tycks inte kunna hitta det, så ska snart läsa artiklen här medan de försöker rota fram det. 😉 Jag skickade ut en länk till mitt genusföredrag som råkade uppmärksammas av just Avpixlat http://avpixlat.info/2013/11/16/senaste-nytt-fran-genusforskningen/ innan jag själv hann det, eller ens sett min egen video, och nu måste jag stå till svars för denna länkning, så snart åter när jag satt mina antagonister på plats. 🙂 Det går väl ganska fort. Klart jag länkat till P1 eller SVT om de lagt upp mitt föredrag men det har de inte, och jag kan ju inte stå till svars för allt annat som står på Avpixlat när jag inte ens plöjt en promille av deras enomra datamängd – och när jag enkom länkar till mitt eget föredrag!!

  Och snart är jag nog illa ute igen eftersom jag just länkat till den där artikeln om matematik på FT du länkar till, som ingen annan media väl kommer att uppmärksamma. Detta är tyvärr inget ni kan lägga er i eftersom det är en sluten opinionslista men det är helt lugnt för mig att sätta tio pers på plats på nolltid, och en bra övning inför min kommande post som statsminister. 😉

 89. QED skriver:

  @Tanja: ”sitter i konflikt med några mediepersoner som kallar Avpixlat för en fascistisk sida och jag efterfrågar det fascistiska manifestet men de tycks inte kunna hitta det, så ska snart läsa artiklen här medan de försöker rota fram det.”

  Är det samma Stalinister som kallade socialdemokraterna socialfascister?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialfascism

 90. Kristian skriver:

  Tack Tanja!

  Demokrati och konkurrens är som bekant i princip bra, men mest för andra. (Kommer osökt att tänka på Falstaff Fakir: ”Sparsamhet är en dygd som bör utövas av förfäder.”)

  Här finns ett intressant diagram. (Rubrik ”Figure 4.3”.)
  http://niesr.ac.uk/blog/benefit-tourism-commission-gives-us-some-facts
  Det handlar om vem som får ”bidrag” på grund av funktionnedsättning eller arbetslöshet. Diagrammet visar att i de flesta EU-länder är det fler ”infödda” än ”EU-invandrare” som får bidrag.
  Tvärtom är det i Nederländerna, Luxemburg (!) och Sverige. I dessa länder är det en viss eller rejäl övervikt på ”utlänningar.”

  Man skall vara försiktig med både statistik och generaliseringar, och det handlar endast om flytt inom EU. Tycker personligen att det är beklagligt att SD fått så stort stöd, men förstår att folk blir missnöjda med att de andra partierna avfärdar hela frågeställningen.

  Hela studien finns här:
  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=1980&furtherNews=yes

 91. Johannes skriver:

  Åh vad bra inlägg! Det är precis så man tänker men aldrig ordsätter. Var bara nån våning ifrån dig när jag läste doktorandkurser på KTH, tänk vad världen är liten 🙂 Hursomhelst, just nu blir det roligt att följa hur du bemöter feministerna och pk-paniken ang. den uppmärksamhet du får av AP och FT. De kommer aldrig få ”rätt” genom giltiga argument, vilket nästan gör det synd om dom. Samtidigt är det lite roligt som sagt. Ungefär som kattungar som jagar en laserprick på golvet. Tanja för statsminister!

 92. elwee skriver:

  Jomen Tanja, när de inte hittar det de vill så kan de ju alltid försöka med lite ”Guilt by association”.
  De finns alltid någon (redan förlorad) själ som går på det.

  Logik. Logik måste ju vara ett prioriterat angreppsmål för genusmaffian. Jämte sanningen torde den ju vara huvudmotståndaren.

 93. Tanja Bergkvist skriver:

  Johannes, vad roligt! 🙂 Vilken slump – jag skrev just till dem jag hade ett meningsutbyte med att jag måste sluta nu eftersom jag måste förbereda mig inför min kommande post som statsminister. 🙂

  Kristian, kollar sedan, måste sluta för idag, men jag såg omen annan sak på text-tv igår att regeringskansliet med 4.600 anställda bara hade 1 person som är anställd enligt et visst stöd för nyanlända och personer med funktionsnedsättning, och otroligt nog stod det på text-TV stod det att man inte lever som man lär: http://www.svt.se/nyheter/sverige/anstaller-inte-invandrare-och-funktionshindrade

  elwee, jadå var lugn för att jag alltid går segrande ur alla strider. 🙂

  QED, tack för användbar länk! 🙂 Hade aldrig hört talas om ”socialfascism”.

  elwee, ja jag har sett artikeln om matte på FT och kommenterat den osv.

