Om bloggen

Den här bloggen utgör ett led i kampen mot fördumningsindustrin, med fokus på genusvansinnet. Så här gick det till när bloggen kom till. Jag fick mailkontakt med Pär Ström år 2007 då jag likt flera andra doktorander prenumererade på Ströms nyhetsbrev (Big Brother Bulletin) om övervakning. I ett av nyhetsbreven kom en dag en länk till hans bok ”Mansförtryck och kvinnovälde” som jag då läste. Det enda jag kände till om genus vid den tidpunkten var det matematiska begreppet genus inom algebraisk topologi. I vilket fall mailade jag några uppmuntrade ord till Pär Ström, och vi höll sporadisk mailkontakt. En dag hösten -08 skickade Pär mig följande DN-artikel om könskodade lekplatser, vilket fick mig att gå i taket  Han föreslog att jag skulle ”skriva något” om detta och skicka till någon dagstidning, vilket jag gjorde. Jag plockade fram Förskolans läroplan Lpfö98, konstaterade att genuspedagogernas verksamhet strider mot delar av denna och skrev ihop något. Artikeln  publicerades på SVD Brännpunkt 19 december 2008: ”Genusvetare förvirrar barnen”.

En matematiker försöker göra det komplicerade enkelt och begripligt, medan andra istället försöker göra det enkla och uppenbara totalt obegripligt.

Som matematiker försöker man göra det komplicerade enkelt och begripligt, medan andra istället försöker göra det enkla och uppenbara totalt obegripligt.

Då hade jag fortfarande ingen blogg, den startade jag i februari 2009. Jag behövde skriva av mig lite kände jag, och trodde inte att det skulle bli en så stor grej, att citera lite ur statens offentliga utredningar och annat material jag fann på nätet. Men läsarna blev visst lika chockade som jag och sedan blev det mitt ödesbestämda uppdrag att fortsätta. Jag noterade att medan jag som matematiker arbetade hårt för att göra det komplicerade enkelt och begripligt för andra, så arbetade andra istället försöker göra det enkla och uppenbara totalt obegripligt. Detta var så fascinerande att jag var tvungen att undersöka det närmare. Jag visste heller inte att det fanns en gräns på antalet tecken när man skriver i en dagstidning, något ni kanske noterat på bloggen där inläggen tenderar att svälla upp (men det finns ju så mycket vansinne och allt måste med) och det är därför jag skriver på bloggen och inte i dagstidningar, och min ursprungliga artikel till SVD var så klart dubbelt så lång. Det fanns ju mer att säga, för egentligen strider genuspedagogernas verksamhet mot läroplanen på flera punkter, dock fick jag bara utrymme för en punkt i SVD-artikeln. Den andra punkten som verksamheten strider mot gäller överförandet av kulturarvet – i Lpfö98 står att det ingår svenska förskolans uppdrag att ”överföra ett kulturarv…från en generation till nästa”. I SOU 2006:75 framgår dock (sid 114) att genuspedagogernas verksamhet med att plocka bort delar av kulturarvet som anses ”förmedla stereotypa könsroller” krockar med förskolans uppdrag eftersom flertalet sagor och sånger anses stötande ur genussynpunkt, och förskolepersonalen vet inte hur den ska förhålla sig när uppdragen blir motstridiga.

TV4 rinde upp institutionen, som blev lite orolig för mig

TV4 ringde upp institutionen för att fråga om jag ville möta en genusvetare i TV

Det blev en del debatt efter artikeln i SVD, och här är en artikel de skrev om själva artikeln: Läsarreaktionerna. Här replik och slutreplik på artikeln (genusvetaren som skrivit DN-artikeln). Några dagar senare ringde TV4 till institutionen (matteinstitutionen vid SU alltså, där jag var verksam då) och undrade om jag ville medverka i Nyhetsmorgon, vilket jag ställde upp på (27 dec 2008). Mina kollegor undrade oroligt om jag ”visste vad jag gav mig in på”, och jag svarade att jag inte gjorde det, men skulle ta reda på det, så jag sträckläste hela 2006:75 om jämställdhet i förskolan under mellandagarna och åkte dit, min första debatt någonsin, kan säga att jag skulle göra om den betydligt bättre nu. Här debatten på Youtube.  Dock var inte detta min TV-debut, eftersom jag tidigare (2003) medverkat i Vetenskapens Värld (dokumentär om Archimedes) och två UR-program i matematikserien ”Jorden är platt” (matematik och växters geometri samt matematik och arkitektur).

Världen Idag hörde också av sig till mig och skrev artikeln ”Fick fart på genusdebatten”. Världen idag igen om ”Folkliga protester mot genus i förskolan”. Här intervju med tankesmedjan Den Nya Välfärden (Pär Ström). Aftonbladet hörde av sig, men jag tackade nej till en intervju och sade att de kunde använda sig av det jag skrivit i SVD om de ville, så de skrev en artikel om SVD-artikeln, men lyckades ändå citera något jag inte alls skrivit (AB Wendela skrev följande: ”Könsrollerna har utvecklats under tusentals år och går inte att ändra på skriver Tanja Bergkvist” – där den senare delen inte alls är något som står i SVD och inte heller representerar min åsikt),  och det är denna välkända professionalism på AB som fick mig att tacka nej till en intervju redan från början. Men ändå lyckades man alltså felcitera från SVD. Det var då jag började inse att inte bara genussamfundet, utan även journalisterna, jobbade på ett helt annat sätt än en sanningssökande matematiker.

Genustrumpeten kom att bli en symbol för vansinnet inom akademin

Genustrumpeten kom att bli en symbol för genusvansinnet inom akademin

Kring nyår, eller jag tror faktiskt det var på själva nyårsafton, fick jag syn på ett projekt finansierat av Vetenskapsrådet, ”Trumpeten som genussymbol”. Jag gjorde en matteparodi på ansökan och mailade till SVD Brännpunkt, mest på skoj eftersom jag behövde skriva av mig – jag hade ju då fortfarande ingen blogg. Så jag blev ganska förvånad när man sade att man ville publicera den, vilket skedde 8 veckor senare: ”Vetenskap eller galenskap” och då hade jag just startat min blogg. Här Vetenskapsrådets replik och här min slutreplik. Jag tänkte ju inte på att VR skulle reagera, det var som sagt aldrig meningen att det skulle bli en artikel ens – där rök min postdoc tänkte jag :-). Dock har jag aldrig hunnit söka postdoc eftersom jag direkt efter disputationen började jobba på KTH, sedan SSHL, SU och nu  Uppsala Universitet. VR:s generaldirektör är ju professor i fasta tillståndets fysik så jag inser att det var lite svårt att försvara själva innehållet i projektet, som ni ser av replikskiftet i SVD. Att Genuskommittén (numera ”Expergruppen för genus”) på VR inte var inblandad gör ju bara saken värre liksom…

Kul förresten att även Birger Schlaug lade sig i trumpetdebatten. Han varnade ”proffstyckare” (som han själv) för att inte ta min kritik på allvar. Mer om genustrumpeten längst ner här. Världen idag reagerade så klart på SVD-artikeln: ”Varning för genusvansinne”. Världens Idags journalist hade tydligen även ringt upp Vetenskapsrådet och frågat om de tyckte det var ett ”vettigt sätt att förvalta skattepengarna på” och de hade surnat till lite då, vilket visar att de kanske inte har fullständig koll på vad pengarna går till, annars hade de ju stolt deklarerat ”Ja”. Jag har i några inlägg listat andra roliga projekt (tex här och här).

Plötsligt blev jag, som bara sysslat med formler, skribent

Axess Magasin kontaktade mig efter Genustrumpeten i SVD och erbjöd mig att bli krönikör. Här kan man se titlarna (artiklarna ligger inte ute på nätet). Mina krönikor i Axess Magasin nr 3/2009-8/2010 (ej i kronologisk ordning): Certifiering på schemat, DNA-musik nästa trend?, Etablissemangets extremister, Genusvinkel på rondeller, Grunt om värdegrund, Intellektuellt Gulag, Genusvinkel på kärnavfall, Gyllene snittet – ett medfött ideal, Livsstil kan ärvas genetiskt, Missvisande genusgrepp, Naturen som ren matematik, Så blev det fint att ha fel, Teorin som förklarar allt, Vantolkning av altruism, Varning för livet.

Andra oförutsedda och överraskande effekter av mitt bloggande blev att Ian Wachtmeister utsåg mig till Årets Rebell och att jag blev tilldelad Gunnar Heckschers stipendium. Så kan det gå, det var verkligen inte meningen att det skulle bli en så stor grej av att hobbystudera genusvansinnet, min sanna identitet är och kommer alltid att förbli som matematiker. Samhällsutvecklingen tycks ju totalt oförutsägbar och min känsliga matematikerhjärna är inte van vid sådant kaos och godtycke, för att inte tala om vansinne. Jag har försökt att förstå vad som pågår. Det är väl förresten ingen som fortfarande tror att definitionen av jämställdhet är lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter? Jag rotade nämligen fram (se andra halvan av inlägget) att man omformulerade det övergripande jämställdhetspolitiska målet våren 2006, vilket berett vägen för 50/50-utopin där man inte är främmande för att offra den fria viljan på ”jämställdhetens” altare. Vår fria vilja är visst bara en förrädisk illusion…

Annat: intervju i Borås tidning, SVD-ledare i maj ”Mansgrisigt att bläddra i papper på universitetet? Det senare pga mitt blogginlägg ”Ett skräckexempel på genusväldet”, viktigt genusarbete smulades sönder i DN, här en debattartikel i Sydsvenskan i  juli 2009, flera undertecknare.En litteraturkritiker i SVD kritiserar vår artikel. Jag replikerade via bloggen. Radio och tidningar började höra av sig men jag hade då inte tid att ta tag i allt det pga jobb och barn – och bloggen som jag var så inne i – det var liksom aldrig meningen att byta karriär – jag ville bara skriva av mig. Möjligtvis initierar jag en samhällsrevolution lite längre fram, när jag inte har så mycket jobb, tänkte jag. Under mellandagarna 2009 roade jag mig med att göra en Hitler-Parodi på genusväldet – ett litet framtidscenario :-).  Nästa projekt blev att jag och Matte Matik (numera också en aktiv bloggare) som då var känd för sina sånger om matematik och fann mig genom min blogg (jag visste ju vem han var pga den välkända och bland mattestudenter uppskattade musiken), satte ihop en sång om genustrumpeten under januari-februari 2010. Genustrumpeten har kommit att stå som symbol för genusvansinnets intåg inom akademin (i form av genuscertifiering och annat knas): Sången Genusväldet drar fram!

Annat: Medverkan i Filosofiska Rummet 7 mars 2010 – om genuscertifiering inom akademin. Relaterat blogginlägg med info om certifieringen (se även länkarna längst ner!). Notera att Lunds Universitets förre rektor Bexell mer eller mindre tar avstånd ifrån den rapport han först kallar ”mycket välskriven och välstrukturerad” (då han ju även själv är ansvarig för den) när jag börjar citera rakt av ur den – då är texten tydligen ”inte att uppfattas på det sättet” och man kan fråga sig varför man då inte skrev det man avsåg (mer om det här).  Sedan jag gått igenom SOU 2009:64 i ett antal blogginlägg anordnades en Paneldebatt i Riksdagen 10 mars 2010 om genusanalys (eller inte) av svenskt skolväsende, där jag bla fick möta rapportens ytterst ansvariga, SACO:s ordförande Anna Ekström som leder delegationen DEJA (Ekström är även ansvarig för rapporten SOU 2006:75 som jag tagit upp ovan). Världen idag om debatten: ”Skolorna blir sämre och genusvetarna fler”.

Så här såg vår dator ut då, 1982

Så här såg vår dator ut då, 1982

Det var allt, möjligtvis har jag glömt något, det är ju inte lätt att hålla ordning på allt när man egentligen har annan huvudsyssla + barn. Det som har hållit igång mig (normalt vänder man ju annars om när man stöter på en massa vansinne) är all positiv respons från alla människor där ute – mina bloggläsare och själsfränder. Och att det tydligen gick att påverka lite trots allt. Detta är dock bara de två sista årens aktiviteter för mig. Ingen har ju frågat om vad jag gjort under alla andra år, och därför kan jag berätta det kort: när jag var fem flög min mamma hit min mormor från Bulgarien (fanns inga lediga dagisplatser det året) som lärde mig och min ett år yngre bror (numera disputerad i elektroteknik vid KTH) det kyrilliska alfabetet och att spela schack.

Det gäller att börja i tid

Det gäller att börja i tid!

När jag var åtta och min bror sju satte mamma oss på en BASIC-programmeringskurs – helt normalt eller hur? 🙂 Jag ritade mina teckningar på hålkort och lödde komponenter på kretskort som låg överallt hemma. En helt normal barndom således. Under mina tidiga tonår sålde jag kvällstidningar och kunde sedan köpa ett teleskop och ägnade hela min tonårstid åt att studera solfläckar och Jupiters månar efter skolan, och läsa populärvetenskapliga böcker i kosmologi.  Jag och några till drog igång Lunds gymnasieskolors Unga Forskare-förening (jag blev ordförande) och vi byggde ett teleskop, åkte på solförmörkelseexpedition med Svensk Amatörastronomisk Förening, bjöd in folk från universitetet att hålla föredrag för oss i allt från kvantmekanik till digitalteknik osv. Sedan började jag läsa till teoretisk fysiker vid Lunds Universitet men insåg snart att varje teoretisk fysiker med nödvändighet också måste vara matematiker, och så blev jag det (exjobb och doktorsavhandling).

Bild från dagen jag disputerade - 30 mars 2007

Bild från min disputationsdag – 30 mars 2007

Jag disputerade 2007 vid Matematiska Institutionen vid Stockholms universitet, och efter det har jag jobbat som lärare på KTH, gästlektor vid SSHL, nätkursansvarig vid matematiska institutionen SU, och är nu vik. lektor vid Uppsala Universitet. Bloggen startade jag under en period när min anställning vid SU inte var på heltid, och det ligger ju lite i min natur att inte kunna vara overksam, och i min forskarnatur att hela tiden vilja utforska nya saker. Jag hade dock inte en aning om att världen utanför var så gal… jag menar: annorlunda ;-).

Annons

46 Responses to Om bloggen

 1. Carolina skriver:

  Tack för att du tar dig tid till detta!

  Har du någonsin fördjupat dig i nedanstående typ av genusdravvel…

  http://stud.epsilon.slu.se/1164/

  Min blogg lanseras senare i november…

 2. Tanja Bergkvist skriver:

  Carolina, det där har jag inte sett – men det påminner ju om mina inlägg i Transportgenus. Det här:
  Del 1: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/06/17/genusanalys-av-transportsektorn-del-1/

  Del 2: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/06/20/transportgenus-och-politiker-i-kbt-behandling/

  Del 3: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/06/24/genusanalys-av-transportsektorn-del-3/

  Helt vansinnigt när man börjar läsa ju! Det känns som om man inte håller på med jämställdhet längre, även om man vill få det att låta så, eftersom man då får resurser. Tack för ditt tips – jag ska kolla på det! Ska din blogg också handla om genusvansinne? 🙂

 3. parstrom skriver:

  Det är fantastiskt att du finns och på ett så utomordentligt förtjänstfullt sätt har tagit dig an genusfrågan, Tanja! Du är en otrolig bloggare!
  Pär Ström
  GenusNytt

 4. Tanja Bergkvist skriver:

  Tack detsamma Pär! Det är glädjande att du är etta på wordpress så gott som dagligen!! 🙂 Se själv: http://sv.wordpress.com/ och http://botd.wordpress.com/top-posts/?lang=sv Jag ser att jag själv är 5:a just nu – kul!

 5. P.E. King skriver:

  Vilken härlig personlighet du har, Tanja! Jag beundrar ditt och andras idoga engagemang och tuffa arbete med att öka förståelse och kunskap i en gal… eh… annorlunda värld. Tack!

 6. Tanja Bergkvist skriver:

  P.E.King, tack, det värmer! 🙂 Jag tycker det är ganska intressant i den annorlunda världen ur forskningssynpunkt, den förtjänar en hel bok, problemet är att det är på riktigt. Det här är på riktigt tex:

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/04/grattis-skattebetalare-del-2/

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/09/28/grattis-skattebetalare/

  Inte detta dock, ännu: http://vintergatan.blip.tv/

 7. Tanja Bergkvist skriver:

  För att inte tala om det här: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/05/11/ett-skrackexempel-pa-genusvaldet/

  Han borde tagit det vidare till riktig domstol. Men risken är ju att det hade kunnat bli prejudicerande, så att det blir i lag straffbart att ”utöva härskarteknik”. Nåja, det är väl bara en tidsfråga…

 8. Tanja Bergkvist skriver:

  Den tredje härskartekniken, ”Underhållande av information” – gör sig inte SÄPO skyldig till den? 🙂

 9. Tanja Bergkvist skriver:

  Just det, det finns ju numera inte bara 5 utan 33 härskartekniker: http://www.socialdemokraterna.se/webben-for-alla/S-kvinnor/S-kvinnor/Aktuellt/Pressmeddelanden/33-harskartekniker–inte-bara-fem-Morgonbris-har-hela-listan/

  Göran Persson blev ju inte polisanmäld men väl tillrättavisad:

 10. Tanja Bergkvist skriver:

  Var tvungen uppdatera, missade en viktig sak: Det är väl förresten ingen som fortfarande tror att definitionen av jämställdhet är lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter? Jag rotade nämligen fram att man ändrade på det övergripande jämställdhetspolitiska målet våren 2006 (andra halvan):

  https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/13/nar-lika-mojligheter-blev-5050/

 11. Tanja Bergkvist skriver:

  Det här blev visst populärt – blev dagens heta inlägg: http://sv.wordpress.com/ 🙂 Vad kul! Har uppdaterat inlägget med bild: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/11/16/om-min-bloggs-tillkomst/

 12. Info skriver:

  SKAPAREN AV TEMA GENUS VID LINKÖPINGS UNIVERSITET

  Många personer har hunnit nämnas och kommenteras, i förbigående eller mera utförligt, sedan Tanja började sin genuskritiska blogg, Låt mig här påminna om en av dem, AGNETA STARK, aktuell i Sveriges radio just idag.

  Agneta Stark, utbildad företagsekonom, kröner nämligen nu sin nästan osannolika vänsterkarriär kors och tvärs genom Sverige som radiokändis. SOU-uppdrag och andra regeringsuppdrag har hon bakom sig. Från att just ha slutat som rektor vid Högskolan Dalarna övergår hon i november slutligen (?) till att uppträda som glamourfeminist i Sveriges radios P1. Med ansvar för en alldeles egen ”talkshow”, betitlad ”Stark i P1”.

  På lediga stunder hinner hon dessutom syssla med förtroendeuppdraget att leda arbetet med sammanslagningen av Dramatiska Institutet och Teaterhögskolan i Stockholm.

  Kan det ha varit gamla, intima kontakter med Dramatiska Institutets regiprofessor, Suzanne Osten, som meriterat Stark till sistnämnda uppdrag? Kontakter under den tid, då båda var aktiva i det radikalfeministiska nätverket Stödstrumporna? (Så aktiv man nu hann vara mellan alla radio- och tidningsintervjuer och TV-framträdanden.)

  Över allt detta är Stark mycket stolt enl. en artikel i LNY tidigare i år. Men kanske ännu mer stolt är hon över att ha ”dragit igång” Tema Genus vid Linköpings universitet. Jo då – förutom att vara företagsekonom och teaterexpert så är hon, ovanpå allt, också genusvetare, socialkonstruktivist och biologinihilist.

  Kanske också ett hemligt trumfkort i den socialdemokratiska valberedningens rockärm? Att dra fram när partiets nya partiledare ska lanseras.

  • STUDIEREKTOR TEMA GENUS LINKÖPINGS UNIVERSITET: Anna Lundberg.

  • Kursansvarig Våld, kön och makt Stina Backman
  • Kursansvarig Miljö, Djur och Genus: Cecilia Åsberg
  • Kursansvarig Introduktion till genus, etnicitet och sexualitet:
  Pia Laskar
  • Kursansvarig Sex- och samlevnadsundervisning – skolpraktik och forskningsperspektiv: Anna Lundberg
  • Lärare i övrigt: Anne-Charlott Callerstig, Dag Balkmar, Kristina Lindholm, Emma Strollo, Emmy Dahl, Malin Henriksson, Anna Adeniji, Linn Sandberg.

  Kvinnor: 11
  Män (?): 1

 13. Sanjo Rajalin skriver:

  Du är fantastisk! Egentligen borde ett engagemang som ditt vara helt naturligt, tänker jag – allt du säger är ju riktigt – men i vår tid av genusvansinne blir du misstänkliggjord.

  Men snart segrar nog förnuftet, jag vill tro det.

  Blir så glad att orkar vidare!

 14. Kristian J skriver:

  Helt OK tycker jag…….förklaringen alltså……..hur bloggen kom till menar jag………Kanske det är så att ingen egentligen läser igenom dessa utredningar ordentligt. Förutom du, vilket är superbra!

  Men det är jobbigt att läsa om knasigheterna om man inte kan diskutera eller dela upprördheten med någon annan. Min fru säger bara: Du ska inte engagera dig i sådant strunt, du blir ju bara upprörd. Jobba med din musik i stället eller varför inte modelljärnvägen eller rent av putsa på sportbilen. Vila intellektet!!!
  Det låter rätt….

 15. Tanja Bergkvist skriver:

  Sanjo Rajalin, ha ha är jag ”misstänkt”? 🙂 Ja, det måste jag ju vara, när jag till och med är öppet kritisk mot galenskaperna, och jag vet att 80-90% av befolkningen håller med mig – det har jag räknat ut med mitt matematiska skarpsinne kombinerat med bloggens statistik ;-).

  Kristian J,
  ”Kanske det är så att ingen egentligen läser igenom dessa utredningar ordentligt. Förutom du, vilket är superbra!” Jo, det är just så det är – jag gör det jobb våra folkvalda borde göra – de hinner inte läsa sina beställda utredningar, och innan de vet ordet av har Genusmaffian tagit hela landet i besittning. Varför tror du jag blev inbjuden till Riksdagen? 🙂 Jag har försökt förstå det på mitt eget sätt men min TOE är fortfarande inte komplett: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/15/en-vetenskaplig-ansats-till-forstaelse/

 16. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, ”Jo då – förutom att vara företagsekonom och teaterexpert så är hon, ovanpå allt, också genusvetare, socialkonstruktivist och biologinihilist” – ha ha du har då koll på allt! 🙂 Info, för er som inte vet, är en av dem som följt min blogg från starten och som regelbundet bidragit med intressant kompletterande information i kommentarsfälten om alla genusvetares uppdrag och karriärer i hela Svea Rike. Info, i hur många år har du egentligen kartlagt genusmaffian? 😉

 17. Harry skriver:

  Kära Tanja. Jag läste din debutartikel i SVD och tänkte då: Fan att ingen skrev något sådant när jag kämpade mot det begynnande genusvansinnet på det föräldrakooperativa dagis där jag var ekonomiansvarig. Jag förlorade alla debatter mot kvinnosakskvinnorna som fick igenom att pojkarna skulle leka en timme med dockor och flickorna i sin tur en timme med bilar. Tala om en håglös timme från bägge parter. Kvinnorna som genomdrev detta var tillika hälsokostfanatiker vilket ledde till oerhörda konflikter om mathållningen.
  Nu litet kritik. Du måste sluta bifoga bilden på dig vid disputationen, som jag skrivit tidigare. Genom hänsynslös introspektion inser jag att speciellt den bilden, hos mindre motståndskraftiga personer än jag själv, kan dra uppmärksamheten från den viktiga texten till något helt annat.
  Din tillgivne beundrare Harry

 18. Tanja Bergkvist skriver:

  Harry, jag visste inte att du hade varit i den situationen. OK, ska sluta ta med den bilden – ska ta nya och lägga upp istället. 🙂 Har bara aldrig tid. Är är det bara den bilden som är tabu? Det är väl bra om både bild och text är intressanta, om man inte orkar läsa inlägget kan man ju titta på bilderna så inser man hur bra bloggen är – även utan att läsa den. Det tar ofta en del tid att leta upp lämpliga bilder till inläggen, det tar oftast mer tid än att skriva själva inlägget faktiskt. Tar du hand om vår ö ”Verklighetens Folk”? Klipper gräsmattor och så? Jag och alla mina bloggläsare tänkte flytta in snart. Du kan bli borgmästare på ön! Ok? 🙂

 19. Nordbo skriver:

  Mycket trevligt inlägg. 🙂

 20. Pelle Billing skriver:

  Kul att läsa om hur det hela startade, Tanja! Hoppas du fortsätter påvisa missförhållanden i olika regeringsdokument. Det var genom dig som jag fick upp ögonen för hur mycket bra material man kan hitta där.

  Vi fortsätter kämpa för en rimligare syn på könsfrågor!

 21. Tanja Bergkvist skriver:

  Tack Nordbo!

  Pelle, vad roligt att höra, det finns oändligt med material på nätet vilket visar på vilka resurser de har. På tal om könsskillnader: snart kommer DEJA:s slutrapport med “lämpliga åtgärder” ang pojkars sämre resultat. Den ska komma 30 november och det ska bli extremt intressant att läsa. Det finns 7 rapporter på ämnet redan i samma DEJA-serie, där den första är 2009:64. Mer om detta här: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/03/11/mitt-anforande-i-riksdagen/ Jag läser vansinnesdokument och du och Pär håller koll på och analyserar det dagliga nyhetsflödet, en läkare, en civilingenjör och en matematiker bedriver genusforskning – vi kompletterar varandra bra! 🙂 Och så har vi Aktivarum och Matte Matik som ju börjat blogga tack vare oss!

 22. Björn skriver:

  Hej Tanja,

  Vill först och främst säga att du är underbar som gör det som så få andra gör och verkligen påvisar galenskapen.

  Apropå:
  ”Könsrollerna har utvecklats under tusentals år och går inte att ändra på skriver Tanja Bergkvist” – där den senare delen inte alls är något som står i SVD och inte heller representerar min åsikt),”

  Jag tycker det skulle vara oerhört intressant att läsa om ett allternativt tillvägagångssätt än genusgalenskapen. Om du har en idé? Eller om det finns andra med idèer som jag har missat.

  Med vänliga hälsningar,
  Björn

 23. Tanja Bergkvist skriver:

  Nordbo, jag glömde ju nämna att jag ritade mina teckningar på hålkort och lödade komponenter på kretskort som låg överallt hemma. Får lägga in det, så att alla förstår att jag hade en fullständigt normal barndom ;-).

  Björn, ”ett alternativt tillvägagångssätt än genusgalenskapen.” Jag är inte helt säker på om jag förstår vad du menar, kan du precisera? Du menar utmana könsroller utan att tillkalla genusexperter att infiltrera alla myndigheter med sitt teoribygge?

  Jag blev ju matematiker, utan en enda genusmedveten lärare eller släkting, jag blev inte matematiker för att ”utmana strukturer” utan för att matte är så intressant. Så låt se – hur ska vi få fler kvinnor att intressera sig för matematik och fysik? Jag vet att detta ligger högt på agendan hos genusvetarna, trots att de själva försämrar statistiken de är så fixerade vid genom att välja ett kvinnodominerat yrke, de genusvetenskapliga institutionerna har 70-100% kvinnor – se själv här: http://www.genus.se/resurser/genusstudiersverige/ Så vad göra?

  1) Hyra in genuscoach som pratar härskartekniker och könsförtryck, dolda maktstrukturer och patriarkat, eller

  2) Låta eleverna faktiskt läsa ämnena matematik och fysik, alltså ämnena, inte en genus-reviderad vetenskap: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/01/28/von-wright-och-tekoppen/

  Vi kan även titta på andra länder. I Asien är det många kvinnor i tekniska utbildningar och 0 genusvetare per kvadratmeter, medan det i Sverige finns fler genusvetare per kvadratmeter än kvinnor i tekniska utbildningar.

 24. Björn skriver:

  Det var precis det jag menade.
  Om jag förstår dig rätt ska ingen påvisa könsroller överhuvudtaget och framförallt inte genusvetare som i sig är väldigt motsägelsefulla? Och istället öka chansen för människor, kvinnor som män, att själva komma underfund med vad dom vill göra?
  Sannolikheten att det här är frågor till mig själv, om det är vad jag menar, kan vara större än att jag har förstått vad du menar.

 25. Carolina skriver:

  Nej, bloggen ska handla om stadsmiljön i Karlskrona, därav länken… men jag kommer nog att skriva något inlägg om genusproblemen bland husen… 🙂

 26. Kristian J skriver:

  Tanja sa:
  ”på hålkort och lödade komponenter på kretskort”
  lödade! he! Nu ska vi böja verb!

 27. Tanja Bergkvist skriver:

  Björn, man kan påvisa och diskutera könsroller osv, varför skulle det vara tabu eller förnekas? Däremot sitter ju knappast genusvetarna inne med lösaningen på alla samhällsproblem, som man låter påskina. Googla tex på ”genusperspektiv” och ”klimatfrågan”, eller ”skolan” eller vad som helst. Till och med gensuperspektiv på osthyvlar studerar man!

  Läs här kort om genusvetarna idéer om skolan ocg förskolan: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/12/20/projekt-implicit-%E2%80%93-bar-du-pa-fordomar-eller-%E2%80%9Dforestallningar%E2%80%9D-om-%E2%80%9Dverkligheten%E2%80%9D/

  Carolina, ok – hoppas du kan hitta roliga citat ur Transportgenus. Kanske du kan få anslag på några miljoner om du formulerar dig rätt? 😉

  Kristian, det är skånskan som spökar, har åtgärdat det nu – tack!

 28. Info skriver:

  DAGS ATT HANDLA AKTIVT OCH ANMÄLA?

  Jag kan erkänna, att det är den berömda, socialdemokratiska riksdagskvinnan Hillevi Larsson som inspirerat mig. Genom sin egen anmälan förra året.

  1909 använde hon nämligen en del av sin riksdagstid åt att anmäla företaget Panlegis för könsdiskriminerande reklam. Anmälan gällde en julannons, föreställande bl.a. en lättklädd, kvinnlig jultomte, sedd från sidan, som tittade upp ur ett badkar. Hillevis motivering: ”Bilden ger olustiga associationer eftersom det ser ut som att även den unga flickan saluförs.”

  (Det kan påpekas, att socialdemokraternas pressbild av Hillevi själv visar henne framifrån i helfigur, sittande barbent på en stol i en mycket kortkort kjol, djupt urringad nästan till naveln, så att det tydligt framgår, att vissa – fullt hudsynliga – kroppsdelar framtill på bröstkorgen inte besväras av någon bh.)

  Detta föll mig i minnet, när jag just i min stadsdelstidning ser en annons för Marbodal kök. Kanske borde jag gå från att bara skriva kommentarer i Tanjas blogg till att företa mig något mera aktivt i genuseriets tjänst?

  Till Reklamombudsmannen
  F.d. Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam

  ANMÄLAN OM KÖNSDISKRIMINERANDE REKLAM

  BAKGRUND

  Marbodal kök har i nr XX av tidningen XX infört en färgannons med följande innehåll: I en köksinteriör visas i närbild en liten ljushårig, flickklippt flicka, omkring fem år gammal, som med höger hand fattar om något i en glasskål, kanske oliver. Hon ser mycket road ut. Tydligen håller hon på att tillsammans med sin mamma blanda ihop en sallad i ett intillstående, rostfritt kärl.

  Alldeles framför och tätt intill flickan tittar nämligen en glad ung mamma fram, leende uppskattande åt sin dotters bestyr. Också mammans vänstra hand skymtar. På ringfingret ses en förlovningsring och en vigselring.

  Flickan är klädd i en söt klänning, vackert mönstrad i vitt och olivgrönt.

  ANMÄLAN GÄLLER:

  • Först och främst godtagandet av den könsstereotypa föreställningen, att kvinnornas plats är vid spisen och i köket.

  • Att personerna i annonsen inte är män – eller åtminstone en av varje kön (helst minst tre stycken kön) – för att visa, att också män kan laga mat och framförallt att män och pojkar bör ta sitt fulla ansvar för hushållsarbetet.

  • Att annonspersonerna ser glada och tillfreds ut, både med varandra och med det de sysslar med. (De borde se förgrämda ut, eftersom de just håller på att ”dra det tyngsta lasset”.)

  • Att mamman har en vigselring. Alla kvinnor är inte gifta. Annonsen diskriminerar ensamma mammor.

  • Att den lilla flickan bär ett könsstereotypt plagg med könsstereotypa färger. Flera klädbutiker tillhandahåller numera unisexkläder (med gylfbyxor), vilket borde ha illustrerats i annonsen.

  • Att både flickan och mamman har en hårfärg och ett utseende, som vittnar om ett visst etniskt ursprung och som därmed kan verka kränkande och utmanande för känsliga personer av andra nationaliteter samt personer i Sveriges riksdag, Sveriges journalistkår m.m.

  SLUTSATS

  Marbodal kök bör fällas bl.a. för könskonservatism, kränkande nationalism (ev. rasism) samt genusignorans.

  Med vänlig hälsning
  Info

 29. […] är stor och stark eller någon som är liten och svag? Man kan förstå varför Tanja Bergkvist skrivit om “genusvansinnet” i flera […]

 30. Olex Damchuk skriver:

  så otroligt vacker du är Tanja! Din klara värlssyn lyser fram genom de mörka ögonen!

  Blir inte du härskarinna över Sverige en dag så är det ute med oss!

 31. Info skriver:

  ANMÄLAN FÖR KÖNSDISKRIMINERING

  Jag kan erkänna, att det är den berömda, socialdemokratiska riksdagskvinnan Hillevi Larsson som inspirerat mig till nedanstående. Genom sin egen anmälan förra året.

  1909 använde hon nämligen en del av sin riksdagstid åt att anmäla företaget Panlegis för könsdiskriminerande reklam. Anmälan gällde en julannons, föreställande bl.a. en lättklädd, kvinnlig jultomte, sedd från sidan, som tittade upp ur ett badkar. Hillevis motivering: ”Bilden ger olustiga associationer eftersom det ser ut som att även den unga flickan saluförs.”

  (Det kan påpekas, att socialdemokraternas pressbild av Hillevi själv visar en kvinna i helfigur, sittande barbent på en stol i en mycket kortkort kjol, djupt urringad nästan till naveln, så att det tydligt framgår, att vissa, något utstående – fullt hudsynliga – kroppsdelar framtill på bröstkorgen inte besväras av någon bh.)

  Detta föll mig i minnet, när jag just i min stadsdelstidning ser en annons för Marbodal kök. Kanske borde jag gå från att bara skriva bloggkommentarer till att företa mig något mera aktivt i genuseriets tjänst? Förslag:

  Till Reklamombudsmannen
  F.d. Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam

  ANMÄLAN OM KÖNSDISKRIMINERANDE REKLAM

  BAKGRUND

  Marbodal kök har i nr XX av tidningen XX infört en färgannons med följande innehåll: I en köksinteriör visas i närbild en liten ljushårig, flickklippt flicka, omkring fem år gammal, som med höger hand fattar om något i en glasskål, kanske oliver. Hon ser mycket road ut. Tydligen håller hon på att tillsammans med sin mamma blanda ihop en sallad i ett intillstående, rostfritt kärl.

  Alldeles framför och tätt intill flickan tittar nämligen en glad ung mamma fram, leende uppskattande åt sin dotters bestyr. Också mammans vänstra hand skymtar. På ringfingret ses en förlovningsring och en vigselring.

  Flickan är klädd i en söt klänning, vackert mönstrad i vitt och olivgrönt.

  ANMÄLAN GÄLLER:

  • Först och främst godtagandet av den könsstereotypa föreställningen, att kvinnornas plats är vid spisen och i köket.

  • Att personerna i annonsen inte är män – eller åtminstone en av varje kön (helst minst tre stycken kön) – för att visa, att också män kan laga mat och framförallt att män och pojkar bör ta sitt fulla ansvar för hushållsarbetet.

  • Att annonspersonerna ser glada och tillfreds ut, både med varandra och med det de sysslar med. (De borde se förgrämda ut, eftersom de just håller på att ”dra det tyngsta lasset”.)

  • Att mamman har en vigselring. Alla kvinnor är inte gifta. Annonsen diskriminerar ensamma mammor.

  • Att den lilla flickan bär ett könsstereotypt plagg med könsstereotypa färger. Flera klädbutiker tillhandahåller numera unisexkläder (med gylfbyxor), vilket borde ha illustrerats i annonsen.

  • Att både flickan och mamman har en hårfärg och ett utseende, som vittnar om ett visst etniskt ursprung och som därmed kan verka kränkande och utmanande för känsliga personer av andra nationaliteter samt personer i Sveriges riksdag, Sveriges journalistkår m.m.

  SLUTSATS

  Marbodal kök bör fällas bl.a. för könskonservatism, kränkande nationalism (ev. rasism) samt genusignorans.

  Med vänlig hälsning
  Info

 32. Anon Ym skriver:

  Om du behöver fly, eller om du vill skriva om roliga jobb som matematiker: http://www.workey.se/goto.php?job_id=21973164&su=X2luaT0zMCZfcmVmPXNpdGV8Y2F0Jl9yZWZpZD00MjF8MzYmX3NydD1yZWw=&ra=2&st=1290166516

  Du är en stjärna! Ge aldrig upp! 😉

 33. Tanja Bergkvist skriver:

  Info, klockren anmälan! 🙂

  Olex, ”härskarinna över Sverige” – det låter som ett trevligt jobb, måste genast söka det! 😉

  Anon Ym, ”För detta krävs det en fingertoppskänsla som vi tror du som aktiv pokerspelare har.” Jag är ju ingen pokerspelare alls! :-). Kravet ”Som person är det viktigt att du är strategisk, noggrann och uppfinningsrik.” stämmer ju bra, men är det inte då som Olex skriver bättre att bli härskarinna över Sverige?

 34. Daniel Zarkovic skriver:

  hej Tanja!

  jag är så såld på din blogg att jag för första gången någonsin funnit en blogg värd att betala för! Jag vill stödja din kamp för att påvisa galenskaperna i samhället!

  Jag uppmanar även andra att donera lite pengar till bloggen så att Tanja kan fortsätta skriva!

  Jag har även ett boktips till dig, ”Könet sitter i hjärnan” av Annica Dahlström. Boken finns att låna på http://www.biblioteket.stockholm.se

  mvh
  Daniel

 35. Tanja Bergkvist skriver:

  Daniel, ja jag har läst den boken och har haft kontakt med Dahlström! 🙂 Läste boken efter debatten i TV4 för två år sedan när jag fick upp ögonen för genusvansinnet: http://www.youtube.com/watch?v=czF3Df7Z4c0

 36. Nordanvind skriver:

  Love u, Tanja. I en värld med så mycket galenskap och kaos så betyder det oerhört mycket för mig att det också finns personer som dig. Det ger mig näring att gå vidare.

 37. […] Bergkvist er ifølge eget udsagn oppe imod en hel fordummelsesindustri, og kampen kæmper hun på sin blog. Her udstiller hun tidens dårskab, sådan som hun ser den: Et fordummende kønsvanvid driver […]

 38. Välgörenhetsorganisationen asymptotisk fördelningar utan gränser skriver:

  Jag läser inte många bloggar men sedan jag upptäckte denna har jag med ibland outhärdlig förväntan suttit och väntat på nya nyktra och genomtänkta inlägg. Det du gör för den svenska debatten är ovärderligt och för mig personligen är du en stor inspirationskälla då jag själv studerar matematik, på SU faktiskt, om än fortfarande på grundnivå. När jag läst ett inlägg här mår jag så bra att mina studier flyter på som aldrig tidigare. Jag hoppas att du får en toppensommar och ser fram emot fler inlägg av Sveriges bästa bloggare!
  Ps, jag har också en helig birma

 39. Monica skriver:

  Hej
  Det är inte så ofta jag fnissar när jag läser nån annans blogg än min egen, men det gjorde jag alltså när jag hamnade på din via ett inlägg om den ”hotade mannen”, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, likaså den hotade kvinnan, fiskarna, korna, etc…kort sagt vår framtid.
  Jag försöker förenkla vetenskap, men vet inte hur jag lyckas, men jag roar mig iallafall, en del ser på mig med misstänksamhet då jag är lite svårkategoriserad. Inbillar jag mig.
  http://kemikaliedetektiven.se/wordpress

 40. […] Bergkvist beskriver själv sin helt normala (!) barndom och uppväxt. Som femårig lärde hon sig det kyrilliska alfabetet och att spela schack. Tre år senare – som […]

 41. Arne Strand. skriver:

  Vill någon kommentera min Kvinnosyn ?

  Det blir mycket läsande med är inga påhitt utan en Dialog? – mellan en Man/Mig och en Kvinna.

  http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=3500000000000012&conference=10400000000000021&posting=19500000006339124

  Arne Strand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: