Slöseri, dubbla måttstockar och finansiell kollaps – tre filmer att se!

FreedomFest i lördags

FreedomFest-föredrag i lördags

Först två kommentarer angående mitt föregående inlägg eller snarare – två kommentarer till kommentar om en kommentar: HÄR 1 och HÄR 2  är vad jag har att säga – behöver jag påpeka att det rör SD? Nä, tänkte väl det. 😉 För att samman-fatta: ju mer de andra partierna och politikerna hycklar desto mer kommer jag givetvis att uppskatta de partier och politiker som inte gör det. Jag vill sända ut en signal – och den lyder: vi är inte dumma i huvudet. Ni kan inte sitta och tro att ni kan föra oss bakom ljuset och dekonstruera det samhälle som det tagit decennier att bygga upp (utbildningsväsende, forskning, vård, välfärd, nationell suveränitet utan EU-byråkraters förtryck) utan att vi kommer att notera detta och uppmärksamma det. Därmed kan det hända att de politiker som också uppmärksammar detta kan komma att lyftas fram – så enkelt är det. Nu till saken, det blir ett kort inlägg. Innan föredragen från helgens FreedomFest dyker upp så vill jag passa på att tipsa om tre mycket sevärda filmer. Varje film är ca en timme – så det blir tre timmars filmtittande för er då (fyra om ni även ska se Uppdrag Granskning ikväll – Josefsson är ju i farten och ska granska den svenska medierapporteringen kring integrations- och flyktingpolitiken, hör inslag med lite bråk i P1 Studio ett från igår). Men tre timmar är vad det ju brukar ta att ta sig igenom ett av mina blogginlägg så det blir alltså precis som vanligt för er. 🙂

1. Den första filmen är Slöseriombudsmannens (Martin Borgs) film 1200 miljarder om vart våra skattepengar tar vägen, han höll också föredrag på Freedom och den här filmen var ny för mig. Humor i allvaret – väldigt underhållande. Måste ses.

2. Den andra filmen heter A conversation about race och handlar om alla de motsägelser som förekommer i den offentliga debatten. I synnerhet den andra halvtimmen måste ses – där allt blottas tydligt.  I USA är det tydligen ”race” som är det tydligaste exemplet på det här med dubbla måttstockar medan det i Sverige är genusfrågan. Måste ses.

3. Den sista filmen var en som jag såg på Kunskapskanalen i förrgår. Den heter Världen: kapitalismens återvändsgränd. Varför den heter så vet jag inte, då den inte handlar om kapitalismen i mina ögon utan om det finansiella systemet. Om ett ponzibedrägeri. Läs gärna mitt relaterade blogginlägg Systemfel som hotar världen och om den inte är tillgänglig längre så se skärmdumparna i inlägget och så passar jag på att lyfta fram Klaus Bernpaintners reaktion på denna film på mises.se här – alltså på filmen i inlägget Systemfel, inte filmen nedan, men jag antar att kommentaren iofs kommer vara densamma 🙂 och min kommentar till kommentaren är att den är klockren som vanligt på ett sätt, men i exempelvis USA är det inte staten som äger Centralbanken, utan den är privatägd om jag uppfattat saken rätt, men jag kan ändå inte låta bli att citera Klaus avslutning på sin artikel – bara för att det är så radikalt. Personligen vill jag inte avskaffa staten, utan helst ta över den, vilket jag också kommer att göra i sinom tid, som ni ju alla vet *storhetsvansinne* ;-). Citat från Klaus Mises-artikel:

”Det allvarligaste problemet med filmen är att den inte tydligt pekar ut själva roten till allt detta onda och lägger fram den uppenbara lösningen. Som våra läsare här vet finns det ju en enda bakomliggande källa till alla samhällets synliga problem: Självaste våldsmonopolet STATEN. Den äger centralbankerna; enbart tack vare den kan banksystemet suga ur samhället; den driver alla krigen och mördar oskyldiga barn; den förstör möjligheterna till riktig utbildning; den tillåter miljöförstörelse; den krossar familjer, samhällen, värderingar, kulturer; den suger rikedom ur samhället, sprutar in sitt gift och lämnar fattigdom och död i sina spår.

Statens existens är ”Systemfelet som hotar världen”. Ska man rädda världen hjälper det inte att ansa lite grenar; den enda lösningen är att hugga rakt mot roten och avskaffa staten, slå den i spillror och begrava bitarna. Detta glömde filmen upplysa tittaren om.”

Personligen har jag en lite mer nyanserad bild – det är skillnad på vad staten är just nu och vad den bör vara. Nu lägger jag upp filmerna. Den sista om det finansiella systemet går inte att bädda in utan det är en skärmdump längst ner som ni inte kan klicka på, utan det är länken UNDER skärmdumpen som kommer att leda er till filmen. Denna sista film är nog viktigast att se av alla tre.

UR-5

SE DEN SISTA FILMEN GENOM ATT KLICKA PÅ DENNA LÄNK

158 Responses to Slöseri, dubbla måttstockar och finansiell kollaps – tre filmer att se!

  1. Galne Gunnar skriver:

    Public service vilseleder de flesta: http://goo.gl/F4Xvk

  2. dolf skriver:

    Lär nog få vänta lite med att se filmerna (tänker se UG ivkäll i alla fall) men tänker definitivt kolla in dem så snart så möjligt.
    Om centralbanker etc etc så kan Jim Marrs [sic] baklängeshistoria Rule by Secrecy rekommenderas. (Fast man får vara med om att det dyker upp lite ETs i sammanhanget, men inte förrän på slutet, dvs i tidernas begynnelse .:) )

  3. dolf skriver:

    Roligt förrresten med ett inlägg som det inte är en dags fulltidsarbete att läsa 🙂

  4. Tanja Bergkvist skriver:

    Jo du ska se 3 timmar film ju Dolf! 🙂 Men också Uppdrag granskning på SVT ikäll kl 20.

  5. Dennis skriver:

    Han som kommer in vid 12:55 i a conversation about race är fantastisk.

  6. dolf skriver:

    Det ska jag väl. Men inte ikväll!!!! (UG tänker jag se ikväll)

  7. Jax skriver:

    Nu snurrar du till det kära Tanja. (Jodå. Du är fortfarande min favorit och idol). Det är inte (den demokratiska) staten som suger ut medborgarna. Staten är det enda bålverk vi har mot att bli fullt ut förslavade av storkapitalet. Det är dom som snor dina pengar. Varför tror du att det inte går att byta batteri på din I-phone? Och det är dyrare att laga den än att köpa en ny? Och att om dy får tag på ett batteri är det så dyrt att det är bättre att köpa en ny telefon? Och att din telefon kan kosta halva priset i östeuropa och ännu mindre i asien? Och att saker numera har en planerad livslängd? Som gör att vi måste köpa nya saker dubbelt så ofta som nödvändigt? Som medför problem med gigantiska avfallsberg? Och en snar brist på naturresurser?

    Problemet i dag är att människor är maktlösa och vår demokratiska gemensamma sektor håller på att bombas av de som vill åt dina pengar. Vet du att du inte får sälja tomatfrön till odlare om fröt inte har en registrerad ägare? Gäller alla frön. Läkemedelsföretagen genomdriver privatisering av läkemedelsforskning och sedan struntar dom i att forska om antibiotika. Ja, herregud. Jag kan hålla på längre än dina bloggposter och räkna upp vansinnigheter som pågår nu på grund av att demokratierna tappar makt och superkapitalet tar över. Öppna ögonen människa!!!!

  8. Bosse skriver:

    UG i kväll, granskandet av vänstervinklade lögnaktiga journalistiska politruker.

  9. Tanja Bergkvist skriver:

    Jax, du måste ha missat – jag citerade Klaus artikel på Mises om staten – det var inte mina ord.

    Och jag vet vad du pratar om – den planerade livslängden i Dokument utifrån (eller Inifrån?) som hette ”Glödlampskonspirationen” (antagligen utgått på SVT Play nu. Onekligen mycket intressant men föga förvånande att man programmerar saker till att gå sönder exakt när garantin går ut, dvs 1 eller 2 år, och att man hittat programvaran till detta i flera elektroniska prylar.

    Och det började med nylonstrumporna på 50-talet som höll för bra, så företaget gick till ingenjörerna och sa att man skulle försämra kvalitén eftersom kvinnorna bara behövde köpa två par för resten av livet annars. Samma sak med hållbarheten på glödlampor. man fösämrade medvetet produkten. Idag programmerar man den till att kollapsa. Jag tänkte väl att det var konstig mina morföräldrars kommunistiska prylar från 70-talet höll i 30 år, medan mitt kylskåp här alltid pajar efter 2 år…

    Ang fröerna så vet jag det också. Tänkte faktiskt lägga ut det på bloggen någon gång. Bäst sammanfattat för den som inte orkar läsa något är det i Monsantos värld här (så fick ni två timmar till film att se 😉 ). Otroligt vad fuffens de har för sig…

  10. Galne Gunnar skriver:

    @ Jax:

    ”Det är inte (den demokratiska) staten som suger ut medborgarna. Staten är det enda bålverk vi har mot att bli fullt ut förslavade av storkapitalet.”

    Vad babblar du om?

    Det mesta av det vi tjänar stjäls av staten genom arbetsgivaravgift och inkomstskatt. Sen så betalar vi skatt på varor och tjänster. Om vi investerar våra pengar så måste vi betala kapitalinkomstskatt… Skatt, på skatt, på skatt…

    Vi är förslavade – av staten! Skatt är stöld, och staten suger ut oss totalt!

    Öppna ögonen människa!

  11. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar och Jax – allt beror på vad man har för en stat. Vilka är dess uppgifter, hur sköter den uppgifterna och vem gynnar staten? Måste man vara totalt för eller emot? Med mig som statsbärande enmansparti kommer staten att vara god och verka i medborgarnas intresse. 😉 Staten kan förse oss med välfärd och sjukvård (något du ju brukar tala om GG) med staten kan också syssla med dumheter som tex när man kopplar instättningsgarantin till euron så att vi kommer att vilja rädda bankerna. Just nu kanske staten inte sysslar med så bra saker, men det finns en potential. Ni pratar nog om olika saker – vad staten bör vara och vad den är. Iaf du Galne Gunnar, nu när du skriver om staten Eller?

    Jax, mina ögon är som sagt ganska öppna. Men du måste läsa vad jag skriver resp vad jag citerar från andra.

  12. m96 skriver:

    Det är inte cetralbanken som skapar våra betalningsmedel.
    Staten är ett problem i många sammanhang. För få personer med för mkt makt är alltid ett problem oavsett vilken skepnad de tar sig.
    Men staten i sig är inte problemet när det gäller bankerna. FED är ju som bekant en privat bankkartell. I Sverige är centralbanken visserligen statlig, ja. Men den har väldigt lite makt. Det vi betalar med i världen idag är de privata bankernas pengar som de ska ha ränta på kontinuerligt. De har redan genom sin kreditexpansion lyckats inflatera bort folks löner så till den milda grad att de flesta inte ens har råd att köpa nånstans att bo för egna pengar längre.. år 2013. Fullständigt absurt. Det slutar dock som bekant inte där.. utan vi ska betala räntekostnad för alla cirkulerande pengar i systemet år efter år.. som därmed måste fyllas på med nya lån för att inte gå mot 0. Därför måste skulderna öka hela tiden.
    Att staten tillåter detta.. DET är dock ett problem. Så på sätt och vis är staten problemet.. fast på ett annat sätt då. De stöttar bankerna i första hand. Med skattebetalarnas pengar.

  13. Tanja Bergkvist skriver:

    Jax jax… nu har jag förtydligat i inlägget genom att lägga till en mening under citatet, nämligen denna: ”Personligen har jag en lite mer nyanserad bild – det är skillnad på vad staten är just nu och vad den bör vara.” Fast jag tyckte att jag redan innan citatet skrev att jag för egen del inte vill avskaffa staten. Det gäller att läsa mina inlägg noga och inte skumma och slarva. Men nu kan ni slappa och se filmerna. 🙂 Jag trodde alla läste en text som jag – varje tecken och varje bokstav måste tas i beaktande, annars kan hela innehållet förändras – så är det i matematiska texter iaf och jag läser och skriver så som jag är upplärd i mitt yrke.

    Fast nu börjar ju snart Uppdrag Granskning så nu ska vi se SVT 🙂 Hamnar ni i kön nu under kvällen är det för att jag sitter och latar mig och äter chips och ser på TV. 😉

  14. Galne Gunnar skriver:

    @ Tanja B:

    ”Staten kan förse oss med välfärd och sjukvård (något du ju brukar tala om GG)”

    Något jag pratar om?! Det gör jag inte alls. Vilken förolämpning! Jag pratar inte om sådana dumheter! 😉

    Jag hatar staten och välfärden, och jag vill avveckla båda helt och hållet, men du har tydligen missat det…

    Här har du en ny och tänkvärd artikel från Mises på temat staten, som tar upp liknande frågeställningar som du tar upp i din kommentar: Hur stor är den minimala staten?

  15. thojak skriver:

    Premiärkommentar på denna suveräna blogg – med en korrektur, sorry! USAs FED är i privat ägo, ej statlig! Och däri ligger 95+% av nuvarande och framtida [katastrofala!] problem. Om ECB/EUCCP ska inte ens antydningsvis tänkas/funderas på/kring, såvida man ej eftersträvar mardrömmar…
    Mvh/TJ

  16. Jax skriver:

    TANJA: Jag visste väl att du hade rätt som vanligt. Tack för klargörandet.
    Gunnar – din galning. Lyssna på Tanja. Hon har rätt och du har fel. Staten, det är faktiskt vi. Du, jag och Tanja och alla andra. Felet är att vi släpper den till de som inte vill oss väl. Som Fredrik Reinfelt som genast passar på att koppla insättningsskyddet till Euron. Mycket fult och det är ju ändå en av de mindre sattygen som pågår lust nu.

  17. Jax skriver:

    Tok-Gunnar. Visst tar staten in många sköna slantar genom skatter och arbetsgivaravgifter. Men om du blir sjuk eller får barn en gång kommer du att märka att du får tillbaka rätt mycket också. Grundtanken är mycket god och leder till folkhemmet, det bästa samhällssystem hittills under himlapällen. Men det gäller att hushålla även där och inte slänga bort pengarna på genustrams och annat strunt. Som i Tanjas första film här ovan. Se den din knasboll.

  18. Galne Gunnar skriver:

    @ Tanja B:

    ”Staten kan förse oss med välfärd och sjukvård (något du ju brukar tala om GG)”

    Jag brukar snacka om raka motsatsen. Jag har en hel del material på mina kanaler som kritiserar välfärdsstaten, särskilt på senare tid. Bara för två veckor sedan laddade jag t.ex. upp detta klipp som jag gav titeln: We Must End the Welfare State:

  19. dolf skriver:

    Ha ha, 7 minuter in på Uppdrag granskning. Redan första minuten tog de udden av Aagårds kritik om vänskapskorruption. Och 7 minuter in så är Aagård i sökarljuset … ganska lustigt med efter radiodebatten igår 😀

  20. Taggboll skriver:

    När kommer filmerna från freedom fest?

  21. elwee skriver:

    Den ursprungliga tanken med skatt för att bekosta gemensamma projekt och för hjälpa dem som utan egen förskyllan råkat illa ut är enbart god.
    Tyvärr så har moralen hos politikerna genom decennierna sjunkit till alarmerande låga nivåer och de betraktar inkomna medel som sina egna att göra med vad de behagar. De är ju valda gunås …
    De blir mer och mer giriga och kräver mer och mer av de arbetande medborgarna som blir färre och färre, inte bara procentuellt …

    Det var längesedan det var ett hedersuppdrag att vara politiker … något som man offrade tid till vid sidan om sitt vanliga arbete och som man var stolt över att få göra.
    Nu är det en karriärväg som ofta går i arv eftersom stigarna är upptrampade för följande generationer …

  22. QED skriver:

    Tanja, Sverigedemokrat? Löjligt! Den svarta armbindeln på mötesbilden från Timbro, eller vad det kan vara, ovan skriker ju att hon inte är demokrat.

    Oj, förlåt! Det var visst axelförbandet från sjukhuset jag råkade ta miste på. Bäst att läsa lite bloggen bättre.

    Nåja, hon kanske är beundrare av axelmakterna i alla fall? Eller vänta, just de är ju emot henne. Därav förbandet!

    [Mångårige kommentatorn QED släpas förvirrad bort av Tanjas säkerhetstjänst och kommer att ställas till svars för dåliga vitsar. Kanske kan han få jobb Aftonbladet efter försöksutskrivningen?]

  23. Xavier Renegade Angel skriver:

    Tanja, du är verkligen en enastående person. Smart, tänker självständigt, välutbildad, vilka positiva egenskaper finns det som du INTE har?

    Du skulle verkligen kunna göra så oerhört mycket för Sverige – och mot vansinnet – om du engagerade dig i SD. Jag ska tamejfan rättshaveristmaila alla i SD-toppen och uppmana dem att kontakta dig. Jag är övertygad om att de kommer att lyssna eftersom jag är en oerhört inflytelserik person. OK då, jag är väl inte det, men jag ska maila dem ändå.

  24. Enrique skriver:

    Hej Tanja! Boken The Creature from Jekyll Island beskriver hur centralbanken i USA kom till och vilken koppling den har till centralbankerna i Europa. Mvh Enrique

  25. dolf skriver:

    @QED
    Och så har man samtidigt i praktiken förbjudit vitaminer och hälsopreparat (genom nya krav på godkännande som är så kostsamma att små oberoende verksamheter som saluför sådana i praktiken blir tvungna att slå igen. Det är bara läkemedelsbolag som prånglar ut legaliserade amfetaminpreparat till barn som har råd.)
    Noterade också nyligen att det nu tydligen har blivit ok att mörka när produkter innehåller aspartam. Råkade kolla nyligen på ett isté som jag funderade på att köpa men hade liksom för mig att det kanske var aspartam i det. Så stod det då sötningsmedel, men inget om aspartam. Jag blev dock misstänksam på E951, och kollade upp det när jag kom hem, och visst, aspartam. Jävla livsmedelsverket är helt kriminellt.
    Och inte får bönder sälja färsk mjölk heller vad jag förstår.
    Så nog fan arbetar man på att verkligen skapa en 1984-tillvaro på allvar.

  26. dolf skriver:

    @QED
    Efter att jag som säkerhetschef haft några ”motiverande samtal” med dig placeras du som manchurisk kandidat hos Feministiskt initiativ.

  27. Galne Gunnar skriver:

    @ Jax:

    Jag må vara galen, men jag är uppenbarligen mycket friskare än du!

    ”Visst tar staten in många sköna slantar genom skatter och arbetsgivaravgifter. Men om du blir sjuk eller får barn en gång kommer du att märka att du får tillbaka rätt mycket också”

    Jaha, samma gamla trötta sosse-svammel som vanligt. Och du har gått på den där myten om att ”vi får mycket tillbaka”. Jag säger så här: Om du är under 40 år så kommer du inte att få någon pension, för pensionssystemet är ett ponzibedrägeri som kommer att kollapsa. Det är helt ohållbart! Det innebär alltså att du håller på att betala in till ett system som du inte kommer att kunna plocka ut ett öre ifrån (om du inte är pensionär redan förstås.) Om detta kommer som en nyhet för dig, så är jag mycket glad över att jag får vara den snubben som krossar dina fantasier.

    När välfärdsstaten inom en snar framtid kollapsar så kommer många människor att begå självmord av hjälplöshet, så jag säger bara: Håll i hatten, hörru! Snart kommer du att bjudas på en åktur som du sent kommer att glömma…

  28. Galne Gunnar skriver:

    @ elwee & Jax:

    elwee skrev:

    ”Den ursprungliga tanken med skatt för att bekosta gemensamma projekt och för hjälpa dem som utan egen förskyllan råkat illa ut är enbart god.”

    Jax skrev:

    ”Grundtanken är mycket god […]”

    Nej, den ursprungliga tanken är inte god. Den ursprungliga tanken med skatt och välfärd är att kontrollera folk och göra dem beroende av staten. Genom välfärdsstatens utbyggnad har Socialdemokraterna gjort folk beroende av staten, och på så sätt försäkrade de sig om att bli omvalda under nästan ett helt sekel. Det finns ingenting gott i det.

    Dessutom så skapar välfärdsstaten svaga och hjälplösa individer på detta sätt, vilket vi kan se konsekvenserna av dagligen. Överallt vimlar det av töntar som jämrar sig om att livet är så hårt, trots att vi lever i en tid då nästan alla svåra prövningar som människan genom tiderna har varit tvungna att handskas med, numera är under vår kontroll tack vare våra avancerade teknologier.

    Det är genom prövningar man bygger styrka och karaktär, och eftersom välfärdsstaten eliminerar prövningar, så eliminerar den samtidigt uppbyggnaden av styrka och karaktär. Resultaten är den genomsnittlige fjollan på gatan.

    Välfärdsstaten är ett gift och ett helvete!

  29. martin skriver:

    Sexsaxar tas bort från hyllorna på Clas Ohlson.

    http://www.tv4play.se/program/utvalda-nyhetsklipp?video_id=2351779

    Saxarna i fråga är barnleksaker. De har blivit avkodade av Emma Bergman från organisationen Crossing borders. Hon säger att ”Barn vet inte om att kön finns förrän de får de berättat för sig”. Helgalet!

    Organisationen hon företräder, Crossing borders, har lyckats uppnå det feministerna säger sig motarbeta, 100% av ett kön i sin styrelse. Hur hon/hen/de tänker arbeta för att komma tillrätta med den här könsmaktsstrukturen framgår inte. Tvärtom ser styrelseledamöterna ganska nöjda ut på bilden på hemsidan(http://reachforchange.org/crossing-boarders/files/2012/09/IMG_0564.jpg). Flinar över att de har hela makten gör de också, sådär som män gör i alla bolagsstyrelser. Allvarligt talat verkar det vara nåt fel på dem. De arbetar för jämställdhet ner på dagisleksaksnivå men har medvetet skapat en egen styrelse med 100% kvinnor. Borde inte de föregå med gott exempel?

    Crossing Borders får pengar från allmänna arvsfonden(ytterligare ett skäl att skriva testamente) och Umeå kommun(http://genusdebatten.se/jamstalldhetsskatt-umea-kommun-paketerar-om-schymans-mansskatt/). pspondus (reklambyrå med ett flertal ”jämställdhetsprojekt”) och Comviq stödjer dem också.

  30. dolf skriver:

    Ingen här som uppmärksammat Umeå jämställdhetsutskotts skrivelse om skatt på män?
    Jag har rör om lite i grytan på GenusDebatten med ”Dags införa politikerskatt? Ja! Dubbelt upp i Umeå!.
    Nån som vill röra om i grytan lite mer, sprid gärna kortlänken http://wp.me/p31DIc-2UI (twittra gärna till feminister ni känner till!)

  31. Tanja Bergkvist skriver:

    Ursäkta min frånvaro. Har träffat narkosläkarna idag som garanterat jag inte kommer att dö under axeloperationen. 🙂 Fast jag nojar ändå… Kommer att läsa och svara på allt här imorgon bitti!

  32. Joakim Eng skriver:

    ”För att samman-fatta: ju mer de andra partierna och politikerna hycklar desto mer kommer jag givetvis att uppskatta de partier och politiker som inte gör det. Jag vill sända ut en signal – och den lyder: vi är inte dumma i huvudet. Ni kan inte sitta och tro att ni kan föra oss bakom ljuset och dekonstruera det samhälle som det tagit decennier att bygga upp (utbildningsväsende, forskning, vård, välfärd, nationell suveränitet utan EU-byråkraters förtryck) utan att vi kommer att notera detta och uppmärksamma det. Därmed kan det hända att de politiker som också uppmärksammar detta kan komma att lyftas fram – så enkelt är det.”

    Jag gillar din attityd, Tanja. Jag vet inte vad som har hänt med svenskarna, men de är så underdåniga mot sina politiker. Jag blir mer och mer trött på det förljugna spektaklet. Jag håller på att läsa ”Invandring och mörkläggning” av de modiga herrarna Sandelin och Arnstberg. De hänvisar till en bok som beskriver svenskarna som ett folk som har slukats av staten. Det ligger nog en del i det. Det är så många som tycks oförmögna att tänka på något annat sätt än det som överensstämmer med hur de sociala ingenjörerna vill att vi ska tänka, trots att vi samtidigt uppmuntras att tänka kritiskt i skolan och vi har yttrandefrihet.

  33. lilycrowart skriver:

    Du kommer inte alls att dö, det kommer att gå bra! Lycka till med allt!

  34. elwee skriver:

    @Tanja
    ”Har träffat narkosläkarna idag som garanterat jag inte kommer att dö under axeloperationen.”.

    Det säger de till alla och alla som genomgått en operation och som du träffar säger att de hade rätt …

  35. Rick skriver:

    Tanja, så mycket ansvar som du burit på dina axlar kan jag bara hoppas att operationen går bra. Och det här säger jag, märk väl, ur ett strikt egoistiskt perspektiv. För mig som inte axlat samma ansvar är det nämligen en befrielse att läsa din blogg. Men med en axel i olag är det svårt att skriva.
    Fast å andra sidan…om du bara skrev med en hand så skulle inläggen bli något kortare och därigenom skulle vi få ett för mig lämpligare format, ”Tanja B for dummies” eller något sådant…

  36. Tanja Bergkvist skriver:

    Rick, ”Tanja, så mycket ansvar som du burit på dina axlar kan jag bara hoppas att operationen går bra.”

    Ha ha, ja det var väl därför den gick ur led – jag har burit så mycket bördor med vansinne + att jag har lovat rädda landet. Och förresten – jag skriver nästan bara med en hand… Mitt senaste inlägg var ju kortare, mycket kortare än normalt… men det var för att det var ett impulsinlägg där jag ville rekommendera filmerna. Nu missade jag just ett nytt avsnitt på Kunskapskanalen i samma serie: Civilisationens kris. Men hittade den just på UR play så måste ses i helgen 🙂 http://urplay.se/Produkter/164698-Varlden-Civilisationens-kris

  37. Tanja Bergkvist skriver:

    elwee, men TACK för tröstande ord… jag sätter upp det där på ditt skuldkonto och om jag överlever operationen så ska jag tänka ut hur du ska kunna kompensera mig för det här. 😉

  38. Tanja Bergkvist skriver:

    lilycrowart, tack! Hoppas det. 🙂

  39. Tanja Bergkvist skriver:

    Joakim,jag måste också börja läsa den, bara läst förordet än så länge, men såg du Arnstbergs senaste på Newsmill? Något för (mpo) att tänka på: http://www.newsmill.se/artikel/2013/05/05/ekologiskt-sett-r-sverige-verbefolkat

    Ang ”svenskarna som ett folk som har slukats av staten” Ja det är ju lite så. I nästa Axess skriver jag om hur man i Bulgarien trots kommunism osv levde helt frikopplad från staten – när något inte fungerade så var det grannar och vänner man fick hjälp av – staten fixade ingenting – utom spektakulära jätteparader den 1 maj osv. Ganska fina uppvisningar – jämför svensk skola som knappt kan organisera 20 per i en matkö utan att ha en handlingsplan för likabehandling och värdegrund, medan man där kunde ordna en megaparad med tusentals elever på kyrilliska alfabetets dag (24 maj för övrigt, dvs nästa vecka).:-)

    Skrivit lite om det här i kommande nr av Axess så det dyker upp på bloggen sen. Svävade bort från ämnet lite där. Ja ja, snart kommer en 12.000 tecken lång artikel i nästa nr av DSM också. 🙂

  40. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, intressant, ska läsa det! 🙂 Men det har ju pratats om en mansskatt länge. Är det inte bara att göra ett könsbyte då? Eller ska de även de kvinnor som tjänar mer få betala denna extra skatt i utjämningssyfte? Vore intressant att veta.

  41. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf ha ha vilken inledning ”Jag undrar om det är ett absolut och obönhörligt krav att ha genomgått ECT, flerfaldiga lobotomier och vara kanonstenad på Prozac® för att bli politiker, eller om det bara underlättar?” 🙂 Ska läsa vidare.

  42. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, intressant förslag: ”Jag har dock ett eget, fungerande och humant, motförslag:

    1. Frys alla politikerlöner under de kommande trehundra åren. (Och frys dem i absoluta tal, inga uppskrivningar på grund inflation, ökade kostnader eller några som helst andra anledningar)

    4. För varje nytt lagförslag eller ny reglering en politiker är med och genomdriver får politikern ett ytterligare skattepålägg på 5%.

    5. För varje existerande lag eller reglering en politiker är med och avskaffar och förpassar till den juridiska avskrädeshögen får politikern en skattesänkning på 2,5%.”

    Nu skriver du jag ska sluta läsa – men det kommer jag inte!

  43. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, ha ha ha – du är ju galen! 🙂

  44. Tanja Bergkvist skriver:

    Martin, ang saxarna. Herregud – har vi inte större problem i världen? Vänta, tänk om det var en MAN som uppfann saxen?! Jag har letat men inte funnit. Man vet inte. Eller jag menar, kvinnor vet inte heller vem som uppfann saxen. Vad pågår på wikipedia? Jag förväntade mig en stor artikel om saxens ursprung. Nåja, det förblir ett mysterium. Men om det finns minsta misstanke om att det var en man som uppfann den – borde vi då inte ta bort den HELT från alla hyllor i alla affärer? Det kan vara ett förtryckarredskap. 😉

  45. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, ang https://tanjabergkvist.wordpress.com/2013/05/15/sloseri-dubbla-mattstockar-och-finansiell-kollaps-tre-filmer-att-se/#comment-21301 så är det väl uppenbart och redan bevisat att det som skapar stress kring ökade inkomstklyftor är när någon vet att någon annan tjänar mer, det är alltså avundsjukan eller jämförelsen som skapar missnöjet, inte den låga, men ändå förhöjda, inkomsten i sig. Minns inte var jag läst/sett om det – men är inte helt osannolikt att det är så. Folk mår dåligt när de ser/vet att andra har de bättre.

  46. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, ang https://tanjabergkvist.wordpress.com/2013/05/15/sloseri-dubbla-mattstockar-och-finansiell-kollaps-tre-filmer-att-se/#comment-21301 så är det väl uppenbart och redan bevisat att det som skapar stress kring ökade inkomstklyftor är när någon vet att någon annan tjänar mer, det är alltså avundsjukan eller jämförelsen som skapar missnöjet, inte den låga, men ändå förhöjda, inkomsten i sig. Minns inte var jag läst/sett om det – men är inte helt osannolikt att det är så. Folk mår dåligt när de ser/vet att andra har det bättre.

  47. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, förstår inte helt hur du resonerar men du har en poäng i att staten kan ha en passiviserande verkan, vi vet ju alla att nöden är uppfinningarnas moder – det kan man se i andra länder, men samtidigt behöver det inte vara så. Vi kan ha välfärdssamhälle och vara starka. Jag bara undrar vem som hade opererat min axel annars, om sjukvården kostat och jag inte har råd att betala privat? Karaktären danas i skolan, och i hemmet (om inte föräldrarna arbetar ihjäl sig så att de inte hinner vara med sina barn) – det är där vi kan skapa starka och ansvarstagande individer som vill verka för det allmännas bästa istället för att vara passiva åskådare.

  48. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, ”Om du är under 40 år så kommer du inte att få någon pension, för pensionssystemet är ett ponzibedrägeri som kommer att kollapsa. Det är helt ohållbart! ” Ja så är det – tur att man inte pensionssparat något då. 🙂 Och jag tror Jax förstått detta också.

    Ang din kommmentar till Jax ”När välfärdsstaten inom en snar framtid kollapsar så kommer många människor att begå självmord av hjälplöshet, så jag säger bara: Håll i hatten, hörru! Snart kommer du att bjudas på en åktur som du sent kommer att glömma…”

    Ja när bankerna vill ha tillbaka sina lån och familjer blir hemlösa (det som idag kommit att kallas ”självmordspolitik” i södra Europa) så är man ganska hjälplös faktiskt. Låt oss hoppas att det inte blir så.

  49. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, ang https://tanjabergkvist.wordpress.com/2013/05/15/sloseri-dubbla-mattstockar-och-finansiell-kollaps-tre-filmer-att-se/#comment-21295 Mycket intressant kommentar!

    Jag noterade också det för några månader sedan. Dels stod det ”sötningsmedel” på ngn vitaminblandning på apoteket i vätskeform på rea som jag tänkte köpa men när jag frågade apotekspersonalen om det var aspartam visste de inte. Men bra att jag nu vet det är E951 man ska hålla utkik på. På apotekets magnesium står det iaf det är aspartam i samt varning till alla PKU-patienter att det innehåller aspartam som omvandlas till fenylalanin. Tydligen finns en sjukdom som gör att vissa verkligen inte bör inta aspartam. Ivf, drack stora mängder cola Light som student och ångrar mig rejält efter att ha sett Sweet Misery….

  50. Tanja Bergkvist skriver:

    Enrique, intressant. Finns ngn läsvärd artikel på nätet om detta? Eller bokrecension osv?

  51. Tanja Bergkvist skriver:

    Xavier Renegade Angel, tack! 🙂 Jag har tex inte en fungerande axel. Positiva egenskaper som jag inte har? Inte tänkt över det pga tidsbrist men det har jag säkert och om jag kommer på några kommer jag inte lägga ut dem på bloggen ivf så att fienden kan göra en psykologisk profil på mig i dessa tider av vansinne. 😉

  52. Tanja Bergkvist skriver:

    QED tack för länk, printar Newsmillartikel. Nu printar jag alla tips för jag hinner inte sitta vid datorn och läsa mer just nu. Jaha var det av Heinö? Intressant. printar som sagt. 🙂

  53. Tanja Bergkvist skriver:

    Taggboll, Freedomföredragen borde komma de närmsta dagarna.

  54. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, ok ska kolla videon. Tänkte på en annan video där det handlade om att man måste ”välja mellan massinvandring eller välfärdsstat” som jag tror du gjort (?) el iaf lagt upp i en kommentar, så jag antog i alla min fördomsfullhet att du valde det förra. Men du vill kanske inte ha något av dessa?

  55. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, har sett nu, intressant video. Bra att de är så öppna med info i USA kring viktiga frågor. Skulle aldrig kunna ses på svensk TV. Det blir bara floskler men inget djup, ingen analys och frågorna ställs inte heller uppriktigt, det är bara bröd och skådespel och sedan flum.

  56. Tanja Bergkvist skriver:

    Tror dock inte på expertens ”Trenderna går inte att stoppa” ang ungas livsstil. Klart de gör (läsa serier och spela dataspel som han uttryckte det). Trenderna är ju skapade så givetvis kan de stoppas. Och hans slutsats: ”Det enda man kan göra är att se efter sig själv” verkar som gjord för att spä på hopplöshet och själviskhet. han försöker ju själv skapa en negativ trend med de uttalandena och deltar därmed i skådespelet. Nonsens, självklart kan vi skapa en bättre värld. om man inte tror det är det inte lönt att göra något, inga blogginlägg, inga videos, inga artiklar och ingenting – då kan man ju lika bra lägga sig ner och dö. Så att du (Galne Gunnar) gör videos betyder att du själv tror att förändring är möjlig. 🙂

  57. Tanja Bergkvist skriver:

    Jax, vad bra, vi verkar överens isf (ursäkta sen läsning av dina äldre kommentarer). 🙂

  58. Tanja Bergkvist skriver:

    thojak, ja det var just det jag skrev ang Klaus artikel – att FED är privatägd, inte statlig. Hm, lite väl många träffar på bloggen från USA de senaste dagarna ser jag *noja.* 😉

  59. dolf skriver:

    @Tanja
    Jaså, lilla Fröken Nyfiken kunde inte låta bli fast jag uttryckligen sa att Hon inte skulle läsa. Nåja, Hon kan ju i alla fall inte censurera på GenusDebatten, så mina kråkor går säkra.
    Det behöver väl knappast sägas att inlägget inte fick ett odelat positivt mottagande, fast det blev ändå mycket positivare än väntat.
    Hade faktiskt tänkt skriva ett ilsket inlägg också om statens Kains-märke (E951), så det kanske blir fler tirader från mig.

    Beträffande din narkos, om narkosläkaren vill ha en egen framtid bör han se till att säkra din. Du kan säga till honom att jag håller ett Argusöga på honom.
    Skulle han ändå vara så självmordsbenägen så han flubbar bort det … då¨måste du komma och spöka för mig Tanja.

  60. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, läsa!!? Det var ju en bild direkt efetr i inlägget!!! Hur skulle jag undgå att se den? Och narkosläkaren var en kvinna. Jag ser att du brister i genusmedvetenhet genom att ”oreflekterat utgå ifrån att narkosläkaren är en man” för att uttrycka mig på korrekt genusspråk. Nå – vad har du att säga till ditt försvar!? 🙂

  61. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, och ja jag kan spöka. Bara du tror på mig och inte ignorerar mig osv med en massa härskartekniker. 😉

  62. Tanja Bergkvist skriver:

    m96, mycket väl sammanfattat! 🙂 Jag läser kommentarerna i fel ordning, därför jag måste referera lite.

  63. Galne Gunnar skriver:

    @ Tanja B:

    ”Tror dock inte på expertens ”Trenderna går inte att stoppa” ang ungas livsstil. Klart de gör (läsa serier och spela dataspel som han uttryckte det). Trenderna är ju skapade så givetvis kan de stoppas.”

    Du har missförstått. Han snackar om den demografiska trenden och hur den kommer att få välfärdsstaten att kollapsa. Den demografiska trenden går alltså inte att reversera i syfte att rädda välfärden, det är det han menar. Comprendes?

    ”Nonsens, självklart kan vi skapa en bättre värld. om man inte tror det är det inte lönt att göra något, inga blogginlägg, inga videos, inga artiklar och ingenting – då kan man ju lika bra lägga sig ner och dö. Så att du (Galne Gunnar) gör videos betyder att du själv tror att förändring är möjlig. 🙂 ”

    Självklart tror jag att förändring är möjlig, men jag tror inte på förändring för det nuvarande Sverige.

    Jag tror nämligen absolut inte att Sverige går att rädda – det har jag aldrig trott – men jag låter det inte demoralisera mig. Jag opinionsbildar för att lägga grunden för det som skall komma efter att Sverige går under. För att inte göra samma misstag igen så måste folk begripa vad som gick fel. Annars kommer vi bara få en upprepning.

    Jag ska sätta dig på plats för din kommentar om välfärd/karaktär där du är ute och cyklar igen, 😉 men jag har inte tid just nu.

    PS: När ska du fixa din axel? Hur länge till ska du vara en enarmad bandit? 😉

    Var försiktig! Du vet ju att förfallet pågår överallt, även i sjukvården. Så se till att de verkligen opererar din axel, och att de inte gör en könsoperation på dig av misstag. Annars kanske du vaknar upp och märker att de har opererat dit en ”schwanz”… 😉

  64. dolf skriver:

    @Tanja
    Har du något emot rak-knivar?
    Jag bryr mig inte om vad för genus narkosissan har; han, hon, hön eller hån. Narkosissan ser till att sköta sitt jobb föredömligt om narkosissan inte vill ha besök av en mäkta vred dolf.
    Och klart jag tror på dig. Jag tror på dig med kropp, varför skulle jag inte tro på dig utan kropp? Men blir du ignorerad beror det inte på härskartekniker utan på att du manifesterar dig för dåligt. Du får öva dig på att göra din ektoplasma så pågaglig att jag inte kan missa dig.

  65. QED skriver:

    ”Men who are strong are more likely to take a right-wing stance, while weaker men support the welfare state, researchers claim.
    Their study discovered a link between a man’s upper-body strength and their political views.

    Scientists from Aarhus University in Denmark collected data on bicep size, socio-economic status and support for economic redistribution from hundreds in America, Argentina and Denmark.”

    http://www.dailymail.co.uk/health/article-2325414/Men-physically-strong-likely-right-wing-political-views.html

  66. elwee skriver:

    Lite apropå en tidigare diskussion i en tidigare tråd …
    http://www.friatider.se/forskarlarm-vi-blir-dummare-och-dummare

  67. elwee skriver:

    Oj, jag skulle kanske ha refreshat sidan innan mitt förra inlägg :o)

  68. Galne Gunnar skriver:

    @ Tanja B:

    ”[…] staten kan ha en passiviserande verkan […] Vi kan ha välfärdssamhälle och vara starka.”

    Kanske i teorin, men jag tror inte att det är möjligt i praktiken. Jag menar att en logisk konsekvens av välfärdsstaten är att den försvagar och infantiliserar människor. Ta det här med pensionen t.ex; där har staten berövat oss medborgare på en väldigt god och naturlig möjlighet att lära oss långsiktig planering och ansvarstagande.

    Vi kan se konsekvenserna av det t.ex. genom att folk alltmer lever för dagen; att de lånar för konsumtion; att de inte har några pengar kvar i slutet av månad; att folk tar SMS-lån till skyhöga räntor och inte klarar av att betala tillbaka dem, och sedan sitter de i TV och påstår att de har blivit lurade när sanningen är att de är ansvarslösa.

    Ett annat problem är försörjningsstödet. När folk kan käka sig mätta och spela Playstation hela dagarna framför en 40 tums LCD utan att lyfta ett finger, så är det klart att deras motivation för att gå ut och fixa ett jobb urholkas. Om människor istället får lägga sig hungriga ett par nätter och känna hur det kurrar i den tomma magen, hur många tror du då skulle tacka nej till jobb som de tycker att de är fina för idag? Inte en enda förmodligen. Plötsligt skulle det bli en jävla fart på alla latmaskar.

    Alltså ett utmärkt exempel på hur välfärden har passiviserat och tagit bort incitament.

    ”Jag bara undrar vem som hade opererat min axel annars, om sjukvården kostat och jag inte har råd att betala privat?”

    Svaren på vem som betalar för ens sjukvård i ett samhälle utan välfärd är följande:

    1) Man betalar för sin egen sjukvård själv. Om man anser att det är viktigt att få vård, då borde det vara viktigt att betala för den också.

    2) Ens anhöriga. Om man själv inte har råd, då får ens anhöriga ta hand om en och stå för kostnaden. För om inte ens de anhöriga är villiga att ta hand om sina egna, varför ska då alla vi andra tvingas att göra det genom beskattning. Det är ju vansinne!

    3) Genom frivilliga donationer. I de fall då ovan nämnda alternativ inte är möjliga, så får ens sjukvård bekostas av frivilliga donationer från andra. Det är rättvist för det tvingar ingen att betala för någon annan. Vi svenskar är hur bra som helst på att donera pengar till välgörande ändamål, och utan en välfärdsstat och utan skatter, så skulle förmodligen viljan att donera till välgörande ändamål bara öka. Jag kan t.ex. själv tänka mig att donera hela 5 kronor till din axeloperation. Säg till om du behöver! 😉

    ”Karaktären danas i skolan, och i hemmet (om inte föräldrarna arbetar ihjäl sig så att de inte hinner vara med sina barn) – det är där vi kan skapa starka och ansvarstagande individer […]”

    Det finns åtminstone ett par problem med det du skriver:

    För det första, så utvecklas styrka och karaktär endast genom faktiska prövningar. Och var ska dessa prövningar komma ifrån när välfärdsstaten eliminerar dem på det sätt som jag redogjort för gällande pensionen och försörjningsstödet ovan? Det går inte! Allt går inte att lära ut i teorin – inte ens av ansvarstagade föräldrar. Vi behöver konkreta och faktiska upplevelser – ”real life experiences”.

    För det andra, så går välfärdsstatens infantilisering med nödvändighet i arv. Idag har vi ett problem med att de vuxna fortfarande är mentalt omogna, vilket jag menar är en direkt följd av välfärden. Att infantiliseringen existerar kan vi se bevis för överallt i samhället: Folk tar livet av sig bara för att partnern gjorde slut; de blir ”utbrända” redan i tjugoårsåldern trots att de inte gör något märkvärdigt etc. Inte minst kan vi bevittna infantiliseringen i populärkulturen, där det är allt vanligare att män och kvinnor ända upp i femtioårsåldern beter sig som trettonåringar. Gå tillbaka och kolla på lite äldre filmer så ser du aldrig några karaktärer som är vuxna barn, det är ett modernt fenomen.

    För hur ska karaktären utformas i hemmet av föräldrar som själva fortfarande är barn mentalt? Problemet är ju att folk åldras kronologiskt och biologiskt, men de flesta blir som sagt kvar i trettonårsåldern mentalt, i olika stor utsträckning. Och det menar jag alltså beror på att staten har tagit ifrån människorna ansvar på så många områden. Och barn kan inte uppfostras av sina föräldrar till att bli mognare än dem, eftersom de själva inte vet vad mognad innebär, så kan de inte heller lära ut det till sina ungar.

    Nej Tanja, jag tror att du har helt fel i tron om att välfärd och karaktärstyrka går att kombinera!

    ”Ja så är det – tur att man inte pensionssparat något då. 🙂 ”

    Nej, tvärtom Tanja! Du har redan pensionssparat genom att pensionen dras från din lön. Problemet är bara att systemet kraschar innan vi (jag och du) hinner gå i pension. Så det du skulle ha gjort/bör göra är att pensionsspara privat – om du inte vill jobba livet ut vill säga.

    En annan fråga som jag inte ens gått in på är hur du hade tänkt att välfärden ska finansieras? Du vet väl mycket väl att den är ohållbar och att den bygger på att befolkningen hela tiden ökar och på att vi dör kort efter pensionen. Är inte det lite ansvarslöst att förespråka välfärd när du vet att systemet är ohållbart? Men det får vi bråka om nån annan gång! 😉

    PS: Glöm nu inte att läsa den där Mises-artikeln jag tipsade om tidigare: Hur stor är den minimala staten?

    PS #2: Citat från den intressanta artikel som QED tipsade om ovan: Forskarlarm: Vi blir dummare och dummare:

    ”Samtidigt kan människor som inte är lika smarta och framgångsrika sätta fler barn till världen och försörja dem genom bidrag. Detta gör att mänskligheten med tiden blir allt dummare.”

    Ytterligare ett utmärkt argument för att avveckla välfärdsstaten.

  69. Bosse skriver:

    När Tanja B blir riksdagsman för SD, då köper jag solen till henne.

    Jag hoppas…….jag längtar!

    imho/enligt min ringa mening.

  70. Tanja Bergkvist skriver:

    Bosse, för det första hade jag inte tänkt bli en man, för det andra har jag just nu inga besked att ge angående något – först måste jag överleva operationen. Men solen vill jag ha – så börja buda på den. 😉

  71. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, ja han pratade om det demografiska men han tog också upp livsstilen med dataspelande och passivitet, och det var den jag kommenterade.

    Ang ”Jag opinionsbildar för att lägga grunden för det som skall komma efter att Sverige går under. För att inte göra samma misstag igen så måste folk begripa vad som gick fel. Annars kommer vi bara få en upprepning.”

    Ha ha ok – fast du vet väl att historien alltid upprepar sig. 🙂 Bara genom att läsa ett par tidningsartiklar de senaste åren har jag insett att allt är cykliskt, även det mänskliga kollektiva psyket. För mig handlar oron snarare om att när vi fixat till all galenskap och människan blivit mer ansvarstagande och vettig, så kommer det om några generationer (max) att komma några ungdomar som vill ha ”revolution” och förstöra allt. Hur förebygger vi det när människans livstid är ändlig och de nyfödda inte kan och vet något än? Måste man börja med förebyggande propaganda redan i skolan? Jag inser att våra meningsmotståndare måste ha kommit på just den tanken…

    Vadå cyklar ang välfärd och karaktär? Jag vet nog bäst eftersom jag byggt en stark karaktär själv (ok under inflytande av mina kommunistiska morföräldrar då som inte hade lite krav på mig…) och så här 500 poäng senare och med doktorsgrad, 1.400 sidor lång blogg och en samhällsrevolution att genomföra så kommer du snart inse att jag och inte du har rätt om allt. 😉 Men vid tillfällig svaghet, som med axeln, så tycker jag att staten kan rycka in och fixa den, eller läkarna menar jag – skulle aldrig låta staten rota varken i min kropp eller mitt psyke. Men alla är inte lika gal.. jag menar starka som du och jag, och vi har ett ansvar att bistå dem som behöver vårt stöd. Jag ska läsa din andra kommentar om välfärd och karaktär och sätta dig på plats inom 5 minuter, som vanligt.

  72. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, har läst din megalånga kommentar nu. Jag instämmer fortfarande inte i att välfärd står i motsats till karaktär. Å andra sidan har jag spenderat mina somrar i Bulgarien, och där var livet annorlunda än här, kanske har tiden där gjort mig medveten om saker. Jag såg hyperinflationen med egna ögon, jag har själv stått timmar i brödkö och jag vet vad det betyder att få vatten och el avstängt var tredje timme för att sedan (om man har tur) slås på i tre timmar till (men då var jag redan i sena tonåren). Men jag ser inte detta som något oändligt lidande direkt. Jag tror många svenskar också går igenom svåra prövningar, som kan vara lika påfrestande som att stå i en brödkö – bara vetskapen om en finansiell kollaps är ju en prövning. Och samhället här är mycket mer individualistiskt medan man i Bulgarien bor i storfamiljer på 5-10 pers i varje hus. Jag ser allt fler omkring mig, både akademiker och andra, i synnerhet de som har tillgång till lantställe – som preppar mat!

    Folk i Sverige idag har alltså börjat samla mat! Inte några knasiga foliehattar utan jättemånga har berättat att de lagrar mat för några år framåt. Folk kan alltså planera och ta ansvar, i vetskap om framtida prövningar. Dessutom är det ju ganska påfrestande för psyket med all osäkerhet inför framtiden. Det som var bra med Bulgarien var att man iaf visste att man skulle stå några timmar i den där brödkön. Man visste att elen skulle stängas av, och man visste när vattnet skulle sättas på igen osv. Sedan hade man sin stora familj och alla grannar man bott granne med i generationer, och som man visste fanns där för en. Jag är inte säker på att jag blir inbjuden till någons lantställe om det blir matbrist. I Bulgarien på 90-talet bytte man sockerkuponger mot grannens ägg och man bytte mjölk mot fröer osv. Vad jag undrar är hur folk här skulle agera i händelse av riktig kris? Skulle vi hjälpa varandra eller skulle vi gömma oss och vår mat för andra? Den svenska godheten, finns den då eller var allt en bluff? Politikerna är redan säkrade – för dem finns matlager för flera år framöver, men efter -89 sålde Sverige av alla sina konserver till Östeuropa – för innan -89 hade Sverige matlager för en månad framåt till hela befolkningen. Nu har man inget. Man behöver inte vara foliehatt för att inse att politikerna redan har sitt på det torra. Och förresten – de där tunnelsystemen under Stockholm som användes till det där, de är nu i privat ägo. Jag vet (känner inte personligen, men känner till) en som äger en underjordisk gång, och gissa vad han har där?

  73. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar, förresten tack till länkar till de två artiklarna från Mises och QED – ska printa/läsa nu! Hade missat.

  74. Tanja Bergkvist skriver:

    elwee och QED, tack för länktips, går igenom kommentarer baklänges så det var denna GG också lyfte fram.

    ”Forskarnas teori är att hjärnans reaktionstid är en bra indikator på medfödd intelligens.”

    Intressant, det var just den där icke-kulturbundna intelligensen med reaktionstid som jag tog upp i förförra inläggets debatt om IQ där det blev lite diskussion. Läste om det 2006 men då har alltså nya rön åter bekräftat detta.

    Man ska dock ha i åtanke att dagens medicinering av en stor del av befolkningen också inverkar på reaktionsförmågan. Har man tagit detta i beaktande i rapporten? I annat fall lanserar jag den kompletterande teorin nu.

  75. Tanja Bergkvist skriver:

    QED intressant, det är ju inte helt orimligt (ang ditt citat från artikeln i Daily mail om synen på välfärd). Får jag då passa på att fråga Galne Gunnar – är den där bilden du har i dina videos en bild på dig?

  76. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, ektoplasma? Vad är det? jag tror inte på ett liv efter detta. Gör du? Men något spöke här hemma snor mina utprintade artiklar, förstår inte var allt tar vägen…

  77. Tanja Bergkvist skriver:

    Galne Gunnar – du får medhåll från en tolk i Göteborg här: ”Med ett exempel från nomadlivets Somalia belyser han det svenska bidragsystemet passiviserande inverkan:” http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.115816-28-10-07-goteborgs-somalier-ett-folk-i-kris

  78. martin skriver:

    @Galne Gunnar

    Jag tror inte att välfärdsstaten och karaktär står i motsats till varandra. Varför inte? Jag tror såhär: Välfärdsstaten, i alla fall i den svenska tappningen, har drivit upp vårt samhälle från ett fattigdomssamhälle i början av 1900-talet till det moderna samhället med omfattande sociala skyddssystem som vi har dag. Samtidigt har produktiviteten samtidigt slagit i höjden. Du påstår att karaktärslösheten(underförstått att folk blir latare) har är större än någonsin. Redan här kan själva argumentationen att ökade sociala välfärdssystem som relaterar till karaktärslöshetens improduktivitet motbevisas. Vi producerar allt mer och mer. Du skriver” För det första, så utvecklas styrka och karaktär endast genom faktiska prövningar”. Jag tror att du har fel i detta. Om vi nu slår samman styrka och karaktär till karaktärsstyrka (för det är det som jag tror du menar 🙂 ) så behövs det andra saker än prövningar för att lyckas.

    Om vi först ser det hela från ett uppväxtperspektiv hos ett barn så är det ett faktum att föräldrarnas sociala bakgrund har en ytterst avgörande val för barns val av utbildning och för vad ett barn intresserar sig för. Ett exempel på detta är att barn till akademiker motionerar mer, inte ”hänger” på fritidsgården, och förstår tidigt vikten av att vara duktig i skolan. Uppmuntran och möjligheten att vänta på belöningen (alltså motsats till ”instant gratification”) är vad som skapar det som kan uppfattas som karaktärsstyrka och duktighet, snarare än enskilda prövningar. Barn till arbetare gör andra livsval, ofta kopplade till snabbare belöning. Högre utbildning ses inte som något viktigt, det som ger tillfredsställelse för stunden lockar mer än det som kan uppnås senare. Utbildning, motion och andra aktiviteter som anses karaktärsstärkande har inte något större värde. Dessutom utsätts dessa barn för större prövningar under hela sin uppväxt, allt från att föräldrarna typiskt sett har svårare att hävda sig på arbetsmarknaden till att de generellt har fler motgångar i skolan.
    ”Karaktär” för den enskilde byggs tidigt i livet, och är i stora delar oberoende av välfärdsstatens utseende. Närvaron av de sociala trygghetssystemen utjämnar positivt för de som traditionellt är svaga. Möjligtvis skulle man kunna argumentera för att det är karaktärsstärkande om skolan och andra institutioner tillförs medel som hjälper en svag förälder med utbildnings och fostransuppdraget.

    Visst kan man argumentera för att jag gör en grov generalisering av barnens livssituationer, absolut, men poängen är att jag tror att en nedmontering av välfärdsstaten i förhoppning att få människor mer aktiva på arbetsmarknaden kommer leda till att redan utsatta grupper(läs lågutbildade) som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden + deras barn kommer att berövas de sociala skyddsnät som de behöver. Lägre ersättningsnivåer kan säkert fungera som motivation i vissa trygghetssystem till en gräns, men om en eller två arbetslös/a förälder måste fundera på om pengarna ska räcka så drabbar det familjen(nej jag är ingen anhängare av teorin om barnfattigdom. Fattiga barn finns i tredje världen. Men barn med föräldrar som har ekonomiska problem märker av detta.).

    nåväl, tillbaka till barnet…Jag tror att uppväxtsituationen påverkar individen i vuxen ålder. Inarbetade värderingar gör sig gällande. Livsvalen får också konsekvenser. De som använder sig av de sociala skyddsnäten är lågutbildade arbetare i högre utsträckning än akademiker. (http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/b3b07773-165a-4368-92c7-43e29ca053b7/sfr1117.pdf?MOD=AJPERES) visar tydligt på detta. Jag har mycket svårt att se att någon karaktär stärks av att man tar bort välfärdssystemet för dessa människor. Det jag INTE menar är att alla sjukpensioneringar som gjorts har varit rätta och riktiga, tvärtom. Jag tycker också att det finns mycket annat som också måste ses över innan välfärdssystemet fungerar som det är tänkt. Dessutom finns det ju alltid en viss dynamik i socialförsäkringssystemet, vissa behov tillkommer, andra försvinner. Vägen mellan sjukdom och arbetsförmågebedömning måste bli kortare.

    Så vad anser jag är medicinen? Jag tror att man i större utsträckning måste kunna ställa krav på människor och på deras möjligheter att neka arbete. Man måste kunna ställa kravet att en person måste flytta till annan ort om arbete finns där. Exempelvis måste en sjukskriven vara beredd på att pröva sin egen förmåga mot lämpliga arbeten alternativt skaffa sig en högre utbildning. Om jag ska höja perspektivet något. Jag tror att för dels den generationen som arbetar nu, men också den som kommer så är det viktigt att man vet att det finns en trygghet i ett socialförsäkringssystem, om det skulle hända något. Samtidigt så måste den enskilde sluta förlita sig på att samhället kommer att stå för livsvalen. Jag vill inte kalla välfärdstagarna för karaktärslösa eller koppla välfärd till karaktär, men kraven för att få del av välfärdssamhället måste tydligare kopplas dels till insikt om vad ett långvarigt utanförskap leder till, dels till högre krav för att få del av det. Jag tror att samhället och den enskilde mår bäst av denna modell.

    Hoppas det inte blev alltför rörigt.

  79. martin skriver:

    skrivfel…jag skrev: har en ytterst avgörande val för barns val av utbildning. Jag menade… har en ytterst avgörande inverkan för barns val av utbildning….

  80. QED skriver:

    http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1887039/Kultureliten-bjod-pa-kvalificerat-skitsnack.html

    ”Kultureliten bjöd på kvalificerat skitsnack”

    ”Under en 20 minuters upprörd diskussion i vilken den sannolikt välutbildade trojkan var eniga redan från första stavelsen kom intelligentsian fram till att Astrid Lindgren är en klassförrädare. Argumentation fokuserade på Astrids framställning av pigan Lina. Linas mindre framstegsvänliga framtoning togs till intyg för att Astrid i grunden föraktade kvinnor och i all synnerhet dem som stod lägst i hierarkin.”

    ”Kultureliten, som aldrig protesterar mot att bli utpekad som en elit, ställer ofta sig frågande till varför vi medborgare är obildbara och ointresserade av kulturprogram. En kvinnlig professor i litteraturvetenskap hade inbjudits i halvlek i akt och mening att ge stöd för journalisternas upprördhet. Denna dam lyckades att säga j-a skitsnack på ett mästerligt retoriskt och diplomatiskt sätt i tre kärnfulla meningar. Sedan radiotystnad. Det som bara inte får ske. Den kloka professorn höll tyst. Programledarna förlorade fattningen. Vanligtvis är det genom bombningar av radiohusen som radiotystnad uppstår. En sådan kalabalik klarar Astrid lätt av att skapa ifrån sin himmel. Tack och lov !

  81. QED skriver:

    Fin sång från satirisk film

  82. Torbjörn skriver:

    ”Inte några knasiga foliehattar utan jättemånga har berättat att de lagrar mat för några år framåt.”

    Då har jag fått bekräftat att jag inte är knäpp. 🙂

  83. Bosse skriver:

    ”Angående svenska bidragssystemets passiviserande inverkan”.

    Finns väl ingen anledning att börja jobba när det ser ut så här……
    http://fmalm.blogspot.se/2012/09/vandringshistoria-pa-natet-och-fakta-i.html

  84. elwee skriver:

    Intressant Bosse.
    Det inlägget säger en hel del om höjden på våra riksdagsledamöters färdigheter ….
    Att bestrida något som man senare i inlägget påvisar är i stort sett sant. Vilken stjärna 😮

  85. elwee skriver:

    Ibland behöver man le, om än lite snett när man inser hur nära sanningen en text är …
    http://avpixlat.info/2013/05/20/nu-maste-sverige-fa-ett-hockeylandslag-som-speglar-det-mangkulturella-samhallet/

  86. elwee skriver:

    En länk med en väldigt tankeväckande text som man önskade att alla skulle få läsa. Men kanske man måste ha uppnått en viss ålder för att förstå vad hon skriver …
    Det man aldrig haft kan man kanske inte sakna.
    http://snaphanen.dk/2013/05/18/sondagskronika-vi-bytte-vara-liv

  87. elwee skriver:

    Läs sista stycket på sid 23.
    Vi får inte längre ha någon historia … detta är normalt ett av de sista stegen i utplånandet av ett folk.

    Klicka för att komma åt bbd15e5a.pdf

  88. dolf skriver:

    Ett lands historia fungerar ofta som en förenande länk mellan människor. Eftersom en stor grupp människor har sitt ursprung i ett annat land saknar den svenska befolkningen en gemensam historia. Den samtida tillhörigheten i Sverige och uppslutningen kring samhällets grundläggande värderingar har därför större betydelse för integrationen än ett gemensamt historiskt ursprung

    Snömos säger jag. Vat kommer samhällets grundläggande värderingar från som man skall ha uppslutning kring? De har antingen vuxit fram genom landets historia, eller också tvingas de på folket genom auktoritära dekret av en totalitär regim.
    Så om vi inte har grunldäggande värdringar genom vår historia så har vi en totalitär regim eller är helt rotlösa utan några värderingar alls..

  89. Tanja Bergkvist skriver:

    QED, intressant artikel från Kristianstadsbladet! 🙂 Jag har sedan flera år hela Astrid Lindgrens böcker hemma, utlästa som godnattsagor sedan flera år. Just nu är det Kalle Anka-pockets som gäller. Alla mina samlade från 80-talet läser barnet just nu. I skolan har det aldrig delats ut en enda bok i ett enda ämne. Man vill ”inte binda sig till ett visst pedagogiskt material”. Så har köpte egna matteböcker på Akademibokhandeln. Jag antar att pengarna gått till insatserna i Husby, och för övrigt finns väl en risk att barnen tänder eld på både bilar och skolböcker så bäst att inte ge dem några?

    Den enda bok som skolan delat ut är * tadaaa * ”Vem är du? En bok om tolerans” som i delas ut till alla tredjeklassare i landet:http://www.teskedsorden.se/for-skolan/vem-ar-du-en-bok-om-tolerans/ Jättebra, klart man ska respektera andra och inte vara dum. Vore dock bra om man även kunde dela ut böcker i något skolämne. Kan de inte ha genus, demokrati, tolerans och sex-och samlevnad som eget ämne istället? Hur kan jag önska detta? Jo, eftersom de enligt skollagen ska vävas in i varje ämne!!! Klart då att gamla hederliga skolböcker inte duger. Vi vet ju att man redan dekonstruerat anatomiundervisningen på högstadiet: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/01/22/metaforen-om-aktiva-spermier-och-passiva-agg-forstarker-konsnormer/ Galningar… Nåja, själv har jag hållt undervisning i en kvart idag i biologi – vi läste en artikel i Illustrerad vetenskap om djurens sinnen, väldigt läsvärt. Illustrerad vetenskap, som jag prenumererat på i tretton år men aldrig hinner läsa, framstår alltmer som en lämplig lärobok när skolan kollapsar. Efter operationen ska jag plöja ngt antikvariat i jakt på äldre skolböcker, min mamma har dessvärre kastat alla mina – även de i matte. 😦

  90. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, jag har ju skrivit om det både i Axess och på bloggen – i inlägget Värdegrundsproblematiken https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/12/09/vardegrundsproblematiken/

    År 2008 initierade regeringen som bekant en tre år lång värdegrundsdialog för att ”skapa en förstärkt gemensam värdegrund” eftersom diskussionen ”inte gått i takt med samhällets utveckling.” Den ska vara färdig nu förresten, 2011 var slutdatumet. Någon som fått hem en broschyr om vad de ska tycka och tänka. Eller ni kanske redan prenumererar på DN eller Aftonbladet? 😉 Läser man diverse styrdokument som exempelvis det obligatoriska skolväsendets läroplan inser man dock att den demokratiska värdegrunden innebär att man ska respektera olikheter i människors uppfattningar, synsätt och värderingar – dvs människors olika värdegrunder. Så en konkretisering av innebörden av såväl den demokratiska som den gemensamma värdegrunden med de grundläggande värderingar som det är skolans demokratiska uppdrag att förmedla är välkommen. Tills vidare tolkar jag den demokratiska värdegrunden som att man ska acceptera att människor har skilda värdegrunder – vi är ju alla demokrater. Vi kan alltså notera att uppdraget med en gemensam värdegrund krockar med den demokratiska värdegrunden. Även denna motsägelse har jag lyft fram i ljuset, men politikerna låtsas som om det regnar. Eller det gör det ju förresten, i deras värld regnar det skattepengar så det gör inget om man påbörjat utredningar vilkas slutmål rymmer motsägelser – på så sätt upprätthåller man sitt luftslott och förvirrande floskelmaskineri.

    Värdegrundsproblematiken

  91. Tanja Bergkvist skriver:

    Martin, tack för uppsatsen. 🙂 Vi får hoppas att Galne Gunnar dyker upp. Skolan hade (och en del av uppdraget är ju) att kompensera barn vars föräldrar saknar akademisk utbildning. I Sverige går det dock åt rakt motsatt håll, och ju mer man noterar detta desto mer föreskriver man samma medicin = kaos och värdegrundspiloter istället för att sätta igång och jobba. Galet… Allt är galet. Jag träffade en politiker idag och pratade om bla detta. Jag börjar ju nästa bli en lobbyist märker jag – nåja, skulle ändå till Clas Ohlson för att köpa printer-påfyllning så då var det ju ganska nära till riksdagen. Egentligen borde jag sitta hemma och googla på narkos och noja, men som tur är hinner jag inte det. Verklighetsflykt? 😉

  92. dolf skriver:

    @Tanja
    du nojar dig för petitesser som om du kommer att vakna från narkosen. Tänk på mig, Sussi har räknat ut att hon kan slå ner burkarna med godis från hyllan de står i så de går upp. Så hon håller på och ruinera mig med att smaska kattgodis för glatta livet. Se det är riktiga problem det.

  93. Tanja Bergkvist skriver:

    Torbjörn, ha ha nä då är du inte knäpp alls. Däremot har jag bara några förpackningar mungbönor. Brukar grodda dem, men sedan en bekant sa att de innehåller extremt mycket näring och att man i princip kan överleva på dem så preppar jag bara mungbönor i så fall. Och chips så klart – kan inte leva utan det ju. 😉 En deciliter torkade mungbönor ger två jätteplastlådor fulla med groddar. Men klart, blir ju enformigt. Ris kanske man borde köpa. Fast det förutsätter att man kan koka ju. Hm, borde köpa gasolkök isf. Eller vilket mardrömsscenario ska man utgå ifrån? Solstormen i Ny Teknik? http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/rymden/article3646170.ece Vete kan man ju blötlägga, men hur gott är det? Måste isf köpa kanel, socker, torrmjölk. Sedan måste jag ha cayennepeppar som skyddar mot bakterier och inflammation + gurkmeja, ingefära och vitlök. Enligt ett scenario kommer 80% av befolkningen att stryka med pga enkla infektioner då sjukvården slås ut. På National Geographic visade en man hur han med ett bilbatteri + okända ingredienser tillverkade sitt eget penicillin. Men i Sverige är ju sjukdomar en social konstruktion så som tur är slipper vi dem. 🙂

    Men då är ju även finanskrisen en social konstruktion, så vi behöver inte förbereda oss alls, för något. Är det därför man tar det lugnt fast Sverige bara kan försvara sig i en vecka? Reinfeldt mfl kan ju bara dekonstruera hoten vid valfritt genusuniversitet. Vi har det så bra i Sverige! 🙂

  94. Tanja Bergkvist skriver:

    Dolf, mina katter äter inte sk kattgodis. De är för förnäma. 😉 Inget duger åt dem. Däremot smaskade de i sig vår odling med mungbönor igår!!! jag hade groddat mungbönor att ha till smörgåsen och då blev ju min dotter fascinerat att de började växa så vi planterade 20 st groddar och på en vecka var de över 1 dm långa! Nu har katterna ätit upp hela odlingen och kräkts ut hårbollar, fast torrfodret från Zoo ska vara hårbollssmältande. DET är problem det. Du kan ju låsa in kattgodiset. Och för övrigt – att jag inte vaknar ur narkosen är inte mitt problem utan ert. Som icke-existerande lider jag ingen skada medan ni får leva med genusvansinnet resten av era liv. 😉

  95. Tanja Bergkvist skriver:

    Bosse, ha ha tack! 🙂 Malm är riktigt korkad. ”Beräkningen baseras på en icke-existerande familj som har konstruerats enkom för att maximera påstådda bidrag per person i familjen.” och ja, det är bara att läsa resten.

  96. Tanja Bergkvist skriver:

    elwee, ang Bosses länk och ”Intressant Bosse. Det inlägget säger en hel del om höjden på våra riksdagsledamöters färdigheter …. Att bestrida något som man senare i inlägget påvisar är i stort sett sant. Vilken stjärna”

    Precis!

  97. Tanja Bergkvist skriver:

    elwee, tack för alla lästips – printar! Öppnar jag fler fönster nu kraschar datorn! 🙂

  98. lilycrowart skriver:

    Äsch, det kommer att gå jättebra och sen har vi en Tanja som skriver med full uppsättning händer. Sjukhuset är en fest. Jag opererade bort livmodern häromåret…omtänksamma människor och knarka får man också! 😉
    Men akta dig för maten om den är den där Sodexo-smörjan. Den går inte att äta efter dag två.

  99. Bosse skriver:

    @ Tanja!

    Angående Fredrik Malms blogg, desto större anledning att Tanja sitter som riksdagsKVINNA för SD!
    (jag köper solen till Tanja då, kanske också en ny klösbräda till katterna)

    Det intellektuella kapitalet behöver förstärkas i vårt parlament!

  100. […] det finns några ännu bättre lösningar (@Tanja, sluta läsa nu om du vill behålla din sinnesfrid) som jag föredrar: respektera kråkorna, inför […]

  101. Galne Gunnar skriver:

    @ Tanja B:

    Du som ogillar sjuklövern kanske letar efter ett nytt parti att rösta på i nästa val. Den här snubben och hans parti verkar vara precis det du har letat efter!

    Har du tur så kanske han är singel också! 😉

  102. elwee skriver:

    @ Tanja
    När du stängt ner några fönster så kan du ju ta en titt på denna ögonöppnaren:
    http://avpixlat.info/2013/05/21/inte-acceptabelt/

  103. Tanja Bergkvist skriver:

    lilycrowart, ja hoppas det, även om en hand också fungerar att skriva med. Men jag får lita på att du har rätt – fast vad maten smakar är ju det minsta problemet… Kanske jag borde skriva min biografi så att den kan läggas ut på bloggen om det värsta skulle hända? Å andra sidan hinner jag inte skriva den på en helg, ha ha. 🙂 men jag ser fram emot att skriva av mig en dag så ni får veta allt, som bekant startade jag ju bloggen efter att ha 1) mailspammat mina kollegor under ett år tills en lektor sa att han bara ville ha arbetsrelaterad mail och jag var tvungen att anpassa mig efter det – tala om minoritetsförtryck (han gick i taket när mina två artiklar kom in i SVD – det var ju knappast hans dröm, frälst på genusvansinnet som han var ;-)) 2) Pär Ström tipsat mig om att man kan blogga (efter att ha tipsat mig om DN-artikeln om könskodade lekplatser, han hade ju själv startat en blogg då) . Men jag har ju aldrig berättat hur det gick till när jag började prenumerera på Ströms brev om övervakning. Det är också en historia som ska in i mina memoarer och som ni får leva med att inte känna till. Vi får alla hoppas att jag överlever operationen då så att ni får veta det, innan jag själv glömmer det eller blir sinnesförvirrad av narkosen. 😉

    Galne Gunnar, knäppgök där! 🙂

    Bosse, mina katter vill inte använda klösbräda.

    Dolf, inte vara elak nu. Reinfeldt kommer ju inte att vara statsminister efter nästa val, så lägg ingen energi på att studera hans sockervanor. Mina är desto mer intressanta – jag föredrar ju som bekant salt.

    elwee, den var ju bra men på vilket sätt öppnar den mina redan öppna ögon?

  104. Tanja Bergkvist skriver:

    lilycrowart, ja hoppas det, även om en hand också fungerar att skriva med. Men jag får lita på att du har rätt – fast vad maten smakar är ju det minsta problemet… Kanske jag borde skriva min biografi så att den kan läggas ut på bloggen om det värsta skulle hända? Å andra sidan hinner jag inte skriva den på en helg, ha ha. 🙂 men jag ser fram emot att skriva av mig en dag så ni får veta allt, som bekant startade jag ju bloggen efter att ha 1) mailspammat mina kollegor under ett år tills en lektor sa att han bara ville ha arbetsrelaterad mail och jag var tvungen att anpassa mig efter det – tala om minoritetsförtryck (han gick i taket när mina två artiklar kom in i SVD – det var ju knappast hans dröm, frälst på genusvansinnet som han var ;-)) 2) Pär Ström tipsat mig om att man kan blogga (efter att ha tipsat mig om DN-artikeln om könskodade lekplatser, han hade ju själv startat en blogg då) . Men jag har ju aldrig berättat hur det gick till när jag började prenumerera på Ströms brev om övervakning. Det är också en historia som ska in i mina memoarer och som ni får leva med att inte känna till. Vi får alla hoppas att jag överlever operationen då så att ni får veta det, innan jag själv glömmer det eller blir sinnesförvirrad av narkosen. 😉

    Galne Gunnar, knäppgök där! 🙂

    Bosse, mina katter vill inte använda klösbräda. Men tack för erbjudandet. 🙂 Vad har du gjort med solen förresten? Den lyser med sin frånvaro här. Har du fångat in den åt mig redan?

    Dolf, inte vara elak nu. Reinfeldt kommer ju inte att vara statsminister efter nästa val, så lägg ingen energi på att studera hans sockervanor. Mina är desto mer intressanta – jag föredrar ju som bekant salt.

    elwee, den var ju bra men på vilket sätt öppnar den mina redan öppna ögon?

  105. Tanja Bergkvist skriver:

    Ny genusavhandling som lett till doktorsgrad: ”Behov av kärlek bidrar till könsmaktordningen”: http://www.genus.se/meromgenus/genusflodet/genusflodetdetalj//behov-av-karlek-bidrar-till-konsmaktordningen.cid1170843

  106. Galne Gunnar skriver:

    @ martin:

    Jag har precis läst din kommentar och jag har inte tid att svara dig just nu, men du kan ju räkna med att jag kommer att sätta dig på plats för den där kommentaren! Den ska du inte komma undan med ostraffat! 😉

  107. Galne Gunnar skriver:

    @ Tanja B:

    ”Får jag då passa på att fråga Galne Gunnar – är den där bilden du har i dina videos en bild på dig?”

    Nej, självklart inte! Jag försöker vara anonym på nätet, och då hade det ju varit mycket dumt om jag hade lagt upp en bild på min egen kropp. Det finns alldeles för många som känner igen mig naken… 😉

  108. Tanja Bergkvist skriver:

    Galen Gunnar, det var apropå den länk QED (el vem det nu var…) la upp som visar på ett samband mellan kroppsbyggnad och åsikter.

  109. Tanja Bergkvist skriver:

    Ang undersökningen Susannavaris tagit upp. Sökte lite på den. ”Etnicitet är, liksom ras, en social konstruktion. Men det är en konstruktion som skapar många av världens problem”, sammanfattar den neokonservativa tidningen i en kommentar.”

    http://www.friatider.se/svenskarna-minst-rasistiska-folket

  110. elwee skriver:

    Ok, de konstaterar fakta, men när kommer något som närmar sig en analys av föreliggande situation??
    http://www.expressen.se/nyheter/dokument/universitetslarm-nya-studenter-kan-for-lite/

    Ämnet är uppenbarligen känsligt för journalisterna eftersom de med sin, för en arbiträr yrkesgrupp, onaturliga övervikt för (mp) och (v) har drivit på det utbildningskaos som först nu börjar bli svårt att dölja för gemene man.
    Jag upptäckte detta när mina barn började skolan för så där drygt 25 år sedan … De flesta som jag berättade det för sa ”Äsch, det är nog du som är omodern och inte tar till dig den nya pedagogiken” … Yeah, right.

  111. QED skriver:

    Nytt (?) reportage om universitetsstudenters studieproblem

    http://www.expressen.se/nyheter/dokument/universitetslarm-nya-studenter-kan-for-lite/

  112. Tanja Bergkvist skriver:

    Tack för tips om universitetslarmet. Inget nytt men bra att fler reagerar öppet.

  113. Dennis skriver:

    Kan du inte söka anställning på slöddertörn?

  114. Bosse skriver:

    @Tanja!

    Jag behöver inte köpa solen till Tanja.
    Tanja ÄR solen som lyser upp det ohemula ovetenskapliga genusmörkret.

    Mitt mantra lär återkomma, Tanja som riksdagsKVINNA för SD!
    Tanja ÄR solen som ska lysa upp det intellektuella mörkret i vår riksdag.

    Gutår, bröder och systrar!

    imho/emrm.

  115. Martin skriver:

    @jax:”Det är inte (den demokratiska) staten som suger ut medborgarna. Staten är det enda bålverk vi har mot att bli fullt ut förslavade av storkapitalet. ”

    Staten agerar med tvång och våld. Betalar du inte skatt så tvingar staten dig. Lyder du inte statens lagar så kommer män med rätt att använda våld och tvingar dig. Varje krona staten spenderar har samlats in med tvång.

    Marknadsekonomin agerar med frivilliga avtal mellan frivilliga parter. Blir jag störd på ica går jag till konsum. Ogillar jag Claes Ohlsson går jag till NK. Eller Åhlens. Eller till blocket.

    Frivillighet. Ja, vi måste vara tillräckligt mycket till nytta för våra medmänniskor för att förtjäna vårt dagliga bröd. Men det måste vi alltid vara. Vill du vara generös, var det med dina egna resurser?

  116. Martin2 skriver:

    5:15 e m ”Martin” var en annan Martin än som postad högre upp i tråden.

  117. QED skriver:

    Berglins:

    – Men varför ringde Carl Bildt egentligen till ”Ring P1” ?
    – Som alla från Östermalm är han van att ropa in i köket.

    http://www.svd.se/kultur/serier/berglins_5017.svd?date=20130519

  118. Tanja Bergkvist skriver:

    QED ja jag såg också det, publicerat i Psychological Science: http://www.psychologicalscience.org/index.php/news/releases/facial-structure-may-predict-endorsement-of-racial-prejudice.html Trodde rasbiologi och skallmätningar var ett utdött fenomen…

    Bosse, ok men solen tycks vara borta, iaf där jag bor. Bara moln och regn…

    Martin, du har rätt i det. Jag tänkte inte att staten skulle ha monopol på allt och antar inte heller att Jax avsåg det, jag minns tex på 80-talet i Bulgarien när den enda hårfärg som fanns att köpa var ngt rödaktigt så alla äldre damer med grånande hår hade det. 🙂 Du får ivf inte ogilla Clas Ohlsson – det är den bästa affären om finns! Och de butiker du nämner kan ju knappast sägas tillhöra det storkapital Jax avser, eller? Jax får själv definiera storkapitalet, hittar ingen definition på wikipedia.

  119. Tanja Bergkvist skriver:

    elwee jo jag såg också det på text-TV igår. Det blir alltså turiststopp. Nåja, ungdomarna i alltfler förorter har ju löst sitt problem nu – med tanke på allt de bränt ner i sitt utanförskap och i sin arbetslöshet (kan 12-13-åringar vara arbetslösa??) så antar jag att de nu (för skattebetalarns pangar) kommer att återuppbygga allt själva nu och därmed är arbetslöshetsproblemet löst. Eller ska någon annan både betala och städa upp förödelsen?

  120. Sigurd skriver:

    Detta är helt utanför ämnet. Men hur hinner du läsa allting? Artiklar, regelverk, bloggkommentarer osv. (Dessutom skriver du ju snabbare än mungbönor växer, men med samma energiinnehåll. Men man bör undra med måtta, universums oändlighet är en annan sak jag låter bli att tänka på.) Frågan kanske är retorisk eftersom jag inte vill att du avslöjar något som genusmaffian kan ta lärdom av. Å andra sidan är väl själva definitionen av en genusmafioso/ -mafiosa(?) att vederbörande är oförmögen att ta lärdom av något överhuvudtaget?
    Och nu har jag (försökte förgäves få till kursiv stil på jag) fått operationsnoja. Var vänlig att meddela när den är över. Jag mardrömmer om galna genuskirurger (vad nu det är) med slaktarknivar som är ute efter att förstöra själva vitsen med internet (denna blogg menar jag men det fattar du förstås).

  121. Galne Gunnar skriver:

    @ martin:

    Jag lovade tidigare att sätta dig på plats för din kommentar, och jag ska här och nu leverera på det löftet! 😉

    För det första så har du som implicit utgångspunkt för hela din kommentar, att om det finns skillnader mellan människor, så rättfärdigar det en välfärdsstat som går in och försöker utjämna de skillnaderna. Du har alltså ett typiskt svenskt synsätt som i princip utgår ifrån följande två ideologiska hållningar som axiom: ”Att skillnader ska utjämnas”, och att det finns ett ”klassperspektiv” som förklarar det hela. Jag avvisar hela det ideologiska synsättet totalt.

    Jag anser att det är upp till individen själv att utjämna individuella skillnader om han så önskar och kan. För min del är det naturligt och rätt med bl.a. socioekonomiska skillnader, och det är alltså upp till individen själv att sträva efter höjd status om han så vill – och inte upp till staten att artificiellt försöka manipulera och utjämna. Saknar en individ förmåga att på egen hand förbättra sin socioekonomiska situation, så ska han inte heller ha bättre, för han förtjänar inte bättre – ännu. Den dag då han förtjänar det, är den dag då han är kompetent nog att nå det på egen hand.

    Så vi skiljer oss åt helt och hållet i våra fundamentala synsätt. Viktigare är dock att peka ut alla felaktigheter i din argumentation:

    ”Välfärdsstaten, i alla fall i den svenska tappningen, har drivit upp vårt samhälle från ett fattigdomssamhälle i början av 1900-talet till det moderna samhället med omfattande sociala skyddssystem som vi har dag. Samtidigt har produktiviteten samtidigt slagit i höjden. Du påstår att karaktärslösheten(underförstått att folk blir latare) har är större än någonsin. Redan här kan själva argumentationen att ökade sociala välfärdssystem som relaterar till karaktärslöshetens improduktivitet motbevisas. Vi producerar allt mer och mer.”

    Nej, du motbevisar ingenting, för du gör ett felaktigt antagande när du tror att stigande BNP betyder att folk jobbar hårdare. Den kan nämligen stiga även när folk är latare, mer omogna, och jobbar mindre. Att BNP har stigit är framförallt tack vare utvecklingen av avancerade teknologier som möjliggör snabbare produktion. Istället för att folk ska sitta och rensa fisk för hand t.ex, så finns det maskiner som klarar av det snabbare, och således ökar BNP dramatiskt. Detta faktum styrker dessutom min tes rejält. (OBS! Notera att detta första exempel inte enbart gäller BNP, utan även BNP per capita.)

    En annan förklaring är att kvinnor gett sig in på arbetsmarknaden under 1900-talet vilket höjt den svenska tillväxten.

    En tredje, historisk, förklaring till vår höga BNP, är att vi i Sverige klarade oss ifrån andra världskriget, och vi kunde därför expandera vår industriproduktion medan övriga Europa återuppbyggde sina länder.

    Alltså finns det en rad faktorer som gett Sverige dess tillväxt trots att folk har blivit latare, svagare, och dummare.

    ”Du skriver” För det första, så utvecklas styrka och karaktär endast genom faktiska prövningar”. Jag tror att du har fel i detta.”

    ”Uppmuntran och möjligheten att vänta på belöningen (alltså motsats till ”instant gratification”) är vad som skapar det som kan uppfattas som karaktärsstyrka och duktighet, snarare än enskilda prövningar.”

    Du påstår att jag har fel i att mental styrka och karaktär endast utvecklas genom prövningar, och att det är ”motsatsen till ‘instant gratification'” som kan uppfattas som karaktärsstyrka och duktighet.

    För det första så kallas det du pratar om för ”impulskontroll” på svenska. För det andra så skriver du ingenting om hur du tror att den utvecklas. Tror du att den magiskt uppstår bara man sköljer över folk med bidrag, eller vadå?!

    Impulskontroll är en av väldigt många viktiga faktorer som påverkar en människas liv, på den punkten är vi nog överens, men jag hävdar återigen att det är prövningar som utvecklar faktorer som t.ex. impulskontroll, och jag ska fortsätta att argumentera för det senare i texten.

    För här är det viktigt att påpeka att det, enligt en metaanalys av Shamosh & Gray (2008), finns en stark korrelation mellan impulskontroll och intelligens. Då intelligensen till viss del är genetiskt betingad och därmed delvis fast, så går den inte att påverka fullt ut alldeles oavsett hur mycket du än önskar att så vore fallet, och alldeles oavsett hur mycket pengar vi än satsar på att försöka eliminera diskrepanser individer emellan.

    ”Jag tror att uppväxtsituationen påverkar individen i vuxen ålder. Inarbetade värderingar gör sig gällande.”

    Du pratar om uppväxtmiljö och värderingar, vilka förmedlas till stor del av föräldrarna, och jag säger till dig som jag sa till Tanja B; hur ska föräldrar som själva är omogna kunna lära ut mental mognad till sina barn? Det går inte att lära ut färdigheter som man själv inte har, och dessa färdigheter utvecklas endast genom erfarenheter som kan karakteriseras som prövningar.

    Du verkar tro att det räcker med teoretisk kunskap för att kunna utveckla mognad – men det är omöjligt!; precis på samma sätt som det är omöjligt att lära sig att köra bil bara genom att begripa teorin. Man måste ut på vägarna och skaffa sig egen erfarenhet. Högutbildade och intelligenta föräldrar spelar naturligtvis en viktig roll både genom de gener och värderingar de kan förmedla vidare. Men erfarenheter är däremot inget som kan gå i arv.

    Vidare så är dina övriga slutsatser också inkorrekta. Du utgår ifrån att högutbildade människor har bättre impulskontroll än lågutbildade, och det är inte alls säkert att det förhåller sig så. Och inte heller stämmer det att intellektuell insikt leder till beteendeförändring. Båda dina påståenden är lätta att falsifiera, och det räcker med att man ser sig omkring för att förstå att du har fel.

    Låt mig exemplifiera med läkare som röker och är överviktiga. De har tack var sin utbildning den intellektuella insikten om att rökning och övervikt är ohälsosamt, men trots det fortsätter de med sina laster. Alltså leder inte enbart intellektuell insikt till beteendeförändring. De har även bevisligen ett visst mått av impulskontroll när det gäller studier då de lyckats bli läkare, men inte när det gäller att hålla sig ifrån att röka och att överäta. Alltså är det inte säkert att högutbildade har bättre impulskontroll än lågutbildade totalt sett. En människa som uppvisar självkontroll i en situation, kan misslyckas med den i en annan, även när dessa förefaller vara mycket lika (Mischel, 1968).

    De kausalsamband som du bygger din argumentation på är alldeles för simplistiska och leder till felaktiga slutsatser.

    ”Närvaron av de sociala trygghetssystemen utjämnar positivt för de som traditionellt är svaga.”

    Du påstår det ja, men på vilket sätt? Det enda som händer är att de får bidrag som de inte förtjänat. ”Trygghetssystemen” varken utvecklar eller främjar impulskontrollen eller självkänslan – tvärtom så eroderar den dem.

    ”Barn till arbetare gör andra livsval, ofta kopplade till snabbare belöning.”

    Jaha, so what! De får göra vilka val de vill. Eller menar du att staten med våra skattepengar ska komma in och tala om för dem vilka de ”rätta” valen är?! Folk ska ha rätt att göra som de vill, och om de väljer idiotiskt (ur mitt perspektiv) så är det inte mitt problem.

    ”De som använder sig av de sociala skyddsnäten är lågutbildade arbetare i högre utsträckning än akademiker.”

    Ja, självklart är det så, därför att de högutbildade tjänar mer och förlorar således ekonomiskt på att lata sig och plocka försörjningsstöd. För lågutbildade däremot är det en väldigt liten ekonomisk skillnad mellan att jobba heltid och att gå på försörjningsstöd, och således försvinner deras incitament till att jobba, och alltså uppmuntras de till passivitet precis så som jag säger. Så tack för att du tillhandahåller mig med underlag för min argumentation.

    Jag ska nu fortsätta att argumentera för att det är prövningar som utvecklar faktorer som t.ex. impulskontroll. Jag börjar först med mina egna iakttagelser och konklusioner, för att sedan avsluta med forskning som jag anser stödjer min tes:

    En teori (som ej lanserats av mig, men som jag anser är korrekt) om varför vi svenskar är så flata inför den förödande massinvandringen (till skillnad från finnar, danskar, och norrmän t.ex.), är att vi har varit ”neutrala” i ungefär 200 år. Vi har inte behövt försvara oss på så länge att vi inte längre riktigt vet hur man gör. Vi saknar alltså den erfarenhet som prövningar av typen krig resulterar i. Man behöver motgångar för att lära sig hur man ska kunna hantera dem.

    Ytterligare ett fenomen som styrker min tes är de så kallade ”maskrosbarnen”. Dessa är barn som försummas svårt av sina föräldrar, men som trots/tack vare det växer upp och blir mycket starka individer, just därför att de har genomgått mycket svåra prövningar.

    Sen så har vi raka motsatsen till ”maskrosbarnen” – de som har ”curlingföräldrar”, som tar bort alla hinder och underlättar tillvaron för sina barn så till den grad att de växer upp och blir inkompetenta och svaga vuxna, eftersom de aldrig fått klara av några utmaningar själva.

    Exakt samma sak sker under välfärdsstaten, där staten blir curlingförälder åt hela folket…

    Alltså, den svenska neutraliteten har gjort oss fega; välfärdsstaten har gjort oss indolenta och veka, och våra curlingföräldrar som varken kan eller vet bättre, lägger in dödsstöten genom att perpetuera den negativa utvecklingen…

    Sen så har det visat sig att erfarenheter som man får genom att sysselsätta sig med nya och riskfyllda beteenden främjar utvecklingen av mer lämpligt beslutsfattande (Chambers, Taylor, & Potenza, 2003). Och när det gäller självkontroll så finns det forskning som visar att den höjs oproportionerligt mycket hos ungdomsbrottslingar (Turner & Piquero, 2002; Winfree, Taylor, He, & Esbensen, 2006). Slutsatsen jag drar utifrån dessa studier är att det beror på de erfarenheter som den typen av prövningar resulterar i, vilket är helt i linje med min tes:

    Mental styrka och karaktär är muskler som man måste bygga, och det gör man genom egna erfarenheter i form av utmaningar/prövningar/motgångar – inget annat!

    Tanja B tackade dig för din uppsats. Och jag tar och betygssätter den med: Underkänt!

    Referenser:

    Chambers R.A., Taylor JR., & Potenza M.N. (2003). Developmental neurocircuitry of motivation in adolescence: A critical period of addiction vulnerability. American Journal of Psychiatry. 160,1041–1052.

    Mischel, W. (1968). Personality and assessment. New York: Wiley.

    Shamosh, N.A., & Gray, J.R. (2008). Delay discounting and intelligence: A meta-analysis. Intelligence, 38, 289–305.

    Turner M.G., & Piquero A.R. (2002). The stability of self-control. Journal of Criminal Justice, 30, 457–471.

    Winfree, L.T., Taylor, T.J., He, N., & Esbensen, F.A. (2006). Self-control and variability
    over time: Multivariate results using a 5-year, multisite panel of youths. Crime and Delinquency, 52, 253−286.

  122. Galne Gunnar skriver:

    Initi Chavez Perez utsedd till ”expert” i ”utredning om män”?! WTF! Han hittar väl inte ens till sin egen snopp utan en karta!

    Nyligen var även Maria Sveland ”expert” i någon utredning, och Expos Alex Bengtsson utsågs till 2012 års folkbildare…

    Plötsligt framstår den där smurfen i kunga-utstyrseln som jag länkade till ovan på skämt, som rena källan till mental stabilitet och vishet…

  123. Galne Gunnar skriver:

    Mycket intressant intervju med Assar Lindbeck i Magasinet Neo: http://goo.gl/7JVXj

    Hanne Kjöller skriver mycket bra i DN om upploppen: http://goo.gl/w1J3B

  124. QED skriver:

    Sverige – Ondskans imperium

    ”Sverige er Ondskabens Imperium, fordi vi her ser 2000-tallets ny totalitarisme udfoldet. Denne -isme adskiller sig fra det forrige århundredes totalsystemer ved hverken at være militant, voldelig eller eksplicit populistisk. Men det gør den ikke mindre farlig: kombinationen af akademikerbårne ideologier som multikulturalisme og feminisme og virkelighedsforagt i et politisk korrekt meningsregime, er fatalt for et samfund. Hermed konstitueres et holdningsfængsel for de borgere, der skal leve med konsekvenserne af magtelitens beslutninger. Mens Oversverige messer ’inklusion’, ’tolerance’ og ’mangfoldighed’ fra deres privilegerede trädgårdsidyl, plages stadig flere menige svenskere af en hverdag, der er langtfra’tolerant,’ men hvor utryghed, vold og politisk dæmonisering af anderledes tænkende fylder mere og mere.”

    http://www.b.dk/kommentarer/ondskabens-imperium

  125. elwee skriver:

    Hmmm, har utrymmet tagit slut?

  126. elwee skriver:

    Vi kanske måste införa dubbla valutor i landet …
    en för män och en för kvinnor… allt för att det ska bli mer jämlikt och då måste det också till två budgetar …
    Äsch, varför inte dela upp landet i en väst- och en östsida för herrar respektive damer.

    PAX FÖR VÄST!!

    http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/kritik-mot-konsblinda-budgetar%283794604%29.gm

  127. Edward Ulfertz skriver:

    Jag läste en krönika på Forskning & Framsteg
    http://fof.se/tidning/2007/1/mot-annica-dahlstrom-hon-tar-strid-om-konet-i-hjarnan
    När jag kom till ”Manlig kollega undersökte bröst” kom jag att tänka på dig.
    Är du verkligen matematiker?

  128. […] Slöseri, dubbla måttstockar och finansiell kollaps – tre filmer att se! […]

  129. Sigurd skriver:

    Övertolkar jag ”dubbla måttstockar” om jag tänker på att Hultafors-tumstocken börjar med noll både från höger och vänster?

  130. Cavatus skriver:

    Elwee! Varför inte en nord- och en sydsida? Tjing för syd!

  131. elwee skriver:

    Tja Cavatus … sydväst är inte så dumt ju :o)

  132. Cavatus skriver:

    Tanja! Var finns videoklippen från senaste Freedomfest? Jag hittar dem inte!

  133. QED skriver:

    http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kare-svenskere

    ”Den skandinaviska traditionen om konsensus, som står starkast i Sverige, är till exempel dominansens värsta fiende och från föreningslokaler till förskolor blir både danska och svenska män och pojkar kvävda av tjafs, känslopjunk och nivellering. De busiga pojkarna i förskolan får veta att de hellre ska sätta sig ner och göra som de snälla flickorna. Klättra ner från trädet och gör något civiliserat och förnuftigt!

    Det skandinaviska samhället är också ärelöst. Offentlig försörjning, stödpedagogiska aktiviteter och offermentalitet kring individen nedvärderar stoltheten eller förklarar stolthet vara något man bör ignorera. För det finns ingen anledning att skämmas för att det inte går så bra för dig.

    Men kanske är det bra att skämmas för att inte kunna försörja sig själv eller sin familj, kanske är ära och skam inte bara primitiva machobegrepp utan förutsättningen för starka individer som möter världen med stolt självrespekt i stället för att leta efter en offerkategori som de passar in i och som kan generera statsbidrag?

    Så längtan efter konkurrens och ambitioner är mer manliga än kvinnliga, och detsamma gäller rationaliteten. Färre män än kvinnor tror på astrologi och healing eller lägger tarotkort. Generellt är färre män religiösa eftersom de föredrar ett logiskt argument framför ett grundat i känslor.”

  134. mach skriver:

    Underhållande sågning – I ett öppet brev till svenskarna sågar danska antrolpologen Dennis Nørmark den svenska ”synen på kön och jämställdhet”. Brevet publiceras idag i DN och i den danska tidningen Politiken.

    http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kare-svenskere

  135. Östblockssvensken skriver:

    Tanja, du borde vara statsråd! Något av följande borde passa:

    1. Jämställdhetsminister.
    2. Utbildningsminister.
    3. Integrationsminister.
    4. Migrationsminister.

    EU-minister- och integrationsministerposterna borde försvinna.

    Statsminister skulle du ju naturligtvis också passa utmärkt som! 🙂

  136. Cavatus skriver:

    Sydväst? Det innebär att landet delas i fyra delar. Om män får ena, kvinnor den andra, vilka ska då bebo de två kvarvarande delarna?

  137. Martin Andersson skriver:

    I don’t pretend to know it all,
    to be a sage, for truth to tell,
    in fact, there isn’t any call,
    for Tanja pours from wisdom’s well.
    If Tanja says it, so it is,
    the jury may be out or in,
    the verdict’s clear, take heed to this:
    it’s Tanja for the win.

    Let Mathematics be the lore
    that measures quantity and shape,
    and Tanja keeper of the door,
    upholder of that body’s scape,
    of that domain the reigning queen,
    who with her mind bears sway.
    Cauchy and Euler, Gauss have been –
    it’s Tanja every day.

    More beautiful is Tanja yet
    than jewel, stone or gem could be
    so hope not that you may beget
    in life a fairer sight to see,
    but praise instead the gentle grace
    that gave us Tanja, that you may
    admire from a distant place –
    it’s Tanja all the way.

    If Gender Theory Goblins rail
    at reason, wit and common sense,
    there is a Force that makes them fail
    and sends them, screaming, fleeing hence;
    it’s Tanja with her bare bright blade
    who hews them all this way and that.
    Let Gender Theory fear her raid,
    for Tanja’s where it’s at.

    A veil has been over my eyes,
    but now it’s gone and I can see:
    she is a Goddess in disguise,
    a gift to all, to you and me.
    She’s here to show us Beauty, Strength,
    and Courage when they are sublime –
    let it be known at breadth and length:
    it’s Tanja all the time.

  138. bench skriver:

    Tanja,

    ”A Conversation About Race” kan du inte allvarligt se som en god källa till förståelse av rasism och rasdefinitioner i USA… Jag trodde att filmen var ett skämt redan när värden i inledningen lyckas påstå först att rasism inte finns, sedan att alla är rasister och slutligen att rasist utövas endast mot amerikaner av europeisk härkomst.
    Därefter går filmmakaren vidare till att välja ut ett gäng människor på gatan och snacka ner dem, lura ett annat gäng människor till en fejkintervju och använda deras svar som bevis på sin tes.

    Man måste ha en synnerligen stor och mörk känslomässig eller ideologisk blindfläck för att promota denna film som ett verk av kunskapvärde…
    Sorry. Gillar dina genusskriverier (det jag orkar läsa i alla fall).

  139. Tanja Bergkvist skriver:

    bench, filmen illustrerar det här med dubbla måttstockar. I USA är det ras, i Sverige är det kön/genus – som jag skrev. Tänk dig att en mamma som är hemma själv med barnen det första året anses ha hamnat i en kvinnofälla, medan en man som är hemma hela första året med barnen får ett helsidesuppslag i DN och anses stormsteg före i jämställdhet. Och när Metro förfasar sig över att mammor läser 70% av sagorna till barnen och männen bara 30% – då skriver man samtidigt att kvinnan hamnat i en fälla medan mannen missar det berikande med att läsa saga för sina barn. Alltså: samma aktivitet som är berikande för en man är en fälla för en kvinna. Finns många många exempel på det här med dubbla måttstockar. Och vad är det som är ”fejkintervu” i filmen – när de som intervjuas helt utan problem kan instämma i att svarta generellt kan vara bättre på en sak (i detta fall var det basket) men samtidigt utan tvekan i nästa andetag nekar till att det skulle finnas något som vita generellt kan vara bättre på. Man kan tycka vad man vill om att generalisera sådär och kategorisera människor efter färg (men det verkar vara vardag i debatten i USA), men om vi ser till Sverige så har vi tex det här med att kvinnor måste vara med i bolagsstyrelser för att föra in ett ”kvinnligt perspektiv” – samtidigt som det inte finns något ”manligt perspektiv” när män ska in som förskolelärare. Detta är unikt för Sverige, och jag har tagit upp det i tex detta inlägg: https://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/04/27/genuspedagogik-i-forskolan-del-3/ Citerar ur mitt inlägg:

    Ang statens offentliga utredning SOU 2006:75. Om det nu nödvändigtvis måste finnas män (genusvetarna är inte helt överens här) så måste de jobba i förskolorna – och det mååååste vara 50% kvinnor och 50% män där. Tills jag läste SOU 2006:75 så visste jag inte riktigt varför genusvetarna vill ha det så, och efter att ha läst den förstår jag det ännu mindre. Hör och häpna: på sidan 52 under 2.6: ”Män + förskola = jämställdhet?” diskuteras andra länders jämställdhetsarbete i förskolan, där man också vill ha in fler män. Dessa länder vill dock ha in fler män av fel skäl! Bland annat kritiseras det skotska projektet ”Men in childcare” som startades i början av 2000-talet, för att projektet ”bygger i stort sätt enbart på tankar om kvinnors och mäns olikheter. Initiativtagarna till projektet ser män som i grunden olika kvinnor. De bör komma in i förskolan för att fylla en funktion som kvinnor aldrig kan göra.”

    Även Norge och Belgien kritiseras av samma skäl (sid 54): ”Tankarna om vikten av män till förskolan [i Norge] utgår i mycket från samma perspektiv som finns i arbetet i Belgien och Skottland. Att kön i sig har en viktig funktion. Den nordiska synen är dock att kön är en social konstruktion och att maskulinitet är föränderlig.”

    Så när det passar finns det ett kvinnligt perspektiv som bör tillvaratas, men när det inte passar så finns det inget manligt perspektiv att tillvarata. Mycket märkligt, ingen logik, och dubbla måttstockar. Kön är irrelevant, men bara när det gagnar genusvetarnas agenda, annars är kön jätteviktigt, när det gagnar deras förutbestämda världsbild. Det är samma motsägelsefullhet som filmen illustrerar (fast i annan kontext).

  140. bench skriver:

    Tanja,

    Tack för ditt svar. Några synpunkter.
    ”I USA är det ras, i Sverige är det kön/genus – som jag skrev.” Att jämföra dessa är helt felaktigt. Ras i USA är inte analogt med genus i Sverige. USA har samma genusvansinne som Sverige, även om de båda länderna skiljer åt i grad på olika områden.
    Att några personer spyr ut politiskt korrekt galla i en vinklad dokumentär förvånar väl knappast. Filmmakaren söker en viss typ av svar, men vi har ingen aning om hur många han intervjuat för att få de svaren, vi vet således ingenting om huruvida desa är generella åsikter bland amerikaner eller ej. Min upplevelse efter att ha bott i USA i ett antal år är att de inte är generella åsikter bland amerikaner. Bodeker’s trovärdighet brister då han fingerat en självupplevd historia i slutet av filmen. Denna kommentar beskriver det väl:

    It is clear that Craig Bodeker was lying or exaggerating about his classroom encounter when he was in elementary school.
    He (Bodeker) is 48 years old now, meaning that he was born in 1961. His elementary classroom experience was likely when he was between 6-11 years old. So between 1967-1972. That was when the civil rights movement took place, and he complains in the film that he was indoctrinated and racism doesn’t/didn’t exist. He may have half-way of a point if the classroom experience took place in the late 1990s-early 2000s, not the late 1960s.

    Han vill få det att framstå som att en närmast Orwelliansk antirasistisk indoktrinering pågått i amerikanska grundskolor enda sedan svarta var lagligen diskriminerade! 🙂
    Dubbla måttstockar finns bland folk i alla länder. I Sverige ska vi alla ha samma rättigheter och ingen ses som ”utanför”, men samer särbehandlas i lag. Detta på grund av att de behandlats omoraliskt tidigare i Sveriges historia. Svarta amerikaner behandlades omoraliskt av den vita majoriteten under lång tid, sedan kom medborgarrättsrörelsen som totalt havererade och blev en pengamaskin efter att den gjort gott för landet och folket. Det är dialektiken mellan rasismen och dess mest extrema motståndare (de som vill sko sig ekonomiskt) som skapat rasdiskursen i USA, två extremer möts och kompromissar fram politisk korrekthet å ena sidan, drogkrig å den andra, etc… Men att den politiska korrektheten är så extrem som beskrivs i filmen… nej.
    Så jag ser inte jämförelsen mellan genus i Sverige och ras i USA. Visst finns det människor här och där som anser att svarta är naturligt bättre på sport (rasistiskt bara det visserligen) och att vita inte är naturligt bättre på något alls, men att framhäva detta som den allmänna inställningen bland amerikaner är missvisande. I Sverige ÄR det den allmänna inställningen att kvinnor hamnar i all världens ”fällor” bara de går utanför dörren.

  141. Tanja Bergkvist skriver:

    bench, ang ”Det är dialektiken mellan rasismen och dess mest extrema motståndare (de som vill sko sig ekonomiskt) som skapat rasdiskursen i USA, två extremer möts och kompromissar fram politisk korrekthet å ena sidan, drogkrig å den andra, etc” Det är möjligt. Och på samma sätt är det samma genusvetarsamfund här som dels åker runt i skolor och pratar om ”rövknulla”, fitta” och ”kuk” (se här) samtidigt som de förfasar sig över att ungarna sedan kallar varandra för dessa könsord och därefter skräddarsyr värdegrundsrollspel och antimobbningsprogram åt skolorna som de säljer in för dyra pengar och hyr ut sig själva som konsulter.

    ”Men att den politiska korrektheten är så extrem som beskrivs i filmen… nej.” Jag har inte bott i USA som du för att kunna ta ställning till det generellt, men jag antar att akademin ser sådan ut. Eller antar gör jag inte, utan vet – den är full av motsägelser och logiska kullerbyttor vad gäller både ras och genus. Och det som inte skulle spela roll (ras och kön i detta fall) spelar plötsligt all roll. Hur ska dessa akademiker annars kunna hålla sig sysselsatta…

  142. dolf skriver:

    Jag kollade (igen) så sent som igår på Indoctrinate U, och idag på hela serien Hjernevask, där åtminstone ett avsnitt är just om det här med ras. Tycker bägge bekräftar och understryker det som Bodeker säger i sin film.
    (@Tanja: Det blev också en diskussion om filmen på GD efter Barfotala in den på en kommentar. ifall du är intresserad.

  143. bench skriver:

    Tanja,

    ditt exempel med RFSU må påvisa en ignorans inom svenskt skolväsende–såväl som genusindustrins märkliga uttryck–men jag ser inte hur det är relevant för denna diskussion, om inte för att lätta på argumentationens tyglar. I artikeln skriver du: ” I synnerhet den andra halvtimmen måste ses – där allt blottas tydligt”. Vad är det som blottas? En tes om en allmän syn på rasklyschor som bygger på ett högst sagt tvivelaktigt urval av intervjuer, några bilder på planscher och en definition från Merriam Webster.. Hela filmen bygger ju på att den allmänna synen bland folk är just denna indoktrinering inom rasfrågor.
    ”…jag antar att akademin ser sådan ut. Eller antar gör jag inte, utan vet – den är full av motsägelser och logiska kullerbyttor vad gäller både ras och genus.” Håller med, men det var knappast vad filmen fokuserade på (förutom i slutet, genom en historia som sannolikt är falsk-hänvisar till min tidigare kommentar). Filmens fokus helt tydligt var ”folket på gatan.”
    Genus i Sverige är analogt med genus i USA helt enkelt.

  144. Tanja Bergkvist skriver:

    bench, ang ”I synnerhet den andra halvtimmen måste ses – där allt blottas tydligt”. Vad är det som blottas?” Som jag sagt flera gånger nu: de dubbla måttstockarna och motsägelsefullheten i resonemangen – det är vad som blottas. Och ang ”Filmens fokus helt tydligt var ”folket på gatan.”” – det gör det ju ännu värre – att akademin i vissa avseenden är knasig vet vi ju redan. Och ja, genus i USA är analogt med genus i Sverige (även om Sverige kommit längst givetvis 😉 ) men tyvärr har ingen gjort en film om de uppenbara motsägelserna och dubbla måttstockarna i denna fråga, kanske något som borde göras faktiskt. Jo, Hjernevask ju så klart, den känner ju de flesta till, är i sex delar, har du sett den? Totalt blir det då nästan 5-6 timmar film, få orkar kanske se allt i ett sträck, men den är väl det närmsta man kan komma genusmotsägelser, dock handlar tex del 6 om ras, och det sändes i norsk riksTV – så även i denna norska Hjernevask tar man upp andra aspekter än bara genus som exempel på problematiska eller motsägelsefulla förhållningssätt i för dagen känsliga frågor, just för att vissa frågor är klassade som känsliga så uppkommer irrationella resonemang då ingen vill utmana rådande tabun, vilket faktiskt kan göra mer skada än nytta, det är ju lite frågan som ställs i dessa filmer: kan tabun göra mer skada än nytta? Kan den absurda fixeringen vid kön göra att könet blir avgörande istället för irrelevant (i bemärkelsen ge lika möjligheter osv)?

  145. bench skriver:

    ”Som jag sagt flera gånger nu: de dubbla måttstockarna och motsägelsefullheten i resonemangen – det är vad som blottas.” Visst blottas detta, precis som motsägelser och ignorans rörande könsfrågor blottas när man läser SCUM-manifestet–men detta betyder inte att folk i allmänhet vill förinta män. Motsägelserna reflekterar verkets fokus. Att däremot generalisera detta till en rådande samhällssyn har ingenting att göra med huruvida dessa felaktigheter blottas i filmen. Självklart gör de det, sedan tesen Bodeker driver är att rasism är en social konstruktion och en religion, och egentligen inte existerar (förutom mot människor av europeisk härkomst).
    ” det gör det ju ännu värre – att akademin i vissa avseenden är knasig vet vi ju redan.” Nu cirkelresonerar du sedan min kritik var riktad just mot urvalet och framställandet av åsikter i filmen.
    ”men tyvärr har ingen gjort en film om de uppenbara motsägelserna och dubbla måttstockarna i denna fråga, kanske något som borde göras faktiskt.” Ta en titt på manwomanmyth på youtube, där det finns ett flertal mycket bra filmer.
    Hjernevask har jag sett. Bilden som ges i del 6 stämmer mycket bättre överens med min uppfattning än Bodeker’s film. Där visas att inom den anglosaxiska akademin finns en politiskt korrekterad ”sida”, men även en relativt ansedd ”rasrealistisk” (som de kallar sig) akademisk gren–så det finns extremer åt två håll. Hjernevask är bitvis slarviga med sina påståenden i detta avsnitt, exempelvis rörande jamaikanska löpare och ACTN3-genen. http://www.wired.com/wiredscience/2008/10/the-gene-for-jamaican-sprinting-success-no-not-really/
    Men allt som allt gör de ett bra jobb om ett svårt ämne där motståndarna har bias åt alla håll.

Lämna en kommentar