 94. Tanja Bergkvist skriver:

  w-son, tack för intressant info! Och tack för mental stärkning! 🙂 Btw, din länk til The Telegraph i slutet fungerar inte.

  Whirre, låter galet ju.

  Fulgja, tack! 🙂 Ja jag såg det ang ubåtsgrejen, funderar på att ta upp en massa nytt genusvansine snart!

 95. Phin Daralia skriver:

  Får jag föreslå att du skriver till någon expert på fascism, t ex någon professor i statsvetenskap, och ber denne att förklara vad dessa begrepp skulle innebära just när det gäller en nyhetssajt som AP, och kanske rentav ber denne att själv undersöka om några fascistiska karakteristika kan skönjas? Det kan ju leda till en ”friande dom” som i så fall kan vara grund för en offentlig debatt om det olämpliga i att klistra på epitet som inte stämmer (så kallad ”defaming”).

 96. QED skriver:

  Tragikomisk förhalning vid DN av norskt genmäle till Arnstads angrepp på Norge. Det är ju inte seriöst på något sätt.

  http://journalisten.no/node/41063

  http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Om-svensk-debattkultur_-sensur-og-Dagens-Nyheter-7376949.html

 97. w-son skriver:

  Hej igen Tanja!
  Stå på dig! Säg åt dessa inskränkta människor som ständigt tycks bevaka andra människor och gärna klistrar på allt och alla nedsättande epitet medan de av någon outgrundlig anledning samtidigt tilldelat sig själva någon slags befogenhet att likt fånglägervakter i en diktatur bestämma vad andra människor får lov att läsa, vilka web-sidor man får lov att besöka och skriva på, vilka man får lov att tala med – för att inte tala om vilka åsikter och tankar man får lov att framföra offentligt.
  Säg åt dem att de kan ta och mobba varandra i stället som omväxling, om de inte har viktigare saker att göra.

  Här är i alla fall de missade länkarna:
  Secret Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP):
  https://wikileaks.org/tpp/pressrelease.html

  Euro-federalists financed by US spy chefs:
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/1356047/Euro-federalists-financed-by-US-spy-chiefs.html

 98. Cavatus skriver:

  Hallå alla inklusive Tanja! Den här artikeln av Olof Hedengren måste ni läsa. Den tar upp genusforskarnas grumliga vetenskaplighet lite längre ned:

  http://www.realtid.se/ArticlePages/201311/18/20131118122142_Realtid332/20131118122142_Realtid332.dbp.asp

  F ö finns en lista över Hedengrens alla krönikor längst ned. Det finns måååånga godbitar där! Missa inte dem!

 99. QED skriver:

  Från Försvarsmaktens uppförandekod:

  ”Det kan tyckas paradoxalt. En central del av Försvarsmaktens uppdrag är att försvara varje medborgares rätt att tycka och yttra sig fritt, men som medarbetare måste du acceptera vissa uppförandekoder, både i tjänsten och privat. Men det är så det måste fungera.

  Det går till exempel inte att i sin tjänst skriva under på att mångfald på en arbetsplats är en tillgång och något man vill främja och verka för, för att sedan engagera sig mot invandring på fritiden. Trovärdigheten skulle bli lidande, inte bara för medarbetaren själv utan för hela Försvarsmakten.”

  Så inga öppet aktiva SD:are tillåts i den organisationen?

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/om-myndigheten/vara-varderingar/var-uppforandekod/

  http://www.friatider.se/forsvaret-forbjuder-invandringskritik

 100. QED skriver:

  Ett känt svenskt bakverk gick tidigare under ett rasistiskt namn. Men nu har man uppmärksammat att traditionella svenska julkakor är rent nazistiska, de liknar svastikor nämligen de så kallade julstjärnorna.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/ett-hakkors-till-kaffet-nagon

  Broderfolket i öst rycker dock ut till vår hjälp och visar hur man
  bakar politisk korrekta julstjärnor.


  (Avpixlat)

  Detta påminner mig om att min mor brukade baka ”judebröd”.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Judebröd

 101. QED skriver:

  Glassen 88:an blev anmäld av Antidiskrimineringsbyrån i Malmö 2005:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/88:an

  Katalaner kan ju vara ett olämpligt namn på kakor …

  http://www.hemmetsjournal.se/mat/Katalaner/recept-4670

  Romkaka lär ju ligga risigt till …

  http://www.ica.se/recept/baba-au-rhum-romkaka-5145/

 102. Tanja Bergkvist skriver:

  Hej alla, ska kolla era tips sen, bara lägga två lästips själv:

  http://nordicdervish.wordpress.com/2013/11/16/no-way/

  http://www.tino.us/2013/11/assar-lindbeck-talar-klarsprak-om-invandringspolitikens-negativa-konsekvenser/

  Undrar om personer som ser Avpixlat som ”fascistiskt” skulle betrakta tex dessa personer som ”fascister”? Knappast. Klockren läsning iaf – speciellt den översta av Nordic Dervish/Nima är helt suverän! Bra att allt fler ger knäppgökarna svar på tal! 🙂

 103. @QED
  De reagerade tydligen snabbt på kritiken, nu står det nämligen (min emfas):

  Det går till exempel inte att aktivt arbeta för en ökad mångfald i Försvarsmakten och samtidigt ge uttryck för anti-demokratiska värderingar eller annat som strider mot lag, förordning eller värdegrund. Trovärdigheten skulle bli lidande, inte bara för medarbetaren själv utan för hela Försvarsmakten.

  Inte ett ord om invandring med andra ord. Men jag misstänker att det blivit ändrat idag. På Wayback Mahcine finns sidan från 15 oktober (http://web.archive.org/web/20131015121315/http://www.forsvarsmakten.se/sv/om-myndigheten/vara-varderingar/var-uppforandekod/) och där står det mycket riktigt invandring.
  Det jag nu undrar är om det är någon som klagat till försvarsmakten, eller om det sitter någon myndighet, säpo eller något sådant som granskar friatider och reagerade på att en potentiell kontrovers var under uppsegling och att man redan börjat utöva ”damage control”.
  Jag kanske är paranoid, men friatiders artikel är från igår, och idag står det annorlunda, genomförs åsiktsrigistrering i ett ”friatider”-register?

 104. Leibniz skriver:

  Tack Tanja för att du inte låter dig skrämmas av pk-maffians intellektuella terrorism! Allt gott, Herr och fru P i Ängelholm.

 105. elwee skriver:

  @dolf
  Nej, du är inte paranoid för att du läser in ett mönster som blir tydligare för var dag.
  Jag häpnar stundligen över att inte fler inser vad som händer i och med vårt land.
  Det verkar som vi har ett kontinuerligt pågående SM i vem som kan vara mest politiskt korrekt och motrösterna, växande men fortfarande förfärande få, når ännu inte ut till en bredare massa; den breda massa som innerst inne tycker som vi, men ängsligt tror att de är ensamma.
  Allt eftersom det blir känt att det inte är hos dem (individerna i den breda massan) själva felet ligger utan hos kulturmarxisterna och övrig vänstersörja så kan sanningen plötsligt börja ta 7-milasteg och landet blir normaliserat.

 106. barfota skriver:

  @dolf
  ”Det jag nu undrar är om det är någon som klagat till försvarsmakten, eller om det sitter någon myndighet, säpo eller något sådant som granskar friatider och reagerade på att en potentiell kontrovers var under uppsegling och att man redan börjat utöva ”damage control”.”
  Med all säkerhet så nagelfares alla av de s.k. ”nya fria” medierna av myndigheter, konstigt vore det väl annars. Däremot verkar det vara litet si och så med kontrollen av PK-media och autonoma utomparlamentariska grupper. Upps… glömde nästan bort att det är just dessa grupper av anti-demokrater som lobbar för ”att aktivt arbeta för en ökad mångfald”. Jag ställer mig ytterst tveksam till mångfaldstänkandet därför att jag ser inte någonstans i samhället att det fungerar. Däremot så ligger det nog helt i linje med implementeringen av NWO att förespråka mångfald så att det i slutändan kan leda till totalt slaveri och enfald.

 107. Nyupplagan av Barna Hedenhös dras tillbaka från förlaget efter kritik mot dem för rasism. Jaha, så det förekommer ingen form av censur i Sverige?
  Jag hoppas alla bojkottar Bonnier Carlsen så förlaget går omkull. (Och Bonnier överhuvudtaget, om de är ägare till Bonnier Carlsen)

 108. Ena nyheten efter den andra. Och alla dåliga. Det börjar bli otäckt på allvar.
  Nu håller klimatförhandlingarna i Warzawa på att haverera (Se http://www.klimatupplysningen.se/2013/11/20/warszawaforhandlingarna-havererar/). Specifikt är det för att tredje världens länder kräver ekonomisk kompensation från i-länderna för naturkatastrofer som påstås drabba dem på grund av klimatförändringarna (underförstått då co2-utsläpp).
  Nu vet vi ju alla att tyfonen som drabbade Filippinerna är den värsta genom tiderna och dödsoffren slår alla tidigare rekord, Eller finns det en annan sanning?

 109. Galne Gunnar skriver:

  @ dolf:

  ”Jag hoppas alla bojkottar Bonnier Carlsen så förlaget går omkull. (Och Bonnier överhuvudtaget, om de är ägare till Bonnier Carlsen)”

  Lycka till med att få omkull Bonniers imperium! Det är en hedervärd men mycket svår uppgift. Och visst är det så att Bonnier Carlsen ingår i Bonnierkoncernen. Det gör även DN. Och i DN:s fall så har ju dess chefredaktör, Peter Wolodarski, som bekant gått ut med att tidningen numera sysslar med ”agendasättande journalistik”. Tydligen så är det en agenda som delas även av Bonnier Carlsen (och säkerligen även av andra företag inom koncernen).

  Så vilka är familjen Bonnier, inom vilka områden är de verksamma, och hur stort inflytande får deras ”agendasättande”:

  Wikipedia om släkten Bonnier:

  Bonnier (även Bonniers) är en svensk släkt av judiskt ursprung vars medlemmar sedan början av 1800-talet har varit verksamma som bokhandlare, bokförläggare och sedermera även bland annat inom tidskrifter, andra massmedia, universitet och förvaltning.”

  Wikipedia om Bonnierkoncernen:

  ”Bonnierkoncernen har idag verksamhet i 16 länder med tonvikt på norra Europa, och innefattar i dagsläget cirka 175 företag. Bland dessa märks Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, Bonnier Tidskrifter, Svensk Filmindustri, TV4-Gruppen och MTV Oy.”

  Deras tentakler – och deras agenda – når alltså in i varenda skrymsle och vrå… Här följer ytterligare en lista över företag, produkter och personer som tillhör Bonnierkoncernen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Bonnierkoncernen

  Några smakprov ur listan:
  Adlibris, Veckans Affärer, Illustrerad Vetenskap, SF Bio, FHM, Semic Press, Discshop.se, Sydsvenskan, Wahlström & Widstrand, Stora journalistpriset…

  Sista exemplet: ”Stora journalistpriset”, tilltalar mitt skruvade sinne för humor… De ”sätter agendan” i sina olika kanaler, och sedan lyfter de fram och belönar de fårskallar som gör detta propagandistiska och vilseledande arbete på bästa sätt. Det kallar jag humor!

  Verkligheten överträffar sannerligen dikten…

 110. elwee skriver:

  Apropå Hedenhös …
  Undrar när extremisterna på MSM redaktioner ska fatta att de är i minoritet:
  http://www.friatider.se/afonbladets-omrostning-om-barna-hedenhos-vore-rasistisk-gav-fel-resultat-togs-bort

 111. QED skriver:

  @dolf: intressant att Försvarsmakten backade så snabbt!

  @Tanja: om agendajournalister av Rolf Hillgren:

  ”Det man främst kan kritisera journalistkåren för är dess bristande objektivitet och oförmåga att ställa relevanta frågor och följdfrågor. Att söka sanningen oberoende av egna preferenser förefaller numera helt omodernt. ”

  http://avpixlat.info/2013/11/21/pa-vilka-kan-vi-lita/

 112. Phin Daralia skriver:

  Robert Putnam (http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_D._Putnam) är en amerikansk statsvetare som undersökt effekterna av etnisk diversitet (dvs multikultur) på en rad sociala dimensioner http://www.abdn.ac.uk/sociology/notes07/Level4/SO4530/Assigned-Readings/Reading%209%20(new).pdf. Tydligen sjunker tillit, institutionell effektivitet, trygghet, välgörenhet och hjälpsamhet med ökad etnisk variation, samtidigt som konflikter, våld och korruption ökar. Etnisk homogenitet tycks alltså leda till ett sådant klimat som de flesta värderar, och heterogenitet till ett klimat som de flesta skyr.

 113. Kristian skriver:

  elwee:
  Tack för länk. Måste läsa mer Hedengren.

  Bra sammanfattning:
  ”Sparka ut kvasivetenskaparna från våra universitet och låt dem försöka försörja sig på hederligt arbete.”

  Här skulle man vilja tillägga något om journalister (DN till exempel).

 114. QED skriver:

  Engelsk rektor står upp för mångfalden …

  ”Om du vägrar att låta ditt barn delta i studieresan kommer det att medföra att en anteckning om rasdiskriminering förs in i ditt barns utbildningsförteckning och blir kvar i akten under hela barnets skoltid”, hotade rektorn i brevet.”

  http://www.friatider.se/rektor-hotar-attaaringar-lar-kanna-islam-eller-fa-rasiststampel-i-betyget

 115. QED skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article17895927.ab

  ”Det finns en utbredd uppfattning hos många skribenter och debattörer att våra skolbarn, i synnerhet de med utländsk bakgrund, ska skonas från den krigiska historien, i synnerhet från allt som nuddar vid krigarkungar. Enligt läroplanen bör man numera inte ens nämna ordet stormakts­tiden. Det ska heta Östersjöriket. Det kanske låter fredligare och som om Sverige samarbetade i all vänskap med staterna kring Östersjön, ungefär som i EU.”

 116. QED skriver:

  ”AGAINST THE MODERN WORLD

  So this is the West, a land we’re meant to defend
  Of happy slaves, who will babble to the end
  Beneath the towers, where financiers roost
  But above them the sun
  That sings out an ancient truth
  Against, the modern world
  On a hill that leads down to the sea
  The last battalions of those who wait to see
  The northern lights and the midnight sun
  They await their sunrise
  That they know will surely come
  Against the modern world”

 117. @QED
  Om det nu är korrekt återgivet (vilket jag inte på något vis tar för givet) så torde det vara en direkt anledning att kräva rektorns avgång. Och jag skulle vilja påstå att den juridiskt bevandrade säkert kan hitta motiveringar i existerande lagrum för att väcka åtal.
  Att stämpla någon som rasist utan belägg är om inte annat både förtal och ärekränkning. Dessutom skulle jag vilja påstå att rektorns brev är att betrakta som både olaga hot och utpressning.
  Hur som helst, eftersom det inte handlar om att barnen vägrar vara med på studieresan, utan handlar om föräldrarnas beslut, så saknas helt motivation för att skriva något om ”rasism” i samband med barnen som i sammanhanget är en maktlös och oskyldig tredje part, eftersom beslutet inte ligger hos dem. Därför är det också ett solklart fall av förtal och ärekränkning (av barnen, inte föräldrarna, i deras fall kan det, men behöver inte, vara korrekt att kalla dem rasister. Inte för att jag egentligen anser det, men om man hårdrar det).
  Det kan potentiellt också ses som psykisk misshandel, uppvigling, diskriminering och en form av trakasseri.
  Skulle något sådant ske i sverige hoppas jag verkligen att någon tar tjuren vid hornen och gör rättssak av det.

 118. […] har nyligen kritiserat media i både mitt FÖRRA  & FÖRFÖRRA  inlägg – där jag i det senare (det senare i denna mening dvs, men tidigare […]

 119. QED skriver:

  @dolf: rektorn har nu backat från sina tidigare formuleringar efter protester. Hon verkar inte fått sparken än.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2511841/Children-8-racist-miss-Islam-trip-Schools-threatening-letter-parents-met-outrage.html

 120. […] dvs att 2-1=1, och det var ju precis detta jag skrev om i mitt inlägg från 12 november – att det är två steg framåt och ett tillbaka för agendasättarna, och därmed ett steg framåt för dem – och det är ju bara att man är öppen med sin […]

 121. Frej von Fräähsen skriver:

  Det här kanske inte är helt relaterat men jag måste tipsa om en go’ faderstyp som tycker att kvinnor ska ta emot Jesus och förbli korkade:

  http://prinsesspartiet.se/2013/12/03/kvinnor-ar-egentligen-svaga-och-dumma/

 122. […] för ett par veckor sedan om hur DN förvanskade ett citat av Tanja Bergkvist. Detta blogginlägg uppmärksammades sedermera av Tanja själv på sin blogg. Och hon i sin tur har varit flitigt uppmärksammad i alternativ media den senaste […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: